2007/12/05

Skandalåret med BaraBen.com: Januari-Juni 2007

ÅRET MED BARABEN Fotbollssäsongen 2007 är över. Slut, fini och the end. Ännu ett år har passerat för BaraBen.com och vilket år det har varit. Skandaler, chocker, kaos och den vanliga hetsiga debatten. Idag summerar vi "2007: Skandalåret med BaraBen.com". Länkarna går till de aktuella BaraBen-artiklarna som det skrivs om.

I början av Januari irriterade vi oss lite på att Håkan Mild gick på semester istället för att jobba. Ett år senare så blev resultatet ganska bra trots allt. Vi ångade på i Alternativa Shopen och lanserade vår första handmålade tröja, ett anti-AIK motiv.
Som väntat nominerades vi till "Årets Media" av Nöjesguiden med SVT:s Sören Holmberg och Peter Hjörne som skarp (i nominering två: ironisk) konkurrens. Gaisarnas år började som vanligt med lite pestsanering och det föreföll sig naturligt att snacka med Fredrik Risp för att kolla hur det gick för honom i sitt turkiska äventyr, han ville dock mest ut i Europa med Blåvitt.
Jag blev själv nostalgisk när Gamla Ullevi mötte sin överman vid rivningen men glömde det och blev arg när vi fick reda på att Mats Persson inte skaffat en vidareförsäljningsklausul för Fredrik Risp, något som Blåvitt nu missade miljoner på. Vásquez blev i en intervju för oss den första i Blåvitt att snacka om guld som målsättning och bloggaren Dennis "Cliff" Jonsson kallade Beckhams fru för "värdelös pop-prinsessa". Vår "professor" Kent Brockman synade fotbollen på Filmfestivalen, Glenn Hysén själv uttalade sig lite kort för att hinna med en Mourad-sågning och Stellham irriterade sig på hur Expressen fick det till att stjärnan Valter Tomas Jr nobbade (sic!) Blåvitt. För att förbättra BaraBen lanserade vi sedan en läsarundersökning där ni som besöker sidan fick ge oss respons. Den 29 Januari frågade vi oss om inte IMG-samarbetet höll på att spricka...

I början av Februari körde vi en direktrapport från ett soligt Valhalla när Blåvitt lät Ranegie göra premiär mot Häcken, vi kunde berätta att Teddy Lucic egentligen aldrig var nära Blåvitt, fick bevis på det som spekulationerna kring Alex som central mittfältare, den 8 februari hittade vi den idag klassiska "Sommargay"-videon med Adam Johansson i huvudrollen:



I en intervju tyckte kapten Alex att de unga skulle ta över, nyförvärvet Eldin hoppades på speltid i sin intervju och en direktrapport från Borås Arena under träningsmatchen mot Elfsborg förvandlades (trots en rekordstor BaraBen-stab på plats) till rent kaos när uppkopplingen dog. Whoami inventerade spelartruppen efter Borås-fiaskot innan vi fick årets första mediala chock när Stig babblade först och tänkte sedan. Dennis "Cliff" Jonsson var överlycklig när han fick priset som Årets Ärkeängel av de blåvita supportrarna.

