2007/06/01

En firmakultur på frammarsch?

FIRMAKULTUREN Den svenska fotbollshuliganismen är ett av de mest kontroversiella debattämnen vi stöter på inom fotbollskulturen. En del fascineras av den, andra avskyr den, somliga vill diskutera dess effekter eller orsaker och vissa vill blunda för den. Vad vill du?

TT/GP rapporterar ikväll:

Huliganer gjorde upp i Laxå

Ett 50-tal fotbollshuliganer, hälften från Göteborg och hälften från Stockholm, var på söndagseftermiddagen inblandade i ett uppgjort jätteslagsmål vid länsväg 205 i Laxå.

Det small inte bara, ryktet säger att de olika sidorna till och med spärrade av själva vägen med sina bilar. Sedan drabbade de samman mellan bilarna. Dock visar det sig kvickt att TT:s rapport inte stämmer då slagsmålet verkar ha varit minst dubbelt så stort. En överslagsräkning visar att den ena sidan (från Göteborg) hade över 50 man på plats.

Wisemen, Gothenburg Youth Division och Youth Crew Gothenburg. Bland IFK Göteborgs supportrar finns idag tre aktiva firmor med fotbollshuliganer. Dock finns det relativt liten, om ens någon, debatt kring vad det här betyder för fotbollskulturen kring IFK Göteborg. Varför är det så? Ingen verkar vilja ta debatten om fotbollshuliganism i Göteborg.

Det finns de som tycker att det måste få förekomma ett visst mått av fotbollsrelaterat våld.
Det finns de som anser att fotbollsvåldet måste stoppas till varje pris.
Det finns de som hävdar att artiklar som den här antigen gynnar eller motarbetar våldet.

Men varför talas det inte om att vi faktiskt har en firmakultur på frammarsch? För oavsett om man avskyr fenomenet som pesten eller om man anser att det bör tolereras så är det ju ett väldigt speciellt och uppenbart utbrett fenomen kring just vår fotbollsförening.

En del kommer kvickt hävda att "de har inget med IFK eller fotboll att göra, många av dem är inte ens intresserade av fotboll utan våldet i sig". Jag säger inte att de har helt fel, men inte heller att de har speciellt rätt. "Fotbollsgrabbarna" har med IFK Göteborg att göra så länge en majoritet av dem har gemensamt att de går på IFK Göteborgs matcher och anser sig själva vara firmor med kopplingar till IFK Göteborg. Det som jag anser är det riktigt märkliga är att "ingen" av oss supportrar utanför grabbarnas egna krets vill diskutera fenomenet i offentliga sammanhang.

Fotbollsvåldet är ett av vår tids mest intressanta sociologiska fenomen. Det skulle väl vara själva fan om vi som står det närmast utan att delta aldrig lyfte detsamma till en saklig och vettig debatt. Hur bör man hantera fotbollshuliganismen? Bör den hanteras alls? Skall den tolereras och i så fall varför? Eller bör den i likhet med lagen stoppas helt?

Ämnet är känsligt, därför vill jag på förhand be er att hålla en sansad ton i kommentarerna. Det är viktigt att kunna hålla en saklig debatt mellan blåvita supportrar utan att det spårar ur till pajkastning och internt krig. I LM4:s anda.

147 kommentarer:

  1. Har alltid haft svårt att ta ställning till firmorna, å ena sidan svärtar dem ner klubbens namn och gör så att vi får böta. Å andra sidan är vissa av dem fotbollsintresserade och många av dem är trevliga killar.

    Men så länge man gör upp i Laxå eller i ett grustag eller en camping på vintern så skadar det inte mig, fast då kanske man inte heller kan säga att man slåss för sitt lag.

    SvaraRadera
  2. En fråga som sällan debatteras är ju varför huliganfighterna så ofta får utrymme på SPORTsidorna i tidningar när det inte har varit match.

    Kan någon förklara för mig var logiken i det finns?

    SvaraRadera
  3. blir intressant o se om nivån kan hållas här..

    tycker personligen att detta är något som "hör till" fotbollskulturen..det kan yttra sig i uppgjorda slagsmål mellan firmor eller kravaller mellan ultras grupperingar men oavsett om man avskyr det eller gillar det så hör det till den starka kultur och livsstil som fotbollen innebär för många människor.

    med tanke på hur starka känslor som är involverade så är det oundvikligt att det till slut leder till sammandrabbningar

    angående hur det drabbar klubben så tror jag att all publicitet är bra publicitet oavsett vad det handlar om....att firmornas aktivitet skulle skrämma bort folk från att gå på fotboll tror jag är skitsnack .. finns massvis med exempel på lag vars supportrar har allt annat än gott rykte men vars läktare alltid är välfyllda t.ex.

    orkar inte mer nu, får se om det blir någon diskussion

    krossa gais!

    SvaraRadera
  4. Gazelle/ Ok, om det hör till ska jag inte gå in på men det här med all publicitet är bra publicitet är ju mer tveksamt.

    Ett exempel är ju Tony Deogans tragiska död i Högalidsparken för några år sedan. Det är ju en slags reklam som inte direkt lär gynna vare sig firmorna i sig eller klubbarna som de "representerar". Inte heller järnröret i skallen på han Hammarbyaren. Två incidenter som förvisso skedde på matchdag i centrala delar av städerna och inte i ett grustag ute på landet.

    Samtidigt tycker jag det slår tungt mot argumentet "all reklam är bra reklam"...

    SvaraRadera
  5. Firmakulturen är främst ett samhällsproblem, inte ett "fotbollsproblem". Folket på läktarna representerar samhället i stort, och en bidragande faktor till att firmakulturen är på frammarsch är att dom som har det sämst blir en större grupp och att klyftorna i samhället växer. Det kan vara en anledning.
    Att människor träffas för att slåss säger väl ganska mycket om hur samhället är, när man tar ut sina aggressioner på det sättet.

    SvaraRadera
  6. vad får dig att tro att det är dom som "har det sämst" som håller på med det här?

    SvaraRadera
  7. vad får dig att tro att det är dom som "har det sämst" som håller på med det här?

    28/5/07 02:49


    Han menade nog att det faktum att de "som har det sämst" blir fler och att det därför blir mer motsättningar i samhället rent generellt. Så tolkade jag kommentaren i alla fall.

    SvaraRadera
  8. Firmakulturen må vara ett samhällsproblem. Och jag betvivlar inte att en stor del av firmornas medlemmar är just fotbollsintresserade killar som även dras till våldet.

    Människor har dragits till våldet i alla tider och man kan tycka vad man vill om det, men...

    Min fråga är enkel och undrande:

    - Jag har fått en uppfattning om att man i dagsläget bedriver en rekrytering bland de yngre som i första hand handlar om hur bra du är på att slåss. Ingenting om engagemang för klubben eller som baserar sig på hur länge du har stått på Gamla Ullevis läktare. Istället är det enbart baserat på vilket rykte och vilken förmåga du har som slagskämpe i skolan du går på.
    Detta stämmer säkerligen inte in på alla. Men med den expandering av, i första hand IFK Göteborgs ,firmor bör det rimligen innebära att man på vägen mot att bli landets största firma också till viss del gör avkall på det som varit känntecknet för att man bör betrakta våldet som fotbollsrelaterat. Med en sådan bakgrund bör man alltså fråga sig: - Urvattnas inte fotbollsintresset i en fotbollsfirma om man bedriver sin rekrytering bland de yngre på det viset som man nu gör? Och i sådana fall, på vilka premisser kommer man att vara en fotbollsfirma om expanderingen fortsätter i denna takt?

    SvaraRadera
  9. Personligen tycker jag det är fruktansvärt töntigt. Visst livet är svårt och alla söker efter sin identitet och samhörighet, men man kan väl göra det på annat sätt än att smutsa ner den blåvita tröjan. Det är huliganerna som att sett till att det "hör till" med våld i fotboll, inte fotbollen som sett till att det hör till med huliganer och våld. Ni kan väl slåss om olika bilmärken eller något annat lika gärna. Varför man nu ska slåss överhuvudtaget, man kan väl hoppa från en bro eller nått om man vill ha en adrenalinkick. Fast förr eller senare tror jag de som är aktiva växer ifrån det, och det är bara att hoppas att det inte kommer en Hooligans 2 då, så slipper vi få lika många trend-huliganer som nu.

    /Contemplator

    SvaraRadera
  10. Varför måste få förekomma våld inom fotbollen?

    det är en sport som vilken annan... varför finns det inga cricket-firmor eller kanske konstsim-firmor.

    vill man ha bråk eller bara är sugen på stryk så kan man väl gå och försöka slå ner en dörrvakt. kommer bli en jäkla fight, det kan jag lova... plus att den inte är i närheten av min älskade fotboll.

    SvaraRadera
  11. Väldigt intressant senaste anonym. Jag tror att en stor del av i alla fall IFK:s firmor inte är särskilt intresserade av IFK Göteborg. Självklart är många hängivna (minst sagt) också, men brukar vi se 150 firmagrabbar på Blåvitts matcher? En del är väl i och för sig avstängda men så många kan det väl inte vara? Man blir väl bara avstängd från matcher om man begår regelbrott inne på arenan och inte om man är inblandad i ett slagsmål flera mil därifrån?

    SvaraRadera
  12. Med senaste anonym menade jag anonym 03:17, alltså näst senaste. Intressant om man kan kalla firmorna fotbollsfirmor.

    SvaraRadera
  13. Jag skulle uppskatta det till minst 20-25% av grabbarna som i bästa fall har gått någon match då och då. Den gruppen av grabbar är inte slaviska fotbollssupportrar, men å andra sidan så är ju inte typ "Svenskafans-supportern" det heller från sin plats i tv-soffan.

