2007/04/17

Ett obeskrivligt hat

IFK GÖTEBORG- AIK Varför är det rivalitet mellan just Blåvitt och "gnaget"? Varför tänder Göteborgspubliken till lite extra när de gulsvarta från Solna är på besök i Göteborg? Idag försöker Baraben.com nysta ut en del av de faktorer som byggt upp IFK-AIK till en av Sveriges riktiga hatmatcher.

1. En nedbränd hembygdsgård.
2.Attackerat domare under match.
3. Diverse bombhot, nu senast i veckan.
4. Diverse mordhot mot spelare/tränare i IFK Göteborg.
5. En gatusten i bakhuvudet på en dansk a-lagare.
6. En hel läktarsektion söndersliten och nedkastad.
7. Asfaltklumpar slängs på sittplatspublik.
8. Supporterklubben Änglarna totalt demolerad klockan 9.00 på morgonen med krocketklubbor(!) och armeringsjärn i högsta hugg.
9. Våra hemmapubar attackerade vi ett antal tillfällen av AIK och DIF.
10. Våra bussar får krossade rutor vid ett antal tillfällen.
11. En grovt misshandlad pensionär utanför GA Ullevi.

Mikael Hultfeldt i fanzinet Elig 1998.
Detta lista i punktform var en sammanställning av incidenter som skett i samband med att Stockholmslagens fans härjade som värst i slutet av 1990-talet. Artikeln (som finns att läsa här) kom som en reaktion på en artikel i Café Sport under rubriken "Häng ut Göteborgspacket" där man gick till hårdangrepp mot IFK Göteborgs fans. Det är även en lista som ganska tydligt visar varför en extra rivalitet finns mellan Västsverige och Östeuropa, mellan gott och ont, mellan Blåvitt och AIK. Det är en lista på ett par av de vidriga överfall och övergrepp som i snart 25-30 år varit AIK-pöbelns signum, vart man än kommit.

När Blåvitt under 1990-talet var ohotad maktfaktor i svensk fotboll hade svenska medier och vissa klubbledare en tendens att spela hetsandet mellan de olika supporterfraktionerna rakt i händerna. Detta kulminerade i två stycken väldigt uppmärksammade händelser där främst IFK Göteborg och Supporterklubben Änglarna hamnade i öppen konflikt med Black Army, den då ganska välvuxna svartgula supporterklubben. Den första av dessa händelser utspelade sig när alla Sveriges ledande supporterklubbar tillsammans med Svenska Fotbollsförbundet skulle hålla ett möte för att diskutera hur man skulle bromsa det eskalerande våldet och hatet mellan supportrarna i Sverige. Vad man än tycker om ifall det egentligen behövdes några sådana möten så blev utgången av detta möte ett väldigt oväntat.

På den tiden hade Black Army, det egenutropat så stora och fruktade supporterkollektivet, en kvinnlig ledare vid namnet Mia Pettersson. Denna "kvinna" hade vid flertalet tillfällen via medierna gjort sig inpopulär hos både oss Göteborgare som sina lokala konkurrenter. Hursomhelst var Mia Pettersson Black Armys representant vid det stora supportermötet. So far so good. Tills hon dyker upp på mötet där stora delar av den svenska sportpressen finns närvarande i en "Hata Göteborg" t-shirt. Efter denna incident åkte finhandskarna av och redan matchen efter kunde man höra sången "Mia Pettersson är en tjackhora och hon har inga pattar" på Gamla Ullevis läktare. Fyndigt? Absolut inte. Snarare ett bevis på att den krutdurk som förhållandet IFK-AIK var och är- nu höll på att explodera.

Incident nummer två innehöll inte bara Black Army utan IFK:s dåvarande klubbdirektör Bosse "Gaisarn" Gentzel. Detta efter att slagsmål brutit ut i samband med matchen AIK-IFK och Blåvita och AIK:are hamnade i fullt "krig" med varandra runt Änglarnas bussar utanför Råsunda. En stor bild på detta hamnade på GP:s förstasida och Bosse Gentzel, rekryterad från SVT-sporten, fick total panik inför hemmamatchen mot AIK.

