2007/05/18

Dokument Baraben: Persson och Halse i ordkrig inför rättegången

DOKUMENT BARABEN När dåvarande ordföranden Bengt Halse värvade Mats Persson till positionen som klubbdirektör i IFK blev det enligt nya uppgifter till Baraben.com kaotiskt redan från start. Baraben.com erfar att Mats Persson bland annat utlovade en löneförhöjning till hela spelartruppen, förutsatt att någon spelare kunde besegra honom i ölhävande. En anekdot ur mängden från det ekonomiska vansinnesspel som dominerade den epokens IFK Göteborg.

Nya uppgifter till Baraben.com gör gällande att Mats Perssons skakiga bana som klubbdirektör i Blåvitt innehöll tidigare skandaler än vad som framkommit hittills i medierna. I samband med att rättegången mot ett flertal före detta IFK-anknutna personer snart drar igång kan vi på Baraben.com avslöja den stora klyfta som växte fram mellan Mats Persson och den då sittande styrelsen i IFK Göteborg.

Våren 2003 blev Bengt Halses första stora projekt som ny ordförande i IFK Göteborg att rekrytera en klubbdirektör. Halse blev den pådrivande kraften i beslutet om att återinföra posten "klubbdirektör" i IFK Göteborg, en position som vid tillfället hade varit vilande sedan Bo Gentzel lämnade arbetet för föreningen ett par år tidigare.
Nu satsade man på ett nytt och oskrivet kort i Västra Frölunda IF:s andreman Mats Persson. Persson fick från start reda på att han skulle bli den aktiva chefen över Kamratgårdens verksamhet, Halse kallade internjobbet för en "VD-position inom föreningen". Tanken var att Persson löd under styrelsens mandat men förfogade i princip fritt för föreningens vardagliga arbete, utifrån de ekonomiska ramar som fanns att tillgå.

Om Halses första stora projekt var anställningen av Persson som klubbdirektör måste man se i sin tur Perssons första stora projekt att värva Peter Ijeh, dåvarande forward i Malmö FF. Baraben.com erfar att det endast tog ett par veckor mellan det att Persson officiellt tog över som klubbdirektör i Blåvitt och det att första kontakten med Peter Ijeh var tagen. Då stod den Nigerianske skyttekungen fortfarande under kontrakt med Malmö FF, men enligt regelverket var det bara någon vecka kvar tills att den blivande bosmanspelaren kunde börja tala med andra föreningar om ett nytt kontrakt.
Mats Persson hade nu som föreningens nya frontman lagt de flesta andra projekt åt sidan för att kunna presentera ett tungt nyförvärv till föreningen. Den initiala diskussionen om en ekonomisk lösning för att ro hem värvningen av Peter Ijeh pressades på av det faktum att IFK Göteborg om bara ett par månader skulle inleda sitt 100-årsjubiléum. Persson ville ha klart Ijeh-förvärvet innan 2004 och ignorerade i samband med detta det faktum att bland Martin Ericsson hade ett växande missnöje med sin situation i Blåvitt.

Martin Ericssons kontrakt med IFK Göteborg skulle gå ut i juni 2004 och var aktuellt att förlängas redan när Persson tillträdde och därmed tog över kontraktsansvaret på IFK:s sida. Mats Persson missade att uppmärksamma det växande missnöje från Martin Ericssons sida, ett missnöje som främst kunde kopplas till en utebliven sportslig satsning. Men istället för att ro iland ett nytt kontrakt med Martin Ericsson, något Ericsson själv ville ha tidigt hösten 2004, så gick Persson på värvningsoffensiven och kammade in trion Anderas "Dessa" Nilsson (Frölunda), Martin Smedberg (Gunnilse) och George Mourad (Frölunda) som nya till spelartruppen. Alla värvades samtidigt som processen med att lösa Ijeh var i full gång och samtidigt som Martin Ericssons kontraktsförhandling mer eller mindre stod stilla. Det fanns ett erbjudande på bordet, men erbjudandet behövde en hel del kompromisser och förhandling för att bli något som Martin Ericsson var nöjd med. Signifikativt för de tre värvningarna var att de var oetablerade spelare med låga lönekostnader. Persson klagade nämligen högljutt från första början av sin anställning på att "bänknötarna i IFK tjänar fantasisummor". Dessa klagomål skapade redan då irritation över att Persson inte respekterade befintliga kontrakt. I samma "sparsamma" veva hade Persson i tystnad genomfört miljontransaktionen i samband med Peter Ijehs övergång. Profilen, mediekuppen och prestigevärvningen Ijeh fick kosta vad det kosta ville.

Perssons dåvarande gode vän och spelaragent Kent Carlzon agerade enligt uppgifter till Baraben.com spindeln i nätet bakom värvningen av Ijeh. Ijeh bytte i samband med övergången till IFK Göteborg agent från Gunnar Grynner till Kent Carlzon. Innan och när Ijeh skrev på för Blåvitt hade han Grynner som agent, kort därefter bytte han till Carlzon. Vikten av detta kom senare fram när skatteskandalen rullades upp.

