2010/04/14

Higab och Alliansen förstör fotbollen i Göteborg!

UPPRÖRD KRÖNIKA Idag kunde man för första gången på länge skönja en liten förbättring i den så kallade ”Produkten Allsvenskan”. Det låg nytt fint gräs på Råsunda när AIK idag spelade mot Halmstad BK. Planen var plötsligt spelbar och det gick att se en match från nationalarenan utan att se en brun sörja. (Ja, jag ser gärna AIKs matcher just nu, det är ju en liten tröst nämligen att se ett lag som spelar sämre än vad vi gör. Just när jag skriver det här gör HBK 0-1, haha.)

Samtidigt på västkusten ligger det fortfarande en leråker och nu har även ett tredje lag börjat plöja.

Det gör att debatten om konstgräs på Gamla Ullevi nu kommit igång igen. I min mening är detta en helt sjuk debatt som inte borde få tillåtas att hållas ens. Debatten är ju nämligen precis vad "dom" vill ha.


”Dom”, vilka är det nu då. Jo, arenachefen och gänget på Higab som pratat om konstgräs sedan ens innan (!) denna sopiga jävla arena byggdes. För ekonomins och enkelhetens skull har hyresvärden givetvis velat ha konstgräs från dag ett.

Nu missköter man därför planen mer eller mindre MEDVETET i syfte att väcka opinion för "sin" sida. Tro fan att det blir fler som blir positivt inställda till konstgräs när det ser ut som det gör.

Det är ett jävligt svinigt beteende i min mening.

Det går givetvis att sköta en gräsplan, även om Higab och arenagänget gång på gång hävdar att det inte "går". Kostnaden för att byta matta är tydligen två miljoner på Gamla Ullevi. Detta är ”peanuts” när man delar det på tre klubbar och borde ha gjorts för längesen. Att det sedan finns en ytterligare en idé för en bättre gräsplan som heter Grassmaster, ja detta ignoreras inte helt oväntat från Higabs håll.

Någon kanske inte tycker att cirka 700 000 är jordnötter direkt. Speciellt inte för fattiga klubbar som öis och gais. Uppenbarligen tycker klubbarna själva att detta inte är en summa man är beredda att lägga. Snacka om att skjuta sig själv i foten. Med en leråker blir ”underhållningen” därefter vilket leder till att publiken minskar och det blir mindre attraktivt att sända matcher i Canal +. För att inte ens nämna de eventuella poängtapp som mattans dåliga kvalité kostat oss. Det sista är givetvis en extremt hypotetisk fråga men när man sett hur spelet ser ut så känns inte den analysen allt för omöjlig. Så att inte bekosta en gräsomläggning är rent ut sagt bara så jävla dumt.

Egentligen har jag slutat skriva om arenan i ren princip. Det kommer nämligen upp så mycket ny skit till ytan hela tiden att det skulle finnas material till att skriva dygnet runt om det så skulle finnas tid för det. Men någon måtta får det faktiskt vara. Att arenaledningens kampanj och lobbying för konstgräs får pågå helt öppet utan att någon säger ett ord är helt otrolig. Man förstör fotbollen för ett syfte att så småningom kunna hålla ryggen fri ekonomiskt efter att en konstgräsomläggning skett. Det hela är mycket makabert.

Till berörda parter – Higab med Jonas Georgsson i spetsen; Lars-Åke Lagrell för damlandslaget; Sebastian Arby och Christer Wallin för Gais; Dick Last, Ulrika Rosén och Lars Ranäng för Öis samt Håkan Mild, Seppo Vaihela och Kent Olsson för IFK Göteborg – har jag bara en sak att säga, och jag skriver bara det här en gång:

Här i Göteborg – när IFK Göteborg spelar fotboll på Gamla Ullevi - ska vi inte ha något jävla plastgräs!

Lägg de pengarna som krävs för att fixa mattan – och gör det nu. Rätta era misstag, installera Grassmaster och blir det sedan ingen effekt av det utan lera även nästa år, då kan vi börja snacka igen. Görs inget snart så stängs respiratorn inom kort av till det som en gång var den så starka Göteborgsfotbollen.

Med konstgräs på elitnivå dör en del av fotbollen som vi känner den.