    Sedan finns det en mindre grupp av hangarounds som inte är intresserade av fotboll över huvud taget. Dessa är dock i minoritet, även om de blivit fler med åren. Här har alla möjliga personer med fixering vid våld uppenbar möjlighet att få utrymme.

    Bra att ni lyfter ämnet.

    SvaraRadera
  14. >>>sniff
    Tycker du det är konstigt att det inte finns några konstsim-firmor eller vad menar du?

    Idrottsvåldet eller vad man ska kalla det är ju absolut inte unikt för fotbollen. Till exempel så drabbar stockholmsklubbarnas firmor samman i samband med handbolls- och hockeymatcher också. Hockeyfirmor börjar dyka upp. I Grekland dog ju nyligen en människa efter en damvolleybollmatch (!) mellan rivalerna Panathinaikos och Olympiakos. Då blir det ju rimligt att påstå att firmakulturen som sådan egentligen inte har med fotbollen att göra. Måhända kan det börjat i samband med fotboll men annars är nog många firmor kopplade till själva klubben och inte till sporten i sig. Detta gör ju inte den här diskussionen mindre intressant men ändå.
    /Petter

    SvaraRadera
  15. "Jag skulle uppskatta det till minst 20-25% av grabbarna som i bästa fall har gått någon match då och då. Den gruppen av grabbar är inte slaviska fotbollssupportrar, men å andra sidan så är ju inte typ "Svenskafans-supportern" det heller från sin plats i tv-soffan."

    du verkar ju ha stenkoll, klart fan att firmafolket går på matcherna och är fotbollsintresserade, är man enbart intresserad av våld är det mycket enklare att få fighter utanför hela fotbollsgrejen.. räcker ju för fan att gå ut på krogen en kväll om man bara vill slåss..

    SvaraRadera
  16. Dessutom är ju dörrvakts-exemplet löjligt, om du inte var ironisk. Skillanden mellan att slå ner en dörrvakt (åka fast för misshandel bl a) och vara med i ett firmaslagsmål (slåss i grupp, inga anmälan, vapenfritt) är väl uppenbar.
    /Petter

    SvaraRadera
  17. 99/ Kom inte och säg att alla "grabbar" går på alla våra matcher. Högriskmatcher ja, men inte vardagslunken. En hel del av dem gör det, men det finns även en ganska stor grupp som inte gör det. Dock finns den gruppen även bland andra slags supporterstilar och där var mitt exempel PayPerWiev/Svenskafans supportern.

    SvaraRadera
  18. Det är bara att konstatera att det är fråga om grymt "korta" killar. Jag har själv varit utsatt för några av dessa, totalt oprovoserad och sedan två dagar på sjukhus. Det snackas om heder? Fy fan säger jag. Det finns ingen heder däremot en massa grabbar som inte blivit tillräckligt "sedda" och med på tok för mycket anabola och andra substanser i kroppen. För mig är de bara värda förakt. BRINN

    SvaraRadera
  19. Slå bort de sista hjärnceller på varann, gärna för mig, så slipper vi er sedan. Att slåss inför barn o familjer som har älskat blåvitt sedan barnsben e helt ... jag det finns inga ord till det. Så jävla dumt. Det är ni som bara har en o annan cell kvar innanför pannbenet som ställer till det för andra. Ni e inga fotbolls älskare, say no more.

    SvaraRadera
  20. Kunde vara kul att läsa på vilket sätt de tycker de stöttar vårt lag genom att slåss?

    SvaraRadera
  21. På vilket sätt bidrar ett slagsmål på en landsväg till fotbollen, till IFK Göteborg eller till samhället i övrigt?

    Vill man sparka på andra män så kan man ju alltid spela korpfotboll?

    Det hade varit en sak om det aldrig var någon utomstående som drabbades. Men vi har ju mängder med exempel där någon som bara råkar komma ivägen blir utsatt. Vilket inte minst hoppborgsslagsmålet är ett bra exempel på.

    Att det är kriminellt och att ett antal av våra huliganer borde vara inlåsta är självklart. Dessvärre finns det en hel del på läktaren som vet precis vilka dem är men som inte tar sitt ansvar och ser till att vi får bort dem.

    SvaraRadera
  22. Va trött jag blir på alla dessa moralpredikare... Det är bara att inse, fotboll betyder så jävla mycket för många av oss. Det är så fruktansvärt mycket känslor inblandade och då är det oundvikligt (för vissa) att våld förekommer. Och snälla, denna diskussion om huruvida man e mer eller mindre fan om man går på många matcher är så jävla tröttsam. Jag har inte gått på match på jag vet inte hur länge, pga att jag e på resande fot, men jag anser mig själv som en fanatisk änglafan ändå. Man kan inte mäta fotbollsintresse i hur många matcher du går på. Alla har sitt sätt att följa/älska sitt lag. Visst, det är idioti att katc-grabbarna slåss med "oskyldiga" fans, det är ingen tvekan om det. Men att läsa om att Wisemen bankade på Firman Boys PLUS att blåvitt spöade gnaget med 4-0 på bortaplan, det är ju som att vinna på lotto o komma på samma gång :)

    SvaraRadera
  23. Patetiska människor, finns inget annat att säga. Har man inte förstått att våld är fel då har man inte många hästar hemma

    SvaraRadera
  24. Det var bättre förr när varenda högriskmatch var ett enda stort drängslagsmål mellan klackarna och supporterklubbens bortaresor var rena rama plundringstågen. Det var tider det!

    SvaraRadera
  25. "Anonym sa...
    Va trött jag blir på alla dessa moralpredikare... Det är bara att inse, fotboll betyder så jävla mycket för många av oss. Det är så fruktansvärt mycket känslor inblandade och då är det oundvikligt (för vissa) att våld förekommer. Och snälla, denna diskussion om huruvida man e mer eller mindre fan om man går på många matcher är så jävla tröttsam. Jag har inte gått på match på jag vet inte hur länge, pga att jag e på resande fot, men jag anser mig själv som en fanatisk änglafan ändå. Man kan inte mäta fotbollsintresse i hur många matcher du går på. Alla har sitt sätt att följa/älska sitt lag. Visst, det är idioti att katc-grabbarna slåss med "oskyldiga" fans, det är ingen tvekan om det. Men att läsa om att Wisemen bankade på Firman Boys PLUS att blåvitt spöade gnaget med 4-0 på bortaplan, det är ju som att vinna på lotto o komma på samma gång :)"


    Du har helt rätt i att man inte enbart kan mäta fanatismen i hur många matcher man går på, men man kan ju lugnt konstatera att om man rekryterar människor som inte bryr sig om blåvitt - därför att de är bra på att slåss, så är förvandlingen från fotbollsfirma till gäng ofrånkomlig.

    SvaraRadera
  26. Till er som slåss

    På vilket sätt gynnar ni klubben?? Allt ni gör är ju att svärta ner föreningen och oss riktiga supportrar. Bättre ni skippar klubbtillhörigheten och startar slagsmålsklubbar

    SvaraRadera
  27. Misstänker att många dras till firmorna för att idrotten erbjuder en värld som är väldigt svart-vit och det passar deras sociopatiska sinne. I det vanliga livet är det sällan så uppdelat, men idrotten är alltid klart uppdelad med det ena laget mot det andra.

    SvaraRadera
  28. anonym 09:34

    Svärtar ner? AIK har utan tvekan sveriges mest kända firma. Deras supporters har antagligen det sämsta rykte man kan ha. Men! Titta på intresset kring deras klubb nu. Intresset för deras matcher har sannolikt aldrig varit större. Inse fakta. Firmorna må vara våldsbenägna pajasar, men de påverkar inte intresset kring klubben på ett negativt sätt. Svärtar ner? Blåvita fans slogs som galningar under champions leaguetiden, ändå rullade sponsorkontrakt in. Nu, när blåvitt är ett medelmåttigt lag, så blir det lätt att skylla på något så lätt som huliganer. Vet att detta varit uppe förrut, men folk glömmer så lätt.

    SvaraRadera
  29. Folk i firmorna slåss av vitt skilda anledningar. Vissa söker adrenalinkicken andra söker någon form av grupptillhörighet. Här finns folk ur alla samhällsklasser och bakgrunder. Vissa generaliseringar om dessa grupper är rent utsagt skrattretande.

    SvaraRadera
  30. Undrar som många andra här inne vad firmorna gör för NYTTA för Blåvitt i sina slagsmål.

    Jag har ju förstått att Firmagrabbar tycker om att slåss men, som sagt; I vilken mening gynnas Idrottsförningen Kamraterna av det? Att bara säga att man är Blåvitt evigt trogna och sedan slå på någon är inget hållbart argument för mig.

    Bra Frankie att du tar upp ämnet, för vi är många som ledsnat rejält på att våldet tar fokus ifrån fotbollen och laget.

    SvaraRadera
  31. Det är väldigt populärt bland journalister idag att fördöma våldet runt eller i samband med idrottsevenemang.
    Tänk om dessa journalister hade lagt lika mycket kraft på att skriva om det våldet som inte sker i samband med matcher.

    40 grabbar som möts och gör upp i Torneträsk!
    Kvinna blev våldtagen under Valborgs – natten av 2 män!

    Enligt min mening så kanske det exempel ovan är det som bör föras upp till ljuset i våra medier.

    SvaraRadera
  32. Det verkar som att frågan undviks.

    På vilket sätt kommer man att fortsätta att vara en fotbollsfirma om ens nyrekrytering består av människor som inte har fotbollslaget som nämnare då man dras in i firman?

    SvaraRadera
  33. Blåvitt väljer vilka som skall se på deras matcher. Filma böset, de står ju alltid tillsammans, och ta dit någon som vet vilka de är. Neka dem sedan inträde till matcherna. Det är ingen mänsklig rättighet gå på blåvitts matcher. På detta sätt skulle blåvitt ta avstånd från denna förhoppningsvis snart utrotade avart av supporter faunan.

