2009/05/26

K-märkt: Håll rent i vardagsrummet

Man går inte ut för att se Blåvitt numera. Att kliva in på Gamla är att komma hem, till ett mysigt men väldigt högljutt vardagsrum.

15 000 känns som fullsatt, och det här var nog det högsta trycket jag har upplevt på arenan, delvis beroende på tappert motstånd från malmöklacken som höll i gång långt efter att matchen var körd. Det är så här det ska vara, match på läktaren lika väl som på plan, och våg på våg av blåvit sång lika obeveklig som Tobbes avslut. Bra jobbat.

Med detta sagt måste jag också markera mot de unket sverigedemokratiska ramsorna ”Rosengård tattare” och ”alla går på soc i Rosengård”. Det är möjligt att detta är normal klackjargong, men kom inte och säg att det är oskyldigt och inte betyder något.

Ni som ropar sådant här och tycker jag överreagerar: fundera åtminstone på vad det är för värderingar som förmedlas till Young Fellows som sitter tjugo meter bort och super in varje ord och gest från de stora grabbarna.

På Kalmar-matchen hade jag två gubbar bakom mig som uppmanade IFK-försvaret att ”sparka negern”. Det är alltså inte nödvändigtvis medlemmar i klacken som är värst. Men jag hoppas få slippa höra något som helst nedvärderande med anspelning på ursprung och etnicitet i vårt gemensamma vardagsrum.

347 kommentarer:

  1. Ska du lägga upp ett inlägg varje gång vi sjunger "Solna-tattare" eller "Ni tar traktorn till jobbet!" också eller?

    Idag är gränsen hårfin mellan hets och en aning överdrift... men det är fan flera mil ifrån GAISarnas patetistka hån mot hysen..

    SvaraRadera
  2. YF måste lära sig dom med,

    ALLA GÅR PÅ SOC I ROSENGÅÅÅÅÅRD

    SvaraRadera
  3. Jag ser inte några större problem med just ordet "tattare". Det är (ursprungligen) ett nedsättande ord om resande-folket, och många forskare har kommit fram till att resande-folket inte är en etniskt homogen grupp från en specifik folkgrupp utan att de härrör från samhällsgrupper som på ett eller annat sätt blivit utstötta ur samhället och därefter tytt sig till varandra. Att resande inte gillar att kallas för tattare är känt sedan gammalt, men kopplingen mellan sverigedemokratisk rasism och att kalla någon för tattare är faktiskt inte klockren.

    Vad gäller bidrag så hörde jag på TV4 (i samband med de senaste kravallerna) att runt 80% av stadsdelen går på någon form av bidrag.

    Fotbollsfans är väldigt bra på att håna andra lag på grund av städernas uppfattade tillkortakommande. Att inte göra det för att det råkar vara väldigt invandrartätt är ju snarare att behandla folk olika på grund av ursprung.

    I just dessa fall tycker jag att du har fel, men jag håller med dig i din poäng - håll rasistiska tendenser borta från arenan! I klacken hörde jag någon vråla "Apjävel!" åt Jimmy Dixon efter det fula påhoppet på Wernbloom. Det gjorde mig förbannad. Dixon förtjänade att buas ut varje gång han rörde bollen på grund av sitt usla beteende. Att han är svart har inte med saken att göra.

    SvaraRadera
  4. Då kan jag tycka att hetsen mot folk i rosa tshirts är värre..

    SvaraRadera
  5. Den som säger att "Rosengårds-tattare" inte är rasistiskt och istället humoristiskt är antingen rasist själv eller dum i huvudet. Rasism är ett utbrett problem, ofrivillig eller ej, men Levande sittplats levde upp i en högljud och patetisk stämma som fick mig att må illa.

    Anledningen till att det var Rosengård och inte någon annan statsdel som togs upp är väl ganska enkel. Det har en simpel klang om att dessa människor inte är värda lika mycket som i något välbärgat område i staden. Dessa människor står alltså längst ner i samhällsskitet och det skall de hånas för. Tragiskt på alla sett.
    Men detta säger iof mer om svensken generellt än vad det gör om blåvittsupportarna även fast vi har en lång rad av rasistiska utspel på läktaren.

    YF skall lära sig att många går på soc i rosengård och utifrån det kunna skapa sig en uppfattning om varför det är så. För att soc ger mer pengar än en chefsposition? Vissa verkar ju tro detta.

    SvaraRadera
  6. va fan!!! jävla moral kärring

    ROSENGÅRD TATTARE!!

    SvaraRadera
  7. Så det e okej att Wisemen har sin banderoll på Ullevi,men lite rasism om rosengård e inte okej. Kan inte förstå att vi har tolerans mot huliganerna i WM men lite rasism sånger e nt e inte o.k. Alla vet ju att många i vår publik e rasister o så långt höger man kan komma på den politiska skalan.

    Det e o.k att sparka sönder GAIS:are men inte ok med ramsor om rosengård

    SvaraRadera
  8. Kom in i matchen Mr PK.

    SvaraRadera
  9. ok då sjunger vi att vi ska bränna ner rosengård istället

    försök inte göra om våran klack till någon jävla go gubbar.

    Och sluta för fan att gnälla på allt

    SvaraRadera
  10. jag gillar baraben, men det sista är väl rätt onödigt. Det hör till, har inte young fellows lärt sig detta budskap än så är det dags. En liten lektion för YF i geografi och ekonomi har väl aldrig skadat.

    SvaraRadera
  11. Ok. Sorry. Dumt gjort.
    Vi tar på oss den och undrar lite försynt om du har möjlighet att lägga upp en liten lista på vad som är acceptabelt?

    Att håna Dixon för hans utseende, dock inte hudfärgen, är det ok?

    Att tycka att Mehmeti verkligen är sanslöst överskattad och irriterande, funkar det?

    Att vilja skada Sandqvist, enkom för att han är en väldigt ojuste spelare, tillåtet?

    Snälla, en liten lista till nästa match. Så jag vet vad som är ok att tänka. /Osäker

    SvaraRadera
  12. Hur bli man medlem i klacken?

    Jävla fjant, sluta var så pk. Sämsta "krönikan" på baraben ever.

    SvaraRadera
  13. Sämst någonsin på BaraBen?

    ROSENGÅRDSTATTARE!

    SvaraRadera
  14. Är inte mycket för hatramsor men de som leverades igår var inga övertramp. Och om jag inte minns fel stod vi glatt och sjöng att "alla går på soc i göteborg" med stora leenden.

    SvaraRadera
  15. Bra skrivet! Klacken var grym igår men de här ramsorna som riktar sig mot en grupp som har det erkänt tufft kan vi vara utan. Glöm inte att vi har minst 5 liknande områden i GBG.

    en för alla - ALLA FÖR BLÅVITT

    SvaraRadera
  16. herregud, ska vi börja servera te på matcherna också eller?

    sluta gnäll din fjant, det var fan inte en jävel som tänkte på vad de sjöng när skatteskandalen uppstod!

    Get a fucking grip!!!

    SvaraRadera
  17. Om vi ska prata om att överreagera så är det väl osnutna mongon som använder "PK" som ett motargument som borde skaffa lite jävla distans.

    Mattias har väl rätt till sin åsikt och önskan om vad som är "classy" och vad som han tycker är ynklig knyta-näven-i-fickan-men-med-några-öl-innanför-västen-i-en-stor-folkmassa-så-säger-jag-vad-jag-annars-inte-vågar-attityd.

    MFFs supportrar hade säkert kunnat stämma upp i eran sång om Rosengård eftersom det sannolikt är samma skrot och korn som på Levande Sittplats.

    Det vissa inte verkar förstå är att identitetsmässigt så ser nog folk i Bergsjön och Angered sig mer som Rosengårdare än som "svennebanan".

    Personligen ser jag att IFK fortsätter att vara Göteborgslaget numero uno. Då kan man inte ge sig på betongförorter hur som helst.

    För den delen trodde jag att det bara var Öjsare som hånade folk på grund av deras plånbok.

    Självklart behöver man ju inte ha några regler, mer än de lagar som finns.

    SvaraRadera
  18. Ni såg väl hur stolta dom blev när dom hörde rosengårds tattare.
    Inte direkt så att dom bröt ihop.

    Men värst måste ju vara när klacken försöker få skåningarna att säga R fast dom vet att dom inte kan säga R. Fruktansvärt.

    SvaraRadera
  19. Så här är det2009-05-26 07:36

    Skulle aldrig ta med mina barn till en fotbollsmatch. Vi män i grupp, många pubertala, testosteronstinna och ofta berusade är reptiler.
    Apljud, tjockismobbing, rasism, könsord är legio när mobben skanderar mot dem med annan färg på tröjan.
    PS. Zlatan är från Rosengård, den som sjunger en nidvisa om honom dräper jag på plats! Lovar.

    SvaraRadera
  20. Hear Hear!

    Klockren artikel, fortsätt så!

    Blåvitt är bäst. Jag vet det, vi vet det och "alla" vet det. Vi behöver inte bete oss som AIK-slödder DIF-grisar - vi kan kosta på oss en klack med STIL!

    Tänk Torbjörn Nilsson och applicera det på klackramsorna!

    SvaraRadera
  21. Poängen med Young Fellows (och andra unga) är inte helt fel som Mattias nämner. Att vi vuxna kan särskilja är väl självklart men kan ungarna det?

    Dixon var värd en större orkan än vad han fick emot sig igår, som ngn skrev. Hans beteende var åt h-e men hans hudfärg/ursprung ska inte hånas.

