2009/05/06

Polisen: Förbjud öl i hela Göteborg på matchdagar



KOMMENTAR. I dag höll kommunstyrelsen en hearing om huliganvåldet, en hearing där länsordningspolisens chef Erik Nord gjorde ett fullständigt galet utspel. Han vill nämligen:

1. Förbjuda alkoholservering på stan i samband med matcher.
2. Förbjuda ståplats på Gamla Ullevi.
3. Se till att matcherna skall spelas mitt på dagen - på vardagar.

Ofta brukar sådana här galna utspel kommenteras med "jag vet inte om jag ska skratta eller gråta". Men när det kommer till den här debatten har jag skrattat mina sista ha-ha och fällt mina sista tårar. De här förslagen är inte sunda eller balanserade, de är faktiskt direkt antidemokratiska och närmast fullständigt galna med tanke på vem som kommer med dem. Varför tror polisen att de har rätt att diktera villkor för företag, idrottsrörelsen och samhället i övrigt? De är inte lagstiftare, utan ordningsmakt och bör därför bete sig därefter. Frågar politikerna om råd bör polisen ge polisiära svar, inte allmänpolitiskt svammel av den här typen.

Polisen klarar uppenbarligen inte av sina uppgifter i samband med somliga fotbollsmatcher. Detta leder till att högrisksupportrar kan löpa amok i olika situationer. Men lösningen på detta är självfallet inte att förbjuda krogar att bedriva verksamhet, att sabotera för hundratusentals fotbollsfans genom att spela matcher mitt på vardagar eller att diktera om folk står upp eller sitter ner.

Om polisen anser att världen skulle bli en bättre plats om krogar förbjöds servera alkohol på matchdagar vill jag väldigt gärna höra hur de ska hantera att mellan 120-200 anmälda våldsbrott sker per år skett kring Avenyns krogar. Borde inte den logiska följden vara att polisen propagerar för ett förbud mot alkoholservering? Då det sker många fler, vi snackar tiodubbelt så många, våldsbrott på Avenyn än vad som sker kring Gamla Ullevi - varför begär inte länsordningspolisens chef Erik Nord ett totalförbud mot alkoholservering i Göteborg?

Våld kan ju enligt hans resonemang per automatik minskas genom att alkoholtillförseln stryps. Varför hör vi då inte Göteborgs poliser ställa krav på att stadens Systembolag skall tvingas stänga dagarna före Valborgsmässoafton, Midsommmarafton, Gymnasiestudenten och liknande högtidsdagar? Varför kräver inte polisen att krogarna skall torrläggas runt dessa notoriskt våldsamma högtider av fylleslagskaraktär? Hyckleriet i det här resonemanget är massivt.

Polisen missköter sitt arbete i samband med fotbollsmatcher. Det finns så många exempel på detta från de senaste decennierna att fotbollsfans tyvärr har blivit luttrade. I år släppte polisen ut 100-talet av de värsta Djurgårdshuliganerna ur tåget mot bortaläktaren. Trots att de punktmarkerades av polisen, trots att polisen visste vilka de var. Dessa "Kategori C"-huliganer släpptes rakt in i köande barnfamiljer, köer till biljettkassor och grupper av allt från tonåringar till pensionärer. Fullständigt kaos utbröt. Jag kom från Blåvittshopens håll och fick se hur halvdussinet polismän, hundförare dessutom, stod bredvid, helt overksamma medan djurgårdsfans ställde till med totalt kaos. Är det inte polisens uppgift att skydda medborgarna?

Dagen efter skyller medierna på "galna supportrar och huliganer".

Ja, de så kallade supportrarna är självfallet orsaken till oredan, men varför ställs polisen aldrig till svars för deras inkompetens i samband med fotbollsmatcher? Det behöver inte ens vara fotbollsmatcher utan alla större probleminsatser. Minns Göteborgskravallerna 2001, då stadens medborgare och affärsidkare lämnades ensamma åt sitt öde. Som kompanjoner fick de drygt 500-600 anarkister på värsta plundringstråt, medan EU-topparna som var långt borta från närmaste demonstrant, skyddades till varje pris. Är det inte polisens uppgift att skydda medborgarna?

Det här är ett slags planeringsmässigt förakt som råder inom poliskåren, där endast de basala delarna av polisinsatsen har en struktur. Men flexibilitet och lite sunt förnuft inte hade skadat. Fotbollsfans slåss inte för att de står upp istället för att sitta ner. Väldigt, väldigt få fotbollsfans slåss för att de är snorpackade efter en runda på Avenyns krogar. De fotbollsfans som slåss gör det för att de vill slåss. Det kan inte förhindras att samhället inför förbud mot krogarnas alkholservering eller mot stående människor. Detta kan bara förhindras om polisen visar lite självinsikt och faktiskt gör sitt förbannade jobb istället för att skylla ifrån sig.

Är det inte polisens uppgift att skydda medborgarna?

Då kanske de bör syssla med just detta istället för att indirekt skylla på andra faktorer än sitt eget arbete när det sker våldsincidenter rakt framför deras näsor. Om polisen hade högriskinsatser på Avenyn varje helgkväll på samma sätt som de har på fotbollsmatcher skulle väldigt många våldtäkter, grova misshandlar, rån och andra brott förhindras. Där behövs dessa insatser, där behövs det poliser stup i kvarten. Men jag antar att nattskiftet hos piketpolisen inte är lika populärt internt - som att bevaka en fotbollsmatch mitt på dagen.

Polismyndigheten måste ta sitt ansvar och tänka om kring deras insatser vid högriskmatcher. Hur kan situationer där andelen poliser per invånare är tätare än någon annan stans i samhället - ändå förvandlas till "slagfält"? Hur kan människor slåss, misshandla, härja och löpa amok på ett litet område där det finns hur många poliser som helst? Vart i det övriga samhället hade detta kunnat hända? Hur kan INTE den stora frågan vara vilket systemfel som råder vid polisens fotbollsinsatser? Ska poliser verkligen endast stå där som alibifigurer för samhällets generella misslyckande?

Sedan radar polischeferna upp sig för att peka på det faktum att de egentliga problemen minsann är supportrar står upp och att vuxna människor dricker öl! Var det inte polisens uppgift att skydda medborgarna? Kanske inte, jag kanske har missförstått det hela.

Till sist, lycka till med att dra in sprittillståndet
på matchdagar för alla krogar i stan...

100 kommentarer:

  1. Fotbollsvåld kallas det, det är en företeelse som har varit aktuell sedan Romarriket. Det finns beskrivningar om kravaller (i Rom gällande vilket lag av hästekipage man höll på, grönt, blått, rött eller gult) sedan tusentals år tillbaka. När våra föräldrar var unga var det fighter på dansbanan. Detta är ett socialt problem och löses inte med restriktioner för fotbollspubliken, då drabbas bara någon annan nöjesform av samma problem. För övrigt drar fotboll in bra pengar i skatt och då kan det kanske vara värt att lägga pengar på att bevara den inkomsten, tröttnar supportrar så blir det inga pengar.