Nu skulle Bosse porta hela Black Army från Göteborg.

Bosse Gentzels reaktion på slagsmålet och medieuppmärksamheten kring det tog sådana gigantiska proportioner att han till slut hade tappat all den lilla trovärdighet han hade hos den Blåvita omgivningen. Bosse Gentzel gick på fullt allvar ut med budskapet i medierna att han skulle göra allt som var möjligt för att stoppa varenda AIK:are från att få sätta sin fot i Göteborg. Det var tal om polisavspärrningar utanför Göteborg och bussar som skulle tvingas vända. Självfallet tog det inte länge innan Black Army gick till motangrepp och detta gjorde man genom ett meddelande på Black Armys telefonsvarare. Meddelandet välkomnade den som ringde och bad sedan göteborgs sillstrypare att dra i helvete innan han fyllde på med lite "Hata Göteborg" och annat hetsande snack.

Telefonsvararmeddelandet hamnade nu i sin tur på GT:s löpsedel och förstasida vilket piskade upp stadens invånare i ännu större AIK-avsky. Bosse Gentzel insåg att hans misstag nu behövde göras ännu större så han hetsade fram ett beslut om att byta matcharena för matchen. Nu skulle IFK-AIK plötsligt avgöras på Nya Ullevi då han ansåg att säkerhetsavstånden var bättre där. Så på grund av vissa delar av AIK:s pöbel fick Blåvitt nu spela sin hemmamatch på en bortaarena vilket naturligtvis inte var en populär nyhet för oss Blåvita. När sedan väl AIK:s pöbel var på plats i Göteborg så var det den vanliga visan av flaskkastning, slagsmål, kaos och trevligt beteende från gnagarnas sida.

Tills sist fyller vi på med en tredje incident från 1980-talet, berättad för nämnde skribent på Änglarnas gamla pub på Friggatan av supporterprofilerna "Flash" (även känd som "Neger-Flash") och "Anders B".

Black Army anno 1980-tal
När Blåvitt spelade på Nya Ullevi på 1980-talet var stämningen ofta extremt hetsk mellan de olika supportergrupperna. Det "våld" vi ser på matcherna idag bleknar i många fall i jämförelse till vad som kunde förekomma. En period stod borta och hemmaklackarna på samma sida av Ullevi, hemmaklacken på N och bortaklacken på O. Det som skilde klackarna åt var höga metallstängsel i kombination med polis på läktaren.
En sommarmatch i mitten av 80-talet hade drygt 10 000 personer letat sig till Nya Ullevi. Ingen storpublik med dagens mått kanskem men hetsk stämning låg i luften och stundtals såg läktaren ut som ett gatuuppror i Palestina. Men till skillnad från stenkastande på pansarvagnar var det två supportergrupper som kastade allt de kunde komma åt på varanda. Här skedde ett brutalt steg i våldsspiralen kring fotbollen. Det är oklart vilken sida som tog initiativet men sägnen säger (naturligtvis) att AIK:arna var ansvariga. Någon hade spikat långa spikar genom batterier som man nu använde som ammunition mot de blåvita läktarna. Livsfarliga projektiler som turligtvis inte skadade någon (?) allvarligt flög genom luften i ett luftvärnskrig av sällan skådat slag. Det intensiva AIK-hatet hade fått en ny dimension. Efter matchen gick AIK:arna gatlopp när diverse blåvita element ville ge igen för batterirenget på läktarna och den undermåliga polisinsatsen fick kalla in förstärkningar för att hålla grupperna isär. Det organiserade firmavåldet hade ännu inte haft sin premiär, men extremt våldsamt var det utan tvekan och här var våldet till största del direkt anknutet till arenan.

Ni kanske minns när ryktet om Paqual Simpsons övergång till IFK Göteborg läckte ut? Eller när svikaren Teddy Lucic blev klar för AIK? Om hur Andreas Andersson berättade för media att an haft AIK som favoritlag även när han spelade i Blåvitt men att Thomas Wernersson förbjudit honom att tala om sin "kärlek till gnaget"?
Alla minns vi hur "supportrar" till AIK den 29 Juli 2002 misshandlade den blåvita Stockholmaren Tony Deogan så svårt att han senare avled av skadorna. En utredning som än idag inte är avslutad på grund av att ingen trätt fram och avslöjat vem eller vilka är ansvariga för det första supporterrelaterade dödsfallet i svensk fotbollshistoria.

