2007/03/01

Torsdagskrönikan: Det sjunkande skeppet

TORSDAGSKRÖNIKAN Efter ett par veckors uppehåll kommer nu här en sporadisk torsdagskrönika. Jag har ägnat mig åt att titta på årsredovisningen, och utan att ljuga så kan man säga att det inte direkt ser ljust ut. Man skall dock inte dra för stora växlar av ett dåligt år, som trots allt är "bättre" än förra året. Det är tankarna kring framtiden som oroar mig mer.

Man tycks inte ha en ordentlig plan för hur man skall klara de närmsta åren, eller hur man ska skapa förutsättningar för en god ekonomi i framtiden överhuvudtaget. Mer kommentarer om detta längre ner, men först ska vi titta på några nyckeltal från årsredovsingen.



  • Kassalikviditeten (Omsättningstillgångar - varulager + outnyttjad checkkredit/kortfristiga skulder) är 114 %. Kassalikviditeten är ett likviditetsmått som visar hur väl man kan finansiera sina kortfristiga skulder. I regel brukar ett värde över 100 % vara positivt, då det visar att man direkt kan finansiera sina kortfristiga skulder såvida de inte förfaller till betalning innan ens kortfristiga fordringar gör detsamma.
  • Rörelsekapital (Omsättningstillgångar + outnyttjad checkkredit – kortfristiga skulder) är 5 527 000 kronor. Här räknar man in checkkrediten till kassan, vilket gör att IFK Göteborg hamnar på plus på ett plus här på några miljoner. Dock är rörelsekapitalets procent av omsättningen endast 7,5 % vilket är ett tämligen lågt värde. Hade talet varit negativt hade det betytt att omsättningarna fullt ut finansierats med kortfristigt kapital, och att anläggningstillgångarna också gjort det. Så är inte fallet i år, och förhoppningsvis kan vi stärka likviditeten så pass att vi slipper en sådan situation även nästa år.

  • Andel eget kapital (eget kapital/totalt kapital) är 12 %. Talar om i vilken omfattning tillgångarna är finansierade med eget kapital. Här kan vi direkt se att siffran är tämligen låg. Det kan av flera skäl vara farligt att ha för låg soliditet, dels minskar det finansiella manövreringsutrymmet och man får dessutom dras med ränteutbetalningar på sina stora lån.

  • Skuldsättningsgraden (skulder/eget kapital) är 7,24 gånger. Mäter egentligen samma sak som andel eget kapital, men ger större utslag när andelen eget kapital sjunker. Detta ser vi tydligt här då IFK Göteborgs skuldsättningsgrad hamnar på 7,24, man har alltså 7,24 gånger mer skulder än vad man har eget kapital.

  • Räntabiliteten på totala tillgångar (resultat/totala tillgångar) är 3,7 %. På engelska ”return on investments”, med andra ord hur mycket man får tillbaka på investerade tillgångar. Även här är siffran för IFK Göteborg väldigt låg. Man får alltså "tillbaka" 3,7 % på varje investerad krona.

Detta var bara ett fåtal nyckeltal, uträknat från i huvudsak IFK Göteborgs balansräkning. Egentligen är flera av dem inte helt relevanta, då de först och främst är riktade mot att bedöma företag med vinstdrivande syften. IFK Göteborg är som bekant en ideell förening. Faktum kvarstår dock att det inte ser så ljust ut, då pengarna från de gyllene åren på 90-talet är puts väck. Det är med andra ord dags att börja på ny kula.

Om man skall vara pessimist så ser inte framtiden så ljus ut heller, åtminstone inte närmaste åren. Bland annat kan man titta på följande aspekter som kan påverka ekonomin negativt

  • Nästan två år på Nya Ullevi kommer garanterat att påverka posten matchintäkter negativt. Enligt en liten text på ticnet så har kamratgården en vision om att matcherna på Nya Ullevi ska bli folkfester, men hur förklarar de inte. Frågan är om de vet om det själva?!
  • Sponsorintäkterna har minskat betydligt från 2005 till 2006. Vad säger att denna negativa trend skall vända? Tre IMG-grabbar som sitter och ringer runt och jagar sponsorer? Ja, det kan man ju hoppas men frågan är hur mycket det kommer att ge egentligen. Dessutom är det knappast till deras hjälp att vi har ett gäng ”fina grabbar” som ”står upp” för Blåvitt, på och utanför planen. Även en viss skatteskandal har självklart bidragit till att intäkterna minskat betydligt. Dessa punkter är självklart också orsaker till att ovanstående matchintäkterna minskat
  • Även varuförsäljningen minskar, och ger knappt några inkomster alls. Och i ärlighetens namn är det kanske inte så konstigt. Blåvittshopen tycks aldrig sluta leverera vedervärdigt fula kläder och trycksaker som ingen människa vill bära eller äga. Nåväl, uppenbarligen gör några det eftersom man ändå säljer för ett par miljoner varje år. Men med det varumärket man har så ska man kunna öka den försäljningen monumentalt om man bara lär sig att jobba på rätt sätt.