64 kommentarer:

  1. instämmer till 100%

    SvaraRadera
  2. Håller med, varför händer det ingenting? Helt jävla sanslöst låg nivå på både dommare, planer osv... Hobbysvenskan!

    SvaraRadera
  3. Blir det konstgäs på GU och Blåvitt väljer att fortsätta spela där så slutar jag gå på matcherna.
    Fotboll i Göteborg när Blåvitt spelar skall spelas på riktigt gräs och inget annat!

    SvaraRadera
  4. Mycket bra krönika, håller med till 110%!

    SvaraRadera
  5. Hur faan kan Banyförbundet sätta press på sina klubbar att bygga hallar för en jävla massa miljoner för att inte ha några installda matcher, när inte SvFF kan sätta press på forbollsklubbarna som har en jävla massa mer miljoner än bandylaget att fixa bra gräs på planerna.
    Skandal! Avgå alla!

    SvaraRadera
  6. Om SvFF kunde pröjsa gräs på nationalarenan för herrar så kan de väl pröjsa på nationalarean för damer?

    GRASSMASTER och transparent tak på solsidan är lösningen.

    SvaraRadera
  7. Gud så konservativt. Håll er till biljard.

    SvaraRadera
  8. Så sant som det är sagt... Eller som Metallica hade uttryckt sig "Sad but true"

    SvaraRadera
  9. Står bakom dig till 100%. Plastgräs skall man ha i Sundsvall och INTE i Gbg. Jag vill aldrig se blåvitt spela på konstgräs. Aldrig. Här är det viktigt att vi supporters inte blir överkörda över beslut om underlaget. Därför är det viktigt att GU:s ledning vet vad vi blåvita står och att vi är tydliga om vad vi som supporters kräver när vi ser blåvit- dvs naturgräs.

    SvaraRadera
  10. "Gamla" Gamla Ullevi hade ju alltid en riktigt grym matta, i stort sett hela säsongerna. Lika många lag och nästan lika många matcher som idag spelades och mattan var ändå grym.
    Hur jävla svårt kan det vara att sköta denna lika bra eller bättre?!

    Jag tänker aldrig gå på en seriematch på konstgräs med blåvitt som hemmalag. Aldrig.
    Rylander eller vad fan tomten i GP heter påstår också att konstgräs och FC Gothia är framtiden. Mongolåjd säger jag.

    SvaraRadera
  11. TACK ERLING!

    SvaraRadera
  12. Med åkrar dör fotbollen helt. ge mig konstgräs så jag får upplev 99%mer fotboll mot vad man får nu.

    thomaz76

    SvaraRadera
  13. Kan man ha gräs i noorge eller skottland borde man klara av det i södra Sverige. Allt är beroende på hur mkt man är villig på att satsa på en riktig matta, tåligt gräs, samt en riktigt duktig planskötare.

    Tycker att Blåvitt skulle satsat pengar på en helt egen arena istället för att vara hyresgäst på GU. Det hade genererat mer i framtiden samt att inte några andra klubbar slitit sönder planen.

    SvaraRadera
  14. Som supporter är jag helt likgiltig över om gräset på arenan är riktigt eller av plast. Det är väl upp till spelarna och IFK att avgöra. Varför dessa starka känslor?

    SvaraRadera
  15. Anonym 21:16, Gamla gamla hade inte alltid kanonbra gräs. Klart det är svårt att få riktigt bra underlag med så många lag. Känns som det bästa är att acceptera konstgräs på GU och sträva efter en egen arena med riktigt gräs!

    SvaraRadera
  16. "dom"? haha DE heter det din illitterata fåne.

    SvaraRadera
  17. sicket jävla gnäll om mattan, du låter som jonas olsson. 9 av 10 mattor i sverige är såna här på grund av vargavintern. det blir bättre när solen fått ligga på några veckor.

    SvaraRadera
  18. Planskötarna på Gamla2010-04-14 22:05

    "Nu missköter man därför planen mer eller mindre MEDVETET i syfte att väcka opinion för "sin" sida."

    vad har du för belägg för detta? BEVIS tack. Vi missköter fan inte vårt arbete och jag undrar vem fan du tror att du är som påstår det!!!

    SvaraRadera
  19. Anonym 21:40. Dom kan användas för både de och dem. Eftersom att den här texten är en krönika är det helt rimligt att använda DOM!

    SvaraRadera
  20. håller med föregående talare..

