2010/04/23

Allt är inte frid och fröjd nu

SMÅTT & GÔTT. Sedan det framkom att det helt plötsligt finns en politisk majoritet i Göteborgs kommunfullmäktige för att skifta över ansvaret för Gamla Ullevi från fastighetsförvaltarna på Higab till kommunens arenabolag Got Event - som driver Valhallabadet, Valhalla IP, Scandinavium och Ullevi - så har kritiken mot arenahanteringen tystnat betänkligt.

"Vad skönt, nu löser sig allt", verkar en del tänka.
Tillåt mig att vara skeptisk, säger jag.

I vintras struntade Got Event helt sonika i att värma upp Göteborgs enda uppvärmbara träningsplan av större mått - på grund av besparingskrav. Det skulle nämligen ha kostat dem en miljon kronor att värma upp planen i tid för att utomhusträningarna skulle sätta i gång och för Got Event, som likt många andra företag sparade i kristider, var den smällen för stor. Därmed blev det något av ett kaos i början av försäsongen där ett antal träningar inte blev av. Den stelfrusna planen kunde helt enkelt inte brukas normalt efter den långa och kalla vintern.

Visst, jag är först i ledet att skriva under på för att Göteborgs fotbollsklubbar (och fans med för den delen) ska sluta lipa så jävligt och i tid och otid. Sluta skylla allt som går fel på kommunen, sluta skylla ifrån sig så fort de inte får som de vill. För det är ju inte precis så att storentreprenörerna och byggherrarna i dessa klubbar arbetar fram egna lösningar till höger och vänster. Men bara för det innebär det inte att allt kring Gamla Ullevi automatiskt skulle bli frid och fröjd för att Got Event tar över. Nej, det köper jag inte för en sekund.

Minns hur det var Got Event som drev upp hyrorna på Ullevi när de Allsvenska lagen spelade där senast, minns vinterns fiaskoarrangemang av "Rekordmatchen" mellan Frölunda och Färjestad signerat Got Event och minns även hur fotbollsplanen totalmassakrerades under monstertrucktävlingen "Monster Jam" - när Ullevi till vardags brukades som fotbollsarena.

Nyckeln till framgång för Gamla Ullevi är:
1. Att chefen för arenan prioriterar dess långsiktiga väl och inte enbart räknar kronor och ören på kort sikt.
2. Att förvaltaren av arenan vågar satsa för att vidareutveckla arenan så att den inte stagnerar och blir en antik relik, långt före det att den behöver bli det.
3. Att klubbarna i Göteborgsalliansen slutar ta varje tillfälle i akt att skylla på någon annan och faktiskt satsa på de planer och arenor som de vill ha i bruk.

Men visst låter det fint när Seppo Vaihela säger att "för en marknadsmässig hyra ska allt ingå"? Med det argumentet färskt i minne skall vi även tänka på att Got Event faktiskt erbjöd klubbarna själva att vara med och betala för vinterns uppvärmning av Valhalla. Detta då driftsbolaget själv hade dåligt med pengar för tillfället.

Då sa klubbarna nej och trängde in sig i Delsjöhallen.

Men nu när hallen rasat ihop i vinterns epic fail så kanske klubbarna har lärt sig av sina misstag, på flera plan? Vi kan ju bara hoppas. För efter veckor av dödläge gick vissa klubbar med på att betala delar av uppvärmningen av Valhalla. Nu får vi hoppas på att nästa vinter kommer att handla om förberedelser för att spela fotboll - inte om ännu ett distriktsmästerskap i att peka finger och skylla på varandra.

På tisdag träffar BaraBens arenareporter "Erling" Gamla Ullevis arenachef för att reda ut ett och annat kring gräsmattan på Gamla Ullevi och framtiden för densamma. Därefter kanske vi kan räta ut ett och annat frågetecken som uppstått den senaste tiden?

||BaraBen.com||BaraBen.com||BaraBen.com||BaraBen.com||

Vill man vara lite tyken kan man säga att det inte finns ett nyförvärv som lyckats i Blåvitt det senaste året, i alla fall sett till vilka som spelade den senaste matchen - och lär få fortsätta nu på lördag:

- Pärlan. Bänken-bänkad.
- Elmar. Utanför truppen-bänkad.
- Toumo. Skadefrysbox-bänkad.
- Faltsetas. Bänkad efter att ha varit aktuell för startelvan.

På lördag är det troligtvis bara Fredrik Risp som spelar av det senaste årets nyförvärv och då är han med i sin tredje match, knappast något som kan anses som "långsiktigt ordinarie", så att säga. Han kan ju bli det, i och för sig, men den möjligheten har alla på ovanstående lista haft med. I uppräkningen finns inte heller exempelvis Kalle eller Råttan med, då de värvades tidigare än under de senaste tolv månaderna - men ingen av dem har ju tyvärr lyckats ta startplatser utan mest gått skadade sedan de kom till föreningen...