I början av Mars sågade Erling IFK:s ekonomiska situation och gick helt mot strömmen när han lovordade en dansk maffialedare, Feldgrau bevakade istället ett lungt årsmöte för föreningens medlemmar innan vi körde en fjärde försäsongsliverapport för året. När resultaten från vår läsarundersökning kom in trodde vi först själva att någon i den hemliga organisationen BaraBenSkydd hade manipulerat siffrorna. Läsarna gav BaraBen en skoningslös hyllning genom sina svar. Sedan tog jag mitt ansvar och upprörde lite grann med en kontroversiell (men jävligt rolig) lika som bär, polisen visade på klåpartakter, en hockeylegend avslöjade sin Blåvitt-passion. 23 mars berättade Erling hur det inte blir spel på den nya arenan förrän 2009, något flera medier "avslöjade" med samma källa ett drygt halvår senare. Pokergeneral Sandsäter kallade till vårens pokerträff, BaraBens mythbusters slog sönder fördomar, elva BaraBen-skriventer tippade den kommande allsvenskan (en enda skribent hade Blåvitt som mästare...). Uppström propagerade för Loket på klubbmärket, Kent Brockman fortsatte med sin serie av vetenskapliga fotbollsanalyser, BaraBen lottade generöst ut ett årskort innan vi firade vår födelsedag med att summera de två år som hade passerat! Jag startade själv en debatt kring varför fotbollsspelare inte kommer ut ur garderoben, Feldgrau detaljgranskade svensk och internationell fotbollshuliganism, vi inledde vår intervjuserie "Avbytarbänken", Genrich talade om att kämpa för en sjundeplats och i Pavlos intervju med Stefan Rehn förutspådde han Ragnar som årets genombrott, något som måste ses som ett starkt bevis på hans enorma kunnande med facit i hand.

I början av April avslöjade Ifkankan hur Blåvitt tänkte anordna en fest tillsammans med Nöjesguiden i samband med en av säsongens första matcher, Frankies spåkula resonerade tisdagen den 3 Februari som så att:

"Frankies tips: Så slutar Allsvenskan 2007!

Den Allsvenska sluttabellen 2007:

1. SM-Guld: IFK Göteborg
Nederlagstippade, sargade av ett fiaskoartat 2006, med ny tränarstab, förluster i backlinjen och en skattehärva som fortfarande hänger över föreningen. Kan väl inte annat än bli fiasko? Nej, tvärtom så kommer Blåvitt att chocka hela fotbollssverige i år. Anledningen stavas Pontus Wernbloom. Det kan kännas omänskligt att sätta sådan enorm press på en ung U21-landslagsman och det kan kännas märkligt att inte ta upp någon ur den runtinerade duon Selakovic och Alexandersson som den avgörande spelaren, men det finns där ändå. Känslan av att Pontus Wernbloom i år växer ut till den mittfältsgeneral som blir avgörandet mellan en skitsäsong och en succé för Blåvitt. Blåvitt leds framåt av en centrallinje med Ragnar-Pontus-Marcus Berg i en ny generation av blåvit hunger och kan (om man för en gångs skull inte kroknar i slutkampen och undviker att missa öppet mål i avgörande hemmamatcher) nå hela vägen. Trots att man inte värvat några tunga namn, trots att man spelar på en jättelik (och tom?) arena faktiskt gå hela vägen. Jag inte bara hoppas, jag tror att vi kan chocka alla med vår ungdomliga respektlöshet och kollektiva krigaranda. Att vi är nederlagstippade gynnas oss mer än någon expert förstår. Att Gais-rejecten Pellejöns Blohm dömer ut den Blåvita karaktärssatsningen som förlegad ger än m er tro på att den är rätt väg att gå. Vi blir riktigt farliga i år. Men det kan komma att hänga på ett par nyförvärv under säsongen med, för med skador så är vår trupp inte den bredaste och ett rent juniorlag vinner inga SM-guld. Men potentialen finns i killarna, speciellt nu när ingen tror på oss. Det är perfekt smygläge och hög tid att införa en ny guldmåltid på Kamratgården i höst. Guldpytten och snacket om densamma är för många av oss en del av den "jinx" som satts på föreningen sedan 1996. Servera bräserad anka eller mos från grillen, ba ra det blir på guldfesten i höst."

Kent Brockman fortsatte våren med en oerhört fascinerande analys av socioekonomiska faktorer på den internationella fotbollen, vi gav oss in på avancerad Gais-matematik kring en eventuell försäljning av den nya arenans namn, i vanlig ordning var det tätt om lika som bär-förslag från våra läsare:

Årets första stora avslöjande kunde BaraBen gära när vi berättade att IFK Göteborg tillsammans med Got Event för första gången någonsin tänkte införa metalldetektorer på Ullevi på matchdagar. En nyhet som slopades efter bara ett försök, som ett resultat av omfattande irritation från publik och medlemmar.