    Och allvarligt talat, om dessa vilsna omogna vuxna män som gör saker tillsammans tvingas välja mellan en fajt och en match, hur många av dom väljer då matchen?

    SvaraRadera
  34. Problemet är att "böset" inte står tillsammans. Många sitter på andra sektioner och är svåra att komma åt. De som stökar på ståplats är med några få undantag andra grupperingar. Känner igen många ansikten från änglarnas resor från slutet av 80-talet och början 90-talet så ett litet Blåvitt intresse har de nog trots att det slagit slint i skallen på dem.

    SvaraRadera
  35. Kan ju erkänna att en viss del av mig blir stolt varje gång Wisemen spöar andra organisationer.

    Vi är störst bäst och vackrast, vi kan betee oss som svin och dem kan inte stoppa oss...

    Tycker också att många av dessa "huliganer" visar någons sorts god moral när de inte slår (normalt sett) folk som inte själva är huliganer.

    Det finns ju en del sånna här regler för vad man får göra i en firma och vad man inte får göra, typ slå inte liggande, använd inte vapen, slå inte "julgranar" osv osv, så att så länge man inte faktiskt är med i någon grupp så är det inga problem. Förutom då de tillfällen när saker går lite snett.

    Detta typ AIK hemma i år, då änglaland kom i kläm. Ser men i ett lite bredare perspektiv, kasnke itne det bredaste, men bara lite bredare, kan man antyda åtminstånde att anledningen till att dessa slogs utanför Ullevi var att polisen har sån stenkoll på dem hela tiden att de aldrig fick tillfälle innan. Polisen brukar ju vara angelägen om att själva slåss med batonger även om slagsmålet bara är i en grusgrop i laxå.

    SvaraRadera
  36. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  37. En sak som inte nästan alls är uppe i samtalet här är anhöriga.
    Vi är inte isolerade öar sägs det. Om man har det synsättet så är det inte självklart med "legalt" våld med koppling till fotbollsvärlden.

    Även om min grabb numera är myndig/vuxen så skulle mitt liv trasas sönder rejält om han blev kategori C supporter (firmakille).

    Även det kan vara ett viktigt perspektiv......

    SvaraRadera
  38. Och allvarligt talat, om dessa vilsna omogna vuxna män som gör saker tillsammans tvingas välja mellan en fajt och en match, hur många av dom väljer då matchen?

    28/5/07 10:40


    Beviset på att det är fight är väl just Wisemen-FB 10 minuter före matchstart i Solna och då drabbar de samman i Högalidsparken. Alla med kännedom om Stockholm vet att man inte kan vara i närheten av att hinna till match då. Prioriteringar.

    Sedan: snacket om att stänga av folk hux flux. Anser ni att IFK Göteborg, annan allsvensk förening eller Svenska Fotbollsförbundet ska få stänga av vem som helst helt utan anledning? För det låtet precis så, "filma böset man vet ju vilka de är och porta dem". Det vill säga att man ska stänga av folk på grund av vilka kompisar man har eller vilken klädstil man väljer? Jävligt korkat resonemang.

    Nästa steg kan ju bli att stänga av alla som inte köpt något i Blåvittshopen. Eller varför inte stänga av alla som skriker hatramsor. Kanske porta alla som buar på domaren eller kasta ut alla som kritiserar föreningens aktiviteter på olika vis? Godtyckliga avstängningar kan ALDRIG försvaras.

    SvaraRadera
  39. Visst är det ett intressant ämne?! Själv tycker jag varken bu eller bä så länge dom inte skadar vanliga supportrar. I resten av Europa så har ju i stort sett vart enda lag, i högsta och de lägre divisioner en firma. Att det ska göras till en så stor grej i Sverige förstår jag inte riktigt. Det är ju knappast något nytt fenomen längre.

    Med risk att låta lite smörig, så försöker jag istället att ta fram det positiva i det mesta och att WM är Sveriges bästa firma gör mig trots allt lite stolt som supporter. Där med inte sagt att jag stödjer alla deras handlingar.

    SvaraRadera
  40. Det har snackats om att "grabbarna" skrämt bort sponsorspengar. Jag tror att det bara är skitsnack och ett utfall av ett sk problemformuleringsprivilegium hos föreningen. Firmorna och slagsmålen skrämmer nog inte bort hälften så många sponsorer som den där skattehistorien...

    Jag tycker förövrigt att det i botten är förkastligt med våldet och jag hoppas vid TN att firmorna inte ger sig på en julgran som jag, mne samtidigt är det fascinerande och jag vill ju att "våra grabbar" ska vinna om det nu har varit slagsmål...

    Oh well, krossa gajs!

    SvaraRadera
  41. Huliganismen är ett samhällsproblem, en trend. Samtidigt har den sitt ursprung ur fotbollen och det är via fotbollen den måste bekämpas.

    Vi ser redan nu att polisen lyckats i att avstyra våld från fotbollen i den bemärkelsen att fighterna flyttats ut ifrån arenorna till t.ex. Laxå. Fortsätter den trenden kommer förhoppningsvis fotbollsstämpeln så smått tvättas av ifrån packet som då kan slåss mot varandra uppumpade på droger i långbortistan.

    SvaraRadera
  42. En sponsor vill förknippas med något positivt.

    När resultatet uteblir blir det än tydligare att sponsorn vill veta att de förknippas med något positivt ute bland folket på stan.

    Huliganism uppfattas inte som positivt ute på stan, således är det till klubbens nackdel då resultaten uteblir. Men självklart inte då man presterar bra eftersom det positiva väger tyngre än det negativa då.

    SvaraRadera
  43. Tydligen var vårt "bös" tuffare än bajens dito...

    SvaraRadera
  44. Om man i IFKs namn slåss mot andra firmor så drabbar det ju IFK i form av negativ publicitet.

    Jag är definitivt för att man filmar de som bråkar. Hoppas att vi får tv-bevakning på Alliansparken.

    Det finns gott om folk som håller på Blåvitt som skulle ha gått på matcherna om de hade vågat ta med barnen.
    Även om firmorna oftast gör upp någon annanstans finns det gott om marginalare som aldrig kommer att sätta sin fot på stadion under en Blåvitt-match pga våldet. De vill inte riskera att hamna mitt i ett bråk som t ex. Aik-matchen.

    Många vill heller inte ta med sina barn när klacken sjunger hata-ramsor. Barnen frågar ofta sina föräldrar varför de sjunger så. Vad fan ska man svara?
    Nej, man ska inte stå i klacken när man har barn, men klackens sånger och ramsor hörs över hela stadion.

    Aldrig hata, bara älska!

    SvaraRadera
  45. Jag tror nog att andra grupper än "böset" beter sig ganska svinigt på arenan, vilket förmodligen är en större förklaring till att barnfamiljer väljer att stanna hemma.

    Sponsorer knyts till resultat och framgångar. Vi hade mer publik när vi spelade i CL eftersom det var CL och allsvenskan gick bra. Det har inget med firmors vara eller ocke vara att göra.

    Att kalla folk som är emot våld för moralpredikanter - är inte det en slags PK-tendens för den rådande matchokulturen inom idrotten?

    Intressant att på 45 kommentarer är det fortfarande ingen som har kunnat svara på vad firmorna gör för nytta för klubbarna. Vilka syften, annat än deras egna tillfredställer dem?

    SvaraRadera
  46. genrich/ Inte konstigt alls, dom har inga svar på den frågan, det finns inga svar på den frågan

    SvaraRadera
  47. BARA Älska ALDRIG hata!!! Bort med allt jobbigt hets och hat på läktarna. Jag vill också ogärna ta med min son till matcherna, inte så mycket pga av våld som trots allt sällan förekommer, utan mest pga det hemska språkbruk som förekommer.

    SvaraRadera
  48. Bara älska?!?!? Vem är du att säga åt mig och typ 99% av klacken att inte hata? Hatet är en stor del av supporterkulturen, det är bara att inse. Förstår att du vill att din son inte ska höra massa skit i unga år, men försök inte ändra hundra år av supporterkultur för det. Fotboll är känslor, och så kommer det förhoppningsvis alltid vara.

    SvaraRadera
  49. det är precis den inställningen som i senaste kommentaren 18:33 som får mig att stå långt bort från klacken, trots att jag är allt för ung för att ha barn. det är inte i första hand våldet som äcklar mig, utan sådan hatisk supporterkultur. jag förstår verkligen inte, hur kan man sjunga hata, hata gais?

    SvaraRadera
  50. 23:38
    Ööööh för att man tycker illa om Gais kanske? Har personligen inte så mycket emot Gais, där e det mer på en lagom nivå, men Gnaget o Djurgårn däremot. Hatet mot dem är stort, mer behövs inte sägas.

    Grejen är att hatet gör att det blir roligare att kolla på fotbollen. Att få gå o kolla på blåvitt o hata lite 08or, snapphanar eller gaisalkolister är som balsam för själen. Säger inte att det är bra eller dåligt, jag säger bara att det är kul som fan. Att få hata har blivit så jävla tabu, liksom. Är det så farligt om jag som står i klacken hatar?

    SvaraRadera
  51. Nej men det blir ganska töntigt när du ska skrika det.

    "Hata Gais, hata Malmö, hata Elfsborg, hata Sundsvall."

    Jag accepterar att det finns folk i samhället som vill slåss i grupp och få utlopp för den typen av instinkter. Det är helt naturligt. Men snälla, kalla er lag röd och lag grön eller nåt istället och blanda inte in fotboll i det hela. Det blir bara så tråkigt för oss som verkligen bryr oss om IFK.