Eller ja, vara tyken och vara tyken. Det är egentligen rätt så svart på vitt att ingen av våra nyförvärv från det senaste året har lyckats ta en plats i startelvan. Det är väl ett simpelt faktum.

||BaraBen.com||BaraBen.com||BaraBen.com||BaraBen.com||

Torsdagen 29/4 är det dags för nästa hemmamatch, mot Malmö FF. Enligt devisen: "Sluta skylla på andra - gör något själv!" uppmanar härmed BaraBen.com alla att klippa konfetti till matchen. Det har klagats på att Ultras Göteborg inte gör större och mer spektakulära tifon, det har klagats på att Supporterklubben Änglarna inte ägnar sig åt tifoverksamhet i större utsträckning och det har klagats tusen vändor på bengaler och annan pyroteknik av olika slag.

Vår uppmaning: Sluta klaga och gör något själv!

Förslaget är enligt metoden "alla bäckar små" att man klipper konfetti och tar med sig till matchen. Sedan, i det ögonblick under Snart skiner Poseidon när spelarna börjar vandra in på planen så kastar man detta papperskonfetti upp i luften så att det långsamt singlar neråt i luften längs med läktarna. Några av våra mest episka tifon har haft enkelt konfetti som basingrediens, minns hemmamatcher mot Öis och Rangers på Ullevi, minnen för livet!

Så ta fram påsen med pappersåtervinning hemma och klipp dig en påse med konfetti till matchen på torsdag. Om du har tid och ork, klipp små bitar av konfetti i ett flertal påsar och dela ut dem till folk som står/sitter i närheten av dig själv på läktaren. På det sättet är du med och försöker skapa en bättre inramning kring matcherna med små medel som alla kan hjälpa till med.

Och väljer du i inte delta - skippa klagnadet med, tack.

||BaraBen.com||BaraBen.com||BaraBen.com||BaraBen.com||

När hände det senast att Blåvitts dyraste nyförvärv nötte permanent bänk? Jag kan inte minnas en situation lik den som Pär "6,2 miljoner" Eriksson nu ställs inför sedan Robert Andersson värvades från Halmstad för det dåvarande svenska transferrekordet på 8 miljoner kronor.

Det är fotbollens tuffa verklighet. Den enes bröd är den andres död.

Brödet bryter just nu Jakob Johansson, men det är väl extremt att kalla "Pärlans" situation för en fotbollsmässig "död". Det blir lite osmakligt i dessa tider av flygplansolyckor och gängrelaterade skottlossningar. Men en sak är i alla fall säker, det är inte hållbart att värva så dyrt - om spelaren sedan inte platsar i laget. I alla inte fall i längden, men där är vi inte. Ännu.

||BaraBen.com||BaraBen.com||BaraBen.com||BaraBen.com||

IFK Göteborg förtjänar en tumme upp för sin presentation av Tobias Hyséns nya kontrakt. Det var ett modernt sätt att presentera en urgammal nyhetssituation och det överraskade säkerligen de flesta. Jag hörde någon säga att det är "för lite för sent" och jämra över att föreningen sköter PR-biten på ett undermåligt vis.

Vad man än tycker om den saken måste vi konstatera att detta var ett steg åt rätt håll. I dag räcker det inte bara med ett rent pressmeddelande, utan det krävs något extra, det krävs samarbeten med nyhetskanaler, det krävs interaktion med 2.0-medier och extern kommunikation via sociala medier. Det krävs något unikt och annorlunda, som lyckas sticka ur det allmänna bruset på ett rakare vis.

Här uppfyllde presentationen av Hyséns nya kontrakt nästan alla nödvändiga parametrar och det bör även samtliga inblandade på Kamratgården få rejält med cred för. Dock var det horribelt att se hur en del medier hanterade nyheten, men det är en annan femma.

You can't win em all.
Or can you?

18 kommentarer:

  1. jag älskar de här mixade inläggen!

    SvaraRadera
  2. bra skrivet gerba va la i klass med pärlan iofs

    SvaraRadera
  3. Mnja... Pärlan var väl bara förkyld förra matchen har jag för mig? Även om han inte har varit given i startelvan under våren alla matcher tycker jag nog det är lite tidigt att kalla honom för misslyckad.

    SvaraRadera
  4. anonym/ Han kallar ju honom inte misslyckad utan skriver ju just att det är för tidigt att säga att det är hans "fotbollsmässiga död", men även att det är ohållbart i längden att värva dyra spelare som inte platsar.

    bugme/ Gerba kostade dock bara ungefär 50 procent av det Pärlan kostade. Så det är väl inte riktigt i samma klass. Men ett misslyckande var det lik förbannat, Håkan Milds första på jobbet med...

    SvaraRadera
  5. Om man värvar en spelare för 6,2 miljoner (dyrast på tio år för Blåvitt) ska väl den spelaren inte bara platsa och vara en framtidsman utan även prestera och det rejält. Där har Pärlan mycket kvar att bevisa, minst sagt.

    SvaraRadera
  6. Nästa hemmamatch är torsdagen den 29 april inte den 25 april...

    SvaraRadera
  7. Direktören2010-04-23 07:56

    Alltså logiken haltar när det gäller Pär. IFK har bestämt att Pär är värd 6.X MSEK, inte Pär. Tränarna har sedan bett honom byta plats och uppgift på planen. Det är alltså föreningen och tränarna som har mycket att bevisa när det gäller den värvningen.