I julhelgen 2003 hade Martin Ericsson fortfarande inte skrivit på för IFK Göteborg. Nu hade han dessutom gått från att ha varit initiellt positiv till en förlängning med IFK till att ha fått möjligheten att lyssna på andra klubbar, detta för att hans kontrakt skulle gå ut om sex månader.
- Det har varit väldigt dött. Jag har inte pratat med någon. Inget nytt på kontraktsfronten, sa Martin Ericsson till Alltid Blåvitt.

Anledningen till tystnaden? Mats Persson var i Brasilien.

Mats Persson hade under vintern 2003 börjat intressera sig allt mer för det brasilianska klubbsamarbete som Öis etablerat och fick nu kontakt med brasilianska Gremio. Här inledde Persson ett ganska ospecificerat samarbete med den brasilianska klubben, ett samarbete som egentligen bara betydde att han förde samtal om spelarutbyten med sin klubbdirektörsmotsvarighet i Gremio. Inget kontrakterat samarbete upprättades utan samarbetet byggde på kontakten mellan Persson och Gremio. I april 2004 blev det klart att Gremiospelarna Guilherme Weisheimer och Deivesthiago Santo da Silva skulle provträna med IFK. Under tre och en halv veckor spelade och tränade de två offensiva brasilianska spelarna med Blåvitt innan beslutet blir att ingen av spelarna fick kontrakt med Blåvitt.

Samtidigt tröttnade Martin Ericsson på den långsamma förhandlingsprocessen och skrev oväntat på för Ålborg. Här fick han ett ekonomiskt sett klart saftigare bud. Mer lön blir den enda förklaringen från IFK Göteborgs sida kring varför Martin Ericsson flyttar över Kattegatt. Ingen talade om varför Ericsson gått från att vara öppet positiv till en förlängning till att skriva på för en dansk mittenklubb. Den som uttalar sig i frågan är inte klubbdirektör Mats Persson. Istället kom kommentaren till IFK Göteborgs officiella hemsida från dåvarande ordföranden Bengt Halse:
- Vi gav Martin ett bra bud, det räckte tyvärr inte.

Men Persson då? Han hade fått korn på en helt annan offensiv värvning. En värvning som även genomförs senare samma år, Friska Viljors Daniel "Spaghetti" Johansson.

Efter säsongen 2004 gick Fredrik Risp ut i offentlig kritik mot föreningens valhänta agerande i samband med förlängningen av hans kontrakt. Han påtalade att det från hans egna sida funnits vilja att skriva på nytt kontrakt under en lång period, men att föreningen agerat svagt och inte visat tydligt intresse för att ta itu med frågan. Föreningens förhandling hölls av Mats Persson.

Persson tyckte dock inte att Risps kritik var befogad när kontraktet väl var påskrivet:
- För vår del är det inte så noga om vi hade tagit det i våras eller nu. I våras var Antonsson vår prioritet. Men det är klart att vi hade kunnat diskutera med Risp då också, sa han till Alltid Blåvitt.

Men i Martin Ericssons fall var det "så noga". Blåvite bohuslänningen Risp väntade in IFK och gav dem chansen. Inte för att han behövde, utan för att han hade klubbhjärta. Martin Ericsson fick vänta och vänta. Medan han väntade gick han från att vara positiv kring en förlängning till att bli negativ. Till slut skrev Ericsson på ett bättre utländskt anbud.

Göteborgs-Posten avslöjade i våras att IFK Göteborg fick noll kronor i vidareförsäljningspengar för Fredrik Risp vid hans övergång till Trabzonspor från Gençlerbirligi. Anledningen till detta var att Mats Persson helt enkelt inte hade förhandlat in någon vidareförsäljningsklausul i avtalet med Gençlerbirligi.

Fredrik Risp berättade att han både trodde och förväntade sig att IFK Göteborg hade någon typ av vidareförsäljningsklausul på honom. Risp visade uppenbar irritation över hanteringen av övergången.
- Det verkar väldigt klantigt skött. Jag trodde det var standardmässigt, men den veckan jag skrev på var det rätt stökigt eftersom Ijehhändelsen höll på, sa Risp till GP i januari 2007.

Fredrik Risps dåvarande agent var Kent Carlzon.

I samband med att polisen och Ekobrottsmyndigheten avslöjade hur Mats Persson och Kent Carlzon (med inblandning av Jan "Plånbok" Nilsson) utgjorde skattehärvans centrum så sålde IFK Göteborg Fredrik Risp till turkiska Gençlerbirligi. Persson valde då att inte teckna ett standardmässigt vidareförsäljningsavtal med köpande klubb. En klausul som vid standardmässig klausulstorlek hade gett över tre miljoner kronor till IFK Göteborg när försäljningen av Risp till Trabzonspor genomfördes i början av 2007.