    SvaraRadera
  52. Haha du fattar fortfarande inte? Fotbollen väcker känslor, så är det med det.

    SvaraRadera
  53. Läste lite inlägg om huruvida det var fel att "hata" på fotbollsmatcher eller ej. Och visst fan ska man få göra det, det är en del av den kultur som gör fotbollen så speciell och så viktigt jämtemot andra sporter.
    Jag hatar lag som GAIS, AIK, DIF etc när jag är på arenan, detta för jag älskar mitt blåvitt.
    Därmed inte sagt att jag personligen hatar alla DIF,AIKare etc utanför planen, för det är två skilda saker.
    Om ni tror att ni skyddar era barn genom att inte ta med dom på fotboll så är det ju bara löjligt. Snacket går ändå i skolan och oavsett om era barn går på fotboll eller inte så förekommer svordomar och liknande, i alla åldrar. Det är inget att skydda emot, sådant är samhället.

    SvaraRadera
  54. Jag skulle vilja vända på det. För mig är fotboll och Blåvitt väldigt känslosamt. Varför är det inte så jag inte måste slåss? Varför sätter inte jag mig i en buss 30 mil för att slåss i några minuter? Varför? Det måste vara fel på mig.

    SvaraRadera
  55. Ska lägga till, till mitt inlägg, att om ni vill gå o se något helt betydelselöst, där allting bara är en show för att dra in pengar, så gå o kolla på Frölunda, eller hockey eller något annat i övrigt, där känslor knappt förekommer, DU kan inte, och ingen annan kan eller kommer någonsin att ta det ifrån fotbollen, för det är det som gör den så speciell, och verklig.

    SvaraRadera
  56. ”fotbollsvåldet”

    skall bekämpas det är lika kriminellt att slåss i klubbens anda som överallt annars i samhället där det inte är tillåtet, dom bord söka utlopp för sina behov hos klubbar där det ingår att slåss som boxning, karate, mm.

    Det är inte bara klubbarna som belastas utan våra skattsedlar som kunde användas till bättre än att hålla dessa under bevakning plåstras om och i vissa fall sättas bakom lås och bom.

    Framför allt så är det ett moraliskförfall där man rättfärdigar sina handlingar genom fotbollen, måste ur alla perspektiv stoppas så blir alla vinnare inklusive dessa grabbar själva som kanske får en bättre karriär inom någon kampsport och får slåss på lika villkor under ordnade former med likasinnade.

    SvaraRadera
  57. Våld är inte socialt accepterat, punkt. Det är ingen skillnad att slåss för att du inte gillar invandrar alltså du är tex Nazist. Det är heller inte accepterat att slåss för att du håller på ett fotbollslag och sedan ursäkta dig att du gör det för att stå upp för ditt lag eller någon annan pissig ursäkt. Vad jag vill ha sagt är att det är samma skit. Människor som inte har samma spärrar som samhället i övrigt. Helt enkelt kriminella som bör spärras in.

    SvaraRadera
  58. Jag själv tycker att de e bra att firmor som Wisemen o YCG finns. Som de va förr, aik kommer till göteborg och kan göra precis va de vill, nu finns de killar som vill sätta stopp för de. Tycker ni att alla 08or ska komma ner till göteborg och sabotera hela våran stad? vårat älskade göteborg? Jag tycker alla ska tänka om och se de poitiva i firmorna.

    SvaraRadera
  59. Har själv spelat fotboll i 24 år, har gått på elitfotboll varje vecka i 18 år.
    Funderar på om ni som här påstår att "våld tillhör kulturen" nånsin spelat fotboll själva.
    Tror inte det.
    Tror att ni är ganska missuppfostrade människor med dålig självkänsla. Som använder fotbollen för att få utlopp för era behov.
    Jag bryr mig inte om ni klubbar ner varann, gör gärna som i Laxå, eller åk till nått öde grustag. Ha gärna ihjäl varann, men blanda inte in den fina oskyldiga fotbollen. Förstör inte vår fina nationalsport.
    Ni som påstår att "firmorna är bra, skapar intresse" Det är skitsnack. Varför var det så dåliga publiksiffror på 80-talet och början på 90-talet??
    Runt millennieskiftet när intresset för allsvenskan va som störst hörde man aldrig om firmorna.
    Men nu börjar DE döda intresset igen.
    Om inget händer för att bromsa utvecklingen, har vi halverat publiksnittet inom 5 år.
    Tro mig!

    SvaraRadera
  60. Det som irriterar mig med flera skribenters uppfattning att våldet kan försvaras med de starka känslor fotbollen väcker, vilket motsattsvis skulle innebära att icke-våldsutövande supportrar saknar den rätta känslan eller engagemanget för Blåvitt. Skitsnack. Mina starkaste känslouttryck ventlileras 1/veckan på matchdag. Glädje, sorg, lidande, kärlek och frustration präglar mitt brinnande engagemang som supporter för Blåvitt. Frågan handlar inte om känslor och engagemang utan om uttryckssätt, uppfostran, grupptryck, identitet och moral - allt detta är old news.

    När jag var yngre tyckte jag det var jävligt spännande att se en fajt och att själv vara med i ett kringdrivande där alltid nått spännande kunde hände (dock inte som blåvittfan utan som vanlig halvt utspårad kid).

    Sen, visst, jag bryr mig inte så mycket om hur enskilda individer spårar ur eller väljer att leva sitt liv, så länge det inte drabbar någon oskyldig. Dettta innebär INTE att en uppgjord fajt mellan firmorna är ok, och då menar jag inte bara ur klubben synvinkel med sämre rykte, sämre tillströmning av sponsorer etc. Detta tycker jag är mindre centralt i frågan.

    Vad det handlar om är Blåvitt som förening, dess traditioner, spelet, medlemmarna, decennier av supporterlidande som utgjutits efter förlorade matcher, om salig glädje efter vinster. Helt enkelt en bild av det vackra Blåvitt, klubben i mitt hjärta. Klubbens medlemmar (majoriteten), spelarna, fd. spelare VILL INTE att klubben ska svärtas av sån skit som firmorna producerar. Beteendet spottar Blåvitt rätt upp i ansiktet. Har man någon som helst skam i kroppen avstår man från detta. Så enkelt är det. Gör man inet det, har man inte förstått det vackra med Blåvitt och med spelet. Det är dock aldrig försent att ändra sig. Ge utlopp för känslorna på läktaren istället och agera inte mot klubbens bästa.

    Sen är det klart. De flesta är bara kids och måste mogna. Så är det bara. Vad vi andra kan göra är at föregå med gott exempel. Säg ifrån om ni ser personer iklädda blåvitts färger ge sig på någon. Jag gör det.

    SvaraRadera
  61. "Runt millennieskiftet när intresset för allsvenskan va som störst hörde man aldrig om firmorna."

    Nähe, okej. Så du menar att incidenten med bajaren som fick ett järnrör i huvudet inte uppmärksammades i media?
    Det samma gäller kanske Tony Deogans död, den 29 Juli 2002?

    Att koppla publiksiffror till våldet utanför arenorna är riktigt skitsnack enligt mig.
    Jag tror inte att 65-åriga Bosse blir avskräckt från att gå på ett derby med sitt barnbarn bara för att KGB och Wisemen har smällt i en jävla grusgrop i Ingenmans-land.

    Personligen tycker jag också att det är en oerhörd skillnad mellan Läktarvåld och Huliganism.
    Läktervåldet, på och kring arenorna, det är möjligen den typen av våld som kan få folk att tappa intresset för fotbollen. Inte när WM har ett organiserat box mitt ute i igenstans.

    SvaraRadera
  62. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  63. Dom bråkar i fotbollensnamn och det är illa-illa.

    SvaraRadera
  64. Arvid> Du läser uppenbarligen inte hela inläggen du kommenterar.
    Jag skrev just:
    "Jag bryr mig inte om ni klubbar ner varann, gör gärna som i Laxå, eller åk till nått öde grustag. Ha gärna ihjäl varann, men blanda inte in den fina oskyldiga fotbollen. Förstör inte vår fina nationalsport"
    Sådeles kopplar jag inte sviktande publiksiffror till firmornas uppgörelser, utan mer till det du kallar "läkarvåld".
    Jag vet att publiksiffrorna inte styrs enbart av detta, men blir så besviken när jag läser alla våldsuppviglare som försöker intala folk i att firmorna skulle höja publikintresset. För det är defenitivt "riktigt skitsnack" enligt mig

    SvaraRadera
  65. Rolig läsning: http://www.aftonbladet.se/vss/stockholm/story/0,2789,1080896,00.html

    SvaraRadera
  66. Firmor är skit. punkt.
    De förstör fotbollen. punkt.
    Att hata är en INTE en del av fotbollen. punkt.
    Att samlas i grusgrop för att slåss är bortom allt förnuft korkat. punkt.
    Wisemen är det IFK Göteborgs största fiende. punkt.

    SvaraRadera
  67. Anonym 15:21 >>

    Håller med! Du är helt rätt ute med det mesta, men håller inte med om alla "punkt"
    Tycker nämligen inte om PUNKTmarkering

    SvaraRadera
  68. Som tidigare påpekats pekar inget på att firmornas verksamhet försvagar klubbarnas varumärke eller antalet åskådare på läktarna. Om något är det tvärtom, så de ekonomiska argumenten är rätt tröttsamma och meningslösa.

    Jag kan själv erkänna att jag fascineras av mobbmentaliteten. Känslan av att sätta vissa lagar ur spel och berusning av att bestämma på gatan är skön.
    Att bete sig just som man lärt sig att inte vara är befriande och i högsta grad ett symtom på ett samhällsbygge där människors liv i mångt och mycket är skittråkiga och ens möjligheter att påverka sitt eget liv är kraftigt begränsade.
    Man kan moralisera hur mycket man vill kring kravaller och våldsamma mobbar men känslan av att själva bestämma och att gå upp i en aktiv massa är svårslagen och nått alla borde uppleva.

