2010/04/09

Därför får inte Tobias Sana speltid



Tobias Sana
LAGUTTAGNING. Under inledningen av säsongen har Blåvitts vänsterkant haft uppenbara problem. Den tilltänkte vänsterbacken Dyrestam långtidsskadade sig på försäsongen och sedan har spelare som Hjalmar Jonsson och Sebastian Eriksson haft stora problem att ersätta honom. Framför dem har samtidigt en i grunden central mittfältare, högerfotade Elmar Bjarnason, effektivt raderat ut kantspelet. Han trivs inte med att spela till vänster, speciellt inte i motgång.

Nu skriker fansen efter att få se Tobias Sana.

Försäsongens offensivt mest kreativa spelare är tvåfotad och en utpräglad vänsterytter. Han har innan Allsvenskan började inte bara hunnit med att göra två konstmål - där han drivit in från sin vänsterkant och skjutit så att målvakter sett ut som statister - han har fått massor av lovord och beröm från egna medspelare och tränare. Men när allvaret börjat får han nöta bänk:
- Klart det är frustrerande, men jag kan bara göra mitt för att visa att jag ska ha en plats, säger Tobias Sana till GT.

I torsdagens GT bevakades U21-matchen mot Värnamo med ett helt uppslag i GT-Sporten. Där betygsätts bland annat samtliga comebackande stjärnor och de flesta av dem får även komma till tals. Sana beskrivs av reporter Emma Lukins som spelaren som "stod för det kreativa i offensiven" och får lovorden "Visade upp stor spelglädje och ville ha mycket boll". Kraven på att se Sana spela minskar därmed knappast från supporterhåll, men Teddy Olausson förklarar varför den förre Qvidingstjärnan ännu inte har släppts i genom:
- Det gäller att han blir bättre i det defensiva arbetet. Han måste får ett bättre grepp om hela vår spelidé först. Men det kommer att komma.

Även Fredrik Risp fick lovord: "Gjorde 90 stabila minuter. Hade mycket att göra och spelade in sig mer och mer i positionsspelet och tajmingen. Stor och stark i luften. Drivande, avancerade även framåt ett par gånger och rörde till det för Värnamo-försvaret. En klippa bakåt".
- Resultaten har nog satt sig i huvudet på vissa. Vi måste går in med ett större självförtroende än vad vi har gjort, säger Fredrik Risp.
- Jag hoppas kunna konkurrera om en plats mot Brommapojkarna, fortsätter han.

Hos Sportsday träffade Henrik Leman samtidigt Blåvitts tränare Stefan Rehn för ett samtal om hur den onda cirkeln han vändas, hur mönster skall brytas och vad som behöver ske framöver:
- Någonstans är det bra att folk får reagera. Vi är "mesta mästarna", det ska gå som på räls, men så jäkla enkelt är det inte, bara för att vi hade en bra säsong i fjol. Titta på vår trupp, med tio gubbar 21 år eller yngre. Det här kanske är en väckarklocka för alla. Vi får fundera, hitta positiva bitar, gå vidare, säger Stefan Rehn.

Men det kanske är precis de spelarna som borde få chansen nu när det gått lite motigt? För faktum är att de grabbar man satsade på senast, Hjalmar Jonsson och Thomas Olsson, är veteraner i en blåvita truppen. Det var inte de unga killarna som fick kliva in efter fiaskot i Helsingborg. Men Rehn ser det som alla andra ser, att en kant klickar just nu:
- Vi måste få igång vår vänstersida mer. Hota mer. Det gick väl så där senast.
Elmar Bjarnason har inte varit jättelyckad?

- Han har inte fått ut allt av sitt spel. Då handlar det om att han måste spela enkelt, inte använda sex-åtta tillslag och bli av med bollen. Vi har pratat med honom om det.
Nicklas Bärkroth var en injektion när han kom in till vänster senast?

- Han är absolut aktuell. Full fart, det händer alltid saker, säger Rehn till Sportsday.
2008 använde ni Adam som vänsterback och vänstermittfältare. Du utesluter inte att det kan bli så igen?
- Nej. Vi har diskuterat det. Man ska inte slå bort tanken.
Sebastian Eriksson som vänsterback då, var det sista gången mot Djurgården?

