2010/04/17

Blåvitt måste börja kommunicera med sina fans!

GÄSTKRÖNIKA. BaraBen.com välkomnar gästkrönikor från er läsare och supportrar. Ibland från ett okänt namn, ibland en fotbollsprofil, ibland en anonym person. Vill du dela med dig av dina åsikter till BaraBens tiotusentals läsare så mejla in ditt material till oss. I dag skriver signaturen "Anynom Ängel" om kritik och ett spel som gått i baklås.

Att vara favorit till att vinna det allsvenska guldet inför en säsong är sällan bra. Det har blivit mer regel än undantag att det i slutändan står ett annat lag som vinnare än just det favorittippade laget.

Kanske ligger det i den svenska mentaliteten att det låser sig mentalt när man har press på sig att prestera. Man vill hela tiden slå ur underläge, oavsett hur stor favorit man är.
Kom att tänka på en artikel här på BaraBen som handlade om hur Nanne Bergstand brukar använda sig av ”mind games” för att hans lag i alla lägen ska ses som underdog.

I år har som bekant favoritskapet legat tungt över IFK Göteborg och säsongsinledningen har varit allt annat än bra. Det har skyllts på en rad olika saker och det har hittats på ursäkter till höger och vänster.

Jag tycker det är ganska uppenbart att vår dåliga start kan förklaras som en genialisk taktisk plan. En plan som man lyckats lite för bra med. En plan som kort och gott går ut på att ge de andra lagen ett litet försprång och därmed kunna slå ur underläge. Genialiskt om du frågar mig. Ett segerrecept som man inte använt sedan säsongen 2007, då fungerade det onekligen utmärkt.

Vi får hoppas att vändningen kommer snart och vi slipper debatten om buropen som pågått sedan en tid tillbaka. Utan att älta denna sandlådedebatt allt för mycket vill jag ändå tillägga följande. Precis som Tobbe skrev i sitt senaste blogginlägg så hjälper det inte laget det minsta att det buas åt spelarna under matchen. Ta det i så fall efter matchen då de kan tackla det på ett helt annat sätt.

Att spontant visa sitt missnöje direkt efter slutsignalen får enligt mig anses okej. Jag personligen har svårt för att bua ut laget då jag är av uppfattningen att det inte för något positivt med sig alls. Jag kan dock förstå att folk i besvikelse ibland vill visa sitt missnöje som en slags markering att det här är inte okej.

Däremot är det inte okej att bua ut spelare när de kommer fram till klacken för att tacka för stödet de fått under matchen. Vill man inte applådera tillbaka är det bara att låtsas att det regnar och ta emot ”tacket”. Tycker det är viktigt att skilja på burop direkt efter slutsignalen och då spelarna skall tacka för stödet.

Sedan vill jag även ifrågasätta föreningens kommunikation mot supportrarna där jag anser något måste göras. Det har skapats onödig frustration och oförståelse hos supportrarna senaste tiden, mycket på grund av bristande kommunikation. För att ta några exempel på vad jag menar kan jag nämna några frågor och funderingar som florerat på diverse bloggar, chattar och kommentarsfält det senaste.

Varför får inte Sana chansen? Varför får inte Elmar spela centralt på mittfältet? Varför får Hjalmar spela match efter match? Varför petas Kalle när han spelat bra på sistone?
Jag har inget svar på hur problemet skall lösas men jag tycker det är dags att uppmärksamma att det finns.

Jag förstår också att man inte kan avslöja för mycket från tränarhåll med tanke på att allt som görs offentligt kan användas mot föreningen av motståndarna. Däremot tycker jag till exempel att man efter match kan förklara hur man tänkt och varför man agerat på ett visst sätt.
Det räcker tydligen inte med presskonferenser, blogginlägg och nyhetsartiklar.

Supportrarna nås inte av informationen och jag tycker inte man skall behöva be Henrik Leman på Sportsday att ställa Rehn mot väggen för att få svar, som jag sett flera personer göra. Det måste kunna lösas på annat sätt. Tror att supportrarna då får ett större tålamod och därmed kan fokusera på att stötta laget istället för att känna frustration över laguttagningar, byten mm.

/Anonym Ängel

12 kommentarer:

  1. Det händer väl mycker bakom kulisserna, man har ju ingen aning om eventuella schismer o.s.v.. Men med risk för att låta tjatig: Man hade ju som supporter sparat mycket frustration om man fick veta varför Elmar aldrig fått spela centralt. Speciellt med tanke på att han tokdominerade området runt mittcirkeln mot Aalborg och Nordsjaelland. Det känns som att få två veckor i rad få en underbart god tårtbit och sedan säger bageriet: "Nej tyvärr, de var för goda, vi tillverkar inte dom mera". Nu får Elmar inte ens sitta på bänken, Rehn säger att han kanske ska få testa att spela centralt i U21. De två matcherna mot danskarna räknades tydligen inte.. Är det konstigt att man misstror tränarnas kompetens?

    SvaraRadera
  2. Håller med om bättre information från IFK. Såg också som Collberg skrev att Elmar inte fanns med i truppen. Satt på Rehns fru eller? Nä, skämt åsido, det är konstigt att JJ placerats på topp med det tröga steget, men det är lite av J. Olssons älskling. JJ jobbade hårt mot TFF, det ska medges, men är ganska fantasilös liksom Gurra, Faltsetas och Seb. Jag vill också se Elmar testas centralt, han har potential, men nåt är det på Kamratgården som vi dödliga årskortsinnehavare inte ska ha vetskap om. Tystnad råder........

    SvaraRadera
  3. Tränarna ska väl fan inte behöva förklara varför en spelare spelar och varför han spelar just där. Det är väl ganska uppenbart att han tycker att just den spelaren är bäst för dagen på den positionen och att det passar laget bäst. Sen kommer ju folk alltid ha olika uppfattningar, det är ju därför man har en ansvarig tränare. Ibland önskar man ha reda på svar men jag tror det skulle störa tränarens roll gentemot laget om han hela tiden ska föra en dialog med supportrarna..han kommer ju ändå inte tycka annorlunda. Låt tränaren koncentrera sig på laget...kommer inte resultaten så får dom ju gå..och då kommer någon ny som man kan ifrågasätta.

    SvaraRadera
  4. Bra krönika

    SvaraRadera
  5. GLÖM ALDRIG : Utan supportrar är en klubb ingenting....

    SvaraRadera
  6. arne_erlandsen2010-04-17 18:39

    vad är detta, dr phil!? -

    börja vinn så jag är jag nöjd.

    SvaraRadera
  7. http://www.gp.se/sport/1.352462-ifk-utbuat-pa-traning

    SvaraRadera
  8. Jag tror allt handlar om att få spelarna att se så dåliga ut att ingen går utomlands i sommar. Sen kan vi köra över motståndet under hösten. Gäller bara att inte släppa iväg motståndet för långt under våren.

    SvaraRadera
  9. Varför skulle BLåvitt göra hela sin verksamhet transparent för supportrarna? Hur många företag/management förtäljer ALLT för sina anställda.

    Ta och ge dig bara.

    SvaraRadera
  10. Pust sämsta hitills, finns väl ingen anledning för föreningen att gå ut och disktutera enskilda spelare. Visst har man som supporter vissa rättigheter till insyn och info, men det som du talar om är way out of line.

    SvaraRadera
  11. Håller med om att klubben är riktigt kass på att kommunicera med sina fans.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.