2007/04/03

Frankies tips: Så slutar Allsvenskan 2007!

Den Allsvenska sluttabellen 2007:

1. SM-Guld: IFK Göteborg
Nederlagstippade, sargade av ett fiaskoartat 2006, med ny tränarstab, förluster i backlinjen och en skattehärva som fortfarande hänger över föreningen. Kan väl inte annat än bli fiasko? Nej, tvärtom så kommer Blåvitt att chocka hela fotbollssverige i år. Anledningen stavas Pontus Wernbloom. Det kan kännas omänskligt att sätta sådan enorm press på en ung U21-landslagsman och det kan kännas märkligt att inte ta upp någon ur den runtinerade duon Selakovic och Alexandersson som den avgörande spelaren, men det finns där ändå. Känslan av att Pontus Wernbloom i år växer ut till den mittfältsgeneral som blir avgörandet mellan en skitsäsong och en succé för Blåvitt. Blåvitt leds framåt av en centrallinje med Ragnar-Pontus-Marcus Berg i en ny generation av blåvit hunger och kan (om man för en gångs skull inte kroknar i slutkampen och undviker att missa öppet mål i avgörande hemmamatcher) nå hela vägen. Trots att man inte värvat några tunga namn, trots att man spelar på en jättelik (och tom?) arena faktiskt gå hela vägen. Jag inte bara hoppas, jag tror att vi kan chocka alla med vår ungdomliga respektlöshet och kollektiva krigaranda. Att vi är nederlagstippade gynnas oss mer än någon expert förstår. Att Gais-rejecten Pellejöns Blohm dömer ut den Blåvita karaktärssatsningen som förlegad ger än mer tro på att den är rätt väg att gå. Vi blir riktigt farliga i år. Men det kan komma att hänga på ett par nyförvärv under säsongen med, för med skador så är vår trupp inte den bredaste och ett rent juniorlag vinner inga SM-guld. Men potentialen finns i killarna, speciellt nu när ingen tror på oss. Det är perfekt smygläge och hög tid att införa en ny guldmåltid på Kamratgården i höst. Guldpytten och snacket om densamma är för många av oss en del av den "jinx" som satts på föreningen sedan 1996. Servera bräserad anka eller mos från grillen, bara det blir på guldfesten i höst.

2. Stora silvret: Malmö FF
Här finns ett par av Allsvenskans bästa spelare. Jonathan Johansson är idag bättre än Niclas Alexandersson, det ser till och med en hemmablind tok som mig. Ett 2007 där Jonathan Johansson är frisk innebär att skytteligasegern dansar söderut till Turning Torsos trakter. Finländaren har med rätt förutsättningar potential att spräcka 20-stecket i antal mål under den kommande säsongen. Med det är han med och skjuter upp Malmö FF i guldstriden, tillsammans med en offensiv Ola Toivonen bakom sig. Men hela vägen räcker det inte och problematiken för Malmö stavas återigen en tunggrodd och långsam centrallinje i det defensiva arbetet. Även om Daniel Andersson platsar i Lagerbäcks LSD-inspirerade laguttagningar är han en av Malmös svaga kort tillsammans med långsamma mittbacken Anders Andersson, oavsett om de får spela mittbackar eller innermittfältare under året. Och då har vi inte ens nämnt den nyckfulla men oerhört skickliga brassen Junior.

3. Lilla Silvret: IF Elfsborg
Med Allsvenskans bästa passningsspel och ett smart vägvinnande kantspel blir Elfsborg farliga i år igen. Dock kommer de att mötas av två stora problem efter guldet i höst, dels överbelastningen i och med Champions League-kvalet och dels den taktiska reträtten som många lag lär använda sig av när man möter de regerande mästarna. Slitaget från de många matcherna och att fokus hamnar på Europacupkvalet kan "Ellos" behärska ganska bra om tränaren går segrande ur det jättebråk som nu skakar föreningen Elfsborg. Anfallarna gör uppror och kräver att få speltid medan tränare Magnus Haglund vill fortsätta med en ensam forward i den 4-5-1 uppställning som gav framgångar under majoriteten av 2006. Viker sig Haglund och systemet anpassas efter anfallarnas (Matt Svenssons) krav, så lär Elfsborg få stora problem med att utnyttja mittfältsspelet. Där Anders Svensson som spets, kan få motståndarnas extra tändvätska mot mästarna till sin egen fördel och ge möjlighet att vinna kanterna lika effektivt som under 2006. Vinner spelarna kampen i internbråket mot Haglund så lär Elfsborg rasa ännu djupare i den Allsvenska tabellen och dessutom bli slaktade i CL-kvalet.