    Som ngn annan skrev vi har tyvärr en byk av supportar med rasistiska tendenser som ideologi. Inte fasiken ska vi bjuda in dom till ett berättigande gm att håna ursprung själva. Varför bjuda på det?

    Ngn drog pararell med Wiseman o varför inte säga åt dom? Dels finns en risk för att bli utsatt som många upplever. Det har hänt att egna blåvita supportrar som sagt ifrån hotats, spottats på och tom angripits. ETT SÄTT ATT SÄGA IFRÅN SOM ÅTERSTÅR ÄR ATT INTE DELTA SJÄLV I SAMMA SAK.

    Samma princip uppfattar jag att Mattias eftersträvar dels för de med annan etnisk bakgrung MEN även genom sitt exempel visa kidsen vägen på ett ansvarsfullt beteende i förlängningen.

    SvaraRadera
  22. Ifrån D1 (för övrigt en sopig sitta-ner-och-hålla-käften-läktarsektion) lät det som att skåningarna skanderade "Rosengård", och att Levande Sitt passade in sitt "Tattare" i rytmen.

    Var det så?

    SvaraRadera
  23. Blåvitt Johanneberg2009-05-26 07:56

    Ni som inte tål lite nidvisor kan lika gärna stanna hemma och sitta där och sura på era höga hästar. Gamla ullevi är en fotbollsarena och inte en lokal för ett symöte.

    SvaraRadera
  24. Supporterdödare.

    Hets hör till.

    SvaraRadera
  25. Härligt att se att den gemytligt svenska PK-ismen nu även nått Baraben.

    Så, nu väntar vi med spänning på vilka konstaterade sanningar som man INTE får sjunga, nynna eller ens tänka på framöver.

    SvaraRadera
  26. Udo Dirkschneider2009-05-26 08:10

    På 80-talet var den värsta klacken vad gäller rasistiskt bullshit AIKs supporters. Idag är halva laget mörkhyade och klacken håller käft.

    Här om dagen såg jag en sketch på youtube om ett par rasister som skulle slänga ut alla invandrare. Men först kom dom på att dom inte skulle slänga ut pizza-gubben. Eller inga pizzagubbar förresten. Å brudarna e ju rätt fina, dom får stanna. Å Steffes kompis också, han e ju cool. Så där höll det på tills det bara var en kille kvar som ville slänga ut.

    SvaraRadera
  27. Nästan alla i Rosengård GÅR ju faktiskt på soc.

    Varför gnälls det inte i sådana fall på ramsan "Alla jobbar svart i Göteborg"?

    Till nästa match vill jag höra Rosengård tattare mer under match.

    SvaraRadera
  28. Bra skrivet Mattias

    SvaraRadera
  29. Löjlig krönika. Det är ingen rasism inblandad här.

    Det var ingen förutom du som tänkte på att det var "rasistiskt".

    SvaraRadera
  30. Din jävla tönt!

    De flesta går på soc i Rosengård. Det är fan inte värre än när vi sjunger, en get en gås en hora från Borås. YF har redan lärt sig det här och vi är ingen jävla gosskör som skall lära barnen om jesus och rättvisa!

    SvaraRadera
  31. "Alla går på soc.." är humor. En generalisering av Malmö som säkert irriterar MFF-klacken lite grann då en majoritet av dem vare sig går på soc eller bor i Rosengård, kan man gissa.

    SvaraRadera
  32. ZZZZZZZZZZZ...vilket jävla bottenapp till artikel.

    SvaraRadera
  33. 26/5/09 08:26 "anonym"

    Om du angrep Mattias för att han har religiös tillhörighet så är det ruskigt lågt. Om inte glöm denna kommentar.

    SvaraRadera
  34. Jesus christ.....

    SvaraRadera
  35. Ölme for President!2009-05-26 08:40

    Snacka om att överreagera. Kan lova att invandarare är duktigt mycket mer rasistiska än Svenne banan. (Oj, jag skrev Svenne banan, är jag också rasist nu???)

    Du är en jävla moralkäring kära skribent. En onödig sådan.

    SvaraRadera
  36. Palla vara politiskt korrekt!

    SvaraRadera
  37. Ölme for..

    Dialog en konstruktiv sådan är väl aldrig fel och om det du säger om invandrare är sant eller inte avgörs inte så lätt. Det kan säkert vara så i vissa sammanhang men i stort knappast.

    Detta inte sagt som ett försvar för omvänd rasism men med en lite mognare blick så ser väl vem som helst att det ofta handlar om mindervärde. Sånt är lättare att "drabbas" när du är i ett samhälleligt underläge.

    Skit i det o gör tvärtom själv är väl kontentan av denna kommentar.

    Tror för övrigt inte det är moral snarare schysst människosyn som K-märkt söker med sitt inlägg.

    SvaraRadera
  38. Det är helt sanslöst hur mycket ilska den här texten väcker. Varför reagerar alla som tjuriga treåringar så fort någon vågar påstå att ALLT kanske inte är okej att säga bara för att man gör det i grupp på en fotbollsläktare?

    Jag håller inte med Mattias fullt ut, men inlägget var välskrivet och hyfsat genomtänkt. De som postar typ "öööh jävla PK moralkärring" kan ju bara ta och kamma sig.

    SvaraRadera
  39. Kan vi inte få en lista på vad vi får sjunga och inte?
    Kan inte du ta på dig det?
    Snälla! Vi änglar törstar efter att vara snälla mot allt och alla :) idiot!

    SvaraRadera
  40. För det första gör du bort dig direkt genom att bryta mot Godwins lag. Du försöker ge tyngd åt dina argument genom att blanda in Sverigedemokraterna. Patetiskt.

    Det VAR ju små Rosengårdstattare i MFF-klacken. Varför ska vi inte ropa det åt dem? Uppenbarligen tog de ju åt sig och började vifta med armarna. Skitkul! Mer sånt!

    SvaraRadera
  41. Ingen slump att de som ogillar inlägget och stödjer denna typ av ramsor, är de som utrycker sig sämst med särskrivningar och annan skit... Inte så mycket lån från CSN va..?

    SvaraRadera
  42. Lite "rosa tjockis ale ale" har aldrig skadat något iallafall!

    SvaraRadera
  43. Mario Teran2009-05-26 10:05

    Moget att börja ropa moralpanik när någon ifrågasätter rasism i läktarsånger. Jag antar att ni är max 15 år och jag vet att det kommer att bli bättre, men det är ändå jävligt irriterande att läsa pubertalt trams i kommentarsfälten.

    SvaraRadera
  44. Helt rätt! Bra skrivet. Vi är bättre än så - vi behöver inte såna idiotramsor. Finns ingen kvalitet i det alls. Får oss bara att framstå som idioter.
    /Henrik

    SvaraRadera
  45. Blåvitt är en klubb med hjärtat till vänster. Det betyder att solidaritet, medmänsklighet och humanism finns i ryggraden hos alla riktiga kamrater. Att skrika nazistramsor får garanterat personer som Mild, Roger, Wernbloom att skämmas ögonen ur sig för sina egna fans. Nazister, moderater och liberaler, ni har ju öis. GE FAN I ATT FÖRSTÖRA VÅRT BLÅVITT SOM ÄR FAN SÅ MYCKET MER ÄN EN FOTBOLLSFÖRENING!!!

    SvaraRadera
  46. Moget Jim Jidhed! De som har mest lån hos CSN är de som får bestämma vad som ska skanderas på våra läktare.

    Tänkte skrapa ihop ett gäng rasister med riktigt många högskolepoäng. Då ska du få se på 80-tals stämmning. Ugh ugh ugh ugh!

    SvaraRadera
  47. Rasismen lyser igenom i många kommentarer. Får hoppas ni slår på hjärnan när ni blir lite äldre.

    SvaraRadera
  48. Bäste kamrat - blåvit o vänster!

    Du har helt rätt namnen du nämnde skäms när inte ok ramsor skriks ut. MEn vi är många som har röstat annorlunda än rött och delar både värderingar och kärleken till föreningen.

    Alex sa vid ett tillfälle vad är fotbollsarenan för dig bortsett från matchen?

    En mötesplats!

    Precis det kan det och ska vara oavsett politisk bakgrund men i linje med föreningens värderingar..

    SvaraRadera
  49. En idiot härinne skrev att 80% i Rosengård har någon form av bidrag. Idioten drar därmed en parallell till socbidrag. Idioten har tydligen inte hört talas om barnbidrag eller studiebidrag. Många familjer har barn i Rosengård, därmed är de berättigade till bidrag, liksom alla andra barnfamiljer, även de i Askim. Om du inte har förmåga att se igenom tv4 motiv till att medvetet skapa motvilja mot rosengård bör du titta på lilla aktuellt istället.

    SvaraRadera
  50. Inte förvånande att läsa så pass många inlägg från mentala kalhyggen.

    SvaraRadera
  51. Jag har riktigt svårt för den här typen av politisk korrekthet. Man fåra alltså hojta Solna-tattare, men inte Rosengårdstattare? Varför?

    SvaraRadera
  52. joyo

    Läs igen och tänk samtidigt så lossnar det säkert...vi kan alla ha en trög dag eller tid i vårt liv..

    SvaraRadera
  53. ..blåvit och vänster....nu blir det lite överdrivet(jag är moderat)...Nazist ramsor ??...hörde inga sådana på LS iallafall.....rasism hör INTE hemma på våra läktare där är vi med, men att vi som supportrar till blåvitt skulle kollektivanslutas till de förljugna sossarna är trams...det finns alla riktningar på våra läktare.

