2007/06/15

Systemfotboll i stenhårda vinnarskalleformer

FRANKIE FUNDERAR Ett tag sedan fick jag höra att Tarantino hade en ny rulle på väg mot silverdukarna här i jantes hemland. Som den filmälskare man är fick man direkt upp förväntningarna. Här har vi Quentin i farten igen. Mannen bakom odödliga filmer som Pulp Fiction och Kill Bill, de mästerliga dialogernas general, de klassiska scenernas skapare och regissören med fetisch för vackra kvinnor i stenhårda rollkaraktäresformer. Jag tog mig inte ens tid att se över i detalj vad filmen handlade om. Tarantino låg bakom och då var förväntningarna direkt på topp, han vet ju hur man gör det, för han har gjort det förr och i hans namn ligger så mycket respekt och erfarenhet att man tror att det här blir omedelbar succé.

Ett tag sedan fick jag höra att Blåvitt hade ett nytt lag på väg mot Allsvenskan här i jantes hemland. Som den fotbollsälskare man är fick man direkt upp förväntningarna. Här har vi IFK Göteborg i farten igen. Föreningen bakom odödliga segrar som UEFA 1987 och Allsvenskan 1996, de mästerliga spelsystemens generaler, de klassiska matchernas skapare och regissören med fetisch för vacker systemfotboll i stenhårda vinnarskalleformer. Jag tog mig inte ens tid att se över i detalj vad laget egentligen hade för potential. Stefan Rehn låg bakom och då var förväntningarna direkt på topp, han vet ju hur man gör det, för han har gjort det förr och i hans namn ligger så mycket respekt och erfarenhet att man tror att det här blir omedelbar succé.

Jag lämnade biosalongen i förtid. Det är ett stort tabu bland filmconnoisseurerna. Egentligen "skall" man sitta ner tills alla eftertexter långsamt rullat förbi. Men den här gången fick jag nog. Jag kände mig lurad, jag kände mig förolämpad och jag kände mig enormt besviken. Men jag hade möjligheten att gå därifrån.

Om det bara vore så lätt med fotbollen.
Att man bara kunde gå därifrån och glömma det hela.

Han ligger och skakar på golvet. Hans händer gör konstiga små gnuggande rörelser. Hans ögon är uppspärrade som om de vore livrädda för att blinka. Små tjut och ljud studsar fram mellan hans läppar. Det är som att se en epileptiker få ett av sina anfall. Men synen av spasmatiskt golvkrampande har i det här fallet ingen medicinsk förklaring som väntar runt hörnet. Det jag ser är en fotbollssupporter som följer sitt favoritlag utan att själv kunna vara på plats. Han har supporterspasmer framför sin tv.

Det kan vara VM, EM, Champions League, Serie A eller Allsvenskan som står i centrum för dagen. Platsen kan vara en pub, en uteservering eller hemma hos honom själv. För oftast så är det en han det gäller. Av tidsmässiga, ekonomiska eller andra skäl har han inte kunnat ta sig till arenan för att se sina hjältar spela. Men inte för en sekund saknas det passion för det.

Vrål. Suckar. Ångestskrik.
Vrål. Hoppfulhet. Glädjeskrik.

Det är som ett skådespel att se en av oss vansinniga och besatta som lever med i fotbollen, trots att den kan vara kontinenter bort. Ett skådespel som kan leda till både våldsamma upplopp som glädjefnatt i kollektiv masshypnos. Ingen gång är vi så lokalpatriotiska som när det lokala favoritlaget i fotboll spelar mot ärkerivalen. Ingen gång samlas vi över partigränser, religionsskillnader och åsiktsbarriärer som när elva svenska grabbar tar på sig en gul dräkt för landskamp. En del avskyr fenomenet. Men de flesta låter sig medvetet och omedvetet glida med. Glida med för att uppleva ett gemensamt hopp, ett gemensamt mål och enad bred front.

För Blåvitt. För Sverige. Till och med för Gais.

