2010/04/02

Matchrapport: Örgryte IS - IFK Göteborg (U)

MATCHRAPPORT. Trodde du att torsdagens största aprilskämt här på BaraBen.com var Erlings avskedsansökan? Då trodde du fel. Jag citerar min införrapport: "Vädret skall bli halvklart, lite blåsigt och ca 5 plusgrader, men inget regn". Ja du, det var inte många rätt där inte. Facit var hällregn med inslag av snö och iskall snålblåst. Jag får helt enkelt be om ursäkt till dem som hörsammade väderinslaget och klädde sig därefter. Nästa gång kommer väderutsikten från min kaffesump istället för från SMHI.se. Det kommer nog bli mer rätt då...

Hursomhelst så inleddes Juniorallsvenskan Elit Södra med ett derby mellan Örgryte IS och IFK Göteborg på Öisgårdens plastgräs under kvällen. De här matcherna lokalkonkurrenter emellan brukar bli rätt så tuffa och griniga tillställningar och kvällens batalj var inget undantag. Det smälldes rätt friskt, vilket gjorde att domaren kände sig tvungen att stävja med många kort som följd.

Första halvlek är det inte mycket att rapportera ifrån. Det var i ärlighetens namn rätt uselt spel där Öis var det något bättre laget och som dessutom går ut till halvtidsvila med 1-0 i ryggen. Målet kom på hörna där en blåvit back oturligt skarvar bollen till bortre stolpen där en öisspelare får perfekt nickläge och sätter bollen via studs. I övrigt, inget. Kommer ni ihåg matchen mot Helsingborg i måndags? Så var det nu också; en massa felpass och långa lycka-till-bollar på en hopplöst kutande Sam Larsson.


Andra halvlek är bättre. Sebastian Stenqvist, Fredrik Alnäs och Bragi Bergson kommer ganska omgående in på Sam Larssons, Muhammed Dizdars och Robin Alnäs bekostnad och det i kombination med att Öis vilja att trycka på minskar i och med att man leder gör att man får mer tid att bygga upp anfallen. Öis är på intet sätt ofarliga; man har bland annat ett friläge där August Strömberg får sträcka ut sig ordentligt för att nå Linus Högbergs aviga skott. Öis får dessutom straff en stund senare efter en tilltrasslad situation på en frispark. Jag står extremt illa till, så jag vet inte riktigt vad som händer, men nåt händer för domaren viftar med det gula. Straffen slås och Strömberg går åt rätt håll, men behöver inte ingripa utan bollen går på utsidan stolpen.

IFK jobbar på och har några lägen på frisparkar i Hjalmarlägen som är nära att gå rätt väg, men det vill sig inte riktigt. Det är grinigt på plan, man hör många klagomål på domslut och till och med vanligtvis lugne Eijlert Björkman ryter till när han tycker att domaren har blivit alltför petig.
- Jag ansåg att man måste tillåta lite närkampsspel och inte blåsa vid varje minsta kontakt. Skall de här killarna komma upp i Allsvenskan så småningom måste de vara vana vid att man måste ta för sig i närkamperna, förklarar han efteråt.

Klockan tickar upp mot 90 minuter och IFK får först ett hjalmarläge strax utanför straffområdet som man bränner, men i anfallet därpå får man ännu ett. Niklas Andersén stegar upp, slår bollen och i vimlet framför mål når inte målvakten den och bollen smiter in i bortre hörnet. Total blåvit eufori utbryter och alla rusar till Andersén för att fira. Detta är det absolut sista som händer i matchen. I samma ögonblick som Öis gör avspel blåser domaren av matchen. Det slutar 1-1.

Nu i efterhand är det oklart vem som gjorde målet. IFK Göteborgs officiella hemsida, som har fått uppgiften från Eijlert Björkman, har Chris Mbamba som sist på bollen, medan när jag frågade några spelare direkt efter matchen så var det Andersén som slog bollen rakt in i mål. Två likvärdiga källor, så det känns inte givet vilket som är rätt. Men mål är det oavsett så vem som gjorde är av mindre betydelse.

Matchen som sådan var väl i ärlighetens namn rätt så dålig. Mycket kamp, mycket vilja, men få målchanser. Öis hade flest och bäst målchanser och jag hade inte haft några synpunkter på om de hade gått hem med alla tre poängen. Eiljert Björkman var väldigt nöjd efteråt med poängen och menade att det var sånt här de jobbade på - att aldrig ge upp.

