2009/05/06

Matchrapport: IFK Göteborg - Falkenbergs FF 5-1 (U21)

MATCHRAPPORT. På Lemmingvallen i en benmärgspenetrerande köldblåst möttes idag IFK Göteborg och Falkenbergs FF i U21-serien. Blåvitt ställde upp med ett lag mestadels bestående av spelare i juniorålder eller strax däröver. Ende riktigt rutinerade spelare i truppen var Kalle Svensson som verkligen visade vägen för de yngre genom att själv stå för två av de fem mål IFK gjorde.

IFK Göteborg ställde upp med följande lag:

MV: Markus Sandberg
HB: Petter Björlund
MB: Kalle Svensson (K)
MB: Mikael Dyrestam
VB: Erik Lund

HM: Christopher Mbamba
IM: Robin Alnäs
IM: Niclas Martinsson
VM: Tobias Sana

A: Mathias Etéus
A: Ali Selim

Bänken: Joakim Busi (MV), Mikael Andersson, Niklas Andersén, Joel Allansson, David Johansson

Målskyttar: 1-0 Mathias Etéus, 2-0 Kalle Svensson, 3-0 Ali Selim, 4-1 Kalle Svensson, 5-1 Joel Allansson.


Man skulle kunna säga att inledningen var något trevande och att lagen kände på varandra till en början, det vill säga om man nu tycker att en inledning är ca 40 minuter lång. Första halvlek är inte mycket att skriva om. Jag tittar i mina anteckningar och noterar att jag kallat nåt halvduttskott för målchans, mest i avsaknad på riktiga chanser. Spelet gick mest från straffområde till straffområde utan att det brände till nåt vidare åt endera hållet. Men i 40:e minuten kommer Robin Alnäs runt på högerkanten och slår en passning snett-inåt-bakåt till Mathias Etéus som med ett distinkt avslut spräcker nollan. Det är ungefär det som hände i första halvlek.

Andra halvlek börjar betydligt trevligare med ett blåvitt mål direkt. På en hörna från höger om målvakten, kanske något misslyckad med tanke på hur lågt slagen den är, skarvar Christopher Mbamba bollen vidare längs med marken till bortre stolpen där Kalle Svensson kan skicka bollen upp i nättaket. Och bara nån minut därefter kommer Ali Selim helt sopren med målvakten och kan skicka in trean mycket behärskat. Tjoff, pang, bom så var den matchen avgjord. Visserligen reducerar Falkenberg vackert kort därpå, men IFK behärskar matchen fullständigt.

Blåvitt bevakar mest ledningen matchen ut och behöver inte förta sig för att göra ytterligare två mål. Först gör Kalle ännu ett hörnmål, denna gång på nick, och i slutminuterna prickskjuter inbytte Joel Allansson 5-1 i bortre hörnet från strax utanför straffområdet. Segern är bombsäker och Blåvitt imponerar med såväl bra kamp- som passningsspel. Hade det inte varit så förbaskat kallt hade man kanske njutit lite också.

Bäst i Blåvitt är helt klart Tobias Sana. Han är en fröjd att se med sina små tekniska finesser och ständiga försök att hitta Mathias Etéus och Ali Selim med genomskärare. Övriga gör en mycket bra insats, men det är Sana som lyser mest. Det märks att han har en enorm blick för luckor och vinklar att slå passningar i. Det är inte alltid det går hem, men det känns som han alltid har en baktanke med de passningar han slår. Han var värd alla istapparna i kalsongerna man fick idag.

Fler bilder från matchen kan beskådas här.

19 kommentarer:

  1. Gillar dina sammanfattningar av u-lagsmatcherna... Mer sådant! Och kanske någon uppdatering angående våra talanger och hur de står sig jämfört med a-laget? tack!

    SvaraRadera
  2. En sån post som jag och Erling körde i höstas där vi listar juniorerna är inte otänkbart. Vi skall bara se en bunt matcher först så man kan bilda sig en ordentlig uppfattning om killarna. Det har tillkommit en bunt nya unga talanger inför säsongen som brukligt är.

