2007/03/24

Tipselvan - elva barabenskribenter, elva allsvenska tips

ALLSVENSKAN 2007 Baraben.com lät elva av sina skribenter tippa utgången av Allsvenskan 2007. Nedtonade förväntningar men ändå hoppfulla framtidsutsikter för Blåvitt är resultatet, som beskådas nedan.

Jolly

1. IF Elfsborg - Som det ser ut just nu verkar Elfsborg få behålla stora delar av sitt guldlag. Dessutom tillkommer lite nyförvärv. Kontinuitet avgör vilka som tar SM-guld i år, något som Blåvitt saknar för tillfället. Det finns inte så mycket mer att säga.
2. Malmö FF - Malmö är alltid farliga. Och jag tror dom kommer vara och hugga på guldet i år. Jimmie Dixon kan man tycka vad man vill om, men jag tror han kommer bidra med stabilitet. Sedan har man, sen förra hösten, ett av allsvenskans hetaste anfallspar, Jonathan Johansson och Junior. Malmö blir stabilare i år och kommer vara i toppen.
3. IFK Göteborg - Blåvitt är jävligt spännande i år. Och dom har definitivt en chans att guld i år. Men som jag skrev, det saknas för tillfället kontinuitet. Och det känns som att ett guld i år kommer bli mycket svårt. Mne nyförvärven är spännande och jag tror att inom 2-3 säsonger (om Rehn och Olsson får arbeta i fred) så kommer guldet att vara hemma i Göteborg igen. Men då gäller det att man inte köps ut under sommrarna som vi blivit dom senaste säsongerna.
4. AIK - Låt oss vara ärliga, förra årets säsong var över förväntan för AIK. Men nu börjar sagan ta slut. AIK kommer kämpa om den sista Royal League platsen, och knipa den före Bajen och Helsingborg. Dom kommer vara med i toppen inledningsvis, men kommer tappa allt eftersom.
5. Hammarby IF
6. Helsingborgs IF
7. Kalmar FF
8. Djurgårdens IF
9. Halmstads BK
10. Gefle IF
11. GAIS
12. Örebro SK
13. Trelleborgs FF
14. IF Brommapojkarna


Att kommentara den nedre delen av tabellen är helt ointressant enligt mig. Men det finns ett par saker som borde nämnas. BP och Trelleborg åker ur. Trelleborg, det svenska seriernas jojo nummer ett, kommer inte lyckas hänga kvar denna säsongen heller. Hammarby och Helsingborg är utmnare till det övre platserna, men jag tror inte att någon av dom kommer ta några platser i Europa eller guld för den delen heller. Djurgården kommer tappa allt mer känns det som och kommer inte ha något med toppstriden att göra. Vad gäller mittenlagen finns det inte mycket att orda om.

Ludovic

Som blivande experttippare för Baraben får ni här svaret på den Allsvenska sluttabellen. De här lagen slåss om RL platserna:

1.-5.
IFK Göteborg
Helsingborgs IF
Malmö FF
IF Elfsborg
Hammarby IF


De här lagen kommer att få det jävligt tufft i år, aldrig roligt att vara i ingenmansland, AIK får inget gratis i år och planen på Råsunda kommer vara under all kritik med alla matcherna där, inte lätt att spela boll då, derbyna kommer avgöras med hjälp av tur på Råsundas åker:

6.-10.
Kalmar FF
Djurgårdens IF
Örebro SK
AIK
Gefle IF

De här lagen siktar på nästa år och kommer kriga för att undvika sistaplaceringen som innebär nedflyttning, deras målsättningar bör vara att försöka spänna musklerna säsongen 2008!

11.-14.
Halmstads BK
IF Brommapojkarna
GAIS
Trelleborgs FF

Blåvitt kommer att slåss i toppen och vinna många poäng på Nya Ullevi som blir årets räddning för IFK, Henke får chansen att avsluta i HIF med ett SM-guld men blir snuvad på detta av IFK Göteborg!