Incidenterna mellan vår kära förening och solnaklubben är många och fler verkar de bli. I fjol gick AIK:s mytomspunna firma "Firman boys" ut med en officiell uppmaning till alla Solnatattare att terrorisera varje Göteborgare som satte sin fot i Solna i samband med AIK-IFK. Ordkriget blev i vanlig ordning bra tyngre än det verkliga gatukriget men den hetska stämningen från förr i tiden var åter uppväckt. I en stad där Blåvitt inte har några egentliga rivaler har huvudstadsförortens Solnas mästa mestare blivit vår verkliga rival. Laget vi älskar att hata och hatar att förlora mot.

Det är inte speciellt svårt att hata AIK. Och då har vi inte ens börjat läxa upp själva klubben Allmäna IK och alla deras idiotiska aktioner än. Men det överlåter vi åt våra grabbar på plan istället...

49 kommentarer:

  1. Jag har själv stått på gamla fina sektion N på 80-talet och fått grejer i huvudet och det var inte roligt alls.

    För min del har jag slutat hata för det orkar jag inte längre. Däremot kan man säga att man älskar att ens eget lag slår vissa andra lag. AIK har ju inte varit sylvassa alltid genom åren så en skalp mot di blåe har alltid smällt högre i mina ögon.

    Då snackar vi förstås det sportsliga. På läktarna är det ju som bekant en helt annan sak.

    Men det överlåter jag åt andra att skriva om. Jag ska erkänna att jag inte står i klacken sedan många år.

    SvaraRadera
  2. Studiomannen/ Vi är många av den generationen som inte står i klacken längre men känslorna finns ju trots allt kvar, jag brukar gå på blåvitt bara på AIK, Bajen, MFF och derbyna och AIK är ju det enda som fortfarande kan elda upp en ordentligt.

    SvaraRadera
  3. CJ: jag fattar precis... Hemma mot Örebro i all ära, men...

    SvaraRadera
  4. Gamla, snåla och kräsna kan man ju kalla er två!

    Skulle alla sådana som ni två, gå på varje match, så hade vi haft mycket mer folk och "Bättre" stämning på alla matcher.

    Gå på alla matcher, killarna behöver ert stöd i varje match, inte bara mot hatlag och topplag!

    Problemet med att vi har svårt för att vinna matcher mot lite sämre lag kan även ha att göra med att spelarna känner mindre stöd i dom matcherna då folk skiter i att gå dit.

    /Daniel

    SvaraRadera
  5. Många jobbar för att få mer folk till Ullevi.
    Och vissa förstör alltihop med idiotiska artiklar.

    SvaraRadera
  6. anonym 15:21/ Haha, är du gô i hela hövvet? Vill du att vi ska bjuda gnagarna på saftkalas när de kommer ner eller? AIK förtjänar inget annat än hat. Och hur fan kan du tro att den här artikeln skulle skrämma bort folk? AIK har genom åren alltid dragit mer folk än andra lag, just tack vare hatet och rivalriteten.

    SvaraRadera
  7. Anonym said...
    Många jobbar för att få mer folk till Ullevi.
    Och vissa förstör alltihop med idiotiska artiklar.

    11/4/07 15:21


    Historielöshet och oförstånd, mot AIK så kommer folk på grund av hetsen, den sydländska atmosfären och rivaliteten. Folk går inte på Ösk och Gefle för att man är likgiltiga inför de lagen, mot AIK känner man rivalitet och passion och därför är publiksiffran alltid högre just mot dem med.

    Men visste vore det trevligare om du kunde sitta i ditt hörn och tycka att alla ska krama varann och sjunga "goa gubbar är vi klara".

    SvaraRadera
  8. Även jag var med på 80-talet och har upplevt många av hatmatcherna. Visst är det extra skönt att vinna över just gnaget. Jag går på nästan samtliga hemmamatcher. Men gnaget kan jag faktiskt tänka mig att skippa pga den trista/hätska stämningen. Det kommer dröja många, månaga år - om någonsin - innan jag låter min son (i förskoleåldern) följa med på en AIK-match.

