2010/04/13

Man ska inte dalta med spelarna - men...

GÄSTKRÖNIKA. BaraBen.com välkomnar gästkrönikor från er läsare och supportrar. Ibland från ett okänt namn, ibland en fotbollsprofil, ibland en anonym person. Vill du dela med dig av dina åsikter till BaraBens tiotusentals läsare så mejla in ditt material till oss. I dag skriver signaturen "Konfiko" om kritik och ett spel som gått i baklås.

I går publicerade Aftonbladet en artikel där även våra spelare går ut och gnäller om att motståndarna läser sönder vårt spel. Frustrationen har tydligen spridit sig ytterligare. Själv tror jag inte att problemet ligger i att motståndarlagen vet hur vi spelar. Jag menar, bara för att ett lag vet hur Messi fungerar så betyder inte det att de kan stoppa honom. Han är helt enkelt för bra på det han gör.

Givetvis är det knappast nyktert att rakt av jämföra Messi, en av de största genom tiderna, med IFK Göteborg, men jag hoppas att ni skall förstå mitt resonemang. Spelidén i sig själv är det inget fel på, problemet är att vi inte lyckas utnyttja den maximalt. En kommentar till detta är att spelidén inte skulle lämpa sig för det spelarmaterial som vi har i dagens trupp. Ett argument som jag lätt hade kunnat köpa om det inte var så att vår trupp knappt har förändrats sen förra säsongen när vår spelidé fungerade utmärkt. Visserligen bör tränarna göra små justeringar för att täcka upp förlusten av exempelvis Wernblom, men på det stora hela så borde spelet fortfarande fungera utmärkt.

Varför har Blåvitt då genomgått denna totala kollaps? Kanske är det helt enkelt i huvudet hos spelarna som felet ligger? Någonting (förväntningar, psykningar, krav på sig själva) har fått dem att tvivla på det som de gör. Detta märks allt mer tydligt när de dessutom går ut i media och klagar. Vissa spelare tror helt enkelt inte på att Blåvitt kan vinna med den spelidé som laget har idag. Det förvånar väl knappast någon att man inte vinner några matcher med en sån inställning? Istället för att försöka motbevisa tvivlarna letar spelarna istället efter tecken på att spelidén faktiskt är så dålig som de har fått för sig.

Varje gång en pass går fel förstärks spelarnas bild av att någonting är galet. Detta trots att den misslyckade passningen egentligen kanske berodde på ett dåligt underlag eller på att motståndaren tog i så mycket att han spräckte ringmuskeln för att lyckas fånga bollen. Istället för att se felpassen för vad den egentligen är blir spelarna allt mer övertygade om att något grundläggande med spelet är fel. Detta leder till ängslan och naggat självförtroende vilket i sin tur gör att även nästa pass går fel och vips är man inne i en ond spiral.

Det krävs en förändring i spelarnas attityd och självförtroende om vi skall kunna vända det här! Jag tror faktiskt att mycket av problematiken ligger i att vi har en väldigt ung trupp. Detta gör oss mer känsliga för motgångar och omvärldens reaktioner. Som äldre är man ofta mer säker på sig själv och vet att man kan ha en dålig dag medan man som ung är mer mottaglig för vad omgivningen säger och därför lätt målar fan på väggen över minsta lilla grej. Tobbe har flera gånger bett oss fans tänka efter vilka spelare vi kritiserar då alla inte kan ta kritik på ett bra sätt.

Då har vissa personer varit snabba med att hävda att man inte skall spela fotboll om man är känslig för kritik. Men vad fan! Ingen är mer än människa och det är klart som korvspad att alla (även de som hävdar att de inte gör det) tar åt sig av kritik på någon nivå. Nu menar jag inte att man skall dalta med spelare som inte presterar som de ska, det är snarare ännu värre. Istället bör man ha någon attityd i stil med ”Ok, jag gillar dig som f-n, men vad i h---e sysslade du med under matchen igår?!”. Kanske försvann den här attityden till Holland tillsammans med Wernbloom?

Helt klart är att de äldre spelarna i laget, exempelvis Sella & Tobbe, är otroligt viktiga för laget i den situation som Blåvitt befinner sig i idag. Dels kan de ofta se nyktert på en situation och exempelvis ta en felpass för vad den är men framförallt så agerar de som förebilder för de yngre spelarna som ser upp till dem. Om dessa förebilder visar minsta tendens till tvivel och naggat självförtroende är risken stor att alla unga spelare i laget snabbt hakar på.