    Sen är det frågan om vår gode och duktiga spelare Pontus W kan skilja på vilken politisk vinkling ramsorna har ...där talar vi definitivt inte om några högskolepoäng :-))

    SvaraRadera
  54. Men orka putslustiga kommentarer! Om du nu har ett bra svar på min fråga så kan du väl helt enkelt dela med dig?

    SvaraRadera
  55. Det handlar väl inte om politisk korrekthet? Det handlar om att ha kvalitet på ramsorna, som t.ex. Hejsan Malmö ge oss ett R. Att ropa "neger" till nån har ingen finess, du framstår bara som en idiot.

    SvaraRadera
  56. Bara töntigt att du ens tar upp detta. Fokusera på viktigare saker istället.

    SvaraRadera
  57. Mycket bra inlägg. Fruktansvärt obildat och fantasilöst att håna folk som går på socialbidrag.

    SvaraRadera
  58. Va mesigt, folk får sjunga vad fan dom vill, håller du inte med - håll käft. Tycker du att det går över gränsen - anmäl. Herregud.

    SvaraRadera
  59. Varför blir folk så otroligt provocerade av detta inlägget, det är nästan mer värt att fundera på än själva ramsorna.

    SvaraRadera
  60. Jayo

    Det blir inte roligt om det ligger för nära sanningen, det måste ligga på lagomt avstånd. Om det är sant att 80% av alla i Rosengård får bidrag så finns det inget roligt i det, det är bara sorgligt. Som att sparka på nån som ligger ner. Och om man inte lägre ropar grejer på läktarn för att vara så där roligt tyken - utan istället ropar sånt som mest låter allvarligt, politiskt och kanske till och med extremt, då handlar det inte om fotboll längre.

    Jag tappar respekten för dem som ropar så och känner bara avsmak. Och det dödar matchen för mig. Jag vägrar tro att vi blåvitt-supportrar är på den låga nivån. Vi är så mycket bättre än så!

    SvaraRadera
  61. Tänkte skrapa ihop ett gäng rasister med riktigt många högskolepoäng. Då ska du få se på 80-tals stämmning. Ugh ugh ugh ugh!

    26/5/09 10:18
    Då får du leta...

    Dessutom sa jag inte vilka som fick ropa vad, jag bara konstaterar att rasistiska sympatier har en tydligen paralell med hur upplyst människan är.

    SvaraRadera
  62. Folk säger "alla rensar fisk i göteborg", då blir jag jätteledsen. snyft.
    Tror malmöiterna är ganska stolta över vad rosengård har producerat fotbollsmässigt, hade dom inte gått soc hade dom inte haft så mycket tid för fotbollen.

    SvaraRadera
  63. Har svårt att se skillnaden mellan blogginlägget och de vinklade artiklarna i GP. Ett riktigt bottennapp!

    SvaraRadera
  64. Fascinerade hur många puckon vi har i våra led. Jämföra med "alla rensar fisk..." o.s.v. med ramsor som bottnar i rasism. Man blir fan mörkrädd.

    SvaraRadera
  65. Det hade varit trevligt med en gästkrönika från Mild eller Torbjörn eller Roger om vad det betyder att vara blåvit i själen, vad det betyder för medmänsklig respekt. Blåvit är inte en förening som alla andra, blåvitt står över packet i andra föreningar. Oavsett hur laget presterar på plan är jag stolt över att vara blåvit, stolt över att vara humanist, stolt över att visa respekt, stolt över att tro på solidaritet inom och mellan olika länder.

    SvaraRadera
  66. Att håna skåningar för dersa dialekt är alltså okej!

    Men var i alla går på soss på rosengård hittar du RASISM!?

    Att stämpla rasism på människor görs för var och varannan sak i dagens samhälle!

    Rasism är en indelning av människor i ett hierarkiskt system av raser!!!! Var du hittar det i den ramsan,ja det vet jag inte! Att håna malmö för deras problem med rosengård är väl lika allvarligt/icke allvarligt som att håna gaisare för alkisar!?

    SvaraRadera
  67. senaste anonym;
    "Men var i alla går på soss på rosengård hittar du RASISM!?"

    Att du behöver ställa den frågan visar på någotvis hur illa det är ställt med dig.

    SvaraRadera
  68. Stod och skulle beställa mat efter matchen igår på BK på centralen när malmö folk skulle gå på sitt tåg. Då kommer det 13-20 åringar (GÖTEBORGARE!!!) studsande som fan i sina jävla märkeskläder och skulle "ta" skåningarna. Pinsamt är ordet. Vem är förbilden här?

    SvaraRadera
  69. Ja herregud, "Blåvitt" står över allt annat...

    Alltså, lite sans tack, det är en klubb och ett lag som vi alla älskar över det mesta men det vore väl rätt okej att inte ta i så vi spricker heller.

    Kopplingen Rosengårdstattare - Sverigedemokraterna är direkt pinsam och redan där sätt tonen för efterdebatten, skribenten idiotförklarar sig själv och sätter sig på en hög häst direkt.

    Kan vara det enskilt, absolut dummaste inlägg jag läst på BB, cred till det förvisso.

    Just det, min farfars fars far var fiskare och jag ogillar att motståndare hånar oss för det.
    Det är diskriminering och jag kommer att kontakta JO, jag är kränkt!

    Pajas!

    SvaraRadera
  70. bra skrivet!, vi är där för att stötta vårt lag.bara massa omoget skit
    snack att skrika sådant,

    SvaraRadera
  71. Håller med.

    SvaraRadera
  72. Jim Jidhed du har alltså gjort analysen att alla som är emot artikeln är rasister. Men det kommer du väl förneka för att du inte skrev det rakt ut. Du har bara skrivit att det finns ett samband mellan upplysthet och rasism (och där är jag helt med dig för övrigt!)helt utan koppling till artikeln eller?

    SvaraRadera
  73. Om det är så att du inte anser att blåvit står över alla andra klubbar förstår jag ditt inlägg. Ena dagen blåvitt, andra aik. Men vi riktiga blåvita, står upp för laget, föreningen och dess värderingar i alla lägen. Därför skäms vi över de korkade idioterna som inte inser att blåvit är så mycket mer än en fotbollsförening.

    SvaraRadera
  74. Senaste anonym:
    Idiot, att Blåvitt och dess påstådda värderingar skulle överskugga ALLT annat i världen är ju att ta i så du skiter ner dig.

    Vem fan har snackat om andra klubbar?

    Vem bryr sig, i Rosengård bor det massvis med tattare, många av dem går dessutom på SOC, underbart spela ut det kortet mot Malmöiterna.

    Bara en baitikhäxa kan protestera, altenativ vänsterslödder lååångt ut på kanten.

    SvaraRadera
  75. Rasism i all form ska naturligtvis bannlysas från vårt kära Gamla!!!

    DOCK ska vi ha kvar Sveriges bästa klack!!! Att alla skulle vara tattare i Solna är lika lite sant som att alla rensar fisk i Göteborg (även om del säkert gör det!) Exempel på klassisk klackhumor är "Hejsan Malmö ge oss ett R" eller "Nej till Peking"-banderollen.

    Jag tror att de flesta själva förstår vad som är rasistiska påhopp, och vad som är roliga ramsor. Att hacka på Rosengård utifrån ett socio-kulturellt perspektiv ÄR rasism oavsett hur man försöker förklara bort det!!!

    Alltså: FLER fyndiga ramsor som hyllar våra egna eller dissar motståndarna och FÄRRE ogenomtänkta rasistiska påhopp!!!

    SvaraRadera
  76. Pilfalk tycker:
    Håller med dig, det är för lågt att tillgripa dylika tillmälen, och tyvärr är det ju ofta sådana personer som själva är lite tveksamma till sitt ursprung som ger sig på andra i sin osäkerhet, men detta hör ju inte hemma på en fotbollsarena, speciellt inte som vi vill bli betraktade som sveriges bästa publik. Nej det är ju bättre de försöker stärka det egna laget med sång eller ramsor, och igår var det ju något som verkligen behövdes. Annars har vi ju en bra och ljudstark klack så jag tycker det är synd och skam att såna här nidramsor ska få förstöra.

    SvaraRadera
  77. 11:12 svara på min fråga istället då????

    Det är INGEN rasism i "alla går på soss på rosengård"!

    Man ska kanske hålla sig för att kalla något för rasistiskt när man inte ens vet vad rasism betyder!

    SvaraRadera
  78. Herregud, ni kan inte vara på riktigt?

    Vilka moralkärringar alltså!

    100 spänn på att ni varvar med klackverksamhet i Goa Gubbar.

    SvaraRadera
  79. "Vem bryr sig, i Rosengård bor det massvis med tattare, många av dem går dessutom på SOC, underbart spela ut det kortet mot Malmöiterna."

    Där har vi det svart på vitt. Jag skäms att vi har folk med den människonsynen i våra led.

    SvaraRadera
  80. Allt som inte passar kan man spela ut rasismkortet på, utmärkt argumentationsteknik....

    SvaraRadera
  81. Hur många av de som går på Malmö kommer från Rosengård? Inte många därför känns den ramsan helt meningslös.

    SvaraRadera
  82. King Kong:
    Och jag skäms över dig, som i din politiska iver blir så kissnödig att du ska tvinga alla människor att se världen så som du vill.

    SvaraRadera
  83. Bra att du fick in att det är sverigedemokrater i texten din löjd.