Spekulationen om att Kent Carlzon tjänade en anselig summa pengar på att lyckas förhandla bort vidareförsäljningsklausulen med kompisen Mats Persson låg nära till hands. Trabzonspor tjänade miljoner på att klausulen inte kom till och övergången genomfördes mitt under brinnande upprullning av den skattehärva som Persson garanterat visste skulle leda till hans fall. Ett fall ut ur föreningen IFK Göteborg.
Det alla inblandeade undrade var hur mycket Kent Carlzon tjänade på den uteblivna klausulen? Nära till hands låg frågan om hur mycket Persson själv tjänade på samma uteblivna klausul.

Den 6 november 2003 kontaktade Jan "Plånbok" Nilsson blåvite skatteexperten Ingemar Olsson för att hitta ett upplägg om att genomföra en gåva till en spelare. Först hade "Plånbok" undersökt affären i termer av att han skulle skänka pengar till sin dotter, men gled under samtalet in på möjligheten att göra en liknande gåva till en spelare. Ingemar Olsson hävdar själv att han då tydligt påpekat för "Plånbok" att gåvan absolut inte får ha någon motprestation. I så fall skulle gåvan bli beskattningsbar. Fem dagar efter mötet mellan Nilsson och Olsson höll IFK Göteborg ordinarie styrelsemöte. Ett möte där klubbdirektör Mats Persson tillsammans med kassör Jan Nilsson presenterade nyförvärvet av Peter Ijeh för den övriga styrelsen. På initiativ av Mats Persson tas beslut om att man skall presentera nyförvärvet i stor stil och lyfta fram det som en slags gåva till supportrarna inför det då stundande 100-årsjubileet.

Den 17 November 2003 presenterades Peter Ijeh för ett fullt hus av Blåvittsupportrar på Stora Teatern i Göteborg. Den mediala bevakningen var omfattande och jubel uppstod när journalisternas frågor omIjehs lön kaxigt slogs bort. Nyss hade ju bland annat legenden Johnny Ekström stått på samma scen, det fanns gott om råg i de blåvita ryggarna för stunden.
"Enligt ordföranden Bengt Halse befinner Peter Ijeh sig i samma lönespann som övriga IFK-spelare. Dessa avtal och löner är inte offentliga, vilket fansen uppenbarligen tycker är bra, eftersom just detta faktum fick dem att tjuta förtjust, när Halse snoppade av en frågvis kollega.
De, fansen, om några borde vara angelägna att få reda på vart deras biljettintäkter och pengarna från deras svindyra tröjinköp tar vägen."
Mats Härd i GP, dagen efter Ijehshowen på Storan

Ordföranden Bengt Halse påstod till medierna att Peter Ijeh lagt sig i samma lönespann som övriga Blåvita spelare. Men avtalen och lönerna var inte offentliga.
Mediespekulationerna talade om att Peter Ijeh skulle få 110 00 kronor i månaden, plus en miljon i sign on bonus. Mats Persson slog ifrån sig och talar om mycket lägre summor.


Drygt en vecka senare utformade skattakonsulten Ingemar Olsson den färdiga mallen för hur man lämnar över en gåva från Jan Nilsson till Peter Ijeh. Enligt uppgifter till Baraben.com har en överenskommelse mellan IFK Göteborgs representanter, Mats Persson och Jan "Plånbok" Nilsson och Peter Ijeh sedan länge etablerats. Frågan är inte om Ijeh skulle få en klumpsumma, utan hur man skulle undvika att betala skatt på densamma. Miljongåvan ingick i överenskommelsen men hade inte lösts rent praktiskt. En praktiskt lösning som Ingemar Olsson nu förmedlar till Jan "Plånbok" Nilsson. Peter Ijehs nigerianska rådgivare Innocent Okeke nämndes då av källor som en av de pådrivande som fick Ijeh skall kräva en skattefri miljonsumma av den klubb som han väljer efter Malmö FF.

I mitten av december köpte Jan "Plånbok" Nilsson 16 800 aktier i företaget Pandox. Med gåvobrevet utformat av Ingemar Olsson skänte han samma aktier till Peter Ijeh. Tre dagar senare sålde Ijeh aktierna till ett värde av över 1,25 miljoner kronor. Det var en oerhört snabb affär. Mats Persson skriver nu om Peter Ijehs kontrakt med Blåvitt och i det nya kontraktet så saknas sign on-bonus. Dessutom hade månadslönen sänkts från 47 000 kronor till 40 000 kronor. Efter skatt. På kontrakt nummer två. Vem som kännde till att det nya kontraktet existerade är än idag oklart.

I början av mars 2004 åkte IFK Göteborg anförda av klubbdirektör Persson till La Manga i Spanien. Träningsläger med matcher stod på schemat. Här genomförde truppen i vanlig ordning en inkilning av de nya spelarna där uppträdanden och festande gav ett välkommet avbrott från den tunga försäsongsträningen. Men inkilningen blev blöt. Riktigt blöt.
Klubbdirektör Mats Persson lovade i förbipasserande, mitt i festandet, att hela spelartruppen skulle få 5 000 kronor i löneförhöjning om någon av spelarna kunde besegra honom i ölhävning. Ett oskyldigt skämt kan tycktes till en början. Men efterhandsryktet gör gällande att en av spelarna då påpekade giltigheten i ett muntligt avtal, med tillräckligt allvarlig ton för att händelsen senare skulle nå IFK Göteborgs styrelserum. Avtal och kontrakt var inget man skämtade om på fyllan, där rådde konsensus i föreningens ledning. Kritiken mot Mats Persson växte nu fram på oväntade håll och kanter.