    Det vi borde fundera på är varför så få som kommer hit lever upp till sitt tidigare rykte med omedelbar verkan. Kim C, Thomas O för några år sedan är de jag kan komma på. Sella och Tobbe hade t.ex. några sega år innan det lossnade. Ijeh kom väl aldrig riktigt loss. Class of 98 skall vi väl inte ens tala om....

    SvaraRadera
  8. Enligt osynliga handen http://osynligahanden.blogspot.com/
    så har Ajax gjort en utvärdering och kommit fram till att bara ca 9% av värvningarna gjorda över en längre tid är lyckade.
    Tror att man måste ha tålamod men också acceptera att vissa värvningar misslyckas så länge den totala ekonomiska kalkylen går ihop över tiden.

    SvaraRadera
  9. Lite tidigt att säga att Pärlan är bänkad. Däremot tid att ifråga sätta värvningen av Stiller, det verkar ju som hans kropp inte håller för högsta nivån vilket inte heller är så oväntat när man värvar + 30 spelare från lägre divisioner.

    Och det är ju skador som har skapat denna situation med för många spelare. Man var i ett läge i somras då man var tvungen att värva. Och då blir det så här.

    Angående Pär, hur många hade innan säsongen velat att Blåvitt hade skitit i att värva till nr 10-rollen med motiveringen att man skulle satsa på Jacob?

    SvaraRadera
  10. En tankeställare signerad Direktören här ovan.

    Hur många gånger har man inte svurit över Sellas nästan skickliga oförmåga att näta innan han hittade rätt ute på kanten?
    Samma med Tobbe under hans första tid. Ingen raketstart där heller.

    Nä, ge Pär chansen, han kommer att lyckas med tiden.

    SvaraRadera
  11. Det som oroar mig mest är Pärlans ambitioner som han kommer till klubben med. Motivationen finns ju onekligen där, att visa svenska folket och alla scouter att han även håller i ett internationellt perspektiv. Det kan vara jobbigt att kolla på de "onödiga" arbete han utför på planen.

    Det vi får hoppas på i detta nu är att hans spelarkvalitet förbättras avsevärt och att han slipper jobba med Christiano Ronaldo-pressen hängande över axlarna. Jag hade också haft svårare att leverera om alla skulle räkna mina framträdanden i den blåvita tröjan i kronor per mål och prestation.

    SvaraRadera
  12. "Klart med LS On Tour på GAIS "borta".

    Blåvitt får tillgång till hörnet "på andra sidan rakt över LS", dvs sektion D1/D2 och där skapar vi ett LS on tour mot GAISarna.


    Biljetterna släpps inom kort på GAIS ordinarie försäljningsställen, bl.a. här.
    Har man biljett till D1/D2(samt är över 18 år) kommer man också ha tillgång till en bar. Ytan är begränsad mot vad vi är vana vid, men - i mån av plats - kommer det alltså finnas möjlighet att köpa sig en öl eller fem om man känner för det (först till kvarn...).

    Naturligtvis ordnar vi med musik / DJ för att vi skall fixa känslan av hemmamatch även innan vi kör över pajsarna på läktaren. Gais-borta-baren öppnar 90 min innan avspark.
    Passa på att köpa biljett så snart du kan, och det är även ett gyllene tillfälle att dra med några polare som vill prova på LS-gemenskapen, om än på "bortaplan"."

    SvaraRadera
  13. Jag tycker nog inte att Pärlan skall behöva spela när han är sjuk, oavsett om han kostade 6 miljoner eller ej..

    (http://www.ifkgoteborg.se/portal/page?_pageid=113,70295&_dad=portal&_schema=PORTAL&element_id=9326267)

    SvaraRadera
  14. Äh, lite väl mycket tjöt på nyförvärven. Känner vi inte Håkan tillräckligt vid det här laget för att veta att han värvar långsiktigt? Hur mycket klagande var det inte när Tobbe värvades för mång-miljon belopp utan att han presterade i klass med sin prisklass? Det tog någon säsong, och sedan en till - och plötsligt är han Allsvenskans bästa forward.
    Ge nyförvärven tid, nytt lag, nya medspelare, ny tränare och nytt spelsystem tar tid att vänja sig till.

    Tack för en välskriven artikel!

    SvaraRadera
  15. ta första bästa bud.. sälj2010-04-23 16:10

    Pär Eriksson ÄR Robert Andersson in disguise..

    SvaraRadera
  16. Hannes Stiller?

    Inte roligt att skriva om antar jag.
    Ska Pär ta över JJ:s roll som hackkyckling nu när jakob gör succé. Han spelade i ettan för 18 månader sedan och var riktigt bra ifjol. Vilket gav plats i u21-landslaget. Ge honom lite tid nu och sluta gnäll som värsta kärringarna!

    SvaraRadera
  17. Detta är inte förankrat hos GAIS som arrangör. Inte heller är det förankrat med säkerhetsansvariga eller Polis.
    "Klart med LS On Tour på GAIS "borta".

    SvaraRadera
  18. Frankie. Skriv mer. Du är sjukt duktig!!

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.