    SvaraRadera
  21. Det hela är ju bara pinsamt för alla inblandade parter. Skämmes tamejfan!

    SvaraRadera
  22. Största jävla misstaget är att inte Blåvitt äger arenan. Våra efterblivna alliansbröder lär ju inte fatta att de inte behöver spela på en arena med 15 000 tomma platser.

    SvaraRadera
  23. Fy i allsindar vad bra skrivet, att grassmaster inte ens finns med i diskussionerna är ju rent ut sagt löjligt.

    SvaraRadera
  24. ORD! Erling för president!

    SvaraRadera
  25. 700 000 är inte peanuts för föreningen Erling. Vi kommer att få se konstgräs på GU inom ett par år, och gnälleriet gällande det låter väldigt likt diskussionen kring att bevara ståplats. Gajsfasoner...

    SvaraRadera
  26. Konstigt gräs. Nej tack

    SvaraRadera
  27. 22:05

    Med den meningen menar jag att arenachefen framförallt nu när planen ser ut som ett helvete står och rycker lite på axlarna och frågar sig "oj, hur kunde planen bli så dålig?". Hade man haft lite framförhållning hade man sett hur kass den var tidigt och tagit ett beslut att lägga om redan innan seriestart. Detta gjorde man inte och nu står man istället och säger "buhu vad dålig mattan är, vi borde ha konstgräs".

    Så jag menar naturligtvis inte att de som sköter planen hackar i den eller liknande...

    SvaraRadera
  28. Pat the Cat2010-04-14 22:43

    Håller med om att det är ett skämt att man inte kan ha en vettig gräsmatta. Anställ en greenkeper (för er som inte spelar golf så är det en banskötare) istället för en j-la vaktmästare så är de flesta problemen lösta. Jag fick dock höra hur upphandlingen gick till och som vanligt i offentliga upphandlingar är det lägsta pris som gäller och då slänger något kommunalt bolag in ett skambud (som ett privat bolag aldrig kan matcha) och sedan skyfflar man runt pengarna i andra kommunala bolag så att förlusten inte märks nämnvärt.

    Med det sagt så ska man inte avskriva konstgräs helt. Var ute på Gårda Johan (som säljer konstgräs och som har byggt Häckens anläggning) och där visade de mig den nya generationens konstgräs. Måste säga att jag tyckte att det var mer än överraskande bra. Helt klart ett alternativ för GU och ett underlag som antagligen hade gett oss åtminstone 4 poäng ytterligare i årets allsvenska (skyller faktiskt de två senaste debaclen på underlaget).

    SvaraRadera
  29. För det första, det är ta mig fan alltid nått med denna jävla arena. Ett stort misstag var den från början och det var ett misstag att blåvitt skulle hyra in sig tillsammans med de andra efterblivna division 5 lagen. Pinsamt för fan.

    GÖR OM GÖR RÄTT- gäller här lika väl som med vibbrationsproblemet. Det är ta mig fan Higab med staff som får fixa detta. Blir det konstgräs på Ullevi emigrerar jag till Antarktis för där har dom fan bättre planer än HÄR!!

    SvaraRadera
  30. Gräsklipparmannen2010-04-14 23:02

    Eftersom jag inte har spelat fotboll, varken på gräs eller plast, skulle någon vilja vara snäll och förklara för mig vad det är så dåligt med plastgräs?

    Och om vår husgud Tobias läser: vad tycker ni spelare om plastgräs?

    SvaraRadera
  31. I borås är kärlek bara plast.. Så ska det INTE vara hos oss!!!

    SvaraRadera
  32. Bra Erling.

    Dessutom kan vi spela jämställdhetskortet. Om nu herrarnas nationalarena får nytt gräs måste väl damernas nationalarena också få det.

    För inte är de mansgrisar på förbundet! ;)

    /Orion 39

    SvaraRadera
  33. Lustigt hur snabbt det gick för folk att bara minnas matcherna med fint gräs på gamla Gamla Ullevi. Minns en hel del lervälling/åker där med.