Vad kan man då göra åt dessa, inte helt obetydliga, problem? Ja, först och främst så måste styrelsen visa att de vet om att vi har problem och att det finns åtgärder som måste tas till. Börjar de ignorera vår låga soliditet och lägga glädjebudgetar om ett välfyllt Ullevi hela året, ja då ligger vi risigt till. Snarare tvärtom, så gäller det redan nu att börja fundera på hur vi ska gå runt i år för att inte börja gnaga på checkkrediten. En spelarförsäljning som ger rejält med pengar skulle inte sitta helt fel, även om det skulle vara negativt för laget. Vasquez till Ajax för 20 miljoner? Hoppas kan man ju alltid…

Vad man även förhoppningsvis redan har börjat titta på är hur man skall bygga upp varumärket IFK Göteborg från grunden igen. Har man inga planer på att på allvar ta tag i denna punkt så ligger vi otroligt pyrt till både på kort, och på lång sikt. Här pratar vi om vilken profil varumärket skall ha, hur man vill bli uppfattad och hur man därmed skall kunna sälja sin produkt på bästa sätt. Detta är ett arbete som måste genomsyra hela föreningen, från styrelse och sportchef till a-lag och ungdomslag. Detta skall även i allra högsta grad gälla marknadsavdelningen och där inkluderat shopen, som idag är rena katastrofområden.

Fortsätter man dunka varandra i ryggen på kamratgården och fortsätter agera oproffessionellt så kommer det att gå väldigt snett och vi hamnar i en ond cirkel som vi får svårt att ta oss ur. Vi är faktiskt redan i den onda cirkeln men det är inte för sent att ta sig ur den, om man bara sätter igång att agera på kamratgården. Det behövs en röd tråd i arbetet, det behövs tydliga mål och det behövs hjälp av riktiga proffs för att vända skutan på rätt köl igen. Det börjar att blir tröttsamt att skriva detta, men det är dags att agera - och det nu!

26 kommentarer:

  1. Bra artikel men vi ska väl komma ihåg att vi har en tuff start då MP reat ut halva backlinjen och Janne P har förstört vårt rykte för lång tid (mer än vad många av våra fina grabbar lyckas trots alla bengaler och slagsmål).

    SvaraRadera
  2. Jag håller med om att vissa av dessa nyckeltal inte är ok, men som du säger så är de till för vinstdrivande företag. Det är ju en enorm skillnad.

    Det stora problemet med Blåvitts organisation just nu måste väl ändå vara att man inte har en klubbdirektör! Styrelsen, med vanliga arbeten vid sidan om, tvingas ta hand om saker de inte har tid till. Mild agerar utåt som någon slags chef trots att han igentligen bara är sportchef! Vafan kan han om ekonomi, marknadsföring eller utvecklingen av organisationen.

    En kvalifiserad gissning: Inte ett jävla skit!

    Jag saknar någon som har kunskap, erfarenhet och tid att ha ett helhetsansvar. Om bara puckeyfrölunda kunde åka ut så vi kan värva Mats Adrian (stavning?). ICA-Stig har ju uttalat sig om att en klubbdirektörsposition måste tillsättas. Kan vi hoppas på detta redan i år? Är den nån som tar tag i det i klubben???

    /Calle

    SvaraRadera
  3. GP gjorde en lång och bra intervju härom veckan med Stig. Vi lider fortfarande rätt mycket av skattehärvan samt just arbetsbelastningen för styrelsen. En klubbdirektör/vd måste till för att stärka upp organisationen. Ahdrian nämns alltid, jag tror inte han ens vill eller om han är blåvit. Kalas-Leif och seglar-Peter är annars två bra alternativ.

    SvaraRadera
  4. vem är seglar-peter???

    SvaraRadera
  5. Bruce:

    Håller med om att Leif N skulle vara ett bra alternativ, trots att han ofta får stå ut med smädelser för langos och annat. Han försökte trots allt driva något framåt på kamratgården, och komma med nya idéer, men då styrelsen inte ville så valde han att sluta. Istället fick vi in Hans Lundberg...

    SvaraRadera
  6. erling:
    Leif lyckades inte som marknadschef. Han var bra på evenemang och i media, men 2004 borde vi för i helvete inte haft mindre sponsorintäkter än året innan. Det är asdåligt. Som vd skulle han dock ha andra arbetsuppgifter än att jobba med sponsorerna, vilket IMG nu kommer sköta.

    van Gogh:

    Seglar-Peter är Peter Klock, vd för GKSS och den som ligger bakom matchrace-spektaklet i Marsstrand.

