2009/05/24

Matchrapport IFK Göteborg - Malmö FF (j-allsvenskan)

MATCHRAPPORT. Efter en mycket stark första halvlek tog det bom stopp i andra för IFK Göteborg mot serieledarna Malmö FF. Slutsiffrorna skrevs till 1-4 efter ett totalhaveri hos de blåvita.

På Lemmingvallen idag spelades en förmatch inför morgondagens klassiska drabbning mellan Sveriges två mest framgångsrika fotbollsföreningar. I Juniorallsvenskan tog IFK Göteborg emot serieledande Malmö FF, ett Malmö som hittills gått obesegrade ur samtliga matcher och därför ett oerhört tufft motstånd. Just därför hade man valt att toppa laget maximalt. Mathias Etéus, Mikael Dyrestam och William Atashakade, som samtliga numera nästan uteslutande spelar U21-matcherna, togs in i startelvan och om inte det vore nog så plockades Jakob Johansson in från A-truppen. Med andra ord spelade man med det allra bästa man har, det var bara Robin Söder och Nicklas Bärkroth som teoretiskt saknades*. Nu skulle malmöiterna få sig en match!

Just det där med att Jakob var med gjorde mig mycket glatt överraskad när jag kom till Lemmingvallen. Det är ju så att man har sett de här killarna spela vid ett flertal tillfällen och man tycker att de håller god kvalité överlag, men det är väldigt svårt att skaffa sig en uppfattning om hur de skulle klara sig i Allsvenskan eftersom det inte finns några referensramar. I höstas var Jakob med och spelade en DM-juniormatch, semifinal eller vad det nu var, och jag har grämt mig sen dess att jag missade den matchen. Just därför blev man glatt överraskad att man fick se honom på plan i eftermiddags, för man vet hur Jakob står sig i Allsvenskan och därmed kan man jämföra hur de andra spelarna står sig gentemot honom. En klar länk till Allsvenskan var skapad.

IFK Göteborg ställde upp med följande startelva:

MV. Markus Bengtsson

HB. David Johansson
MB. Mikael Dyrestam
MB. Mikael Gonzalez
VB. Mikael Andersson (K)

HM. Johan Lundgren
IM. Jakob Johansson
IM. Niclas Martinsson
VM. Kamal Mustafa

AF. Mathias Etéus (i släpande Wernbloomroll)
AF. William Atashakade

Blåvitt inledde i ett rasande tempo och tog Malmö FF fullkomligt på sängen. De flesta matcherna jag sett hittills på denna nivå har inletts lite trevande, men här var det full sula från första visselsignalen. Jag hann knappt notera IFKs startelva i mina papper innan Blåvitt spräckte nollan och det genom Jakob Johansson, som från distans placerade bollen vid vänster stolprot. Då trodde man att detta skulle bli en lätt match för ett toktoppat IFK Göteborg och halvlekens fortsättning tydde inget om någonting annat, för det var spel mot ett mål. Man vaskade fram gott om chanser, men skärpan i antingen avsluten eller den sista passen var lite sisådär och målen uteblev. Men oj vad man dominerade och man kunde inte se att det var obesegrade Malmö FF man mötte. William Atashakade sprang på allt och var ett ständigt hot mot den skånska backlinjen och på mittfältet agerade Niclas Martinsson städgumma och vann boll mest hela tiden.

Jakob Johansson då? Tja, jag tyckte inte att han var så dominant man tycker att han borde vara i första halvlek, men visst kunde man se att han var van vid högre tempo än de övriga. Men det skulle senare visa sig att hans betydelse var betydligt större än vad jag kunde se från sidan.

I slutet av halvleken går William Atashakades knä sönder. I en rusch längs vänsterkanten stöper han oattackerad så där otäckt som en spelare gör som går riktigt mycket sönder. Det är något som brister i knät och man förstår med en gång att det är slutspelat för hans del en tid framöver. Det känns riktigt tråkigt, för om jag inte missminner mig så har han precis kommit tillbaka från skada och nu går han sönder igen. William är en mycket intressant spelare som man hoppades skulle vara nästa stora talang att debutera i Allsvenskan, men den debuten får nu stå tillbaka för ännu en skada. Surt. Christopher Mbamba ersätter.

