2010/04/19

Femettan på Ullevi - Sveriges egna vulkanutbrott!


FRANKIES MAYHEM. Oj, jävlar vilken vändning det blev i går. Inte för vår allmänna formkurva - det är alldeles för tidigt att säga något om den - men ändå. Det vändes och vreds åt alla jävla håll på Gamla Ullevi, den här söndags-"förmiddagen". När jag satt och laddade upp på Egg & Milk vid Sveaplan med en god vän inför den här lunchmatchen gjorde jag kapitalfelet att såga Jakob Johanssons ordinarie plats, längs med fotknölarna dessutom. Detta trots att jag själv högljutt gick till försvar för honom här på BaraBen, när kritikerstormen blåste som värst under 2009.

Min åsikt före lunch var - Jakob är för långsam.

Min åsikt efter lunch blev - det spelar ingen som helst roll. Jakob Johansson är en spelare som har en finurlig teknik, men en älgande löpstil likt Jimmy Svensson som gör att hans nätta touchspel ofta överskuggas av den senare egenskapen. Det är lätt att glömma bort hur kan på något märkligt sätt lyckas vinna bollar på offensiv planhalva, när han i nästa skede på ett tydligt vis förlorar löpdueller mot motståndarnas mittbackar. Men i går påminde Jakob oss om att han inte ska vara "snabben", han är inte den som i första hand ska ta djupledslöpningarna och bidra med speed till vårt spel. Han visade att han inte är en djupledsforward, som Hysén.

I går var han helt enkelt bättre än Hysén.

När Jakob Johansson gjorde 4-1 målet tappade jag det helt. Jag fick för en sekund för mig att han gjort hattrick och skickade min, i New York specialinköpta Yankees-keps, all världens väg ner mot Young Fellows på läktaren under oss. Jag hoppas att den grabb eller tjej som hittade kepan inser vilken modern klenod han eller hon fått tag på. Först efter matchen började jag räkna målskyttarna på min vänsterhands fem fingrar, sådär lagom många för att hantera målskyttarna för dagen. Då insåg jag att jag kört min fåniga - men till eget försvar sjukt spontana NHL-tribut - helt i onödan.

Jakob hade ju "bara" gjort två mål.
Men vem bryr sig?
Det var värt så in i Island mycket mer än det.

Utvisningsläget - en långboll.
Selakovic går in i en närkamp och vinner bollen vid mittcirkeln. Han tittar upp och ser att Hysén går i djupled, skickar en boll på 30 meter in i ytan bakom Elfsborgs backlinje och Glenns son får löpa. Resten känner vi till. Hysén först på bollen, målvakten kommer fram i vild panik och krokar i vår stormande anfallare - som just petat bollen förbi den skrikande australiensaren - och frilägesutvisningen är ett faktum. Vid frisparken som slås efter utvisningsläget är det faktiskt rätt klantigt att inte Blåvitt är mer uppmärksamma, då Teddy "Bosman" Lucic snabbt backar ner till mållinjen, vilket öppnar för att flera blåvita spelare hade kunnat ställa sig rakt framför målvakten när Hjalmar Jonsson kickade till bollen.

Kvitteringen - en långboll.
Det är förvisso en fast situation, en frispark vid mittlinjen. Men lik förbannat så är det en lång boll som går över en hel planhalva, som ligger bakom målet vid utjämningen. Här lyckas Seb revanschera en i viss mån blek säsongsinledning genom att ta vara på sin egen retur och oj oj oj om han ville visa revanschens huggtänder vid målfirandet, genom att sparka till reklamskyltarna vid klacken på ett sätt som bara skrek "se, jag kan fanimej lira boll" halvvägs till Borås.

Stolpträffen - en långboll.
Sebastian vänder upp mitt på egen planhalva och drar en boll på drygt 30 meter ut mot Hysén som löper till höger sidlinje och tar emot. Med en nätt onetouch till Sella inleds den löpning som resulterar i ett inlägg som Jakob får träff på - i stolpen - och avslutas av att Bärkroth så när kan stöta in bollen i öppet mål. Nu vädrar Blåvitt ordentligt med morgonluft.