    SvaraRadera
  7. Erling & Bruce/ Jag kan garantera att Leif inte är intresserad. Senast han var i Blåvitt misslyckdes han inte, utan snarare stoppades han från att genomföra en hel del massiva förändringar som han hade på gång. Han ville storsatsa med långsiktiga visioner och nästan alla hans idéer gick inte att genomföra pga noll vilja från föreningens sida. Han gick tillbaka till Kommunens pressbyrå för att han där har fria händer att agera offensivt. Blåvitt är en för liten ingrodd plats för en sådan "visionär". Tyvärr.

    SvaraRadera
  8. Ju mer vi "smutskastar" vår eget favorit lag, ju bättre tror vi det går och ju mindre blir fallet om det bli misslyckande. (även om viss kritik är rättfärdig)

    SvaraRadera
  9. "Ju mer vi "smutskastar" vår eget favorit lag"

    Kan ju börja med att påpeka att favoritlag är ett ord. Inte två.

    Sedan kan man fråga sig vad du menar med ditt inlägg? Att Erling genom att kritisera det faktum att Blåvitt gör ett uselt bokslut "smutskastar" föreningen? Den enda som smutskastar här, eller i alla fall gör ett försök, är du när du helt omotiverat kallar rättmätig kritik för smutskastning.

    SvaraRadera
  10. Att man alltid, just ALLTID ska vara negativ! Fattar inte varför... Känns som det börjar bli en trend kring alla supportrar att vara negativ för sakens skull. En "hype"...

    Livet är en dans! Lite optimism nu för f-n!

    SvaraRadera
  11. Att man alltid, just ALLTID ska vara negativ!

    Kul att du säger detta dagen efter att vi på Baraben.com spått att den här säsongen har kusliga likheter med guldsäsongen 1990...

    Att vi har ekonomiska problem är en verklighet och det blir fan inte bättre av att ha en supporterskara som till delar vill stoppa huvudet i sanden istället för att vara med och förbättra situationen.

    SvaraRadera
  12. Frankie:
    All heder åt sidan, men ungefär 90% av dom seriösa inslagen i sidan är negativa. Den senaste tiden alltså. Klart vi fattar situationen, men jag tyckte faktiskt att baraben innan försökte få en positiv effekt genom att ge oss hopp och tro. Frankie, du av alla, är den som fått fram den mest hoppfulla och optimistiska tron bland oss "vanliga", så försöka skriva ihop en positiv artikel nu. Lite glädje tack!

    SvaraRadera
  13. All heder åt sidan, men ungefär 90% av dom seriösa inslagen i sidan är negativa. Den senaste tiden alltså. Klart vi fattar situationen, men jag tyckte faktiskt att baraben innan försökte få en positiv effekt genom att ge oss hopp och tro.

    Negativt eller positivt, den här artikeln handlar ju om rena fakta. Och tyvärr så ser det inte så positivt ut just nu. Sen kan det ju vända om vi lyckas sälja spelare för 60 miljoner i år, eller om vi får en bra klubbdirektör eller ny marknadsavdelning...

    SvaraRadera
  14. hoppfulla och optimistiska tron bland oss "vanliga", så försöka skriva ihop en positiv artikel nu. Lite glädje tack!

    Jag förstår att en del vill bli matade med sådant, för det mår man faktiskt bra av, det gör jag själv med. Men ibland är det frustration som måste få komma fram i bred massa då det går dåligt.

    Blåvitt kom åtta förra året och det är så jävla uselt att jag vill skrika bara jag tänker på det. Då är det svårt att vara jättepositiv just nu, men vi får väl se vad som händer när säsongen närmar sig, kanske får vi halmstrån att gripa oss fast vid...

    SvaraRadera
  15. Det stora problemet är väl kanske att det finns väldigt lite att vara positiv över just nu. Jag kan acceptera att truppen är, om möjligt, sämre än förra året då vi kom åtta. Jag kan acceptera att detta år blir lite inkörning för tränarna. Jag kan acceptera ett år eller två på nya ullevi.

    Det som är så svårt att svälja är känslan av att varken Håkan Mild, RG eller Ica-Stig inser vilken värld vi lever i. Etablerade värvningar uteblir, vi kommer inte ha en egen arena på minst 20 år (om någonsin) och man tycker att riskkapital är "ekonomisk doping". Finns det någon genomtänkt riktning utöver ungdomssatsningen i klubben? Är det någon i klubben som sitter och funderar över nyckeltalen som nämns i artikeln och tänker: Vad kan vi göra bättre? Vad skulle högre eller lägre skuldsättning betyda? Vad ska biljettpriset vara nästa år?