Hursomhelst står sig Blåvitts 1-0 ledning halvleken ut och man borde kanske ha förvaltat någon eller några fler av alla de möjligheter man skapade och ha avgjort matchen redan där, men det gjorde man inte. Malmö FF fick ihop till en möjlighet i mitten av halvleken där Markus Bengtsson i målet gjorde en reflexräddning på ett rappt skott från vänster.

Till andra halvlek går Jakob Johansson av till förmån för Joel Allansson, vilket var planerat sen tidigare. Williams skada och Jakobs utträde förändrar matchbilden totalt, om det nu inte är Malmö FF som rycker upp sig rejält till andra, det vill säga. Visst, Blåvitt inleder i samma storartade stil som i första halvlek och vaskar fram två mycket bra chanser för Christopher Mbamba där åtminstone en av dem borde vara mål. Först kommer han fri med målvakten och försöker placera bollen till höger om densamme som fotparerar och minuten senare kommer han till avslut från nära håll efter fint inlägg från Mikael Andersson, men målvakten hinner få händerna på bollen.

Så kommer det som ofta händer när ett lag skapar målchans på målchans utan att förvalta dem - man får en kontring mot sig och ett baklängesmål därigenom. En utspark från skånske målvakten nickskarvas vidare till en djupledslöpande anfallare och med ett distinkt avslut är det kvitterat. Detta är inledningen till det stora ras som vi nu skall få beskåda. IFK Göteborg försöker komma igen, men i Jakob Johanssons frånvaro börjar man nu förlora mittfältskampen, man börjar slå bort alldeles för många passningar i farliga lägen och försvaret som tidigare sett stabilt ut börjar agera mer än lovligt virrigt där man ofta trots stort numerärt övertag i sitt eget straffområde har oerhört svårt att få bort bollen. Hur man än sparkar och tacklar så går bollen likt förbannat till en ljusblå. Målen 1-2, 1-3, 1-4 är samtliga sådana där man inte lyckas rensa och till slut har en malmöit bara att sätta ett huvud eller en tå på bollen för att putta den den där sista centimetern över mållinjen.

IFK Göteborg försöker de sista minuterna att skapa någonting framåt som åtminstone kan leda till ett tröstmål, men det är aldrig riktigt farligt. När William Atashakade tvingades utgå så försvann IFKs giftigaste vapen - snabba djupledslöpningar. Christopher Mbamba har inte riktigt samma ryck som William och hinner därför inte först på alla de bollar som William gör och därmed kunde inte Blåvitt låsa fast bollen på offensiv planhalva i samma utsträckning längre och man fick kontringar emot sig. Det i kombination med att Jakob Johansson utgick med en hel del rutin och pondus gjorde att pendeln svängde över till ljusblå favör.

Slutresultatet skrivs till 1-4 till Malmö FF.

Så hur står sig spelarna i jämförelse med Allsvenskan, då? Ja, jag har inte blivit mycket klokare men man kan ta med sig att Jakob Johansson var kanske inte totalt dominant, men han höll mycket hög juniorklass och i och med hans uttåg så tappade IFK väldigt mycket av sitt spel och trygghet. Nu när man sett honom tillsammans med de andra så vet man lite mer vad som krävs av en allsvensk spelare. Jag är fortfarande säker på att vi kommer att se ett flertal av dagens spelare i A-laget i framtiden, men samtidigt skall man konstatera att man skall ge dem tid att bli mogna för uppgiften. Man är inte riktigt där ännu, men det kommer.

I morgon blir det revansch mot di blåe.

Fler bilder från matchen kan beskådas här.

*Fotnot: Teoretiskt var ordet. Varken Söder eller Bärkroth spelar på denna nivån längre, men åldersmässigt skulle de kunna göra det. Ali Selim och Robin Alnäs är skadade sen tidigare. Den första i axeln och den andre i foten.