Sedan körde vi en av våra Media 2.0 styrkedemonstrationer där vi tillsammans med er läsare mobiliserade för att skämta med GP-sporten. I deras omröstning om vem som skulle vinna Allsvenskan uppmanade vi er att rösta på Brommapojkarna med ett oerhört roligt resultat:
"23:48 på Torsdagskvällen hade 1307 personer röstat. 48 procent av dessa ansåg att Brommapojkarna var det lag som skulle vinna SM-guld. We rest our case."
Feldgrau startade upp sin betygssektion "Feldgraus femma" som kom att växa till en formidabel succé under året. Vi låg på Blåvitt hårt när de klantade till registreringen av Jonathan Berg, vi gav er den alternativa bildrapporten från premiären i Trelleborg, de som försökte övertyg a omgivningen att 2007 var ett"mellanår" fick sig ett par sanningens ord av undertecknad:
"Någonstans långt i fjärr an hörs det ett "Jag accepterar ett mellanår" från någon uppgiven supporter. Jag med, 1997 hade vi vårt mellanår.

1998 var mellanår nummer 2
1999 var mellanår nummer 3
2000 var mellanår nummer 4
2001 var mellanår nummer 5
2002 var mellanår nummer 6
2003 var mellanår nummer 7
2004 var mellanår nummer 8
2005 var mellanår nummer 9
2006 var mellanår nummer 10

Är 2007 fortfarande ett mellanår för dig?"
Ultras GBG:s ordförande Magnus Klevmarken tog sedan till orda i en debattartikel om det viktiga med läktarstödet på IFK Göteborgs matcher. En enorm debatt blossade upp direkt. En av våra läsare listade vad man kan göra med 14 miljoner Qurinho-kronor, Gais firma till rättavisades:
"att en av Gärningsmännen (Gais firma) på ett känt danspalats frågade en blåvitklädd Baraben:are om han "var GYD" varpå denne till uteliggarens förvåning svarade: - Nej jag är Liepins."

Vi körde en favorit i repris lagom till AIK hemma, vi sysslade med torr humor, Erlings analys bjöd in fienden till BaraBen, Dennis "Cliff" Jonssonm rankade bästa hatsångerna:
Bästa ramsan?
1. "En råtta svart och gul fy fan va han är ful fy fan va vi hatar AIK fy fan va han är ful.
2. "Andreas Andreas, vi hatar dig"
3. "HATA HATA HATA AIK!"
Sedan utövade vi vår vanliga hets inför AIK-matchen. En hets med galgar, en hets med avsky dda Nicklas Carlsson. En hets som var jävligt rolig fram till att samma kille ironiskt nog skrev på för Blåvitt efter säsongen, sedan tog BaraBens väpnade gren "BaraBenskydd" gisslan i ett försök att sätta press på AIK, vi förklarade grunden till rivaliteten med just Solnatattarna, BaraBenskydds gisslansituation slutade i stor "tragik", årets mest "framgångsrika" läktarsång lanserades med buller och bång, Rispen lovade att bjussa på pytt, fredagen den 20 April 2007 summerades första året av projektet Supporterfonden. Klockan 14:05 genomförde vi transaktionen där Supporterfondens fondhjältar skänker 100.900,00 kronor till IFK Göteborg:

"Supporterfonden skänker 100 900 kronor till IFK Göteborg!

SUPPORTERFONDEN Den sammanlagda insamlade summan uppgick till 102.287,14 kronor varav 1387 kronor skänks till Drottning Silvias Barnsjukhus, 100.900,00 kronor skänks direkt till IFK Göteborg och 60,14 kronor kvarstår i Supporterfonden som en avrundning, men även som en symbolik över att Supporterfonden inte är tom utan nu istället laddar med kraft för Supporterfonden 2.

Idag måndag, den 23 April 2007, så mottog IFK Göteborgs ordförande Stig Lundström, sportchef Håkan Mild och styrelseledamöterna Bengt Kjellberg och Tage Christoffersson gåvan från Supporterfondens fondhjältar när vi formellt lämnade över gåvan genom en symbolisk minnesplakett och ett gåvobrev till föreningens officiella representanter."

