2007/01/07

Risp: Jag vill ut i Europa med Blåvitt!

SPELARINTERVJU Under juluppehållet passade Baraben.com på att intervjua Fredrik Risp, som numera huserar som proffs nere i Ankara.

Hur är livet nere i Turkiet?
- Livet i Turkiet fungerar bra. Det har faktiskt inte varit några större problem att finna sig till rätta i staden eller i laget.

Hur är den turkiska kulturen att leva med? Vilka omställningar får man göra i vardagen jämfört med Sverige?
- Eftersom det är ett muslimskt land så skiljer sig kulturen givetvis en hel del från den svenska. Här finns det en massa moskéer där turkarna ber sina fredagsböner i, och det finns så kallade minareter som ett antal gånger perdag skickar ut någon form av böneutrop i sina högtalare. Vi har spelare i laget som är väldigt religiösa och ber fem gånger om dagen. Det är man ju inte så van vid att se i Sverige. Annars så är Ankara som stad väldigt modern och ganska likt det övriga Europa i form av restauranger, shoppingcenter och liknande. Så det finns en hel del att göra om man skulle bli uttråkad.

Hur håller du koll på Blåvitt nerifrån Turkiet?
-Jag har stenkoll givetvis! Brukar kunna se matcherna på tv här nere faktiskt. Så när jag inte själv spelat så har jag bänkat mig framför tv:n, skulle tippa på att jag såg hälften av Blåvitts matcher under säsongen. Tyvärr var det ganska blandad kompott under året, så det var synd att laget inte orkade stå upp hela säsongen.

Vilken kontakt har du med andra spelare eller före detta spelare i IFK Göteborg?
- Jag har regelbunden kontakt med Alex och vi brukar passa på att hitta på saker med familjerna när vi är hemma i Sverige. Annars så är det väl ingen annan spelare jag har kontakt med direkt, chattar lite med Ölme ibland dock.

Vilken nivå håller Turkiska ligan jämfört med Allsvenskan? Finns det lag i Allsvenskan som skulle klara sig i Turkiska högstaligan?
- Den Turkiska ligan håller en väldigt hög klass skulle jag vilja påstå. Det var också en av anledningarna till att jag valde att röra på mig. Tror att de svenska lagen skulle få det ganska tufft här nere. Möjligtvis att något lag skulle kunna klara sig kvar i högsta ligan, men som sagt, ligan ligger nog ganska bra till på FIFA:s ranking skulle jag tro.

Om pengarna var de rätta, skulle du kunna tänka dig att återvända till kalla Sverige redan idag?
- Jag känner att jag har en del kvar att "uträtta" innan det är dags att bege sig hemåt igen. Jag har ändå bara varit iväg 1,5 år än, så det är lite tidigt att börja tänka på hemflytt. Men om fem år så är nog läget annorlunda. Då kommer ni (om klubben vill?) se mig i den blåvita tröjan igen. Hoppas bara att jag inte anses för gammal då. Vore kul att göra en Alexandersson, dvs spela sin bästa fotboll efter man passerat 30-strecket!

Det går rykten bland fansen att svenska spelare gärna spelar Football Manager och värvar sig själva till de tunga klubbarna? Stämmer det?
- Jag har fru och barn så det finns ingen tid över att sitta och spela dataspel. Men det finns säkert dem som tycker det är roande att göra det.

Vilken är den bästa spelaren du någonsin mött?
- Svår fråga. Jag har faktiskt mött en hel del bra spelare genom åren. Zlatan har jag både spelat med och emot, dock var det innan han blev världstjärna. Spelade mot Kenneth Andersson när vi mötte Fenerbahce med Blåvitt för några år sedan. Otroligt duktig huvudspelare! Som sagt svårt att välja någon. Den bästa jag spelat med dock är utan tvekan Oliver Bierhof. Under det halvår jag var i Chievo så spelade vi ihop, även om det var hans sista säsong så höll han riktigt hög klass. I karriärens sista match när vi mötte Juventus borta, då gjorde han tre mål och var planens kung! Kul att ha lirat med honom.