    Sedan kommer tröttsamma argument som att det är enbart ett fåtal som håller på. Jag vågar nästan säga att det är supportermassan som tillåter och accepterar våldet. Vi har alla vräkt ur oss hemskheter och hot mot motståndarna och flyttat fram positionerna för vad som är ok, så snacka inte skit! Våldet kommer från oss alla i skiftande grad. Så vill man ha bort det så kanske man skall börja rannsaka sig själva.

    SvaraRadera
  69. Exempelvis stora uteblivna sponsorintäkter p.g.a att företag inte vill förknippas med ett fotbollslag som förknippas fotbollsvåld...

    SvaraRadera
  70. Anonym 16.04 -

    Om man bortser från att du resonerar som en kriminell, vill jag bara säga att mobbmentalitet är en ytterst feg företeelse, att känna makt och möjligheten att gömma sig i mängden är egentligen ganska ynkligt. Frågan är väl egentligen om en supporter, istället för att bejaka sina våldsamma egoistiska drifter, istället avstår från våldet. Detta är inte en ynklig handling, utan modigt. Om det dessutom gynnar den fotbollsklubb man utger sig för att älska, än till det bättre?

    SvaraRadera
  71. Det är så här: I vårat fall så bidrar WM med att vanliga supportrar kan känna sig trygga i Göteborg.
    För ingen har väl glömt hur det var hela 80-talet och början av 90-talet då ,man jagade och slog vem som helst.
    Idag ser det helt annorlunda ut, hur tror ni det hade varit på t.ex Harrys utan WM ?
    Det hade ju varit deras mål varje gång dom hade varit här.
    Finns fler bra saker att nämna.

    SvaraRadera
  72. de som tillhör dessa "firmor" är små rädda osäkra grabbar i samhällets lägsta skick. De har ofta inte ens en avslutad gymnasieutbildning ej heller jobb. Kan säga att dessa människor är oerhört tragiska som individer.

    SvaraRadera
  73. Kanske resonerar jag som en kriminell som du säger frankeboy då jag inte ser det som ett egenvärde att hålla sig inom lagens ramar så kanske jag kan klassas ha kriminella resonemang..

    Jag delar inte dina åsikter om att saker är modigare eller mer hedersamma för att man gör det själv eller att maktkänsla i grupp är mindre värt än individuell maktkänsla. Jag föredrar faktiskt att göra saker gemensamt och dela mina upplevelser.

    Varför är att avstå från våldet mer eller mindre modigt? Känns mest som en gammal floskel.

    Jag tror heller inte att våldet skadar eller hjälper klubbarna i någon större mening.

    SvaraRadera
  74. Våld är inte ok! Någonstans!

    SvaraRadera
  75. Så inget våld är ok? Nu är du bara dum. Våld är ganska neutralt, kan användas både positivt och negativt och resultatet av våldet är en subjektiv uppfattning. Personligen ansåg jag slavuppror och befrielsekrigen var nått positivt... Liksom en person som med våld undviker våldtäkt.

    SvaraRadera
  76. erikbe: För att just såna' som du kan åka på bortamatch i Solna finns det mer hårdföra supportrar. Sedan finns särintressen som kan tolkas negativt. So what, du får åka på bortamatch utan att komma hem med en gatsten i arslet. Be happy!

    SvaraRadera
  77. Anonym sa...
    "de som tillhör dessa "firmor" är små rädda osäkra grabbar i samhällets lägsta skick. De har ofta inte ens en avslutad gymnasieutbildning ej heller jobb. Kan säga att dessa människor är oerhört tragiska som individer."

    29/5/07 16:39


    Jag är ytligt bekant med några ur wm och du är ju helt ute och cyklar när du skriver att dom inte har utbildning eller jobb och dessutom är rädda och osäkra. Det finns för mycket folk som tror sig veta så jävla mycket utan ha den minsta aning hur det står till i verkligheten. Dom här killarna som jag känner är både trevliga , orädda och har både jobb och familj och troligtvis även utbildning.Om man ska ha en åsikt så får man läsa på lite bättre.

    SvaraRadera
  78. Bono sa...
    Det är så här: I vårat fall så bidrar WM med att vanliga supportrar kan känna sig trygga i Göteborg.
    För ingen har väl glömt hur det var hela 80-talet och början av 90-talet då ,man jagade och slog vem som helst.
    Idag ser det helt annorlunda ut, hur tror ni det hade varit på t.ex Harrys utan WM ?
    Det hade ju varit deras mål varje gång dom hade varit här.
    Finns fler bra saker att nämna.

    29/5/07 16:29



    Helt jävla rätt, ni andra ganska skulle kuna se de positiva i firorna i gbg? Dom hjälper oss från att bli offer! Dom gör de som polisen inte klarar WM o YCG (L)

    SvaraRadera
  79. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  80. Jag har fått ett helt annat intryck av Frankie iofs. Rätta mig om jag har fel? (bortsett från hans erro(r)-vänner)

    SvaraRadera
  81. Ang Fotbolls intresset bland dessa killar så har man ibland sett deras bortaresor till diverse städer med ibland 2 fulla bussar med supportrar.
    Och sen som någon tidigare nämde är att alla av dem står säkert inte på samma plats/sektion inne på arenan heller.

    och det enda posetiva om firmorna är väl isf att dom flyttat ut från stan då det blir mycket mindre oskyldiga och civila som drabbas, minns för massa årsen då aik/hif/difs löst sammansatta huliganer var nere och slog folk med blåvita tröjor till höger å vänster på gatorna kring avenyn som nu inte knappt syns till längre


    Och förstöra för klubben gör dem till en viss del men det är dem inte ensamma om.Ultras med sina bengaler osv,styrelsen med sina svarta löner osv.
    Så i stort sett är alla typer en del av det dåliga rykte klubben får.

    SvaraRadera
  82. Jag tycker firmorna borde utvecklas ännu mer och bli som de Italienska firmorna, där de inte enbart är publik eller slås. Där de dessutom styr klubbarna, med allt vad det handlar om t ex vilka spelare som ska köpas. Och presterar inte en spelare till 100% fast man kanske ligger under med 3-0 så ska den spelaren få ta skit.
    De riktiga supportrarna är WM, YCG och GYD. Detta är supportrar som brinner för sitt lag.

    Länge leve WM, YCG och GYD.
    Hoppas de får mer inflyttande i klubben, så kanske vi någon gång kan komma ut i Europa.

    SvaraRadera
  83. Jag tycker firmorna borde utvecklas ännu mer och bli som de Italienska firmorna, där de inte enbart är publik eller slås. Där de dessutom styr klubbarna, med allt vad det handlar om t ex vilka spelare som ska köpas. Och presterar inte en spelare till 100% fast man kanske ligger under med 3-0 så ska den spelaren få ta skit.
    De riktiga supportrarna är WM, YCG och GYD. Detta är supportrar som brinner för sitt lag.

    Länge leve WM, YCG och GYD.
    Hoppas de får mer inflyttande i klubben, så kanske vi någon gång kan komma ut i Europa.

    29/5/07 21:22


    Denna kille har mkt stor koll på fotboll. Jag håller med han och stötar han till 100%, Man kan älska på olika sätt och deta e vårat. Vårat hat mot andra lag gör att vi kan älska blåvitt ännu mer. Dom som är med i firmorna i gbg ska inte behövas kallas c supportrar lr va de e dom kallas, dom ska kallas supportrar som vi alla andra, dom älskar blåvitt lika mkt som vi älskar dom. Bara de att dom vissar de på ett annat sätt. Länge leve WM YCG GYD

    SvaraRadera
  84. Jävligt urvattnad disskusion, då man inte heller kommer kunna enas om det är posetvit eller negativt. Men som Bengt andersson" Det är tur att ni har WM annars hade ni sprungit runt rädda på stan så fort aik kom" nått i den stieln sa han.

    SvaraRadera
  85. Våld har alltid varit spännande, för vissa. Jag gillar att slåss (fightas) på lokal dvs. på en kampsportsklubb medan andra gör upp på en en rastplats....

    Jag anser att det är omöjligt att "bara" slås så att ingen "civil" råkar illa ut. A-supportrarna (Hammarby) på en avenykrog får ett tag sedan - total jävla katastrof...det finns många jävla exempel.

    Slås är jävligt roligt och livsbejakande. Men det ska fan inte gå ut över andra. Den som inte leken tål....för i helvete...jag är inte med i leken....:)

    Jag vill skicka alla jävla firmor till Kapten Carlsson (KJS) (Berömd Kutjägare Officer), köra lite team building, riktiga utmaningar och kanske skulle lite vett kunna träda innanför vissas pannben. :)

    Blåvittare i Sthlm

    SvaraRadera
  86. Har inte läst alla kommentarer, men som vanligt kommer det upp argument som handlar om att dessa personer är mindre intelligenta på något sätt, jag har inget emot att de slåss och jag kan lova att jag har högre IQ än minst 50% av personerna som skrivit här. Lägg ner snacket om att det handlar om intelligens, det har sociologiska faktorer, inget annat, att beskylla personerna för att enbart vara "dumma" håller inte och visar snarare på era egna brister än deras!

    SvaraRadera
  87. Diskussionen kring hat och våld är för mig helt ointressant. Jag kommer alltid hata sthlmslagen och skånelagen (Nej, alla ellosbönder som läser denna blogg, jag o majoriteten av alla blåvittfans skiter fortfarande i er). Inget/ingen kommer få mig att sluta hata dom. Och inget kommer få mig att sluta älska blåvitt. Våld är en annan femma. Jag kommer med största sannolikhet aldrig använda våld mot en annan människa, jag blir skitskraj bara jag ser våld. Därmed inte sagt att jag är emot våld firmor emellan. Jag är för firmor, helt klart. Jag vill att WM & co ska försvara våra färger. Jag vill att gnaget ska åka på spö på och utanför plan.