    SvaraRadera
  34. Jag vill också veta varför åskådare tycker det är dåligt med plastgräs. Mig spelar det egentligen ingen roll, annat än att jag hellre hade sett plastgräs än leråker på gu hittills under 2010. Att spelarna inte gillar det är en annan femma. Själv tränar jag på konstgräs och tycker det är rätt gött faktiskt. Men VARFÖR är folk på läktaren negativa?
    /Henrik

    SvaraRadera
  35. Det första stora misstaget är att Blåvitt inte redan för 10 år sedan började skissa på allvar på ett eget arenabygge, det andra misstaget är att man säger att det är ett för stort projekt att klara av för oss i dag och det tredje misstaget är att vi har fans som inte kräver detta av våra ledande företrädare.

    Blåvitt borde inte ha ett problem med att göra detta på egen hand, för man har absolut mest att vinna på det. 2 000 extra i publik under tre matcher och gräsmattan på 2 miljoner kronor är betald - utan effekt på den övriga ekonomin.

    Men det är klart, varför skulle vi ha ambitioner att lyfta oss ut pajkastningsdebatter och småaktighet för att fokusera på att växa som förening och stärka oss som rörelse gentemot övriga topplag. Låt oss tjafsa om vem som ska stå för notan några månader och slänga fram begreppet "clean court" till fansen som ett slags magiskt recept på alla våra problem.

    Waky waky. Snart har skeppet seglat. Var är livvästarna?

    SvaraRadera
  36. I år har vi haft en riktigt kall vinter men generellt blir ju vintrarna varmare. Nya arenor runt om i landet borde ju innebära värmeslingor och utvecklingen går väl som allt annat även framåt inom skötsel m.m runt en gräsmatta.. Dessutom har vi haft en extre tidig start på allsvenskan i år.

    SvaraRadera
  37. Det är katastrof att de inte kan sköta en plan bättre. Jag spelar själv i femman och vi har finare plan än den på Gamla. Då har vi en gubbe med åkgräsklippare, en vält och.. ja.. inget mer än en stor vilja, till förfogande. Vad skulle man inte kunna göra på en modern arena med ganska stora pengar i så fall?

    SvaraRadera
  38. INSTÄMMER HELT OCH HÅLLET!

    Higab är och kommer alltid vara ett skojarföretag som genom att de är ägda av kommunen få uppdrag, dock är de 10 gånger sämre än t.e NCC eller PEAB.

    SvaraRadera
  39. IFK Göteborg- GAIS - 2010-05-10 Kl.19:00 http://gais.se/Fotboll/gais.nsf/biljetter

    SvaraRadera
  40. Mycket bra skrivet! Det här är något som inte får inträffa, fotboll skall spelas på gräs och inget annat.

    SvaraRadera
  41. Det största problemet är väl att det är 3 lag (4 med damlandslaget) som spelar på samma plan och gräset därför aldrig har en chans att återhämta sig.

    Skaffa en egen arena Blåvitt nu, tack.

    SvaraRadera
  42. Till frankie.
    Var det inte du som ville sänka biljett priset? 2 miljoner a 2000 pers på 3 matcher. Ger ett biljett pris på 333 kr.

    SvaraRadera
  43. Till Frankie.
    Var det inte du som ville sänka biljett priset. Om 2000 pers x 3 matcher ska bli 2 mille. Så blir det ett biljett pris på 333 kr. Du vill kanske ha högre?

    SvaraRadera
  44. du har fel ,ingen grassmaster, när blåvitt spelar på GU häller!
    DET SKA VARA GAMMALY HEDERLIGT GRÄS INGET ANNAT

    SvaraRadera
  45. Några funderingar.

    1. plastgräs: är det så illa? Vad säger spelarna? Vill vi inte ha det pga att det känns elloskasst elr för att det är kasst rakt av? Elr e de bara så att vi supportrar är motsträviga bara för att men e van vid en sak och inte vill ändra på oss?

    2. Arena frågan: flera röster här är sura för att vi inte byggde en egen arena ect. Men var det ens en möjlighet? Hade vi ens råd med det?

    De e lätt att sitta här och kritisera olika åtgärder som dessa men det slutar alltid i samma kuggfråga, pengar...
    Klart som fan jag oxo önskar att vi hade en egen arena och att vi skötte vårat eget gräs genom att ha grassmaster och att gräset läggs om så fort minsta lilla grästuva ligger snett men vi e inte Barca, vi har inte 50mille som vi kan lägga undan på bara gräset elr 300+ mille på att bygga en egen arena. Speciellt inte då ett antal supportrar tjafsar om priserna på matchbiljetter.