4. Brons: AIK Solna
Daniel Örlund, Khari Stephenson, Niclas Sandberg, Wilton Figueiredo och Spelare nummer tolv är AIK:s nyckelkvintett. Spelare nummer tolv är AIK:s fredade tolftetröja som publiken innehar. På ingen annan plats spelar publiken lika stor roll för lagets prestation som på Råsunda. Malmö FF kan sälja över 10 000 årskort och skapa publikhype, Elfsborg kan lansera nationell tv-reklam för sina biljetter och Blåvitt kan skicka försändelser till hundratusentals människor utan att komma upp i AIK:s nuvarande publika stöd. En kombination av framgångsrikt spel, hyffsad arena och bred publik hype gör stödet enormt. AIK lägger sig i guldstriden i år igen. Det så kallade andraåret som många Blåvita förutspår uteblir av den enkla anledningen att flera nyckelspelare inte är andraårslirare. Laget består av "klass" på flera positioner och när firma Tjärnström och Rubarth får upp lite tempo så slår AIK alla sämre lag i ligan. Om inte för egen kraft så i alla fall för att AIK-delägaren Sveriges Fotbollsförbund i vanlig ordning fuskar fram en tio straffar och fem utvisningar som gynnar "gnaget". När Khari Stephenson återvänder från sin skada kan han och Dulee Johnsson bilda ett innermittfält av skrämmande hög klass, om de får ihop det rätt mellan sig. Och om den ena halvan av duon väljer att inte begå några våldsbrott, det vill säga.

5. Helsingborgs IF
Den tyngsta utmanaren på förhand har vissa försvarsproblem som inte gör dem till en helt solklar guldkandidat. Men med Argentinaren Mirandas tvåfotade skottkänsla, med Henke Larssons bollmottagningar och smånätta spel i tilltrasslade situationer kombinerat med en av Allsvenskans bästa tränare i Stuart Baxter så går det inte att räkna bort dem från guldkampen. Får man en bra start på säsongen så kan HIF bli riktigt farliga, förmodligen lite beroende på vilka spelare man får behålla säsongen ut. SvFF:s beslut att inte låta HIF spela med hela sin Afrika-koloni gynnar nog HIF mer än de själva förstår, för spelar de med 7-8 afrikaner i startelvan kan de få svårt mot det fysiska och tunga motstånd som flera lag har att erbjuda. Topplag utan tvekan, guldchans kanske runt 20 procent eller så. HIF har vissa problem med att de är ett riktigt medgångslag, i motgång kan spelet gå i baklås och då tappar man förhoppningsvis guldkontakten.

6. Kalmar FF
Kalmar har till och från nämnts som en eventuell guldkandidat i årets mediala förhandssnack. Den här gången av fler än KFF-dårarna Billy Landsdowne och Henrik Rydström. Liksom förra året så kommer Kalmar via en stabil spelidé och solit försvarsspel att placera sig på den övre halvan av tabellen. Dock är brassespetsarna ett större frågetecken inför 2007 och där tappar KFF en del av sin spets. Grundspelet är föreningens trygghet och det lämnar man inte så länge det fortsätter att skörda framgångar, dock står man inför ett generationsskifte på flera nyckelpositioner som kan bli lite lurigt. Stabilt, men inte speciellt kul. Allsvenskans självutnämnda martyrlag som älskar att gnälla över hur synd det är om dem i alla sammahang, mest tycker vi synd om oss andra som behöver lyssna på ert jävla småländska gnäll.

