2010/04/21

Nu rullar vi!

FUNDERINGAR. Jag älskar rum. Allt man behöver är att slänga en snabb blick genom dem för att kunna förstå ungefär vilken del av en lång kedja händelser som dessa rum utgör scenen för. Vi är formligen omgivna av rum, vart vi än befinner oss; tanken vacklar till som en lördagsfyllerist av alla associationer som rum väcker hos mig.

Känn bara på ordet ”väntrum” till exempel. Vita väggar. Suckar. Alla landets ointressanta tidsskrifter samlade i en Ikeahylla av ljust trä; med pastellfärgade gardiner och rynkade pannor som fond. De konkreta: ”arbetsrum”, ”badrum”, ”omklädningsrum”; alla med sina lukter, minnen och syften. De som utgör en halva av ett helt som inte existerar: ”finrum” (fulrum?), ”vardagsrum” (helgrum?), ”allrum” (ingetrum!?). De får sällskap av det abstrakta ”andrum” och ”centrum”; som så vitt jag vet bara råkar heta likadant men inte alls har någonting med vare sig pengar eller saken att göra.

Hur man inreder och formar sina rum säger mycket om hur man är som individ. Ganska snabbt går det att känna igen en bokälskares tillhåll, och lika snabbt kan man komma till insikt om att det bor en storsamlare på platsen så snart som man orienterat sig genom röran som de brukar omge sig med. För egen del så präglades mitt rum under många ungdomsår av en stor blåvittflagga. För mig blev det till något av en ritual att plocka ner den varje matchdag, vika den omsorgsfullt, och ta med den till Ullevi. Flaggan och jag hade många fina stunder tillsammans; den var rent av ganska så berest; i alla fall vad gäller flaggor som allt som oftast spenderar sina liv åkandes upp och ner för samma stång.

Många hade säkert beskrivit min flagga som medfaren – ja, till och med sunkig – men det var just fläckarna av iskallt guldregn blandat med blod, svett och tårar som gjorde flaggan till en alldeles självklar del av det rum som var mitt. Ett stycke blått och vitt tyg blev som ett slags länk mellan hemmets lugna vrå och att härja med polarna på gamlas läktare; det var en bit ”hemma” att ta med sig ut i världen (eller i alla fall till Örjans vall) och en bit ”borta” att vila ögonen på när man satt med händerna fulla av livets små nitlotter. Glädjen satt i sömmarna, och minnena satt fastetsade på insidan av mina ögonlock.

Jag har inte kvar den där flaggan. Den blev kvarglömd på ett räcke när jag navigerade fel i en besvikelsens feberdimma den där avskyvärda novemberkvällen förra året. Vintermatcherna på Valhalla blev de första för mig utan flaggan; och sedan dess har det känts som om någonting har saknats. Prestationerna på planen har varit minst sagt parallella med den känslan. En armé utan fana är inte en armé utan bara en bättre eller sämre samling människor i ett tomrum.

Men ingen flagga är förlorad för evigt. Det som har varit får aldrig någonsin leva vidare på bekostnad av det som är. Häromdagen gled jag in på blåvittshopen och köpte mig en ny flagga att hänga på min nakna vägg. Kort därefter gav våra killar ett gäng jordbrukande Boråsare en lektion i exakt hur bollen rullar när blåvitt anno 2010 tar fart mot guldet!

Jag vill rikta ett stort tack till alla spelare i IFK Göteborg. I söndags plockade ni upp fanan från förra året, och ni gjorde det med besked! Vägen är aldrig lätt att vandra men från och med nu går den spikrakt framåt. Man skall aldrig ta ut saker och ting i förskott men med en lång och kall vinter bakom mig så tar jag mig friheten att vara blint optimistisk. Vi är trots allt blåvitt, bäst i Sverige, och i år tar vi SM-guld!

20 kommentarer:

  1. Bra skrivet!

    SvaraRadera
  2. Extremt välskrivet, mer sånt här!

    SvaraRadera
  3. Ojoj instämmer, väldigt välskriven och underhållande att läsa. Fett me Cred o Framåt mot nya segrar

    SvaraRadera
  4. Hur bra som helst. Mer av dig!!

    SvaraRadera
  5. Äh, den här krönikan kändes för mogen för min smak...

    SvaraRadera
  6. Rum å Cola då? :)

    SvaraRadera
  7. Förträffligt. Tror det var den bästa krönikan jag läst här på BaraBen.

    SvaraRadera
  8. Mycket bra krönika.

    SvaraRadera
  9. sött!
    sett hjalmars nya party-video?
    http://www.youtube.com/watch?v=do_yra967Uw

    SvaraRadera
  10. Jävligt bra skrivet :D
    Keep up the good work!

    SvaraRadera
  11. L-arse:

    Fel. Det bästa som någonsin skrivits på baraben är, med råge dessutom, Discos krönika om Ölme. Det var riktig poesi.

    SvaraRadera
  12. Det här var fantastiskt välskr... det här var faktiskt rätt tradigt. Men kul med så många semikolon!

    SvaraRadera
  13. Välskrivet och välformulerat, ingen tvekan om den saken.

    Men jag undrar om vi inte är lite naiva efter ellosmatchen.
    Det fanns ju egentligen inte mkt i spelet som pekade på
    att Blåvitt tagit ett steg framåt. Hade vi ens hängt med till paus om vi inte varit en man mer?

    Med andra ord, lika kortsiktigt som det var att kasta skit efter tre förluster, lika kortsiktigt är det att hylla laget efter
    en lyckträff. Om vi ångar på, och vinner mot aik, mff och
    gais, DÅ har det hänt nåt. Så låt oss vänta med konstaterandet att det har vänt.

    Problemet som har gjort att vi inte vågar spela ut motståndare utan hellre lever på deras misstag har inte uppkommit nyligen, och därför är det heller inget man ändrar på i en handvändning.

    Men visst är tre poäng alltid tre poäng. Nu gäller det bara att upprepa det.

    SvaraRadera
  14. Fan, vad jag garvade åt alla semikolon..! Annars var det bra.

    SvaraRadera
  15. Det glada 80-talet2010-04-22 08:01

    Du skriver bra!

    Och jag känner igen det till viss del, fast i mitt fall var det min halsduk som under det tidiga 80-talet som alltid var med på Nya Ullevi.
    Det är inte alls samma känsla med en ny halsduk, den är så...ny!

    SvaraRadera
  16. Underbart skrivet, Skönt med lite abstrakt stil! :)

    SvaraRadera
  17. Kanonkrönika, bra jobbat

    SvaraRadera
  18. Bra skrivet alfie!

    SvaraRadera
  19. Bra skrivet.
    Jag känner mig också lite skyldig till motgångarna iår. Jag har helt enkelt efter premiären glömt att ta på mig mina blåvittkalsonger. Trodde efter den matchen att det liksom skulle rulla på av sig själv. På morgonen till Ellosmatchen så valde jag dock att ta på mig dem igen. Blev lite fundersam när det återigen blev seger. Jag lovar att ta på mig dem igen på lördag.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.