2010/04/07

Säsongen har börjat

MATCHTANKAR. De flesta av oss har nog insett att säsongen dragit igång. Det verkar åtminstone så när man ser spårvagnar fulla med blåvita, när man ser blåvita halsdukar på stan och hör sången från läktarna. Ja, vi blåvita supportrar verkar inte ha missat att årets upplaga av allsvenskan är igång. Laget däremot verkar inte riktigt ha vaknat upp.

Det gick inte många minuter av gårdagens match innan den första tråkiga händelsen inträffade. På grund av skada fick Hysén gå av planen. Vid den här tidpunkten ryckte jag lite på axlarna och tänkte snabbt att "...det var tråkigt, men det är trots allt DIF vi spelar emot, som vi borde slå utan Tobias på planen." Ack så fel man kan ha.

Första halvleken påminner om en valfri match från säsongen 2002. Bollen är mer i luften än vid fötterna, passningarna ser ibland ut att vara menade till Djurgårdens spelare och varken försvar, mittfält eller anfall domineras av Blåvitt. Inte för att Djurgården skapar särskilt mycket, men de vårdar bollen betydligt bättre. Matchens första misstag blir att ta in Jacob. Folk får säga vad de vill, folk får hylla hans mål och säga att det var rätt, men jag kommer fortfarande att hävda att Bärkroth hade varit ett bättre byte. Bytet är för övrigt lika roligt som hela första halvleken.

0-1 målet kommer till när IFK ropar på frispark och de flesta (inklusive undertecknad) var övertygade om att det var offside innan målet. Så var det dessvärre inte. Det som fungerade sämst i första halvlek var vänsterkanten. Sebastian antog snabbt Hjalmars roll som förste-tjongare och Elmar verkade inte vara vän med bollen en enda gång. Som tidigare saknades attityd, vilja och riktiga satsningar i närkamperna, på mer eller mindre varenda spelare i laget.

Andra halvlek är egentligen knappt godkänd den heller, trots de målchanser som vaskades fram och trots det mål som tillslut kom. De gånger som det hände något var det på högerkanten. Adam och Sella fick igång ett riktigt bra samarbete som ledde fram till en del fina inlägg. Tyvärr finns det ett problem med inlägg. För att de ska mynna ut i mål krävs det starka spelare i boxen, som gärna är bra på huvudet. I gårdagens elva hade vi ingen Wernbloom, Wallerstedt eller Stiller. den senare är förvisso kvar i våran förening, men satt som bekant inte ens på bänken.

Liksom andra skribenter poängterat tidigare så är våra guldchanser långt ifrån borta, det är trots allt bara fyra matcher spelade. Men man måste höja ett varningens finger. Något måste hända. Man kan inte luta sig tillbaka och skylla på dåliga planer och leta efter andra ursäkter som inte går att påverka. Alla lag spelar på lika villkor och är planerna dåliga får man anpassa spelet. Det borde dessutom framstå som uppenbart, även för Rehn och Olsson, att de flesta lag läst sönder våran spelidé. Problemet är att det inte känns som det finns någon alternativ idé. Har man en sådan är det nu det är dags att plocka fram den. Har man ingen är det dags att börja snickra ihop en omedelbart. Det gäller helt enkelt att agera i tid, så att vi inte står där efter halva säsongen och undrar vart fan guldchansen tog vägen!

27 kommentarer:

  1. Snabbe Sam var på plats som vanligt igår och man kunde inte annat än bara sucka. Inte ens att kommentera först gör en glad denna dag. Men vi är Blåvitt o vi kommer att komma tillbaka, starkare, bättre och snabbare. //Snabbe Sam

    SvaraRadera
  2. Schweizaren2010-04-07 07:09

    Skulle ändå vilja hävda att Jakob Johansson gör en klart godkänd insats ändå. Han slängs trots allt in efter några minuter och har inte hunnit förbereda sig speciellt bra varken mentalt eller fysiskt men lyckas ändå komma in i matchen bra. Visst, Bärkroth är ett betydligt mer roligt byte men frågan är om vi inte behövde styra upp spelet en aning och dämpa chocken från övriga spelare när Hysén linkade av. Vi vet ju alla om hans betydelse för Blåvitt.

    Värt att poängtera är att jag inte är någon fanatisk försvarare av just JJ, har sågat honom längs fotknölarna efter förra säsongens mindre lyckade insatser. Igår var han dock en av planens främsta vilket i och för sig inte säger speciellt mycket med tanke på matchens enormt låga kvalitet.

