2009/05/08

JK: Förbjud polisen att kartlägga Göteborgs supportrar

SÄKERHET & HULIGANISM. Kommunala arenaförvaltaren Higab har ansökt om tillstånd hos Länsstyrelsen att använda 39 övervakningskameror inne på och omkring Gamla Ullevi. Nu överklagas ansökan av justitiekansler (JK) Göran Lambertz . I ett brev till Länsrätten i Vänersborg tydliggör JK hans ambition att stoppa polisens eventuella planer på att använda kamerorna för kartläggning av huliganer och andra så kallade "störande element" på läktarna.

JK går i sin överklagan in på specifika detaljer kring hur kameramaterialet bör få användas. Han skriver bland annat:
"Att använda bildmaterialet till att exempelvis identifiera och kartlägga personer som, utan att begå brottsliga handlingar, bedöms uppträda störande eller på annat sätt olämpligt eller som på lösa grunder kan misstänkas komma att begå brott i en okänd framtid, har således inte stöd i LAK."
Ett tillstånd till allmän kameraövervakning under Lagen om allmän kameraövervakning (LAK) förutsätter att bildmaterialet används på ett sätt som är förenligt med lagen. JK bedömer dock att nuvarande villkor för kameraövervakningen kring Gamla Ullevi saknar beskrivning kring vilken användning av bilderna som faktiskt är tillåten.

Nu begär JK ytterligare defineringar för att klargöra detta. Villkoren bör utformas i enlighet med Länsrätten i Stockholms läns domar som gav tillstånd för AIK Fotboll AB och Djurgårdens Elitfotboll AB att kameraövervaka Råsunda Fotbollsstadion i Solna respektive Stockholms stadion. Dessa två domar inklusive Länsrätten i Gävleborgs läns dom den 4 februari 2009 som avsåg tillstånd för Brynäs Idrottsförening att kameraövervaka Läkerol Arena har vunnit laga kraft. Därför anser JK nu att övervakningen kring Gamla Ullevi bör vara reglerad på ett likartat sätt, inte med de luddiga formuleringar som stått i ansökan. Formuleringar som gjort det oklart när och hur kamerorna faktiskt får användas.

Detta innebär, om lagen efterföljs av Higab och polisen, att materialet från övervakningskamerorna endast får användas när brott begås inne på eller utanför arenan. Inte i "förebyggande syfte" eller inom ramen för ett "kartläggande arbete" av fotbollssupportrar i olika kategorier eller grupperingar.

Bortsett från begränsningarna kring hur kamerorna får användas vill JK även sätta upp ramar för när kamerorna får slås på och vilka matcher de får användas på. Göran Lambertz skriver:
"För matcher som inte är av högriskkaraktär och där särskild anledning till övervakning inte uppstår bör emellertid tillstånd till allmän kameraövervakning inte medges. Vid den intresseavvägning som ska göras mellan övervakningsintresset och integritetsintresset måste sistnämnda intresse anses väga över i de fall då risken för allvarligare brottslighet och ordningsstörningar bedöms som liten."
Förslaget i JK:s överklagan innebär i praktiken att JK vill reglera:
- Att kamerorna får slås på tidigast en timme före match och stängas av senast en timme efter match.
- Att Länsstyrelsen i efterhand ska kunna begära om redovisning från Higab/polisen om vilka matcher kamerorna har använts på.
- Att materialet endast får användas för brottsutredningar och inte för kartläggning av fotbollssupportrar.
- Att övervakning i första hand får ske på högriskmatcher. Det vill säga när "polisen och/eller arrangören bedömer att det finns ett mer påtagligt behov av särskilda säkerhetsarrangemang, såsom en ökad polisnärvaro".
- Att de nya straffsanktionerade förbudet vid idrottsarrangemang som har trätt i kraft den 1 april 2009, skall möjliggöra kameraövervakning även när det vid matcher med en icke högriskfaktor (högriskmatcher) uppkommer särskild anledning till det, exempelvis när avstängda bråkmakare iakttas på en arena eller när det uppstår bråk under en sådan match.

JK påpekar även att Länsstyrelsen, som gett tillstånd för kameraövervakning på Gamla Ullevi, varit för vag och oklar i definitionen kring hur kamerorna skall få nyttjas. Därför uppmuntrar han Länsrätten i Vänersborg att säkra Ullevi-besökarnas integritet:
"Justitiekanslern vill framhålla att det knappast är förenligt med LAK att övervakning bedrivs i ett mer allmänt preventivt syfte än för att förebygga brott. Säkerhetsbehovet får inte heller avse annat än den omedelbara säkerheten på arenorna."
Nu återstår att se hur Länsrätten i Vänersborg accepterar JK:s krav på hög integritet för Gamla Ullevis besökare. Om Länsrätten accepterar de nuvarande formerna för övervakning innebär detta enligt JK ett fritt spelrum för Higab och polisen att kartlägga supportrar efter egen definition och ambition. Något som knappast vore integritetshöjande för den göteborgska fotbollspubliken.

