2010/04/22

Vi har vunnit Svenska Cupen...

SVENSKA CUPEN. Det har blivit den tiden på året där jag upprepar mitt mantra: Satsa på cupen, cupen är viktig, det är kortaste vägen ut i Europa. Nu ter det sig kanske lite märkligt, då Blåvitt faktiskt är det lag som sett till resultaten satsat mest på cupen de senaste åren. Eller har vi det? Är det kanske så att de andra lagen har satsat så lite på cupen att det är det som har hjälpt oss till framgången? Som ofta annars kanske det är en kombination av båda. Hur som helst så tyckte jag mig känna av att cupen var lite hetare förra året än innan. Ingen stor skillnad men ändå ett steg i rätt riktning. En bidragande orsak var kanske att de andra lagen satsade lite mer än tidigare. Återigen inte mycket, men litegrann. Det är just av den anledningen vi måste ha extra fokus på de fem matcher som utgör cupen för vår del.

Vår första omgångs motstånd utgörs av ett superettanlag, eller av de få lag från lägre division som har skrällt i tidigare omgång/ar. Detta ska på pappret inte utgöra något hinder, även om det kan vara nog så tufft att få möta topplagen i superettan.

Förutsatt då att vi klarar oss förbi denna omgång och att de allsvenska lagen faktiskt gör vad de ska, så kan nästa omgång bestå av 16 allsvenska lag. Jag gissar dock att allt från 2-5 lag ryker beroende på lottning. Får vi lottningar med topplag från superettan mot t ex Åtvid eller Gais så lär säkert ett par lag från högsta serien ryka. Men det är inte riktigt poängen. Från omgång fyra (vår andra) så är det bara ”bra” lag kvar.

Det är alltså ynka fyra matcher som vi ska klara av för att ha säkrat vår europaplats. Kanske än viktigare nu när vi startat serien knaggligt. Vi lär säkert avancera uppåt men vi har lämnat ett försprång och det kommer bli tufft. För så länge man inte vinner och får en CL-plats så är det cupvinsten som ger bästa utgångsläge inför UEL. Cupen garanterar en start i kvalomgång 3 istället för omgångar 1 och 2 som platserna i Allsvenskan ger.

Lite reflektioner då om vår första omgång som ska spelas i mitten av vecka 20, 18-20 maj närmare bestämt, och som då också utgör sista ansträngningen innan VM-uppehållet. Vi kan alltså inte möta allsvenskt motstånd här. Matchen spelas också på bortaplan. Vad är mardrömsmotstånd och önskemotstånd om det finns något sådant?

Öster, Giffarna, Ängelholm, Hammarby TFF, Hammarby, J-Södra, Limhamn-Bunkeflo, Syrianska, Öis, Trollhättan, Väsby, Degerfors, Ljungskile, Falkenberg, Västerås/Norrköping.

Edit: Vi blev lottade mot Väsby. Väsby kom strax ovanför nedre kvalstrecket förra året och borde vara en hyfsat bra lottning sportsligt sett.

Jag föredrar en kort resa, Sundsvall och Östersund låter inte som någon höjdare även om Östersund skulle ge ett beskedligt motstånd. Ljungskile är nära men dit vill man aldrig åka, någonsin. Jag skulle föredra Trollhättan eller kanske Falkenberg. Öis skulle ju ge en hemmamatch, det är ett lag vi borde slå (vid borde slå alla lag här ovan) men den gamla klyschan att ett derby är ett derby vill jag inte utmana, eller kanske ändå… Vad säger ni? Facit om vilket lag vi möter kommer under dagen.

Snabbfakta Svenska Cupen:
· Med kvalomgången, ibland kallad omgång 0, så spelas totalt 97 matcher.
· Vi går in i omgång 3 och då har det redan spelats 66 matcher, alltså 68 procent.
· Kommer man tvåa i cupen och förlorar mot seriesegrarna så vinner man ändå UEL-platsen, förlorar man mot något annat lag så puttas den UEL-platsen in i Allsvenskan istället.
· Matchdagar är 18-20maj, 4juli, 10juli, 28 oktober och 14 november.
· Vid en eventuell final så lär vi med 99 procents säkerhet få spela på bortaplan.

13 kommentarer:

  1. du glömde 1%

    SvaraRadera
  2. Intressant! Jag tycker som du: Falkenberg eller Trollhättan.

    SvaraRadera
  3. Trollhättan känns som en omöjlig uppgift. Vad jag förstått så skulle samtliga spelare i den truppen vara ordinarie i IFK Göteborg.

    SvaraRadera
  4. Själv så har jag inget emot om det råkar bli något av norrlandslagen Sundsvall, eller helst Östersund, då min restid skulle förkortas markant =)

    SvaraRadera
  5. Limhamn/Bunkeflo borta vore fint, då kan jag ta cykeln till matchen.

    SvaraRadera
  6. Haha Östersund skulle vara gött... Föräldrarna bor där och jag själv är född och uppvuxen där, flertalet av de I ÖFK är gamla lagkamrater till mig, sen så har jag hört historier från farsgubben när blåvitt var där under 80-talet då han såg Torbjörn Nilsson på östersunds gröna matta:)

    SvaraRadera
  7. Det blev Väsby och där jobbar jag! Änglarna Uppsala-falangen ska representera på läktaren!

    SvaraRadera
  8. Vågar man hoppas på en final på hemmaplan i år? Eller står det skrivet i sten att Blåvitt skall spela final på bortaplan?

    SvaraRadera
  9. Ja tyvärr blir det bortaplan även i år :(

    SvaraRadera
  10. varför är det 99% chans att få spela finalen på borta plan?

    SvaraRadera
  11. För att vi alltid spelar på bortaplan, har du inte hängt de senaste åren ;)

    SvaraRadera
  12. Vadfasen, Alexander Hysén spelar ju i ÖFK! Hade varit grymt roligt att se honom mota bollar från Tobbe

    SvaraRadera
  13. Äsch, Väsby är en ok lottning sportsmässigt, men ingen kul resa. Personligen skulle jag föredra en lördag och en match åt helvete långt upp i Norrland, helst Kiruna typ. Hade varit kanon kul resa. Nu blir det ingen. Åtvid däremot nu på lördag.
    Alla till Åtvidaberg!!!

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.