    SvaraRadera
  84. Utvisa alla rasister till nåt fattigt land i Afrika! Där kan dom skrika sina slagord och bli upprörda över folk som är PK.

    SvaraRadera
  85. Exakt, hur i helvete får man in Sverigedemokraterna i sammanhanget?

    Är någon skyldig till utvecklingen i Rosengård så är det väl snarare Reepalus Socialdemokrater....

    SvaraRadera
  86. Och jag skäms över dig, som i din politiska iver blir så kissnödig att du ska tvinga alla människor att se världen så som du vill.
    26/5/09 11:36

    Jag tvingar ingen, du får tycka vad du vill. Jag blir bara ledsen över det.

    SvaraRadera
  87. Jag tycker artikeln är väldigt lyckad: många kommentarer med lite debattkänsla över det hela.

    Själv tar jag helst avstånd från hatramsor och definitivt från rasism. Rosengårdstattare tycker jag väl förvisso är relativt harmlöst, men jag förstår att folk kan uppleva det negativt. Självfallet skall vi ha en positiv stämning runt matcherna!

    Då jag inte bor i Gbg kunde jag inte följa matchen på plats igår, men i TV lät iaf som arenapubliken höll igång riktigt bra under hela matchen, big-ups till er!

    SvaraRadera
  88. Anonym 11:35, det är ju just det som är poängen! Man generaliserar och retar på så sätt upp sina motståndare.

    Alla som försöker göra Blåvitt till en vänsterklubb, vi är folkets lag i den meningen att ALLA är välkomna oavsett vem man är utanför den Blåvita gemenskapen. Annars skulle vi inte ha det publiksnitt vi har.

    Låt Gais hålla på med sitt elitistiska tänkande. Nu känns det lite på tonen här inne som att vi ska vara en klubb för akademikervänster.

    SvaraRadera
  89. När man läser kommentarerna här inne blir man först trött, sedan rycker man på axlarna men det mest grundläggande är vilken utbredd iq-fiskmåsnivå folk har. Oavsett vad man tycker eller tänker bör man väl kunna formulera ett par rader som inte jämställer en själv med en grottmänniska. Eller nej, tydligen inte.

    SvaraRadera
  90. Jag håller med skribenten fullt ut. Jag tycker också många här inne visar prov på ointelligens som gör en del jämförelser som är helt uppåt väggarna. "Dom kör ju fiskrensramsor..är det inte okej att sjunga solna-tattare då heller eller?". Ser ni inte skillnaden. På riktigt, ser ni den inte? Även om jag inte hängde med på ramsorna så tycker jag inte det var ett grovt övertramp utan bara jävligt tråkigt. Men ja, ingen stor grej egentligen. Mest jargongen här inne som förvånar mig.

    SvaraRadera
  91. Frankie:
    Många har uttryckt sig städat men ändå ifrågasatt inlägget.

    Jag förstår fortfarande inte vad Sverigedemokraterna har i sammanhanget att göra?
    Har jag missat något?

    Men det där med att uttrycka sig korrekt är också en bra härskarteknik, man skulle nästan kunna säga det är RASISM mot folk som saknar förmågan att uttrycka sig städat...

    Simsalabin - JO-anmälan?

    SvaraRadera
  92. 11:35 hur många boråsare är bönder? Hur många gaisare är alkolister?

    Med resonemanget som vissa här har samt textförfattaren kan vi fan i mig snart lägga ner allt vad läktarsång heter!

    Det är INTE rasism,inte något som sägs i den ramsan! Ska det vara något så är det snarare ett klassperspektiv som ska in,inte rasism i det hela!

    SvaraRadera
  93. Jag kallar verkligen ingen för rasist för att de skriker om rosengårdstattare. Det är att göra debatten en otjänst.

    Däremot så anser jag att det bara är plumpt och att det, tyvärr, beskriver hur extremt homogen den grupp supportrarna är som står på LS.

    Och hur livrädda en del av dem vsom står där verkar vara för att deras homogena grupp ska hotas.

    Finess! Rosa gubben är finess, att ge sig på Rosengård eller ropa neger är inte det. Det klarar vilken lågpanna som helst.

    SvaraRadera
  94. Ramsan är helt grym och fyller sin funktion ! Hetsade själv några Malmö efter som var ordentligt upprörda över skanderandet av " R. Tattare " Jag kunde inte annat än att le och skrika " Spättekauka "

    ROOOOOOOOOOSENGÅRDS TATTARE!

    Tre poäng oavsett. Så underbart!

    SvaraRadera
  95. Ser inga problem med ramsan, förutom att den är fullkomligt värdelös. Skulle nån här ta åt sig om Stockholmarna sjöng typ: Hjällbo-tattare?

    SvaraRadera
  96. Skandal ! avgå alla! Alla som håller på blåvitt är rasister!

    SvaraRadera
  97. Slice:

    Att få en välklädd, nåja, kille med rosa piké att gå bananas är finess.

    Att skrika hånfulla saker om några som inte ens är där och som egentligen är hånfullt mot andra invandrartäta förorter är ju bara infantilt.

    SvaraRadera
  98. Det måste ju helt enkelt vara gaisare som är här inne och låtsas vara blåvita rasister. Det finns inte med blåvit själ som är rasist.

    SvaraRadera
  99. Leve moralpaniken!
    Ring GP så kanske vi kan få ett reportage om dessa fruktansvärda ramsor.

    Den här debatten hade ALDRIG förekommit i Stockholm. Men moralpaniken lever och frodas i vissa supporterled i Göteborg. Goa gubbar är ett mysigt alternativ i Scandniavium för dem som vill. VI är Änglarna, men inte alltid så snälla. Live with it...

    SvaraRadera
  100. solnatattare och Rosengårdstattare, vem är de fetaste?

    Snälla gör inte misstaget att ta in fler idioter på baraben som måste ha med sin egna politiska uppfattning i texterna. Håll
    Politik borta från sveriges största supporterblogg.

    SvaraRadera
  101. Rosa tjockis allez allez...

    SvaraRadera
  102. anonym 12:12/ Att ta upp Stockholm som sitt föredöme visar ju vilken jävla clownnivå det är på debatten här. Flytta till Stockholm då ditt mongo.

    SvaraRadera
  103. Levande sittplats2009-05-26 12:18

    Pinsam artikel! Sök jobb på GP. Klistra inte på mig någon jävla vänsteridentitet. Vill ni hålla på med elitism tar Gothia grön mot er med öppna armar.

    SvaraRadera
  104. Wellington:
    Varför måste du hela tiden få det till en pajasdebatt?

    Möt de sakliga argumenten ordentligt istället för att ropa på pajasar hit och dit.

    Eller just det, innerst inne gillade du ramsan med, men nu i efterhand, efter en sömnlös natt, "rasar" du!
    RASISTER!

    SvaraRadera
  105. Budskapet är ju kort och gott det att om en talang som senare skulle bli världens bästa fotbollsspelare skulle komma från en familj som går på soc så är det inte av intresse för en del av den homogena LS-publiken eftersom de föraktar fattiga och saknar moral?

    Även om IFK på sikt är beroende av att attrahera publik från Angered, Hammarkullen, Bergsjön etc. för att växa sig större och få större attraktionskraft hos fler duktiga talanger.

    Har jag fattat det rätt då?

    SvaraRadera
  106. Till snubben som svamlade om "vår klubbs värderingar".

    Är man som ickevänster välkommen i vår klubb? Ja eller nej räcker...

    Börjar lukta GAISelitism långa vägar kring en del härinne, jävla sektsvammel!

    SvaraRadera
  107. För egen del skiter jag i om man är moderat eller vänster. Kvittar.

    Däremot kvittar det inte om en idiot får unga invandrare att känna sig som andraklassens medborgare och mindre värda.


    Eftersom den där idioten knappast attraherar fler besökare.

    SvaraRadera
  108. Kan någon vettig människa ge mig ett svar?

    Hur gör man kopplingen av en blåvit läktarsång "Rosengårdstattare" - "Alla går på soc i Rosengård" och Sverigedemokraterna?

    SvaraRadera
  109. Jensa:

    Nej, sverigedemokraterna får jag inte riktigt med in i bilden och det tror jag knappt någon får.

    Men hur skulle du beskriva de som bor i Rosengård kort och koncist?

    SvaraRadera
  110. För mig och många andra kvittar det inte!

    Blåvitt är vänster, alla människor ska känna sig välkomna och rasistiska tendenser ska utrotas.

    Pinsam behandling av elegante Dixon

    SvaraRadera
  111. Moderater, folkpartister och sd brukar göra stora nummer av härkomst och inkomstkälla. Detsamma gjorde en del idioter igår. Ser du kopplingen nu då? Eller behöver du ytterligare hjälp?

    SvaraRadera
  112. Självklart är blåvitt vänster. Fråga Mild om ni törs era fega stackare.

    SvaraRadera
  113. Jensa:
    Ja, verkar vara ett problemområde och sista tiden har de ju varit mycket negativa skriverier om Malmö just tack vare de stora problem i bla Rosengård.

    Vill man göra det lätt för sig tar man givetvis fram invandrarfrågan, men det är ju långt ifrån hela sanningen.

    Dock tror jag inte gemene Malmöbo är särksilt stolt över Rosengård, oavsett om Zlatan vuxit upp där eller ej och därför tror jag sången sved lite, faktiskt.

    Rosengård är laddat, invandrarproblematiken finns där, men jag skulle snarare se det som en större skamfläck än så, med många av vårt samhälles problem inbakade.