7. Djurgårdens IF
Har efter en riktig mellansäsong, eller som den tykna åskådaren säger "återgång till sin egentliga maxkapaciet" imponerat på försäsongen, förvisso mest mot uselt motstånd. Saknar dock den spets som kan få dem att tillhöra yttersta toppen och värvningen av en tränare som bara mäktat med fiaskoresultat är både förvånande som märklig. Bäst i Stockholm, men inte bäst i regionen. Mattias Jonsson är lite för viktig för Djurgården för att de ska kunna konkurrera på allvar om Royal League-platserna. Har värvat svagt och lär snarare få se neråt i tabellen än uppåt, risk att man hamnar ännu längre ner.

8. Hammarby IF
Hammarby har värvat den välmeriterade Richard Kingson, Ghanas VM-landslagsmålvakt från Tysklands-VM med över 50 landskamper på meritlistan. Det förvånar mig att han bara får tre månaders kontrakt och att man tror mer på nygamla Erland Hellström, här finns ju ett potentiellt superförvärv med stor publik attraktionskraft. Kan ha hittat en superamerikan i Charlie Davies som spottat in mål i collegefotbollen "där borta". Men bredden saknas, så många etablerade namn har försvunnit ut från Söders höjder de senaste säsongerna att guldglansen snart helt falnat bort. Tråkit mittplacering som resultat av underhållande Hawaiispel? Störst risk för att tränaren får kicken innan sommaren. Instabilitet på Hammarby sjö?

9. Gais (Gamla Ankor i Säveån)
Har tappat sina två bästa spelare från förra säsongen och inte ersatt dem med någonting egentligen. Överlever säsongen på att man har större Allsvensk rutin än nykomlingarna och en tränarstab som värdesätter att bygga bakifrån. Stommen från Superettan 2005 är grundbulten till att man slipper den degraderingen i år. Att man värvat Doktor Alban imponerar inte på många när man tappat sin bästa mittfältare (Khari Stephenson till AIK) och anfallare (Keene till Elfsborg) under vintern. Det är ganska signifikativt för Gais att man tappar sina två bästa spelare till de två bäst placerade lagen i Allsvenskan, för Gais är helt enkelt inget material för toppstrid som förening. Men rasar ur, nej det gör de inte.

10. Halmstads BK
Här har vi två nyckelspelare som ska hålla kvar HBK i högsta ligan, Zvirgzdauskas där bak och Djuric där framme. Efter rykten om att Djuric nobbat både Blåvitt, MFF som AIK skrev han på förlängt kontrakt med Hallands "stolthet" i väntan på något saftigt Europeiskt bud (som ej lär komma). HBK vet sina begränsningar och har ett stort tålamod med Janne Andersson, en av de bättre taktikerna i Allsvenskan som utifrån sina resurser gör underverk. Ett sketgäng på alla vis, men ett sketgäng som har kapacitet att slå alla lag i ligan på en bra dag. Har man Arvidsson i laget går inget försvar säkert, en målskytt i skarpaste Hasse Berggren klass...

11. Gefle IF
I vanlig ordning är Rene Makondele och Daniel Westlin de två spelare som ska lyfta Gefle från ett bonkegäng till en offensiv frisk fläkt. Var enda laget som stal alla bortapoäng av mästarna under 2006 och visade prov på underhållande spel på hemmaplan från vår till sen höst. Dock saknas klassen på mittfältet för att man ska kunna avancera i tabellen. Mathias Woxlin har passerat 35-strecket och är fortfarande navet i Gävle-gängets spel. Hade fått problem att hänga kvar om det inte vore för utökningen av serien till 2008...

12. Trelleborgs FF
Har ett väldigt stabilt försvar vilket med all sannolikhet innebär att de håller längre in på året än bottenkonkurrenterna ÖSK och BP. Främst BP har satsat framåt medan Trelleborg sett till att behålla stommen i det försvarsspel som var Superettans bästa och som kommer hålla jämna steg med de flesta anfall. Deras skräckarena Tjongavallen är nyckeln till framgång för TFF, det gäller att få igång myten om eländet att spela i Trelleborg igen. Tyvärr står Blåvitt för första hindret i den här mytbildningsprocessen...