Första veckan i Januari 2005 blir övergången av Stefan Selakovic klar. Han skall få en sign on bonus på otroliga 4,25 miljoner kronor. Drygt tre miljoner kronor mer än Ijeh fått via gåvan. Men ett par dagar efter att övergången lösts muntligt justerar Mats Persson sign on bonusen. Nu går den från 4,25 miljoner kronor till cirka 6 miljoner kronor. Pengar som sedan hamnade på Jan "Plånbok" Nilssons Luxemburgska konto. Åklagaren misstänker att det var en återbetalning av den "gåva" som getts till Peter Ijeh. Det är än idag oklart om Stefan Selakovic hade någon kännedom av varför dessa pengar var i omlopp och vad de var till för.

Den 11 Januari 2005 tränar Stefan Selakovic med IFK Göteborg för första gången. Selakovic fick då en sign-on bonus som var den största i föreningens historia. En sign on-bonus som stod helt i kontrast till den tätt återkommande kritik som Mats Persson riktade mot en del av spelarnas löner. Ett fåtal välbetalda stjärnor skulle utgöra centum för Arne Erlandsens nya lagbygge. Erlandsen som värvades till IFK av klubbdirektör Mats Persson hade fått löften om förstärkningar av laget. En diskussion om externt kapital rullade, det var ju så man hade löst Ijeh-affären.

Tidigt under 2005 höll IFK Göteborg sin årliga vinterfest i Göteborg. Under småtimmarna så blev Arne Erlandsen väldigt "förfriskad" och började håna ett par av sina egna spelare. Han sågade bland annat landslagsmålvakten John Alvbåge genom att i ett rum fullt av spelare och ledare i IFK Göteborg säga:
- Om John är framtiden för svensk fotboll är det helt kört för det svenska landslaget. Har ni inga större framtidstalanger än så?
Följt av ett skratt åt sin egen kommentar.
När Erlandsen yttrade kommentaren lämnade ett flertal spelare rummet i protest. En av dessa var Mikael Sandklef som blev mycket irriterad över det inträffade. Enligt personalen på en välkänd Göteborgskrog var "Sankan" rasande och klagade högljutt till en annan före detta IFK-spelare över Erlandsens uttalanden.
Persson ställde sig inte på Alvbåges sida trots att Alvbåge varit ett Mats Persson-projekt rakt igenom. Direkt hade en ohållbar situation skapats. En situation som kort därefter ledde till att Alvbåge lämnade IFK och Kamratgården. Det blev uppenbart att värvningar gjorts utan slutgiltiga godkännanden av tränare Erlandsen. Men utåt hävdade alla parter att det inte fanns några "hard feelings". Internt växte irritationen över Arne Erlandsens metoder.

När Erlandsen drygt ett och ett halvt år senare lämnade tränarposten började spekulationer om ekonomiskt fiffel florera. Nu påstod medierna att även Erlandsen indirekt varit inblandad i Perssons tveksamma spelaraffärer där Mats Perssons kompis Carlzon misstänktes roffa åt sig pengar.
"Ett återkommande rykte handlar om att nye sportchefen Mild blivit vansinnigt upprörd, när han upptäckt att klubben blivit blåst på pengar i några av de senaste spelarförsäljningarna. Om tränare Erlandsen haft fingrarna i samma syltburk som direktör Persson och agent Carlzon var gårdagens skilsmässa oundviklig?"
Ulf Stenberg i Sport & Spelkrönikan dagen efter att Arne Erlandsen avgick som tränare i september 2006.

Den förste Juni 2005 slår polisen till med en razzia mot IFK Göteborg. Ijeh och kassören Nilsson grips i sina bostäder. Halse, Mats Persson och Ijehs agent Kent Carlzon kallas till förhör i samband med razzian. Peter Ijeh misstänks till en början för inblandning i de brottsliga misstankarna men avskrivs efter ett par veckor från alla misstankar.
Nu försöker Mats Persson tillsammans med agent Kent Carlzon hitta en ny klubbadress för Peter Ijeh. Uppgifter till Baraben.com gör gällande att Ijehs tidigare agent Gunnar Grynner, som dragit in i diskussionen kring brottsmisstankarna vill hämnas på duon. Detta genom att läcka information om Peter Ijehs kontrakt till en, eventuellt två andra svenska klubbar. Malmö FF och Djurgården nämns i sammanhanget. Den dåvarande diskussionen gör gällande att läckan handlar om en proffsklausul som ska finnas i Peter Ijehs kontrakt.

