2010/04/23

Inför: IFK Göteborg - IF Elfsborg (U)


Johan Lundgren och Rikard Yarsuvat
INFÖR. För tredje gången på en vecka möts IFK Göteborg och IF Elfsborg. Ikväll tar Blåvitts juniorer emot regerande svenska juniormästarna på Lemmingvallen. Avspark är kl 18.30.

Det är några förändringar i truppen sen förra veckans målfyrverkeri mot Helsingborg (6-1 till Blåvitt). Niklas Andersén är avstängd efter att ha nått tre gula kort. Sen tidigare saknas Chris Mbamba som åkte på en knäskada för några veckor sedan. David Johansson känner av en förkylning men kan starta på bänken i alla fall. Trevligare är det däremot att såväl Alexander Berntsson och Ismail Lawal är tillbaka från skador.

Ismail Lawal, nyförvärvet från Nigeria, går in i startelvan på topp, men eftersom det är första matchen för hans del så tar man det säkra före det osäkra och vilar honom under andra halvlek. Enligt Eijlert Björkman är Lawal en mycket irrationell och teknisk spelare som främst är snabb i riktningsförändringarna. Han brukar även visa hög moral vad gäller att jaga livet ur motståndarna för att vinna tillbaka bollen.
- Lawal har varit grym i veckan på träningarna, så det skall bli väldigt intressant att se om han kan få ut sin potential i matchsammanhang. Fortsätter han som han gjort hittills så vete tusan om han inte knackar på dörren till A-truppen inom kort, menar Eijlert Björkman.

Det pratades förra veckan om att Kamal Mustafa var aktuell för årsdebut inför denna matchen, men så blir det inte. Mustafa har bara gjort enstaka fotbollspass denna veckan och är inte redo än. Hans återkomst efter knäskadan får därför vänta något till.

Här är kvällens blåvita startelva:


Så vad kan man säga om Elfsborgs juniorlag? Man har spelat två matcher så här långt. Man inledde med en 3-0-förlust borta mot Helsingborg och följde upp med att vinna med 6-2 mot Örgryte IS på hemmaplan. Man är som sagt regerande juniormästare men det är ju så på den här nivån att spelare passerar tillåtna åldersgränser och Elfsborg har därför tappat en stor del av sin stomme sen förra året. Men att vinna med så bred marginal mot annars starka Öis talar ändå för att man besitter en hel del kvalitéer.


Håkan Sandberg
Elfsborg leds av förre blåvite spelaren Håkan Sandberg. Baraben.com försökte under morgonen att få en startelva och statusrapport om läget i truppen inför kvällen, men Sandberg verkar inte ha varit vid telefonen just då. Till elfsborg.se sa han däremot inför säsongen på frågan om chanserna att försvara guldet:
– Det kommer bli tufft då det har stor betydelse hur ålderskullarna faller. Förra året hade vi en stomme i slutspelet med sju-åtta spelare födda -90. I år har vi endast fyra stycken spelare födda -91 och de disponeras dessutom endast vid ett eventuellt slutspel, under seriespelet har vi en uttalad policy att spela med en stomme bestående av yngre spelare. På så vis är de här serierna svårtippade då även motståndarna varierar sina lag vad gäller ålder på spelarna. Men vi siktar på att ta oss till slutspel med den stommen vi har och sedan får vi se.

Den spelare som IFK Göteborg främst bör se upp med är Rikard Yarsuvat om han är med. Det är en snabb och målfarlig spelare som gjorde tre mål i måndags när U21-lagen möttes i Borås. Han var även med i målprotokollet när lagen senast möttes på Lemmingvallen där han helt på egen hand ur tomma intet kvitterade i slutminuterna.

IFK Göteborg - IF Elfsborg
Lemmingvallen, Ikväll kl 18.30

Fotnot: Undertecknads närvaro är just nu högst osäker pga förkylningar och annat bôs i barnaskaran på hemmafronten. Om någon där ute känner sig sugen att plita ihop ett matchrefererat i någon form för publicering här på bloggen så tar vi tacksamt emot en sådan. Alla bidrag är välkomna, stora som små. Maila mig på olof@baraben.com i sådana fall.

15 kommentarer:

 1. Men det låter ju skitabra

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 3. "Klart med LS On Tour på GAIS "borta".

  Blåvitt får tillgång till hörnet "på andra sidan rakt över LS", dvs sektion D1/D2 och där skapar vi ett LS on tour mot GAISarna.


  Biljetterna släpps inom kort på GAIS ordinarie försäljningsställen, bl.a. här.
  Har man biljett till D1/D2(samt är över 18 år) kommer man också ha tillgång till en bar. Ytan är begränsad mot vad vi är vana vid, men - i mån av plats - kommer det alltså finnas möjlighet att köpa sig en öl eller fem om man känner för det (först till kvarn...).