    SvaraRadera
  3. JJ var en av de bästa på planen igår , ingen idé att skylla något på honom . Och visst , det säger en HEL del om blåvitts insats igår

    SvaraRadera
  4. Snälla lägg ner allt snack om att Blåvitt är sönderlästa. Menar ni att det skulle ha varit en hemlighet under hela förra säsongen hur Blåvitt spelade men att alla lag har kommit på det nu och då har vi ingen chans?

    Jag säger som Hasse Backe brukar säga: Det är ingen hemlighet hur vi spelar. Vi kan berätta det för motståndarna före match för vi spelar vårt spel så jävla bra så det spelar ingen roll om motsåndaren vet om det.

    Tilltrots namnet på Roger Gustavssons projekt finns det inga hemligheter i fotboll. Ni kan vara övertygade om att samtliga tränare i allsvenskan har järnkoll på hur samtliga allsvenska lag spelar. Problemet för Blåvitt just nu är att vi inte spelar vårt spel så bra som vi borde, inte att motståndarna "kommit på" hur vi spelar.

    /Mabus

    SvaraRadera
  5. JJ var matchens bästa lirare igår. Inte mycket konkurrens men han kämpade, slet och det viktigaste, som saknas hos många, vilja.
    Våga peta Sella, sätt spelarna på sina rätta positioner.
    Bärken är inte tillräckligt tränad för att spela en hel match och har tendenser att försvinna, vilket han även gjorde igår.
    Förstår tanken med att ändra backlinjen för att få trygghet, det föll inte ut väl.
    Peta Ragge i nästa match?
    Vi har konkurrens på alla lagdelar, skadade på väg tillbaka.
    Våga vaska om i laget ordentligt och visa att det inte bara är att gå ut och ställa skorna för då blir du petad.

    SvaraRadera
  6. Gud vilken dålig analys av matchen.

    SvaraRadera
  7. va snackar ni om... JJ hängde ju inte med alls innan målet som förövrigt var en tavla av dumbo.

    SvaraRadera
  8. Mabus: Ord upp på det. Är också så jävla less på modeordet "sönderlästa". Hur fan kan någon påstå att vi är sönderlästa när Seb drar 4-5 bollar rätt åt helvete? Är vi sönderlästa för att Elmar söker sig till situationer där han vill dribbla/fumla med sig bollen (och misslyckas hela jävla tiden, varför hyllar folk hans teknik förnärvarande?)

    Blåvitt spelar inte tillräckligt bra, man kan inte skylla på att vi är sönderlästa och saknar en plan B.

    SvaraRadera
  9. Nej, guldchansen är inte borta. Det är en lång serie och avståndet går att hämta in.
    Det som oroar är hur det har sett ut. Hur skall det här laget och den här tränarstaben som uppvisar så mycket brister kunna vinna SM-guld?

    SvaraRadera
  10. Två inlägg och ingen sågar SEB? Var vi på samma match igår? Han hade fan inga rätt igår ... han va osäker och kunde inte spela ut 100 närkamperna såg han it att vilja springa ifrån ne skippa seb därbsk till nästa match.

    SvaraRadera
  11. Texten börjar lite avvaktande och man undar lite över skribentens kapacitet. Men det handlar om Difmatchen, det borde vara enkelt att ge omdömen i denna match. Men första misstaget dyker upp i tredje stycket när skribenten sågar Jacob. Det är uppenbart att skribenten har tydliga antapatier mot nämnde spelare och man kan se framför sig hur nämnde skribent stått och svurit på planen när Jacob kom in och nästan blev gråtfärdig när han gjorde mål och grannarna jublade. "Men men.. han är ju kass. Ni får säga vad ni vill. Han är kass.Skitkass. Helvete. Förresten, det var en målvaktstavla. Det var det." Bärkroth är en kul liten krabat. Men det är tydligt att skribenten glömmer ta följande i beaktning; det är sällan Bärkroth lyckas ta sig till inlägg i sina snabba snabba löpningar. Det ser ut lite som när Jonas Henriksson spelade i Blåvitt. Spring, spring (satan vad snabb han är) oj där var kortlinjen det blev inget (till skribenten; ja jag pratar om samma Jonas som nu spelar i Häcken.Du förstår, när du gick på lågstadiet och inte var så bra på att skriva så spelade Jonas i Blåvitt). Vidare; det borde vara ganska uppenbart att Bärkroth inte just orkar så mycket längre inhopp än det han gjorde igår. Hoppas skribenten inte blir för ledsen, av detta du lär dig säkert med tiden. Lycka till!