    SvaraRadera
  9. frankie:

    vad menas med den "sydländska" mentaliteten? någon form av exotik, eller ett slags freudian slip? jag skulle snarare kalla det för den anglosaxiska mentaliteten. i vilket fall, bra artikel. hata aik.

    SvaraRadera
  10. AIKs fans har ju inte gullats i media som andra motståndarfans (DIF, Bajen, Gais, Elfsborg) därför har jag inte stört mig på dom så mycket. Visst är de svin men det är ingen som påstår något annat heller.

    SvaraRadera
  11. Förr var det farligt att gå på fotboll, nu för tiden är det hur lugnt som helst. låt inte media lura er att det är farligt. Barn är inte dumma. Ni pappor måste börja tänka lite! Det är väl bättre att pojken går med er än han springer runt med andra ungar. För ni är väl inte så dumma så ni tror att dom håller sig borta från arenan för all framtid...

    SvaraRadera
  12. Ni glömde 90 minuters "HIV smittad Thomas" som BA skrek åt Ravelli nått år (1996?).
    Vad gör Mikael Hultfelt nuförtiden? Hänger han på baraben tro?

    SvaraRadera
  13. Sorry, anonym 1. Mitt jobb sätter stopp. Inte snålhet.

    Men jag förstår vad du menar. Rankar dock inte mig själv som någon medgångssupporter. Har varit på många matcher hemma och borta sedan första matchen -76. Till och med i Veberöd - men den matchen vill nog alla glömma.

    SvaraRadera
  14. Förresten: man är på match även om man inte står i klacken... :-D

    SvaraRadera
  15. Vadå angosaxist mentalitet? I England har de knappt någon passion... de sitter ner och skriker come on chelsea ibland,viftar nån flagga annars är det inte mycket att hänga i granen när man jämför med Tifo grupperna från runt medelhaet, de grekiska och italienska toppmatcherna där folk svetta bara de tänker på matchen. Det är inte så här men det är det närmaste man kan komma något liknande i Gbg, då GAIS mer känns som att möta sina kusiner, man tycker synd om Gaisarna för att de är Gaisare än man hatar de, men mot AIK är det bara hat.

    SvaraRadera
  16. Anonym 17:00

    I England kan de i alla fall sjunga riktiga sånger, istället för en jävla massa fåniga "forza forza alé alé"-ramsor..

    SvaraRadera
  17. Kanske minns fel men har inte ett gäng med aik-drägg även siktats vältandes gravstenar i samband med någon matchdag? var nog minst fem år sen dock...

    SvaraRadera
  18. Rubriker med supportrarna
    Maj 1991: Black Army skickar hotelsebrev till Janne Eriksson, som lämnar AIK för Norrköping, och sprejar väggar med orden "Janne Judas".
    Maj 1992: 114 personer grips efter bråk i samband med derbyt AIK-Djurgården.
    Februari 1996: Spelaren Jesper Jansson mordhotas av Black Army sedan han lämnat AIK för Djurgården.
    Oktober 1996: 22 Black Army-medlemmar grips efter bråk i Norrköping.
    Februari 1997: AIK-anhängare hotar TV-sportens chef Bosse Gentzel till livet eftersom AIK:s match mot Barcelona inte kommer sändas i TV.
    10 april 1997: Avsändaren AIK terror skickar ut hotbrev till landets elitdomare med budskapet: "Döm till AIK:s fördel - annars skadar vi era familjer."

    SvaraRadera
  19. benny:

    forza och alé betyder faktiskt något och är därför precis lika "riktiga sånger" som dom engelska.

    SvaraRadera
  20. Håller med dig Benny.
    Det blir svårt att få en hel arena att sjunga när man till 95% sjunger allé och forza, England är ett föredömme, inte syd Europa!!

    SvaraRadera
  21. ha ha, sydeuropa.. är du full? Nej självklart är det England och även Tyskland som skall vara föredömmet för hur vi skall agera på läktarna.