Samma sak gäller tränarna. Om de i dagsläget skulle gå ut i media och säga att något är brutalt fel i Blåvitt skulle de unga spelarna förlora en av sina stöttepelare och börja tvivla allt mer på sig själva. Innan vi fans börjar skrika och gorma om tränarnas ignorans och att de inte ser de uppenbara brister som finns i laget bör vi kanske därför fundera en stund på varför Olsson väljer att enbart fokusera på positiva saker i alla intervjuer. Han är naturligtvis medveten om vilken negativ inverkan kritik skulle kunna ha på våra unga spelare. Han försöker ta sitt psykologiska ansvar som tränare och stötta spelarna som har det svårt.

I min värld är därför Olssons uttalanden helt försvarbara under förutsättning att han och Rehn gör allt och lite till för att lösa problemet bakom kulisserna. För det finns väl inte någon som på fullt allvar tror att tränarna och spelarna inte är medvetna om att problemen finns eller att de inte jobbar på hårt för att lösa dem?! Det ligger i allas intresse att det går bra för Blåvitt.
I slutändan handlar det därför om förtroende och om att våga lita på att tränarna och spelarna vet vad de gör. För mig är valet självklart och jag väljer att ta chansen att visa vad riktigt supporterskap handlar om. I medgång och sorg mina kamrater. I medgång och sorg. Snart skiner Poseidon igen.

/Konfiko

42 kommentarer:

  1. Mycket bra skrivet. Har också varit inne på detta faktiskt, men inte mer än bara rört ämnet för att det har känts sjukt jobbigt att inte kunna njuta av Gnhiets olycka när vårat eget lag underpresterar.

    Vi får hoppas att det vänder i och med Trelleborg och sen mot Elfsborg, då jävlar! Vi tror på er Blåvitt!

    SvaraRadera
  2. Mkt bra skrivet.

    //D-Day

    SvaraRadera
  3. De unga spelarna går väl in på baraben och läser att de ska ta guld om 200 dagar. Skriv superettan istället så får de inga krav på sig!

    SvaraRadera
  4. Ja, det är väl ingen nyhet att motståndarna läser IFKs spel. De gör väl analyser före matcherna precis som i premier league eller La liga. SKillnaden är bara att det krävs jobb för att förstöra motståndarnas analys. variera löpningar, hittat annat rörelsemönster etc etc. Det kommer att komma tillbaka när motståndet är livrädda för Blåvitts maskin.

    SvaraRadera
  5. När ett gäng medelråttor med enormt självförtroende kan vinna både cup och serie, så är väl det ett bevis på hur mycket psyket spelar roll. Nu har luften gått ur Bojan och tyvärr verkar vi också ha fått en mental kollaps.

    Då är det viktigare än nånsin att sjunga, klappa och stötta. Buandet och svordomarna kan ni köra framför tv:n.

    Vi är inga råttor, vi är Blåvitt!

    Mycket finare och mycket bättre!

    SvaraRadera
  6. Lädernunnan2010-04-13 08:50

    Yepp, så ligger det till.
    Som supporter känner jag stor oro över den här inledningen. Det skulle vara skönt att se en vändning nu, lite sköna mål och ett gäng trepoängare så att vi kliver upp dit där vi hör hemma.

    SvaraRadera
  7. En sak är som sagt säker och det är att buande och gnäll från oss supportrar definitivt inte gör saken bättre.
    Jag vet att detta läge är oerhört frustrerande men våra spelare vet redan att de underpresterar och det är tillika våra uppgift att hjälpa upp de ur träsket!!

    SvaraRadera
  8. Vi sa innan BP att den kändes som en vattendelare, en match där det borde vända om det skulle bli nått guld i höst. Den känslan sitter kvar, om de inte löser situationen nu så kommer loppet vara kört innan uppehållet.

    SvaraRadera
  9. Ta mig fan den bästa krönikan på riktigt länge. Här har ni den största anledningen till varför det går som det går, och dessutom ett välgrundat argumenterande för hur vi fans (inte) bör agera för att förbättra situationen.

    SvaraRadera
  10. Bra!

    ALLA TILL TRELLEBORG!

