2007/12/17

Poseidon måste omringas av kultur

KRÖNIKA Jag brukar stå mitt på Kungsportens piazza och oroa mig för framtiden. Oroa mig för de intellektuella motsättningar som finns mellan min kultur och deras kultur. De som inte är som mig. Stå och fundera på om jag inte borta klättra upp på Kopparmärras rygg och rida upp för Avenyn. Bort från kyla, vindar och julstress. Han står ju där natt och dag. Helgdag som vardag, i givakt med sin vakande blick över Göteborg. Aldrig upplever han värmen av ett segerjubel, den kittlande känslan innan matchstart eller lättnaden av en slutsignal.

Trofast vakar han istället över oss från finkulturens varmaste hjärta. Varje dag passerar människorna honom, på väg in i konserthus, konsthall, museum och teater. Men aldrig har han upplevt det mest kulturella mitt Göteborg har att erbjuda.

Den upplevelsen ligger inte i hans blickfång. Än.

Jag vill tro att Milles vill se mig rida upp till statsvakt Poseidon och sedan låta Kopparmärra styra sina steg mot Ullevi. Där skall vi njuta av stadens andra finkultur, den som mitt folk begriper sig på. Det som kultursidorna till vardags kallar ”fulkultur” eller med en nedsättande fnysning simpelt för ”sport”, något som inte är vare sig kulturellt eller upplyst.

Men precis som operan använder sig av symfoniker, kör och skolade sångare så finner jag i Poseidons sällskap en sång- och dansövning av det deltagande slaget. Tusentals människor som tillsammans bildar en passionerad sångkör, där rytmiska trummor och applåder överröstar den starkaste av symfoniorkestrar och där varje planhalva ger plats för elva skolade sångare. Men istället för stämmor så skådar vi finter och där instrumenten annars står i centrum rör sig en boll. Det är idrottens eget operahus och den rymmer en värme som sällan når ut framför rubrikerna kring samma evenemangs mollsida. Med Poseidons ridtur ner till Ullevi lämnar vi Götaplatsen ekande tom. Men efter matchen återvänder han till att bli omringad av den andra sortens kultur, den som till vardags har äran att få gå under kulturens fana. Men den passion för sin rörelse, sitt samhällsfenomen och sin sorts uttryckssätt som han, eller jag, har måste finnas för bägge sidor. Två arenor av samma kultur.

Vår stad är en fantastiskt kulturell plats, men kan närma sig sin verkliga potential först när barriärerna mot den andra sidan raseras. När jag inte längre fnyser åt det utrymme som fotbollen får, när du inte skakar på huvudet åt de kulturanslag som teatern ges.

Poseidon vakar över oss alla. Men först när han rider ner till Ullevi kan han på allvar förstå vad den andra sidan av den göteborgska kulturen betyder.

/Markus Hankins
Chefredaktör BaraBen.com

24 kommentarer:

  1. God morgon o fint skrivet herr Hankins! Men återigen slås jag av din dygnrytm :)

    SvaraRadera
  2. deep shit :) bra skrivet...

    /Denco

    SvaraRadera
  3. brabra skrivet ... men sover du aldrig ?

    SvaraRadera
  4. Bra skrivet, och skönt att du inte försvarar den avschyvärda golfen.

    Livet är som en Norén-pjäs eller som några rader ur en dikt av Stagnelius.

    "Natten är dagens mor, Kaos är granne med Gud"

    Undrar om inte de raderna varit och vänt hos Ekelöf också.

    Klart han inte sover, hur skall man kunna sova i en ständigt pågående Norénpjäs.

    För att kunna sova behövs en aning Heroin eller som det kallas i just detta fall "Horse"

    SvaraRadera
  5. Blåvita golfare; förenen eder

    ///utrustningen är halva grejen

    SvaraRadera
  6. Sicket dravel. Hankins du skriver oftast väldigt bra, framförallt när du skriver om saken som ligger nära hjärtat.

    Det här verkar inte göra det.

    SvaraRadera
  7. "Sicket dravel. Hankins du skriver oftast väldigt bra, framförallt när du skriver om saken som ligger nära hjärtat."

    Det var BRA skrivet, problemet är att vissa är för korkade för att förstå lite svårare saker och då blir de "sura".