Kenta kanon funderade på det växande blåvita supporterengagemanget och Erling bildbevakade den bortglömda cupen.

I början av Maj lanserade vi vår "Blåvitt är party- Gais är alkoholism!" Kampanj och vi sågade Fotbolldirekts pajasartiklar. Sen så kom den, BaraBen-filmen som en hel fotbollsvärld pratade i månader om:

Baraben.com presenterar filmen:
Änglalik fotbollschampagne från Andres Vásquez fot...


Klippet har setts 1,767,625 gånger på Youtube. Det säger allt. Årets film, årets prestation och årets grej på BaraBen.com. Alternativa Shopen gav oss vårmodet, vi började via vår skribent Crumbs dela med oss av nerladdningar av Blåvitts matcher, Mild började förhandla med "karaktärsspelaren" Jeffrey Aubynn, Frankie hade i nya intervjuserien "Avbytarbänken" ett långt samtal med Supporterklubben Änglarnas ordförande, vi berömde de växande ambitionerna, Nato invaderade Göteborg som reaktion på Vásquez-hotet, vi körde en Vásquez en español för våra läsare i Latinamerika och Pavlo analyserade Blåvitt-tv innan vi på BaraBen kunde lanserada nästa stora grej för året: Läktaruppropet LM 4- Enade vi stå. Årets bisarraste repris på Ullevi fångades på band, Stefan Selakovic fick den kritik han förtjänade, Ralf Edström hade inte nyktrat till, Supporterfondens andra verksamhetsår började planeras och Dokument Baraben kartlade hela skatteaffären i en mastodontartikel: Dokument Baraben: Persson och Halse i ordkrig inför rättegången, Kjellen bevakade Blåvitt i cupen och inför bortaresan till Borås informerade vi alla Göteborgare:

Feldgrau kikade på gamla läktarsånger, Genrich inledde sin översyn av den allsvenska faunan, vi noterade hur nazismen står sig stark i Ö(is)fverklassens led, Korven uppmanade till chipstifo och klacken fick sig en rejäl utskällning från Frölunda-hållet. Sedan visade vi Gais:arnas rätta ansikte, hade en riktig jobbig tid av självrannsakan under Skatteaffärens rättegång, Frankie blev jävligt ledsen av att behöva finnas i den där positionen, sedan kom bluff-presskonferensen (Mastercard-affären) som skakade Blåvitt och fick fansen att rasa mot föreningen. Tifofonden uppmanade till stöd för dem, vi bjöd på ett tillfälle för moralpanik, Erling hittade en Mark Levengood, Anton drömde om spel i England, BaraBens bevakning av skattemålet rullade vidare och i vanlig ordning var det locket på när (precis som BaraBen hade förutspått) samarbetet med IMG havererade:
"En notis helt utan vettiga förklaringar till oss medlemmar och supportrar om vad är som händer. Det största i vår förenings historia som skulle trygga vår framtida ekonomi har fallit igenom och IFK Göteborg ger ingen som helst förklaring till varför det kunde gå så här snett.

Korten på bordet IFK, vi är i skattehärvans tiden mer än trötta på att aldrig informeras ordentligt om föreningens förehavanden. Går man ut och lanserar något så stenhårt som föreningen gjorde i samband med IMG-samarbetets presenterande- så har man även en skyldighet att förklara varför det nu spricker. Vi vill ha en vettig förklaring!"
Som avrundning av Maj chockrasade Seb mot Stockholmsbratsen i London:
"Tyvärr ligger puben mitt i beryktade stadsdelen Marylebone, känt för diplomatkvarter och förrymda bratsslyngel från den kungliga hufvudstaden. Detta medför att klientelet mestadels består av übermenschen med nästippen som högsta punkt samt en övertygelse att dagisramsan "Håkan Mild har inget hår, har inte haft på flera år" är det roligaste man kan fnissa fram så fort man träffar på en blåvit."
I början av Juni fick vi igång en jättedebatt som resultat av slagsmålet mellan DFG och Wisemen i Laxå, BaraBen startade en egen medlemsvärvningskampanj, ordförande ICA-Stig fick en rejäl dos kritik efter ett gäng korkade uttalanden, Alternativa Shopen bjöd på sommarmode och söndagen den tredje juni satsade vi på första danska uppmaning:

Etterlysning: Pølsemannen



Ørebro 70.
Køpenhamn 07.