    SvaraRadera
  2. Diktatur är och järnhanden är enda lösningen!!

    SvaraRadera
  3. Tack för sågningen! Den här polisen verkar ju vara helt lost, men det värsta är ju att han får säga detta till politikerna som naturligtvis köper hans resonemang...

    SvaraRadera
  4. bra artikel. det har gatt for langt med att skylla allt pa fotbolls fans.. kanske dags att fixa nagra av 1000 valdtakterna forra aret som blev ouppklarde!?

    SvaraRadera
  5. fy fan va sjuk hela den här debatten är. det är G-P som har eldat igång allt med sin tokiga vinkling av dessa mindre bråk. fan vi har skottlossningar och mord runt hela stan men de stora rubrikerna under flera veckor handlar om idioter som vill slå varann på käften runt fotbollen? var är sans och balans?

    bra baraben.

    SvaraRadera
  6. Som sagt pusten och förtvivlan är så gott som utömnda vid det här laget. Hur en (förmodligen) välutbildad, välbetald samling av människor ens har mage att låta dessa åsikter sippra ut till allmän beskådning är en gåta och ett mysterium. Hade jag i mitt arbete haft ideér och visioner som är en bråkdel så flummiga och ogenomtänkta så hade man väl stått i kön på Arbetsförmedlingen nu.
    Nä fyfan skämmes på er !!

    SvaraRadera
  7. Erik Nord är en jävla stålle! Går något av hans förslag igenom är det skandal!

    SvaraRadera
  8. Bra skrivet!

    Varför gör inte polisen som när vi är på besök i Sthlm?

    Låt Stockholmarnas tåg/bussar stanna i säg Partille och Skåningarnas i Mölndal, där kan de sitta och dricka öl på nån lokal krog innan de körs direkt till arenans bortainsläpp.

    Efter match får de stanna kvar 30 minuter och sen väntar deras bussar utanför.

    MVH Alla skjuter vilt i Göteborg

    SvaraRadera
  9. Misstänker att denna man ej kommer uttala sig något mer i denna debatt.

    Att denna man ens fått ordet är en präktig pinsamhet för hela Göteborgs poliskår.

    Eller är alla polischefer lika korkade och långt från verkligheten?

    SvaraRadera
  10. Ryktet går i alla fall! ;)

    SvaraRadera
  11. Det är sådana här uttalanden utav poliser och politiker som skapar en irritation bland alla slags supporters. Att en polis ens kan uttrycka sig på det sättet, det är helt jävla sjukt.

    Går detta igenom så kommer jag inte ha något förtroende whatsoever för våran ordningsmakt, inte ens de lilla LILLA förtroende ja har efter ett antal incidenter där jag blivit orättvist och väldigt dåligt behandlad.

    Jävla idioti, hela vårat samhälle faller samman framför våra ögon verkar det som.

    SvaraRadera
  12. Fotbollen står inte för en större andel våld än samhället gör på egen hand. När bilar som sprängs mitt i stan har blivit vardag i Göteborg. Ställ er på avenyn en kväll utan att vara fulla så ska ni få se på en hel del stökigheter där också.

    Den stora skillnaden är egenltigen att fotbollen är gryt förutsägbar. Den är grymt enkel att kontrollera också. Egentligen.

    En lönefredag med fulla människor överallt så kan vem som helst starta det där bråket, vem som helst var som helst kan vara den där våldtäcktsmannen elller whatever.
    En matchdag vet man att håller man isär två grupper blir det inga problem. Man vet att det är 3 timmar runt arenan och eventuellt tåget supportrarna tar som det kommer bli stökigt. Ändå misslyckas man så fatalt.

    Är detta ett SÅ stort samhällsproblem då? Minns några årsedan, 2003, när Aftonbladet hade 5-6 sidor inför Blåvitt-Öjs, hur man skrev om publikfesterna och hur man betygsatte bland annat klackarna efter varje match. Varje match fick flera sidors utrymme i tidningen och ingen snackade något överdrivet om fotbollsvåldet. Betyder det att det inte fanns där? Nej, bara året innan hade en IFK supporter mördats i Stockholm.

    En intressant tanke att ställa sig, hur hade publiksiffrorna, och allmänhetens syn på Fotbollen sett ut om tidningarna skrev mindre om våldet och mer om fotbollen?

    SvaraRadera
  13. Jag tycker att alla krogar ska ha öppet mellan 09 och 17 så att poliserna inte behöver jobba övertid i samband med stök på avenyn. Vidare så anser jag att vi ska införa utegångsförbud mellan 20 och 05 så slipper vi mycket av den problematik som uppstår när folk är ute sent. När vi ändå håller på tycker jag att alla kvinnor ska bära burka och kvinnor som är ute efter klockan fem utan sin man eller far bör stenas.

    Om alla dessa saker införs ska vi nog få ordning på det här samhället.

    SvaraRadera
  14. Avliva alla hundar också så slipper vi problemen med stökiga kamphundar som biter kids!

    SvaraRadera
  15. Helt otroligt. Känns som att man lever i någon slags Kafkavärld. Blir detta verklighet kommer jag allvarligt att överväga att lämna detta land. Vad är det för ledare vi har egentligen?

    SvaraRadera
  16. Den här krönikan borde publiceras i våra stora tidningar så att allmänheten som inte är här inne och läser får sig en tankeställare om hur fotbollen svartmålas och hur polisens inkompetens visar sig.

    SvaraRadera
  17. [Det här jävla spekulerandet i att Frankie är andra skribenter på BaraBen kan ni gärna ta på Flashback eller något annat skvallerforum. Frankie är inte alla BaraBens skribenter, så släpp det nu, tack.]

    SvaraRadera
  18. va fan,,,,furbjud fotbollen helt o hållet,,,eller ännu bättre utegångsförbud efter 18:00....

    ,,,,stalin ringde o ville ha sin polismästare tillbaka,,,,,,

    SvaraRadera
  19. Tycker också uttalandet är befängt. Men! Jag håller med om att alkoholen ställer till mycket mer skit än vad folk vågar erkänna... "Det är min rättighet att dricka alkohol" -säger folk. Rättighet my ass... Det är också barns rättighet att växa upp i trygga familjer etc etc... Alkoholen är ett samhällsproblem! Men det är ju i och för sig inte det debatten handlar om... /Jakob

    SvaraRadera
  20. anonym 18:38/ Ja visst skapar alkohol problem, men är alla som slåss fulla? Varför propagerar de inte för alkoholförbud i alla sammanhang där våld förekommer då?

    Hela "logiken" i detta brister enormt. De kan inte säga att de som slåss är fulla, för det är det oftast inte. Fyllon finns det gott om på matcherna, men de är inte Kategori C-supportrar direkt...