    Summasummarum, spelar man ut rasistkortet för en sådan, i sammanhanget oskyldig ramsa så tycker jag man gör politiskt(för skribenten levererar en politisk text iom inblandande av SD) självmål.

    SvaraRadera
  114. 12:29
    Haha, ooookej Sherlock.
    Så det räcker med att någon, i vilket sammanhang som helst ska säga precis vad som helst så kan man anklaga exempelvis Folkpartiet, Moderaterna eller SD för det?

    Skarpt, verkligen!

    SvaraRadera
  115. Då var det bevisat. Det är tyvärr bara intelligens befriade människor som går på fotboll i synnerhet. En grupp homogena killar som som skriker i grupp och samtidigt tänker på homoerotiska tankar.

    /White Trash

    SvaraRadera
  116. 100% Word.

    Rosengård-ramsorna är strax över gränsen. Och sånt bör kvävas i sin linda.

    Tror dock inte att avsikten är rasistisk utan snarare för att retas, då övriga malmöiters bild av Rosengård inte direkt är så där jättepositiv för att uttrycka sig milt.

    SvaraRadera
  117. Du behöver mer hjälp alltså. kan du fråga din fröken kanske?

    SvaraRadera
  118. 12:38

    Ja, dina argument är starka, herrejävlar...

    SvaraRadera
  119. Förvisso är det sant att ribban ligger på en annan nivå när man står i klacken; det är inte det att jag inte förstår detta. Men hur smakfullt är det att hoppa på en av de mest utsatta grupperna hederligt folk i samhället? vilka skall vi ge oss på härnäst? HIV-positiva? Rullstolsbundna? Kan människor inte se problematiken? Om vi med bojkotten ville säga att fotbollen är en folkets sport så kan man inte exkludera några grupper.

    Att sen PK-argumentet är idioti behöver väl knappast påpekas när man ser vilka debattörer som till vardags använder sig av det. Det är ju inte precis så att någon, någonsin, använt sig av argumentet för att främja medmänsklighet...

    Ett väl formulerat svar som förklarar varför det är bra att sjunga dessa ramsor vore välkommet (och kom nu inte och säg "för att hetsa malmöklacken" för det hade man kunna åstadkommit genom att skrika "neger" med och det hade fortfarande varit osmakligt).

    När jag läste artikeln så tänkte jag att den var ganska tunn och självklar, men när jag ser antalet kommentarer här så inser jag att det behövdes sägas. Man är blind på grund av egna ideal ibland...

    SvaraRadera
  120. Det märks ju snabbt vilken nivå debatten ligger på här, därför undviker nog de flesta av oss seriösa debattörer att gå in i en sådan här tråd. Det ger liksom inget att tjafsa med några "öh öh" dårar från klacken.

    SvaraRadera
  121. "Rosengårdstattare" anspelar ju givetvis på de ickehederliga invandrare som finns där, stenkastning, kriminalitet och bidragsfusk är nog det som åsyftas...
    Dessa element skäms hederligt Rosengårdsfolk och övriga Malmöbor för själva, varav en nidramsa likt den fungerar.

    Du skjuter allt mygg med kanon!

    SvaraRadera
  122. Föregående anonym:

    Och därför var det alltså ett ironiserande av att just "alla" gör det enligt ramsan.

    Man menade egentligen "döm inte folk som bor i Rosengård" vilket fick MFF:arna att bli riktigt upprörda?

    SvaraRadera
  123. Old School:
    Och du gör det igen...
    Upprepar man samma sak om och om igen så kan det ju till och med ses som en sanning.

    Exakt vad är "öh,öh" med de flesta inläggen härinne?

    SvaraRadera
  124. Man läser ett kort, ganska intetsägande inlägg angående felet i att sjunga bu eller bä. På 10 timmar har det trillat in nästan hundra kommentarer av varierande kvalité. Allt från neandertalare till den socialistiska överhögheten har gett sig in i debatten.

    Själv trodde jag att det var en åsikt skribenten skulle vara ganska ensam om att ha då nidramsor av detta slag förekommit så länge nu att det är en del av läktaren.

    Vi får inte sjunga att alla går på soc i Rosengård, men att anspela på att Södermalm är en homo-stadsdel i Stockholm och sjunga att alla suger kuk på Södermalm är ok. Det drabbar ju ingen som är utstött, skjuter sina grannars hundar eller sätter eld på Hemköp.

    Dubbelmoralen är skrämmande, vi är blåvit - hos oss är alla välkomna. Så länge du röstar, klär dig, tycker som och uppför dig som alla andra.

    Sen Anonym 26/5/09 12:45 -> Ett välformulerat svar? Varför skulle man behöva motivera det? Jag sjunger vad jag vill på läktaren. Vill inte andra sjunga som jag så är dom tysta och då dör sången ut. RosengårdsTattare och "Alla går på soc i Rosengård" ljöd på läktaren, då ville väl klacken sjunga den. Där har du ditt svar.

    SvaraRadera
  125. White Trash 26/5/09 12:34 -> Någon som särskriver 'intelligensbefriade' skjuter sig själv i foten.

    SvaraRadera
  126. Danne:
    Bästa hittils!

    Ska bli kul att se om argumentationen fortsätter i stil med "bara neandertalare", låg nivå osv.


    Kopplingen till SD är inte bara dålig, utan väldigt genomskinlig.

    SvaraRadera
  127. Senaste anonym:

    Det är väldigt få som dragit parallellen till SD. Snarare är det något som er sida ältar.

    Danne:

    Så det är rätt för att folk gör det? Gais ramsa om Hysén var alltså rätt?

    SvaraRadera
  128. Herregud vilket moralsamhälle...Rosengård går på soc...efter LS sjöng detta svarade Malmöklacken med att sjunga "Vi är Rosengård" tror inte dom grät efteråt. Ang. killen i Rosa: Han stod hela första halvtimman och gjorde fuck you tecken och andra gester, tar du sedan på dig en rosa tröja och är fet så liknar du en ganska stor måltavla för LS. Han får skylla sig själv. Fotboll är ett forum där du ska få skrika av dig lite, bättre där en hemma eller på stan. Jag hör inget gnäll att domaren får utstå oförtjanade glåpord varje match. Är det annorlunda?

    SvaraRadera
  129. En Sverigedemokrat som spammar en tråd på Baraben. Vad nyskapande och fräscht. Rasistpack är aldrig välkomna i Blåvitt, det går inte att snacka bort.

    Sedan gör Agnesund i mitt tycke lite väl stor sak av den där ramsan, som likt många andra "på gränsen" går ut på att håna motståndarfansen. Sedan kan man diskutera om det funkar över huvud taget och om någon av dem ens är från Rosengård (vilket lite är förutsättningen för att man ska bry sig).

    Men i grund och botten är det inte ok att vara rasist och blåvit, så jävla enkelt är det. IFK Göteborg är en antirasistisk förening med antirasistiska ideal, det går inte att dölja sig bakom "alla är vi blåvita"-tjafset.

    Nej, en rasist är en rasist är en rasist och den typen av idiotåsikt är inte välkommen bland blåvita kamrater på blåvita läktare. Det är en människobild, eller brist på sådan, som inte skall spridas i närheten av vårt stolta IFK Göteborg.

    SvaraRadera
  130. Anonym 26/5/09 13:01 -> För GAIS var det tydligen det. Betyder ju inte att du och jag gillar det.

    SvaraRadera
  131. MILD!!! Lär de snoriga ungarna om vad det innebär att vara blåvit!!! Skriv en text om innehållet i den blåvita själen!!!

    SvaraRadera
  132. Danne:

    Och där dör det hela menar du? Ingen diskussion i ämnet ska föras eller att man tar upp vilken nivå en del av ramsorna är på?

    Det är mer fel att diskutera det än att folk sjunger om HIV-positiva och rullstolsbundna?

    SvaraRadera
  133. Oavsett vad man tycker om denna ramsan, oavsett om den är rasistisk eller ej, så kommer jag aldrig ställa upp på att IFK Göteborg skulle vara en VÄNSTERKLUBB, IFK Göteborg är INTE politiskt bunden åt något håll, så enkelt är det bara!

    SvaraRadera
  134. Mathias Agnesund: Har inte läst de andra kommentarerna, så det här är säkert en upprepning, men TACK för att du tar upp problemet med att vuxna människor som borde vara föredömen skriker rasistiska ramsor. Stod också och tänkte på detta igår. För övrigt kan man ju undra hur smart det är att skrika rosengårdstattare åt malmöiterna när vi själva har både spelare och klackfolk från göteborgs mindre priviligerade ytterområden. Har för övrigt många års erfarenhet av att stå i blåvitts klack så detta är inte en evenemangsgubbes kommentar.

    Forza blåvitt!

    SvaraRadera
  135. Anonym 13:15:

    När det kommer till mänskliga värderingar så tummas det ingenstans. Där går en knivskarp gräns vilket Professore förtydligade på ett riktigt bra vis.

    Jag tror inte att någon kräver att du ska vara en kamrat/kommunist, men däremot att människors lika värde finns med som en grundpelare i föreningen är solklart.

    SvaraRadera
  136. "Welcome to Sweden" får folk att gå till nya arenan.
    "Ge oss ett R" får folk att gå till nya arenan.
    "Rosengårdstattare" får folk att stanna hemma och INTE gå till nya arenan.

    Vill vi ha 18200 och grymt tryck på läktarna, eller bara hälften p.g.a. att alla medel-Svenssons och barnfamiljerna får en dålig smak i munnen när de hör hatramsor och rasistiskt skanderande?