    SvaraRadera
  22. Den enda förebilden vi behöver på läktaren är Liverpool, i övrigt så borde vi vara mer brittiska.

    SvaraRadera
  23. Det stavas allez och betyder ungefär "kom igen" i kontext av en fotbollsmatch. Forza betyder väl typ framåt? Är inte så hemma på italienska.

    Personligen har jag definitivt inget emot att sjunga framåt/kom igen på mitt egna modersmål. Men det är väl ett uttryck över svenska klackars kollektiva dåliga självförtroende utåt sett. Att vara först med en sång/ramsa i Sverige betyder oftast att man var först med att sno den.

    SvaraRadera
  24. Nu är det inte just orden Forza eller Alé/allez jag syftar på, utan bara de fåniga ramsorna, och jag tror ni förstår vilka jag menar.

    Vad jag är ute efter är riktiga sånger, i stil med t.ex "You'll never walk alone" istället för dessa uttjötade ramsor.

    SvaraRadera
  25. AIK är det laget som får en att tända till lite extra.. Det hänger i luften när man vaknar och vet att man möter AIK hemma.. ADRENALIN

    SvaraRadera
  26. benny:

    Jag är absolut inte emot "riktiga sånger" , eller en mera engelsk stil på sångerna och ramsorna. Det jag är ute efter är att om man inte gillar allez, allez/forza-sångerna så kan man ju försöka dra igång något eget istället för att bara klaga på det vi kör nu. Hellre allez, allez än helt tyst på läktaren.

    Försök att komma på något i "You'll never walk alone-stil" istället, jag är den förste som hakar på.

    SvaraRadera
  27. haha fan vad nöjd man är. 4-0?
    alla hatar oss! alla hatar oss!
    vad fan gör det? för vi är gnaget! AIK!

    Heja heja AIK, dricka bärs!

    SvaraRadera
  28. Så nu är det bara att sätta på tv´n och lyssna hur det ska låta på en läktare.
    Inget alle eller forva eller något tyskt..

    SvaraRadera
  29. Forza Roma!
    Fuck off Man Utd!

    SvaraRadera
  30. gå på valfri premier league match så kommer era små fantasier spräckas riktigt rejält. det låter en hel del när man sätter en mikrofon precis framför kortsidans fans men sanningen är att 70-80% av åskådarna på engelska matcher sjunger inget alls under en hel match. det vet man om man har besökt en engelsk match, en del här verkar inte ha gjort det...

    SvaraRadera
  31. Mycket lillebrorskaraktär från er alltså, haha...

    SvaraRadera
  32. Stora London
    Misstänker att endast har varit i London och sett fotboll.
    Har du någon gång varit i Birmingaham eller Liverpool så vet du vad jag menar, där sjunger HELA arenan ett antal gånger per match, finns även ett lag i norr som har hyffsad stämning.

    SvaraRadera
  33. Stora London har nog åkt på gruppresa till en sömning PL-match i just London.
    Åk till Northern England eller kolla in en "skitmatch" i The Championship så skall du få se på drag.
    Och givetvis pissar engelsmännen på sydeuropa när det gäller sång och fotbollskultur.
    Fy fan för italiensk / spansk oooooaaaaeeeooaaaeeeoo-sång.

    När det gäller gnaget hemma så är det självklart så att många barnfamiljer stannar hemma pga den hårda stämningen och risken för stök.
    Samtidigt så lockas många av detta så det går nog ganska jämnt ut om man ser till antalet åskådare på plats.

    SvaraRadera
  34. 22 Grand Job/ 17 SM-guld, 2 Uefacupguld, ledare av den allsvenska maratontabellen, högst snittpublik i Allsvenskan över alla säsonger. "Lillebrorskaraktär"? Du förväxlar oss med någon annan.

    SvaraRadera
  35. "vi går mot seger utan neger" (P.Simpson) glömdes.

    SvaraRadera
  36. Benny och ni andra som anser att supportrarna i Italien inte kan sjunga annat än ramsor har nog aldrig varit där... Visst jag älskar den engelska sångkulturen, men även den italienska!

    Forza Ragazzi e il Capitano!