Ledningsmålet - en rush mot mål.
Efter lite flipperspel blir Hysén nedsparkad, ja i alla fall får han en vindpust mot sina ben och ramlar ihop. Då har Blåvitt noterat vad Elfsborg gjorde vid förra frisparkstillfället och tar tillfället i akt att utnyttja deras inrush mot egen mållinje. Kolla in reprisbilderna så ser ni vad jag menar, när en Elfsborgsförsvarare precis innan frisparken ska slås rusar ner från muren mot egen mållinje följer Selakovic den här gången med honom ner mot målvakten och stör honom på ett smidigt vis. Så när det enbart skanderades Hjalmar Jonssons namn efter frisparksmålet som gav Blåvitt ledningen, ger vi nu i efterhand en välförtjänt eloge även till Stefan Selakovic som effektivt stöd Elfsborgs målvakt vid precis rätt läge. Det kanske inte ser ut att vara speciellt betydelsefullt, men det är nog för att störa deras målvakt under bråkdelen av en sekund - och sedan är det för sent. Pang, bom, ledningsmål.

Punkteringen - en krossboll/långboll.
Någon får bollen i ett tillbakaspel på vänsterkanten, kan det ha varit Gustav, eller Ragnar kanske? Ja, hur som helst skickar han en diagonal långboll över offensiv planhalva till en framstörtande Adam Johansson, som på två touch skickar in bollen i en perfekt både till Jakob Johansson - som i sin tur skarvar den rätt på Elfsborgs målvakt. I läge två är det förvisso smått på fotbollsmässigt tjänstefel att Jakob inte sätter bollen i öppet mål, med tanke på att han har målisen liggande på marken, men med lite envishet från både honom och Selakovic så får de in den. Här avgörs den fortfarande väldigt jämna matchen och snålblåsten över Gamla Ullevi känns plötsligt som luften som går ur Boråslaget.

Fjärde målet - en långboll.
Den här gången är det inbytte Erik Lund som tar ett kliv in i banan, tittar upp och ser att det finns en yta på Hysén i djupled. Han drar bollen framåt men en Elfsborgsback får skallen på den framför sin blåvita kombattant och bollen går ut till höger. Där susar Selakovic fram, snappar upp bollen i höjd med offensivt straffområde, löper framåt ett par meter och skickar in en rullande "snett inåt bakåt" där Jakob hittat sin löpväg perfekt och kan dunka in bollen rätt så ostört till tremålsledning.

Femettan - kortpassningsspel.
Här har vi målet som avslutar festen på Gamla Ullevi, resultatet av ett anfall som börjar med ett smånätt kortpassningsspel där Elfsborgsspelarna börjat hänga med sina huvud och låter Lund och Gustav väggspela sig framåt på offensiv högerkant innan bollen via Jakob, Hysén och Erik Lund (igen) skickas vågrätt med planens längdriktning till Söder. Crash, boom, bang. 5-1. I det läget hade Robin "Sänker Djurgårn' med sina mål" Söder redan visat att skadeperioden ägnats med Messi på FIFA genom långskott, eget skott vid öppet passningsläge till Hysén och en frenesi som allsvensk publik saknat att få ta del av. Det kunde inte blivit ett bättre slut på den här matchen.

Sammanfattningsvis hoppas jag att en och annan person nu förstår varför vi tränar på så kallade "långbollar" på Kamratgården.

Buade ni åt dem i går med?

Visst, Fredrik Risp går bort sig vid 0-1. Han är helt enkelt inte på tårna i den sekund som Martin Ericsson rycker framåt och hamnar därmed snabbt på efterkälken. Men det märks verkligen att Rispen är på rätt väg, han uppvisar ett defensivt positionsspel som gör att brytningarna och nickduellerna ser så enkla ut. Det är en konst det med, att göra det svåra till något simpelt. Där har vi en brinnande eld, ett hjärta, en trygghet att bygga vidare på. Något som kan täppa igen det läckage som försvaret drabbats av under de senaste matcherna. En go reserv, så att säga.

On an other note - fy fan vad jag älskar att se Blåvitt spela 4-4-2 igen.

Till sist ska Elfsborgs inhoppande målvakt, vem han nu än är, få ett hedersomnämnande. Han gjorde en jätteräddning, vi snackar en s j u k räddning, på Nicklas Bärkroths genomstickare och skarpa skott i 38:e matchminuten, han gjorde två sanslösa räddningar före Jakobs 4-1 och agerade med en pondus som inte hör hemma hos målvakten i ett lag som rasar samman mer och mer för varje matchminut som passerar. Jävligt bra insats av keepern, trots de mål som rasslade in bakom honom.

Men det är klart, i segerns stund är det alltid lätt att vara bussig.

37 kommentarer:

  1. En nyligen återkommen sportskribent på en stor GBG-blaska var väldigt tydlig med att detta inte på något sätt innebär att nu blir det guld i höst. Nej, tack, vi är inte fullständigt puckade, vi heller.