    SvaraRadera
  21. Pavlo:

    Verkligen! In i stink-GP med krönikan! Skulle inte tro det...men det hade varit gött.

    SvaraRadera
  22. Om detta skulle gå igenom skulle det bara skapa ännu mer våld än vad fotbollsvåldet gör.

    SvaraRadera
  23. nä..fulla är det inte många kat c som är ..däremot narkotikapåverkade...say nope to dope...

    SvaraRadera
  24. grym jävla krönika.

    SvaraRadera
  25. Håller med till 110%. Vem är denne videovixen? bra skit i alla fall!

    SvaraRadera
  26. Problemet är ju att vi har ett gäng (som är för stort) som förstör för oss andra. Måste säga att det inte kan va allt för enkelt för polisen att sätta stopp för detta. Hur ska vi få bort skiten? Många familjer vill inte gå på fotboll med sina barn om de riskerar att hamna i bråk.
    Det är lätt att klanka ner på förslag men det är svårare att va konstruktiv.

    SvaraRadera
  27. Håller med nån som skrev tidigare.
    När vi är i stockholm så körs vi direkt till en pub och därifrån direkt till inhängnat område utanför insläppet på arenan. Efter matchen direkt på bussarna. Men när stockholmarna är här då gäller inget sånt. Är det stockholms polisen som är bättre än göteborgs polisen???

    Sen en annan sak va fan tjänar det till att ta bort ståplats. Det är väl våldet utanför arenan som måste stävjas, inne på arenan brukar det va lugnt. Jag ser verkligen inte va det skulle göra att ta bort ståplats.

    //Nisse

    SvaraRadera
  28. Att ta bort ståplats och höja inträdet leder till att den större delen av problemsupportrarna kommer tvingas bort från matcherna....typ scandinavium med Frölunda....
    Så ni som bråkar, skärp till er innan ni mister chansen o gå på fotboll....

    SvaraRadera
  29. Varför kasta skit mot någon som ger olika förslag på tänkbara lösningar som kan testas än att inte göra något alls. Inget land eller polismyndighet har helt lyckats styra folksamlingar som löper amok. Det är en mycket svår nöt att knäcka både praktiskt och juridiskt. Att säga att polisen inte gör något under dessa matcher - då är man inte i närheten av sanningen. Jag älskar fotboll och IFK men många inlägg i denna debatt gynnar enbart dom som bråkar.

    SvaraRadera
  30. Man kan ju fråga sig varför det är just matcherna mot aik som alltid har lockat mest folk genom alla tider (förutom derbyn).
    Och den matchen måste ju vara den farligaste att gå på om man nu ska tro media och politikerna.

    Om man ska tro dom som vet bäst så borde det vara matcherna mot örebro, gefle och bp som lockar mest folk eftersom det är kram kalas då.

    SvaraRadera
  31. anonym 20:13/ Så alla förslag är bra och får inte sågas? Det var det dummaste jag hört. Om man kommer med ett idiotiskt förslag som att krogar ska tvingas stänga (du kanske inser att andra än huliganer gillar att besöka krogar) för att polisen inte kan kontrollera ett par hundra personer, personer som de vet vilka de är, då är man på tunn tunn is.

    Klockren krönika Videovixen!

    SvaraRadera
  32. Visst kan man såga förslag(och även hylla dessa). Men man kan ju även försöka komma med egna förslag. (Om man nu är intresserad av en förändring)
    De som inte bråkar kan väl va med på en uppoffring att inte få dricka bärs innan en match, om det nu skulle stävja problemen... Är det verligen så hemskt att inte få dricka?

    SvaraRadera
  33. Ett förslag är att publicera bilder på huliganerna. Häng ut de i tidningarna så kanske vissa föräldrar kan stoppa sina kids...

    SvaraRadera
  34. Skulle vara oerhört intressant att sitta ner och prata med Herr polis chef och se hur han förklarar sina resonemang.
    Min första tanken var att, han måste ju bara slängt ur sig detta 5minuter innan lunchen för att få sagt något i ämnet. Men dessvärre verkar det ju vara "genomtänkt" från hans sida.

    BANDEROLL borde vara på sin plats på Gamla...med ett budskap likt:

    "Länsordningspolisens chef Erik Nord - Är det inte lika bra att lägga ner hela Allsvenskan?"

    SvaraRadera
  35. Alltså allt dessa blossade ju upp i samband med Ifk-Dif på påskafton. Hur konstigt är det att det small överallt hela dagen????!!!! Klart som fan ny arena, lång helg med landets mest hängivna lag/firmor inblandade. Polisen som alltid annars stoppar helgmatcher hur fan tänkte dom i smaband med denna?!??!??! Polisen får fan ta på sig allt nästan i att det blev som det blev.

    SvaraRadera
  36. Kan hålla med om att ståplats borde förbjudas. Det är vansinnigt ur ett säkerhetsperspektiv och jag har ingen förståelse till att man valde att ha ståplats på (nya) Gamla Ullevi.

    Punkt 1 och 3 är håller jag dock inte med om. Löjligt.

    SvaraRadera
  37. Håller med artilkeln helt och hållet!
    Vad är det för underliga förslag han ger?!
    Han borde fokusera på sina egna arbetsuppgifter istället för att göra problemet enkelt, och säga att problemet är alkohol osv.!

    Varför ska vi vanliga hederliga supportrar bli illa behandlade för att 0,5 % av supportarna gillar att bråka. POLISEN borde sköta sitt jobb och sluta skylle ifrån sig!

    Polisen i Sverige är ett skämt!!

    SvaraRadera
  38. Det märks att många inte har en susning utan bara slänger ur sig all skit de kommer på just nu. Föräldrar stoppa sina kids? Visst finns det "kids" som slåss men väldigt många är långt ifrån "kids".

    Sen att ta bort ståplats och höja biljettpriserna som någon pratade om skulle få bort problemsuportrarna? Vad tror ni egentligen, att alla kategori C supotrar kommer från Angered, Bergsjön, Biskop och är arbeslösa eller? Kan ge er ett bryskt uppvaknande och säga att de personer som jag känner/känner till som hänger/hängt med WM kommer från i tur och ordning Askim, Ögrtyte och Norra skärgården. Inte samhällets mest utsatta som bor där direkt..

    Sen tänker jag inte ta polisens ord på allvar. Jag antar helt enkelt att någon spetsat hans drink med både det ena och andra..

    SvaraRadera
  39. Även de lite äldre 'C' supportrarna är rätt ljusskygga och deras bekantskapskrets eller arbetgivare kanske inte skulle uppskatta deras hobby. Om 'kidsen' försvinner så finns det inte lika många att imponera på...

    SvaraRadera
  40. Är Frankie och Joel Allansson samma person?

    SvaraRadera
  41. Partille Johnny2009-05-06 22:13

    Varför vågar ni på Baraben ALDRIG gå till bukt med vad problemet egentligen beror på, varför vågar ni aldrig ta ställning?

