2007/12/17

Något är ruttet i riket Gothia

LEDARE Idag visade det sig att även IFK Göteborg bjöds in att bli del av Öis "superklubbsprojekt" FC Gothia tidigare i år. Men Blåvitt, med ordförande Stig Lundström i spetsen, ställde sig tveksamma till projektet från första sekund. Notera att "tveksamma" lämnar öppet för att det [FC Gothia] skulle ha kunna varit intressant om timingen varit den rätta.

Öis ledning ser hur deras förening förblöder inifrån. Det aldrig avstannande ekonomiska varsåret Örgryte Idrottssällskap har på bara några år fått gåvor på mer än 50 miljoner kronon från sina sponsorer och välbärgare supportrar. Men trots detta går "Överklassens IS" back med ofantliga belopp och riskerar ständigt en slutgiltig konkurs för hela verksamheten.

Det var då man såg lösningen på alla problem: FC Gothia.

Idén om en superklubb i Göteborg var vare sig ny eller förankrad inom den egna supporterkretsen men verkade för Öis styrelse som manna fallen från himmlen. Genom ett samgående med Gais, Häcken och IFK Göteborg skulle hela kunkurrenssituationen mellan klubbarna försvinna och hela stadens ekonomiska makt ställas bakom det nya superlaget. Problemet var att hela idén var helt historielös och en smärre våldtäkt av de anrika fotbollstraditioner som byggts upp i Göteborg i mer än 100 år av elitfotboll.

Via Fotbollskanalen framkom idag nya detaljer kring hur IFK Göteborg tillfrågades att delta i FC Gothia-projektet. Redan från start läckte information ut om att ÖIS haft viljan att få med Blåvitt på superlags-projektet, men först idag fick vi en officiell kommentar i ämnet från Stig Lundströms sida. "Vi avvaktar" var Lundströms diplomatiska ord, men den elake tungan viskar att man inte ville stänga dörren helt för FC Gothia, förutsatt att man själv misslyckades med sin egen satsning framöver. Den snällare tungan väser nog att Lundström bara ägnade sig åt lite fotbollsdiplomati men samtidigt insåg att en sådan sammanslagning skulle vara helt omöjlig att förankra hos föreningens medlemmar och supportrar.

BaraBen erfar att planerna på ett FC Gothia inte är nerlagda. Bakom kulisserna fortsätter dialogen mellan främst Öis och BK Häcken om hur projektet ytterligare kan avdramatiseras för deras fåtaliga "supportrar". Inom en tidsperiod om ett par säsonger kommer med all sannolikhet nästa framryckning i projektet "FC Gothia" göras och den här gången hänger Gais deltagande på deras ekonomiska situation och sportsliga framgång. Misslyckas man med målet att etablera sig i toppen av allsvenskan och med sidomålet att öka sin omsättning kraftigt, så lär de grönsvarta åter få tampas med dilemmat om att slås samman med Öis och utrota sin egen förening.
______________________________________________________
IFK Göteborgs Riskkapitalbolag är veckans andra stora debattämne och på många håll oroar sig supportrar för att föreningen sålt ut en för stor andel i våra topspelare för ett varkpris. I Aftonbladet läckte i höstas uppgifter ut om föreningens riskkapitalbolag som pekade mot att IFK Göteborg säljer 45 procent av ägarskapet i sex av sina mest attraktiva spelare för en summa på cirka 20 miljoner kronor.

De sex spelarna är:
Gustav Svensson, 20 år, u21-landslagsman.
Pontus Wernbloom, 21 år a- och u21-landslagsman.
Mattias Bjärsmyr, 21 år, a-landslagsman, kapten i u21-landslaget.
Andres Vasquez, 20 år, u21-landslagsman (Utköpt från sitt kontrakt för en ännu okänd summa, som delas mellan förening och riskkapitalbolag)
Ragnar Sigurdsson, 21 år, isländsk a-landslagsman.
Jakob Johansson, 17 år, med i P90-landslaget.

Ännu har IFK Göteborg inte redovisat detaljerna kring upplägget med Riskkapitalbolaget, något de lär få göra senast på föreningens årsmöte i början av 2008. Där kommer, om ingen annan tar initiativet, BaraBen.com att driva frågan om öppenhet gentemot medlemmarna i sådana här avtal. Föreningens styrelse måste, speciellt med lärdom av skatteskandalen som skakat föreningen under de senaste åren, spela med öppna kort gentemot föreningens medlemmar. Detta för att med tydlighet undvika en situation där illasinnade krafter kan anklaga styrelsen för att sälja ut delar av spelartruppen till reapris.

