2010/04/27

K-märkt: Här slutar allmän väg

K-MÄRKT. Så fort jag såg vårens spelprogram bestämde jag att Åtvidaberg skulle bli årets första bortamatch för mig. Efter att i höstas ha besökt toppmoderna men ganska omysiga Swedbank Arena tänkte jag att Kopparvallen kunde vara en skön kontrast. Man kan säga att jag har påbörjat en Guide Michelin-test av rullstolsläktarna på samtliga allsvenska arenor. Fast kanske inte Strömvallen i Gefle. Åtta timmar i bil lockar inte. Åtvidaberg kommer man enkelt till via E4:an och kan bromsa i god tid innan Stockholm.

När jag började planera den här resan räknade jag förstås inte med att Blåvitt skulle göra en så usel säsongsinledning. Snarare såg jag framför mig hur vi som serieledare skulle åka upp och visa nostalgikerna på bruket att det inte är tidigt 70-tal längre. Som läget nu var fick jag i stället tänka att detta ju var ett ypperligt läge att möta seriens sämsta lag, plocka enkla poäng och skratta hela vägen hem. Allting verkade så anspråkslöst hos Åtvidaberg, som om de bara var på besök i Allsvenskan för att påminna oss om sin anrika existens och sedan dyka ner i gärdsgårdsserierna igen.

K-märkt?

Jag lämnade Göteborg strax innan spelarbussen skulle rulla ut från Kamratgården på fredagen. Bortsett från den outhärdligt tråkiga sträckan Ulricehamn–Jönköping flöt bilfärden på bra, och vid åttasnåret kunde jag och assistenterna inkvartera oss på Stiftsgården Vårdnäs, drygt två mil väster om Åtvidaberg. Lördag eftermiddag, med två och en halv timme kvar till avspark, gav vi oss så ut på småvägarna som enligt kartboken skulle leda till den gamla bruksorten. Här snackar vi landet! Det är svårt att tro att man är på väg till en allsvensk match när vägen omsluts av barrskog, gärdsgårdar och Falu rödfärg. Ett gäng kronhjortar som stod och tuggade på en äng var de enda levande varelser som syntes till. Väl inne i Åtvid var det fortfarande ganska öde, men vi följde skyltarna mot "centrum" och kom fram till något slags torg där en vänlig själ kunde upplysa om hur man hittade till stadion. Nu kunde man börja ana att det var matchdag: mycket folk i rörelse, blåvita halsdukar (från båda lagen) i varje hörn, och minsann, Blåvitts spelarbuss som kör in på Kopparvallen alldeles före oss. Skönheten har kommit till byn.

K-märkt!

De klassiska blå portarna med "kvinnotecknet" tornade upp sig (nåja) vid norra entrén, som ett Argonath vid Gondors gräns, ett monument över en svunnen storhetstid. Tråkigt nog stannar det mesta av kultkänslan där, för inte har Kopparvallen moderniserats med någon större varsamhet. Hela östra långsidan är ett gytter av mer eller mindre temporära läktarbyggen, uppsmällda utan varje tanke på estetisk konsekvens. På motsatt sida dock en hederlig träläktare som jag antar är ursprunglig. Hade funkat fint som kuliss i tv-serien om Åshöjden. Söder om denna har man byggt upp en liten paviljong för rullstolsbrukare. Hyfsat nära plan, men det bästa man kan säga om dessa platser är att de är under tak. Jag sitter i princip i marknivå, långt ner mot hörnet, och överblicken jag får av planen kunde inte gärna vara sämre. Långt borta i en nästan död vinkel kan jag skönja änglaklacken, som stämmer upp i "Poseidon". Jag vill inte sitta bland hemmasupportrarna, men ges inget val.

Partytält? Det var i alla fall inte vi som hade partyt.

När matchen sparkar igång är jag ändå förväntansfull. Solen skiner, och inledningsvis ser ett för dagen vitklätt Blåvitt trygga och målmedvetna ut. Jakob Johansson tar emot och fördelar bollar och ser till att spelet håller sig på Åtvids planhalva. Risp haltar ut, Hysén likaså, men det känns inte som att dessa bakslag kommer ha någon avgörande betydelse just i dag. Vår klack äger hela ljudrummet och allt verkar rulla på enligt planerna. Men så börjar det blåsa kallare. Solen som lyst starkt hela dagen har ingen chans när en fuktig höstvind som inte hade gjort bort sig en ruskdag i Göteborg piskar mot mig. Blåvitt behåller kommandot men skapar ingenting av värde. I pausen bjuder den fantastiskt vänliga arenapersonalen på kaffe och bullar. Jag tar på mig en extra tröja och tänker att i andra halvlek ska det väl lossna. När vi får straff kommer genast negativa tankar om ännu ett missat tillfälle. Jag sitter så långt ifrån att jag inte kan se vem som slår straffen, och det är hemmajublet snarare än synintrycket som gör att jag förstår att den inte gått in.

Fokus på Blåvitt.

Efter att ha hämtat mig från den första besvikelsen emotser jag ett kraftigt tryck från Blåvitt och en allt krampaktigare men i slutändan framgångsrik jakt på mål. Jag får delvis rätt, men kan inte blunda för att Åtvid kommer i allt giftigare kontringar. Eller kontringar förresten, det börjar se ut som att det är dom som trycker på och vi som kontrar. Jag ser inte riktigt vad som händer när vi släpper in målet på den långa frisparken. Det har blivit mer och mer fullsatt på rullstolspaviljongen så jag kan inte justera min position så mycket längre, jag har valt att vända mig mot den bortre planhalvan där jag vill att det ska hända saker. Det gör det också till slut. Jag kan tydligt se Robin Söders ryggtavla när han hänger i luften och knoppar in en hörna. Tror bergfast på att han inte kommer att nöja sig med detta, att han ensam ska rädda upp situationen. Vid några tillfällen ser det inte ut att vara så långt borta, men i det här skedet börjar jag motvilligt förlika mig med att det bara blir en poäng i dag. Då kommer chocken, en lång boll av det slag bara Tobbe borde få springa på, och så blåser domaren straff. Straff. Jag har slutat tro på mirakel nu. Naturligtvis sitter straffen, och karnivalen brakar lös på Kopparvallen.