    SvaraRadera
  12. Bärkroth hade aldrig klarat hela matchen så den diskussionen är bara märklig.

    Däremot undrar jag på riktigt vems uppgift det är att ställa tränarna mot vägen. Vem som ska förmedla alla, berättigade, frågor som har dykt upp för tillfället. Nån måste fan ta tag i det här NU!

    SvaraRadera
  13. Laphroaig BaraBen2010-04-07 10:23

    Jag tycker kritiken i den här tråden är urvattnad och rent ut sagt svag. Att kalla "sönderlästa" ett modeord när man går från en framgångsrik säsong - med samma spelare - till en katastrofstart på den samma så är det inte bara lite spelare som underpresterar. Vi har helt enkelt spelat ut vårt systems bäst före datum och behöver anpassa det till modern tid före det är för sent. Det eller att få in spelare eller ledare som är beredda att bryta mönstret. Det saknas i dag och de som finns får inte chansen (läs Sana).

    SvaraRadera
  14. Finns som sagt bara en sak att göra. Vi MÅSTE återvända till 4-4-2

    SvaraRadera
  15. När man läser detta inlägg så märker man ganska snabbt att författaren inte har jättemycket koll på de taktiska aspekterna av fotboll. Möter man ett lag som backar hem och ligger lågt med sitt försvar så är det ingen idé att slänga in en ensam forward som ENBART är farlig i djupled (Bärkroth). Hysén har ju både djupledsspel och relativt bra på huvudet. Då är det viktigare att man får in lite tyngd som kan stångas på inlägg i boxen. Därav valde de Jakob som gjorde ett jävligt bra jobb, inte bara kämpamässigt utan man ser också att killen har både spelförståelse och passningsfot (saknar dock lite speed). Vad jag däremot inte förstår är varför man envisas med att spela Elmar på vänsterkanten. Han har ingen vidare bra vänsterfot vilket gör att han alltid går inåt i plan och därför är sönder läst av motståndarna. Om man nu ville ha lite offensiv kraft på mittfältet så kunde man flyttat in Elmar centralt istället för TO (som var helt osynlig och kom fel i positionsspelet) och börjat med Bärkroth eller Sana på vänsterkanten. Om man nu har spelat en spelare centralt under stora delar av försäsongen så undrar man ju varför man helt plötsligt flyttar ut honom till vänster när säsongen börjar. Ett annat udda val tycker jag är att man flyttar in Hjalmar och petar Kalle. Jag hörde på svenska fans att Jonas Olsson sa att det berodde på att man ville hålla en hög backlinje och därför ha två snabba mittbackar. Sedan när blev Hjalmar snabb? Och behöver man verkligen TVÅ snabba mittbackar mot EN Johan Oremo? Dessutom så var ju Hjalle bedrövlig mot Helsingborg, och det får nu Kalle lida för. Riktigt skumt...

    Vad gäller kritiken av Jakob så har han nu bevisat att den är helt obefogad. De inhopp han gjorde i slutet av förra säsongen, gårdagens insats samt en plats i U21-landslaget är väl bevis nog på att det är en spelare som håller på den här nivån. Så snälla, lägg ner den här förlegade diskussionen nu och öppna ögonen istället.

    SvaraRadera
  16. anonym 10:40/ Känns som att du visar rätt tydligt dina bister av taktiskt kunnande om fotboll när du kallar Bärkroth "enbart" farlig i djupled. Han är teknisk, han har speed, han gör ryck i stillastående mot försvarare - han är allt annat än enbart en djupledslöpare som du vill få det till. Sten, glashus.

    SvaraRadera
  17. JJ och Adam är det enda positiva med matchen.

    SvaraRadera
  18. Herregud säger jag bara
    Tur inte skribenterna tar ut laget här det säger jag
    NU går det dåligt då ska alla avgå alla bytas ut tränarna ska ut

    *skrattar*

    Säger bara hjäääääälp

    SvaraRadera
  19. Citerar ett ljus.....huvud

    Flyttat in Elmar centralt istället för TO (som var helt osynlig och kom fel i positionsspelet)


    *Dagens skämt eller*?

    SvaraRadera
  20. GÖTEBORG.
    Här agerar Tobias Hysén mänsklig sköld.
    När Blåvittanhängare kastade en flaska mot linjedomaren gick Hysén emellan - och efteråt var han upprörd över agerandet.