Det finns videomaterial cirkulerande på Internet, där du gör en klockren brytning på Zlatan Ibrahimovic när han fortfarande spelade i allsvenskan. Vad är skönast som mittback, att göra mål eller att regelrätt förnedra en anfallstjärna genom en klockren brytning?
- Jag antar att det anses som en arbetsskada att jag som mittback föredrar att göra en grym glidtackling framför att göra mål, men faktum är att jag får en större adrenalinkick av att som du säger förnedra motståndaren med en nice brytning innanför straffområdet. Skall dock erkänna att målet mot ÖIS i derbyt 2005 gav en ganska rejäl kick som ni kanske såg.

Har du något eller några favoritminnen från din tid i IFK Göteborg?
- Det finns så många positiva minnen från åren i Blåvitt så jag skulle kunna skriva en hel bok!

Vad tror du om Blåvitts chanser till SM-guld, och spel i Europa inom en inte allt för avlägsen framtid?
- Jag hoppas givetvis att man nu med den nya organisationen ska kunna bygga ett lag som skall kunna utmana på allvar om SM-guldet. Dock så måste det nog värvas lite om det skall vara realistiskt. Det är bra att man fortsätter satsa på ungdomarna, jag har själv kommit från U-truppen till A-lagsspel, men man måste givetvis också vara med och hitta de rätta etablerade spelarna att bygga laget kring. Förhoppningsvis kan laget vara slagstarkt nog att kunna utmana i Europa om några år, då vill jag gärna vara med!

Slutligen, tack Fredrik för att du ställer upp, och lycka till med allt i framtiden.

15 kommentarer:

  1. helt rätta takter.. vill bara att han kommer hem tidigare =)

    SvaraRadera
  2. Fredrik Risp är en hjälte! Välkommen tillbaka den dagen då du känner att du är färdig med övriga Europa.

    SvaraRadera
  3. Fem år är en lång tid. Tycker att han kan komma hem tidigare. Det finns ju inget som säger att han inte kan bli proffs igen efter några bra säsonger i Blåvitt. Man ska nog inte se Blåvitt som en slutstation.

    SvaraRadera
  4. Å andra sidan säger han förvisso att han kan tänka sig att komma hem tidigare om vi har ett lag som är på gång ut i Europa, dessutom verkar han lite besviken på att vi inte värvat/värvar ett par etablerade namn att bygga det unga laget kring. Han är klok den gamla Fredrik, helt klart.

    SvaraRadera
  5. DEt här går rakt igenom dom spelare som kommer från IFK:s egna U-trupper.

    I framtididen skulle man ju faktiskt kunna bygga laget p åhelt egna spelare, då dom etablerade vänder tillbaka. Utopiskt tänkande kanske. Men man ska inte säga nej.

    Förutom Judas, Andreas så har ju de flästa blpåvita spelare vänt tillbaka till blåvitt, på ett lr annat sätt.

    SvaraRadera
  6. Rubriken känns lite aftonbladet-style

    SvaraRadera
  7. Fredrik är KUNG!

    Tänk om Anton, Rispen o Kalle kommer hem samtidigt.

    Vem blir bänkad?

    SvaraRadera
  8. Han är så välkommen tillbaka den dag han kommer. Får han med sig Anton är det Europa-äventyr igen, åtminstone så skulle backlinjen nog hålla den klassen. Fast då får vi nog göra oss av med konan..

    SvaraRadera
  9. tack för den här intervjun. kändes nödvändig efter alltid blåvitts tunna intervju i veckan.

    SvaraRadera
  10. Var kan man hitta Rispens brytning på Zlatan?

    SvaraRadera
  11. Skön läsning, Stå på dig Risp så kanske du blir årets spelare i år igen ;)

    SvaraRadera
  12. Hade varit en dröm att få hem en spelare som Risp. Känner mig orolig för hur backlinjen kommer att klara sig i år. Skulle vilja se en värvning av en mittback med goda ledaregenskaper. Någon med stor pondus och rutin som håller ihop mittlåset.

    SvaraRadera
  13. Ludovic/ Ja det gäller ju att olja de rätta hjulen för att kunna rulla... Eller nåt sånt. ;)

    SvaraRadera
  14. Den här intervjun bådar gott för framitden, för självklart vill man få se Risp i de blåvita färgerna igen! han betydde trots sin unga ålder oerhört mycket för laget. När han försvann märktes det tydligt. Jag har följt hans bloggande på "FotbollsSverige" och det har varit kul att se att han hela tiden verkat lojal mot den blåvita fanan.

    SvaraRadera
  15. Vinner ni guld i år skall jag vaxa bikinilinjen

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.