    SvaraRadera
  8. Stavar som en kratta. "saker" ska det stå. En freudiansk felskrivning sådär på morgonkvisten kan ju göra en både trött och desillusionerad.

    SvaraRadera
  9. Det var säkert jätte bra skrivet men jag förstår inte ritkgit vad han vill med texten, vill han flytta Poseidon till Ullevi? Eller vad liksom? Poseidon har ändå "hostat" lite blåvita evenemang som typ guldfiranden.

    SvaraRadera
  10. Han vill att fotbollen och finkulturen skall närma sig varandra.

    Att de inte skall stå mot varandra utan att man skall kunna vara intresserad av bägge.

    Samt att de inte skall stå mot varandra när det gäller anslag etc.

    Vi behöver bägge!

    Golf däremot behöver vi inte över hufvud taget.

    Inte ens om klubborna heter Ping.

    SvaraRadera
  11. är man arbetslös kan man ju vara uppe på nätterna

    SvaraRadera
  12. Anonym 10:43/ Eller om man jobbar som kvällstidningsjournalist...

    SvaraRadera
  13. eller om man är nattarbetare, eller jobbar skift, eller har semester, eller är student eller......

    sjukt bra krönika. det är sällan som fotbollen sätts i perspektiv till andra kulturyttringar och ännu mer sällan den värderas i förhållande till "fiiiinkulturen". keep up the good work lads!

    SvaraRadera
  14. Rolf Ping:

    Golf är ju min favvosport, ska jag inte få svinga mina klubbor nu då?

    ///Af strödelknopfen

    SvaraRadera
  15. Klart mångfallden behövs för alla har vi olika intressen, absolut inget konstigt med det. Varför inte fotbollen får samma "status" i en del kretsar handlar om klass, uppfostranden och beteenden i mångt och mycket. Vi är människor och människan är ett flockdjur som alltid sparkar neråt. Det ligger i vår natur att dela in saker och ting för att skapa en herarki (speciellt i ett samhälle där kapitalismen styr och pengar är den ende guden).

    SvaraRadera
  16. anonym 12:05/ Det ligger knappast i människans natur att sparka neråt dock, det är en mekanism som det här samhället delar med sig av. Inget naturtillstånd...

    SvaraRadera
  17. anonym 12:05/ Det ligger knappast i människans natur att sparka neråt dock, det är en mekanism som det här samhället delar med sig av. Inget naturtillstånd...


    Klart det är! I en flock gnabbas det alltid om platser/positioner under ledaren. Tids nog kommer det alltid en utmanare som vill åt makten allra högst upp.

    Hur menar du att det inte ligger i vår natur? Blir lite nyfiken nu.

    SvaraRadera
  18. "Golf är ju min favvosport, ska jag inte få svinga mina klubbor nu då?"

    Jag tycker att du skall ge fullkomligt fan i mig och bara spela på.

    Det är bara så roligt att reta golfspelare.

    SvaraRadera
  19. Rolf Ping: Nästan lika roligt som att reta fattiga människor :)

    SvaraRadera
  20. Om man heter "Af strödelknopfen" är man inte fattig ty det är ett adligt namn. Dock förväxlas släkten ofta med "af Knödelhopfen" vilka var den släkt som uppfann den "Beska Tyska Kroppkakan". Dvs man gjorde sina Knödels med Humle i smeten.

    Af strödelsknopfen var en mycket krigisk släkt från Preusen. Alfhild af Strödelknopfen gjorde släkten (Ö)känd genom att sprida sina döda fienders knoppar (hufvuden) över slagfälten genom att använda en mycket speciell sk "Knopfenhaubitz). Hon myntade även det bevingade uttrycket "Sohn auf ein Haubitch" som senare kom att anglifieras till "Son of a Bitch" och det kanske i sammanhanget mer korrekta "Son of a Gun".

    Modern till denne son var den beryktade Gun af Knödelhopfen därav uttrycket.

    SvaraRadera
  21. [Ingen är intresserad av erat chattande kling och klang. Snacka om något relevant eller håll käften.]

    SvaraRadera
  22. Håller med.

    SvaraRadera
  23. Gött skrivet. Men märra är väl ändå en hon?...

    SvaraRadera
  24. blablbablablablbablablablabla

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.