Vad gäller spelare så tycker jag att Fredrik Alnäs gjorde stor skillnad med sitt inhopp. Han kunde med sin styrka hålla i bollen längre och laget fick tid att lyfta och skapa press på motståndarlaget. David Johansson, som normalt är naturlig ytterback, gjorde bra ifrån sig i sin blott andra match som mittback. Kanske var han något offensiv emellanåt, men summa summarum gjorde han bra ifrån sig och de gånger han gick uppåt hade han bra understöd i Efe Yildrim, så det var rätt lugnt.

August Strömberg kändes stabil längst bak och gjorde dessutom en svettig räddning på friläget, samt gick rätt på den missade straffen. Målet var det inte mycket att göra åt. Öisspelaren fick gå upp obevakad och hade mer eller mindre bara att sätta dit den.

Muhammed Dizdar hade en otacksam roll där de bollar som gick hans väg oftast gick över honom. Däremot hade han en riktigt läskig mask på sig.
- Domaren knäckte näsan på mig i Danmark för några veckor sedan. Han fick inte ens gult kort, hehe, sa Muhammed Lecter, förlåt Dizdar, i halvtid.

Summerat var matchen föga välspelad men värst av allt var vädret... "inget regn" haha...


Örgryte IS - IFK Göteborg, 1-1
Juniorallsvenskan Elit Södra

13 kommentarer:

  1. Både Mbamba och Dizdar ser stenhårda ut, på olika sätt. Är de bra i övrigt tro?

    SvaraRadera
  2. Dizdar vet jag inte än, men jag har hört lovord om honom. Han är en av de yngre i truppen och helt ny så det är svårt att säga nånting om honom rent konkret redan nu. Det man kan säga är att han har en fysik som är ovanlig för en sådan ålder. Han är född 1994 och kan redan ta för sig rent fysiskt gentemot de som är betydligt äldre.

    Chris är bra. Han kämpar och sliter. Kan spela yttermittfältare eller anfallare.

    SvaraRadera
  3. hade varit kul o ställa upp med bästa j-laget i en sm-final.

    ---strömberg
    d.johansson azulay dyre andersen
    ---lundgren- allansson
    bärk----söder-------kamal
    --------william

    =SM GULD!

    SvaraRadera
  4. detta e nog de sämsta u truppslag som jag sett, nä, de kommer dröja läääänge tills vi får upp någon ny egen produkt. jo förresten i denna startelva är de bara 2-3 st som har blåvitt som vart i blåvitt mer än 3 år...

    SvaraRadera
  5. Skit väder, billiga umbro bollar och en piss domare
    det är då man får sån här fotboll

    SvaraRadera
  6. Du har rätt Olof.
    Andersens frispark gick direkt in, utan att någon touchade bollen
    Härligt avslut på matchen.

    /vaken åskådare

    SvaraRadera
  7. Satans väder. Paraplyet blåste sönder nästan direkt och jag stack i pausen.

    SvaraRadera
  8. allansson kommer bli en av allsvenskans bästa spelare om ca 5 år.

    SvaraRadera
  9. Betydligt bättre än de där u-truppsrapporterna som Erling blöd på förr asså!

    SvaraRadera
  10. Vem tittar på Smhi.se nu för tiden? Dmi.dk eller Yr.no är vädersajterna som gäller, tyvärr knäcker både danskarna och norrmännen oss vad det gäller väderprognoser..

    SvaraRadera
  11. 15:49: Ja, precis. Och som du ser så gick det som det gick. Men jag tror starkt på kaffesumpen. Kaffesump is the shit.

    SvaraRadera
  12. Stort TACK Olof för otroligt bra matchrapporter av blåvitts framtid!
    Imponerande att se dig med block, kamera och barnvagn i snålblåsten.
    PS.
    "Pekfingret uppåt i luften" kan också vara ett alternativ till kaffesumpen.

    SvaraRadera
  13. 18:25: Kul att det uppskattas. Det är ett rent nöje, men igår var det på gränsen. ´Hon som var med mig igår hade skoj i vilket fall när det fanns så många vattenpölar att hoppa i...

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.