Larz

1. IF Elfsborg - Har knappast blivit sämre gentemot i fjol, snarare tvärtom. Värvningarna av Florén och Keene kan bli två genidrag och spetsar startelvan ytterligare. Ända hotet som jag ser det är att Anders Svensson och Samuel Holmén lämnar Sverige till sommaren. Kan med lite tur i lottningen ta sig till Champions League.
2. Malmö FF - Har värvat Ola Toivonen, Jimmy Dixon och Johan Andersson, tre riktigt tunga värvningar och har egentligen bara tappat Olof Persson. I år visar Sören Åkeby varför han räknas som en utav Sveriges bästa tränare och leder Malmö till en fin andraplats.
3. AIK - Det är inte trevligt att erkänna att Rikard Norling är en utav allsvenskans bästa tränare. Värvningarna av Khari Stephensson och Patrick Karlsson breddar en redan bra trupp som fortsätter att kämpa hårt och hatas av motståndarnas supportrar.
4. IFK Göteborg - Under ledningen av en ny tränartrio kommer ett ungt IFK Göteborg imponera med ett starkt hemmaspel och flera ungdomar tar nya kliv framåt i utvecklingen. Skulle det inte vart så att man skulle tappa flera poäng mot nykomlingarna skulle en högre tabellplacering vara möjlig.
5. Helsingborgs IF - Fjolårets höstkanon har tappat Luton Shelton som blir svår att ersätta. Henrik Larsson kan vara otroligt sliten när han kommer tillbaka från Premier League och Andreas Granqvist kan ha fått en rejäl törn på självförtroendet. Skåningarna missar Royal League efter att ha kommit starkt på hösten, i år igen.
6. Kalmar FF - Laget börjar komma lite till åren och försvinner Ari da Silva Ferreira blir det väldigt svårt för Kalmar att prestera i år. Starka under våren, tappar under hösten då Ari skriver på för en utländsk klubb.
7. Djurgårdens IF - Har renoverat rejält i laget, framför allt på tränarsidan och får ett nytt mellanår. Tränaren Siggi Jónsson får svårt att leva upp till förväntningarna och kraven.
8. Hammarby IF - "Bajen" har tappat flera tunga namn och spelare som Max von Schlebrugge är inte enkla att ersätta. Kan få ett riktigt tufft år och kan mycket väl sluta betydligt sämre.
9. Örebro SK - Konstgräset talar för anrika ÖSK. Richard Richardsson storspelar i målet och Kristoffer Näfver gör succé på mittfältet.
10. Trelleborgs FF - Hade ett utav Superettans bästa försvarsspel något som Blåvitt fick uppleva i Svenska Cupen 2006. Har dock inte gjort något större väsen av sig på spelarmarknaden även om Christian Hemberg kan skriva på för Sveriges kanske sydligaste klubb. Trista Vångavallen ger Trelleborg tre poäng i premiären mot Blåvitt.
11. Halmstads BK - HBK hade en riktigt usel säsong förra året och årets blir inte mycket bättre precis. Har tappat bland annat "Turbo" Svensson, en riktigt kultspelare, vilket kan visa sig bli tungt för ett ganska ungt HBK.
12. GAIS - Roland Nilsson i all ära, men inte ska han lyckas göra underverk med Gais i år? Inga nya succévärvningar alla Wilton och Keene att vänta och grönsvart får ett riktigt tungt år. Tur för dom att bara ett lag åker ur då.
13. Gefle IF - Indragna i bottenstriden redan förra året och tampas i botten med Brommapojkarna i år. Har tappat Patrik Karlsson till AIK och om man inte får behålla René Makondele är Gefle ett hett alternativ för Superettan 2008.
14. IF Brommapojkarna - BP är en askungesaga för bra för att vara sann, precis som Oddevold, Ljungskile och Assyriska. Inleder året lovande för att sedan att falla platt. Har värvat två gamla göteborgare i Tommy Lycén och Arash Talebinejad, men ingen utav dessa herrar håller riktigt för allsvenskan. BP spelar i Superettan nästa år.

