2007/01/09

IFK får NOLL kronor för vidareförsäljningen av Risp!

SILLY SEASON Göteborgs-Posten rapporterar ikväll att IFK Göteborg får noll komma noll kronor i vidareförsäljningspengar för före detta mittbacken Fredrik Risp om hans förväntade övergång till Trabzonspor från nuvarande Gençlerbirligi blir av. Anledningen till detta är att dåvarande klubbdirektören (tillika klåparen) Mats Persson inte har förhandlat in en sådan klausul i avtalet med Gençlerbirligi.

Nyligen kritiserade vi på Baraben.com att Håkan Mild inte hade koll på vad för vidareförsäljningsklausul Blåvitt hade på Fredrik Risp i avtalet från försäljningen till Gençlerbirligi. Men nu visar det sig att det inte var så lätt att hålla koll på den uppgiften för Håkan Mild då hans företrädare, Mats "Skattehärvan" Persson helt enkelt inte hade förhandlat in någon sådan klausul i affären.
Fredrik Risp själv berättar för GP att han både trodde och förväntade sig att IFK Göteborg hade någon typ av vidareförsäljningsklausul på honom och verkar väldigt irriterad på hur affären sköttes.
- Det verkar väldigt klantigt skött. Jag trodde det var standardmässigt, men den veckan jag skrev på var det rätt stökigt eftersom Ijehhändelsen höll på, säger Risp.

Att Fredrik Risps dåvarande agent var Kent "I säng med Olof Lundh" Carlzon, en nära vän till Mats Persson gör inte hela affären mindre tragisk. I samma veva som polis och media avslöjar hur Mats Persson och Kent Carlzon (med inblandning av Janne "Plånbok" Nilsson) utgjorde skattehärvans dynamiska duo så säljer IFK Göteborg Fredrik Risp till turkiska Gençlerbirligi för ett riktigt reapris och väljer att inte teckna ett nästan standardmässigt vidareförsäljningsavtal för övergången. En klausul som hade garanterat runt tre miljoner kronor till Blåvitt om försäljningen av Risp till Trabzonspor blir av i dagarna.
Det ligger ju inte långt bort i spekulationerna att Kent Carlzon tjänade stora pengar från Trabzonspor på att lyckas förhandla bort vidareförsäljningsklausulen med kompisen Mats Persson...

Utan att leta syndabockar måste både den dåvarande styrelsen och de delar av den sittande styrelsen som var med även då, med Ordförande Stig Lundström i spetsen, få en skopa frän kritik för att man lät Mats Persson agera så självständigt som han gjorde. Att man dessutom inte verkar ha inventerat alla avtal och kontrakt som Mats Persson var inblandad i (med tanke på att Stig Lundström nyligen i GP "utgick han från att någon form av vidareförsäljningsklausul fanns med i kontraktet") så måste man ju fråga sig om allt underjordiskt skall från Persson-tiden är tystat eller om det fortfarande finns en och annan hund begraven från den tiden? När ska Mats Perssons tid som klubbdirektör för IFK Göteborg sluta hemsöka vår förening? Med tanke på den närstående rättegången mot bland annat Persson för sin inblandning i skattehärvan är vore det minst sagt välkommet med ytterligare en noggrann genomgång av alla affärer som han så mycket som tittade på under sin tid i föreningen...

22 kommentarer:

  1. Inte förvånad

    SvaraRadera
  2. Instämmer i det du säger, är nog dags att gå igenom allt Persson var och rörde i nu...

    SvaraRadera
  3. Fan. Jag blir både arg och besviken när jag läser denna bra skrivna artikeln.

    Först säljer vi år efter år våra bästa spelare mitt i säsongen. Inte nog med det, när vi väl gör det så rear vi ut dem och "missar" klausuler. Hur rimmar detta med satsning mot Europa, SM-guld m.m.

    Jag är bedrövad över min klubbs inkompetens.

    SvaraRadera
  4. Jag har hittat en bild på hur MP egentligen ville uppfattas. Den ligger i Frankies mailbox nu, får se om den kommer fram.

    SvaraRadera
  5. Snälla bara vi har vidareförsäljningsklausul på Kalle och Wendt eller har vi missat det med?

    SvaraRadera
  6. Kalle och Wendt har vi nog inga sådanna klausuler för. De hade ju kontrakt där det stod för vilken summa de skulle säljas och som jag förstått det är det bara att tacka ja om ett bud i den storleken kommer in.

    Procent på vidarfösäljning brukar man väl förhandla in för att sänka den direkta köpesumman? Alltså tex klubb x vill köpa y av klubb b, så säger klubb x att vi erbjuder er inte 20 miljoner som ni vill utan 18 och då säger klubb b ok men då vill vi ha en 20 procentig ersättning vid nästa övergång,

    SvaraRadera
  7. Håller med kapten, skulle gärna se vad MP har förhandlat fram med de spelare vi har kvar och de vi sålt under hans tid.

