2007/02/11

Med knalleland i backspegeln

FÖRSÄSONG Det skall först sägas att det inte bjöds på någon vidare uppvisning från de blåvita i Borås igår. Det kan vara bra att ha läst den raden när vi nu går vidare för att se på de enskilda prestationerna. Det har på internetforum debatterats hit och dit om huruvida de nya spelarna är bra eller inte och när någon expert uttalar sig i en stunds klarsynthet så figurerar de flesta av våra nyförvärv i startelvan. Har dom rätt? Vi får väl se, Baraben.com har ett tidigt facit på hand.

Ragnar Sigurdsson: Började väldigt darrigt och hade stora svårigheter att hitta rätt position brevid Bjärsmyr men detta ordnade upp sig och i andra halvlek såg det ganska stabilt ut, han visade flera gånger prov på resoluta glidtacklingar som avväpnade motståndaren. I mitten av andra halvlek höll han dock på att ställa till det ordentligt för sig då han som sista man slog bollen rakt i gapet på en pressande Anders Svensson, vilket med lite otur kunde gett unge herr Ragnar spöken om att försöka spela upp bollen på mötande mittfältare, som tur var rann chansen ut i sanden och hoppet om att inte alla bollar skall bombarderas upp mot anfallarna kvarstår.

Eldin Karisik: På läktarna hörde man "han har ju boll i sig", "gör honom då" (med två elfsborgare i ryggen och bollen 2cm från sidlinjen). Pressen på Eldin att trolla i blåvitt är stor, han förväntas göra det lilla extra, kan man ställa de kraven på en spelare som släpptes relativt lättvindigt från en klubb till en annan i Allsvenskan 2007? Njae, Eldin kan mycket mer och Elfsborgsmatchen är han troligtvis inte nöjd med, men efter att inte ha spelat en match på sex månader måste vi nog inse att han behöver lite tid och framförallt måste vi visa lite tålamod så att Eldin inte förivrar sig.

Jonatan Berg: Har återvänt från utlåningen till GAIS, har han återvänt som en bättre spelare? Nej inte som det ser ut nu. Hade enormt svårt att göra något vettigt överhuvudtaget, inläggsförsöken från kanten var på sin höjd pinsamma och han vägde ofta väldigt lätt i närkamper. Jonatans kontrakt går ut 2007 och bör ganska omgående börja prestera om han vill vara kvar i klubben.

Jakob Johansson: Första gången vi fick se honom i den blåvita matchdressen och det såg bra ut, en välbyggd ung herre som trots sin ringa ålder vågade smälla på och ge sig in i tuffa närkamper. Såg inte ut att trivas perfekt på högerkanten och har kanske inte riktigt den snabbheten som krävs, men löste trots det uppgiften på ett bra sätt och hade ett par bra inspel. Som konkurrensen ser ut på innermittfältet hade jag hellre sett att Jakob fått byta med Alex och testa innermittfältsrollen i blåvitt. Istället satsade man på Gustav Svensson och för att uttrycka sig snällt: Jakob går en större framtid till mötes som innermittfältare än Gustav.

Mathias Ranégie: Visar att vi kan ha förhoppningar på honom. Han har för första gången i sitt liv fått prova på elitfotboll (...) med den träningsmängd som följer med och har ändå energi och inställning nog att komma in och prestera. När Mathias tar emot ett uppspel har han redan slängt en blick runt sig och verkar ha full kontroll, i pressat läge spelar han enkelt bollen tillbaka och har han tid så vänder han elegant upp. Just denna lilla men avgörande detalj tycks övriga forwardskonkurrenter sakna, vilket gör att åtminstånde jag tror att Mathias rankas ganska högt och jag blir inte förvånad om han är en av de som startar i premiären.

Hur skall detta sammanfattas då?
Jonas, Stefan och Teddy har för att uttrycka sig milt mycket att jobba med, backlinjen var darrig i början, men det blev bättre ju längre matchen led. Målet är en plump i protokollet då James Keene helt omarkerat får knoppa in 1-0 efter 14 minuter. Det känns dom som att backlinjen börjar få grepp om uppgiften och det är nu dags att spela ihop en ordinarie backlinje inför säsongen.

