2010/04/05

Tur är ett begrepp för förlorare

FRANKIE'S MAYHEM. När jag var liten och spelade fotboll ute på gården trodde jag aldrig på att ha tur. Som en riktig sniper hade jag utvecklat min specialitet - att stå framför mål och sno bollar som jag sedan petade in bakom en uppgiven målvakt. Oftast stolpe in. Helst ribba in. Jag var en liten Inzaghi på Gåsagångens gräsmatta.

Det hela hade att göra med mina otaliga matcher som mittfältsdynamo i fotbollen. Alltså den organiserade klubbfotbollen, i pojklaget. Jag spelade ett anfallsspel som inte alls passade in för ett pojklag där anfallare skulle härma Tomas Brolin och Johnny Ekström - inte ha tur, som mig. Därför började jag hata själva begreppet tur. Tur innebar att jag flyttades ner till mittfältet för att jag - väl tvingad till det - var löpstark som en 11-årig Håkan Mild. Som anfallare i organiserad fotboll skall du spela som systemet kräver av dig, inte som en fri och ostrukturerad striker. Men när jag absolut var tvungen att springa vann jag alla distanslöp på gympalektionerna, ända upp på gymnasiet. Men jag hatade att springa, för det är så mycket roligare att göra mål.

Varje gång en av gårdens barn började skrika "ooh vilken tur du har" när jag strategiskt hade ställt mig i boxen för att kunna tåpaja eller klacka in bollen när den hamnade på mina fötter - så fräste jag "det finns inget som heter tur". De första åren skakade de andra barnen bara på huvudet och tyckte jag var knäpp, men med tiden kunde jag vinna över dem till min sida med argumentation. Tur var som jag såg det något förlorare använde sig av. Tur kallades den okunskap, den brist på skicklighet, som ledde till en miss, en stolpe ut. Det var inte tur att jag gjorde så många mål, jag hade lärt mig alla killarnas svagheter. Jag hade insett hur de enklast kunde luras av bollen och så att jag kunde rulla den förbi vem som än var målis för dagen.

Tur talade vi inte om. Det gör bara förlorare.

Därför sökte mina polare nya förklaringar. Om jag alltid gjorde mål så kunde jag rimligtvis inte bara ha tur. Då skulle jag varit killen som alltid fick färgfemman på de Bingolotter jag inte orkat att sälja för föreningen den veckan. Men jag vann i bästa fall en ny lott. Så om det inte handlade om tur kanske förklaringen var att jag hade egenskaperna som "måltjuv". Det innebar att jag hade lärt mig hur omgivningen fungerade och kunde då - genom att anpassa mig till det rådande fotbollsklimatet - utnyttja mina motståndares misstag, för egen gynning.

Tur hade förändrats till taktik. Taktik talar vinnare om.

I motgång vet man vilka som är ens vänner. När det inte går riktigt så bra som det förväntas av en så finns det de som direkt börjar tvivla på dina kunskaper. Sedan finns det de som står vid en och tror på det man gör. Så kunde jag sålla agnarna från vetet de dagarna som bollen inte slant in. De som direkt började skrika på att jag var en målsumpare - de hade inte tron på min kapacitet. De trodde att tur avgjorde om målen kom.

Men de som klappade mig på ryggen och sa, "det kommer, snart sitter de igen", var de som ansåg att taktik, skicklighet, ambition - kalla det vad ni vill - styr över slumpen. Jag tror inte på slumpen, det var inte otur att Blåvitt missade öppet mål och brände straffar mot BK Häcken. Det var inte slumpen att samma lag presterade en skitmatch i Helsingborg. Det var en sådan där dag. Det var två av dem.

Dagar då inget stämmer, men där agnarna skiljs från vetet.

Nu är det farligt nära en storm i Göteborg. Blåvitt har en press på sig att leverera, att förstå hur motståndarna agerar och utnyttja deras svagheter för sin egna vinning. Där finns det de som redan börjat gnälla och gny, de som snackar om kris och avgång. Men så finns där en tyst massa som dunkat sig själva, sitt lag och sina stjärnor på ryggen. Som vet att alla har dåliga dagar, men att de bra dagarna snart skall komma.