13. Örebro SK
Rasa ur nu tack. Örebro har ingenting i fotbollsallsvenskan att göra. Man mår fan illa bara av att tänka tanken att ÖSK är tillbaka. Nu med Sebastian Henriksson av alla gamla blåvitt-tjommar i laget. Nej, det här måste vara ett dåligt skämt. Ut med dem och upp med Häcken, Peking ja vad som helst. Eyravallen är alltid Eyravallen vilket företag som än köper sig arenanamnet. Örebro är en destruktiv håla med plastgräs, noll ambitioner att göra rätt för sig, en jävla mediekåt gnällkärring i ledningen och Dahla:s gamla lag. Illamåendet kryper på en. Och visst fan kommer Blåvitt att förlora där med 7-6 eller liknande.

14. Degradering: Brommapojkarna
För lite, för dåligt, för litet, för uselt. Laget kan ta poäng här och där som resultat av underskattning från motståndarna, man kan till och med tjäna på att spela en del matcher på sin ruttna arena mitt ute i ingenstans. Men när matcherna mot storlagen flyttas till Råsunda och där förstärkningarnas utropstecken stavas Lycén, som inte ens platsade på läktaren i Blåvitt- är jag inte imponerad. När det inte finns press på de andra lagen på samma sätt, på grund av att serien ska utökas och bara ett lag rasar ur direkt, så kan även bottenlagen spela ut på ett annat sätt. Detta lär "tyvärr" drabba BP som får oerhört svårt att avancera från jumboplatsen.

13 kommentarer:

  1. Älskar din optimism Frankie! Vallfärd till Trelleborg.

    SvaraRadera
  2. Fan vad vi ska slå underifrån i år. Det är såna här tips som finns i ens drömmar. Jag ser framför mig hur Pontus står med pokalen och tokskriker ut sin glädje

    SvaraRadera
  3. Älska älska älska Göteborg

    Märkte ni att Frankie faktiskt nämnde Berg den här gången?

    SvaraRadera
  4. Tror vi kommer på åttonde plats. Hoppas jag har fel och att du har rätt.

    SvaraRadera
  5. Intressant läsning och även undertecknad tror på ett slags "nygenombrott" för Pontus Wernbloom. Sedan om vi går hela vägen? Ett lag överraskar alltid i allsvenskan om det är vi i år så blir det guld.

    Märker en viss optimism själv i och med Sellas alltmer lätta steg. Håller Ragnar hela säsongen och om de två målvakterna inspirerar o konkurrerar varandra till minst 10 nollor då är vi där....

    SvaraRadera
  6. Ja, både Sella och Berg har överraskat och övertygat på mig. Det kanske blir en hel del mål frammåt för Blåvitt ändå..

    Men Wernblom, jag känner mig tveksam till om han får spela från start.
    Vill man knö in Alex på innermitten så tror jag att han kommer få det tufft mot TO. Även om han spelat bra de senaste matcherna och satt några bollar. Jonte kommer att vinna assistligan, med vår andra kantlöpare Vasques som god tvåa.

    Äntligen har vi ett bra mittlås igen, kan Hjalmar höja sig något snäpp och Adam hålla sig skadefri så kan detta bli en riktigt, riktigt trevlig säsong! Skulle däremot två av våra backar gå och skada sig, så är vi körda.

    SvaraRadera
  7. Wernbloom? Spelar han inte hockey?

    SvaraRadera
  8. Jag tror frankie sniffar lim på måndagaskvällarna..

    SvaraRadera
  9. faaaaaaaaaaaaaan va underbart tips!

    SvaraRadera
  10. delen om ösk är ju underbar :D

    SvaraRadera
  11. Ja Frankie, precis så blir det i år för IFK! Det svåra andraåret är avverkat för kidsen. Nu lossnar det. Det är bara bra att IFK är underskattade. Hoppas det håller hela vägen...sämst trea dock.

    Många tidningar skriver att IFK varit på dekis senare år. Såvitt jag minns var vi med i guldstriden långt in på säsongen både -04, -05, och tillhörde favoriterna inför -06...då vi rasade efter tränarbytet tidig höst. Det var också en jämn serie där det inte skiljde så många poäng mellan lagen på övre halvan...4:a eller 8:a kändes som det kvittade 2006.

    SvaraRadera
  12. "plastgräs"..."balkonggräs"...

    Ni är väl medvetna om att den nya fotbollsarenan i Götet ska vara konstgräs?

    Sluta gnäll och kom in i matchen.

    Förövrigt kommer ÖSK före IFK i tabellen och kommer göra 10 mål mer. Minst.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.