    Visst kan man klaga på olika saker...men helt ärligt har vi inte lite för höga krav?

    //D-Day.

    SvaraRadera
  46. Anonym 01:12 & anonym 01:18/ Ni kanske ska fundera på om man ska ta saker bokstavligen i alla lägen. Mer åskådare genererar högre försäljning av souvenirer, fler återkomster från samma utökade publikgrupp, fler medlemmar, attraktivare reklam osv. Det går hand i hand det där, det tar inte slut vid enbart biljetter.

    Sedan skall naturligtvis inte alla biljetter skall ha samma pris, men för att det existerar vettiga priser på delar av kortsidan eller i kurvorna innebär inte att man samtidigt inte ska kunna ta ut högre priser för exklusiva platser på arenan. Lär er se gråskalor i livet kamrater.

    anonym 00:19/ Higab är en kommunal fastighetsförvaltare, du jämför det med två byggherrar. Det är ungefär som att jämföra Blåvitt med Borås Djurpark, lite olika typer av verksamhet...

    D-Day/ Allt är möjligt bara man vill. Den person som utgår från att "jag kommer inte klara av det" går inte långt i livet. Det gäller även organisationer, finns vilja och hunger så går kunskap och ekonomi att bygga upp, men saknas vilja och hunger så står man still och stampar på sin plats.

    SvaraRadera
  47. Tack,för att det är någon som också reagerat på detta.Det är precis som du skriver att dom är bara ute efter en sak,och det är att få plastgräs så att dom i slutändan kan tjäna ännu mer pengar. Att diskutionen om plastgräs ens är uppe på dagordningen är absurt. Min dröm har alltid varit att alla som spelar på plastgräs skall åka ur allsvenskan,för jag hatar verkligen det skitmaterialet.Det är ok att spela på plast när det är försäsong men fan inte annars.kan England med flera ha speldudliga planer så måste väl vi kunna ha det också,eller? Är så sjukt trött på att vi står och stampar på samma ställe som för 30år sen när det gäller planers kvalitet.Jag mår illa.

    SvaraRadera
  48. Gräsklipparmannen2010-04-15 08:03

    Ingen verkar kunna svara på exakt vad det är som gör plastgräs så dåligt, eller har ni bara inte ork att informera en vän som inte kan lika mycket som er andra?

    Eller är det bara en princip att fotboll ska spelas på riktigt gräs?

    SvaraRadera
  49. Skäms lite men jag har sett några aik matcher.. igår satt jag och strö tittade litegrann. Jag kan säga att kvaliten på spelet var enormt mycket bättre. Att det skulle bli sådan förändring måste vara gräset förtjänst t om Halmstad spelade boll. Så det är fan bara att punga ut pengarna nu higab mm. Vi vill se riktigt fotboll igen.

    SvaraRadera
  50. Gräsklipparmannen:

    Ja,Fotboll skall spelas på naturgräs. Det är som att Dom lägger in plast istället för is i Scandinavium. Det går att spela på men hur kul är det!? Tråkigt både för Spelare och åskådare.

    En fråga: Jobbar du på HIGAB?

    SvaraRadera
  51. Gräsklipparmannen2010-04-15 09:07

    Anonym 08:39

    Ha ha ha, nej, jag jobbar inte på Highab, men jag klipper gräs hemma på tomten.

    Jag kan bara inte tillräckligt för att kunna avgöra skillnaden mellan spel på plast eller gräs, kanske till största delen beroende på att jag som sagt aldrig spelat fotboll i ett lag.

    SvaraRadera
  52. Det blir mer innefotboll på plast. Nej tack. Grassmaster däremot, ja tack.

    SvaraRadera
  53. Det fanns en tid för inte så många år sedan som vi spelade på en arena i närheten.
    Där var det grönt- förutom när det hade varit : konserter,motorcross,
    eller liknande arrangemang.
    Även på denna tid var det 3 lag som hade denna arena som hemmaplan.

    Det fanns också en tid när vi spelade champions leauge i November och i mars månad på en fin matta.
    Jag instämmer till 100% i misstanken om att de missköter planen medvetet.