Enkel matematik visar att Riskkapitalbolagets ekonomiska tillskott i dagsläget ger en kortsiktig ekonomisk trygghet medan det i ett längre perspektiv ser ut att vara ett jätteklipp för bolagets investerare. En medvetet låg värdering av de sex spelarna som ingår i Riskkapitalbolagets spelarkorg lägger värdet på dem någonstans mellan 70-80 miljoner kronor. 45 procent av detta skulle ge uppemot 40 miljoner kronor tillbaka till bolaget på en investering som maximalt ger IFK Göteborg halva den summan. Rena dröminvesteringen som riskkapitalisterna tjänar mycket mer på än föreningen IFK Göteborg gör.

Blåvitts ledning måste motivera för sina medlemmar varför upplägget de valt är tillräckligt attraktivt att användas. Dessutom måste styrelsen redovisa för föreningens medlemmar hur man gjort värderingen på de sex spelare som ingår i riskkapitalbolaget, annars ser det onekligen ut som att IFK Göteborg skänker bort värdet på föreningens spelare till externa investerare. Görs inte detta har man inte lärt sig någonting av misstagen som begicks i samband med skatteaffären, där ryktesspridningen och spekulationerna gjorde föreningen en enorm otjänst.

49 kommentarer:

  1. Rätt lustigt det här med RKB. Först gnäller alls om fan att det inte finns något och att vi blir frånsprugna av DIF osv. Sen när vi väl får ett gnäller folk för att de som satsar pengar faktiskt ska få några tillbaka. Vad trodde ni, att det var en stor gåvo-verksamhet där miljonerna bara rullade in utan några motprestationer?

    Obs. Inte riktat mot just denna artikel utan debatten i stort.

    SvaraRadera
  2. Upplägget kring riskkapitalbolaget kan se helt åt helvete ut när det är uppställt så här med Frankies 'onda marknadskrafter' hasandes oss i hälarna.

    Jag håller INTE med. Riskkapitalbolaget är just vad det låter som: Bolag för folk som har pengar och är villiga att ta en risk för att kunna tjäna ännu mer pengar. Att satsa sina pengar på att Pontus och Ragnar blir sålda ÄR högsrik jämfört med att spara på banken eller investerar i SKF. En Kleber-tackling kan ändra på allt…

    I gengäld får vi betydligt mer pengar i vår kassa för att kunna spendera på spelare som ska se till att hålla oss kvar i toppen av allsvenskan. När vi har nya spelare att lägga i potten av högre kvalitet kan vi få ännu mer pengar osv osv.

    Det är naturligtvis viktigt att vi bygger långsiktigt med satsning på egna produkter och fotbollsskolor. Detta är vi bäst i sverige på enligt mig, men vi är långt efter flertalet andra "storklubbar" is sverige på att kommersialisera klubben.

    I grunden ska vi ha Roger som bygger en stabil grund. Riskkapitalbolag och ny arena är en mycket bra start för att lyfta oss ett snäpp vidare från Åshöjdens BK-tänket och förhoppningsvis bli bäst i Norden och på låååååååång sikt kan vi ta oss ut och konkurrera med Europa.

    Kristoffer

    SvaraRadera
  3. 17:53

    det är klart det inte är en gåvoverksamhet men man kan ju lika gärna utveckla spelare under smärre förhållanden och sedan få alla 80 mil själva. om man skulle gjort så skulle det inte betyda att man skulle ha förlorat några spelare.

    BRA ARTIKEL F.Ö

    SvaraRadera
  4. om man skulle gjort så DET INTE BETYDA ATT MAN skulle ha förlorat några spelare.

    SvaraRadera
  5. Riskkapital behöver man av en enda anledning: man har inga egna pengar.

    Just nu har vi egna pengar efter Berg-försäljningen och med Ragnar-försäljning på gång så kommer vi ha ännu mer eget kapital.

    Varför skall man då sälja ut de mest attraktiva spelarna till RKB för reapris? Det är bolagsmässigt idiotiskt att göra detta i dagens skede av Blåvitt, visst för 2-4 år sedan när vi var barskrapade så förstår man det, men nu? Skumt som fan.