Så vem är du i dag? Han som ser säsongsinledningen som en katastrof och ägnar din tid åt att gnälla på den uteblivna prestationen? Eller hon som tar ett djupt andetag och säger "vi står bakom er, vi tror på er, vi skall vända det här till en sju helvetes säsong"? Det är dags att välja sida, det är dags att sålla agnarna från vetet, kamrater.

38 kommentarer:

  1. det är dags att stå upp för Blåvitt när det blåser snålt!

    SvaraRadera
  2. Håller till viss del med dig i tur-argumentationen. Om framgången kommer i något som man är helt okunnig i, till exempel att man vinner på lotto, då måste det ju vara tur. Man kan inte beräkna vilka nummer som kommer vara de vinnande idag.

    Däremot din sorts "tur" kan jag tycka är förbannat jobbig när den kommer på tal.

    SvaraRadera
  3. det känns som de som förlorar säger "vi hade otur, de hade flyt" medan de som vinner snackar om att "vår plan fungerade" osv. du har en intressant poäng i detta. men framför allt så gillar jag de sista två styckena som handlar om att stötta sitt lag även i motgång och tro på deras kompetens, att lyfta dem när det går tyngre. det är vad som skiljer "äkta" fans från medgångare som bara är med och visar glädje när segrarna radats upp...

    SvaraRadera
  4. De som var nere i Helsingborg visste sannerligen hur man stöttar laget även i motgång! Jag hoppas verkligen vi kan fortsätta lyfta det, och ta med oss även till internetforumen och nästa match!

    Alla för blåvitt - i med och motgång.

    SvaraRadera
  5. jävligt bra krönika hankins. har varit mycket av det den senaste tiden, hoppas det fortsätter.

    en fråga bara - varför skriver du inte fotbollskrönikor även i tidningen?

    SvaraRadera
  6. Kan man inte stå bakom Blåvitt i motgång men ändå beklaga sig över att det går dåligt?

    För det är mycket som måste bättras från Häcken och Henkeborg matcherna.

    Sen står jag bakom Blåvitt oavsett förvisso, men ändå.

    SvaraRadera
  7. pihlbaoge/ du menar att fans brukar ha gråskaleperspektiv och kritisera sakligt? hmmm. inte direkt va?

    SvaraRadera
  8. Otroligt bra skrivet , bland det bästa på riktigt länge . Jag själv är en sånn som kan gnälla på vissa spelare men vet att dom kommer tillbaka vilket jag tror alla gör men just att få ut den ilskan känns bäst även om man vet att det bara var tillfälligheter. Dock så finns det vissa grejer man kan kalla tur och otur och även det vet vi båda 2. De sista meningarna du skrev är guld värd , tror otroligt många kommer ändra uppfattning om det.

    Mycket bra hankins !

    SvaraRadera
  9. 5/4/10 14:32

    Mycket bra Frankie *

    SvaraRadera
  10. Sjukt bra skrivet. Retorikens nya fader :) Du bidrar mycket med bra stämning kring blåvitt, nåt som är guld värt i längden

    SvaraRadera
  11. vem fan bryr sig hur du var på fotbollsplanen?

    SvaraRadera
  12. Jag var en liten Inzaghi på Gåsagångens gräsmatta. är du i från Backa? :P

    SvaraRadera
  13. anonym 15:32/ Det är så kul med lågpannor som dig som kommer in och förgyller vår dag med smarta kommentarer som just det där. Tack för ett gott skratt!

    SvaraRadera
  14. Exakt detta jag försökte påtala för vissa när AIK:s guld nedvärderades, då var det mycket snack om tur...

    SvaraRadera
  15. Man kan ha tur när en boll går stolpe in. Men går tio bollar stolpe in så är det inte tur, då är det en trend.

    SvaraRadera
  16. Underbart skrivet! Står bakom resonemanget fullt ut!