    Alternativt är planskötarna outbildade- Att anlägga och sköta en gräsmatta som i sällsynta fall används 3 ggr /vecka kan inte vara så svårt.
    Åtvidaberg tog supportrarna till hjälp för att skotta av snö från sin plan 2 veckor innan 1:a matchen-Idag är deras plan grön och hyfsat jämn.
    Våran låg med värme på hela vintern och är fortfarande brun!
    Här ligger en "Råtta "begraven!

    Starta namnlista mot plast!

    SvaraRadera
  54. Grassmaster är det enda rätt i längden.

    SvaraRadera
  55. Anonym, kl. 10.18:
    Den stora arenan i närheten är toköppen vilket innebär att man sitter 100 meter från planen, all stämning försvinner rakt upp i himmelen och.. ja, sol och vind kommer åt mattan vilket innebär att gräset växer bättre.

    Nej, grassmaster är inte lösningen, femte generationens konstgräs är det. Jag har också varit motståndare till konstgräs, men när tekniken har gått framåt så mycket att man knappt kan skilja på konstgräs och naturgräs då är det väl inte mycket att tjafsa om.

    SvaraRadera
  56. Thor Zlanda2010-04-15 15:05

    Jag har hört att på 6:e generationens konstgräs ska man kunna programmera hur snabbt underlag man vill ha, beroende på om det är allsvenska lag eller lag ifrån Stockholm som ska spela på det.

    SvaraRadera
  57. GRASSMASTER!

    SvaraRadera
  58. 12.58:

    Jag vill minnas att de sa det om fjärde generationens konstgräs också. Det ända jag kan säga är att jag spelat på den sortens konstgräs och den som inte märker någon skillnad måste vara dum i huvudet. Det fanns någon artikel i någon tidning (gp tror jag) där man försvarade konstgräs med att det blev fler mål och att det därför på något sätt skulle vara bättre. Tro fan att det blir fler mål när bollen studsar annorlunda och oförutsägbart, vilket försvårar betydligt mycket för främst målvakt men även backar än för anfallarna. Dessutom ger konstgräset mer brännsår vid glidtacklingar och när målvakten slänger sig. Vilket stryks av att det i samma artikel står att "antalet gula kort är vanligare på vanligt gräs eftersom tacklingarna är fler". Jag tror INTE att konstgräs är framtiden. Vad jag har förstått används det mest i Norden och Ryssland. Andra kalla länder som Storbritannien och Irland klarar sig uppenbarligen utan skiten...

    SvaraRadera
  59. Ja, vad i helvete väntar de på? In med Grassmaster!

    SvaraRadera
  60. Håller med om att vi ska behålla naturgräset men i övrigt var den här krönikan lite väl konspiratorisk för min smak. Erling, det ser ju ut så här på de flesta andra planer i allsvenskan. Och tänk på att GU:s matta ansågs vara en av de bättre under de inledande omgångarna.

    SvaraRadera
  61. Inget jäkla konstgräs. Blir det konstgräs så flyttar jag allsvenskan mentalt till en meningslös hobbysyssla, lite som samhall och koncentrerar mig på diverser europeiska ligor framöver. Kanske jag rentav intresserar mig för hockey.

    SvaraRadera
  62. BÄSTA JÄVLA INLÄGG NÅGONSIN HÄR PÅ BLOGGEN!!

    RESPEKT!

    SvaraRadera
  63. Jag håller med om att Grassmaster måste installeras, ett problem som tas upp är att planvärmen måste stå på under hela vintern och det kostar mycket pengar men det man måste göra då är att titta över vilka alternativa metoder det finns till att hålla igång planvärmen, tex solenergi osv som gör att man får ner kostnaden.
    Jag vill som många andra absolut inte ha konstgräs på Gamla Ullevi men grassmaster är ett måste och det NU inte sen.
    Alla vi som vill ha in grassmaster på Gamla Ullevi kanske borde starta en namninsamling som vi sedan lämnar över till HIGAB.
    Läs mitt blogginlägg om saken:
    http://blogg.aftonbladet.se/nordivan81

    SvaraRadera
  64. Finns en ställe i Sverige (vet dock inte var) där de har en konstgräsplan där planvärmen drivs av duschvattnet från det närliggande badhuset vilket gör att palnvärmen kostar 0 kr. Lägger man in grassmaster under gräset och måste ha på planvärme en längre period så måste man hitta alternativa lösningar till hur man skall kunna diva planvärmen, det med badhuset ovan är ett exempel.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.