Det som oroar mig mest är mittfältsspelet, även när vi nu hade Alex i mitten var jag inte det minsta imponerad, det är omständigt, uselt passningsspel och överlag dålig rörelse. Försäsongsträningsmatch eller ej, vi ligger efter både BK Häcken och Elfsborg i planeringen men snart måste det börja presteras fotboll från Blåvitt.

Anfallarna som startade imponerade inte heller, lider av samma problem som mittfältet med omständighet som genomsyrar hela verksamheten, vill pilla för mycket med bollen och både Sella och Wallerstedt förefaller obeslutsamma när dom får bollen.

Blåvitts anfallsspel från backlinje till offensiv planhalva var långsamt, lättläst och ängsligt. Inte sällan föll hela anfallet ihop på grund av att en enkel passning på ett par meter bröts, vilket görs möjligt då varje deltagande spelare ville dutta lite extra med bollen och Elfsborg kom snabbt i rätt position och kunde pressa blåvittspelarna systematiskt. En tydlig kontrast var när man studerade Elfsborgsanfallsspel med bland annat Ishizaki som igår var väldigt duktig att sätta fart på spelet, tillsammans med Anders Svensson.

11 kommentarer:

  1. Bra och mycket intressant text!
    Kanonjobb återigen från BB

    SvaraRadera
  2. Technical director whoami visar prov på andra färdigheter.

    SvaraRadera
  3. Det är såna här kvalitetsgrejer vi vill läsa från Bara ben...gott jobbat...

    SvaraRadera
  4. Man tror knappt att det är sant. En artikel på BB som handlar om fotboll. Första gången på två månader?

    SvaraRadera
  5. gais/ 7 av 10 senaste handlar om fotboll, hmmm är det den berömda gaismatematiken du visar prov på?

    SvaraRadera
  6. gaismatte/ Kan du inte skriva ut förra årets allsvenska resultat enligt gaismatematiken? eller blir det ledsam läsning när du inser att gais inte vann några matcher?

    SvaraRadera
  7. Fan islänningen var stabil i backlinjen. Jag är glatt överaskad!

    SvaraRadera
  8. Tycker att Ragge var lite bättre än vad som anges i artikeln. Snabb, brytningssäker. Det är vad vi behöver.

    Sen så håller jag med om att det var mkt småpill på mitten. När ellos bröt blev det alltid farligt eftersom hela laget var påväg upp...

    SvaraRadera
  9. Kanske låter konstigt, men jag tyckte att mycket såg bra ut i Lördags (förrutom resultatet givetvis). Ife ställde upp med vad som kan betecknas som förstauppställning. De skapade i stort sett ingenting förutom målet. Vi låg för det mesta bra i positionerna,pressade högt upp etc. Ragnar Sigurdsson gjorde några härliga glidtacklingar och vann en löpduell mot Keane. För att vara blott andra matchen var det helt okej, även om det stundtals var promenadtempo från båda lagen. Ölme agerade dock rundningsmärke ett antal gånger och får även ta på sig målet (senast drog han på sig en straff, det räcker snart...)
    Blev dock än en gång imponerad av ifes sätt att starta anfall, hur många gånger har man inte sett hur de slår 40 meters crossbollar framåt i banan, bollar som ALLTID landar på fötterna på någon elfsborgare. De är otroligt bra på att utnyttja HELA planen.

    SvaraRadera
  10. Piraten said:
    Blev dock än en gång imponerad av ifes sätt att starta anfall, hur många gånger har man inte sett hur de slår 40 meters crossbollar framåt i banan, bollar som ALLTID landar på fötterna på någon elfsborgare. De är otroligt bra på att utnyttja HELA planen.

    Har under flera år sett Blåvitt slå 40 meters långbollar. (ytterst sällan crossbollar) Tyvärr har dom väl sällan landat på någon av Blåvitts fötter. En hel del gånger har bollen hamnat på läktaren och andra gånger bara gått rakt i händerna på motståndaren.

    SvaraRadera
  11. "för att uttrycka sig snällt: Jakob går en större framtid till mötes som innermittfältare än Gustav."

    Inget hån men man kan konstatera att det kan vara svårt att se talang, åtminstone med en enda match som grund.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.