    SvaraRadera
  6. kristoffer, ditt snack om att vi är så långt efter andra klubbar gällande "kommerisella" saker får en ju att undra vad fan du menar???

    vilka är vi "så långt efter" i svensk fotboll? Låter mest som tomma klyschor från din sida som inte har verklighetskontakt. Vi ökade vår omsättning med typ 30-40 miljoner i år. det är inte ett tecken på att vi ligger på latsidan direkt.

    SvaraRadera
  7. Argumentet att vi ökade vår omsättning med 30-40 miljoner i år håller inte. Vi kan inte räkna med att sälja en Berg om året, alltså utan Berg så hade omsättningen legat kvar på samma nivå som förra året.

    SvaraRadera
  8. kristoffer 1803/ jag tycker det är märkligt att en del personer som dig inte verkar vara intresserade av att det är i första hand ifk och inte riskkapitalisterna som tjänar på ett rkb!?! det borde ligga i vårt intresse att försöka se till att det är ifk som får hjälp i första hand och inte riskkapitaliser som tjänar pengar på ifk:s bekostnad, det ska ju vara ett ge och ta där ifk tjänar snäppet mer på det hela, annars finns ju ingen poäng med det.....

    SvaraRadera
  9. anonym 19:03/ om vi säljer ragnar nästa år för 50-70 miljoner så dubblar vi ju omsättningsökningen som berg gav, därför håller det i högsta grad just nu.

    SvaraRadera
  10. först en krönika om fotbollens förhållande till "finkulturen" och nu hamlet-referenser? har frankie sadlat om från expressen-sfären till dn kultur ;)

    SvaraRadera
  11. låt rkb betala sm-gulds firandet.

    SvaraRadera
  12. Redan när Ragnar säljs så har RKB gjort sig en hacka. Allt därefter är ren vinst. Blåvitt är inte i situationen att de måste få in riskkapital för att snurra runt föreningen.
    Jag skulle lätt ha lagt pengar i det här. Inte för blåvitt hjärtat utan för att det är en fantastisk investering.
    Vilka har erbjudits att investera? Vilka har investerat?

    Jag ser två stora fel i det här.
    1) att det sker nu
    2) priset på spelarna

    SvaraRadera
  13. Jag tycker att folk överskattar vad vi kommer att få in på dessa spelare. Sedan får man inte glömma att det är nettovinsten som bolaget får utdelning på, man måste also räkna bort inköpssumman och ev. vidareförsäljnings% som blåvitt ska betala.

    SvaraRadera
  14. Fc gothia ett slags GBG-fotbollens frölunda?, Öis verkar verkligen tappat all framtidstro?, hoppas nu GAIS för evigt står upp mot detta Fc-spektakel och att vi alla även i framtiden får se stora härliga derbyn mellan de två största anrika GBG-klubbarna IFK & GAIS.

    SvaraRadera
  15. Jag litar betydligt mer på Blåvitts styrelse än vad jag gör på Frankie. Kör hårt, RKB!

    SvaraRadera
  16. fan va ja hatar när d spekuleras om blåvitt såhär, bra artikel men ja får så svårt o sova

    SvaraRadera
  17. Bra skrivet Frankie!
    Synd bara att så många andra har gått på det "fantastiska" med RKB (Feldgrau bla). Man undrar hur dessa personer tänker?

    "Hm, RKB är nog enbart snälla personer som ger bort pengar till blåvitt utan att önska någon avkastning, för alla pengar som kommer in genom försäljningar kommer ju oavkortat gå till jakten på nya nyförvärv."

    Visst fasen är det ett bolag med finansiärer som räknar med avkastning på sina satsade pengar. Vissa hävdar också att det är okej att dessa finansiärer tar ut pengar vid försäljningar för att man "ska ju ha något för det" (läs: låna ut sina pengar).

    Till dessa supportrar (?) har jag en uppmaning: Gå då hellre till Ullevi och förstör fler stolar så kan ni själva "ta" pengar från föreningen!
    /Trogen_78

    SvaraRadera
  18. Men hallå, man kan spekulera hur mycket som helst kring spelarnas framtida värde och en eventuell prislapp för vid en försäljning. Att vi kommer sälja alla dessa killar till en klubb utomlands känns inte alls troligt. Jag menar, för inte så längesen skreks det om att vi skulle få 40 miljoner för Mourad...