Vi Gøteborgare kan de her med pitch invasions. Af uro før att de Wise mennerne vill værva den dejlige danske sloggern så er vi her på Baraben.com fæst besludede om og hinne fore och verve honom til vaart aarliga Rigets Ængler-lag. Vi behøver alltid folk som er af lagkaptensmaterial og som ær beredde att ta en diskussione me domaren før holdets bæste. Vi vet att du har en mae svaar tid just nu. Dærfør vill vi att du ska veje att vi staar hær med øppne ærmar och 15-20 øl i kylen.

Maila os på Baraben.com før og inhæmte dricket.

Mange tag til Seb, Whoami, Stellham,
Feldgrau og Sandsæter

Tre skribenter hoppade av, Seb såg över Ralfs förehavanden, sommarens silly season körde igång, vi körde igång den populära tävlingen Blåvit gadd, vi passerade 1 miljon unika läsare (och två miljoner läsare), Erling bildbevakade när "Seb" var på sommarlovsbesök och Alternativa Shopens populära "Glennones"-tröja lanserades. Djurgården kändes gamla, BaraBen avslöjade att ryktet om hur Valencia och Liverpool varit och scoutat Bjärsa var falskt, Silly Season hettade till rejält, vi konstaterade hur Djurgården leder internationell fotbolls utveckling, Frankie sågade Blåvitts underprestation mot Djurgården (och Expressen publicerade samma sågning), Frankie funderade:
"Det gör fysiskt ont i mig när det går dåligt för Blåvitt. Jag mår inte bra. Mitt beteende blir otrevligt, kort i tonen, extra konfrontativt och jag har klara sociopatiska drag i mitt sätt att vara. Men en seger gör all skillnad. Då är jag ett socialt missanpassat fall åt andra hållet, överdrivet social, glad till galen gräns, framåt, öppen och produktiv som få."
Blåvit gadd hade sin final, Feldgrau påminde oss om vår historia, vi förutspådde att Jonathan Berg var på väg bort, Permobil krävde ett specialunderlag på nya arenan. Den 17 Juni lanserade vi vår första SM-guldtröja, något SVT Text ignorerade när de ett drygt halvår senare påstod att BaraBen fått guldhybris med våra SM-guldplagg. Jonas Wallerstedt hyllades, Angelo Vega kaxade åter upp sig, GP tyckte att Gais spelade drömfotboll, Blåvit Gadds vinnare korades, Feldgrau dök ner i citatens värld, Pavlo specialbevakade en provtränande islänning, vi uppmanade bängen att gripa kokainisten Eguren, vi psykoanalyserade spelarnas tankar, Vásque-hysterin i Peru rullade på, Blåvita sedelpressar blev aktuella, domen föll i skattemålet, vi uppmanade Blåvitt att stänga av skattefifflarna från Ullevi och som avrundning på Juni avslöjade vi att Blåvitt tänkte nepotismvärva Joakim Olsson.

En sammanfattning av ett stormigt första halvår av 2007.
Del två med Juli-December kommer inom kort!

21 kommentarer:

  1. Den som orkar klicka på alla länkar vinner en dag på stranden med Adam...

    SvaraRadera
  2. fy fan va mycket bra grejer alltså, ser fram emot "andra halvlek"!

    SvaraRadera
  3. haha sommargay :)

    SvaraRadera
  4. Hehe, fan vad mycket bra ni hunnit med under året! Men, frågan måste ändå ställas:

    VAR ÄR AMBITIONERNA!?