- Han hade ingen bra dag. Men så kan det vara för alla. Det gäller bara att glömma det. Och "Sebban" har spelat vänsterback förut och gjort det bra, säger Rehn.

Samtidigt sitter Tobias Sana - försäsongens stjärna - kvar på bänken:
- Det är hård konkurrens, säger han till GT.

27 kommentarer:

  1. "Försäsongens stjärna"?

    De matcher jag såg var han inget speciellt.

    Spelet har klickat men tror verkligen inte Sana är mirakelkuren.

    Tror får folk får ha lite tålamod med att tränarna gör det dom tror är bäst.

    SvaraRadera
  2. Sebastian/ Bortsett från att han gjorde att par riktiga drömmål och var vår bästa spelare i offensiven tillsammans med Elmar och Tobias då? Sana fick ju hur mkt beröm som helst på försäsongen, bland annat i Tobias Hyséns blogg här på BaraBen...

    SvaraRadera
  3. Även från sportsday stod det

    Frapperande ändå hur lagets självförtroende kan försvinna så fort.
    Men du menar att det har lite med det unga laget att göra?
    - Ja. Och sedan är det så här: självförtroende är en sådan färskvara det finns inte... Vi hade bra självförtroende i vintras när det gick bra i träningsmatcherna, så vann vi med 3-0 mot Kalmar och allt var på topp.
    Sedan förlorade vi mot Häcken, utan att vara dåliga egentligen, och så kom matchen mot Helsingborg. Det räcker med så lite. >Säger Rehn

    SvaraRadera
  4. Jesper Blomqvists mustasch2010-04-09 12:03

    Så Sanas defensiv är för dålig?
    Men om vi har två defensiva innermittfältare då Faltsetas och Gustav spelar då?

    Vi har alltså EN forward och en släpande plus 4 mittfältare. Klaras inte defensiven?

    När William fick spela på vänsteryttern mot HIF då? Är William bättre defensivt än Sana?
    Söder spelade vänsterytter förra året. Var han defensivt bättre än vad Sana är?

    Bärkroth är verkligen en frisk fläkt på vänsteryttern, men han orkar inte springa så under en hel match heller. In med Sana som inhoppare då! Elmar är ju helt borta på vänstern.

    Allt kommer inte att lösa sig om Sana får chansen, men när det går så dåligt för laget som nu är det konstigt att inte spela med en naturlig vänsterytter.

    SvaraRadera
  5. Tack frankie då vet vi varför han inte är i elvan ännu

    - Det gäller att han blir bättre i det defensiva arbetet. Han måste får ett bättre grepp om hela vår spelidé först. Men det kommer att komma

    Tackar tackar...precis sånt här man vill se mer av på Bara Ben

    SvaraRadera
  6. Jesper Blomqvists mustasch2010-04-09 12:09

    När vi jagar ett mål undrar jag om man ska prioritera defensiven?

    Är det inte läge då att sätta in någon som är kreativ?

    SvaraRadera
  7. Gbg Angel/ En rekommendation är annars att du köper GT själv, så hade du läst detta redan i går.

    SvaraRadera
  8. I ärlighetens namn frankie så läste inte jag det....
    men sportsday däremot

    Men eftersom jag ändå har undrat så var det kanon o få läsa det här
    Baraben rocks!!

    SvaraRadera
  9. Elmar var ju extremt bra på försäsongen, men har inte riktigt lyckats nu i början av allsvenskan. Känns som allt låser sig för honom om inte laget presterar.

    SvaraRadera
  10. - Det gäller att han blir bättre i det defensiva arbetet. Han måste får ett bättre grepp om hela vår spelidé först.


    Slå mer långbollar Sana, spela mer tråkfotboll! Långbollar! Långbollar!

    För fan, om vi spelar med 3 defensiva mittfältare, varav en är allsvenskans bästa. Så kan han väl för fan härja fritt i offensiven. Se på världens bästa, Leo Messi.

