2010/04/13

Pamparnas besked: I Sverige är vi inte lika inför lagen



SÄKERHET & HULIGANISM. Idrottsministern och diverse polispampar höll ironisk nog en presskonferens om säkerhetsproblem kring fotbollen på samma dag som en 23-årig Göteborgare åtalas för brott mot ordningslagen. Detta efter att han hoppat över stängslet mot planen efter seriefinalen mellan Blåvitt och AIK på Gamla Ullevi den 1 november i fjol.

Det ironiska i kråksången - drygt 2 000 AIK:are gjorde samma sak.
Inte en enda av dem har hittills lagförts. Inte en enda.

Det är den här typen av hyckleri som gör att hela säkerhetsapparaten kring svensk idrotts största publiksport aldrig kan få något fäste i själva rörelsens kärna, publikbasen. De förslag som kommer från ordningsmaktens korridorer är tyvärr helt verklighetsfrånvända, senast dagens idé från idrottsminister och company: att införa säkerhetskontroller likt dem som finns på dagens flygplatser. På våra fotbollsarenor. Och de menar allvar.

Säga vad du vill om idioter som kastar in skit på planen eller förstör på annat vis, men hur kan någon tro att rättsväsendets lämpliga svar på detta bör vara at likställa dem med terrorister? För det är precis den tonen som används i debatten, den där åtgärder diskuteras efter helt bisarra parametrar som visar på en grundläggande okunskap om fotbollskulturen.

Om jag tvingades vara på Gamla Ullevi 90 minuter före matchstart, där spärrarna även slutade snurra inåt läktaren trekvart före kickoff, skulle jag aldrig gå på fotboll i Sverige på arbetsdagar. Det skulle innebära att jag på ett bräde missade 80 procent av de fotbollsmatcher som jag i dag bevistar. Då skall man ha i åtanke att jag är en tvättäkta fotbollsidiot, en av dem som betalar kontanta pengar för att se allsvensk fotboll - 22 bästa ligan i Europa - i stället för att följa Manchester United, Bayern München, Barcelona eller Inter Milan hemifrån tv-soffan.

Om då den typen av fans av rent praktiska, men även bekvämlighetsmässiga skäl, inte kan tänka sig - eller för den delen rent tidmässigt ha möjlighet - att gå på fotboll om den här typen av bisarra säkerhetskontroller skulle införas, hur många vanliga personer i ströpubliken, bland "Svenssons", kommer att göra det?

Problemen som existerar på fotbollsarenorna i Sverige är en piss i Mississippi jämfört med de verkliga samhällsproblem vi står inför. En ökande segregation, ungdomsarbetslöshet och kriminalitet omringar dagens storstäder och det är från dessa angreppspunkter som en problematik som arenarelaterat fotbollsvåld kan förhindras. Skottlossningar, gängkrig, en skola som totalt tappat greppet om ungdomarna, ökad korruption, knarkhandel, smuggling, gatuvåld och tusen andra - verkliga och grundläggande - problem, likställs i dag med idioter som förstör på fotbollarenor, springer in på planen eller tänder pyroteknik. Dagligen skjuter renodlade gangstrar på varandra i bostadsområden ute i stadsdelarna. Med tanke på utvecklingen i övriga samhället vore det väl på sin plats att börja se över varför det är svängdörrar på svenska fängelser och varför ungjävlarna får diktera villkoren på våra skolor? Varför är det så, kära idrottsministern? Det kanske är fotbollsvåldets fel?

Hur kan en seriös polis eller politiker dagens samhällsläge anse att det här med fotbollsvåldet är ett så allvarligt problem att man vill införa säkerhetskontroller likt dem på Guantanamo Bay?

Det är som att försöka sätta dit en mördare genom att leta efter snattare.

Att bygga fort kring våra fotbollsmatcher löser i bästa fall en del av problemen kring själva matcherna - men innebär det på något sätt att de grupperingar, personer, ungdomsgäng och kompiskretsar där våld och skadegörelse är del av verkligheten, därmed försvinner? Eller ens minskar? I think not. Fotbollsarenor som gated communities, ja det är ju en lockande idé om man "ser" fotbollsmatcher som ett tillfälle att nätverka från en loge med kaviar och champagne.

Undrar hur ofta idrottsministern går på allsvensk fotboll?