Kent Brockman

1. Malmö FF - De får ordning på försvarsspelet
2. Helsingborgs IF - Blir en tät skånsk kamp om guldet, stark avslutning på förra säsongen
3. IF Elfsborg - Orkar inte vinna med extra CL-kval
4. IFK Göteborg - Har svårt att tippa mot Blåvitt och denna placering kräver att ett ordentligt spel hittas innan augusti.
5. Djurgårdens IF - Laget som blev över på platsen som fanns tillgänglig. Risk för tränarturbulens?
6. AIK - Förra säsongen återupprepas inte.
7. Hammarby IF - I mitten.
8. Kalmar FF - Passa Brassen!
9. Halmstads BK - Står och stampar.
10. Gefle IF - Bönderna plöjer ner sig.
11. Örebro SK - Når inte högre upp.
12. GAIS - Räddas av att det finns sämre lag.
13. Trelleborgs FF - Kommer inte att funka.
14. IF Brommapojkarna - För dåliga helt enkelt.

Stellham

1. Kalmar FF - Plötsligt händer det...
2. IFK Göteborg - Ranegie vinner skytteligan & "Vasqui" assligan...
3. Malmö FF - Åkeby får kicken efter 4 inledande utan seger...
4. IF Elfsborg - Får betala dyrt för sitt skadefria 2006...
5. Djurgårdens IF - Superbrassen "CHOCKexploderar" & gör 5 mål...
6. Helsingborgs IF - Fast det gick ju bra för United...
7. Gefle IF - Makondele...
8. Hammarby IF - Försvaret kollapsar...
9. Örebro SK - Kommer långt på sitt plastgräs...
10. GAIS - Lyckas ta poäng av Blåvitt i ett derby & är supernöjda...
11. AIK - Kommer inte långt på "bara" 5 straffar...
12. IF Brommapojkarna - Tar många "underskattningspinnar"...
13. Trelleborgs FF - Gääsp...
14. Halmstads BK - Årets bleka besvikelse...

Uppström

1. IF Elfsborg - Återigen tar inte fotbollssverige boråsarna på tillräckligt allvar.
2. Kalmar FF - Har fått bygga ett stabilt lag som nästan räcker fram i år.
3. Malmö FF - Junior och Jonathan Johansson blir väldigt viktiga.
4. Helsingborgs IF - Förutsatt att Henke kommer tillbaks.
5. IFK Göteborg - Kommer att spela champagnefotboll i år, men avsaknaden av ett starkt försvar gör att laget aldrig är med i toppstriden å allvar.
6. Halmstads BK - Dyker upp då och då när ingen tror på dem.
7. AIK - Andraåret blir svårare.
8. Djurgårdens IF - Får trösta sig med att inte bli sämst i Stockholm. Klubben är på nedgång och truppen imponerar inte.
9. Hammarby IF - Har tappat för många viktiga kuggar.
10. Örebro SK - De kan också hamna högre, men det blir minst en tiondeplats.
11. Gefle IF - Ett ganska stabilt lag, men står och faller med Makondele.
12. Trelleborgs FF - För tråkiga för att vara bra, och för tråkiga för att vara dåliga.
13. IF Brommapojkarna - Kan nog överraska många.
14. GAIS - Gais utan Keane är som tiggare utan tiggarskål.