40 kommentarer:

  1. jävlar vad det svajar här på baraben, från pajasinlägg (avgå alla) till humor (sparven) till tunga men bra artiklar som denna. gött tempo på er i alla fall!

    gällande jk:s överklagande är det helt rätt att definera vad de faktiskt får använda kamerorna till så att vi inte får någon situation där higab eller polisen tycker det vore rätt att upprätta ett "åsiktsregister" mot fans som har kritiska banderoller eller sånger osv.

    nu när utrymme dessutom ges för att övervaka individer om det blir bråk eller om avstängda supportrar misstänks vara på arenan så dödas argumenten mot förslaget, bra där!

    SvaraRadera
  2. SÅ personliga integriteten får vi tumma på när det gäller piratkopiering men inte när det gäller att kartlägga hulligan-idioterna. Fyfan säger jag bara!

    SvaraRadera
  3. anonym 19:24/ Jag tror du missat själva idén med en artikel: att läsa. Huliganer kommer bevakas och undantag föreslås från reglerna för att vara flexibla på just den här punkten. Så man kan på sitt sätt säga att JK sparkar in öppna dörrar.

    Jag undrar dock hur baraben har fått tag på JK:s brev, för det är väl inte en offentlig handling förrän den hamnat i rätten och därmed arkiveras i Länsrättens material??

    SvaraRadera
  4. Helt rätt att av JK tycker jag....det förekommer ju knappt några brott inne på arenan och då behöverman ju inte kränka våran integritet med att smälla upp 34 000 kameror i ansiktet på oss supportrar.

    Om polisen skulle få friahänder med alla kameror så skulle utvecklingen kunna bli att folk stängs av för mindre och mindre företelser....som tex jubla för kraftigt vi mål.

    Nä, det ska inte kännas som man är med i ett avsnitt av Big Brother när man går på IFK-BP!

    Bra JK!

    SvaraRadera
  5. En liten liberal2009-05-08 19:34

    Märkligt att länsstyrelsen tycker att Higab själva i samråd med polisen skall få fritt fram med kamerorna (mer eller mindre) om man tänker på hur svårt det är att få tillstånd till att sätta upp en enda kamera på en gata som blir kraftigt utsatt för brott eller på en skola som vandaliseras ofta...

    SvaraRadera
  6. Bra JK. Jag är för övervakningskameror på Gamla Ullevi, helt klart, men självklart under säkra omständigheter, vilket JK verkar vara angelägna att bidra med. Mycket bra där.

    SvaraRadera
  7. Lambertz är en hedersman som jag håller högt och JK har aldirg varit viktigare än i dagens storebrorssamhälle. Med tanke på Erik Nords inställning till saker hade han säkert gladeligen satt tänderna i allehanda bildmaterial för att på luddiga grunder kunna stänga av och helst lagföra folk som han tycker är lite stökiga.

    1984 kom lite för sent men nu är det här och snart kommer riksdagen klubba genom att vi ska trycka upp en GPS-sändare i röven så att man kan hålla reda på meborgarna.

    SvaraRadera
  8. Jävligt bra bloggpost och viktig i dessa övervakningshysterins tider!

    SvaraRadera
  9. Bra att du är engagerad i viktiga frågor Frankie, keep up the good work!

    SvaraRadera
  10. Ok, visst var det Frankie som skrev artikeln men det är knappast han som "engagerat" sig utan Justitiekanslern...

    WHO IS FRANKIE?

    SvaraRadera
  11. Har man rent mjölk i påsen behöver man ALDRIG vara rädd för kameror! Låt dom filma jämt om dom vill!

    SvaraRadera
  12. Anonym 19:55/ Men då kan vi väl montera en övervakningskamera hemma hos dig med? Det finns ju risk att du misshandlar din tjej/fru och har du inget att dölja har du väl inget mot att det filmas i din sängkammare?

    SvaraRadera
  13. Ibland kommer riktiga jävla guldkorn på baraben. Detta var ett sådant.

    SvaraRadera
  14. fan va bra baraben.com är, vill inte bara slicka era arslen men ni lyfter verkligen de viktiga frågorna här just nu och skapar en nödvändig debatt kring sådant som tidningarna skiter fullständigt i!