Den här typen av förslag är att trycka huvudet i sanden och att göra det rejält. Steg ett i myndigheternas försök att stävja upplopp, skadegörelse och bråk måste vara att börja agera konsekvent. Det måste bli ett slut på polisiärt våld mot supportrar, det måste bli ett slut på det konsekventa daltandet med vissa lags supportergrupper och främst så måste det bli väldigt tydligt vad som faktiskt gäller.

Om du begår ett övertramp i Stockholm skall du behandlas på precis samma sätt som den som gör bort sig i Göteborg. Så är inte fallet i dag. En 23-årig man åtalas för ett brott som ett par tusen andra individer gjorde sig skyldiga till. Svart på vitt. Hur skall omgivningen kunna ta seriöst på ett sådant åtal? Hur skall människor respektera de gällande reglerna med det här omfattande hyckleriet i kärnan av fotbollens ack så uppförstorade problem?

I dag kom beskedet - i Sverige är vi inte är lika inför lagen.

47 kommentarer:

  1. fy fan vilken bra och viktig text frankie.

    SvaraRadera
  2. Helt otroligt! börjar gråta blod när jag läser det här.

    SvaraRadera
  3. Bra text och det gör mig så jäkla förbannad. Kan vi inte skicka den här texten till uppdrag granskning eller redaktionen på svt:s debatt. Horribelt att det får vara så här.

    SvaraRadera
  4. Man blir så jävla trött på alla lagar och regler!

    Om idrottsministern och övriga tomtar, som inte har en aning om verkligheten, får som de vill så är det snart helt förbjudet att gå på fotboll!
    ''''''''''''''''''''''''''''''''''
    I övrig så ska fan inte ifk-supportern dömas om inte en enda råttjävel döms!

    SvaraRadera
  5. Men att säga att IFK-supporten inte ska dömas bara för andra individer begick samma brott, det resonemanget funkar väl knappast?
    Ungefär som att säga att det är okej att snatta bara för andra gör det utan att åka fast...

    SvaraRadera
  6. "Ungefär som att säga att det är okej att snatta bara för andra gör det utan att åka fast..."

    Hmm, ja...fast näääääee.

    SvaraRadera
  7. Fast....joooo! Man blir ju inte mindre dum i huvudet bara för att det råkar finnas 2000 lika korkade stollar. Väx upp för fan!

    SvaraRadera
  8. Bra text, och vettiga saker att kritisera. För att åtminstone försöka se något positivt i saken är väl handläggningstidens nerkortande, så länge det inte går ut över rättssäkerheten.

    SvaraRadera
  9. Tycker att det är helt rätt att han döms(om han nu döms vill säga)

    Men visst, det som gnagarna gjorde vid insläppet är ju sju gånger värre och skall likställas vid våldsamt upplopp.
    Bara att hoppas att Stockholmspolisen sätter igång och börjar åtala snart.

    SvaraRadera
  10. Skandal!!

    Korrupta jävla politiker och annat löst uppsatt patrask
    DN"
    Han pekas också ut av en av vakterna på Gamla Ullevi, som känner till honom sedan tidigare.

    Fälls 23-åringen riskerar han bland annat utestängas från samtliga allsvenska matcher i upp till två år.

    Men för fan gapa högt nu så vi hörs
    Vi accepterar inte särskiljandet anmäl till DO JO och resten av patrask myndigheterna i det här landet

    SvaraRadera
  11. Skillnaden är väl att gnagarna sprang in för att fira guld, medan han sprang in för att bråka med gnagarna. Vi själva fyllde ju planen mot trelleborg 2007. Däremot vore det ju jävligt märkligt om ingen som stormade bortainsläppet åtalas.

    SvaraRadera
  12. Läs gärna hela rapporten "strategi mot fotbollsvåldet" som omnämns i texten. Den ger en lite annan bild än bara det som tv-inslaget säger. Strategin är fö för matcher i Sthlm och arbetet med att ta fram den har letts av deras landshövding.

    http://www.ab.lst.se/upload/dokument/press/strategi%20mot%20fotbollsvaldet.pdf

    SvaraRadera
  13. En markering i matchen mot Elfsborg borde vara på sin plats. Vi måste visa att vi inte accepterar de nya reglerna.

