2010/04/07

Gästkrönika: Orsak och verkan

GÄSTKRÖNIKA. BaraBen.com välkomnar gästkrönikor från er läsare och supportrar. Ibland från ett okänt namn, ibland en fotbollsprofil, ibland en anonym person. Vill du dela med dig av dina åsikter till BaraBens tiotusentals läsare så mejla in ditt material till oss. I dag skriver signaturen "John" om läget i Blåvitt.

Efter fyra spelade omgångar av årets allsvenska står vi på lika många poäng, fyra, vilket måste ses som en grov missräkning för vårt, av alla, favorittippade mästarlag.

De stora tidningarnas experter har tippat oss i topp. Spelbolagen har gett oss lägst odds. Kollegor till Rehn och Olsson har favoritförklarat oss. Vi änglasupportrar har gjort detsamma. Till och med föreningen och en tröjsponsor har favoritförklarat oss med kampanjen ”nästa mästarna”.

Och i just det faktum att vi är favorittippade av allt och alla, ligger problemet.

När speakern presenterade Blåvitt som nästa mästare i samband med hemmapremiären mot Häcken kände jag att haussandet hade gått ett steg för långt. För hallå, vi är, om man skall vara cynisk, fortfarande bara IFK Göteborg. Vi är inte Barcelona. Vi har ingen Messi. Tyvärr. Så för att ta hem Allsvenskan krävs det fortfarande ett sjuhelvetes jobb utav samtliga i IFK. Något som vissa i nuläget verkar ha glömt bort.

För trots att vi har en av Allsvenskans bästa trupper känns det som vissa ändock känner sig för säkra på sin plats. En säkerhet som tillsammans med mycket goda försäsongsresultat har skapat en känsla av överlägsenhet. Enda kruxet med denna överlägsenhet är att den inte finns. Inte nu i alla fall, när alla inte ger allt.

En annan orsak till de dåliga resultaten är de destruktiva startelvorna. Jag kan förstå om man på bortaplan mot ett fysiskt lag som Kalmar väljer att ställa upp med Gurra och Seb som defensiva mittfältare, men att mot Helsingborg ställa upp med tre (!) defensiva mittfältare är inget annat än galenskap. Vill vi inte ens försöka föra matcherna, och spela ett eget spel?

Att ett försök till eget spel är bra mycket bättre än att kötta visade sig med all tydlighet igår; genom Sella och Adams samspel. Vare sig Sella eller Adam är kända för att vara några råskinn, men det är ändå på deras sida som nästintill alla farligheter skapas. Vi måste våga spela fotboll (och att skylla eventuella brister på underlaget är så pinsamt att jag vill lägga mig ner och gråta).

Som jag skrev ovan kan jag förstå om man väljer att ställa upp med två defensiva mittfältare på bortaplan. Det gäller dock endast på bortaplan. På hemmaplan tycker jag gott att man kan testa att spela med endast en defensiv mittfältare, och slänga in Sana, Bärken eller något annat tekniskt alternativ som finns att tillgå. Det föll ut väl sista 15 när Bärken spelade igår.

Dessutom vore det intressant att sätta in Hysén till vänster, Pär på topp och flytta in Elmar i mitten. Elmar vill ha bollen, har en god teknik och ett bra spelsinne. På så sätt skulle vi får ett spelande mittfällt, istället för ett köttande.

Så Rehn och Olsson; våga test nytt! Bänka ”stjärnorna” som inte presterar. Ge dem hungriga en chans. Det kan ju knappast gå sämre än vad det gått hittills.

Framåt Kamrater!
/John

20 kommentarer:

  1. tack för det. vidarebefodra det till kamratgården snälla bb. kom igen blåvitt

    SvaraRadera
  2. Tjena,

    Här kommer ett tips från mig (Svennis)

    När jag tänker tillbaka på säsongen 2009 så ser jag framförallt två olika sidor av Blåvitts spel. Förändringen skedde ganska tydligt efter att Wernblom lämnat föreningen (och alla skadorna kom). Spelet under vårsäsongen var kreativt, med spel i backlinjen via mittfältet upp till anfallet. Wernblom var ju grym o fanns alltid som backup när det kreativa spelet gick i baklås. Dessutom stod han för många framspelningar och mål.
    Inget ont om Stiller men han har ju inte alla kvaliteer som Wernblom hade. Spelet under höstsäsongen fungerade oxå ganska bra men var inte alls lika underhållande och kreativt utan innehöll ett mkt rakare spel....

    Men här kommer ett tips till Olsson/Rehn som jag tror skulle fungera ypperligt för att återfå det underbara spelet från vårsäsongen 2009.
    In med Ragge på Wernbloms plats o satsa kreativt o offensivt!