    Ett par killar i korgen kommer aldrig bli mer än duktiga allsvenska spelare, eller utfyllnadsspelare i en Nordisk liga. Visst, det är möjligt att vi kommer få ut 15 kanske 20 miljoner för ragnar. Risken finns att om IFK (och därmed spelarna) gör en dålig säsong så svalnar intresset avsevärt.

    Det enda man kan invända är tidpunkten. Men å andra sidan har detta varit "på g" en längre tid.

    Det vi inte ska glömma är att RKB främst ska användas för att köpa in spelare, inte sälja. På så sätt slipper vi använda eget kapital då vi köper in spelare som är lite mer etablerade (och därmed dyrare).

    Upplägget känns inte helt hundra, men när samma personer som tidigare hyllade och begärde att något skulle ske, nu på samma sätt sågar samma idé så är något fel. Lite mer balans tack.

    SvaraRadera
  19. "Vi är inte i behov av riskkapital just nu"

    Nej vi var säkert i mer behov med den usla truppen 2002 men det fungerar ju två vägar. Har vi en dålig trupp = ingen vill "investera" och tvärtom. Sen att spelarkorgen skulle gå för 80 mille är rena drömmarna, i vanlig ordning övervärderas spelare. Tänk på att vi inte fick mer än runt 30 för en allsvensk skyttekung.

    SvaraRadera
  20. Det är viktigt att komma ihåg att RKB och IFK delar på (45% till RKB, 55% till IFK / Akademin nettovinsten av försäljningen.
    Det är alltså den summa som är kvar när alla vidarförsäljningsprocent, eventuella utbildningsbidrag, eventuella pengar till spelaren / agenten osv är betalda.

    Det ryktas ju bla att Ragnars isländska klubb har 30% på vår (kommande) försäljningssumma.
    Och se på Vasquez, det var troligen inte många spänn han löste ut sig för. Där har ni ytterligare en risk / händelse som investerarna fick ta och svälja.

    Att investerarna efter förhandling dessutom gick med på att lyfta ur Berg ur korgen när det visade sig att IFK med den försäljningen kunde lägga en bra grund i förenings ekonomi och för kommande investeringar visar väl på att det knappast är några tokiga, rika troll som är ute efter att plundra BLÅVITT som vi har att göra med.

    /H

    SvaraRadera
  21. (45% till RKB, 55% till IFK / Akademin) skall det vara.
    Glömde en parantes.

    /H

    SvaraRadera
  22. Folk som inte vet vad frågan är har en tendens att vara de som yttrar sig mest i frågan.

    Som vanligt är det en jävla massa förståsigpåare här inne som vet att det är si och så sen kommer någon annan som kan lova att det är tvärtom för han/hon känner minnsan ICA-Stigs brorsdotter.

    Fokusera på det viktiga, några frågor ni bör ställa er själva innan ni börjar tjata om vad som är bra och inte bra är bland annat.

    1. Hur stor % av vinsten vid försäljningar tar RKB

    2. Hur mycket går RKB in med? Får dom tillbaka allt och lite till nu direkt?

    3. Fins det ett längre bindande avtal eller kan dom gå i vinst på en eventuell Ragnar Affär och sen dra sig ur.

    Det finns lite mer frågor, och när ni har svar på frågorna brukar det rätta svaret för de flesta vara uppenbart.

    SvaraRadera
  23. Har vi medlemmar något att säga till om när det kommer till RKB på årsmötet? Borde vi inte i så fall kräva att få information om det i förväg så vi kan fatta informerade val? Jag är jävligt rädd för att vi rear bort riktiga guldklimpar här. Vill inte se bert karlssons nöjda flin när han blåst oss på ragnarkosing. Och vad ska vi ha pengarna till? En storvärvning ska vi väl klara utan rkb och jag vet inte om jag vill se fler. Kom ihåg att siktet ligger på 2009. Jag tycker inte man borde ändra på den långsiktiga planen. Om det här är ett riskkapitalbolag har jag hyffsat svårt att se risken måste jag säga. Om bolaget ser ut som jag förstått vill jag åckså investera, har tyvärr inte i närheten av så fet plånbok som bert, stig & co

    SvaraRadera
  24. Har artikel författarn missat att investerarna måste sälja sin andel till ett högre pris än vad han/hon tecknar sig på för att få ut en vinst av investeringen. Värdet på RKB utgörs av kapital i företaget, dels i monetära medel samt i tillgångar dvs marknadsvärdet på spelarkorgen. Detta innebär att inget kapital försvinner ur RKB. Eventuell vinst uppstår för investerarn endast då dennes andel säljs för ett högre belopp än vad de såldes för. Det finns alltså ingen möjlighet för en investerare att tjäna en hacka på en försäljning av Ragnar och sedan "sticka" med pengarna.