    SvaraRadera
  137. Anonym 26/5/09 13:15.

    Word! Ge fan i att sätta en politisk stämpel på Blåvitt. En sådan finns inte. Människor från alla politiska hörn är välkomna.

    SvaraRadera
  138. Det är patetiskt att läsa rasisterna förvirrade texter. Särskilt kring att de tror att de är välkomna i blåvitt, vi är vänster. Sådana som ni ska vara i öis.

    SvaraRadera
  139. Inte nog med att vi fått debattera av oss lite, vi har även vaskat fram en värdig efterträdare tii Mats Härd när han går i pension. Grattis Mattias Agnesund !

    SvaraRadera
  140. Blåvitt är ungefär lika mycket vänster som socialdemokraterna...

    SvaraRadera
  141. Okej, du mongot som slog ihop sverigedemokraternas, moderaternas och folkpartisternas åsikter i en klump; Du är medveten om att sverigedemokraternas röster kommer i majoriteten från tidigare socialdemokrater?

    SvaraRadera
  142. Vi heter ju inte IFK pga av en slump. Vi är kamrater, och vilka kallar sig kamrater?
    Ja, inte är det bröderna på högern.

    SvaraRadera
  143. Alla i sverige är i princip sossar. Dwet innebär att allas röster egentligen kommer från sossarna.

    SvaraRadera
  144. Tant Brun:

    Knappast rasistiska hörn/hålor.
    Det är alldeles solklart. Rassar har inte i blåvitt att göra.

    Folkpartister, Moderater eller vad du nu vill vara är nog inget som man skulle motsätta sig inom klubbledningen. Men rasist? No fucking way.

    Alldeles solklart.

    SvaraRadera
  145. "Anonym sa...
    Vi heter ju inte IFK pga av en slump. Vi är kamrater, och vilka kallar sig kamrater?
    Ja, inte är det bröderna på högern.

    26/5/09 13:45"
    Och alla som hanlar på Coop är socialister? Bra retorik. Kungen är förövrigt hedersledamot i centrala IFK. Han är också vänster va?

    SvaraRadera
  146. Nej, jag ansåg inte att rasism är en politiskt ställningstagande. Jag ville bara ta död på argumenten som "Blåvitt är vänster" och liknande.

    SvaraRadera
  147. Politik-diskussionen blir ju lite skum också, då jag kan tänka mig att många av de som idag röstar på Sverigedemokraterna, är f.d sossar som är missnöjda med att Socialdemokraterna har gått åt högerhållet.

    Skalan vänster - höger blir ju inte så tillämpbar då.

    SvaraRadera
  148. Jag är lika blå som Dick Cheney. Får jag vara med i er framtida Blåvita vänstersekt?

    SvaraRadera
  149. Socialisterna har alltid saknat sinne för humor, den saken är säker.
    Så otroligt torra, politiskt korrekta människor.
    Inse att det finns alla sorters människor och värderingar på Gamla Ullevi. Vi är som någon skrev, en oerhört homogen massa, men med ett syfte. Vi samlas tillsammans för att heja på Blåvitt OCH att pyska motståndarna.
    Era argument om att Rosengårdstattare skulle vara rasistiskt när ni själva står och sjunger Solnatattare blir bara för mycket.

    SvaraRadera
  150. Det IFK som bildades 1904 hade bl.a. ett par Chalmerister som initiativtagare. Var dessa arbetare och vänster? NEJ, jag skulle inte tro det. Blåvitt har redan från starten varit en plats för folk från alla samhällsskikt. Detta är vår styrka och något jag är stolt över.

    Vi går på knock med en vänster-högerkombination!

    SvaraRadera
  151. Död åt borgarna2009-05-26 14:24

    Vad är poängen med den här våldsamma debatten? Agnesund tycker vad han tycker, du tycker vad du tycker och jag tycker vad jag tycker. Orka älta massa juvenilt skit.

    SvaraRadera
  152. Om det är humor att göra sig lustig pga en persons hud- eller hårfärg är jag glad att jag saknar humor. Allianspacket kan köra sina skämt om mörkhyade, jag kommer inte att skratta, inte hellar mina kamrater.

    SvaraRadera
  153. Anonym 14:28. Vem har sjungit om någons hudfärg? Detta har ju eskalerat...Rosengårdstattare kan knappast kallas rasistiskt och spelar väl fan inte på någons hudfärg, snarare samhällsklass. Tror du inte Sthlmare m.m kommer håna oss för att Volvo går kasst eller att vi har hög arbetlöshet. Jag går knappast hem och gråter för det. Nitiska ramsor kommer alltid att finnas om de olika lagen, finns nog inget som kan stoppa det. När fan blev detta rasism?

    SvaraRadera
  154. "Allianspacket kan köra sina skämt om mörkhyade, jag kommer inte att skratta, inte hellar mina kamrater.

    26/5/09 14:28"


    Som sagt, rasismen gror betydligt mer framgångsrikt i vänstern. Många sossars nya parti heter numer sverigedemokraterna.

    SvaraRadera
  155. Killar/Grabbar.

    Den enkla anledningen till att man inte sjunger "alla går på Soc i Rosengård" är att det är så förbannat tråkigt.

    Alla moralkärringar och svenssonrasister i klacken, sluta försöka er på massa trams! Uppträd med lite stil och värdighet, det är mycket roligare.

    "Hejsan skåne ge oss ett R" är ett bra exempel, fortsätt så.

    SvaraRadera
  156. sluta att ta allt så jävla hårt. folk ska alltid koppla saker till rasism.....
    De skrek sittplatstattare och vi svarade med rosengårdstattare.
    Folk måste sluta ta åt sig..

    SvaraRadera
  157. anonym 14:44/ Försök dig inte på sociologiska analyser, du framstår bara som en dåre då. tack.

    SvaraRadera
  158. Concrete And Clay2009-05-26 15:10

    1. I senaste valet var det parti som tappade flest väljare till Sverigedemokraterna inte Socialdemokraterna utan KD. Om någon bryr sig kan jag även förklara varför och på vilket sätt dessa båda partier i mycket ligger långt närmare varandra än SD och SAP.

    2. För en vecka sen drevs från blåvitt håll en bojkott med mål att ALLA oavsett social bakgrund skall ha råd och möjlighet att gå och beskåda vårt älskade IFK live. Då är det som jag ser det vårat ansvar som fans att se till att dessa människor vi påstår oss värna om också känner sig välkomna till arenan. Att sjunga om att folk går på socialbidrag med hånfull ton tror jag INTE får folk som själva, har vänner eller släkt som går på socialbidrag att känna delaktighet i den blåvita gemenskapen vilket borde vara en självklarhet.

    3. IFK har på senare år profilerat sig mycket starkt i socioekonomiskt utsatta områden i Göteborg. Stora satsningar bedrivs för att locka framtidens blåvita generation från norra Göteborg. Detta bland annat genom att placera Änglagården i Kviberg. Alla kan fundera både en och två gånger varför den ligger just där.

    4. Hämtat från ifkgoteborg.se: "IFK hoppas kunna bromsa en utveckling mot ett hårdare läktarklimat, som annars riskerar att skada klubbens rykte och ställning bland publik och sponsorer." & "Vi vill att våra arrangemang skall ge berikande, känslosamma och angenäma upplevelser för alla kategorier av människor - gamla och unga, män, kvinnor och barn, sponsorer och deras gäster.
    Då måste alla dessa, liksom spelare och funktionärer, kunna leva ut sina känslor och göra sina prestationer på arenan i en känsla av trygghet och säkerhet. Matcharrangemang, som inte fyller det måttet, innebär att vårt lag gör sämre prestationer, att åskådare uteblir och att eventuella sponsorer drar öronen åt sig."

    5. IFK är en Kamratförening. I centralstadgan för Idrottsföreningen Kamraterna står skrivet: "Därför vill vi utforma vår idrott så att:" "...alla som vill, oavsett nationalitet, etniskt ursprung, religion, ålder, kön eller sexuell läggning samt fysiska och psykiska förutsättningar, får vara med i föreningsdriven idrottsverksamhet" & "...den ger upplevelser och skapar kontakt mellan människor ur olika samhällsgrupperingar"

    Kort sagt: jag tycker ramsan är olämplig.

    SvaraRadera
  159. Nog för att jag endast stod under klacken och inte i klacken, men jag sjunger alltid med under matcherna; man ska vara hes när man kommer hem.

    Men när dessa rasistiska ramsor kommer upp, då tappar jag stämningen helt totalt. Det är så att man vill gå hem.

    Det är skamligt, rasistiskt, och folk kan säga vad F*N de vill om statistik, klackjargong och att "Welcome to Sweden" skulle handla om att Skåne en gång tillhört Danmark. Det är rasistiskt och fördjävligt i mina öron, och jag skäms som Blåvit när sådant skriks utav flera tusen på läktaren.

    Dessutom: När MALMÖ spelar fotboll, är det väl inte en stadsdel/kranskommun/förort som vi ska stå och sjunga om? Hur relevant är det att Malmö-fansen sjunger om Angered eller Billdal?

    Vi kan utkonkurrera Malmö-fansen, stödja våra egna spelare samt hetsa de 11 moståndarna på planen, bara genom att stå och hylla oss själva. Det är väl ändå för att stötta våra egna vi är där? Inte för att stå och gorma mot den lilla skara människor som står på andra sidan planen...

    SvaraRadera
  160. Det är väl ändå för att stötta våra egna vi är där? Inte för att stå och gorma mot den lilla skara människor som står på andra sidan planen...