    Det här med att stänga 60 minuter innan matchen är nog ta mig fan bland de dummaste jag hört!
    Likaså de här med metalldetektorer i grindarna. Har människorna som beslutar sånt här ens besökt ett idrottsevenemang med över 1000 besökare?



    Usch va förbannad man blir!

    SvaraRadera
  14. Om detta genomförs är en total bojkott av alla Sveriges supportrar det givna svaret. Sen får vi se hur länge dom kan hålla på och spela fotboll utan publik.

    hata skitsamhället

    SvaraRadera
  15. Ja herrejävlar,, Avgå någon!!

    SvaraRadera
  16. Att 2000 AIK:are gjorde fel gjorde inte 1 Göteborgares fel mer rätt.

    SvaraRadera
  17. "Fast....joooo! Man blir ju inte mindre dum i huvudet bara för att det råkar finnas 2000 lika korkade stollar. Väx upp för fan!"

    Jo jag förstår vad du menar. Man kan väl isf likna det med att flera personer springer in i en kiosk o snor nått, det finns bevis för att fälla alla men bara en blir åtalad. Eller något liknande.

    SvaraRadera
  18. jävla solnatattarpoliskår vi har i sverige. står upp för alla äckliga 08 men om en från götet gör något, då är minsann batongen dragen, och inoljad, glänser gör den oxå tillråga på allt, eller så är den sådär lagom nedsliten av alla slag mot oss supportrar

    SvaraRadera
  19. Jag vill gärna påminna er som inte tror att de här grejerna kan införas på riktigt om att tester av detta redan försökts på prov. Minns ni inte hur Baraben avslöjade att IFK tänkte införa metalldetektorer för att par år sedan och det blev en jävla proteststorm från fansen - men Blåvitt införde det ändå på prov på Ullevi, kan det ha varit 2-3 första matcherna säsongen 2006 eller 2007? Sedan försvann metalldetektorerna plötsligt igen...

    SvaraRadera
  20. Det är naturligtvis fel att inte åtala AIK'arna men fortfarande rätt att åtala IFK'aren. Han sprang knappast in för att fira andraplatsen.
    Jag är jävligt trött på alla planstormningar, oavsett vem som gör dom.

    SvaraRadera
  21. När någon bryter mot lagen funkar det inte att köra med liknelser, lagen är inte flexibel. Bryter man lagen riskerar man att straffas för det, det har ju vi alla kommit överens om i sann demokratisk anda.

    Men visst känns det sunkigt att de som firade på plan den kvällen går fria.

    SvaraRadera
  22. "När någon bryter mot lagen funkar det inte att köra med liknelser, lagen är inte flexibel. Bryter man lagen riskerar man att straffas för det, det har ju vi alla kommit överens om i sann demokratisk anda"

    Jo fast även så kan det bli lite stökigt. Hade du sagt samma sak om det var en svart man som åtalades samtidigt som 1000 vita som gjort samma sak gick fria?

    SvaraRadera
  23. Bra sagt!! Synd bara att ingen med insyn syns i media.

    SvaraRadera
  24. Förresten, om alla fotbollssupportrar ska behandlas som huliganer, varför kan vi inte då behandla alla muslimer som terrorister? Samma sketna logik!

    SvaraRadera
  25. Dex/ Har vi även i vår demokratiska anda kommit överens om att vi ska ha en polismakt som godtyckligt väljer ut lite folk här och där (som begår brott) som de sätter dit?

    SvaraRadera
  26. Får starta en insamling för att stötta den ende göteborgaren då som blir åtalad. En insamling till att betala hans böter. Det visar på supporterstöd och på hur fel det är att ingen av de 2000 aik-are blir straffade.

    SvaraRadera
  27. DEMOSTRATION!

    SvaraRadera
  28. Är ok att IFK-supportern döms för brott. Jämför med fortkörning, de flesta klarar sig. Men däremot känns domen rätt löjlig och väldigt vinklad när INGEN av de övriga 2000 tydligen går att identifiera och dömma för exakt samma ska. En sådan dom vinner inget gehör hos befolkning och skapar inget förtroende för rättvisan vilket är en av stöttepelarna inom rättsväsendet. Utan varje medborgares tro på rättsväsendet kommer vi snart ha en anarki i samhället.

    SvaraRadera
  29. Det blir rätt men av helt fel anledningar.