    SvaraRadera
  25. Eftersom IFK äger 51% av RKB, så bör väl hälften av de pengarna som tillfaller RKB vara IFKs? Så om RKB äger 50% av spelarna, så tillfaller 75% av försäljningsvärdet IFK? Om det nu blir så att intäkter från spelarförsäljningar betalas ut till RKBs ägare och inte stannar i bolaget.

    SvaraRadera
  26. Det gör ont att IFK inte förkastade Gothiaplanerna från början. Fattar inte hur dom tänker, att dom ens övervägde iden. Har dom inga hjärtan i kroppen?

    SvaraRadera
  27. Först vill jag säga att jag inte har en aning om summorna och %-satserna är korrekta :) Jag kör med dem jag sett i skrift.

    Det finns troligen en enkel orsak till att detta bolag har startats just nu. Den är att någon eller några i IFK har en nästan färdig plan över vad man kan använda 20 miljoner till. Jag gissar att föreningen kommer att ha köpt spelare för nästan hela beloppet innan allsvenskan startar.

    Jag tycker att upplägget är bra. Förvisso skulle kanske föreningen i långa loppet tjäna mer på att inte sälja ut 45 % av dessa sex spelare, men IFK får faktiskt 20 miljoner att leka med här och nu, dessutom har IFK 55 % även av spelare som köps in för dessa 20 miljoner. (Iaf. att döma av IFKs artikel, vilken inte gör någon skillnad på de sex i poolen och på framtida inköp.)

    Här är ett enkelt räkneexempel.

    Våra sex spelare säljs för 80 miljoner, mest tack vare Ragnar. Tidigare klubbar tar, låt oss säga 20 %. Det blir 64 kvar av vilka blåvitt får 35,2 och investerarna 28,8. Således tjänar blåvitt 8,8 miljoner mindre än de hade gjort utan bolaget.

    Men IFK kan lyckas sälja de inköpta spelarna för 50 miljoner. Om vi antar att dessa spelares moderklubbar också får 20 % blir det 40 kvar. IFK har lagt ut 20, därför får IFK först tillbaka 20, sedan får föreningen dessutom 55 % av de 20 kvarvarande miljonerna, det blir 11, och resten, 9 miljoner, får investerarna.

    Totalt sett har IFK då tjänat 2,2 miljoner mer än vad de hade gjort om bolaget inte alls fanns. Föreningen har dessutom, förhoppningsvis haft tillgång till någon eller några extra bra spelare, spelare som också kan ha givit oss andra vinster genom att spela bra och kanske ösa in mål :)

    Det här är bara ett exempel. I vilket fall är det högst troligt att det är så här bolaget kommer att fungera. Det är alltså inte så att några pengar kommer att slussas tillbaka till bolaget för nya inköp, utan allt som går in i det är tänkt att delas ut till de som investerat. Det går rimligen inte att tolka IFKs artikel på något annat vis, när de skriver att de räknar med att komma tillbaka med motsvarande upplägg inom något år.

    Det finns ändå en del att undra över, exempelvis vem som sitter på pengarna just nu. Räntan från 20 miljoner blir ju några slantar även på ganska kort tid. Jag tror att ordet förfogande i IFKs artikel är en nyckel, och kan tyda på att pengarna inte är IFKs förrän IFK faktiskt köper spelare för dem, men jag är osäker.

    SvaraRadera
  28. Jag glömde en sak till jag undrar över, nämligen hur de räknar ut nettovinsten.

    Rent spontant känns det ju som att eventuella bonusar som betalas ut till spelare vid kontraktskrivande borde räknas in som kostnad, och därmed också vara pengar som IFK får tillbaka vid en försäljning.

    För att avsluta med något som inte är fullt så torrt. Hur glad hade man varit som investerare om IFK köper Shaaban för 20 :-D Jag hade blivit vansinnig! Det troliga är väl att det blir unga anfallare för hela slanten.

    SvaraRadera
  29. Well spoken mof, känns inte som om detta kan vara en dålig affär för oss..