Det spelar liksom ingen roll egentligen, alla har vi olika favoriter att samlas kring. Men det är själva enandet, den samlande kollektiva gemenskapsupplevelsen som lockar mer än allt annat.

Nu har han rest sig upp igen. Skakandet har upphört. De gnuggnade rörelserna är borta och tjuten har tystnat. Han lunkar bort från den skärm som gett upphov till hans idrottsliga epilepsi. Matchen är över. Men snart så ligger han på golvet igen.

Det gör fysiskt ont i mig när det går dåligt för Blåvitt. Jag mår inte bra. Mitt beteende blir otrevligt, kort i tonen, extra konfrontativt och jag har klara sociopatiska drag i mitt sätt att vara. Men en seger gör all skillnad. Då är jag ett socialt missanpassat fall åt andra hållet, överdrivet social, glad till galen gräns, framåt, öppen och produktiv som få. Det är slitsamt att följa ett fotbollslag så som vi gör, du och jag. Vi som älskar Blåvitt till den gräns där vi vet att det är galet, vi är beredda att offra allt om det skulle innebära en så efterlängtad titel hem till Göteborg. Men vi kan inte lämna det, även om vi skulle vilja. Det är den värsta och bästa rusningsgraden av alla. Heroine, cocaine, gambling, sex and smoking. You guys don't have a chance my friends. You could never compete with the boys in blue and white. Det är den bästa och värsta drogen av alla.

Så för den göteborgska folkhälsans skull: vänd skeppet nu Blåvitt.
Vinn oss en titel under 2007.

22 kommentarer:

  1. AMEN!
    /mackan

    SvaraRadera
  2. Så sant, AMEN!

    SvaraRadera
  3. poesi frankie, när du väl kör igång är det underbart att läsa.

    SvaraRadera
  4. Så där känner jag också. Jag blir helt knasig i huvudet av grubblerier: det är ju alldeles nyss det var 1996, alldeles nyss vi var störst, bäst och vackrast. Sedan kommer sådana där klubbar och slår oss och vinner titlar, klubbar som knappt låg i allsvenskan två säsonger i följd på den tiden vi plockade landslagsmän och spöade PSV, Barcelona, Porto, United, Galatasaray, Milan - för helvete, det var vi som var föredömet, nu har vi mest skratt och hån att vänta känns det som. Men jag tror på alltings utjämning, allt börjar om, med rätt taktik och lite flyt kan det bli bra igen (fast aldrig som då kanske).

    SvaraRadera
  5. Bästa på mkt länge

    SvaraRadera
  6. HELVETE VAD RÄTT!

    SvaraRadera
  7. Jag ryser och blev t.o.m tårögd, fy fan vad RÄTT DU HAR!
    Enade vi stå!

    SvaraRadera
  8. Bla bla bla bla...

    SvaraRadera
  9. Connoisseur heter konnässör på svenska, men i övrigt en otroligt bra krönika Frankie. Mycket välskriven och idel sanna ord.

    SvaraRadera
  10. Så underbart bra, helt sjuk!

    SvaraRadera
  11. Ja, kul, kooj har fått låna datorn av mamma igen. Ge dig ut i lekparken istället för att häcka på internet pöjk!

    SvaraRadera
  12. Mycket välskrivet, du fångar känslan som många av oss har.

    SvaraRadera
  13. Bra krönika med det lilla undantag att du sågar Tarantinos nya. Ytterliggare ett mästerverk från allas våran Quentin som visar att han har lämnat den stora kommersialismen och återigen producerar film i världsklass!

    SvaraRadera
  14. En petitess i sammanhanget, men hylla Tarantino för att ha dialog i världsklass i sina filmer och utelämna Reservoir Dogs som exempel! Skäms! :)

    SvaraRadera
  15. Det var ren och skör njutning att läsa artikeln. Fortsätt så!

    SvaraRadera
  16. men hylla Tarantino för att ha dialog i världsklass i sina filmer och utelämna Reservoir Dogs som exempel!

    Jag körde "populisten" och tog två blockbusters, som även de har mästerlig dialog.