    När vi vinner gläds vi och sjunger tillsammans.
    När vi förlorar delar vi på sorgen och bördan.
    Vi lever i symbios med vårt lag under hela året.

    Och just därför SKALL VI STÅ UPP för vårt lag mer än någonsin när det är går tungt!
    Vi måste axla bördan tillsammans med våra krigare!

    Medgångssupportrar kan vi vara utan. De sanna supportrarna stannar i med och motvind och svek finns inte i sinnet!

    Ta med din frustration från jobb, skola eller familj till gamla ullevi, och vänd det till positiv energi, och ge det till de som fyller vårt hjärta!

    Vårt IFK GÖTEBORG!

    SvaraRadera
  17. Jag står alltid bakom och tror på Blåvitt! Oavsett 2-0, 5-0, 2-2 eller 0-3! Mot SM-Guld 2010!

    SvaraRadera
  18. Det är en sak att kritisera Blåvitt helt utan argument Det är en helt annan sak att stå bakom laget, men samtidigt klaga på det man tycker kan bli bättre till nästa gång. SteReO har fått en hel del välfötjänt kritik på BaraBen den senaste veckan. Jag hoppas att tränarna har insett det som många fans har tagit upp, som t.ex. att vi behöver mer kreativitet på mittfältet och att vi snabbt ska kunna byta till en Plan B när man märker att Plan A inte funkar.

    SvaraRadera
  19. Man vinner som ett lag och förlorar som ett lag

    Bra Frankie !

    SvaraRadera
  20. Jag måste säga att du är grym på det här med att elda upp en Frankie. Synd bara att spelarna inte verkar läsa här varje dag, för de skulle tjäna på att få lite uppeldande texter och stöd inför matchen imorn....

    SvaraRadera
  21. jag drar till mallis nu

    SvaraRadera
  22. jävligt bra krönika hankins. hörde dig på radion i dag med, kul analys av mona sahlin som zlatan haha.

    SvaraRadera
  23. Ju mer jag tänker på desto självklarare är det. Ragge in på Wernbloms plats!

    Bollmottagare
    Wernblom 4 Ragge 4
    Snabbhet
    Wernblom 2 Ragge 4
    Framspelningar
    Wernblom 5 Ragge ?
    Dribbla
    Wernblom 3 Ragge 4
    Skott
    Wernblom 3 Ragge 4
    Målfarlighet
    Wernblom 4 Ragge ?
    Smartness
    Wernblom 5 Ragge 5
    Vilja att vinna
    Wernblom 5 Ragge 5
    Tuffhet
    Wernblom 5 Ragge 4
    Defensivt arbete
    Wernblom 4 Ragge 5
    Teknik
    Wernblom 3 Ragge 4
    Bollkontroll
    Wernblom 3 Ragge 4

    Dessutom har vi gott om mittbackar!

    SvaraRadera
  24. Höga tankar om sig själv?

    SvaraRadera
  25. Om man helt enkelt tro på Stereo som ledare för vår härliga skara?

    Om man är helt övertygad om att vi har Sveriges sämsta matchcoacher, skall man bara låtsas som ingenting då?

    Ingen seger imorgon, då kommer röster att höjas...

    SvaraRadera
  26. Det är kul med baraben. ni går från barnsliga och hysteriska grejer till allvarliga och nästan konstnärliga inlägg bara med timmars mellanrum. olof och frankie, startar ni två en blogg så är jag beredd att betala för att se er fotbollsblogga på heltid! fan vilka bra grejer.

    SvaraRadera
  27. Jag står alltid bakom Blåvitt!
    Det ger mig också rätten att kritisera när de spelar dåligt.
    Vi som har årskort, betalar för varje match, har ppv på TV mm lägger ju ut en massa pengar som direkt går till spelarna via löner mm. Jo vi har rätt att kritisera!
    Ja man kan ha oflyt, "stolpe ut", what ever.
    Ta "finalen" (En satans jävla dag). Vi var ett stolpskott ifrån guldet med en massa skador mm.
    Ser man Allsvenskan till helhet så var väl AJK "värda" guldet.
    Blåvitt har inte i Allsvenskan i år spelat så bra som de faktiskt gjorde i guldfinalen.
    Men att gnälla på oflyt match efter match är något helt annat!
    Kommer alltid vara Blåvit i själen och gå på varje match även om de så spelar i division 2.
    Men jag kommer också att vara förbannad vid en förlust även om det så är mot Barcelona!