    IBLAND FÖRSVINNER DET SJÄLVKLARA FÖR ATT DET ÄR SÅ SJÄLVKLART...

    SvaraRadera
  161. yttrandefrihet=Folk sjunger vad dom vill...lämpligt eller ej är är skit samma. Tydligen är det ju ganska många som tycker detta är OK då kanske uppskattningsvis 500 sjöng med. Det innebär att minst 3-4 procent tycker det är OK plus att jag tror fler hade fyllt i om dom suttit närmare (50% av klacken t.ex) Ni måste inse att folk tycker att dom är "Rosengårds tattare". Hade varit riktigt illa om alla sjöng "negerjävel" till dixon t.ex. Nu var det inte så illa utan bara lite hets. Blås inte upp det!!!

    SvaraRadera
  162. Det blir mer kommentarer över dessa harmlösa ramsor än ner barnfamiljer får fly flaskor på stan/läktaren...var är logiken i det?

    SvaraRadera
  163. utivårhage2009-05-26 15:44

    Concrete And Clay/ En eloge till den här trådens bästa inlägg och mest tankvärda analys av läget. Tack för att du visar att det finns kloka hjärnor bland våra fans, inte bara dårar som skriker först och tänker sen.

    SvaraRadera
  164. Concrete And Clay2009-05-26 15:45

    Nej, yttrandefrihet är ej det samma som att "folk får sjunga vad dom vill"

    Från Regeringens webbplats om mänskliga rättigheter: "Yttrandefriheten tillhör tillsammans med bl.a. åsiktsfriheten de grundläggande fri-och rättigheterna i ett demokratiskt samhälle. Möjligheten att uttrycka sin åsikt och bilda opinion i allehanda frågor har länge ansetts vara en viktig förutsättning för att de politiska processerna ska fungera på ett demokratiskt sätt. Åsiktsfriheten är obegränsad, medan rätten att fritt uttrycka sin mening medför särskilda skyldigheter och särskilt ansvar. Det fria ordet kan orsaka skada, till exempel genom att upplevas som kränkande, hetsa till diskriminering eller våldshandlingar, eller genom att röja uppgifter som får negativa konsekvenser antingen för enskilda eller för samhället som helhet. Yttrandefriheten har med andra ord vissa gränser."

    Och, för att vara tjatig, dra för stora växlar och PK. Menar du på allvar att om 3-4% av ett sammanhang tycker att en sak är ok att säga/sjunga betyder det att det också de facto är ok att säga/sjunga detta? Varför måste det gå så långt som till direkt uttryckt rasism? Kan det inte finnas en poäng i att stävja negativa tendenser i sin linda?

    Slutligen måste jag tillägga att jag själv ställer upp i hata-ramsor från och till, men jag drar mig för ramsor som uttrycker eller kan uppfattas uttrycka ett förakt för samhällsgrupper baserat på exempelvis deras sociala ställning, ekonomiska förmåga eller etnicitet.

    SvaraRadera
  165. Varför blir folk så arga när man kritiserar dem för att ha en rasistisk underton? Kan ni inte stå för era åsikter? Kan vi inte vara lite kreativa och slippa rasismen, för den är så jävla onödig

    SvaraRadera
  166. Notera gärna att begreppet rasism inte förekommer i min text. När jag kallar ramsorna sverigedemokratiska menar jag inte att de härrör från Sverigedemokraterna eller att de som ropar dem skulle vara sverigedemokrater. Men det är en del av Sverigedemokraternas retorik att måla en bild av invandraren som tärande på samhällets resurser, och att ramsorna inte skulle anspela på sådana föreställningar finner jag föga troligt.

    SvaraRadera
  167. Du har helt rätt i det du säger, två riktigt jävla patetiska ramsor som borde upphöra. Hata *valfritt lagnamn*-ramsor är vaggvisor.

    SvaraRadera
  168. Concrete and play: För att klargöra, "Sjunga vad man vill" var ju lite fel uttryckt från min sida, det får man givetvis inte göra. Det jag menar var att för det första tycker jag inte någon av ramsorna var rasistiska och ska därför inte behandlas/kritiseras som sådana i detta forum. Jag uppfattade det inte som rasistiskt. "Direkt uttryckt rasism" är det knappast.

    SvaraRadera
  169. "Det är skamligt, rasistiskt, och folk kanär säga vad F*N de vill om statistik, klackjargong och att "Welcome to Sweden" skulle handla om att Skåne en gång tillhört Danmark. Det är rasistiskt och fördjävligt i mina öron, och jag skäms som Blåvit när sådant skriks utav flera tusen på läktaren."

    Haha där kom den också! Nu är den ramsan också rasistisk...

    Fram för sittplatser överallt dyrare biljetter...Mer som scandinavium där stämmningen är enorm, inget hat bara kärlek. Eller ja inget hat iaf...

    Själv tycker jag att det borde vart mycket mer HATA MALMÖ Ale ale! Skiter i rosengård... Det är inte rasism det handlar om det handlar om att reta upp motståndaren. Det är inga jävla analytiska texter i ramsor. Erlingmark blev inte stark av knark... Fan kom igen nu hetsande tillhör.

    Jag röstar rött men inte fan säger jag till den som sitter brevid mig på matchen att han inte har där att göra för att han är Moderat, fan sluta blanda ihop politik och fotboll. Rosengårds tattare handlar inte om rasism utan om att reta upp Malmö. Varken mer eller mindre!

    Till sist tycker jag att det är skönt att LS hetsar som det var förr... Ropen skallar skalla alla!
    Och nej ta inte det bokstavligt heller...

    SvaraRadera
  170. Concrete And Clay:
    Du glömde en litet tillägg i ditt första påstående; "i procent räknat". KD var redan från början jävligt små och procentsiffran är därför ingen rättvis jämförelse om man jämför med de större partierna. Dessutom innehåller KD en stor grupp snedvrida kuckuus, så det är inte så förvånande att folk lämnar för SD när KD själva släpper på sina strikt religiösa värderingar samtidigt som SD anspelar på dom.

    Om man istället jämför de två stora hörnstenarna, Moderaterna och Socialdemokraterna, så är det betydligt fler sossar än moderater som klivit över gränsen till sverigedemokraterna and that's a fact!

    SvaraRadera
  171. Detta snacket kommer att göra LS starkare. Man kan jämföra med "rosa tjockis" hade han inte brytt sig om vad folk sjöng första gången så hade folk inte fortsatt mer än 20 sek. Nu blev han vansinnig och istället blev han häcklad hela matchen. Samma sak med detta. LS är det bästa som hänt blåvitt under alla mina år med Blåvitt!!! Tyvärr kommer väl ledningen inte ha kvar det nästa år pga all "rasism" suck

    SvaraRadera
  172. Poängen är väl att VI ÄR MÅNGA som starkt ogillar de ramsor som anspelar på etnicitet och som vidare är UPPENBART provocerande. Dessa ramsor har en negativ effekt på publiktillströmningen.

    Jag har en fråga till er som gillar och sjunger med i dessa ramsor: SLUTAR ni komma till arenan om sångerna försvinner? RÄCKER det inte att bara hylla sitt eget lag?

    SvaraRadera
  173. Anonym 26/5/09 16:17

    App app app app, det där är Goa Gubbar och hockeytrams. Sånt håller vi inte på med, självklart är det upplyftande med lite "hata" och hets. Poängen är väl bara att man skall göra det med finess och inte anspela på det som ligger åt det rasistiska hållet.

    SvaraRadera
  174. "Poängen är väl att VI ÄR MÅNGA som starkt ogillar"

    Poängen är väl att VI ÄR MÅNGA som starkt gillar dessa sånger och inte ser dom som rasistiska!!! Ja jag kommer nog tveka att köpa årskort om hetsen som alltid funnits där inte kommer vara kvar (då menar jag inte att slåss vilket jag tar avstånd ifrån). jag kommer ändå gå på en del matcher men inte alla då tjusningen försvinner lite.

    SvaraRadera
  175. "Ja jag kommer nog tveka att köpa årskort"

    Bra, tack, det vore kanon om fler från rasistpacket kunde resonera på liknande vis.

    SvaraRadera
  176. En bra ramsa som hetsat är exempelvis då vi ledde med 5-0 mot DIF och LS började köra "Superettan här kommer Djurgårn'!"

    Den är avväpnande, rolig som f-n och även neutrala åskådare ex. supportrar till andra lag hade smågarvat lite för sig själva åt den.

    Samma sak gäller den där rosa tjockisen. Skit kul!

    När det kommer till att hata socialfall så är det ju bara så jävla patetiskt - som att hata Gais ungefär.

    Kom igen, det är en loserförening som redan ligger ned. Låt den få somna om för f-n.

    SvaraRadera
  177. Som vanligt är de enda som ställer sig negativa till artikeln särstavare och ytterst fåordiga.. Känns som att det mest är 16-åringarna som vill hetsa men jag vet inte..

    SvaraRadera
  178. åh herregud .. sämsta inlägget någonsin. Snälla, det är med glimten i ögat. ALLA fotbollslag hetsar och vill ha den där lite spända stämningen. Att göra personangrepp i klacken; är det bra? (ja,jag syftar på äckelgais)

    Alla, så gott jag kunde se, stod och skratta och för många (inte skribenten) förgyllde detta nog ögonblicket där blåvitt faktiskt vann, om ni nu inte visste det? eftersom alla gör en sådan jvla grej över detta.