    SvaraRadera
  11. Men det värsta är att vi tar stryk av både GAIS och Häcken och blir bottenlaget i Götet!

    SvaraRadera
  12. Freschve å Tryggve2010-04-13 11:02

    Anonym 10:46

    Din stockholmare. Din get. Din gamla vällingflaska. Din mögliga ost. Din urkramade räkosttub.

    SvaraRadera
  13. Sjunger i medgång och sorg kom ihåg det kamrater!

    SvaraRadera
  14. Jag tror att lite av krampen hos spelarna beror på att IFK:s marknadsavdelning redan tagit ut seriesegern i förskott. Det är inte likt Blåvitt att agera så kaxigt som man valt att göra i år. Deras slogan Nästa mästarna känns inte igen från IFK, historien visar att man hade en annan ödmjukhet i ledningen förr.

    SvaraRadera
  15. Nu på lunchrasten var jag och köpte biljetter i shopen till matchen på söndag och vem tror ni promenerar förbi om inte självaste Glenn Hysén!

    Det är inte utan att man blir lite skakis i knäna när man är så nära en av de äkta Glenn.

    SvaraRadera
  16. Bra! Jag saknar Wernbloom. Och ibland önskar jag att Wallerstedt var kvar och snubblar in ett mål i 87:e utan att veta hur.

    Om ni vill slå ihjäl lite tid innan avspark mot Trelleborg kan ni passa på att lägga upp era blåvita smultronställen, eller gilla mitt på goteborg.com.

    SvaraRadera
  17. Kanon krönika!
    En annan infallsvinkel är att största majoriteten i klacken är unga killar/tjejer som ser det naturligt att kritisera högljutt. Vilket är kanske normalt i deras kretsar. De vet att det påverkar, dock ovetande att det demoraliserar kollektivet.
    Spelet har gått i baklås och de som tror att det fixar sig på en match misstar sig! Det kanske kan gå bra i nästa match för att sedan följas upp av ny plattmatch.
    För att rätta till detta svaga spel tar i mina ögon minst 5-6 matcher. Och då har tåget gått för sm guld.
    Men ingen hade varit gladare än jag om det visar mina tankar är fel!

    SvaraRadera
  18. Bra skrivet!


    Jag har gnällt från läktarhåll så det står härliga till, men det har inte hjälpt.Mot Borås skall jag fanimej vara en snäll pojk i 90 min. Spelar Blåvitt kanon och vinner så är jag snäll resten av säsongen

    SvaraRadera
  19. Mycket bra skrivet.
    Jag håller med helt och hållet.
    Jag tror oxå det är så att när spelidén inte fungerar så kanske man ska byta ídé och kanske köra 4-4-2 för att få dom på andra tankar och nya idéer.
    Det verkar som det låser sig för ofta när bollen inte går som dom vill

    Kom igen nu blåvitt vi kan bättre.

    SvaraRadera
  20. Sämst i stan. Gött snack!

    SvaraRadera
  21. Rösta på BaraKinin!

    SvaraRadera
  22. Bortsett från försäsongen har vi aldrig spelat riktigt bra sedan Wernbloom och Bjärs lämnade. Förra hösten vann vi matcher tack vare god vilja. Nu har vi ingen vilja och således går det åt skogen.

    SvaraRadera
  23. Väl formulerade tankegångar.

    SvaraRadera
  24. Riktigt bra skrivet!

    I medgång och motgång - BLÅVITT!

    SvaraRadera
  25. Bra skrivet. Nu tar vi tag i det här!

    SvaraRadera
  26. Bra och välformulerat. Thanks.
    Nu får vi hoppas på en vändning bara, kan väl inte vara så svårt..?

    SvaraRadera
  27. fint att ni har en amatörpsykolog på baraben. Det verkar som att författaren utgår från att tränare och spelare är kompetenta nog att reda ut problemen. Men tänk om så inte är fallet? Den kritik som uppstått efter katastrofala resultat har ju snarare inneburit ett ifrågasättande om kunnandet verkligen finns där? Tänk om vissa spelare faktiskt är så usla som illasinnade tungor vill göra gällande? Själv är jag inte kunnig nog att avgöra om spelarna "har det i sig" eller ej, men jag förstår tillräckligt av spelet för att inse att dom, om så är fallet, inte i alla situationer förmår visa att dom ska bära den blåvita tröjan.