22 kommentarer:

  1. Där ser man. Jakob bäst.
    Och långt ifrån bäst i A-laget. Där ser man vilken gigantisk skillnad det är.

    Annars är den spelaren som jag tycker är mest intressant, Niklas Martinsson.
    Hur var han idag? Och är han bäst i en Gustav/Seb-roll eller i en PW-roll?

    SvaraRadera
  2. tråkigt med förlust men vi tar mff imorgon istället.

    SvaraRadera
  3. MFF-supporter2009-05-25 00:08

    Snyggt reportage, proffsigt med spelarnamn på bilderna också.

    Intressant att Jetmir Useinovski spelade, han har knappt fått någon speltid alls för MFF i år. Antar att de tänkte att de kunde lufta honom mot lite lättare motstånd. :)

    Tack än en gång för rapporten.

    SvaraRadera
  4. Tack MFF. Vet du namnet på er målvakt? Jag har utgått från mff.se där man har nummer på samtliga spelare, men hans nr 25 matchar inte de tre målvakter som är med där.

    23:49: Idag agerade Martinsson bollvinnare med stor framgång i första halvlek. Han är mycket rörlig och täcker stora ytor. Med tanke på hans uthållighet tycker jag han passar bäst i en städroll. Han börjar även få fysik för det jobbet också.

    SvaraRadera
  5. Tror fortfarande att William eg borde passa i PW röllen

    SvaraRadera
  6. william lär inte spela på ett par månader, så han är nog inte aktuell för a-laget för säsongen 2010.

    SvaraRadera
  7. Psycho In Spe2009-05-25 01:09

    Hur skötte sig Etéus nu när han återigen fick prova den här positionen?

    SvaraRadera
  8. Psycho in spe: Hans uppgift var tacksammare i första än i andra då han hade William att mata bollar på och som kunde hålla fast bollen i anfall så Etéus kunde hänga med upp.

    I andra lyckades inte Mbamba suga åt sig bollen i samma utsträckning och Etéus hamnade mest hela tiden på halvdistans.

    Ungefär så.

    Försöket är intressant, men det är för tidigt att sia om hur väl det kommer att gå. På sikt kanske han kan axla "Wernbloomsrollen" i A-laget, men ett rakt ersättande när Pontus far till Holland är att hoppas lite för mycket och inte rättvist mot Etéus heller för den delen.

    SvaraRadera
  9. Tack för rapporten!

    Sjukt tråkigt med William dock.

    SvaraRadera
  10. Olof;
    Utan att veta vad han heter, så konstaterar jag i alla fall att han är bollrädd.


    http://picasaweb.google.se/Fotbollsfoto.com/20090524JuniorallsvenskanIFKGoteborgMalmoFF14#slideshow/5339471153523355250

    SvaraRadera
  11. Psycho In Spe2009-05-25 07:41

    Tack för svaret, Olof!

    SvaraRadera
  12. MFF-supporter2009-05-25 09:08

    Olof
    Jag känner tyvärr inte igen målvakten, har dålig koll på just den positionen, dessutom använder de 2-3 olika om jag förstått saken rätt.

    SvaraRadera
  13. Som vanligt Olof fantastiskt härligt med en rapport från de yngre killarna! Jag önskar att jag själv skulle ta mig tid till att se en match. Kanske borde Baraben eller Änglarna styra upp så ett gäng ser en juniormatch och trycker på i sången som det vore allsvenskan för att testa spelarna lite extra.

    SvaraRadera
  14. Tack tack Olof, ännu ett reportage av kvalité. Jätteroligt att få chansen att följa våra yngre begåvningar här när jag inte har chansen på annat sätt.

    SvaraRadera
  15. Tack så hemskt mycket för reportaget! Oerhört roligt att få läsa om blåvitts framtid, tack

    SvaraRadera
  16. Olof, var det någon i MFF som du tyckte stack ut på ett positivt sätt?

    Tack för info.