    SvaraRadera
  5. Klockren sammanfattningsartikel. Världens bästa blogg!

    SvaraRadera
  6. Erling, jag har klickat på alla länkar nu. Ordnar ni träffen eller ska jag ringa upp Adam? =)

    SvaraRadera
  7. smichael said...

    Erling, jag har klickat på alla länkar nu. Ordnar ni träffen eller ska jag ringa upp Adam? =)

    5/12/07 19:31


    Du kan maila honom, adressen står på hans blogg... :)

    SvaraRadera
  8. adams favorit semester är till frankrike om inte jag har fel

    SvaraRadera
  9. Igår handlade det om att Volvo skulle backat ur som sponsor pga skattehärvan.

    Idag har en gammal Boråsare i TV avslöjat hur vår huvudsponsor fuskar med köttfärsen.

    Skall vi slänga ut ICA som huvudsponsor, skall vi förknippas med livsmedelsfusk?

    SvaraRadera
  10. ICA hit & ICA dit, kött som kött?
    Är orolig för att kanske Uppdrag Granskning nästa gång granskar IFK,s affärer i sömmarna, hugaligen de blir inte kul.

    SvaraRadera
  11. SJUKT bra jobbat baraben!

    SvaraRadera
  12. ICA i Torslanda är nog hederligt, det har ICA Stig sett till... eller?

    SvaraRadera
  13. Han skulle ju ge bort medlemskap i Blåvitt när man köpte Bingolott utanför ICA i Torslanda. Så vi fick mer medlemmar än Solnatattarna. Och Loket skulle ju värvas.

    Tycker fan att Loket borde bli vår nya pseaker efter härlige Abris (Rest in peace). Loket kan ju detta med att lotta ut 50/50 lotter.

    SvaraRadera
  14. Färs är inte "kött som kött".

    Färs har extremt stor andel "öppen yta" per viktenhet (byrokratiskt sagt). En stek eller något annat helt kött hade inte varit så farligt inte heller nöt.

    Det är olagligt att packa om färs och det är att lura kunderna.


    Framför allt är det en oerhörd "Bad Will" för ICA


    Man får väl hoppas att ingen gör det nu när det blivit avslöjat.

    Nu kan i alla fall inte ICA säga något om VÅRA skumraskaffärer

    SvaraRadera
  15. Frankie;

    Bara av ren nyfikehet, ser du ditt uttalande...
    Känslan av att Pontus Wernbloom i år växer ut till den mittfältsgeneral som blir avgörandet mellan en skitsäsong och en succé för Blåvitt.

    ...Som en miss eller "vad var det jag sa?"?

    SvaraRadera
  16. teran/ han blev ju dominerande i mitten, som anfallare. ganska så rätt ändå.

    snacka om klockrent att tippa blåvitt som segrare och peka ut rätt tre spelare som störst succé, men visst fan ska nån ändå gnälla......

    SvaraRadera
  17. jag gillar vad Risp sa i en av sina intervjuer:
    Säg att laget skulle vinna serien nästa år, och helt plötsligt ska de spela champions league-kval 2009. Då skulle det kunna vara lockande att komma hem redan då. Allt är möjligt. Vi får se vad som händer...?

    VÄRVA!

    SvaraRadera
  18. anonym 6/12/07 14:26

    Gnälla? Vem, jag? Jag frågade en enkel fråga. Vem det är ju klart, alltid är det någon gnällröv som skall gnälla på vad dom hoppas är gnäll.

    SvaraRadera
  19. Underbar läsning

    SvaraRadera
  20. Mario Teran/ Han lyckades ju som anfallare i mitten, så man kan ju säga att han var del av den framgångsrika centrallinjen trots allt. Även om jag verkligen inte trodde han skulle avsluta året som vår bäste forward...

    SvaraRadera
  21. frankie:

    Jo, hatten av för det tipset, Pontus kanske var största anledningen att det blev guld, med tanke på tiden när han slog igenom (Precis sålt Berg). Men samtidigt var han usel, usel, usel som mittfältare i våras när han fick spela...

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.