becka

1. AIK - de vägrar komma tvåa i år igen! Med ett jävlar anamma bland spelarna och supportrar som följer dem överallt kommer de tyvärr att ta guldet, och väcka mer hat än någonsin.
2. Helsingborgs IF - stannar Henke kvar hos dem när utlåningsperioden är över= bra, han tillför trygghet och moral och får alla i laget att bli snäppet bättre. - går Henke till Man U= bra, massa sköna miljoner rullar in till Hif och de kan värva och bygga. Oavsett vilket gör Baxter inte bort sig, tränaren är deras bästa värvning.
3. Malmö FF - de har haft lite mellansäsong, men drar nu fördel av att vara underskattade och kommer igen.
4. IFK Göteborg - Jag tippar alltför ofta med hjärtat och vill givetvis se IFK på tronen. Men det händer inte i år. Till 2008 har dock våra ungdomar och nyförvärv vuxit in i laget och spelat ihop sig till något som luktar succé.
5. IF Elfsborg - Ingen underskattar Elfsborg längre och de kommer att vara hårt markerade. dessutom visar erfarenheten att CL-spel innebär ras i Allsvenskan. Detta har stämt för alla; IFK; Malmö, Dif..
6. Hammarby IF - Hammarby är egentligen svårtippade. De är oftast med och slåss om guldet under någon del av säsongen, men de landar nog strax över mittsträcket.
7. Kalmar FF - fulspel, fegspel och en ruskig defensiv gör att Kalmar biter sig kvar år wefter år trots bristen på skönlir.
8. Gefle IF - dessa gubbar har förvånat miog och alla andra och blev inte som vi trodde ett "one hit wonder". Gefle hänger kvar men är inte med och slåss i toppen.
9. Djurgårdens IF - För mycket turbulens, hot och hat har skapat en osäkerhet såväl hos spelare som ledning. Det går inget vidare för Dif i år.
10. Örebro SK - Välkomna tillbaka! Laget som åkte ut pga trasslig ekonomi, trots att Helsingborg hade BETYDLIGT mer uppfuckade finanser, låg faktiskt på sjundeplats när de blev nedflyttade. De hör hemma i Allsvenskan. Första året lär dock bli lite darrigt.
11. Halmstads BK - "Det är över nu" (melodi Gessle) Tragiskt men sant, Halmstads storhetstid är över. Vad hände?
12. GAIS - Tystnad.
13. Trelleborgs FF - Laget som inte tillför Allsvenskan någonting kändes helt självklara för Superettan. Ingen har saknat deras tråkiga fotboll och de lär inte bli långvariga efter den här säsongen.
14. IF Brommapojkarna - De saknar helt Allsvensk tradition och rutin. Känns som ett typiskt Division 1- eller Superettanlag. Ingenting pekar på att de blir långvariga i högsta serien.

Pavlo

1. IFK Göteborg
2. Helsingborgs IF
3. IF Elfsborg
4. Kalmar FF
5. Malmö FF
6. Halmstads BK
7. Djurgårdens IF
8. Gefle IF
9. GAIS
10. AIK
11. Trelleborgs FF
12. Hammarby IF
13. Örebro SK
14. IF Brommapojkarna

IFK:s unga garde kommer göra succé vilket slutar med guldpytt på Kamratgården. Henke Larsson tar själv upp HIF till en andraplats. Elfsborg har trots allt klass i sin uppställning men får svårt att fokusera. Kalmar segar till sig poäng efter poäng vilket resulterar i en tråkig men välförtjänt fjärdeplats. Malmö gör många mål men släpper också in mycket. 4-3 är inget ovanligt resultat för MFF i år. Halmstad märks inte av under hela säsongen men tillslut har vi dem ändå på sjätte plats. Djurgården förstörs totalt av sin islänning och man kan inte leva upp till sin attityd av att vara sveriges bästa lag under 2000-talet, under säsongens gång gör man dock ett tränarbyte som resulterar i att man segar upp sig till en sjundeplats. Gefle kommer ta många poäng på hemmaplan och det räcker till en åttondeplats. Roland Nilsson är trots allt Roland Nilsson och hans närvaro räcker till en niondeplats. AIK är tillbaks där de hör hemma till det svåra andraåret. Trelleborg har ett mycket fint försvarsspel och det räcker till en del noll-noll- och ett-noll-matcher. Hammarby är en katastrof i år med inre stridigheter och jag är tveksam till om de ens klarar tolfteplatsen. Örebro får en riktigt dålig start på säsongen och det enda de kan vara nöjda med i år är att Brommapojkarna är ännu sämre och att bara ett lag åker ur allsvenskan.

