2007/05/23

Rättegången mot Mats, Jan och Stefan- dag 1

SKATTERÄTTEGÅNGEN Skatterättegången mot Mats Persson, Jan Nilsson och Stefan Selakovic rullade igång under massiv medial beavkning idag. För att läsa ikapp vad som hänt i skatteaffären till dags datum bör man läsa "Dokument Baraben- Persson och Halse i ordkrig inför rättegången". Så vad hände under rättegångens första dag? Egentligen ingenting nytt under solen.

Under den första rättegångsdagen pågick det ett slags utdraget ordkrig mellan de inblandade parterna i härvan kring Peter Ijehs och Stefan Selakovic övergångar till Blåvitt. Först fick överåklagare Gunnar Stetler lägga fram sin teori om och en del bevis kring vad som skett i målet varpå Mats Perssons advokat Per E Samuelsson har kontrat med att lägga fram en teori kring hur det kan ha gått till.

Den spontana känslan efter första rättegångsdagen är att försvaret för Mats Persson och Jan Nilsson inte har några konkreta bevis att backa upp sitt försvar med. Känslan är snarare att man försöker bygga upp en slags alternativ teori kring hur det kan ha gått till i de berörda situationerna, ett alternativ som ska visa rätten att det kan finnas tveksamheter kring vad som faktiskt har skett.
Överåklagare Stetler har metodiskt visat hur han anser att Mats Persson och Jan Nilsson har agerat tillsammans för att återbetala Jan Nilsson i samband med övergången av Selakovic till IFK för de pengar Jan Nilsson la in som bonus till Peter Ijeh.

Försvaret har på sin sida försökt bygga upp en bild av att man agerade i hemlighet bakom ryggen på IFK Göteborgs styrelse för att det ska ha funnits en påstådd läcka i styrelsen. Som så kallat bevis för agerandet inför den här läckan talar försvaret om hur styrelsen i IFK Göteborg inte informerades om övergången av Peter Ijeh vid ett styrelsemöte den 1 September 2003. Då hade Aftonbladets Robert Laul redan avslöjat IFK Göteborgs värvningsförsök två dagar tidigare. Så att det fanns gott om läckor tvekar ingen om. Men det är bara försvaret som envist hävdar att alla andra förutom deras klienter var de som av olika anledningar spred information om sin egna "superhemliga" verksamhet. Resten av oss ser nog igenom den där taktiken, det känns som ett försök att skifta fokus från själva brottsfrågan till någon pseudodebatt.

Det kommer knappast hjälpa dem i frågan om de är skyldiga eller ej.

Efter dag ett har försvarets Per E Samuelsson (Mats Persson), Anders Bergkvist (Jan Nilsson) och Jonas Nilsson (Stefan Selakovic) lagt fram inledande anföringar och alla tre hävdar sin oskuld. Perssons advokat hävdar att Persson trott allting han gjort varit lagligt, Nilssons advokat hävdar att åklagaren har fel i Nilssons roll i det hela och Selakovic advokat hävdar att Selakovic helt enkelt följt anvisningar från Persson och Nilsson men även agenten Kent Carlzon.

Spontant känns det som att inledningen av rättegången börjat dåligt för Mats Persson och Jan Nilsson men klart bättre för Stefan Selakovic. Detta baserat både på försvarens framställanden men även på tonvikten i överåklagare Gunnars Stetlers inledningsanförande. Det märks att han i första hand är ute efter Persson och Nilsson. Stefan Selakovic är en person som eventuellt begått en brottslig handling, men åklagarsidan verkar anse att hans inblandning i det hela är av en den klart lindrigare sorten. Som att han kommit i kläm när Persson och Nilsson försökt fiffla sig in i historieböckerna...

12 kommentarer:

  1. Janne Plånbok på vatten och bröd! Sella borde få strafflindring med tanke på den psykiska börda det innebär att inte få något uträttat i årets allsvenska?

    SvaraRadera
  2. fan va sleten persson såg ut, grabben verkar fortsätta snacka 22 timmar om dagen i mobil. säpo borde sätta en wiretap på den, vem vet vad han fifflar med härnäst...

    SvaraRadera
  3. Kan man visa att Sella handlat i god tro så kommer han gå fri. Persson och Plånbok däremot, där kommer man troligtvis försöka få det till att de har handlat med uppsåt vilket renderar i straff.

    SvaraRadera
  4. lagen/ God tro eller ej, har han begått ett brott så har han. Oavsett om han själv kände till att det han gjorde var ett brott. Man kan ju inte hävda att man "inte kände till" att det var ett brott, då skulle ju hela rättsväsendet kollappsa över natt om man började använda sig av sådana principer.

    SvaraRadera
  5. Jag tycker det är svårt att veta vad jag ska tycka om Persson och Nilsson. Men helt klart har dom ju handlat med intresse för IFK. Kan inte riktit hata dem men har svårt att tycka om dem.

    I alla fall var det lite av en vändning för IFK när man lyckades värva Ijeh. Synd bara att man inte kunde göra det på ett schyst sätt.

    SvaraRadera
  6. Bra artikel Frankie. Alla tre kommer bli fällda, men det känns som om Sella kommer få ett lindrigare straff. God tro är jävligt svårt att bevisa ska vi ha klart för oss så det kan man nog inte påvisa, men precis som åklagaren säger tror jag att Sella har utnyttjats som en marionettdocka ungefär.

    SvaraRadera
  7. Frankie: Var du en av allmänhetens personer som fick rum på åhörarplats?

    SvaraRadera
  8. Är det bara jag som inte fattar vad sella skulle haft för uppsåt?

    SvaraRadera
  9. senaste anonym/ Man behöver inte ha uppsåt för att begå en olaglig handling.

    SvaraRadera
  10. Din kompis är skyldig dig 5000 spänn.
    En dag betalar han in 6000 på ditt konto.
    Du säger till honom att han betalat för mycket.
    OK säger han kan du sätta in 750 spänn till Pelle och 250 till kalle.
    Visst säger du.

    Fråga 1:
    Borde du haft anledning att tro att det var nåt misstänkt med detta?

    Fråga 2:
    Om detta var en del i något brottsligt, hur dum är då din kompis som berättar det för dig?

    Tänkbart svar fråga 1:
    Ja, lite märkligt är det ju, men misstag görs ju då och då.
    Varför gräva i detta?

    Tänkbart svar fråga 2
    Fruktansvärt dumt! Det är svårt nog att dölja ekonomisk brottlighet i ett ett företag med anställda kanslister som sköter ekonomi.
    Varför dessutom, i onödan, berätta för personer som inte behöver veta.

    /

    SvaraRadera
  11. Orhan Panhuk said...

    lagen/ God tro eller ej, har han begått ett brott så har han.


    Det funkar inte riktigt så i svensk rätt. Det handlar mycket om casus, dolus och culpa, god tro osv. Handlar du med uppsåt så är det straffbart. God tro och oaktsamhet är det knappast, isf ger det mycket lindrigare straff.

    SvaraRadera
  12. En sak jag inte fattar:

    Samtidigt som denna rättegång pågår en annan process om var Selakovic ska taxeras. Det ska gälla cirka 13 miljoner för blåvitt. Känns mycket relevantare just nu än om persson och plånbok får skaka galler, eller? Men ändå är det ingen som snackar om det...

    /mn

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.