    Spelarna måste vara beredda på att få kritik vid sämre prestationer, dom spelar i en klubb vars supportrar tycker om att jämföra sig med andra storklubbar i Europa. Och det vill vi väl kunna? Med det följer att vi har spelare som tycker om att prestera under press. Att snacka om att spelarna är unga osv är helt irrelevant - det är ett underkännande av dom som professionella spelare. Kan dom inte stå upp när det blåser ska dom inte spela på den här nivån. Kkanske en stillsam tillvaro i juniorlaget är mer passande? Istället får klubben ta ta in spelare som klarar av att spela i allsvenskan. Så enkelt/svårt är det. Här finns inte tid för att söka lösningar på längre sikt - då är vi snart i ettan.
    Eller...
    Huvudsaken är väl att alla är med och har kul och ingen känner sig orättvist behandlad?...

    SvaraRadera
  28. " Nästa mästarna"? Hahahahaha. I superettan då, eller?

    ÖIS upp, bläskit ner Hahahaha

    SvaraRadera
  29. Ersätt Wernbloms plats med Ragge. Han är förmodligen den i truppen som har mest lika egenskaper som Wernblom.

    Sen lär Ragges värde stiga till 80 millar innan han blir såld

    SvaraRadera
  30. Trist om vi är sönderlästa, trodde ingen skulle fixa det faktiskt:(. Att lägga långt på en ensam anfallare trodde jag skulle vara svårläst.

    Jaja man ska inte underskatta tränarna i allsvenskan.

    SvaraRadera
  31. Så man ska lägga långbollen på Hysén även när det inte finns några ytor bakom backlinjen eftersom motståndarna sitter i knät på sin målvakt? Så man ska spela alla bollar till Sella även när han har 3 motståndare mot sig? Så man ska skita i alla andra alternativ än dessa två?

    SvaraRadera
  32. Söder is back: http://www.svenskafans.com/fotboll/artikel.asp?id=351083&show=all#comments

    Vi behöver lite tyngd i anfallen. Vilken spelare har liknande egenskaper som Wernblom i Blåvitts trupp?.........

    Jo Ragge!!!

    Då har vi snart följande lag o allt blir bra:

    ------Söder
    Hysen Ragge Sella
    ----Elmar Seb
    Adam Hjalle Kalle Lund

    SvaraRadera
  33. Kul med en massa intressanta kommentarer och åsikter.

    @ Niklas Sjögren: Precis vad jag också menar. Att om man är säker i sitt system så spelar det (grovt taget) ingen roll om motståndarlaget gör en klockren analys för du har alltid möjlighet att överraska med något oväntat och variationer i spelet. Men det krävs nog att grunderna sitter ordentligt innan dessa variationer kan utnyttjas på ett effektivt sätt.

    @ Anonym 14:24: Bra kommentar. Självklart är det så att även unga supportrar agerar på samma sätt som unga spelare. Samtidigt som de reagerar häftigt vid motgång så jublar de jävligt högt när det går bra så det går åt båda hållen.

    @ Larsson: Visst kan det vara nödvändigt med ett byte i spelidén just för att det skulle ge gubbarna något att tro på igen. Bra kommentar.

    @ Per E: Haha. Amatörpsykolog? Antar att jag samlat ihop till den. För att bemöta det du skriver så är jag inte naiv nog att tro att allt tränarna gör är felfritt eller att det inte finns utrymme för förbättringar. Absolut inte. Mitt förtroende för tränarna bottnar snarare i att de än så länge inte har gett mig anledning att tvivla på dem. Med tanke på förra årets resultat och hur truppen såg ut då så har de snarare överträffat mina förväntningar. Därför vill jag nu ge dem chansen att lösa de problem som har uppstått innan jag börjar proklamera för avgång. Annars skulle jag ju hamna i precis samma onda spiral som jag menar att spelarna hamnat i. Något som jag inte uppfattar som positivt så här i början av säsongen.

    Angående det här med spelarkritik så står jag fortfarande fast vid att ingen är mer än människa och att man inte skall vara alltför snabb med att sortera bort spelare. Tänk om t.ex. Tobbe hade haft dåligt självförtroende. Då hade i alla fall jag som fotbollsälskare känt att det var värt att stötta honom lite extra bara för möjligheten att ev. få se 18 mål från honom under en säsong.