    Citat expressen

    Men vilken kille han är Hysse
    Tack Hysse för du taggar ner övertända supporters

    Eller kanske var det en Gaisare i högen
    I alla fall sluta med sån skit..

    SvaraRadera
  21. Jag tyckte JJ va bra!

    SvaraRadera
  22. Alla har vi olika kvalitéer här i livet. PeeMans verkar inte vara att analysera fotboll i alla fall.

    SvaraRadera
  23. Superettan här kommer vi. Men jävlar vilka sköna derbyn det blir nästa år mot öis. Ingen press, inget guld att slåss om.

    Om det här är vad vi mäktar med mot dif, LYCKA TILL mot Malmö, Elfsborg, gajs, HBK m.fl...

    SvaraRadera
  24. Tjena,

    Här kommer ett tips från mig (Svennis)

    När jag tänker tillbaka på säsongen 2009 så ser jag framförallt två olika sidor av Blåvitts spel. Förändringen skedde ganska tydligt efter att Wernblom lämnat föreningen (och alla skadorna kom). Spelet under vårsäsongen var kreativt, med spel i backlinjen via mittfältet upp till anfallet. Wernblom var ju grym o fanns alltid som backup när det kreativa spelet gick i baklås. Dessutom stod han för många framspelningar och mål.
    Inget ont om Stiller men han har ju inte alla kvaliteer som Wernblom hade. Spelet under höstsäsongen fungerade oxå ganska bra men var inte alls lika underhållande och kreativt utan innehöll ett mkt rakare spel....

    Men här kommer ett tips till Olsson/Rehn som jag tror skulle fungera ypperligt för att återfå det underbara spelet från vårsäsongen 2009.
    In med Ragge på Wernbloms plats o satsa kreativt o offensivt!

    Jämförelse mellan Ragge o Wernblom

    Bollmottagare
    Wernblom 4 Ragge 4
    Snabbhet
    Wernblom 2 Ragge 4
    Framspelningar
    Wernblom 5 Ragge ?
    Dribbla
    Wernblom 3 Ragge 4
    Skott
    Wernblom 3 Ragge 4
    Målfarlighet
    Wernblom 4 Ragge ?
    Smartness
    Wernblom 5 Ragge 5
    Vilja att vinna
    Wernblom 5 Ragge 5
    Tuffhet
    Wernblom 5 Ragge 4
    Defensivt arbete
    Wernblom 4 Ragge 5
    Teknik
    Wernblom 3 Ragge 4
    Bollkontroll
    Wernblom 3 Ragge 4

    Dessutom har vi gott om mittbackar!

    Laguppställningen blir om några veckor:

    --------Söder
    -Tobbe Ragge Sella
    ----Bjarna Gustav
    Seb Hjalle Kalle Adam
    (eller Risp)

    mvh
    Svennis

    SvaraRadera
  25. Att vara sönderläst är precis vad vi är. Vi ser det väldigt tydligt på överflyttningarna för att stänga kanterna för oss. Mot Helsingborg än mer tydligt än mot DIF pga deras spelares snabbhet. Hade inte Adam varit så löpstark hade vår högerkant varit stängd igår.

    Här måste vi hota i centrum istället Ragge fram med dig bara!! Spela även in bollen på ytan framför deras backlinje efter backen o fyll på med spelare

    SvaraRadera
  26. Frankie Frankie... du är ute på djupt vatten nu... jag antar att det slog hårt mot att man kritiserar en av era skribenter men när ni släpper igenom analyser lika djupa som vattenpölar så får man ju säga till... Sedan betyder ju "bra i djupled" att man har "speed" och bra "ryck"... så egentligen säger du också att han också är bra tekniskt... och det är på den punkten du missförstår mig... du har rätt i att Bärkroth är bra även tekniskt. Men de egenskaperna kommer han inte att få visa så mycket av som ensam anfallare i Blåvitt, däremot om man sätter honom på en kant. Spelar Bärkroth på topp så är det hans snabbhet tränarna vill åt. Det va det jag menade...

    SvaraRadera
  27. Gbg angel:

    Vad är skämtet? Jag menar självklart inte att TO och Elmar skulle byta plats med varandra utan att man skulle startat Elmar på TO's position och Bärkroth/Sana till vänster.

    Eller menar du att TO inte hamnade fel i positionerna igår? Första 30 var han ju inte med i matchen... sedan blev det lite bättre men fortfarande långt ifrån godkänt...

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.