    ________________________________
    "medan djurgårdsfans ställde till med totalt kaos. Är det inte polisens uppgift att skydda medborgarna?

    Dagen efter skyller medierna på "galna supportrar och huliganer".
    ________________________________

    Kan vara det dummaste jag läst i hela mitt liv, helt seriöst. Det tro fan att media skyller på huliganerna, visst tam insats av farbror blå men för i helvete, ni vet exakt vilka dessa herrar som ställer till det är, det är DOM som bråkar och förstör för oss andra inte polisen.

    Det är ett jävla daltande med packet och nu får det fan vara nog, en bunt tonåringar som aldrig i sitt liv brytt sig om IFK ser sakta men säkert till att er klubb går i botten och vad gör ni? Beskyller och smutskastar den enda faktorn som ens försöker sätta hårt mot hårt bara för att ni inte vågar nåt annat, patetiskt

    SvaraRadera
  42. Håller helt med dig Johnny

    SvaraRadera
  43. Partille Johnny2009-05-06 22:20

    "BANDEROLL borde vara på sin plats på Gamla...med ett budskap likt:

    "Länsordningspolisens chef Erik Nord - Är det inte lika bra att lägga ner hela Allsvenskan?"

    Banderoll med budskapet: "Ni är inte önskvärda/välkomna i vår förening" riktat till trähattarna är väl det enda som vore på sin plats, men det skulle ni väl aldrig våga? Häftigare och mer givande att ge sig på en enskild person som personligen dessutom inte förstör för er klubb? Det är så dom ska tas...

    Tacka fan för att vi inte dras med sånt här i alla Göteborgslag

    SvaraRadera
  44. "Gunnar Wirsén (Helsingborgs supporterpolis) konstaterar att det är skillnad på om motståndaren heter MFF, AIK eller Göteborg.

    – Matcherna mot Malmö är alltid bråkigast. Varför förstår jag inte."

    Angående kompetensen i diverse polishus

    SvaraRadera
  45. Partille Johnny, du jobbar möjligen inte på GP? Maken till onyanserat inlägg var det länge sen jag läste.

    SvaraRadera
  46. Nej det är klart att det är ordningsmaktens fel

    Ni låter som ett gäng reclaim the street ungar som gråter ut bara för att ni blev haffade av polisen medans ni kastade sten genom mcdonalds. Kamma er och väx upp för helvete, fast å andra sidan är A.C.A.B ganska coolt det också

    SvaraRadera
  47. Laphroaig Baraben2009-05-06 22:51

    PartilleJohnny/ Du missar ju hela poängen och sparkar in öppna dörrar. Det finns en hel mediekår som skriker efter blod på fotbollen varje gång minsta incident inträffar. Som om inte det räcker så skall supporterrörelsen hjälpa till i den här hysterin och skrika på blod åt alla håll och kanter? Vad skulle det hjälpa? Vem skulle det gynna?

    Debatten om bråk och huliganism är helt sinnessjuk, det är bara att tala med VALFRI SUPPORTERPOLIS så kommer alla få höra att våldet MINSKAR och att det är lugnare i dag än för 10 år sedan. Fotbollen rör sig åt rätt håll, har du varit med inom fotbollen längre än fyra sekunder hade även du insett detta.

    Matchdag 1995 mot Djurgården/AIK innebar fullt krig över hela Göteborg, supportrar slogs, rånade och härjade. Nu sker ett fåtal mindre incidenter där polisen hela tiden är i närheten och medierna blåser upp det till något jävla krig. Det är inte obalans, det är ren jävla propaganda likt Info14 och sådana nazi-siter beskriver samhället och samhällsfenomen. Helt åt helvete obalanserat tokeri.

    Det är G-P:s (exmpelvis) syn på problemet. De eldar på problemet snarare än lösa det och om du tror att någon banderoll skulle göra mer nytta än att polisen faktiskt sköter sitt arbete så kan du väl göra en banderoll istället för att kackla på internet? Sätt fart, vad väntar du på???

    SvaraRadera
  48. Partille Johnny har ju sannerligen en poäng. Senast förra veckan funderade jag och irriterades över en stor banderoll på levande sittplats med texten Wisemen på. Varför tillåts patrasket hänga upp sån skit? Om supportrarna runt omkring är för veka och lallande och tycker att snubben med stulet stone island märke på armen är för fräck, varför gör inte ifk något åt saken? Det är det enda logiska steget, att de oönskade slängs ut av resterande supportrar och föreningen. Men det lär ju inte hända så länge alla fokuserar på hur mycket fel alla andra har...

    SvaraRadera
  49. Partille Johnny2009-05-06 23:04

    Laphroaig Baraben

    Det beror på hur man ser det, våldet må ha minskat avsevärt men det har trappats upp desto mer. Och sitt inte och tala till mig som om jag vore en spoling som inte har en susning jag har förmodligen vart med betydligt längre än dig. Faktum kvarstår, idag VET polisen vilka dom enskilda personerna är, ni VET det, IFK VET det och SÄ VET det.
    På 90-talet var det inte så, vilket självklart bidrog till att man kunde röra sig såpass fritt som man kunde.

    Men trots att man idag har den vetskapen händer det ingenting, och det lär ju heller aldrig hända nåt efter som IFK inkl ni tar packet under era vingar pga av ren och skär feghet. Och angående banderollen? Läs om, läs rätt. Det var ett svar, inte en uppmaning till någon banderoll

    SvaraRadera
  50. ...och bara för att "det var värre förr" legitimerar ju inte att det fortfarande fröekommer. Det hade ju kunnat leda till en fantastisk argumentation kring en hel rad saker som "var värre förr".

    Ju mer ljus som sätts på ett fenomen, desto mer synpunkter på det kommer också fram. Vad ska man göra annars? Tiga ihjäl fenomenet? Om GP nu har så fruktansvärt fel (jag tar inte ställning för eller mot GPs rapportering) så lär ju det visa sig. Debatten skadar ingen i längden.

    SvaraRadera
  51. Vad sysslar polisen med i huliganfrågan? 5-6 förvirrade gaisare är ju avstängda efter bråk vid nån pizzeria på Blåvitts matchdag. Otroligt att inte 15-20 djurgårdare är livstidsinternerade efter att ha misshandlat och uppviglat 10 meter från 100 poliser och 100-tals vittnen 1 timme innan match vid matcharenan.

    Det är ett jävla daltande med stockholmarna. Hade polisen haft lite ryggrad skulle de inte tilldelats halva stan innan match. De skulle fått kliva av sitt tåg, gå till arenen, se matchen och dra samma väg de kom.

    SvaraRadera
  52. Martin/ Det handlar inte om att legitimera något genom att säga hur det var förut, det handlar faktiskt om att diskutera problemet utifrån verklighetens förutsättningar. Om något minskar jämfört med tidigare, varför lyfts det fram som en panikartad krigssituation just nu? Det stämmer ju inte överens med verkligheten. Som framkom från SvFF:s statistik i dag (läs morgondagens G-P där Anders Almgren försökte visa upp den vid dagens möte) så existerar i princip inte huliganism inne på våra arenor.