    Dessutom, jag vill att Coach ska börja skriva igen så vi slipper läsa om bataljerna på 08ornas sidor :)

    SvaraRadera
  88. Anonym 05:32>> Bara att du nämner "ellos-bönder" i det inlägget visar ju vilket oerhört stort komplex de är för Dig.

    SvaraRadera
  89. Kan ju varmt rekommendera "Bland Huliganerna" av Bill Buford før den som vill læra sig lite om huliganism och den "masspsykos" dett innebær.
    Inte ens han (senare chefredaktør på Washington Post) klarade stå emot trycket att delta i kravaller under sin wallraffliknande undersøkning om just huliganism i England.

    http://www.boksidan.net/bok.asp?bokid=3496

    Kostar bara en 40 spænn med så!

    / RH

    SvaraRadera
  90. Man pratat om hur dålig reklam det är för Blåvitt när "huliganer" härjar utanför o på arenorna. Men snacka om att kasta sten i glashus!! Att hålla på o fiffla med pengar så att det blir rättegång.. Är det bättre?

    Huliganer är den del av fotbollen varken man gillar det eller inte. Därmed inte sagt att man ska acceptera det eller respektera det. Men det är något som alltid kommer att vara en del i fotbollskulturen.

    När det gäller rekryteringen så är det ju media som har gjort denna "hobby" så populär.. Det har ju dykt hur sååå många Causals på matcherna samt i längre åldrar. Skyll inte på WM utan på media. För det är ju de som står för marknadsförningen..

    SvaraRadera
  91. "Bland Huliganerna" är den sämsta skit jag läst. Boken består enbart om grova generalseringar och rent påhittade historier.

    Jag hatar allt vad firmakulturen innebär. Och det är rent skitsnack att jag skulle känna mig tryggare i min egen stad bara för att vi har WM. Tvärtom, nu blir det en massa bråk och alltid är det någon oskyldig som drabbas.

    De WM-killar jag har träffat är riktigt trevliga snubbar. Roliga att snacka med och ett brinnande hjärta för fotbollen också. Men, tvärtemot vad några andra har försök lura på oss, dom tillhör inte direkt begåvningsreserven i landet...

    SvaraRadera
  92. Halland: Så bara genom att jag nämner ellos så läser du av mig som att jag har komplex för dem? Inte illa!

    SvaraRadera
  93. det sorgliga är att cirka 80% här inne inte har DEN BLEKASTE ANING om huliganism...
    Trots detta ska dem vara med och gnälla, tycka till, göra rätt för sig osv...
    Vf är folk rädda för att gå på fotboll? får man fråga sig om du själv har blivit
    slagen eller sparkad av en huligan? antagligen inte. fattar inte vf alla julgranar
    här e som dem är? tydligen så finns ju hat inom dem oxå, men då främst riktad mot
    huliganerna. och om man tolkar det genom att läsa resterande inlägg kan man enkelt
    sammanfatta att alla som hatar/tycker illa om något är av ett lägre samhällsskikt,
    dålig utbildning osv.. Väldigt många som går på soc här inne isf..

    När hände det senast något som skadade "vanliga" supportrar i samband med huliganer?
    aik hemma då polisen inte lyckades hålla tillbaka supportrarna när dem marcherade genom
    hela staden!? när så OERHÖRT många oskyldiga blev slagna? har nämligen inte hört
    något om att någon utanför huliganismen blev slagen! utan snarare att dem gnäller
    för att de blev vittnen till allt.. vad är det mer? gais senast? eh, 60-80 gaisare
    blev rusade av polisen och efter grovt övervåld tvingades följa med i bussar som
    lämnade "HULIGANERNA" i mölndal/häktet osv.. så där hemskt mycket slagsmål var
    det inte på stan, ett par 3-4 personer som blev slagna i anslutning till ullevi,
    ett 5-10 tal som blev jagade för att de gick förbi gais-nästet gamleport! alla
    dessa var inblandade och därför står det inte ett ord i tidningarna!? poliserna
    stormade även ifk's BÖS? som stod helt lugnt och oprvocerade utanför 7-eleven/burger
    king på avenyn. folk flydde in på burger king och flertal blev offer för batonger
    helt utan anledning, gäster på burgerking blev vittnen till polisernas övervåld och
    helt plötsligt är allt okej!! "dem ska stoppas till varje pris, för våld för inte
    förekomma!" det roliga är att dem inte tror att våld förekommer om det ska försöka stoppas!

    regler finns, moralen finns, kärleken till ifk finns, allt är där.
    förutom en uppväxt i kommunismens spår? där allt är svart eller vitt, rätt eller fel!
    Där alla som inte följer riktlinjerna bör bli bestraffade, där alla som går klädda
    på ett visst sätt ska bli avvisade från platsen, och där folk som går klädda
    på andra sätt ska få sitta på sin sittplats och inte bry sig om fotbollen!

    Blir folk avstängda/avvisade för sin klädstil finns risken att folk drar på sig en
    ifk tröja för att kunna få se på matchen och sedan har på sig en när dem slåss!
    DÅ SVÄRTAR DU NER KLUBBEN! INTE när man går klädd som de flesta gör! en julgran
    skulle aldrig kunna se skillnad på en bajen/ellos/blåvit/gajs/gnaget/peking huligan!
    så hur svärtar vi ner på klubben genom att STÅ UPP för den?

    All cred till WM, GYD och YCG som står upp för göteborg.

    //pas

    SvaraRadera
  94. Det är en jävligt stor fråga och det känns som firmakulturen går mer och mer mot att bli en accepterad subkultur i det svenska samhället. Modet, filmerna allt kommer ju från england där det känns som om dom har fått bort alla Tough Lads från arenorna. Sen känns det facinerande ju för att man går och hejar på laget i sitt hjärta och sen finns det folk som slåss av samma skäl, eller det känns åtminstonde som det.
    Jag visar alltid känslor när jag ser på blåvitt, finns ju alltid en läktarbatalj som måste vinnas till varje pris och då e det viktigt att alla alltid står bakom laget enade till 110%. Det kan aldrig bli så för att det kommer alltid finnas folk som inte har någon förståelse för begreppet fotbollshuliganism.
    Hade man behövt stå på sin vakt på en bortamatch i 08-trakten om det inte hade funnits firmor eller är rivaliteten mellan sveriges 2 största städer som föder fram våld hos "vanliga fotbollssupportrar"

    SvaraRadera
  95. Jag måste ställa denna fråga:

    Är det något som många av firmornas sympatisörer inte verkar uppskatta är det "evenemangare" som går på matchen men inte bryr sig nämnvärt.

    På vilket vis skiljer sig fotbollsintresset hos en "evenemangare" jämfört med de unga slagskämpar som rekryteras från skolor på grund av sin förmåga att slåss istället för sin kärlek till blåvitt?

    SvaraRadera
  96. Och varför dennna slutsats att firmorna bara slåss för sitt lag o aldrig e med på matcherna. AIK-resan förra året och matchen mot skinnvästarna i förra omgången talade sitt tydliga språk då det var många wisemen på plats och sjöng för sitt lag och agerade som vilken annan klackmedlem som helst. Stockholm likaså skitbra stämning innan matchen på puben, men sen vad som händer under råsunda kan ju polisen svara på i stället. Det blir ju som att tända en stubin för fan. Det e klart att många oskyldiga drabbas när poliserna agerade som dom gjorde där.Visst det var oroligt på läktaren, men hjälpte inte överdrivet mycket av plitarna går in och sätter press på 450 pers som redan insett nederlaget på plan mot största rivalerna. Firman boys beteende i förra derbyt är däremot enbart destruktivt då råttornas tifo var enastående flagarrengemang och bland det snyggare som skådats inom svensk fotboll i år. Det kommer ju skymundan för 40 bengaler och en jävla massa bananer mot touray i djurgårdens mål. Det e givetvis medierna som pushar på för att detta problem skall komma bort från arenorna exempelvis GP med bilder med likbleka barn som kastar sig i från änglaland med gråten i halsen efter hemmamatchen mot gnaget.Där e det en fråga om missbedömning ur polisens synvinkel.E kanske inte det bästa stället runt ullevi att transportera ett cirkus på anabola vid. Samma med bråket ute vid vägen senast. Alla e med på det, det e deras liv, varför inte låta dom leva det och vi som inte är inblandade låter dom som får ut något av det löpa linan ut utan att involvera allmänheten.Bryr inte media sig så kanske hela hypen dör ut lite... Men så länge firmarivaliteten finns så finns där också en extremt mycket större hotbild när storstadslag kommer på besök i våran stad. Alla som inte begriper sig på läktarkultur överhuvudtaget tycker det e vansinne hur mycket pengar som göteborgs stad lägger ut på poliser under högrisk match, medan en supporter med ganska öppen syn på det hela kanske resonerar på att så länge det finns ett intresse på över 30000 till en match så måste var och en av dessa 30000 vara garanterade en trevlig och trygg inramning runt arenan..

    SvaraRadera
  97. Tycker att resonemanget att WM "försvarar" de vanliga supportrarna i Göteborg inte riktigt håller med tanke på att om vi inte hade något våld inom fotbollen skulle vi inte behöve försvaras. Våld föder våld, eller hur?

    SvaraRadera
  98. Jag vet att polisen använder övervåld, jag har sett det själv. Men faktum är att jag gillar det. Står det mellan WM och Polisen så hejar jag på polisen.

    SvaraRadera
  99. 17.45, du är ju helt störd i huvet..