Då hade Gunnar Grynner viktiga detaljer om Peter Ijehs kontrakt, nämligen information om den hemliga klausul som enligt spekultationen gav Ijeh rätt att gå till en annan klubb för ett fast pris. Gunnar Grynner kan i irritation och hämndlystnad över att han dragits in i skatteskandalen kring Ijeh ha hämnats på Mats Persson och Kent Carlzon genom att läcka uppgiften om klausulen till Malmö FF.

Kort därefter köps Peter Ijeh av FC Köpenhamn. Anledningen? Panik kan ha utbrutit hos Mats Persson och Kent Carlzon när ryktet nådde dem om att Malmö FF kände till klausulen i Ijehs kontrakt. Det blev plötsligt ett måste att sälja Ijeh och det snabbt, annars riskerade Mats Persson att tvingas genomföra en förnedrande återförsäljning av honom till Malmö FF. En försäljning som skulle totalrasera hans redan vacklande trovärdighet och rykte.

Exakt fem månader efter razzian anhålls Mats Persson misstänkt för bland annat grovt skattebrott. Stefan Selakovic hämtas till förhör och i den husrannsakan som genomförs hos Selakovic får åklagaren bevis som pekar på ett samband mellan Ijeh-affären och Selakovic sign on bonus.

I mars 2006 pekar Mats Persson ut Bengt Halse som medskyldig till de felaktiga utbetalningarna (återbetalningarna) till Jan "Plånbok" Nilsson i samband med köpen av forwardsstjärnorna Peter Ijeh och Stefan Selakovic.
I polisförhör som då offentliggörs påstår Persson att han vid minst två tillfällen informerat Halse om det upplägg som Persson och Jan Nilsson valde för värvningen av Stefan Selakovic. Enligt Persson skall ett av dessa tillfällen ha varit inför ett styrelsemöte i februari 2005. Halse hävdar dock att Persson ljuger om det hela.

Mats Persson ljuger?
- Ja, du kan tolka det så.
Orolig för din egen och föreningens del?
- Nej, därför att uppgiften är oriktig.
Varför säger Persson då så här?
- Det finns säkert skäl till det. Jag kan bara konstatera att det är
fel, säger Bengt Halse.


Bengt Halse till Aftonbladet 2006-03-04

Mats Persson och hans försvarare planerar att kalla upp till 10 nuvarande och före detta styrelseledamöter i IFK Göteborg som vittnen under rättegången. Det blir ett långdraget spektakel utöver det vanliga som kan bli det sista kapitlet i den mörkaste delen av föreningens historia.

I mars 2006 tvingades IFK Göteborg betala 9,9 miljoner av sin dåvarande skuld på drygt 13 miljoner till Skatteverket. För att finansiera den gigantiska skulden tvingades man pantsätta Kamratgården för att få ut ett lån på drygt 7,5 miljoner kronor. Resterande summa kom från blåvita privatpersoner, bland annat före detta ordföranden Bengt Halse.

Ett par månader tidigare, den 1 januari 2006 avslutades Mats Perssons första epok som klubbdirektör i IFK Göteborg.
En post står än idag tom. Tre och en halv veckor senare, 26 januari 2006, var förfallodag för IFK Göteborgs skuld till Skatteverket. En skuld på 13 230 786 kronor.
Den 23 Maj startar åter Mats Perssons epok som klubbdirektör i IFK Göteborg. Den här gången i Göteborgs Tingsrätt. Ord skall nu prövas mot ord.

52 kommentarer:

  1. Enligt rykten förlorade även en föredetta ordförande i Supporterklubben, en ölhävning mot Mats P...

    SvaraRadera
  2. På MP:s tid va det action!!

    SvaraRadera
  3. "anonym"
    Vissst var det action high chaparall!

    SvaraRadera
  4. Mycket tveksamt om detta stämmer. Jag har en källa som säger annorlunda när det gäller Martin Ericsson. Han var inte intresserad av en fortsättning i Blåvitt av rena löneskäl. MP:s skuld där kan möjligen ligga i att man offrade pengar på Ijeh men knappast på bristande uppmärksamhet eller sportsliga aspekter.

    SvaraRadera
  5. Komemer båvitt få tillbaka miljonerna?

    SvaraRadera
  6. MP:s skuld där kan möjligen ligga i att man offrade pengar på Ijeh men knappast på bristande uppmärksamhet eller sportsliga aspekter.

    Det står ju att han gick för ekonomiska orsaker till slut, men att han från början ville skriva på ett nytt kontrakt, självklart ett bättre sådant, men IFK gick inte med på det. Istället för att förhandla vidare med Martin Ericsson så stod man fast vid sitt ursprungsbud (trots att pengar uppenbarligen gick att få fram) och därmed började Ericsson glida mot att byta klubb...

    SvaraRadera
  7. bonke:

    "- Det har varit väldigt dött. Jag har inte pratat med någon. Inget nytt på kontraktsfronten, sa Martin Ericsson till Alltid Blåvitt."

    Låter som Mats Persson snackade med Ericsson varje dag där du...