    Ändå talar människor om att förbjuda alkohol och att bannlysa ståplats. Hur fan stoppar man människor som slåss ute på stan eller något fält genom att straffa tusentals andra människor som till 99,9 procent är skötsamma? Vart finns rim och reson i dessa resonemang? Kollektiv bestraffning är inget som en demokrati eller rättsstat kan syssla med. Det är ju fullständigt rabiat att föreslå något sådant. Speciellt utan några som helst belägg om att det skulle kunna fungera, ens.

    Sedan kan du tycka att Wisemens banderoll är problemet, men då kanske vi kan förbjuda sittplats och servering av folköl med, då denna faktiskt sitter på sittplats bland majoriteten av dessa killar.

    Hur fan ändras någonting av vad de (kategori c-supportrarna) gör av att införa förbud mot ståplats? Hur stoppas de från att slåss mot DFG eller Firman Boys ute på ett fält i Skara eller Linköping av att alkohol förbjuds på Avenyn och Gamla Ullevi? Inser du inte att debatten är totalt skev?

    Hela dagens debatt som startade från dessa vansinnesförslag är fullständigt bisarr och långt ifrån verklighetsförankrad. Polisen föreslår alkoholförbud och politikerna klappar taktfulla applåder. Utan att någon ens för fem öre belagt ett samband mellan ökad alkoholförsäljning på Avenyn och våld runt Ullevi. Dels för att det knappt existerar något våld kring Ullevi längre, men främst för att det vore ett direkt sabotage mot stadens näringsliv.

    SvaraRadera
  53. Haha dör av skratt xD

    SvaraRadera
  54. Varför blev barnfamiljer stormade av fotbollsligister i samband med IFK-DIF då Frankie? Det var ju öppet slagsmål på flera ställen runt Ullevi. Det daltas för mycket med huliganerna, varför inte införa samma system som i England att de som tas på bar gärning eller filmas vid våldsdåden tvingas registrera sig vid den lokala polisstationen varje matchdag? Enkel lagstiftning så fixar man detta. Du inser väl att människorna som bråkar är sjuka och borde interneras?

    SvaraRadera
  55. Tack för en bra artikel. Har inte häng med så bra i eftersnacket, men har ändå några kreativa förslag.

    1. Förbjud fredagar och lördagar. Alltså helt. Förbjud dem. I hela Göteborg. Då skulle vi slippa våldtäkter och slagsmål.

    2. Stäng alla skolor. För att slippa mobbing. MOBBINGEN ÄR ETT PROBLEM I SVERIGE!!

    3. Förbjud fotboll! Folk blir osams av fotboll!!!!1

    4. Utegångsförbud!

    5. Slopa åsikts- och utsikts- och uttrycksfrihet!

    Okej. Huliganism och våld runt fotbollsmatcher ÄR ett problem. Men kom igen. De förslagen är ju bara löjliga. Matcher mitt på vardagar? Kom igen!

    SvaraRadera
  56. Anonym 23:48/ Det hade ju ALDRIG hänt om inte polisen tillåtit djurgårdarna att vandra rätt in bland blåvita supportrar vid västra sittplatsläktaren. Det var ett grovt tjänstefel av polisen när de gjorde detta och vi som passerade där vid den tidpunkten såg hur polisen inte hade planerat för hur de skulle ta Djurgårdarna till sin läktarsektion utan bara lät dem gå hur de än själva ville.

    Hur skulle detta undvikits genom slopad öl eller slopad ståplats? Detta kan bara undvikas genom att polisen faktiskt sköter sitt arbete och inte skyller ifrån sig. Den incident du nämner blev jag vittne till och många andra med mig, det hade varit hur lätt som helst att undvika om polisen i Göteborg använt sig av samma tunneltaktik som de gör i Stockholm där de helt separerar bortafansen från alla hemmafans.

    Detta misslyckades polisen med och ingen, INGEN, ställer dem till svars för detta misslyckande. Det är deras jobb för fan, så ställ lite krav och var inte bara flummigt vag kring saker som "IFK måste ta avstånd från huliganer", de gör redan detta och har gjort så väldigt ofta och tydligt, nu är det fan polisens ansvar att faktiskt sköta sitt jobb!

    SvaraRadera
  57. Man kanske skulle förbjuda knark också då majoriteten av kämparna är påverkade av knark. Bara en tanke :*

    SvaraRadera
  58. Jag tror att vandalismen minskar kraftigt på spårvagnar ifall man måste sitta ner. Dessutom minskar tjuvåkningen, för det är bara de som står upp i vagnen som inte stämplar.

    SvaraRadera
  59. Frankie// Allvarligt, det är väl ingen här inne som förespråkar alkoholförbud eller vardagsmatcher? Diskussionen handlar väl snarare om bråk kring blåvitts matcher. Sen att EN person kommer med ogenomtänkta förslag är naturligtvis inte bra. Men det här skitsnacket om att polisen ta mig fan ska sköta sitt jobb är ju bara dumt. Det kan ju vara så att det ligger ett lite djupare problem i grunden. Typ att t.ex. djurgården släpper in DFG i sina led på samma sätt som blåvitt släpper in wisemen. Se på politiska demonstrationer hur de som anordnar demonstrationer slänger ut folk som inte är önskvärda ur demonstratiosntågen för att man inte vill ha bråk. Det kan också kallas för att ha stake!!! Det är vad jag efterlyser. Om man nu inte vill ha de där bråkstakarna bland sig förstås.

    Och snacket om att förbjuda sittplats och folköl vet jag inte var du fick ifrån. Diskutera den verkliga problematiken istället för att dansa kring symptomen!

    SvaraRadera
  60. Mycket bra krönika!

    SvaraRadera
  61. Hela denna jävla debatten beror ju på att polisen tyckte det var bättre att låta grava psyfall förgripa sig på vanligt folk än att frångå en förutbestämd taktik.

    Att sedan försvara sitt ointresse för att ingripa med att det hade blivit värre om man hade agerat är ju jävligt förtroendeingivande.

    Att de inte ens verkar ha filmat idioterna under de 5-10 minuter som kaoset pågick är häpnadsväckande.

    SvaraRadera
  62. CURVA NORD ÄR STOR,STARK OCH MÄKTIG.
    ERIK NORD ÄR LITEN,RÄDD OCH PRÄKTIG.

    SvaraRadera
  63. Kan inte Wisemen och Djurgårdens Fina Grabbar och Firman Boys och Gärningsmännen och allt vafan dom heter bara ta och lägga sig ner på närmsta järnvägsspår och bli överkörda? Skulle kännas sjukt jävla skönt att imorgon höra att 400 jävla fitthuliganer blivit överkörda av ett och samma godståg.