    SvaraRadera
  30. Härliga spekulationer kring RKB, procentsatser, hur man går ur och inte och i slutändan så vet ingen någonting.
    "Men va faan, skall Bert Karlsson tjäna pengar på Ragnar!", ja det skall han. Han gick med på att investera pengar i blåvitt i våras och alla som trodde att Ragge skulle bli värd 30 mille (för mer får vi inte) då kan sträcka på sig ordentligt.
    Det är väl så att styrelsen är "folkvald" och då är det väl bara att hoppas att dom gör vad dom anser bäst för blåvitt. Om det sedan är riskkapital, Gothia-samarbeten eller skattehärvor är skit samma.

    Förövrigt anser jag att TV4´s försök att stressa fram hårda kommentarer och fördömanden kring blåvitts Gothia-intresse är på gränsen till pinsamma.

    SvaraRadera
  31. Att Lundström inte kommenterat FC Gothia innan är ju inte sant.
    I en tidning som jag numera inte läser så sa han att man hade fått förfrågan men att styrelsen var enig och att man valt sin väg att gå och därför var det blankt nej.
    Man trodde på det man gjorde helt enkelt och med all rätt.
    Så redan i september fanns dessa uppgifter i media.

    SvaraRadera
  32. En medvetet låg värdering av de sex spelarna som ingår i Riskkapitalbolagets spelarkorg lägger värdet på dem någonstans mellan 70-80 miljoner kronor

    Asså, ärligt, det blir lite löjligt. Titta historiskt och se hur många av våra "talanger" vi sålt. Visst, vi får 30 mille för Ragnar, resten skall vi ha riktigt flyt om vi får bra pengar eller sålt överhuvudtaget (om vi ens vill det). Som någon ovan sa, George var ju värd en löjligt massa miljoner för ett tag sen. Nu blir jag förvånad om han fixar kontrakt i SuperEttan.

    Dags att se litre vidare än vad supporterhjärtat tillåter?

    SvaraRadera
  33. Det går ju omöjligt att genomskåda om RKB är bra eller dåligt om inte villkoren blir offentliga. Bra att lyfta den frågan innan årsmötet, m.a.o. "Erbjudandet" att slänga ut pengar på det här har ju inte gått ut till alla utan en sluten krets, vilket säkert innebär en massa fördelar, men man måste informera om de exakta villkoren.

    SvaraRadera
  34. Eftersom IFK äger 51% av RKB, så bör väl hälften av de pengarna som tillfaller RKB vara IFKs? Så om RKB äger 50% av spelarna, så tillfaller 75% av försäljningsvärdet IFK? Om det nu blir så att intäkter från spelarförsäljningar betalas ut till RKBs ägare och inte stannar i bolaget.

    Vem säger att IFK äger 51% av RKB?

    SvaraRadera
  35. Så som jag uppfattat det är att om vi tillexempel säljer ragnar för 50 miljoner så går 22,5 till klubben och 22,5 miljoner till riskkapitalbolaget. och 5 miljoner till ungdomsföreningen. Men att dessa 22,5 millar som går till riskbolaget fortfarnade finns kvar i den så kallade "pengapoolen" att köpa nya spelare för.

    E jag helt fel ute?

    SvaraRadera
  36. Troligen xezzo.

    På något vis måste man ge dem som investerar möjlighet att få tillbaka sina pengar och att tjäna en hacka. Det känns som en mycket dålig affär ifall de bara skulle få något när föreningen känner för det.

    Dessutom, eftersom IFK får 55 % vid varje försäljning (såg förresten siffran 60 % i aftonbladet) skulle det då ligga i föreningens intresse att ständigt köpa och sälja spelare. Varje ny affär skulle överföra pengar från bolaget till IFK.

    Det troliga är att bolaget har enkla regler, att det har rätt till 45 % av nettovinsten från sex spelare plus de spelare som köps för riskkapitalet, och att alla pengar som kommer in i bolaget skall delas ut till dem som har andelar i det.

    SvaraRadera
  37. klart att Håkan går med på ett RKB som enbart är av ondo för IFK. Eller hur? Håkan bryr sig ju inte så mkt om IFK, och alla som läser baraben.com kan fan så mkt mer om ekonomi än hela IFK + experter tillsammans. Hoppla.

    SvaraRadera
  38. Håkan & Stig är väl inga idioter så jag antar att det är bra. Men som sagt borde det förklaras bättre för medlemmarna.

