2010/04/11

Matchrapport: BK Häcken - IFK Göteborg (U)

Andreas Petersson
MATCHRAPPORT. Det blev en snöplig förlust borta mot BK Häcken för IFK Göteborgs juniorer på lördagförmiddagen. Trots en kanonad av chanser i andra halvlek lyckades man inte få in bollen i nät. BK Häcken kunde istället ta ledningen i slutet på matchen på straff. Matchen slutade 1-0 till de gulsvarta.

IFK Göteborg besökte under lördagförmiddagen BK Häckens nya, och för dagen väldigt blåsiga, fotbollsanläggning Gothia Park Academy för ett möte i Juniorallsvenskan Elit Södra. Den förmodade startelvan som presenterades här i fredags förblev just förmodad i och med att Fredrik Alnäs nackspärr var så illa att han fick avstå spel. Det innebar en del omkastningar i uppställningen.

AF. Jetmir Kurti

Bänken: August Strömberg(mv), Tobias Bratt, Nikola Zivanovic, Joel Allansson, Muhamed Dizdar, David Johansson, Jesper Brandt.
Första halvlek är en jämn tillställning där spelet mest går över mittplan. De bägge lagen försvarar sig förtjänstfullt och inget lag når riktigt fram till mål, inte mer än att skapa några hörnor var. De gånger BK Häcken lyckas hota någorlunda är när man anfaller i mitten. Detta är något som diskuteras i IFK Göteborgs omklädningsrum under halvtidsvilan.

Jonathan Azulay
Bästa möjligheten att ta ledningen har Blåvitt då Andreas Petersson i slutet av halvleken har ett lågt distansskott i utsidan stolpen. Nära mål där, men halvleken slutar mållöst. Mycket mer att säga finns inte, för det är ganska lite konkret som händer. Spelet är inte på nåt sätt dåligt och passningarna går oftast fram, utan lagen tar helt enkelt ut varandra och stänger passningsvägarna ideligen.

Andra halvlek hinner knappt börja innan youtube-kändisen Jonathan Azulay håller på att återupprepa sitt cykelsparksnummer, men denna gången prickar bollen kryssribbans utsida.

Detta är inledningen av ett stort blåvitt spelövertag under andra halvlek. Man skapar ett flertal mycket bra chanser och det är nästan dåligt att man inte lyckas förvalta åtminstone ett av lägena. Bäst chanser har Johan Lundgren och Jetmir Kurti, där Lundgren får mycket bra träff från c 20 meter och träffar kryssribbans nederkant. Kurti nickar in returen men är avvinkad för offside.

Senare lyckas Joel Allansson tråckla bollen förbi alla gulsvarta ben och Jetmir Kurti friställs mot målvakten. Han försöker tåpaja bollen vid sidan om målvakten Rasmus Iversen, men han får ut ett ben och bollen rullar ut till hörna. Hörnan blir i sin tur farlig och Kurti får återigen bra skottläge, ett skott som täcks bort.

IFK har fler bud på mål, men det verkar vara en sån dag när bolluslingen helt enkelt inte vill in i mål.

Johan Lundgren
BK Häcken sticker upp på kontringar emellanåt och i slutet av matchen vaskar man fram en hörna. I dess efterföljande kamp om bollen får en häckenit kalasträff på halvvolley. Mittbacken Efe Yildrim får upp händerna av ren reflex och räddar bollen stiligt. Domaren är dock inte lika imponerad och det röda kortet är givet. Straffen placeras säkert bakom en chanslös Mathias Holmström. Klockan har tickat 87 minuter, IFK Göteborg har haft så många chanser att ett oavgjort resultat hade känts snopet och nu ligger man istället under och är dessutom en man kort.

Blåvitt försöker att skapa tryck och forcera ända in på mållinjen. Den trägen lönade sig i premiären mot Öis, men denna gången går man bet. Det är aldrig nära att det skall bli nån kvittering, utan matchen slutar med en snöplig förlust. Det blir till att träna extra avslut inför matchen mot Helsingborg på fredag på Lemmingvallen.

Joel Allansson
Vad gäller spelarintryck så gjorde Joel Allansson ett mycket bra inhopp under andra halvlek. Han spelade mer fysiskt än vad jag sett honom göra tidigare och gick in i närkamper och vann mycket boll. Jetmir Kurti kämpade och slet, men skulle ha satt minst ett av alla de lägen som han fick.

I mittförsvaret gör Jonathan Azulay och Efe Yildrim ett bra jobb. Det är två mycket följsamma mittbackar och Häcken kom inte fram till några avslut alls nästan, inte mer än det som ledde till straffen. Att Yildrim åkte ut är inte mycket att säga om. Han hann nog inte ens tänka innan handen for upp. Skottet var stenhårt från straffområdesgränsen.

Det märktes på innermittfältet att Johan Lundgren var tillbaka. Han jobbar över mycket stora ytor och vinner väldigt mycket boll. Dessutom skjuter han bra från distans och var så när att sätta den i krysset. Nån centimeter lägre och det hade blivit ett praktmål från 20 meter.

Men matchens spelare är solklar; Andreas Petersson. Han var ständigt ett orosmoment för de gulsvarta och de fick aldrig riktigt tag i honom utan var ofta tvungna att ta honom väldigt hårt. Bra fart under fötterna, bra skott och vårdat passningsspel. Andreas Petersson var definitivt bäst på plan.

BK Häcken - IFK Göteborg (U), 1-0

Fler bilder från matchen kan den som är nyfiken hitta här.