    Det som dom flesta här inne inte verkar förstå är att det faktiskt är väldigt många i samhället som faktiskt börjar tycka så som herr polis här. Allt tack vare dom jävla idioterna. KAn inte polisen få mandat att fullständigt banka skiten ur dom fega jävlar som i grupp ska hålla på så här istället? Ifall det innebar en 50% chans att bli inträngd i ett hörn och förlamad resten av livet att hålla på sådär så skulle fan inte idioterna fortsätta!

    Är lite lätt full just nu, men fy fan vad jag hatar dom fittorna. Vem i helvete är det som godkänner att de sätter upp sina horbanderoller under match ens? Riv ner och bränn för fan! Fittor! Jävla fittor! Dra åt helvete!

    SvaraRadera
  64. fattar ej vad folk vill ha ut med att förbjuda ståplats, se bara på england där förbjöd man det, men tro fan att folk står upp för det.
    FOLK SKA KUNNA STÅ UPP OM DOM VILL DET!
    den dagen jag blir tillsagd att sitta ner på en fotbollsmatch är det dags att ifrågasätta demokrarin i detta landet, som man redan kan börja göra kring fotbollen!

    SvaraRadera
  65. martin- vad yrar du om? Du tycker alltså att vanliga blåvita skall kasta ut Wisemen med flera ur "sina led"? Förklara gärna hur detta ska gå till? Förklara gärna även om du tycker att det är ditt eller polisens ansvar att upprätthålla lagen? Känns lite luddigt.

    Sedan blir det ju lite roligt när du inte fattar att Frankie driver med dig kring att bannlysa sittplats för att Wisemens banderoll hänger där. Släpp kylskåpet grabben. Tro fan det inte är några medborgargarden som ska lösa saker och ting när det kommer till våld, det är ordningsmakten. Håller man inte med om det så idiotförklarar man ju sig själv...

    SvaraRadera
  66. IMORRN SUPER VI SOM FAN! IMORRN HOPPAR VI SOM FAN! IMORRN HATAR VI GP SNUTEN OCH SVFF SOM FAN!

    SvaraRadera
  67. Förslaget är sjuk, än sjukare är det att det finns nötter som slåss i fotbollens namn. Utan de hade vi inte haft de här problemen!

    SvaraRadera
  68. Och inte ens så mycket som en liten stavelse om dom som ställer till med problem nämns

    Ryggradslöst baraben

    SvaraRadera
  69. Du har rätt i det mesta men
    SLUTA med att kalla idioter som slåss för fotbollsfans!
    Jag hävdar ALLTID att jag ALDRIG sett fotbollsfans slåss.
    Däremot har jag sett en massa IDIOTER göra detta.

    Kalla saker för dess rätta namn!

    Sen finns det ju en poliser som verkar vara lie verklighetsfrånvarande-men det är en helt annan sak

    SvaraRadera
  70. http://www.anglarna.se/nyheter/artiklar/2100-fotbollsvaldet-i-statistiken

    Låt statistiken tala för sig.

    SvaraRadera
  71. Ståplats är alltså skälet till att folk stökar på stan!

    SvaraRadera
  72. Kan man inte förbjuda oprovocerade överfall? Det tycker jag vore bättre.

    Som jag förstår det är det ok om personen som begår överfallet ingår i en tillfällig grupp där andra kan tänkas göra värre saker.

    Därför stängs gaisare av för att försökt bråka medan djurgårdare går fria trots misshandel framför ögonen på ordningsmakten.

    SvaraRadera
  73. Om vi bara fastslår det faktum att förslagen är helt sjuka och inte skulle lösa några problem alls utan just bara drabba oskyldiga så har jag en annan tanke. Hur i hela världen kan människor som har som arbete att ta hand om huliganfrågor vara så okunniga. Jag, som är intresserad av Blåvitt men också fotboll i övrigt, kan ju tusen gånger mer om huliganproblematiken än polisen verkar det som. En sådan enkel sak som att se skillnad på huliganer och supportrar verkar ju vara ett problem för de som skall ha koll på sånt här. Folk i matchtröja och halsduk - inte huligan. Hur svårt kan det vara? uttalandet från snubben i Helsingborg är ju bara ännu ett exempel..

    SvaraRadera
  74. måste vara det dummaste förslag jag någonsin har hört! polisen verkar ha noll koll! ta bort ståplats?varför?det är väl inte på arenan bråken är..fattar ingenting avgå!!!!som sparven skulle sagt

    SvaraRadera
  75. helt sjukt! håller med ribb hur kan man vara så okunnig i ämnet? helt plötsligt är alla huliganer som dricker öl å stökar lite..fattar ingenting.det enda problemet som jag ser det är att barn familjer och liknande kommer iklämm ibland när borta supportrar ska till arenan..det måste väl våran ordningsmakt junna lösa på något sätt..sen att huliganer slåss med varandra ser inte jag som något problem om dom är en bit utanför stan och slåss..låt dom vara det drabbar ingen annan

    SvaraRadera
  76. Publicera detta på Newsmill omgående:

    http://www.newsmill.se/

    SvaraRadera
  77. Martin och Pattillejohnny=den dynamiska duon.

    SvaraRadera
  78. Kling och Klangs artikel är så gravt skild från verkligheten att man faktiskt blir mörkrädd.
    När nivån handlar om att bråken beror på alkoholen, ståplats måste förbjudas och att biljetter ska få egna id:n är det en okunskap och brist på insikt som i sig är en fara för fotbollen.

    Och till er som populistiskt ylar om att "slänga ut idioterna som bråkar". Hur många bråk har ni sett på Gamla de senaste åren? Störs ni av att Änglar med olika bakgrund sitter inne på arenan och gemensamt hejar fram Blåvitt är det ni som har problem.
    Så länge alla sköter sig inne på arenan får de sitta där bäst de vill, att börja peka ut speciella personer för att "han är en bråkstake" är ju bisarrt.

    Endast med en nyanserad debatt kommer vi nånstans här. Dvs. till skillnad från vad GP stått för den senaste månaden.

    SvaraRadera
  79. ACAB säger jag då!

    SvaraRadera
  80. Kan det vara en medveten taktik från polisen? Genom att missköta sitt uppdrag gav de psykfallen fritt spelrum och vips har vi en mediakår som skriker efter fler poliser och hårdare tag.

    Vinnare: Polisen som får slå oftare och hårdare.

    Förlorare: Fotbollen, vars negativa publikutveckling påskyndas av skräckhistorierna från media.

    Hur förklarar polisen sitt icke-agerande vid brott framför deras näsor?

    SvaraRadera
  81. Att hålla på att slåss i samband med fotboll är inte OK bara för att det begås andra brott i samhället. Lägg ner att jämföra med annat! Ut med packet från arenorna, gör som i england att dom måste anmäla sig hos polisen i samband med match annars böter. dom är drägg som förstör för blåvitt och resten av oss supportrar. dom vet ju fan inte ens vilka som spelar i blåvitt.