    SvaraRadera
  28. Vi e blåvitt....SÄMST i stan

    SvaraRadera
  29. Är ju precis det här som vi är dåliga på och som Häcken är utmärkt på, att ordna sig tur. Mina tvivel över Stereo är födda ,lever och mår jäkligt bra..IMORGON ÄR EN VIKTIG DAG

    SvaraRadera
  30. Ta det lugnt, i morgon blir det 3 säkra poäng och även på läktaren blir det en överlägsen seger, blårändernas bussresa är inställd.

    SvaraRadera
  31. Nu jävlar!!!!

    SvaraRadera
  32. Jag håller delvis med. Blåvitts framgång har inte med tur att göra. Men den blinda sektlojalitet som får s.k diehardfans att i alla väder kräva att man ställer upp bakom klubben och att man måste tro att det vänder, det köper jag inte. Blåvitt har inte, och har inte heller under förra året, haft ett grundspel som biter på motståndarna. Det ENDA spel vi har är att tjonga långt på Hysén, alternativt att slå inlägg från kanten. De lag som har lärt sig att plocka bort Hysén, och som lärt sig att nicka undan våra inlägg, de lagen har vi noll och inget recept mot. Vi slår bara lag som är dåliga nog att låta oss lyckas med vår ytterst bristfälliga taktik. Förra året var många lag inte på tårna mot slutet av säsongen. Aik visade dock, att med disciplinerat försvarsspel krävs det inte mycket för att nolla oss. Kan man dessutom också knoppa in en eller två bollar så har man plockat bort oss.

    Ärligt talat, finns det några som helst tecken på att ovanstående har förändrats? Hitills i år har både Häcken och Kommunens visat hur lätt det är att slå oss. Att döma av andra lag så här långt, så får vi väldigt, väldigt svårt mot lag som ÖSK, Gefle och Mjällby. Lag som vi måste slå om vi ska ha nån som helst chans att vara med i topp.

    Having said all that...
    ...så hoppas jag att jag har fel! Dazzle me, snälla Blåvitt!

    SvaraRadera
  33. Laguppställningen imorrn:

    ---Pär Ericsson
    Tobbe Ragge Sella
    --Bjarna Gustav
    Seb Kalle Hjalle Adam

    SvaraRadera
  34. Ragge som offensiv spelare ställer jag mig bakom. Jag ser vad anonym 18:01 har lagt fram. Ragge är kung!

    SvaraRadera
  35. Håller med dig 22:16

    Ragge e kung och det skulle bli grymt

    SvaraRadera
  36. Anonym 22:06

    Gillar det!
    Inte alls någon dålig laguppställning, inte alls... Sannolikheten är dock obefintlig att det är så den kommer se ut imorgon. Men det skulle vara spännande att se.

    För övrigt, Ragge är KUNG!!

    Och Frankie, du är saligt bra på att skriva! Jäkla talang med orden..

    SvaraRadera
  37. När jag spelar inebandy, tennis eller fotboll med polarna är jag killen som skriker upmuntrande kommentarer till mina medspelare när de slår bort bollen för fjärde gången på raken. När jag går och ser på IFK tappar jag all den förståelsen för att någon kan göra ett misstag. Spelarna får oftast bara 5-10min på sig är jag inte nöjd sen så börjar mitt gnällande och skrikande. Varje säsong så yttrar jag någon gång under en spelmässigt tung period att jag ska sluta gå och se skiten. Men jag kommer alltid tillbaka och kommer inte sluta följa IFK hur dåligt de än spelar.

    SvaraRadera
  38. LESS IS MORE!

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.