    SvaraRadera
  8. [Jag råkade publicera artikeln dubbelt upp, så jag ursäktar att se 7-8 kommentarer som hann skrivas i dubletten nu försvann. Lägg in dem här istället!]

    SvaraRadera
  9. Nog för att man ska försvara sina spelare, men visst måste Selakovic haft en större roll än en vilseledd person som bara "råkade" flytta två miljoner från ett konto till ett annat?

    Jag tror att de finns en anledning till varför han är en av få som fortfarande är anklagad..

    SvaraRadera
  10. Mats Persson och agent-Kent skulle sälja sina döttrar om priset var det rätta. Halse måste dock också kritiseras för att han för det första ha rekryterat MP och sedan för att ha släppt alldeles för mycket ansvar och befogenheter till honom.

    SvaraRadera
  11. Som vanligt svårt att veta vad som stämmer då källorna, i sann kvällstidningsanda, inte kan presenteras vid namn. Nåja det viktigaste framkommer säkerligen på rättegången. Något som alltid slår en när man läser alla märkliga transaktioner är hur de skyldiga ens kunde fantisera om att komma undan med grejorna. Miljoner kan inte bara försvinna från en klubb med så låg omsättning utan att det syns i redovisningen.

    SvaraRadera
  12. Jeppe/ Vadå sann kvällstidningsanda? Källor är skyddade i Svea Rikes Grundlag i YGL (?). Man får inte avslöja journalistiska källor när man får information av den här typen.

    SvaraRadera
  13. Intressant läsning. Tyvärr så kommer väl hela historian aldrig att bli tydlig för allmänheten.

    /zebmacahan

    SvaraRadera
  14. Mats Persson till Gulag!

    SvaraRadera
  15. 20:28, Anonym:

    Får, får man väl, men man behöver inte. Det gör man upp med källan.

    -Är det okay att jag anger dig som källa?
    -Nej
    -Fine.

    SvaraRadera
  16. M.P till Gaisgården!

    SvaraRadera
  17. "Jeppe/ Vadå sann kvällstidningsanda? Källor är skyddade i Svea Rikes Grundlag i YGL (?). Man får inte avslöja journalistiska källor när man får information av den här typen."

    För att något grundlagsskydd ska vara aktuellt skall Baraben ha ett utgivar tillstånd, om de innehar ett sådant, ingen aning. Vad jag menar är att massa påståenden utan att presentera källan är rätt ointressant. Kvällstidningar verkar konsekvent använda denna teknik för att ljuga ihop artiklar men det går ju inte att styrka eftersom ingen vet vem som skulle ha sagt vad. För att artiklar ska få ett värde är det såklart intressant att veta vem som har sagt vad så att denna persons egenintresse kan tas i beakt.

    Jag ska bara tilläga att jag förstår varför ni skriver som ni gör, förtroende till era källor osv.

    SvaraRadera
  18. Tilläg till min post ovan. Grundlagsskyddet gäller enbart mot det allmäna, för mig tex. är det fullt tillåtet att forska i vem som har sagt vad.

    SvaraRadera
  19. Vad jag menar är att massa påståenden utan att presentera källan är rätt ointressant.

    Utan den möjligheten hade man ju inte fått fram ett enda skit. Inte bara här men i annan undersökande journalistik och dokumentation. Det är ju ytterst sällan som folk är beredda att stå för att de avslöjar saker som sker bakom lyckta dörrar.

    Jag är imponerad av sammanställningen som ni gjort på Baraben, samtidigt blir man konfunderad kring varför IFK agerat som de gjorde.

    Varför har inte IFK polisanmält Persson för trolöshet mot huvudman? Genom att inte göra det så sänker man ju trovärdigheten i sina egna argument rejält. "Kaka på kaka" snackar de om, men det är ju helt fel. Det är ju det riktigt allvarliga från IFK:s sida, att de lurat föreningen. Ändå går de inte till hårdangrepp? Det luktar tyvärr illa om detta.

    SvaraRadera
  20. Jeppe said...

    Tilläg till min post ovan. Grundlagsskyddet gäller enbart mot det allmäna, för mig tex. är det fullt tillåtet att forska i vem som har sagt vad.

    18/5/07 21:29


    Du får forska bäst du vill, men journalisten i sig får ju inte avslöja vem som sagt vad.

    SvaraRadera
  21. 21:35 anonym:
    Fortfarande så får man uppge källan.

    SvaraRadera
  22. Det jag är mest intresserad över är om MP och KC verkligen lurade till sig egna pengar i samband med Risps övergång. Att fuska med företags pengar är en sak, då bryr sig främst storägarna. Att fuska med Sveriges mest populära förening, med Sveriges största eller näst största huliganliga är en annan femma. Tvingas IFK betala 13 miljoner i böter, alltså sammanlagt 25-30 miljoner för flopparna Ijeh och Selakovic så kommer MP ha mycket svårt att bo kvar här i stan. KC lär förlora sitt jobb som agent

    SvaraRadera
  23. "Anonym said...
    21:35 anonym:
    Fortfarande så får man uppge källan.
    18/5/07 21:42"

    Sluta kackla nu, klart som fan en journalist inte får avslöja några av sina källor. Om personen man får informationen anser att det är lungt är det ju inte en hemlig källa och därmed gäller inte grundlagsskyddet. Back to school för dig.