    SvaraRadera
  3. Hur kommer det sig att kalle svensson va med i en U21-match. Finns det någon regel som säger att man får ha X antal spelare över 21 eller?

    SvaraRadera
  4. I U21 är det tillåtet att ha 3 spelare över 21.. Det är därför exempelvis Wernblom får spela med U21-landslaget. Eller har jag fel?

    SvaraRadera
  5. Det stämmer

    SvaraRadera
  6. Kan tyvärr inte hålla med om att Sana vart bäst på plan, tyckte han spelade riktigt dåligt, han slarvade mycket och lyckades inte med särskilt mycket. Däremot gjorde Kalle och Dyre en riktigt bra match.

    SvaraRadera
  7. Erkan, anledningen att man får vara 23 år i u21, är rätt enkel. Lagen började tex kvala till u21-em år 2007, för att de som var 21 då ska kunna vara med,alltså att man slipper att plocka in en massa nya så får man vara upp till 23 år i u21!

    Vid OS gäller också de här reglerna, dock får man i OS också ha 3 stycken överåriga, alltså 3 stycken som är över 23!

    SvaraRadera
  8. Erkan, du har fel. U21-serien och U21-landslaget är helt olika grejer. I U21-serien får man ha fyra spelare som är över 21 med, i U21-landslagssammanhang får de spelare som är under 21 när kvalspelet startar vara med även i det mästerskap de kvalar till. Dvs i u21-em i år får alla spelare födda 86 vara med, trots att de egentligen är 23 nu.

    SvaraRadera
  9. 09:56: Jag förstår vad du menar vad gäller Sana. Det var inte alla djupledsbollar och instickare som gick hem, utan mitt omdöme baseras på att så fort han fick bollen så visste man att något skulle hända. Han försökte hela tiden att vara kreativ och utmana sina motståndare. Sen att inte löpningarna från anfallarna synkade med hans luriga passningar i alla lägen är en annan femma. När Sana fick bollen blev det alltid åka av.

    Sen håller jag med om mittbacksparet. Bra insats från dem, liksom från övriga laget. Ingen var dålig igår.

    Vem man sedan väljer ut som bäst på plan i ett bra lag är högst subjektivt.

    SvaraRadera
  10. Är Kalle redo att ta över efter Bjärs i sommar????

    SvaraRadera
  11. Gött att de satte Falkenberg. Spelarna i den föreningen behöver komma ner på jorden.

    SvaraRadera
  12. Innerfittarosa2009-05-06 13:35

    Till er som tittade:

    Hur ser Kalle ut? Verkar han hämmas av sin gamla ryggskada eller spelar han som "vanligt"?

    SvaraRadera
  13. Jag såg inga indikationer på att Kalle besvärades av sin ryggskada. Den stora frågan är snarare om han håller för tempot i Allsvenskan ännu. Igår utsattes han knappast av utmaningar av allsvensk klass när ett superettan-b-lag stod för motståndet.

    SvaraRadera
  14. Tack. Olof-klass på rapporten som vanligt. Tillsammans med Hysén-bloggen är dessa rapporter från U-laget det kanske mest läsvärda på BaraBen.

    Jag vet att info om kommande U-matcher finns på flera platser, men ett önskemål:

    Skulle ni inte kunna lägga in en blänkare dagen innan varje U-match om att det är match på gång?

    Är sugen på att kolla in dessa matcher, men behöver påminnelser om att de är på G.

    SvaraRadera
  15. Tack Dieter. Självklart kan jag lägga upp en blänkare varje gång det är match på G.

    Nästa match är på fredag kl 18.00 på Lemmingvallen. Juniorerna har derby mot Häcken.

    SvaraRadera
  16. När får Sana chansen!?

    SvaraRadera
  17. Ja, när kör de på Sana! känns som ett riktigt bra ess att spela.

    SvaraRadera
  18. du borde lyfta upp robin alnäs till a-laget en riktigt kreativ spelare med mycket stor kapacitet! man kan se att han har brås på sin far roger johansson en mycket duktig spelare som spelade i häcken.

    SvaraRadera
  19. Älskar å läsa om junisarna!

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.