    SvaraRadera
  39. Vi får inte enbart se till att RKB ska ge oss pengar inför 2008 och sedan upplösas. Får vi ett långt engagemang av RKB så kan det bli riktigt bra. Om RKB kan göra att vi har 10-15 miljoner att spendera på nyförvärv varje år (utan att ta några ekonomiska risker för klubben) under en 10-årsperiod så är det ju väldigt bra och kommer att ge många SM-guld till blåvitt.

    SvaraRadera
  40. bubble boy/ IFK var verkligen experter när de lär (med nuvarande ordförande Stig Lundström i styrelsen) en av deras anställda och en styrelseledamot leka med hela föreningens ekonomi, flytta miljoner till utländska konton, fuska med skatten och så vidare. Jävligt bra koll på affärer och ekonomi har man i Blåvitt, superbra. Snacka om noll komma noll minne på hur samma ledning totalt fuckade upp de senaste åren. Jag litar inte för fem öre på IFKs ledningskompetens.

    SvaraRadera
  41. Sven Sjösten:

    Jag älskar när såna - jag vet allt personer - uttalar sig.

    Sven, kan du inte bli styrelsemedlem så att vi vet att det kommer in lite hjärna i den där styrelsen och inte bara en massa klantiga företagspampar.

    SvaraRadera
  42. Jag fortsätter att kommentera detta.
    Stigs kommentar i tidningarna som: -Det måste finnas en uppsida för investerarna. Samt -Ingen kunde veta hur bra Ragnar skulle bli.
    Ger mig en känsla av att man skulle avstå detta nu när det finns Berg miljoner, men att man sitter fast på något vis.

    Vad man kan läsa idag så står det 15mkr för 45% för RKB. Det innebär att så fort spelare har sålts till ett värde av 15/,45=33mkr så gör de vinst i RKB.

    Investerare letar investeringsprojekt med hög avkastning i förhållande till risk. Därför skall jag ha högre ränta om jag lånar ut pengar till någon som letar olja i ryssland än om jag lånar ut pengar till svenska staten via tex riksgäldsspar. Problemet här är att riskpremien är på tok för hög. Jag skulle mycket hellre ha sett ett mer publikt förfarande där kursen för en ägarandel sätts genom efterfrågan. Blir prospektet övertecknat 10ggr så har man sålt korgen av spelare på tok för billigt.

    Skulle det finnas en publik handel i dessa spelarkorgandelar så skulle vara 2008års stora kursvinnare. Lite i klass med Betsson..

    Men som alla kommentarer säger, vi vet inte vad vi får för korgen. Mitt bet är dock att det blir betydligt mer är 33mkr.

    SvaraRadera
  43. Anonym 16:25/ DU tycker ju uppenbarligen att de skötte sig bra när det gick helt åt helvete, vad tycker du vore dåligt då? Om de brände ner kamratgården och sålde spelarna till prostitution? Jävlar vilka stollar det finns därute.

    SvaraRadera
  44. Anonym 18:34:

    Du menar alltså på att du hade upptäckt att Mats Persson fifflade eftersom du besitter en kompetens som vår styrelse inte har?

    Grattis säger jag, för det hade inte de flesta här inne gjort.

    Att det var bedrövligt att det hände är en sak, att upptäcka att det hände är en helt annan.

    SvaraRadera
  45. Håller helt med den som sa att TV4 var rätt löjliga när de försökte få fram ilskna reaktioner på det där med Gothia. Blåvitt lyssnade på ett förlag och tackade sedan nej. Snacka om icke-nyhet.

    SvaraRadera
  46. Anonym 22:35/ Det hade inte varit svårt alls att hålla koll, problemet var ju att styrelsen helt sket i det och gav Mats Persson en VD-roll där han kunde göra precis vad han ville. Det är egentligen helt sjukt att vi har tillåtit en ny ordförande från samma styrelse som hade huvudansvar för föreningen när hela den grejen pågick. Det är skandal om något.

    SvaraRadera
  47. Anonym 23:18:
    OM du kan övertyga mig om att du var lika kritisk till MPs VD-roll då, innan all skit avslöjades, som du är nu, så ska jag ta dig på allvar.

    SvaraRadera
  48. Jag instämmer helt i det bubble boy skriver.

    SvaraRadera
  49. 2008 blir kanske året då IFK får göra två läggmatcher mot GAIS för att behålla & rädda traditionen.
    FC Gothia sög & suger fortfarande.
    IFK mot GAIS är ju en klassiker.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.