    SvaraRadera
  2. Bra skriver Frankie. Har precis suttit med gubbarna på jobbet och poängterat precis det med sellas finurliga rush mot mål vid frisparken, Elfsborgs målvakt och Jakobs sätt att lyckas vinna bollar han egentligen redan har förlorat.

    //KO

    SvaraRadera
  3. ja det är härligt att långbollar gav 4 mål i denna match.

    Dock hade jag hellre sett att vi vunnit de 4 övriga matcherna när vi slått långbollar och inte gjort 4 mål.

    SvaraRadera
  4. Pat the Cat2010-04-19 10:44

    Bra skrivet! Men om man ska vara ärlig så kom ju Jakob Johanssons genombrott tidigare. Han har ju varit en av få som under säsongsinledningen har varit helt ok i de flesta matcherna och t o m bra i någon. Hans speluppfattning har ju alltid varit outstanding och den stora anledningen till att tränarna har trott så mycket på honom. Dessutom verkar det som om det är en del som har glömt av hans insatser på senhösten. Då var han faktiskt ganska bra också. Men visst, detta kanske var hans STORA genombrott. Glad för hans och Blåvitts skull är man ju i vilket fall som helst!

    Undrar vad packet som var uppe och buade på träning eller de nötterna som skrek på avgång säger nu... Hoppas de späker sig själva till sömns med en gammal livrem...

    Till sist... hur bra kan Robin Söder bli egentligen? Jesus, vad bra han är för att ha varit borta så länge (i så ung ålder).

    SvaraRadera
  5. Inget fel med långbållar i sig, då de ofta är en növändighet vid "snabba omställningar", bollen går som bekant snabbare än någon springer...
    Skall man slå långbollar skall dom antingen sitta "på läppen" eller så får man kriga som fan där den dimper ner. I tidigare matcher varken kvaliteten eller krigandet på långbollarna funnits...

    SvaraRadera
  6. Fan du Fränkie... Det är nästan så man vill hålla med dig.

    Den stora skillnaden i går mot tidigare matcher är ju att långbollorna gått rätt, och kanske ännu mer framför allt, de har inte varit lika långa. Tidigare matcher har de slagits av mittbacken från strax utanför straffområdet, nu slås de mer från mittplan, vilket gjort att de blir mycket precisare.

    SvaraRadera
  7. Han har för mig en hel del kvar att visa........innan han hyllas

    SvaraRadera
  8. Till alla som undrar vad vi gjorde och "buade" ut Blåvitt på kamratgården säger jag bara. HANDLING GER RESULTAT!!

    SvaraRadera
  9. Pat the Cat2010-04-19 11:31

    Och äntligen ett antal crossbollar för att vända på spelet (exempelvis Gurra till Adam som resulterade i mål)...

    Anonym 11:17:

    Om du nu tror att det var ert buande som gav resultat så visar du återigen att du måste vara en riktigt riktigt korkad människa... Är inte direkt förvånad över det iofs...

    SvaraRadera
  10. @anonym 11:17

    Var det även en tufft protest i går när ni hängde er banderoll upp och ner?

    SvaraRadera
  11. vad stod det på banderollen småskitarna visade upp igår?

    SvaraRadera
  12. Bra skrivet. Håller med om att Ellos reservkeeper var riktigt bra trots 5 insläppta. Kanske nåt för blåvitt om Kim går i sommar eller vinter? Sån pondus i luftrummet (Kim, se och lär) och reaktionssnabbhet ser man inte varje dag.
    Det är betydligt lättare att hitta rätt adress med långbollarna om man möter ett spelförande offensivt lag som Ellos, speciellt med 1 man mer..men naturligvis var detta ett jättesteg i rätt riktning.

    SvaraRadera
  13. Frankie gillar hockey? AVGÅ NÅN! Skämt å sido, bra skrivet!

    SvaraRadera
  14. lite OT, men såg en löpsedel precis för knappa 30 minuter sen, när jag gick förbi Statoil.

    "Hysén skadad igen - knät denna gång"

    Har hittat noll om det på nätet. Nån som vet mer?

    Var iofs Aftonblaskan, så man vet aldrig, eller en gammal löpsedel som inte tagits bort.

    /P

    SvaraRadera
  15. Pouria/ Det står på GT:s förstasida med. Ska gå ner och köpa tidningen om en stund för att se vad det står..

    SvaraRadera
  16. Jakob före Gajsarn alla dagar i veckan.