    SvaraRadera
  15. HAHA! Glenn Army är tydligen kriminell som blir så upprörd av det här!

    SvaraRadera
  16. Anonym 20:07- Upprörd? Han kommer med en helt saklig poäng. Som du (?) inte har svarat på utan löjlar bort.

    SvaraRadera
  17. Bra skit! Göran är en fin gubbe. Rösta piratpartiet i Eu valet den 7 juni för en röst mot integritetskränkning och övervakningssamhället.

    SvaraRadera
  18. Bra uppdaterat nu, går in på BB flera ggr om dagen och läst nytt inlägg flera ggr :)

    SvaraRadera
  19. Sätt på kamerorna för fan. Låt allt inspelat material raderas efter 48 timmar om ingen händelse rapporterats som kan finnas på band.

    SvaraRadera
  20. Ser mycket hellre att min integritet "kränks" i detta fall.

    Ut med packet! Inget kommer hända med vanliga åskådare överhuvudtaget så varför bry sig? Sen kan WM, Red Fans Clan och Gärningsmännen gärna bli tvungna att åka till polisstationen Linköping och identifiera sig varje gång det blir match.

    Åh vad jag håller tummarna.

    SvaraRadera
  21. Men seriöst, bli avstängd för att "jubla för kraftigt när det blir mål"? Tror du vi lever på 40-talet eller? Det kommer inte hända ett skit för din del om du inte börjar begå brott. Väx upp och kom in i världen, snälla.

    SvaraRadera
  22. Fan va bra det här var, hatten av för baraben.
    Är personligen en stor förespråkare för personlig integritet före s.k. "Förebyggande övervakning" vad det nu innebär.
    Tycker att JK Göran Lambertz är grym, en av få "makthavare" som verkar stå på den vanliga människans sida.

    SvaraRadera
  23. JK:s beslut är offentliga så fort JK har fattat beslut och skrivit på pappret. Det här kommer direkt från JK:s kansli.

    SvaraRadera
  24. Heja JK. Fan va bra att det finns sådana instanser som ser till att integriteten skyddas i samhället!

    SvaraRadera
  25. Jag undrar bara vad som är problemet? Integriteten kränks om jag filmas på Gamla? Vafan jag är ju där med tusentals andra människor så vad menas med integritet? Att en GAJS:are blir filmad när han går på en ÖJS's match? Att jag är där med min älskarinna?
    Jävla trams att vår integritet är viktigare än att förhindra brott på eller kring Gamla. De enda som (borde) tycka JK's svar är bra är de som är potentiella brottslingar och "storebror-ser dig"-hysteriker.
    Upp med kameror och filma, så att ex.v. incidenten på läktaren mot Djyrgården kan beivras, och på sikt elimineras. Det kan skapa en trygghet så att barn-familjer (som varit med om saker eller läst om oroligheterna) vågar komma tillbaka.
    Det tycker jag är viktigare!
    - Nu väntar jag med spänning på kommentarer som ger mig epitet som fascist, idiot, hjärndöd, GAIS:are etc.

    SvaraRadera
  26. Håller med många här ovan, har man rent mjöl så behöver man inte oroa sig. Tycker det borde vara mer kameror runt om i stan också (som i London). Då kanske dom hade fått tag på dom som mördade den oskyldiga killen i Johanneberg. Nu kunde mördaren/na köra genom hela stan i sin BMW utan att bli filmade. Många våldsbrott på avenyn bör kunna klaras upp ganska lätt också. Dom som är emot detta är folk som vill kunna härja fritt. precis som förra året när klubbarna skulle vara ansvariga för sina supportrar på bortaplan. Varför blev det sånt motstånd? det är absolut inget problem för blåvitt att vara ansvarig för mig då jag inte planerar att göra någon skit på bortamatcherna.

    SvaraRadera
  27. Det måste blivit något fel på sidan för det var fullt med ologiska mellanslag här och där. Jag bryr mig inte längre om kameror när jag vet att på facebook lägger folk ut information om sig själva till förbannelse, inkl skostorlek. De blir sedan upprörda av att filmas av nån.

    SvaraRadera
  28. Anonym 09:10>>>

    Idiot är väl det epitet av de du själv valde som ligger närmast. Jag skulle välja naiv. Du tror att demokrati är ett konstant tillstånd som inte kan förändras när det väl existerar?