    Alla blev glada och det är med glimten i ögat! :)

    SvaraRadera
  179. John:

    Vilka hejar de där socialfallen i Rosengård på då? MFF som försöker slå ifrån sig och inte vill buntas ihop med socialbidragstagare eller IFK som tycker att folk i Rosengård ska skämmas för att de bor där och får socialbidrag?

    SvaraRadera
  180. J. Åkesson2009-05-26 16:41

    Anonym sa...
    26/5/09 16:35


    Det skiter vi i. Har man socialbidrag så har man ingen talan och skall acceptera att folk gör sig lusta över en. Punkt.

    SvaraRadera
  181. Kanske, kanske kan det vara intressant med en kommentar från en motståndarsupporter, som var på plats igår. Jag är dessutom ordförande i MFF Support och yes, jag bor i Rosengård.

    Först några ord om mitt förhållande till IFK. Jag avskyr fotbollsföreningen, antagligen för att ni och vi är de enda riktiga lagen i Sverige. Vi är liksom motståndare på lika villkor. De andra lagen bryr jag mig mycket lite om. Det ska också sägas att det visat sig att de änglar jag träffat är de allra mest sympatiska av alla supportrar i Sverige, lite jobbigt att smälta men så är det.

    I alla fall: vi stod på vår anvisade bortaläktare och snett till höger från oss, på andra etage, stod det 300-400 på något som verkar vara något liknande vår »sjungande sittplats«, det är väl dessa som omnämns i artikeln. Det här var vuxna människor, i min ålder, fint klädda, inga unga kids som inte kan hållas ansvariga. Nej, det här var alltså vuxna män som ägnade större delen av matchen åt att skrika »Rosengårdstattare« åt oss.

    Jag förstår att en läktare inte är en homogen varelse som inte går att styra hur lätt som helst, men vi pratar här om 300-400 vuxna människor som mangrant stod och skrek »Rosengårdstattare« flertalet gånger, väl medvetna om vad de sjöng. Flera av våra yngre boys - ni vet själv vilka de är, 14-18, gillar Ultras-kulturen, flirtar med våldet - som vi jobbar allt vad vi kan med för att de ska hålla sig till den sunda supporterkulturen kom fram till mig och var jävligt ledsna. Alla pratade om »rassarna i Göteborg« och att de »skulle ta hämnd«. Vi hade ett jävla sjå att få alla till tåget i tid och komma därifrån. Och alla snackar bara om returmatchen och hur mycket stryk alla ska få. Inte bra.

    Man kan säga vad man vill om läktarramsor, vissa är på gränsen till det tillåtna, kanske ska de vara det också. Vi har ett par som ligger på gränsen. Men jag kan garantera er att om någon skulle köra igång en ramsa om att det bara finns en massa utlänningstattare i Hammarkullen så skulle han åka ut med huvudet före. Och det är helt otänkbart att 300-400 vuxna män skulle skrika det. Hur kunde det bli så här? Jag förstår inte, förstår verkligen inte. Och det går ju inte - hur mycket man än försöker - att få uttrycket till något annat än ett rätt så idiotiskt och rasistiskt tillmäle. Ingen kan leva i villfarelsen att inte veta vad det innebär att komma från Rosengård och att dessutom vara tattare.

    Fan, jag är 43 år, gift och tvåbarnsfar, bor i Rosengård, thank you very much, och har rest land och rike runt för att se MFF spela fotboll i över trettio år, men jag har aldrig, aldrig känt mig så illa till mods som när hela den där vuxna klacken stod och vrålade »Rosengårdstattare« åt oss. Jag förstår att det inte är det stora flertalets fel, jag vet att ni jobbar mot våld och rasism, men jag kände helt ärligt, att jag ger upp. När vi sen bytte in Edward Ofere hörde jag apljud och väntade bara på »nigger, nigger« så hade tidsresan till Råsunda och början av 80-talet varit komplett.

    Vad är det för folk som står där? Varför sjunger de så? Vad vill de? Vi skriker »Hata Göteborg« och de skriker »Hata Malmö«. »Alla heter Glenn« och »Malmöklacken ge oss ett R«, fine. Men »Rosengårdstattare«? Jag - och en massa andra MFF:are som håller IFK Göteborg som enda förening i Sverige värd namnet bredvid oss själva - blev jävligt illa berörda.

    Det känns också jävligt tungt att vi jobbat stenhårt - och lyckats! - mot MFF för att de ska sänka priserna för bortasupporters så att ni kan komma ner och skrika »Rosengårdstattare« till oss. Välkommen till verkligheten, typ.

    OK. Det här blev för långt. Men jag är fan ledsen på riktigt. Bring the hate.

    //Tony Ernst

    SvaraRadera
  182. I. Wachtmeister2009-05-26 16:44

    Bra Jimmy!

    Ställ fram ytterligare en ölback, jag tror bestämt att vi är på frammarsch.

    SvaraRadera
  183. Jag känner mig kränkt av att jag tydligen är under 15 år och är rasist.

    Fy fan! Kommer ni ihåg GB-glass, Nogger Black, hur kunde de!?

    SvaraRadera
  184. Tony:

    Tack.

    Nu fick vi äntligen lite fason på den här debatten.

    Jag skäms över idioterna som stod och tog sig friheter i blåvitts namn.

    SvaraRadera
  185. Tony Ernst borde vända sig till GP, Hjörne hade dött av en sådan artikel.

    SvaraRadera
  186. Blåvit sko2009-05-26 16:52

    Värdelöst inlägg. Inse att det är fotboll du går på.

    Sverigedemokraterna har inget med detta att göra. Att vi i klacken skriker Rosengård tattare är i vår fulla rätt. Sverige är ett fritt land.

    Vill författaren bo i ett land där det finns folk som styr över vad man får säga och inte, så kan han väl flytta till Kuba eller Turkiet istället.

    SvaraRadera
  187. Blåvitbula:

    Och om du tror att du för min och andra fotbollssupporters talan så har du så jävla fel ditt drägg!

    SvaraRadera
  188. Anonym/ Jag har faktiskt skrivit om musik i GP under några år. Min chef var Elfsborgare!

    SvaraRadera
  189. Peace Love and Öl2009-05-26 16:56

    Bra Tony, du kommer alltid med kloka ord. Jag ställer mig också frågande till valet av ramsa. "Levande sittplats" är ett jävligt skönt gäng och riktigt bra initiativ, jag har svårt att förstå hur man kan välja en ramsa som anspelar på de socialt utsatta och dessutom helt saknar finess.

    SvaraRadera
  190. Rosengård som del i Sverige gör ingen lycklig. Kostar bara en massa pengar och tilför inte landet ett skit. Morsan är bosnier så kalla mig inte rasist.

    Stenar mot ambulanser, stenar mot brandbilar, stenar mot levande människor. Räcker det så?

    Stackars stackars idioter som kallades "apajävlar" av polisen när de gjorde upplopp.

    SvaraRadera
  191. Perspektiv, mina vänner.
    Alla supportrar blir tills viss del provocerade av nidramsor, vare sig det handlar om tattare, skattefuskare, fiskrensare, skorrande osv.

    Vilka fler sånger ska vi förbjuda? Humorlösa vänstern...

    //GöteBorgare!

    SvaraRadera
  192. Till Tony och andra som blev illa berörda. Ni har alldeles rätt och det är skamligt att ni bemöttes som ni gjorde av sk vuxna män.

    Fortsätt ert fina arbete med de yngre osäkra killarna stort lycka till där!

    Även om jag inte deltog i det hela så - FÖRLÅT!

    SvaraRadera
  193. När man gömmer sig i mängden, i gruppen, så skyller man på just det för sin brist på intelligens och finess. Det är så vuxna män blir till apskrap och så är det i alla städer, så är det på alla arenor.

    Tyvärr är genomsnittssupportern ingen som tar ansvar för det han säger och skriker, det skyller han på en kollektiv anda och mentalitet som "ska finnas" kring fotbollen.

    Det är patetiskt att sjunga om tattare och att folk är fattiga. Det visar bara på en fundamental oförståelse för sin egen omgivning och plumt beteende. För de flesta ingen medveten "rasistisk" handling, men lik förbannat ett rasistiskt fenomen som inte är vackert.

    SvaraRadera
  194. äää Klart ma ska få skrika vad man vill. Iallafall till motståndaren. Släpp det här nu.

    SvaraRadera
  195. Anonym 17:12/ Vad fan har vänstern med något att göra? Jag råkar veta att skribenten (och jag själv exempelvis) inte är det minsta vänster men tycker att det är fullständigt idiotiskt att sjunga om Rosengårdstattare för det. Det handlar om människovärde, inte om politik.

    SvaraRadera
  196. Tony: Era "ultras 14-18 år" spelade ut rasistkortet snabbt denna gången. Dom kanske inte borde åka med på bortamatcher om dom tar så illa upp av ramsor som inte är riktade just till dom. Vad kommer hända nästa gång när ni kommer till Sthlm och dom kör ännu värre ramsor? jag tror att även MFF fans har kört nitiska ramsor mot rivaler, eller? Dessutom hur kan du säga att det var välklädda människor? Alla hade ju samma T-shirt! jag förstår att ovan låter illa i mångas öron att 14-18 åringar inte borde åka med på matcherna (så har det varit länge dock)men jag har svårt hur någon kan ta åt sig så mycket när det riktas från en grupp till en annan. Det är ju inga personangrepp (bortsett från killen i rosa då) det är ju värre i mina öron..även om han får skylla sig sjäv.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.