    SvaraRadera
  17. MFF: Oj! Jag är ju totalt fokuserad på IFK Göteborg när jag ser de där matcherna och när jag inte är det så är jag totalt fokuserad på att hitta bra bildlägen. Jag har därför inte någon klar bild över de individuella prestationerna i Malmö FF.

    Men om jag skall nämna några så var era två anfallare duktiga - Robin Simovic som agerade fyrtorn/bollmottagare och Dardan Rexhepi som kutade i djupet. Sen så tycker jag Muamet Asanovski skötte sig bra också på vänsterkanten. Han gjorde livet surt för vår högerkant.

    Övergripande intrycket av Malmö FF var att man rent fysiskt var större än IFK Göteborg. Blåvitt innehåller flera små tekniska spelare, medan man i MFF fokuserade mer på den fysiska kampen. Det var det som man vann matchen på i längden, tror jag. När IFK bytte ner sig rent fysiskt i och med att Jakob Johansson lämnade och mindre Johan Lundgren tog hans plats så började MFF vinna mittfältskampen i en helt annan utsträckning.

    Men mest utmärkande hos er var er ledare. En skallig herre med skägg som skrek och manade konstant HELA matchen. Hela hela hela hela tiden!

    "Bra Robin! Jobba hem nu! Ta högerbacken! Sådär ja, Woody! Passa mitten! Akta ryggen! Domarn! Bakåtpass, domarn! Släpp honom inte Patrik!... etc etc." Skojig gubbe.

    SvaraRadera
  18. Olof
    Ok, jo jag är likadan när jag kollar på en match, jag har fullt upp med att hålla koll på egna laget. Dessutom är det svårt att hålla ordning på motståndarna och deras prestationer om man inte känner till de vid namn och känner igen dem. Tycker du la märke till en hel del ändå.

    Din observation kring fysiken är intressant, jag tror andra juniorlags tränare sagt samma sak efter de mött MFF. Det finns en del rätt storvuxna spelare i juniortruppen. Intressant att Asanovski spelade på vänsterkanten, han brukar husera på högerkanten annars. Han brukar ha mkt trix för sig, en rätt spektakulär spelare.

    Det måste varit Thomas Sjöberg som stod och manade på vid sidan, han håller igång rätt bra måste man säga. :)

    http://www.mff.se/nyheter/nyhet.asp?Id=2212

    Tack för dina observationer, det var intressant.

    SvaraRadera
  19. MFF: Jag förmodar att det var Asanovski som spelade vänsterytter. Här är en bild på honom. Han höll sig mestadels på vänsterkanten, i vilket fall i andra halvlek.

    I första halvlek var MFF knappt på plan. Det totalt omvända i andra.

    SvaraRadera
  20. ...fast här är han på högerkanten i samma halvlek... Jag uppfattade honom som vänsterytter, men det kanske skiftades en del under halvlekens gång.

    Han gjorde 1-2-målet (tror jag). Efter mycket flipper fick han bollen vid vänster stolpe och bredsidade in bollen i bortre gaveln.

    SvaraRadera
  21. Japp, det är Muamet Asanovski, eller "Mudi" som han kallas.

    Spelar i P91-landslaget. Bröt benet strax innan finalen i Pojkallsvenskan 2007 och kom tillbaka förra året.

    Kan bli något, men sånt vet man aldrig.

    SvaraRadera
  22. Ah, Mudi! Jag hörde Woody och förstod att det var honom det ropades på, men fick inte ihop likheten till Muamet... Mudi är mer logiskt.

    Det där med att man inte vet om de lyckas ta steget till seniornivå är det som är mest spännande med det här. Man tycker att spelarna är hur duktiga som helst, men så är det det där sista steget upp till högsta nivån. Det trappsteget är inte lätt att ta. Man hoppas att de lyckas.

    Nåväl. Trevligt att språkas. Ikväll är det drabbning ikväll. Det blir nog en bra match, det brukar det bli när IFK möter MFF. Må bästa lag vinna, bara det är Blåvitt! ;)

    Väl mött.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.