    Lägger de ut den informationen för allmänheten kommer väl aftonbladet med flera gotta sig i några dagar, men hellre det än att vi får överaskningar var och varannan vecka.

    /sniff

    SvaraRadera
  8. Mycket möjligt att vi inte har någon vidareförsäljningspengar att hämta för Wendt och Kalle pga att de hade klausulkontrakt, även om man kan hoppas på motsatsen. Risp hade dock ingen klausul - tiden den gällde för hade löpt ut - men IFK/MP lät honom ändå gå för den låga summan för att vara juste. Här borde man ju då självklart sett till att få med vidareförsäljning i avtalet. Kan inte tänka mig att turkarna hade skippat affären pga det.

    SvaraRadera
  9. Bara att skicka en faktura till Persson...

    SvaraRadera
  10. Bedrövligt! Om jag inte är fel ute har vi alltså inte fått en krona för varken (bland annat) Martin E, Ijeh eller Risp som såldts vidare. Finns säkert många fler exempel. Så jävla pinsamt. Samtidigt håvar Malmö innan tiotals miljoner på deras ex-spelare när de säljs vidare. Dessutom tar de ju betalt när de säljer dem också.

    SvaraRadera
  11. Håller med Kapten och Frankie till fullo..

    SvaraRadera
  12. Jag skall erkänna att jag haft visst överseende med agerandet från MP tidigare.

    Vi hade en 5 minuters bensträckare på min lektion och jag gick självklaret och kollade baraben. Min reaktion på detta är att jag de senaste 60 minuterna varit vansinning under sista delen av lektionen.

    Jag är fly förbannad på klantarslet MP. Jag tycker att en stämmning faktiskt är på sin plats. MP borde ur egen ficka få betala de kostnader han orsakat i IFK.

    //Andreas

    SvaraRadera
  13. Sorgligt, minst sagt. Skumt eller bara klantigt? Vet ej, men kanske kan åtalet mot Kent C ge intressant info.

    Men inte minst så är det dags att - som åklagaren - se Blåvitt som ett brottsoffer.
    MP:s och Plånboks transaktion med "gåvan" till Ijeh som sedan återbetalades till Plånbok är svårt att se som något annat än förskingring (särskilt i ljuset av deras andra mellanhavanden; läs MP:s privata lån). Varför skall då IFK Göteborg belastas med skattesmällen för upptaxeringen av Ijeh?
    Jag förstår inte varför inte klubben driver en skadeståndsprocess mot MP/Plånbok för att hållas skadeslös för skattekostnaden.

    Jag ser också Selakovics inblandning som dubiös. Om man får en miljon för mycket utbetalt av sin arbetsgivare, och någon ber en återbetala den miljonen till ett privatkonto så måste man inse att det är något konstigt.

    Vad gäller skattekostnaderna för Selakovic, så verkar det som om klubben avvaktar med hur man skall ställa sig (vet ej om denna automatiskt faller på Selakovic? tills vidare så är det ju i alla fall IFK som betalat in pengarna).

    SvaraRadera
  14. Dock borde vi få utbildningsbidrag för Risp, eller? Men det e ju en spottstyver mot vad vi skulle fått..

    Bedrövligt

    SvaraRadera
  15. Snacka om att bara tänka för stunden.

    Skulle vara intressant att se en sammanställning med vad Persson gjort och vad han INTE gjort.

    Det enda han verkar ha varit ute efter är att det skulle se bra ut JUST DÅ.

    SvaraRadera
  16. Pinsamt.
    Hoppas bara att de lär sig av sina misstag (Kalle, Risp mm)och styr upp försäljningarna från och med nu.
    Annars kan vi ju lika gärna slå in Mourad i presentpapper och ge honom till någon trevlig klubb vi vill vara kompis med...

    SvaraRadera
  17. Mats Persson, motsattsen till Hasse Borg.

    SvaraRadera
  18. undrar också om de där uefa-reglerna som ger pengar till fostrande klubbar..

    sedan är det ju lätt att klaga på MP, vi får se om mild lyckas kontraktera lovande spelare som vill ut, utan klausuler.

    SvaraRadera
  19. `Lätt att klaga på MP? haha han har ju dragit ner hela vår förening i fördärvet, tro FAAAAN man klagar på den fifflaren!

    SvaraRadera
  20. men nu handlar det inte om skatter utan om kontraktsskrivning. f.ö är vi inte i fördärvet. nåväl 8.e platsen skyller jag på Mild.

    SvaraRadera
  21. Jag skyller åttondeplatsen på Hjalle

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.