    Collberg: Jag hoppas och tror att den spelidé som tränarna vill förmedla innehåller mer än långbollar på Hajsen och inlägg via Sella. Annars tror jag knappast Mild hade låtit dem härja omkring uppe på Kamratgården.

    SvaraRadera
  34. Nån här inne som vet vad blåvitts spelidé är? Vänsterkanten kan vi ju lika gärna glömma, Vänsterbacken, oavsett vem, verkar ju ha besökandeförbud på offensiv planhalva. Trquartistarollen verkar vara en stång o bök-uppgift som ingen klarat av sen Boom-Boom stack, och de defensiva mittfältarna är sällan sedda gäster på offensiv planhalva. Kvar blir högerkanten med Sella o Adam/Lund som kreatörer o Tobbe där fram med sina visserligen grymma löpningar och känsla. När Sella har en mindre bra dag o Tobbe e skadad har vi ju inte ett skit. Tyckte det var talande sist när BP, ett betydligt sämre lag än Blåvitt, hade ett så markant bättre passningsspel än blåvitt (och planen var lika dålig där BP spelade)

    SvaraRadera
  35. Jag tror man måste ha stor respekt för Jonas Olssons kunskaper. och visst är det så att man kan inte "läsa allt". Har själv aldrig riktigt förstått det där med att läsa sönder. Oavsett hur ett spelsystem ser ut så räcker det att en spelare gör bort en spelare alternativt gör en oväntad sak så öppnas det plötsligt en mängd olika alternativ som förmodligen inte ens en bra schackdator kan räckna ut.

    var det inte en engelsk tränare som en gång sa ungefär som så att:

    "visst, Rocky Marciano var en förutsägbar boxare - han slog alltid ner sin motståndare"

    Med andra ord, är man bra (vilket vi är), så kan motståndaren läsa hur mycket de vill, så länge vi har en bättre spelare på varje position, så länge vi springer mest och kämpar mest så kan ju motståndaren försöka att läsa...

    Man hör ju aldrig att Barcelona blivit "sönderläst" trots att hela världen vet hur de spelar - De gör alltid fler mål än motståndarna verkar vara deras spelide...Och möter vi BP hemma så ska vi ju kunna vinna ungefär som när Barca möter vilket liga-lag som helst...

    Vet inte riktigt vart jag vill komma, men menar nog att det där med att "läsa sönder" kanske är att ge det teoretiska större betydelse än det har. Det är trots allt inte schack vi spelar utan en fysisk sport där den starkaste vinner...

    SvaraRadera
  36. Så länge laget presterar så skulle Mild aldrig röra tränarstaben, oavsett hur spelet ser ut. Ärligt talat, var hade vi hamnat förra året om vi hade haft någon annan forward än Tobbe? Bortaspelet var ju bedrövligt påvert hela säsongen. Jag vill se ett spelande lag med vårdat passningsspel, positionsbyten och mycket folk med i anfallen som trycker ner motståndarna djupt på egen planhalva. Obegripligt att en lirare och passningsspelare som Rehn propagerar den typen av hit and run-fotboll som laget spelar.
    /Puttefnask

    SvaraRadera
  37. Vårt bortaspel har varit uselt och trist att se på under många många år, och så borde det inte behöva vara. Man måste titta på det inom föreningen.

    Förresten, kan någon svara på varför vi sålde Wallerstedt? För att köpa Stiller? Nä, det går fan inte ihop.

    SvaraRadera
  38. Det var väl Walle själv ville lämna eftersom han önskade mera speltid och hade tröttnat på att vara Supersub. Vi hade redan Boom-Boom som target och då fanns det inte plats för Walle i startelvan.

    Konfiko sa:
    "Collberg: Jag hoppas och tror att den spelidé som tränarna vill förmedla innehåller mer än långbollar på Hajsen och inlägg via Sella. Annars tror jag knappast Mild hade låtit dem härja omkring uppe på Kamratgården."

    Då är det ju konstigt att vi inte sett något annat under de 5 första matcherna..

    SvaraRadera
  39. Går du på en MLA, NBA eller NHL match så måste du gå igenom metalldetektorer... och där är folk fan lugnare än här.. och det tar inte lång tid

    SvaraRadera
  40. Collberg - han hade ju kontrakt med oss? Jag vill lämna mitt jobb varenda jävla dag, inte släpper mina chefer mig så lätt.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.