    SvaraRadera
  100. Firmorna får gärna slåss i grusgropar långtbortistan, men håll oskyldiga utanför och, för i helvete, håll er borta från arenan!!! Stormningen mot gais läktares utsläpp efter förra årets derby var dirket pinsam och det fattar väl vem som helst att det skrämmer bort folk från matcher. Något tidigare inlägg sa att skatteaffären skrämde bort fler, men det kan du glömma fort som fan.

    //Donken

    SvaraRadera
  101. 30/5/07 17:45
    du är totalt väck!

    SvaraRadera
  102. Jag har fått hjälpa av nåra i wm när nåra aik;are hoppa på mejj efter matchen, så jag e jävligt tacksam för att dom finns!

    SvaraRadera
  103. Kooj:

    känner nåra blåvita som blev påhoppade av WM vid insläppet till gnaget-borta.

    Hade firmafolket följt sina egna regler så hade det aldrig hänt.

    SvaraRadera
  104. Blåvita som blev påhoppade av WM? Varför då?

    SvaraRadera
  105. Kriminella vill ha uppmärksamhet och fotboll har stor genomslagskraft i media så särskillt förvånande är väl inte ekvationen ändå va?
    Skiljer sig inte ett dugg från "problembarnene" i skolan, ger man dem uppmarksamhet så vill de ha mer. Alltså det har inte ett förbannade dugg med fotboll o göra överhuvudtaget.
    Tala är silver tiga är guld ;)

    SvaraRadera
  106. Blir f-n skrämd av att läsa vissa inlägg. Fotboll är en sport med oerhörd passion men kan det inte stanna därvid. Hatet är bara patetiskt. Alla supportrar har väl en gemensam nämnare= att man älskar sitt lag. Ska det då vara så svårt att respektera sina motståndare.
    Ni som slåss, pröva ät något annat än steroider till frukost. Det leder bara till impotens och i fotbollssammanhang reducerade hjärnceller.

    SvaraRadera
  107. Mattias tänkt dejj att vi förloorar mot tex aik med 3-0, efter matchen kommer de fram en aik;are til ldejj och gappskratta vad gör du? går där ifrån? Jag och andra hade nog slått till han, man vill inte att lag ska klampa på sitt eget. Det e inte bra firmakillar som slås efter matcherna.

    SvaraRadera
  108. kooj:
    Det e inte bra firmakillar som slås efter matcherna.

    Nä, det är dåliga firmakillar som slåss.

    Jag hatar aik över allt annat, men jag kan inte säga att jag hatar aikare. Jag har en kompis i mitt korpenfotbollslag som är gnagare. Jag kan inte för mitt liv förstå att han håller på aik men jag får nog acceptera det. Han är riktigt trevlig faktisk. Men du tycker att jag skall slå honom på käften?

    SvaraRadera
  109. kooj är max 15 år.

    SvaraRadera
  110. Kooj: Du kan ju testa att bara
    gap(p)skratta tillbaka. Vad har du att förlora på det? Då har du åtminstone vunnit en match. Nu brukar vi ju tack och lova sällan förlora med dessa siffror men om så vore löser det väl knappast dina problem att klappa till en glad supporter. Förmodar att du också kan vara lite glad när Blåvitt vinner?!

    SvaraRadera
  111. Ingen ide att diskutera deta med idioter som er. Wm hjälper oss fatta de. Tänka om lite. Tänk de positiva i de hela.

    Tack och hej.

    SvaraRadera
  112. Sov gott Kooj! Ska själv gå och lägga mig. Har tidig lektion med min 5:e klass imorgon. Vi kanske ses där?

    SvaraRadera
  113. Säga vad man vill om våra firmor i gbg. Men om blåvitt inte hade haft någon firma hade man inte kunnat sitta och ta en öl på harrys i ett möte med tex aik. Må finnas många nackdelar med huliganerna men dom står docj upp för vår stad och är "beskyddande" för oss vanliga supportar.

    SvaraRadera
  114. Oj nån som förstår vad jag pratar om.

    SvaraRadera
  115. Det där med att "stå upp" för vår stad etc är om man bara tänker ett steg längre ingenting annat än maffia metoder. Tråkigt att det ska behövas men så ser tyvärr dagens samhälle ut.
    Polisen abdikerade någon gång runt "alexander morden" och uppenbarligen finns det ett hot från andra firmor mot medborgare i denna stad vid vissa matcher.

    Tänk om inga firmor fanns och hatet inte regerade så till den milda grad att helt vanliga vuxna människor sitter och skriker horunge åt 7 åringar.
    Tänk om...

    SvaraRadera
  116. Firmorna är här för att stanna, vare sig man gillar det eller ej. Jag har personligen inga problem med att två människor eller två ligor gör upp med varandra, så länge båda är införstådda med vad det innebär. Jag är liberal i så måtto att vuxna, myndiga människor får stå för vad de själva gör.

    Jag tycker heller inte att det här är något som skadar klubbens anseende. Jag kan garantera att en stor del av alla oss supportrar gillar att få nyheten att KGB fått på nöten av Wisemen.

    Det trista är när personer utan koppling till detta hamnar i kläm. Det är nåt som måste försvinna.

    I övrigt; acceptera att det förekommer.

    Konstigt att ingen nämnt boken "En av grabbarna" ännu. Skrivet av en AIK:are, men en bra inblick i firmornas verksamhet. Lästips för er som inte vet vad ett box innebär...

    SvaraRadera
  117. Anonym sa...

    "Blåvitt väljer vilka som skall se på deras matcher. Filma böset, de står ju alltid tillsammans, och ta dit någon som vet vilka de är. Neka dem sedan inträde till matcherna. Det är ingen mänsklig rättighet gå på blåvitts matcher. På detta sätt skulle blåvitt ta avstånd från denna förhoppningsvis snart utrotade avart av supporter faunan.

    Och allvarligt talat, om dessa vilsna omogna vuxna män som gör saker tillsammans tvingas välja mellan en fajt och en match, hur många av dom väljer då matchen?"

    28/5/07 10:40

    Och om detta nu skulle inträffa, att vi plockade bort huliganerna från läktaren så skulle fotbollen på ullevi hastigt och lustigt förvandlas till en familjär och astråkig tillställning!! SITTA där med en kaffe och en korv och enbart klappa på kommando. Jag ser inget problem med firmakulturen, så många insidenter inträffar det inte på läktaren utan större del av aktiviteten sker ju utanför, och även utan inblandning från utomstående!


    let's go fucking mental!!

    SvaraRadera
  118. Vad fan tror ni, att WM är någon slags polis för oss vanliga supportrar? Att jag inte kan sitta och dricka öl på en uteservering om inte WM är på plats när aik är i stan är så löjeväckande korkat att man blir alldeles matt.

    SvaraRadera
  119. Du hade inte kunnat göra de om vi inte hade wm, då hade aik:are och andra lags supportrar, sabbat hela stan.

    SvaraRadera
  120. Man är rent ut sagt jävligt naiv om man tror att en adrenalinstinn, individ ska kunna ha "kodex" och regler som gör att den vanliga supportern kan gå säker.

    Vad är det, dessutom, som säger att det är WM som står för den positiva läktarkulturen?

    Att man ens kan använda sig av en argumentation som går ut på att supportrar som inte använder våld; inte heller sjunger eller lever sig med i matchen säger inte så lite om den elitism som finns i firmornas led.

    Med sådan elitistiskt synsätt kan man knappast känna sig säker på eller kring arenorna, för varför skulle någon som anser sig bättre än den vanliga supportern ens bry sig om att ta hänsyn och visa respekt gentemot den vanliga supportern?

    Att se WM som supportrarnas skydd mot FB är lite som att lägga sin tillit till ett lejon bara för att den attackerar björnen som är på väg att anfalla dig.

    SvaraRadera
  121. Och om detta nu skulle inträffa, att vi plockade bort huliganerna från läktaren så skulle fotbollen på ullevi hastigt och lustigt förvandlas till en familjär och astråkig tillställning!!

    Jaså, så alla som står och sjunger på läktaren är huliganer helt plötsligt? Du har får nog läsa på lite i skillnaden mellan vad som definieras som huliganer och vanlig klackpublik, typ ultras och dylikt.

    Du hade inte kunnat göra de om vi inte hade wm, då hade aik:are och andra lags supportrar, sabbat hela stan.

    Mattias tänkt dejj att vi förloorar mot tex aik med 3-0, efter matchen kommer de fram en aik;are til ldejj och gappskratta vad gör du? går där ifrån? Jag och andra hade nog slått till han, man vill inte att lag ska klampa på sitt eget. Det e inte bra firmakillar som slås efter matcherna.

    Egentligen inte värt att kommentera med tanke på att språket tyder på att du inte är mer än 15 år, alternativt att det är någon som skriver på skoj.

    Men Kooj, vilken värld lever du i egentligen? Det är synd när dagens unga växer upp i tron att alla människor är fientligt inställda och våldsamt lagda, enbart för att de håller på ett annat lag. Tyvärr låter det som att du har hamnat i dåligt umgänge redan från början när det gäller sällskap med folk som håller på Blåvitt.

    SvaraRadera
  122. Mina åsikter.

    SvaraRadera
  123. att diskussionen ens är igång fortfarande!? det är ett jävla gnäll angående huliganerna. men det är mer liv om tex, drjugårdarna kommer hit å kravallar som dem gjorde förra året mot gais!? då ca 3000 supportrar hade kommit ner, kravalla sönder, slog ner runt ett 80 tal civila enligt polisens uppgifter. då börjar göteborgarna bli arga och fråga sig varför inget har stoppat dem!? tänk på det..

    dessutom så finns det inget som heter "gola, anmäla eller vapen" inom en huligans ordlista. därför finns det en anledning för alla som vill få kicken att kunna slåss utan några problem. man får inga straff för det, ingen slår ändå på gertrud 52 som precis går ut från matchen!? sluta gnäll nu för fan. hur farligt är det att gå på fotboll? JO! ENDAST OM DU ÄR MED OCH SLÅSS! VILKET DU VÄLJER! inget någon tvingar in dig i! så sluta gråta nu för fan å sitt där på eran mögliga bänk å titta på fotbollen! om jag skiter i er. så kan väl ni skita i oss? eller?