    Sedan står jag fast vid att Death Proof är en stor besvikelse, det är en orgie i filmreferenser och lek med 1970-talskänsla i nutida filmbruk. Men det är ingen tung kvalitétsfilm, inte i mina ögon. I bästa fall en avancerad orgie i parodi och referenser, något jag tydligen inte är tillräckligt nördig för att uppskatta.

    schmichel/ Som krönikör tar jag mig den friheten, att använda lite ord från engelska när det passar mig. Med anglosaxiskt påbrå känns det naturligt för mig, men tack för tipset.

    SvaraRadera
  17. [Här raderades ett inlägg som handlade till noll procent om krönikan eller om Blåvitt eller fotboll. Istället var det partipolitisk propaganda, det finns många situationer där man kan diskutera politik på Baraben.com, men då får det ju ha något med fotboll eller Blåvitt att göra. Allmänpolitiska debatter finns det andra forum för.]

    SvaraRadera
  18. mer sånt här! kvalité och hets i ett!

    SvaraRadera
  19. Visst känner man igen sig i det här. Tyvärr!? Ibland önskar man ju faktiskt att man kunde haft något annat intresse. För man mår ju faktiskt riktigt dåligt efter en usel match som senast. Och jag har mått mindre bra i många år nu. Tyvärr går det ju ut över övriga familjen vare sig man vill eller inte. Försöker ju att tona ner min besvikelse utåt sett. Men det är svårt. Klart att frugan märker och ser att jag mår dåligt efter en förlust. En kommentar man ofta kan få höra från henne är: Men varför kollar på dom då om dom är så jävla dåliga? Det går ju bara inte att lägga ner Blåvitt. Det går bara inte! Fast jag kan ofta ta det till en nivå till tyvärr. Även efter vinst kan jag vara rikigt besviken. För i allsvenskan kan man göra en usel match och ändå vinna. För mig är inte en usel match och 3 poäng mitt under säsong speciellt tillfredställande.

    Men jag har väl siktet inställt på mer än ett allsvenskt guld. (även om det givetvis skulle få en i ett enormt lyckorus) Jag vill se Blåvitt ute i CL på sikt. Och då måste man bli bättre på allt. Tyvärr kanske inte förutsättningarna för detta finns idag. Och frågan är om det kommer att komma den dagen? Men helt klart är att man måste lära sig att scouta spelare bättre om man vill nå långt. Det är jättebra att man försöker att satsa på egna produkter. Att man försöker knyta till sig de bästa talangerna. Men man måste också försöka få in andra spelartyper. Spelare som är skolade utanför de nordiska gränserna. Bara att kolla på alla europas toppklubbar. Dom har en mängd olika spelartyper från alla möjliga delar av världen. Sen måste man ha bredd och konkurrans på alla platser i laget för att utvecklas. Man kan exempelvis inte ha en forward från start hur länge som helst om han inte gör mål. Man måste ha spelare som presterar på träning och match. Det skall finnas tydliga instruktioner på vad som krävs av varje enskild spelare. Man måste söka spelare som har egenskaper som saknas i dagens trupp. Man måste kunna variera sig bättre och kunna ändra en matchbild genom några byten. För många spelare är mer eller mindre säkra på sin plats i laget. Det är inte bra. Man måste bli bättre och framförallt snabbare i allt man gör. Man måste vilja bli det lag som vill sticka ut från mängden. Några riktigt bra nyförvärv så har alla klubbar chansen att vinna allsvenskan. Det är inte så bra. Det måste bli större skillnad på topplagen mot bottenlagen. Man måste slå bottenlagen både borta och hemma. Och man bör vinna mer matcher än man förlorar och spelar oavgjort. Vi måste sikta på att bli allsvenskans Manchester U, Lyon, Porto eller Ajax.

    Grymt bra artikel Frankie! Keep up the good work!

    SvaraRadera
  20. Skör njutning? Vad är det?

    SvaraRadera
  21. Anonym sa...

    Skör njutning? Vad är det?

    16/6/07 15:09


    En njutning som lätt kan spricka och förvandlas till sorg.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.