    SvaraRadera
  82. Polisen är inkompetent2009-05-07 11:18

    Anonym 11:08/ Lägg av att vara så korkad. Om polisen har 200 personer på plats och ändå blir det stök så är det fan berättigat att kritisera vad i helvete de sysslar med egentligen. Om de hade haft 200 pers på Avenyn en fredagskväll, hur många våldtäkter eller grova misshandlar hade skett??

    SvaraRadera
  83. Poilsen skiter i om barnfamiljer blir överfallna så länge taktiken följs. Jävla pajaskår!

    SvaraRadera
  84. Banderoll ikväll med budskapet som "anonym" skrev ovan:

    "CURVA NORD ÄR STOR,STARK OCH MÄKTIG.
    ERIK NORD ÄR LITEN,RÄDD OCH PRÄKTIG"

    Hade varit oerhört intressant att se vad det hade medfört. Hade han beodrat polisen att tömma ståplats för att ta ner banderollen? Vad tror ni?

    SvaraRadera
  85. Ni kanske inte bryr er men vill bara ge en annan syn på vissa saker som skedde under er hemmapremiär. Jag är alltså Djurgårdare och var med i det s.k. tåget. För det första vill jag påpeka att fram till arenan gick det lungt till trots att ett mindre gäng, 5-6 (blåvita)personer, försöker provocera de som går längst fram i tåget. De kanske tyckte att det var en bra idé att testa om det kan finnas lättretade personer i en grupp på tusen pers. Visserligen finns det poliser runt omkring men ändå. När de kommer upp till allén utanför arenan får de lite större mod - de har ju trots allt lite kamrater i närheten nu, så de vågar kasta något mot Djurgårdarna - varpå några gör en rusning mot Göteborgarna. Sen brakar det loss, men tack vare att det faktiskt är bland folk blir det ändå ganska lungt. Trots att jag går rakt in i "kaoset" ser jag ingen som blivit skadad men väldigt många rädda och upprörda människor såklart.
    Inget försvar för de personer som rusade eller de som följer efter - men som ni alla vet beter man sig inte som "vanligt" i en mobb - vilket det blir när man är så många. Sen att en del redan är idioter hjälper ju inte till direkt. Det hela lungnar sig ganska fort ändå.
    Efter detta har hänt ställer jag mig utan för blåvittshoppen för att vänta in en kamrat som ska ha min andra biljett. Under tiden får man en uppvisning i dumhet. Personer, som på måfå ställer sig och kastar saker mot köande Djurgårdare när de kommer förbi. Men det är klart står man bakom kravallstaket kan man ju ta lite skit. När den större gruppen Blåvita kommer med sitt "tåg" sker samma sak igen fast i större skala. Då blir en familj (Göteborgare) fast mellan kastande (ja, också Göteborgare) och blir så rädda och upprörda att mamman helt enklet går därifrån och lämnar sina barn tre-fyra år gamla. Jag lyckas prata med henne och hennes barn och få dem att föstå att de eg. inte är i fara så länge de ställer sig på sidan och avvaktar ett tag. Hoppas att de kände sig lungare sedan - jag stod kvar med dem tills att det var lugnare så jag hoppas att det var OK.
    Ett extra fint omnämnande ska den medelsålders mannen som hälde kaffe, medvetet, från läktaren rakt ner mot några Djurgårdare, men också många Göteborgare. Bra tänkt, vad trodde du skulle hända?

    Sen att Wisemenm, eller vilka fega snubbar det nu är, tre olika tillfällen tillåts komma så nära samlingar med bortasupportrar, när polisen är på plats, så att de kan kasta hårda föremål rakt in i folkmängderna är helt ofattbart. Alltså inte vid arenan utan som nu vid centralpuben när vi väntar på tåget. Två tidgare resor har detta skett på Avenyn. Vad jag förstår var det även något liknande dagen efter när Helsingborgare väntade på sitt tåg dagen efter. Om DU var med och kastade på cetralen när Djurgårdarna var där kan det bara kul att veta att någon av er träffade en liten kille ca 10 år med ett glas tror jag att det var. Dessutom inte Djurgårdare heller. På avenyn träffade någon ett ryggstöd med en oöppnad ölburk. På stolen satt en tjej med ryggen emot allt som hände. Vill inte riktigt veta hur det hade gått om den träffat högre.

    Nu har jag fått dela med mig av lite annat. jag vet att jag inte ser sånt som våra idioter gör, men jag lovar att jag försöker motarbeta detta.

    SvaraRadera
  86. jag tror faktiskt att polisens närvaro gjör att folk bråkar mer. låter kanske konstigt en jag tror det är så

    SvaraRadera
  87. Jag har varit på i stort sett alla matcher blåvitt spelat de senast åtta åren, både hemma och borta, och jag har ALDRIG varit nära att bli indragen i bråk. Någon enstaka gång har jag sett bråk som pågått men jag har aldrig varit rädd när jag gått på fotboll. Det jag tycker så otroligt illa om när man diskuterar dessa frågor är att man inte frågar de sakkunniga inom området! Polisen som sa dessa otroligt nyanserade uttalanden kunde undvikit den pinsamma situation han nu försatt sig i om han bara hade pratat med en supporterpolis, SÄ eller helt enkelt en vanlig supporter. Han har ju verkligen ingen aning om något som har med fotboll att göra! Innan mötet hade Almgren gjort research och tagit reda på information, hur svårt hade det då varit för herr Nord att prata med sin egen kollega Bohlin. Det som inte får glömmas i denna diskussion det är Almgren. Han gör ett helt otroligt jobb för SÄ och är utan tvekan den överlägset bästa "supportertalesmannen" vi någonsin haft. Utan Almgren hade vi överhuvudtaget aldrig fått vår röst hörd.

    SvaraRadera
  88. Undrar hur många av personerna i Stefans historia ovan som kommer att gå på fotboll igen de närmsta åren...

    Undrar hur många av de personernas bekanta som kommer göra det...

    Undrar hur många som, liksom Stefan, bevittnade vad som hände som kommer gå på fotboll igen de närmsta åren...


    Fy fan vad publik vi tappar. Och folk verkar fortfarande inte förstå varför vi bara säljer 9000 biljetter till en match mot Gefle, och försvarar det på något vis med "Statistiken säger ju att det inte är så farligt, alltså kan det inte vara någon som blir rädd".

    SvaraRadera
  89. Visst! Ett otroligt ogenomtänkt uttalande av Nord, tror inte riktigt att han förstod konsekvensen av det han sa men han kommer ju iallafall med konkreta förslag. Inte jätte bra förslag, jag håller med, men det är dock förslag på hur man kan minska stökigheterna och det borde han få lite cred för!

    SvaraRadera
  90. han ska inte ha cred. han ska avgå!!den här huligan debatten är kraftigt överdriven tacka media för det! lite stök på matchdag hör till annars kan man lika väl sitta hemma å kolla.polisens uppgift borde vara att skydda vanligt folk familjer osv i sammband med matcherna och inte koncentrera sig på annat skit låt borta supportrarna gå i sina tåg till arenan utan polis.