    Dessa är bara exempel, jag skulle kunna räkna upp en jävla massa frågeställningar som jag undrar om någon i klubben tänker på.

    Samtidigt springer den ende som har något sorts opperativt ansvar i klubben och lirar på träningen i Marbella med "gubbarna"...

    men jag kanske överreagerar

    /Calle

    SvaraRadera
  16. Calle/ Håller med om mkt men vad fan har RG med ekonomin att göra? Han driver en ungdomssatsning som just börjat ge resultat, knappast han som är delaktig i vårat marknadsfiasko...

    SvaraRadera
  17. Tycker inte du överreagerar Calle, tycker du reagerar helt rätt. Precis som jag också gjort och förhoppningsvis vaknar styrelsen till snart också.

    SvaraRadera
  18. All heder åt sidan, men ungefär 90% av dom seriösa inslagen i sidan är negativa. Den senaste tiden alltså.

    Med tanke på att ungefär 99,7% av allt blåvitt gjort se senaste åren varit helt eller halvt uselt är baraben jävligt snälla kan man även tycka...

    SvaraRadera
  19. Finns det något denna blogg inte är negativ emot, är dom möjligen smyGGaisare allihopa

    SvaraRadera
  20. Finns det något denna blogg inte är negativ emot, är dom möjligen smyGGaisare allihopa

    Intelligent att kalla någon som kritiserar att vår ekonomi går kraftigt sämre i år än förra året för smyggaisare. Var innebär det då? Att du är öppen och offentlig (men självklart anonym för hjälp att stå för något man säger) AIK:are? Antar det. AIK-äckel.

    SvaraRadera
  21. Det var då ett jävla gnäll från alla håll och kanter.

    Erling gör i mitt tycke i vissa delar en felaktig analys. I synnerhet vad gäller rubriken. Vi är inget sjunknde skepp. Det är kvällstidningsretorik. Jag köper inte det för fem öre. Visst, vi sålde spelare för 15 miljoner bruttto. Inte netto. Tidigare klubbar, spelare själva samt truppen får sin del av kakan. Hur mycket som blev över är jag osäker på. Vi har stora möjligheter att göra en ännu större vinst nästa år. Dels om vi kommer högre i tabellen, vilket jag tror, dels för att vi förhoppningsvis får igen Sellapengarna samt dels för att de fasta lönekostnaderna går ner. Kilen tjänade nog rätt bra och IMG- folkets lön betar inte vi. En större sommarvärvning bör vara på gång in, vem det nu blir och sponsorfaciliteterna på Nya är avsevärt bättre än på Gamla. Det finns hopp om det helt enkelt.

    Vad gäller kalas-Leif, köper inte jag hans version om "motarbetad, visioner" och annat snömos. Det är hans version. En bra klubbdirektör skulle han dock bli ändå. Inte minst mtp det förtroendekapital han uppenbarligen har här inne. Och man får inte glömma att han fick ett jävligt bra jobberbjudande av GBG o co när han lämnade oss, bättre än det jobb han lämnade när han kom till oss. Men det kan säkert finnas bättre alternativ som även själva vill om han nu själv inte vill.

    SvaraRadera
  22. Jag gnäller mest över att klubbmärket till artikeln har ett lejon med bara ett rad skägg...
    Reebook all over again?

    SvaraRadera
  23. Det finns mycket pengar i samhället just nu. Väldigt mycket. IFK är Sveriges mesta storklubb men för tillfället på dekis. Slutsats: läget för att en privatstorfinansiär kliver in i klubben kunde inte vara tydligare och bättre. Jag tror det kommer ske under den här säsongen.

    SvaraRadera
  24. Företaget där jag jobbar blev uppringda av Blåvitt och de var sedan på besök på Kamratgården. hela besöket var ett fiasko. Killen som sålde gav ett dåligt intryck och han var knappast affärsmässig. Om man sedan betänker de summor man vill ha för de olika paketen så var det ju skrattretande summor. Företaget där jag jobbar hade med lätthet kunnat spendera mer om man bara fått lite mer tillbaka. tråkigt att höra om detta från mina kollegor men tyvärr sant.

    SvaraRadera
  25. Intressant att se att alla är överrens om att ekonomin är dålig, ändå skriker samma personer om att värva etablerat, signa Mourad för fantasibelopp etc. Försöka inse att vi kan INTE lägga miljoner på etablerade spelare och Mourad är inte en spelare vi skall satsa föreningens ekonomi på.

    SvaraRadera
  26. ..men det är dags att agera - och det nu!
    10 år för sent..

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.