    Nyckeln är det som JK skriver och som citeras i början av artikeln:

    "Att använda bildmaterialet till att exempelvis identifiera och kartlägga personer som, utan att begå brottsliga handlingar, bedöms uppträda störande eller på annat sätt olämpligt eller som på lösa grunder kan misstänkas komma att begå brott i en okänd framtid, har således inte stöd i LAK."Förstår du hur luddigt det är att filma, spara och senare eventuellt använda material på dessa grunder? Vill du leva i ett samhälle där allt, precis allt, du gör kartläggs och när som helst kan användas mot dig?

    Vad är störande eller annat olämpligt beteende? Kan man samla ihop fem små olämpliga andra beteenden och på så vis bli avstängd, en slags ackumelering av olämpligt uppträdande? Vem gör bedömningen?

    Vad JK gör är en uppstyrning av rättssäkerheten och ett tydliggörande av vad som är ok i en demokratisk rättsstat. Att vända sig mot det som medborgare är hårresande. Det är dig han skyddar och det är tragiskt att du inte kan se det.

    SvaraRadera
  29. Rikta kamerorna mot planen - stoppa supporterbevakningen!

    SvaraRadera
  30. New Cult King2009-05-09 11:08

    DeKoonig, du har en liten poäng, det kan jag ge dig. Men argumenten som du och din sida ofta tar upp låter ju som något slags skrämseltaktik med samhällen som ser ut som något ur Processen eller 1984 (eller något mindre demokratiskt land i världen vi lever i)

    Jag tycker vi bör ha lagar och rättsväsende som är utformade utefter samhället vi lever i idag, ett ändå ganska stabilt, fredligt och demokratiskt Sverige. Om samhället förändras så att polisen härjar fritt och förtrycker enskilda personer godtyckligt, och där rättssäkerheten försvunnit... så hoppas jag att vi gjort revolt långt tidigare.

    Sätt gärna upp kameror i mitt sovrum, och titta på filmen om det kan hjälpa lösa ett brott. Jag förstår faktiskt inte hur man kan känna sig kränkt av det, annat än om man själv är en sådan som vill kunna göra vad man vill utan att behöva stå för sina handlingar.

    Min rädsla för att bli förtryckt av andra samhällsmedborgare genom våld och hot om våld är bra mycket större än min rädsla för att bli förtryckt av staten.

    SvaraRadera
  31. Martin på sittplats2009-05-09 11:27

    Låt dom filma. Har man nget att dölja så är man inte rädd för kamerorna.

    WM är en stor skam för Göteborg.

    SvaraRadera
  32. Anonym 09:38

    Bästa inlägget hitintills.

    SvaraRadera
  33. Jag har gärna ett microchip eller Gpssändare i röven för jag har inget att dölja...

    SvaraRadera
  34. DeKoonig: Jävligt bra skrivet!

    11:36...haha, Word!


    Ni som tjötar om "rent mjöl i påsen" bör kanske tänka på att det var exakt så en viss mats persson stod på kamratgården och sa dagen efter någon skandal hade avslöjats (kommer ej ihåg vilken...)

    så man kanske ska vara lite försiktig innan man slår sig för bröstet om myntar det uttrycket..

    SvaraRadera
  35. Gärna kameror om det förhindrar allt polisen hotar om: ta bort ståplats, matcher på vardagar kl. 17.00 och alkoholförbud! Varför ska alla straffas när ett fåtal är skyldiga? Vad är det som säger att huliganerna inte slår till på icke-högriskmatcher?

    SvaraRadera
  36. New Cult King2009-05-09 13:09

    Anonym 9/5/09 12:09
    Så vad menar du med ditt inlägg egentligen? Att jag som säger att jag inte bråkar och därför inte känner mig hotad av ett gäng kameror egentligen kanske är den fulaste fisken?

    SvaraRadera
  37. New Cult King:
    Nej det menar jag inte

    Jag menar att även om man alltid sköter sig på arenan som 99,9% av supportrarna gör (vilket egentligen gör hela den här kameraökningen onödig) så kan även du eller jag hamna på fel plats fel tid, som till exempel bli tvungen att försvara nån vän från några DIF-apor som genom polisens inkompetenta arbete förts rätt in i en blåvitt massa....och då har du kanske inte rent mjöl i påsen längre enligt nån kamera.

    Och då är det ju lite surt att åka på en fet avstängning från det man gillar mest - att se blåvitt.

    Så även om du, precis som jag är skötsamm så finns det alltid en risk att det blir fel med ökad kameraövervakning och panik från politiker som minsann "ska ta i med hårdhandskarna".

    SvaraRadera
  38. Har man då å andra sidan kameror så kommer det ju synas att det inte var du och din kompis som provocerade fram överfallet.

    Jag ser inget vettigt argument någonstans att inte ha full kameraövervakning.

    SvaraRadera
  39. KROSSA WISEMEN!

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.