feldgrau

1. IF Elfsborg - har inte tappat spelare och inget annat lag ser lika balanserat ut
2. Helsingborgs IF - defensivt inget topplag, men en stark offensiv räcker långt
3. AIK - kommer att få det tuffare, ingen underskattning från motståndarna i år
4. Malmö FF - bäst på pappret, som vanligt, men håller inte i längden, som vanligt
5. IFK Göteborg - ser stabila ut bakåt, om alla håller sig friska, mittfältet är ett frågetecken
6. Djurgårdens IF - ett stort frågetecken till det mesta, inklusive tränare
7. Kalmar FF - alla tror på en topplacering, jag tror att de kommer misslyckas i år
8. Hammarby IF - mycket möjligt att det blir fritt fall, men jag tror de lyckas lösa krisen
9. Halmstads BK - rent statistiskt är det väl dags för HBK i år, men inte sett till truppen
10. Örebro SK - kommer att spela hem poäng på ren uttråkning av motståndarna
11. GAIS - ser svagare ut än förra året, men klarar sig tack vare ännu sämre lag
12. Gefle IF - inte längre någon nyhet i allsvenska sammanhang, får det svårt
13. Trelleborgs FF - stormdefensiv lär hålla nere siffrorna, men fixar inga poäng
14. IF Brommapojkarna - för svaga för att lyckas med någonting alls någonstans

rheed

1. IF Elfsborg – Vann förra säsongen och har i princip samma trupp som då men har lite mer bredd nu med sina nyförvärv t.ex. James Keane
2. Malmö FF – Med deras spelarmaterial borde de vinna allsvenskan men jag tror inte de räcker riktigt hela vägen. Mycket nytt med ny tränare och liknande tar lite tid innan de kommer hitta sitt spel.
3. Kalmar FF – Grymt svåra att möta för alla lag, med en bra defensiv och en del bra spetskompetens i brassarna. Jag tror de kan komma långt med sin aggressiva defensiva taktik och med deras vassa brassar.
4. IFK Göteborg – Ni kanske tycker en fjärdeplats låter lite pessimistiskt men jag tycker det nästan ät optimistiskt efter vårat spelarmaterial. Vi får hoppas på några bra "hemvändare" i sommar.
5. AIK – Att komma två direkt efter avancemang är starkt men andra året är svårare och jag tror att de kommer möta bättre förberett motstånd. Nu när underskattningen är borta så tror jag inte de håller hela vägen.
6. Helsingborgs IF – Henrik Larsson i all ära men de verkar ju sälja och hyra ut halva laget. Med den instabiliteten det kommer att medföra så räcker det bara till en sjätte plats tror jag.
7. Djurgården IF – De gick inte så bra förra året förra året och jag har inte sett några tecken på förbättringar så jag tror de kommer att floppa lite i år.
8. Hammarby IF – De har väl sålt hela backlinjen om jag minns rätt och har ett väldigt ungt lag med flera intressanta spelare t.ex. Petter Andersson som troligtvis kommer få sitt stora genombrott i år. De har ett för orutinerat lag, men kan bli farliga om några år om de får behålla talangerna.
9. GAIS – Det enda göteborgslaget som finns kvar förutom IFK Göteborg efter förra årets fiasko där två göteborgslag åkte ur. Rolle är duktig att trolla med knäna men högre upp än detta tror jag de inte lyckas utan James Keane och de andra spelarna de sålt.
10. Gefle IF – Ett riktigt gött gäng med bönder och affärsmän som spelar fotboll. De slutar aldrig att fascinera och med Rene Mankondele i laget blir de lite farliga framåt med.
11. Halmstads BK – Vad finns det att säga om Halmstad? Inte mycket. De har Djusan Djuric men inte så mycket mer och det gör att de inte kan komma så högt upp.
12. Trelleborgs FF – Vet inte så mycket om dem mer än att de vann Superattan och att det borde medföra att de inte är så dåliga.
13. Örebro SK – Liten budget och få nyförvärv. Detta medför inga överaskningar för de andra allsvenska lagen.
14. IF Brommapojkarna – Att de ens slog ut BK Häcken är ju underligt. De har ingen chans i Allsvenskan enligt min uppfattning.