    SvaraRadera
  11. Fan va synd om Sana! Vadå defensivt, man måste ha spelare som kan satsa allt på offensiven annars får vi de skitspel vi haft den senaste tiden. Tar Messi något som helst defensivt ansvar ?

    Fan va jag stör mig på detta defensiva tänk, offensiv är bästa försvar!

    Lider verkligen med Sana

    SvaraRadera
  12. Vi leder mest långbollar ligan i AS.
    59 tjongbollar per match

    SvaraRadera
  13. Man har nästan glömt att Hjalle konstant gick in och ut ur laget ända fram till för ett år sedan. Nu har han spelat varenda match sedan försommaren 2009 oavsett hur han presterar. Risp och Kalle kommer tyvärr aldrig få spela på bekostnad av Hjalle.

    SvaraRadera
  14. när du säger att sana är "dubbelfotad" är det lite väl att ta i tycker jag! För det första har killen ingen vänster och för det andra när han använder den så ser det ut som en tillbaka pass istället för ett skott!

    SvaraRadera
  15. Pat the Cat2010-04-09 16:51

    Glenn:

    Konstigt då att Sana i en intervju med Sportsday sa att han i stort sett är dubbelfotad men att VÄNSTERN t o m är lite bättre...

    SvaraRadera
  16. Frankie är kung!!!
    Jag säger precis som alla andra, Sana kommer inte frälsa oss men han är verkligen värd en chans och om det inte skulle gå bra så ska man inte kasta honom åt vargarna. Vi ska lyfta fram våra talanger, hjälpa dom fram....

    Älskar IFK

    SvaraRadera
  17. Vet att jag skrattade åt att Gajs skulle spela 4-6-0 alltså utan forwards men Blåvitt Vad har dom för spelsystem 4 backar en högerytter och resten centrala defensiva mittfältare förutom när Tobbe e hel då! Kom nu inte å kalla Per för forward för det e han definitivt inte.UNDRAR VARFÖR VI INTE HAR NÅGOT SPEL DÅ??????? Finns inte en enda passnings spelare i blåvitt idag så tjongandet får vi nog stå ut med denna säsongen med

    SvaraRadera
  18. "Inte grepp om vår spelidé" - Sana är uppenbarligen inte redo, måste skolas om till innermittfältare eller striker, sedan kanske han kan få chanen på vänsterkanten.

    SvaraRadera
  19. Därför får Sana ingen speltid.........väntar fortfarande på svaret.

    SvaraRadera
  20. anonym 22:46/ Ett tips: Läs texten, där motiverar Teddy varför de inte spelat Sana än.

    SvaraRadera
  21. Jag förstår inte Blåvitts ledning. Man marknadsför hela vintern med att IFK är nästa mästarna och sen tar man i varje match ut en defensiv startelva som i bästa fall håller nollan! Var är laget som ska göra oss till mästare? Ta bort den här här löjliga defensiva taktiken med ett 2-mans mittfält någon meter framför 4-backslinjen och visa lite attityd framåt. Vi supportrar kommer att tröttna snart om vi inte en enda match dominerar spelet på G.U.

    SvaraRadera
  22. Anonym 22:46 menar väl att han inte köper deras svar antar jag. Och det är vi nog många som har svårt att förstå och köpa just eftersom de har använt strikers, innermittfältare, högerbackar m.m. där men inte vill använda en som är VÄNSTERMITTFÄLTARE.

    SvaraRadera
  23. jag hatar stefans svar när han säger att sebban gjorde en bra match bara för att skydda honom!
    kan han inte bara säga att laget var kasst, rakt igenom.

    SvaraRadera
  24. Snart kommer Söder tillbaka... Han funkar väl som vänsterytter ellar? :)

    SvaraRadera
  25. Sôverän artikel. Skönt att få höra hur tränarna resonerar.

    SvaraRadera
  26. När blir Kamal frisk?
    Han är saknad just nu, eller är det bara jag som tycker det?

    SvaraRadera
  27. in med sana!!!!!!!!!!!!!

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.