    Håll er till skattemålet, inte svensk grundlag. Det kan ni debattera elsewhere.

    SvaraRadera
  24. Det jag är mest intresserad över är om MP och KC verkligen lurade till sig egna pengar i samband med Risps övergång.

    Nu i efterhand ser det ju onekligen ut så, turkarna sparade 3-4 miljoner kronor på att Persson via Carlzon skippade en vidareförsäljningsklausul. Det måste ju finnas någon anledning till varför man gjorde så, tex svarta pengar från turkarna för att låta bli. Men det lär ju inte komma upp under rättegången direkt...

    SvaraRadera
  25. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  26. Bra Frankie, intressant...

    SvaraRadera
  27. Man blir ju så JÄVLA upprörd av detta , hoppas nu att Blåvitt efter rättegången och alla domar fallit anmäler de som varit med att dra ner min förening i skiten.

    Annars är vi nog en del som är sugna på att göra livet till ett helvete för herrarna ifråga!

    SvaraRadera
  28. En chef är alltid ansvarig.
    Halse var chef.
    Halse har varit stor dirktör på SAAB, därför är han trovärdig.
    Mats Persson är syndabock och kommer att bli fälld.
    Hela artikeln stinker efterhands-
    konstuktion.
    Äckligt.
    Rensa bortr alla från den gamla styrelsen och även Gunnar Larsson i valberedningen

    SvaraRadera
  29. "Halse har varit stor dirktör på SAAB, därför är han trovärdig."

    Man är oerhört trovärdig när man inte ens kan stava till direktör. Gnagarpatrask, simma hem till Solna tack.

    SvaraRadera
  30. Anonym said...
    En chef är alltid ansvarig.
    Halse var chef...

    ...Mats Persson är syndabock och kommer att bli fälld.


    Välkommen in i verkligheten snart tack. Persson skrev om kontraktet, Plånbok fick tillbaka pengarna. Syndabock? Haha hallå eller.

    Halse begick misstaget att driva blåvitt just som ett bolag, om VD:n (Persson) gör bort sig är det inte styrelseordföranden (Halse) som bär hundhuvudet utan just VD:n. Varför snacka om organisationsmodeller när man uppenbarligen inte har insyn i hur desamma fungerar?

    Mats Persson är lika mycket syndabock som Håkan Mild är Gaisare.

    SvaraRadera
  31. Må dom ruttna i fängelset!

    Vilka jävla apor!

    Känns som Persson/Plånbok medvetet kört vår älskade klubb i ruinens brant......

    SvaraRadera
  32. Vad grundar du dessa fakta och uttlananden på? Tycker det låter som kvällstidningsskitsnack. Arne sa si och så, eller hur? Det tror jag vad jag vill om. Skriv lite nyttig skit istället eller joina sportbladet i deras hetsdebatter

    SvaraRadera
  33. Pilfalk tycker;
    Intressant och initierad artikel Frankie! Det är ju för djävligt att en sådan som MP har fått svärtat ner kamraterna, men även Halse bör ju bära en del av bördan eftersom han låtit honom ta/få så stor handlings frihet.
    Hur som helst var det gött att se hur Milden gick omkring igår på teve med armen beskyddande och kamratligt om Selakovic som jag hoppas och tror handlat i oförstånd. Milds agerande tyder ju på ett stort patos, att stötta sina spelare i vått och torrt. Har varit lite tveksam till honom tidigare i hans nya roll, men nu steg hans aktier och det kanske inte är så lätt vare sig för honom eller Stig att vara mer offenciva när läget är som det är i föreningen. Hoppas vi kommer stärkta ur rättegången och fortsätter på den inslagna vägen med unga svenska produkter toppat med ett och annat etablerat namn.

    SvaraRadera
  34. Detta är en helt sjuk historia. Känns ju som det är gubbar som suttit och trott att Blåvitt är något slags PC-managerspel? Som man inte levde i verkligheten? Att Sella medvetet skulle vara inblandad i detta har jag svårt att tro.

    SvaraRadera
  35. I sammanhanget förstår man inte riktigt varför det riktas kritik mot "småklubbar" som Elfsborg på den här bloggen. Berömvärt dock att referera till såväl Mats Härd, Alltid Blåvitt och Aftonbladet i samma artikel.

    Vad gäller Selakovic så gäller ju svensk lag även om man är korkad. Att han inte förstod vad han gjorde kan ju knappast vara en ursäkt om än en förklaring. Sen kanske det finns förmildrande omständigheter och personligen hoppas jag att han blir helt frikänd.

    Intressant läsning men pröva gärna att ha mer än en källa när du driver en tes, oavsett om den gäller Martin Ericsson eller Arne Erlandsen. Jag hoppas du har rätt!