Kapten

1. Helsingborgs IF - Henke bär laget tillsammans med Mariga, enda som kan svikta är försvaret.
2. IF Elfsborg - Samma lag som ifjol men kanske inte samma tur?
3. Kalmar FF - En av dom bästa tränarna och en bra trupp
4. Malmö FF - Jonatan Johansson och Junior mot stordåd
5. AIK - Inga mer straffar
6. IFK Göteborg - Unga gardet överraskar
7. Djurgårdens IF - Siggi lyckas inte samla truppen
8. Hammarby IF - Tony klarar sig kvar till sommaren iallafall
9. Örebro SK - Över förväntan
10. GAIS - Gais är alltid Gais, bättre blir det inte
11. Gefle IF - Rene Makondele kan inte göra allt själv
12. Trelleborgs FF - Upp som en sol i superettan, stannar kvar i allsvenskan
13. Halmstads BK - Nej, inte i år heller, med ett nödrop
14. IF Brommapojkarna - Hejdå Pojkar, det var roligt så länge det vara

10 kommentarer:

  1. Tycker att det är tråkigt att ni låter en tjej vara med att tippa, det blir ju bara fel. Sedan att hon tippar galgarna som etta visar ju bara på vilken dålig koll hon har. Nej, fotboll är för män, bara män.

    SvaraRadera
  2. anonymous>> haha var det dags för "Intelligensmaffian" nu igen?

    SvaraRadera
  3. ...där du inte ingår?

    SvaraRadera
  4. Helt rätt, bort med brudarna!

    SvaraRadera
  5. Uppström/ 5. IFK Göteborg - Kommer att spela champagnefotboll i år, men avsaknaden av ett starkt försvar gör att laget aldrig är med i toppstriden å allvar.

    Feldgrau/ 5. IFK Göteborg - ser stabila ut bakåt, om alla håller sig friska, mittfältet är ett frågetecken

    Båda tippar femma men ena för att vi har skitförsvar och andra för att vi har dunderfösvar. Tjena.

    Becka/ Om man är missnöjd med sitt könsorgan och därför har ångest över att aldrig kunna tillfredställa en kvinna så blir man hatisk mot kvinnor, som den anonyma pajasen i tråden. Så don't worry, det är synd om honom...

    AIK är ett guldlag i år, bara en imbicill kan förneka det.

    SvaraRadera
  6. Frankie/ haha, jag skyller på Uppström! Fast mitt tips grundar sig i och för sig på att ingen i backlinjen blir skadad, och det vet vi ju hur sannolik det är.

    SvaraRadera
  7. Frågan är vem som har tippat bäst när säsongen är slut!? hehe

    SvaraRadera
  8. Jolly// Du kanske har dålig koll men bara ett lag åker ur i år.
    Alltså kan inte både BP och TFF åka ur.

    Märkligt också kommentaren om att TFF skulle vara ett jojo-lag. TFF gick upp 84 och åkte ner året efter.
    TFF gick upp 2003 och åkte ner året efter.

    Det är de enda år TFF gått upp och åkt ner. Efter det har TFF inte gått upp återföljande år. Ha lite koll istället!

    Det är ju inte som Bajen och Kalmar var förr...

    SvaraRadera
  9. varför är det ingen som tror på kalmar ff som har varit med och krigat om de översta platserna i allsvenskan. Jag tror att kff har mycket stora chanser att ta guldet i år med ari i toppform ,nyförvärvet ingelstens härliga försäsong och fabo tillbaka i form så räkna inte bort kalmar smålands stolthet /100% kff supporter

    SvaraRadera
  10. kff-supporter>> Kanske är jag naiv, men Kalmar är och förblir ett mitten/övre mitten-lag för mig. Jag har väl lite svårt för Kalmar över huvud taget, tycker de spelar en kombination av feg och våldsam fotboll.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.