    JÄVLA LIV!

    SvaraRadera
  124. Nån som fattar vad jag menar, tack.

    SvaraRadera
  125. Till alla er som säger att det är naivt att WM ger en polisiär garanti:

    Under mitten av 90-talet hade FB hystat flaskor och sen våldtagit Harrys alla gäster med saker som har en radie som gör NASA avundsjuka. Idag kan de inte ta sig den friheten.

    Jag minns en händelse från 1996 då hela jävla AIK hade samlats vid kopparmärra. Tre små (och då menar jag det i ordets rätta bemärkelse) beslöt sig för att mucka bråk med den göteborgska allmänheten, i det här fallet min polare och jag. Man frågade om vi var från Gbg, fick svaret "ja" och spottade min polare i ansiktet. Hans respons var det enda tänkbara - han skickade en knytnäve som levererade ett stycke AIK:are genom turistbyråns fönster. Jag skickade en spark mot en annan Sthlms-pygmé (han såg ut som Joey Tempest) som säckade. Sen blev vi jagade genom vår egen hemstad. Jag sprayade tårgas bakom mig så de flesta säckade.

    Jag var sedan inblandad i en serie bråk mot ff a AIK där vi fick dessa fittor att inse att man inte beter sig hur man vill i Gbg utan att det får jävligt allvarliga konsekvenser.

    Jag har inte varit med i WM, men det barnsliga snacket hos många får mig att vilja skaffa en SI-tröja och lära er hur man beter sig.

    WM behövs... Jag tänker fan inte bli jagad genom Gbg igen.

    SvaraRadera
  126. Sista anonymsäger allt som behöver sägas. WM & co behövs. WM & co har gjort så mycket bra för götet. lets go bananas

    SvaraRadera
  127. Det är bara ett halvår kvar till December. Spänningen stiger och man undrar om vi detta år kan få se WM
    ta i mot Fredspriset i Oslo. Med tanke på de glorifierande argumenten hos vissa i denna debatt är det en gåta hur Nobelgubbarna har missat denna fredsbeivrare.

    SvaraRadera
  128. kooj sa...
    Nån som fattar vad jag menar, tack.


    Nej, nu räcker det. Jag säger till din morsa kooj, så får du utegångsförbud i en vecka samt varken veckopeng eller lördagsgodis!

    Sedan du anonyma innan. Stormningen mot gais utsläpp i förra årets derby är ju precis motsatsen vad du talar om. Det är just sånt som måste bort för att vi inte skall tappa publik.

    SvaraRadera
  129. Lägg ner Kooj, inte ens WM vill ha en pinsam, finnig tonåring argumenterandes för sig.

    SvaraRadera
  130. FÖR I HELVETE ALLA NI SOM GNÄLLER SÅ JÄVLIGT GÅ PÅ HOCKEY ELLER HANDBOLL DE SPORTERNA PASSAR ER BÄTTRE VILL NI INTE HA STÖK VÄLJ EN ANNAN SPORT PUNKT OCH SLUT


    herrejävlar vilka bäbisar det finns

    SvaraRadera
  131. ...och herrejävlar vilka IQ-befriade puckon det finns. Bokstavsbarn eller?

    SvaraRadera
  132. kooj said...

    Du hade inte kunnat göra de om vi inte hade wm, då hade aik:are och andra lags supportrar, sabbat hela stan.

    31/5/07 09:20


    Polisen har du inte hört talas om eller? För att inte tala om oss vanliga supportrar som stått upp mot AIK:are och annat i decennier innan casual-kulturen nådde sverige...

    SvaraRadera
  133. Polisen har du inte hört talas om eller? För att inte tala om oss vanliga supportrar som stått upp mot AIK:are och annat i decennier innan casual-kulturen nådde sverige...

    2/6/07 22:50


    Vart e polisen när man blir misshandlad då? Vad gör dom? Inte ett skit. Och hur stor respekt tror du tex firman boys har? Med WM så slår dom varandra inte andra som inte vill.

    SvaraRadera
  134. Vart e WISEMEN när man blir misshandlad då?

    Vad gör dom?

    Inte ett skit.

    Välkommen in i verkligheten. Snarare har YCG varit inblandade i en hel del bråk med BLÅVITA gubbar. Eller blundade du då?

    SvaraRadera
  135. Vart e WISEMEN när man blir misshandlad då?

    Vad gör dom?

    Inte ett skit.

    Välkommen in i verkligheten. Snarare har YCG varit inblandade i en hel del bråk med BLÅVITA gubbar. Eller blundade du då?

    4/6/07 02:34


    Är WM nån polis då? WM gör där imot så att inte aik och andra sabbar våran stad när dom e på besök nåt som aldrig polisen klarar.

    SvaraRadera
  136. Inte sabbar* skulle de va

    SvaraRadera
  137. "kooj sa...
    Vart e WISEMEN när man blir misshandlad då?

    Vad gör dom?

    Inte ett skit.

    Välkommen in i verkligheten. Snarare har YCG varit inblandade i en hel del bråk med BLÅVITA gubbar. Eller blundade du då?

    4/6/07 02:34


    Är WM nån polis då? WM gör där imot så att inte aik och andra sabbar våran stad när dom e på besök nåt som aldrig polisen klarar. "


    Lysande. Totalt jävla lysande.

    Så för att försäkra oss om att inte AIK:are ska slå oss på käften så ska vi hålla på en göteborgsk variant som då och då gör samma sak i alla fall?

    SvaraRadera
  138. acca läget bara, firmor finns och de går inte och förhindra.

    SvaraRadera
  139. Kan ändå förstå varför de slåss, för varje blåvit match jag ser växer kärleken till Blåvitt, på samma gång växer hatet till sorkar, apor och annat löst folk!

    Sen har jag aldrig varit med om att VÅRA firmor stört på arenor utan det har varit fulla kat. A,B supportrar! Jag är glad att vi inte bara är bäst på plan utan även är bäst på gatan!

    SvaraRadera
  140. Jag har, rent statistiskt, längre utbildning och högre IQ än dem flesta.

    Likförbannat (lexikaniserat, jag vet) stör det mig att blåvitts supportrar är så otroligt naiva. SMHI kommer rapportera glasregn över er varje gång ni är i Sthlm. Och de har rätt.

    Tyck vad ni vill om våld i samband med fotbollsmatcher, men acceptera att det är ett faktum. Var istället glada åt det faktum att AIK inte längre kan komma med stupfulla, lönnfeta julgrisar som gör vad som helst i vår stad. År 2007 hamnar de på Sahlgrenska. På traumaavdelningen.

    Jag skiter i hur många matcher WM går på. De står upp för sitt lag och sin stad...

    SvaraRadera
  141. Huliganerna inom blåvitt har länge haft fel bild av vad firmor gör kanske för att dom inte vet vad det är eller så har dom helt enkelt gjort sig en egen bild av hur de ska gå till, Oftast så är det bara fega små grabbar som slåss emot "vanliga supportrar" som inte själva är huliganer, detta gör att det ryckte som Blåvitt huliganerna har idag är dom är fega som inte vågar slåss emot andra klubbars huliganer.

    SvaraRadera
  142. pisa pisa på pisa på ifk ni e lögn aktiga ass som aldrig håller vad ni lovar :S kom med jämna nr när ni slås (endast dom yngre jag snackar om nu inte wm)

    SvaraRadera
  143. Hur i helvete kan någon försvara firmornas existens??? Är det ok att spöa någon som inte håller på samma lag? Varför skulle det vara ok att göra det inom fotbollen och inte i andra sammanhang i samhället? Jag gillar kött, ska jag då gå ut och slå ner en vegetarian? Jag kör VW, kanske läge att banka skiten ur en volvoägare?

    Fotbollssupportrar är en sak, hulliganer en helt annan. Supportrar stöttar sitt lag, hulliganer ser bara fotbollen som ett sätt att få slåss i grupp. Nä, dags att agera KRAFTFULLT. Firmorna svärtar ner allt vad fotbollen och idrotten står för!!!!

    SvaraRadera
  144. Jag förutsätter och tror att de flesta av oss vill få bort våldet. Hur skall vi då göra för att bli av med våldet och firmorna? Jag tycker att alla vi som är emot våldet måste visa var vi står och börja engagera oss. Vi kan inte bara förlita oss på vad andra gör.
    Jag skulle vilja ha förslag på hur man kan stoppa denna pseudokultur.

    SvaraRadera
  145. Huliganerna må komma från olika samhällsklasser och ha olika långa utbildningar. Det som är gemensamt för denna grupp är deras psykopatiska personlighetsstörning.

    (personlighetsstörning som karaktäriseras av en brist eller total avsaknad av grundläggande sociala känslor, som medkänsla och empati. Personer med psykopati är utpräglat egoistiska.)

    SvaraRadera
  146. Jag är inte medlem i någon firma som tex YCG eller Wisemen men har hamnat i bråk med motståndar supportrar efter några matcher. Om man förlorar mot tex gnaget blir slagsmålen som ett försök till revansch man får kick man vill bara gå på dem. Så länge man håller slagsmålen utanför arenorna så lagen slipper böta, och INTE går på supportrar som bara kommit för att se fin fotboll tycker jag att det är acceptabelt.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.