    Jämförelse mellan Ragge o Wernblom

    Bollmottagare
    Wernblom 4 Ragge 4
    Snabbhet
    Wernblom 2 Ragge 4
    Framspelningar
    Wernblom 5 Ragge ?
    Dribbla
    Wernblom 3 Ragge 4
    Skott
    Wernblom 3 Ragge 4
    Målfarlighet
    Wernblom 4 Ragge ?
    Smartness
    Wernblom 5 Ragge 5
    Vilja att vinna
    Wernblom 5 Ragge 5
    Tuffhet
    Wernblom 5 Ragge 4
    Defensivt arbete
    Wernblom 4 Ragge 5
    Teknik
    Wernblom 3 Ragge 4
    Bollkontroll
    Wernblom 3 Ragge 4

    Dessutom har vi gott om mittbackar!

    Laguppställningen blir om några veckor:

    --------Söder
    -Tobbe Ragge Sella
    ----Bjarna Gustav
    Seb Hjalle Kalle Adam
    (eller Risp)

    mvh
    Svennis

    SvaraRadera
  3. Ingen, och jag menar verkligen ingen, av innermittfältarna har presterat. Men ändå har inte Elmar fått chansen i mitten trots att han har sett totalt vilsen ut på vänsterkanten. Han han inte fått spela centralt hittills lär han inte få göra det mot BP heller. Och snart har han inget självförtroende kvar efter ständiga misslyckande på vänsterkanten.

    SvaraRadera
  4. Tips till coacherna. Kör specialträning med spelarna:

    Hjalmar - Kortpassningsspel
    Seb - Spel med ett tillslag
    Ragnar - Offensiva rajder
    Lund - Mkt Snabbhet
    Kalle - Snabbhet o självförtroende
    Adam - Snabbhet
    Gustav - Spel framåt, offensivt spel
    Tomas - Driva boll i hög fart
    Bjarna - Spel med ett tillslag
    Pär - Teknik
    Bärkroth - kyla i avgörande läge
    Jakob - Snabbhet, snabbhet, snabbhet
    Sella - Spel med ett tillslag
    Falsetas - Teknik
    Hysen - Spel med högerfot

    SvaraRadera
  5. Väl skrivet, John.

    SvaraRadera
  6. Svennis; Hur fan tränar man upp självförtroende?

    SvaraRadera
  7. Jag vill spy åt den här krönikan
    Sågar den rätt av

    Tränaren har fullt stöd än så länge och jag anser nog att kunskapen ligger en nivå över krönikörens

    SvaraRadera
  8. Har vi ens någon i vårt lag som heter Per i förnamn? Sätta Hysén på kanten, jo jag tackar jag...

    SvaraRadera
  9. Gbg Angel/ Dina kommentarer i varje tråd visar ju tydligt att vi behöver en lag som förbjuder internet för småbarn framöver...

    SvaraRadera
  10. Jo det kunde verkligen startat sämre.

    Med glädje kan man ändå titta i tabellen och se vilka som ligger nedanför strecken.

    SvaraRadera
  11. Nicke ville du något speciellt kan du alltid maila:=)

    SvaraRadera
  12. Hur mailar man dig? Jag har försökt!

    SvaraRadera
  13. Krönikan har några poänger och några mer knasiga idéer. Att vi skall sätta ut Hysén på vänsterkanten tillhör de knasigare.

    Och låt Hjalle spela vänsterback, bästa alternativet nu när vi inte har Dyre.

    SvaraRadera
  14. Vi kan helt och hållet tacka vårsäsongen förra året för att vi var med i guldstriden. Denna vår är bara en fortsättning på höstens nedgång. Att man inte kan se vad laget behöver är inget annat än skandal. Vi hade behövt en offensiv kreatör på mitten/anfall. Så att värva från superettan och strax över den (gais) håller inte. 6 baljor i allsvenskan och sedan lägga upp 6-7 miljoner framför wallin e ju fan tjänstefel. Nä sportchefen/tränarna ska nog plockas ner på jorden igen och börja prestera!

    SvaraRadera
  15. Haha. Jag gillar Svennis idé med Ragge offensivt. Skulle vara grymt kul och testa, vet dock inte om det skulle funka...

    SvaraRadera
  16. Jag tycker visst att man kan skylla en del på planerna... men mest då på att man spelar alla sina försäsongsmatcher på bra planer (konstgräs eller på Cypern) och därför blir helt ställda när man får spela på en åkerliknande plan... Men samtidigt har spelet ändå varit under all kritik...

    SvaraRadera
  17. intessant elva

    Tobbe
    Bärkroth/seb Elmar Pär sella
    Gurra
    Hjalmar Ragge Kalle Adam
    Kim

    SvaraRadera
  18. Ali B sa...
    prova snigelpost

    SvaraRadera
  19. såå att ehm...Jag är åxå med i bikini tävlingen hadde varit kul om du röstade på mina tre bidrag, på bikinin finns mina illustrerade älvor. i min blogg hittar du länkar: http://crasy-k.devote.se

    kika gärna på mina porträtt/ illustrationer/teckningar i mitt galleri: http://nofightingfary.deviantart.com Peace!

    SvaraRadera
  20. Jävla kommunist.. klart man skall betala för att gå på fotboll, hur fan annars ska de kunna betala bra löner? Nou camp är en jävligt mycket större arena och du jämför billiga platser med de bäste på GA... pajas

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.