    SvaraRadera
  37. bra skrivet! hata aik frammåt blåvitt! mycket hat hets röj och fylla skall det vara punkt slut.

    SvaraRadera
  38. Paqual Simpson? OK.

    SvaraRadera
  39. feldgrau <-- Flest landslagsmän-, allsvenska säsonger och medlemmar.

    Sedan är det nog dags att vakna Blow it, tiden springer ifrån er. Den är vår. Den är AIK:s!

    SvaraRadera
  40. 22 grand job: detta är AIK framtid baserat på ett historiskt perpektiv:

    2008: 2 i allsvenskan
    2009: kvalar ur allsvenskan
    2010: vinner supperettan
    2011: 2 i allsvenskan
    2012: åker ur allsvenskan'
    2013: vinner superettan
    2014: 2 i allsvenskan
    2015: kvalar ur allsvenskan


    börjar bilden klarna?

    SvaraRadera
  41. 22 grand job/ Fan vad många titlar ni har från de där "flest säsonger i Allsvenskan". Det måste du vara jäääävligt stolt över. Vad är det, två guld sen 1937? Häftigt. "Flest landslagsmän", so what? Det är IFK som har överlägset flest landskamper och flest landslagsmål bland sina spelare. Att ni har flest medlemmar betyder ingenting, ni har ju en massa jävla tramssporter på programmet.

    SvaraRadera
  42. För övrigt är det, om jag räknat rätt så att ni haft 111 landslagsspelare genom tiderna, IFK har haft 109. Men då har Blåvittspelarna å andra sidan spelat mer än 300 landskamper fler. Om det är det bästa du har att skryta med så får jag säga att det är jävligt patetiskt.

    SvaraRadera
  43. Det är som det ska vara mellan AIK och Blowit. Att hata AIK är en del av en IFK:ares självbild, detsamma gäller även omvänt. Med hat menar jag att de matcherna gäller väldigt mycket mer än tre poäng.
    Som tillägg till stycket om 80-talet - på vår sida kom visserligen inga "batterier med spikar" (vilket jag för övrigt tror är skitsnack) utan istället några golfbollar, ciggtändare och lysrör. Som studiomannen säger, även jag är numera för gammal för att orka hata, snarare blir ens gamla fiende lite som en såndär jobbig jävla släkting som man inte gillar men ändå har haft en relation till länge.
    För övrigt, det kommer tydligen totalt nio bussar ner på tisdag. Black Army är bara en fraktion i högen nuförtiden, Dalagnagarna kommer med två bussar t ex. Sen finns vi många här, mitt i bland er.
    Vi är överallt.

    SvaraRadera
  44. So what isåfall, om du nu bara vill bry dej om de fakta som kan vara relevanta för att hävda er storhet, före detta storhet förresten. Dagens Blow it vet jag inte vad de kan hoppas eller heller stoltsera med faktiskt.

    Det historiska perspektivet som 'anonym' presenterade var ju annars riktigt grymt. Ni möter Västra Frölunda nästa år då eller?

    Er tid Är förbi, haha!

    SvaraRadera
  45. 22 grand job/ Det var du som började snacka om lillebrorskaraktär. Uppenbarligen hade du inga som helst fakta för att kunna stödja det påståendet på något sätt.

    SvaraRadera
  46. Stora London:

    Gå på Millwalls matcher, där är det drag, och det är div 2 i England!

    Beror nog på vilket lag man väljer att se på.

    /Daniel

    SvaraRadera
  47. What shall we do with the drunk driver Dulee,
    what shall we do with the drunk driver Dulee,
    what shall we do with the drunk driver Dulee, early in the morning..

    SvaraRadera
  48. 22 grand job / du är väl för gullig. Vi har Sveriges bästa fotbollslag genom tiderna, Sveriges bästa fotbollsblogg genom tiderna, Sveriges skönaste stad och Sveriges snyggaste brudar. Vad fan har du? Snacka om lillebrorskomplex. Bonnjävel

    SvaraRadera
  49. ..Slap him with a hanger till he sobers,
    Slap him with a hanger till he sobers,
    Slap him with a hanger till he sobers,

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.