    Jag förstår, och håller med om, resonemanget att i och med den här händelsen är alla inte lika för laget. Att identifiera Blåvittsupportrar men inte AIcK:are är ju i sig ett rättsligt övertramp så det sjunger om det.

    Å andra sidan kan man se det som så här, det är allmänt vedertaget att storma planen vid SM Guld. Det har aldrig vart några problem när vi gjort det, när Kalmar gjorde det sa inget ett ljud om det. Det var väntat att planen skulle stormas av ett lags supportrar.

    Däremot stormade de Blåvitt supportrarna som gjorde det i ett helt annat syfte än att fira.

    Sen kan man tycka att det borde vara speciella omständigheter en sån här match. Att storma planen mot Trelleborg eller Halmstad när alla på plats håller på Blåvitt är en sak, att storma i en direkt avgörande match mellan Blåvitt och AIcK är lite annorlunda.

    Hur som helst, egentligen kan jag förstå att man bara åtalar Blåvitt supporterna, men när man säger att "man inte kunde idetifiera" de andra så blir det ju bara pinsamt. Säg som det är då, AIcK:arna bröt precis lika mycket mot lagen, bara att det är allmänt vedertaget att göra just så i det läget, till skillnad mot det Blåvittsupportern gjorde, där han bara försökte skapa oordning.

    SvaraRadera
  30. Johannes:
    Jag har ingen aning om vilken hudfärg killen har och jag tycker inte att det har med saken att göra. Men jag förstår vad du menar.

    Anonym 02:03:
    Hur tänker du nu? Uppfattar du det som att jag försvarar det beteendet? I så fall kanske jag formulerade mig otydligt, för så menar jag inte.

    SvaraRadera
  31. Luktar rättsskandal lång väg!
    Om det är brott att beträda planen vid fotboll? Menar ni då att det är okej att storma planen vid glädjeyttringar, men inte för att man gör det av t.ex. frustration? Hur tänker ni? Vad skulle det spela för roll?

    För övrigt är jag lätt på en insamling till förmån för den drabbade 23-årige supportern. Bra skrivet för övrigt, Frankie. Det handlar om hur vi fotbollssupportrar vill bli behandlade i framtiden.

    SvaraRadera
  32. Så in åt helvete bra skrivet rent ut sagt!! Skall spara denna artikel och visa upp för min kollegor som tror att alla som går på fotboll är huliganer och ett ett samhällsproblem.
    Täntke även igår skicka mail till IFK ang de idiotiska säkerhetskontroller som är för oss på sittplats. Kan ngn få fram vad som beslagtas vid visitiationerna. Pistoler, knivar, golfbollar??

    SvaraRadera
  33. Pat the Cat2010-04-14 10:08

    Jag tycker att artikeln i grunden är bra för förslaget är katastrofalt (även om det inte hade varit en katastrof att vara där 90 minuter innan om de hade riktiga öl- och matserveringar inne på arenan).

    Vad jag däremot ställer mig kritisk emot är att man, i sin iver att hata AIKare så mycket som möjligt, till viss del försvarar muppen som sprang in. Ni borde istället ha skrivit "Bra att de anmälde idioten, nu väntar vi på att 2000 AIKare ska bli anmälda också". Sedan kan jag tycka att det var i väldigt olika syften som de sprang in på planen. Den största delen råttor som sprang in ville ju bara fira med sitt lag (resten letade mat och hetsade Göteborgare på klassiskt kloakråttmanér). Blåvittsupportern som sprang in tror jag inte ville fira med AIKarna direkt.

    Återigen, det finns bara ett sätt att lösa det hela och det är genom övervakningskameror, avstängning från arenan och inställelseplikt vid bortamatcher.

    SvaraRadera
  34. Skörda frukten av ert arbete för den moderna fotbollen baraben. Man kan inte ena dagen be folk att identifiera folk för att få dom avstängda för att nästa dag tycka att reglerna är för hårda.

    Ni har med er menlösa och urvattnade supporterkultur kapitulerat för länge sedan. ni är en gråblek produkt av den moderna fotbollen.

    SvaraRadera
  35. Mycket bra artikel Frankieboy.

