2009/05/22

Det största problemet med Gamla Ullevi

GÄSTKRÖNIKA. BaraBen.com tar med jämna och ojämna mellanrum in gästkrönikor från er supportrar. Ibland är det ett okänt namn som får säga sitt, ibland en stor blåvit profil. I dag angriper Erik Nilson det största problemet på Gamla Ullevi -placeringen av tv-kamerorna...

Jag är en trogen Blåvittsupporter och har sett fyra matcher på "uppdaterade" Gamla Ullevi. Det har varit mycket publik och en härlig stämning, men det finns ett centralt problem som jag vill ta upp och ge en lösning på.

Det handlar inte om namnet. Det handlar inte om polisens eskort av stökiga bortasupportrar (som vid Djurgårdsmatchen bröt sig ut genom polisbarrikaden och stormade arenan), utan om var huvudkameran ska stå. Detta kan tyckas oviktigt i jämförelse med många andra klagomål som framförts, till exempel de ovan nämnda.

Men i de stora arenorna ute i Europa är kameran (och kommentatorsbåsen) som sänder matcherna i princip alltid på samma sida som avbytarbänkarna och pressläktaren. Varför är det inte fallet på Gamla Ullevi?

Det ska sägas att jag inte har full insikt om varför kameran står på den sida den gör, men en gissning är att eftersom den står på samma sida på Nya Ullevi, beror det på att solen skiner in just på den sidan och därmed förstör bildupptagning eller liknande. I det fallet skulle jag gärna vilja få bekräftelse på att så är fallet. Om det då förhåller sig så, är antagligen hela mitt argument otänkbart, men se på fördelarna med kameran på motsatt sida från den som den står på idag:

1)Mer reklamplats. Det finns mer utrymme på den andra sidan, inga avbytarbänkar eller liknande. Man kan alltså ha reklamskyltarna eller de digitala reklamskyltarna längs hela långsidan istället för att hugga av dem mitt på som det ser ut idag.

2)Mer naturlig position. Vid inmarscherna och uppställningarna av lagen i Champions League, VM och alla andra stora turneringar ställer lagen upp sig mot tv-kameran. Om man flyttade kameran till andra sidan skulle alltså spelarna stå rättvända från start.

3)Media samlat på en plats. Pressläktaren och de andra tv-produktionsteamen finns samlade på samma långsida om kameran och kommentatorsbåsen flyttas, vilket gör det lättare att organisera och ta hand om media.

4)Vackrare på utsidan och insidan. Jag tror att människor kommer märka hur arenan blir mer naturlig och faktiskt i viss mån vackrare om man flyttar kameran. Jag har dessutom sett hur det har satts upp några skynken uppe vid kommentatorsbåsen, antagligen för att värja sig mot solens starka värme. Det är ju rent ut sagt löjligt att det ska behöva se ut så på en nybyggd arena 2009.

Sammanfattningsvis: en flytt av huvudkameran och kommentatorsbåsen skulle inte bara göra Gamla Ullevi mer internationellt gångbar, det skulle även innebära stora intäktsökningar (genom större reklamplats) och en vackrare arena. Om det är möjligt (vilket jag tror det är) anser jag att huvudkameran bör flyttas till den motsatta sidan. För bilder från den nuvarande kamerapositionen, se detta inlägg.

//Erik Nilson, Göteborg, den 20:e maj 2009
http://simonpank.blogspot.com

14 kommentarer:

  1. Världsliga problem, det går väl att ha en kamera tillfälligt på "rätt" sida om det är så illa tvunget att spelarna måste filmas från "rätt" håll när de kommer in på Gamla Ullevi.

    SvaraRadera
  2. Håller med dig! Helt klart, bra argument..

    SvaraRadera
  3. Vet att detta är OT, men tänkte ändå bjuda på en kommentar från Rydströms blogg:

    "Dock – jävligt skön arena. Och bra tryck. Och en inmarsch som verkligen var cool, med en bra Joel Alme-låt."

    En grym eloge till de blåvita fansen när motståndarna uttalar sig så efter en förlustmatch!

    SvaraRadera
  4. Håller med om att en flytt av kameran vore bra.

    SvaraRadera
  5. Även om jag inte håller med om att det är något jätteproblem så förstår jag inte heller varför man inte lagt alla funktionärsfunktioner på samma sida: omklädningsrum, kommentatorsbås och avbytarbänkar. Och kameror givetvis. Mycket, mycket märkligt.

    Anledningen till att man lagt kamerorna på den sidan man gjort är på grund av solen. Det går inte att filma i motljus, då blir bilden kass. Men det förklarar ju inte varför resterande funktioner hamnat på andra sidan.

    SvaraRadera
  6. Gräset vid bortaklackens mål ser ut att vara hämtad från en tipsextramatch på 70-talet.
    Där är ett problem att lösa för jag vill inte se konstgräs på gamla ullevi.

    SvaraRadera
  7. Säga vad man vill men i de blåvita leden knakar det av olika tankar....

    SvaraRadera
  8. Kameran är en petitess... Kan någon förklara för mig varför vi har "motorvägar" vid båda långsidorna? Det är så långt avstånd från planen till läktaren!

    Varför? Visst,arenan är intim men borde vi inte inspirerats av England? Där verkar det inte vara så! Där kunde Cantona sparka ner en suporter från sidlinjen...

    SvaraRadera
  9. Finns det inte nån UEFA-regel om att det måste vara ett visst säkerhetsavstånd till planen? Isf kan ju anledningen vara att man vill kunna använda arenan vid eventuella europamatcher. Ja, Blåvitt, då.

    SvaraRadera
  10. Antagligen sämsta inlägget nånsin

    SvaraRadera
  11. Vad är problemet? Du beskriver inte varför kameran INTE ska stå där den gör nu. Tämligen meningslöst inlägg...

    SvaraRadera
  12. Vem bryr sig var kameran skall stå? Möjligtvis en PPV-supporter...

    SvaraRadera
  13. Helt klart finns det anledningar att flytta kameran till andra sidan. Jag vill hellre att man kan se vackra Göteborg bakom arenan än rättscentrums asfula nybygge.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.