Straffen som sänkte oss.

Blåvit skymning?

Slutsignalen ljuder och en massiv glädje skakar om hela bygden. "Åtvid är bäst! Ja, det kan inte bli bättre!" hör jag några småtjejer jubla på vägen ut. Det är väl något slags tröst att det fortfarande finns de som ser det som en merit att besegra 2010 års IFK Göteborg. Jag vill bara gå och spy nånstans. Vi har förlorat mot Allsvenskans jumbo. De vann rättvist, odiskutabelt. Inget som kan snackas bort. Mörkret är totalt. På vägen tillbaka kör vi lite fel och hamnar på en grusväg som tar oss än djupare in i skogen. Det är vidunderligt vackert, kvällsolen filtreras av trädens grenar, och de små insjöarna sveps in i ett trolskt skimmer. Kronhjortarna dyker upp igen, och för stunden kan jag glömma civilisationen och att det finns en färsk besvikelse att härbärgera. Men förr eller senare tar vägen ut i ingenstans slut. Vi ska vända om, åter samlas på Gamla och se Blåvitt uppträda som mästare igen. Kanske på torsdag, kanske inte, men förr eller senare.

33 kommentarer:

  1. Bra skrivet kamrat!

    SvaraRadera
  2. Bra! Skriv en bok för tusan.

    SvaraRadera
  3. Offside-klass på inlägget.

    SvaraRadera
  4. Well done. Du borde skriva mer.

    SvaraRadera
  5. helvete vad bra skrivet mr! mer av dig tack!

    SvaraRadera
  6. Aa, som sagt, offsideklass!:)

    SvaraRadera
  7. Jag har också bott på Vårdsnäs, det var elfte september 2001. Det verkar som att det där stället för med sig katastrofer..

    Hur som haver, bra inlägg, har saknat K-märkt!

    SvaraRadera
  8. Mycket bra skrivet. Fick faktiskt en tår i ögat på slutet. Keep up the good work! Snart skiner Poseidon!

    SvaraRadera
  9. Tycker inte att ÅFF vann rättvist

    SvaraRadera
  10. vackert skrivet kamrat :)

    SvaraRadera
  11. Toppklass, mannen.

    SvaraRadera
  12. Imponerande text. Härligt flyt och go´att hänga med i.

    SvaraRadera
  13. bra inlägg!

    SvaraRadera
  14. Åh, jag har längtat efter mer krönikor av dig sen den du skrev efter din första bortamatch!

    Sjukt fint, du skildrar det så bra!

    K

    SvaraRadera
  15. Härlig vinkel, härligt skrivet och snyggt illistrerad artikel med bilderna.

    Skriv mera Mattias!

    SvaraRadera
  16. Underbart Mattias!
    Ser fram emot fler skildringar från dig.

    SvaraRadera
  17. Gott mos, duuuude!

    Jag gillar när jag känner skrivarglädje i texter!

    SvaraRadera
  18. Ruskigt jävla bra skrivit. Stort tack!

    SvaraRadera
  19. Som tidigare talare, riktigt bra skrivet!
    Helt klart i en klass för sig vad det gäller den här typen av inlägg. Fortsätt skriva, Mattias. Du gör det riktigt bra!

    SvaraRadera
  20. Kul reportage. Det lag som var deras värsta rival i början på 70-talet, var vi Gnagare. Bondtölparna piskade våra små gnagarrövar och vann 2 guld?på kuppen.
    Jag var 10 bast.

    SvaraRadera
  21. grymt. Åtvid måste besökas, någongång, Åshöjdens BK liksom..
    Hur fan ska vi ta poäng mot danskarna..

    SvaraRadera
  22. Ser redan fram emot din nästa krönika !!

    SvaraRadera
  23. Jag är nyfiken; skriver du med bliss, dikterar du för din assistent eller kan du skriva själv?

    I vart fall, det är ett jäkla jobb du lagt ner. Vartenda ord ligger rätt.

    SvaraRadera
  24. bra jobbat!!

    SvaraRadera
  25. Grymt bra skrivet! Blåvit poesi!

    SvaraRadera
  26. Har snackar vi klass. På artikelförfattaren alltså!

    SvaraRadera
  27. Instämmer i hyllningskören.

    SvaraRadera
  28. Alltid lika bra inlägg, fortsätt så. Framåt Kamrater!

    SvaraRadera
  29. Lite om hur jag skriver finns här: http://bit.ly/9vzuT7

    SvaraRadera
  30. semafor: enligt säkra källor har mild haft kvartsamtal med vissa av spelarna, men tydligen skall ragge inom kort byta klubb, sedan kan det också sägas att Olsson(tränaren) ligger illa till för att få sparken

    SvaraRadera
  31. Mattias, har saknat dina texter.
    Toppklass, kamrat!

    SvaraRadera
  32. Jättebra skrivet Mattias, dina texter håller helt klart en klass för sig

    Ser som vanligt fram emot nästa skildring

    Framåt mot tre poäng ikväll!
    En för alla, alla för Blåvitt!

    SvaraRadera
  33. Blazen/Johan A2010-04-29 13:06

    Tack Mattias, fint som alltid.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.