2007/12/03

Stå kvar i mitten

FOTBOLLSVETENSKAP Stå kvar i mitten. Stå kvar. I mitten. Det är långt ifrån lätt att göra det som målvakt. När en straff slås och målvakten står kvar i mitten för att se bollen vina in bredvid honom finns den uppenbara risken att han idiotförklaras. "Varför slängde han sig inte?" Frågan kommer lika naturligt som bollen är rund. Men enligt ett israeliskt forskarteam så slänger sig målvakter alldeles för ofta vid straffsparkar.

Forskarna har kartlagt 286 straffsparkar i elitfotbollen runtom i världen och sedan kompletterat analysen genom intervjuer med 32 Israeliska elitmålvakter. Undersökningen visar att målvakter väljer att slänga sig på 94 procent av straffarna, men de räddar bara 13-14 procent av straffarna när de väl slänger sig. De gånger de bara står kvar däremot, räddar så räddar de avsevärt högre andel av straffar: hela 33 procent.

Jag minns hur Thomas Ravelli stundtals fick kritik när han spelade i MLS (USA) för att han stod "orörlig" på straffar eller frisparkar. Precis den typen av resonemang gör att målvakter oftare vill slänga sig i lägen där det inte bara är onödigt att kasta sig utan dessutom ett sämre val än att "bara" stå kvar på linjen. Så tipset till unga målvakter måste vara: chansa inte, stå kvar i mitten. Även om det är pinsamt ibland. Man räddar helt enkelt fler bollar så.

18 kommentarer:

  1. Kommer ni ihåg Beckhams frispark mot Grekland i något kval för några år sedan? Historiens viktigaste målvaktstavla. Står han kvar och inte "tjuvar" så kan han bara ta bollen. Men nu så tjuvar han och hoppar in bakom muren. Slutresultat England vinner, målisen räddar Svennis jobb en stund till och kommentatorerna jublar om världens bästa frisparksskytt...

    SvaraRadera
  2. http://www.youtube.com/watch?v=bz5A8oGlgDQ

    SvaraRadera
  3. Idiotisk undersökning....

    Det handlar om feeling.

    Är det Beckham som skjuter frispark... chansa mer
    Är det Kim Källström...stå kvar

    Är det en latinare eller brolinare som skjuter straff... stå kvar mer.
    Är det en tysk... chansa mer

    SvaraRadera
  4. Vem står när dom andra faller?

    SvaraRadera
  5. Haha, "Stär han kvar kan han bara ta bollen". Jo visst, tjenare. Frisparken är riktigt bra slagen och hade säkerligen gått i mål även om målvakten "stått kvar... Jag kan visserligen köpa argumentet att han haft större chans att ta den.

    Men att försöka bortförklara att Beckham slår en klockren frispark är ju ren dynga

    SvaraRadera
  6. Om du slår straffen och träffar övre halvan av så sätter man 100%.

    SvaraRadera
  7. Gäller ju att inte göra samma sak varje gång. Står man alltid kvar, så vet ju straffskytten antagligen det, och bredsidar lugnt in den i hörnet.

    SvaraRadera
  8. Precis, man kan inte räkna ut vad som ska hända i fotboll det är det som är så underbart. T.o.m. gajs kan ju vinna emellanåt, så sjuk är den här sporten..

    SvaraRadera
  9. Mest intressant är väl andelen av alla straffar som nås av en målvakt som står kvar... Men jag tycker det är en intressant tanke. Psykologin kommer förändras markant i straffskjutandet om målvakter börjar stå kvar i större utsträckning.

    Man bör även ha i åtanke att statistik alltid ljuger...

    SvaraRadera
  10. Jösses, alltså. Eftersom målvakter slänger sig skjuter spelare i mitten. Om målvakterna står kvar skjuter spelare i hörnen. Men vilket scoooooop!

    SvaraRadera
  11. Det är ju besvisat i flera mindre undersökningar att det vanligaste ställen en frispark kommer på är långt nere till vänster, följt av lågt till höger, följt av högt i mitten.

    som skytt har du statistiskt störst chans att sätta bollen i krysset till höger om en vänsterfotad målvakt eller krysset till vänster om en högerfotad målvakt. "kyliga" straffar är det sämsta alternativet bortsett från dem som går 2 meter bredvid målvakten i midjehöjd.

    /17 år rutin som målvaktstränare

    SvaraRadera
  12. lägg ner den här bloggen!

    SvaraRadera
  13. har detta ens med blåvitt o göra??

    SvaraRadera
  14. Anonym 18:36/ Så vitt jag vet har Blåvitt i dagsläget två målvakter i laget, och en tredje ute på lån. Jag tror även att Blåvitt spelar något som kallas fotboll. Artikeln i sin tur handlar också om detta som kallas fotboll, och om de där målvakterna jag nämnde tidigare.

    SvaraRadera
  15. Gnällrövar... Det va la inget fel på den här artikeln?

    SvaraRadera
  16. Faktum kvarstår ju dock. Fler straffar hade räddats om målvakterna hade stått kvar, ceteris paribis. Problemet är väl just att allt annat tenderar att inte vara lika. Precis som någon var inne på tidigare finns ju en psykologi med även ur straffsparksskyttens perspektiv. Han förväntar sig något om målvakten, alltså slår han straffen på ett visst sätt. Detta gäller ju även om trenden går mer mot "mittimålet", inte sant. Således är analysen kontrafaktisk, även om de som lever sitt liv baklänges borde följa din uppmaning.

    SvaraRadera
  17. "Stå kvar nu Ravelli - om han skjuter där..."

    (Arne Hegerfors under straffarna mot Rumänien 94)

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.