    SvaraRadera
  17. Två saker, igår var det tanke bakom flertalet av långbollarna, samt att ett lite offensivare motstånd bjuder på fler ytor öppnar självklart för längre bollar på snabba spelare. Men t.ex mot Trelleborg i första var det inte mycket tanke bakom många av långbollarna och även i tidigare matcher.

    För övrigt spelar absolut inte blåvitt 4-4-2. Så ta inte åt dig äran för det... Om du kollar igenom matchen ytterligare en gång så märker du att Jakob har en lägre utgångspunkt än Hysen, precis som det varit tidigare, och Jakob jobbar även hem långt när Elfsborg anfaller. Okej man kanske kan klassa honom som släpande men det hade vi innan också. 4-2-3-1 spelade vi för något klassiskt 4-4-2 var deta absolut inte !

    //Mattias

    SvaraRadera
  18. Håller inte med dig om Risp. Tycker han gjort flera direkt dåliga ingripande och är orolig för mittförsvaret. Det som blev 0-1 skulle inte ens blivit en målchans om Risp fallit tillbaka istället för att gå fram.

    Men hoppas du har rätt att han är på gång och kan han spela lika bra som han har stort IFK hjärta så kommer det bli toppen.

    SvaraRadera
  19. Efter att ha kollat på reprisen av matchen två gånger räknade jag faktiskt antalet långbollar och hur många utav dessa som faktiskt blev lyckade. Resultatet när jag slutade räkna i 75:e matchminuten var att blåvitt sammanlagt hade gjort 17 långbollar. 13 utav dessa resulterade i att vi förlorade bollen. Endast vid 4 tillfällen blev dessa långbollar lyckosamma.

    Det är alldelles för dålig statistik för att vara en man mer större delen av matchen. Borde inte blåvitt med en man mer försöka trötta ut elfsborg spelarna genom att rulla bollen och låta boråsarna jaga? Samtidigt som man bygger upp ett tryggt och passningssäkert spel.

    Detta är inget spel att bygga vidare på. Det håller inte i längden, varken mot de bättre lagen(fulltaliga) eller i Europa. Jag tycker vi ska ställa oss frågan vilken typ av fotboll är det egentligen vill representera för att på bästa sätt utvecklas både som lag och inviduellt?

    SvaraRadera
  20. anonym 14:38/ Poängen är ju att på tre av dem kommer det MÅL och på ett fjärde en stolpträff. Så kan man ju titta på offensiva kortpassningar med och komma fram till att massa passningar inte leder till framgång - ska man sluta slå passningar framåt då tycker du?

    SvaraRadera
  21. Anonym 15:06
    Absolut blev dom 4 av långbollarna lyckosamma. Grejen är att i dessa tillfällen var det rätt läge att slå långbollar. Det betyder inte att man ska tjånga iväg 14 andra utan någon som helst mening.

    Så du tror ärligt talat att om blåvitt spelar som dom gjorde igår med alla sina långbollsförsök mot ett fulltaligt elfsborg hade vunnit?


    Sen påstår du att många passningar inom inte bidrar till framgång? Det tror jag du är ensam om att tycka. Alla lag vill ha bollen, man vill ha ett högt bollinnehav. Och speciellt mot ett lag som är en man mindre ska man verkligen försöka trötta ut motståndarna. Det gör man inte genom långbollar.

    Jag säger inte att det inte var lyckosamt igår för det var det. Men jag är tveksam på det taktiska upplägget för det kommer inte hålla i längden

    SvaraRadera
  22. Jag e inte jätteskadad. Lite svullen om knät, men mycket bättre idag än igår..
    Det ska vara lugnt om ett par dagar

    SvaraRadera
  23. @Tobbe: Skönt att höra att det inte är allvarligt iallafall. Fick nästan hjärtat i halsgropen när jag läste löpsedeln.
    Hoppas svullnaden lägger sig helt tills på lördag!

    /P

    SvaraRadera
  24. men vad fan?!?
    du anonyma som skrev om varför ni buat. du var alltså en av dem?!? snälla, pallra dig ifrån baraben, håll dig borta från ullevi och kamratgården, för all framtid. hur dåligt det än går buar man inte ut sitt lag, speciellt inte under en träning. och sen går man inte och säger att laget man buat åt vinnar pga detta. det är skandal. tänk innan du talar!

    SvaraRadera
  25. ska bara säga en sak ang buandet på träningen, Först så buades det BARA vid dåligt slagna långbollar, och jublades vid FINT spel osv!men när halva arenan buar ut laget efter halvlek eller match så e det ingen väsen och det är då för vad laget presterat en hel halvlek/match.Detta var BARA VID LÅNGBOLLAR så snälla släpp denna patetiska överdrivt för fan!Nu håller vi ihop ALLA Blåvita och släpper detta och går vidare!