    /laktos micke

    SvaraRadera
  91. Polisen är inkompetent 11:18 "Om polisen har 200 personer på plats och ändå blir det stök så är det fan berättigat att kritisera vad i helvete de sysslar med egentligen".

    200 poliser för en fullsatt arena! Det är väl ändå tänkt att det skall finnas poliser i andra delar av stan samma dag? Ska alla tvingas jobba bara för att det är match? Tror du att polisen har oändliga resurser? Dom gör nog så gott dom kan med den styrka dom har till sitt förfogande!


    laktos micke 12:49 "polisens uppgift borde vara att skydda vanligt folk familjer osv i sammband med matcherna och inte koncentrera sig på annat skit låt borta supportrarna gå i sina tåg till arenan utan polis".

    Om borta supportrarna skall få gå i sina tåg utan polis skulle polisen definitivt behöva skydda vanligt folk och familjer! Inte bara vid arenan utan längs ut med hela tågets väg! Eller snarare runt hela GBG, för borta supportrarna skulle knappast promenera makligt i samlad trupp mot arenan...

    //B

    SvaraRadera
  92. En liten liberal2009-05-07 13:27

    Anonym 13:15/ Vad pratar du om? Om deras kommendering är på 200 personer för en arena så ska det väl innebära att de klarar av sitt jobb? Du har inget argument för det du försöker säga. Om de behöver 250 så får de ju ta in det, men detta är inte problemet utan en bristande taktik från polisens sida där chefer inte lyssnar på polismännens uppmaningar. Vi har supporterpoliser och polischefer med motsatta åsikter, säger inte det dig ett och annat om hur detta ligger till? Dra ut huvudet ur sanden nu för fan.

    SvaraRadera
  93. Du 12.19 finns du på riktigt? Geflematchen förra året drog tex strax över 5000 pers. Tappar publik var det... Vissa borde nog hålla käft?

    SvaraRadera
  94. Men Buss 2 du tror inte att arenan hjälpt till lite grann då eller? Fjärde matchen på en splitterny arena med Göteborgs populäraste lag och vi har sålt 8000 biljetter på matchdagen. Och du sitter på fullaste allvar och jämför med en match på Ullevi förra året? Publiksiffran är fan pinsam. Jag håller med om sista meningen.

    SvaraRadera
  95. Stefan, visst finns det folk på båda sidor som inte tänker sig för. Det är lika förkastligt vem det än är som kastar saker urskiljningslöst bland folk som inte vill bråka. Vet att även oskyldiga göteborgare drabbades.

    SvaraRadera
  96. Vem var det som kasta?
    - Ingen

    SvaraRadera
  97. Polisen är löjlig. Alkohol är inte problemet utan konfliktsituationen. Utan match, utan fotboll, inget bråk. Det effektivaste sättet att få stopp på alla problem är att bara fimpa allsvenskan. Efter det kommer:

    1: Ta bort bortaföljena. Förbjud organiserade resor till bortamatcher. Förbjud bortalags färger på matchdag, och slopa läktarsektionen för bortalag. Förbjud också samlingar av bortalagsfans och marscher.

    2: Krossa förbindelsen mellan firmor och lag. Övervaka våldsmännen och tillåt ingen av dem att gå på fotboll. Vill de slåss i grusgropar får de göra det, men sedan inte se på fotboll.

    Det kan tyckas hemskt, men är inte hemskare än många lagar vi har idag. I demonstrationsfriheten ingår t. ex. att man måste ansöka om tillstånd och att polisen kan avslå vid hot om bråk.

    De flesta kan också ratta sina bilar på fyllan utan att krocka. Ändå har vi lagar som inskränker personlig frihet och säger fy fy. På samma vis är det med firmorna, många personer kan sköta sig, men beredskapen till våld finns. Det enklaste sättet att avlänka det från fotbollen är att stämma i bäcken.

    Vill man inte göra något av ovanstående återstår två kanske fascistiska alternativ.

    1: Polisen måste veva mer. Urskillningslöst våld från ordningsmakten löser det mesta. Om de slår ihjäl 200 bråkmakare kommer det sedan att vara lugnt. Ingen vill riskera sitt liv bara för att få kasta något på en annan.

    2: Om klubbarna ska ha ansvar måste klubbarna ha makt. Utbilda därför en form av väktare styrda av föreningen. Kalla sedan eventuella bråk för ordningsmaktens ingripande. Jag är helt säker på att en frivilligkår av sådana i IFKs regi skulle få slut på alla sådana här problem, givet att bortalagen inte får ha med sig mer än någon representant och informatör.

    Nord och Johansson leker med statistik och fattar inte att det kommer bli bråk även ifall deras förslag genomförs... De är inte kompetenta, och inte heller media som hittills har torgfört en helt snedvriden debatt.

    SvaraRadera
  98. Så, det var ett inlägg om hur man kan få bort dessa problem, men i det fanns en premiss, nämligen att vi har ett problem.

    Att döma av flera insatta kommentarer är det så att vi idag har mindre bråk än vi har haft på mången dag.

    Det är där Almgrens tankar om statistik kommer in. Innan man gör något öht måste man visa att saker nu är värre än förut. Ifall man inte kan göra det så... just det, då är det en mediakampanj.

    Det kan ju faktiskt - rent objektivt - tänkas att t. ex. wisemen på något vis har sett till att mängden bråk har minskat i samband med match. Själv vill jag också i förbigående säga att jag tycker det är mäns rätt att puckla på varandra om de vill, och att det inte ska påverka något annat. Ifall man är ute efter att sätta dit dem måste man därför bevisa att de skapar extra problem. Det har ingen hittills gjort.

    Sedan något om pengar och Hjörnes ord om vad som är rimligt.... Människan är helt ute och cyklar. Han säger alltså att ifall staden bygger om arenan så att det inte skakar, så skall klubbarna betala för viss säkerhet. Och det kallar han rimligt. Argumentet hänger emellertid inte alls ihop. Det är som att säga att du ska betala för nya brandvarnare hemma eller nåt annat larm, bara för att snickaren gör ett dåligt jobb. Hjörne har alltså inget argument alls, utan.... det är bara något han tycker. Tråkigt nog för honom läses han av tänkande människor. Men eftersom han är så intresserad av pengar kan det vara på sin plats att säga att man måste se holistiskt på fotbollen. Många har glädje av den. Den kostar mycket, men få tjänar några pengar. Vilka skall då betala extra, sett ur ett helhetsperspektiv? Jo, naturligtvis de som tjänar pengar på fotbollen. Dvs, media och fabrikörer som Adidas och andra. När Hjörne säger att det är rimligt att klubbarna betalar, är det i konsekvensens namn därför viktigt att påpeka att det är mycket mer rimligt att Hjörne betalar.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.