    Utan att på något sätt försvara 23-åringens handlingar, men kan förstå mångas frustration där efter matchslut, så känns det som en otrolig rättsröta när en endaste blir åtalad för vad som hände på plan där.

    Helt otroligt att ingen media eller heller ens TT som skickade ut nyheten på riksnivå reflekterade över det helt bisarra sammanhanget att en person åtalas som tillråga på allt är IFK-are medans samtliga gnagare klarar sig.

    Politikerna har ju så taskig timing och dålig verklighetsuppfattning så det saknar motstycke.

    SvaraRadera
  36. Strategin från politikerna är ju densamma som drivs från vår egen kära Göteborgs-Pesten: om ingen går på fotboll kommer ingen till skada.

    SvaraRadera
  37. Ingen, oavsett klubbsympati, ska dömas för vad som hände efter den matchen. Sthlmsjävlarna firade sitt guld som alla andra och detta är inget som ska stoppas.

    SvaraRadera
  38. Om metalldetektorerna införs finns det bara en sak att göra: vägra gå på matchen. Jag älskar Blåvitt, har inte missat en match sedan 2003, men när alla (klubbar, fotbollsförbund, politiker) behandlar en som samhällets bottenskrap blir fan principer just principer. Tips på bra läsning är för övrigt BRÅ:s kunskapssammanställning "Strategier för fotbollsrelaterade ordningsstörningar", där man kommer fram till slutsatsern att sk. "sociala åtgärder" är ett mer framgångsrikt koncept än "repressiva åtgärder", betonar vikten av att inte exkludera skötsamma supportrar osv, osv. Politikerna går emot allt vad både supportrar, BRÅ och annan forskning säger.

    SvaraRadera
  39. men du frankie....motiv spelar rätt stor roll....Var gbg-aren in på väg till planen för att fira att vi torskat?

    SvaraRadera
  40. Skulle vara mycket intressant och se om samma tolerans visas mot oss i Solna vid motsvarande situation.

    Tror det skulle bli en massiv mur av vevande konstaplar om vi försökte fira ett guld på råttornas fula plan.

    Det daltas för jävla mycket med råttpacket! Se bara på de löjligt låga böter som puckot i båset fixade och deras årliga extra hemmmamatcher som bara råkar bli tvugna att flyttas till Solna.

    SvaraRadera
  41. Jävligt bra skrivet, tack för det.

    SvaraRadera
  42. Direktören2010-04-14 15:01

    Pat the Cat! Precis så!

    SvaraRadera
  43. Ja håller med dig i mångt och mycket. Men tanken om att snabbt kunna lagföra folk som inte kan bete sig på matcherna tycker jag i regel är en bra idé.

    SvaraRadera
  44. Men seriöst?! Ser ni inte att makthavarna gör något för oss fotbollssupportrar här? De ger oss ok att fira ett guld. Tror ingen här inne vill att alla 2000 åker fast, då kan vi inte fira något guld genom en stormning av planen i framtiden (om man inte vill hamna i finkan eller bli avstängd)! Tänk till. IFK:aren (vilket jag inte vill kalla en idiot som springer in och gör bort sig) är ju inne på planen av helt andra skäl, förstöra, detta skall ej accepteras och det gör det inte heller. Sen visst, att de säger att de inte kan identifiera någon annan är ju klantigt sagt, det kan jag inte mer än hålla med om.

    SvaraRadera
  45. Ohh jag blir så trött på detta jävla snack.
    De flesta råttorna sprang in på planen för att fira. OK eller inte men så var det.
    Självklart så fanns det idioter även där som bara ville bråka men de mest korkade av alla var de som var sk Blåvittfans som välde att springa för att "fira" med råttorna.
    Så jävla dumt!

    SvaraRadera
  46. de var inga ifkare som spragn in på plan för att fira med dom

    SvaraRadera
  47. Victor Capel2010-04-19 13:59

    Philbaoge är vettig som vanligt.

    Bra text i övrigt Frankie. Jag har själv, och innan mig Ågren, suttit i diskussionerna runt detta förslag som presenterades här om dagen. Det här med att komma extremt tidigt kommer inte att hända, det är bara någon sak Sjöstedt (som inte har någon koll på nånting) tycker verkar bra.

    I övrigt handlar det mest om att alla berörda ska sammarbeta bättre, ha bättre kommunikation osv. Inget revolutionerande.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.