  Naturligtvis ordnar vi med musik / DJ för att vi skall fixa känslan av hemmamatch även innan vi kör över pajsarna på läktaren. Gais-borta-baren öppnar 90 min innan avspark.
  Passa på att köpa biljett så snart du kan, och det är även ett gyllene tillfälle att dra med några polare som vill prova på LS-gemenskapen, om än på "bortaplan"."

  SvaraRadera
 4. Lundgren och Allansson verkar ha bofast sig nu på de 2 centrala mittfältsplatserna.

  SvaraRadera
 5. Mycket trevlig och bra genomgång, som vanligt. Tack!

  SvaraRadera
 6. Kan någon på Baraben styra upp en intervju med Ismael? Eftersom han är från Nigeria borde han prata engelska, eller?

  Det skulle var kul att höra hans historia, och hur han hamnade i Blåvitt!

  SvaraRadera
 7. Detta är inte förankrat hos GAIS som arrangör. Inte heller är det förankrat med säkerhetsansvariga eller Polis.
  "Klart med LS On Tour på GAIS "borta".

  SvaraRadera
 8. Är så himla kul att det bjuds på information om våra fina ungdomsänglar.

  SvaraRadera
 9. Jättekul att kunna läsa om våra lite yngre änglar och se hur de flyttar sig närmre och närmre A-truppen. Cred till skribenten.

  SvaraRadera
 10. Jag kan sammanfatta lite i alla fall, eftersom jag inte såg Olof där...

  Det första som slår en när man kommer fram till Lemmingsvallen är att det blåser något rent överjävligt nere på plan, och i en sådan riktning att ett av lagen kommer ha enorm medvind liksom motsatt förhållande för det andra. Det visar sig att Blåvitt får spela i medvind i första halvlek. De första 15 händer inte så mycket, kanske med ett litet övertag för IFK men det mesta handlar om att försöka få bollen under kontroll på en riktigt risig gräsmatta och den starka vind som gör att man snart tappar räkningen på hur många framspelningar som rinner iväg över kortlinjen. Tjugo minuter in i matchen får nr 4 (jag kan villigt erkänna att jag inte ens nästan kan känna igen spelarna i U-truppen) vad som verkar en rejäl stämpling/smäll på foten och tvingas byta efter en period då IFK sakta börjat jobba upp laget mot ett samlat Elfsborg. Jag har noterat att bäst i IFK så här långt av vad jag har sett, var nummer 19 på vänsterkanten, kanske den kortaste spelaren på plan men som springer som en tok och jobbar på varje boll. Litet minus till IFK:s färgade anfallare, nummer 18, som inte är riktigt kompis med blåsten och verkar ha en tendens att hålla i bollen för länge och vilja göra en gubbe för mycket, något som håller på att ställa till det med snabba omställningar i alla fall två gånger när resten av laget är på väg upp. En halvtimma in i matchen får Elfsborg som knappt haft något spel i närheten av IFK:s straffområde ett helt oväntat friläge på deras vänsterkant, och man hinner tänka "nej inte en sådan där match!" innan Elfsborgaren lyckas pricka en utrusande målvakt. IFK dominerar första halvlek klart och trycker på bra på sin högerkant framförallt, och fem minuter innan halvtid kommer det välförtjänta ledningsmålet via ett inspel längs med backen från just högerkanten som mycket vackert skarvas vidare med hälen från nummer 19 (tror jag) och sedan är det lite oklart för mig vem som behärskat placerar bollen bakom Ellos målvakt, men snyggt är det. IFK skapar ett rejält tryck sista 10 men utan några jätteklara chanser förut ett par giftiga hörnor i absoluta slutet.

  Andra halvlek får någon annan summera för jag var tvungen att lämna, men det skulle inte alls förvåna mig om matchbilden blev helt annorlunda med ombytta vindförhållanden.

  / Nemo

  SvaraRadera
 11. Tackar Nemo! Väldigt bra.

  Nummer 19 låter som Andreas Petersson och 18 måste vara Ismail Lawal.

  SvaraRadera
 12. slutresultat: 2-1 till blåvitt, målskyttar: jetmir och mohammed, elfsborg gör 2-1 på straff och skapar tryck sista men blåvitt håller emot

  SvaraRadera
 13. Trist att jag varit småsjuk hela veckan annars hade jag varit på plats. Kan varmt rekommendera ett besök på Lemmingvallen.

  //Fredrik

  SvaraRadera
 14. IFK Göteborg-GAIS 2010-05-10 http://gais.se/Fotboll/gais.nsf/biljetter

  SvaraRadera
 15. Men lägg ner att tjata gajsmatch i alla inlägg. Här handlar det om ungdomsänglarnas match mot ellos.

  SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.