    SvaraRadera
  26. Robin Söder är ett geni!

    SvaraRadera
  27. Det är inte fel att slå långbollar, men när det blir så många att mittfältet knappt får vara med i offensiven så blir det inte bra i längden.
    När Tobias är med och i form funkar det ibland, men annars så är det nästan som lämna över bollen när backlinjen eller målvakten tjongar iväg bollen. Däremot långbollar från offensiv planhalva in bakom backlinjen kan vara ett bra vapen för att ställa lag som har en aggressiv offside taktik.

    Förövrigt Frankie så tror jag ingen klagat på kross bollar, det är inte det man avser med tjongbollar.

    Elfsborg försöker spela boll med hela laget även när dom är en man mindre än oss och det gör det lättare att lyckas med långbollarna. Åtvidaberg kommer förmodligen inte bjuda på samma ytor så där gäller det att nöta ner dom med ett bra kortspassing spel.

    Vad gäller folk som går och buar ut våra spelare på träning så undrar man ju om dom gått i kurs hos Black Army i konsten att behandla sina egna spelare. Mer korkat beteende får man ju leta efter.

    SvaraRadera
  28. Långbollar som når en destination eller har en mottagare är väl en otrolig skillnad. Sättet det skrivs på här är ju skrattretande. Massa pretto i IFK som ska tycka en jävla massa snacka skit på nätet ta det med folk som WM på plats istället - Säker dom står för det dom gör iaf.

    Trist att allt verkar bli riktigt splittrat nu men men, inget att göra åt antar jag. Stor klubb med massa falanger som har deras syn på kärlek och engagemang. Vem som har rätt och fel kommer aldrig nån veta. Bara egna tankar och ligors visioner.

    FRAMÅT!

    SvaraRadera
  29. Långbollar har varit en stor del av Blåvitts spel ända sedan svennis dagar och ingen kan väll påstå att det inte varit framgångsrikt. Det e perfekt, för även de gånger som man misslyckas med långbollen så får man inga snabba omställningar mot sig. Självklart ska man variera spelet och det gör Blåvitt på ett bra sätt, men det har som bekant inte varit planer, för smånätt kortpassningspel. Jag har full förståelse för de som va på kamratgården även om jag själv aldrig skulle göra det. Tycker att det är korkat, men de älskar Blåvitt och gjorde det som de tyckte va rätt. Alla kan ha åsikter, om det. Men säg för i helvete inte att de inte är supportrar. De älskar Blåvitt.

    SvaraRadera
  30. Två saker är intressanta:
    1. Tobbe Hysén kommenterar Frankies bloggposter när han inte snackar med media (inga kommentarer i artiklarna om att han skrivit på för Blåvitt)
    2. Hankins har skrivit om buandet på sin egen blogg: http://blogg.hankins.se

    SvaraRadera
  31. Det moderna blåvittslår långbollar, champagnefotbollen la vi ner redan 79.

    SvaraRadera
  32. Elfsborg hade 10 man..

    SvaraRadera
  33. Haha!
    Jaja, det var din kepa, undrade vem som fick det glädjefnattet. Kändes lite journalfilm á la 50-tal...

    SvaraRadera
  34. Teddy "Bosman" Lucic - fan vad gött låt oss aldrig glömma Teddys SVEK. Bosmans agerande förde oss till ruinens brant och lås oss i alla år håna Bosman.

    SvaraRadera
  35. För övrigt, på TV-reprisen ser man att Rispen försöker ställa Martin Ericsson offside, så det fanns trots allt en intention bakom hans agerande. Jag trodde först bara att han var seg och inte hängde med i löpningen. När Rispen får upp matchvanan igen kommer han att försvara IFK:s straffområde som i fornstora dagar.

    Risp = Bohuslänsk granit!!!!!!!

    SvaraRadera
  36. Risp ser redan mycket stabilare ut än både Kalle & Hjalle. Visst, han har gjort några misstag men de gjorde väl de andra två också? Mannen har inte spelat en tävlingsmatch på ett halvår, har aldrig spelat med Ragge. Det här blir kanon om några veckor!

    SvaraRadera
  37. Ni som förespråkade att tränarna skulle avgå för bara några dagar sen... släpp hörnflaggan och kom in i matchen. Jag vill ta del av era argument... not!

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.