    SvaraRadera
  36. Intressant läsning men pröva gärna att ha mer än en källa när du driver en tes, oavsett om den gäller Martin Ericsson eller Arne Erlandsen. Jag hoppas du har rätt!

    19/5/07 11:30


    Artikeln är skriven med hjälp av 4-5 källor snarare än en vad jag förstått. Hankins har lagt pussel med olika bitar av information från olika håll...

    SvaraRadera
  37. grym sammanställning!

    SvaraRadera
  38. "But to live outside the law, you must be honest"

    SvaraRadera
  39. Bra sammanställnig! Men dokumentet känns faktamässigt rätt svagt trots allt. Mycket spekulationer osv, hoppas att rättegången kommer sprida ljus över detta märkliga och tragiska kapitel i klubbens historia.

    SvaraRadera
  40. Tycker artikeln var bra Frankie. Undrade bara när artikeln skulle ta slut. Måste vara en av barabens längsta genom tiderna? Hur många timmar satt du med den? Bra att det finns folk som har tid och lust att angagera sig så mycket i Blåvitt. Av mig får du veckans 5 poängare för ditt stora angagemang!

    SvaraRadera
  41. Helt ok sammanställning, men kanske lite tunn på fakta. Observera dock att det knappast är någon idé att ni gnäller på Michael Wagners artikelserie och att han tar upp detta. Det här är ju i princip en kopia av hans grejer, kryddat med lite "uppgifter till Baraben" som inget vet om de stämmer eller inte.

    Som sagt, rätt bra skrivet men dubbelmoral som vanligt.

    SvaraRadera
  42. Observera dock att det knappast är någon idé att ni gnäller på Michael Wagners artikelserie och att han tar upp detta. Det här är ju i princip en kopia av hans grejer, kryddat med lite "uppgifter till Baraben" som inget vet om de stämmer eller inte.

    Som sagt, rätt bra skrivet men dubbelmoral som vanligt.

    20/5/07 00:29


    Jo för Wagner nämner ju incidenten med Persson i La Manga, Arne Erlandsens attack på Alvbåge, förhållandet bakom försäljningen av Risp och den uteblivna klausulen, att Persson var i Brasilien då Martin Ericson ville skriva på, hela Martin Ericsson-nonchalansen, den interna irriationen över MP:s arbete osv osv. Snacka om meningslös kommentar när du uppenbart inte ens har läst de två sammanställningarna. Aftonbladet har ju bara listat dag för dag vad de tror har hänt, notera att de inte någonstans har några källor (annat än indicier utifrån förundersökningen) på saker och ting vilket Baraben.com har.

    Min enda förklaring är att det är du Wagner som skrivit kommentaren- vilket inte förvånar mig, du är en parasit. What's new.

    SvaraRadera
  43. kryddat med lite "uppgifter till Baraben" som inget vet om de stämmer eller inte.

    Som DU inte vet om de stämmer. Vi andra har ju lite mer koll.

    SvaraRadera
  44. Mats Persson kommer mycket snart flytta till svappavara eller liknande .

    SvaraRadera
  45. signaturen lur är alltså Frankie. what´s new... :)

    SvaraRadera
  46. IFK Göteborg = skattefifflarklubb!
    Så är det bara, oavsett vem som har gjort vad i den här härvan, IFK försökte med alla medel komma undan att betala skatt. M P och Plånbok var bara Halses lakejer och att åklagren har friat Halse och övriga styrelsen är bara för bedrövligt.

    SvaraRadera
  47. Anonym said...
    signaturen lur är alltså Frankie. what´s new... :)
    20/5/07 10:58


    Signaturen Frankie är Frankie, jag deltar dock oftast inte i debatt om mina egna artiklar längre, känns ganska meningslöst när anonyma clowner vill hävda sig. De som har något att säga kommer fram till mig och säger det, de som saknar ryggrad skriker anonymt på internet.

    Vår artikel (den här) publicerades första gången den 3 Maj 2007. Titta på när de första kommentarerna av artikeln skrevs. Jo vi har kopierat jättemycket av Wagners aftonbladetlista. Haha, verkligen.

    SvaraRadera
  48. tung artikel, men jävligt intressant att komma in bakom kulisserna lite.

    SvaraRadera
  49. Jag har av olika anledningar valt att inte sätta mig in i härvan. Men IFK är väl i sig inte anklagat för något brott? och kan därför inte fällas av en eventuell instans inom fotbollsväsendet?
    // Brand New

    SvaraRadera
  50. frankie/ Det är ingen idé, pajasar från kvällstidningarna och fjortisar ligger på ungefär samma nivå i kommentarerna. Bara att ignorera.

    SvaraRadera
  51. ser iof ingen större skillnad på kvällstidningsjournalistiken och den "journalistik" som bedrivs här. peka gärna på skillnader. säger inte att något är fel med detta, men ser som sagt ingen större skillnad.

    SvaraRadera
  52. Över 10 år sedan och idag är Kamraterna långt ifrån toppskicktet inom svensk fotboll..

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.