2009/05/16

Morgondagens GP - totalkaos kring Göteborgsvarvet

GÄSTKRÖNIKA. BaraBen.com tar med jämna och ojämna mellanrum in gästkrönikor från er supportrar. Ibland är det ett okänt namn som får säga sitt, ibland en stor blåvit profil. I kväll ser signaturen "FTG" in i framtiden och avslöjar hur morgondagens Göteborgs-Posten kommer att se ut...

EXTRA! EXTRA! EXTRA!

JUST NU:
Hela Göteborgs innerstad samt stora delar av Hisingen avspärrade, flera DÖDA, 253 ALLVARLIGT SKADADE, kaos i lokaltrafiken, 100 000-tals göteborgare drabbade.

Göteborg:
Hela Göteborgs innerstad fick idag spärras efter att uppemot 50 000 löpare löpt amok på stadens gator. En 69-årig man omkom sedan han drabbats av hjärtsvikt under gatloppet och en medelålders kvinna omkom i en trafikolycka på Djurgårdsgatan sedan hon blivit påkörd av en nästan stillastående spårvagn under ett desperat försök att ta sig ur avspärrningarna kring innerstaden.

250 skadade, "Det värsta jag varit med om"
Temporära sjukhustält har satts upp över hela staden för att ta emot skadade och över 250 personer har hittills tagits hand om, men antalet förväntas stiga. "Det är fler än vanligt som behöver omplåstring, Mest skoskav, en och annan sträckning.", säger Camilla, 30 som arbetar som frivillig i ett av sjukvårdstälten för 10:e året i rad. "Ja…Det här är nog den värsta anstormningen hittills, men det är ju fler löpare än anmälda än någonsin." Enligt vad GP erfar har aven ett flertal vrickningar samt minst två stukningar rapporterats.

All kommunikation står still, "Det liknar en krigszon"
Lokaltrafiken till och från Hisingen kommer att stå still under större delen av dagen, biltrafiken likaså. För boende i innerstaden som vill ta sig ut ur Göteborg finns inte många möjligheter. "Helikopter är i princip enda sättet att ta sig ur innerstaden. Det liknar en krigszon", säger en väl insatt källa.

Omfattande skadegörelse och tickande miljöbomber
Redan nu är förödelsen efter löparvandalerna är mycket omfattande. Gatorna är täckta av tömda platsmuggar, överallt ligger vattendränkta svampar slängda på marken. Klotter i form av blåa streck är målade på de flesta av Göteborg gator. "Det här kommer att ta veckor att städa upp…" erfar GP att någon tror. Efter att ha ring runt till ett flertal slumpvis utvalda personer har GP fått även fått bekräftat att svamparna som används är en tickande miljöbomb. "Skulle en av dessa bli liggande i naturen tar det säkert, typ 100 år innan den har förmultnat…
och så kan den ju fastna i fåglarnas näbbar… Eller?" frågar GP's källa.

//FTG


"Är det detta vad vi ska lägga våra skattepengar på?"
På varje avspärrad korsning, cykelbana, trottoar, samt vid varje korvkiosk i hela Göteborg finns minst två poliser på plats. Enligt ännu obekräftade uppgifter finna även krypskyttar, polisens nationella insatsstyrka, samt flera bepansrade fordon på plats. GP's uppskattning är att ca 2500 poliser krävs för att bevaka dagens högrisklopp. Polisens insatsansvariga säger: "Jag vill inte säga hur många vi är, men det är lördag och fint väder. Klart att kollegorna ställer upp." GP frågade några ordningspoliser vad de tyckte om insatsen:

Polisman, 22år, på vakt i Allén: "Det här är riktigt grymt, löpardrägget måste hållas kort. Kolla han inne i piketen. Ser inte ut som han kommer springa på ett tag va! Haha."
"Vad vårt uppdrag är idag? Vad menar du? Du ser ju allt löpardrägg. Slår vi lite på några av dom så blir de andra arga. Har vi tur kastar dom lite plastmugg och svamp på oss. Då blir det övertid nästa lopp med."

Poliskvinna, 28år, stationerad på Djurgårdsgatan: "Vad jag gör här? Det är ju högrisklopp, jag och de övriga 300 kollegorna som står på led och smörjer in oss med sololja kollar om spårvagnen rör sig. Tanten som blivit överkörd? Mmm, spårvagnen rörde sig förut. Vi har inga direkta instruktioner vad vi ska göra då. Men den står ju still nu igen. Eller hur?"

Polisman, 32år, stationerad utanför 7:ans gatukök på Vasagatan: "Synd att skattepengarna ska gå till att bevaka dessa högrisklopp, men det är fler löparhuliganer än någonsin nu.." (Fritt tolkat av GP då polismannen hade större delen av en mosbricka i munnen) Citat: "Men för mig är det perfekt. Inbeordrad övertid med dubbel betalning för att kolla på löpning. Perfekt och lugnt. Längs löparbanan har vi inte gjort något ingripande på flera säsonger vettu´. Kan man inte
tro när man läser tidningen. Nä nu ska ja ha en kôrv till sen ska ja ha rast."

//FTG

"Låt löparna stå för kostnaden själva".
Flera ledande s-kvinnor kräver idag att löparnas klubbar står för samhällskostnader som tex polisbevakning i samband med lopp. På frågan om politiska partier borde stå för kostnaderna i samband med demonstrationer svars kort och koncist: "Nej. Vi är väl inget jävla löpardrägg."

//FTG


"Göteborg stad går miste om miljonintäkter pga loppen"
Tusentals bilar var idag felparkerade runt om i centrala staden, speciellt i området kring slottsskogen. P-bolagets representanter hade dock ingen möjlighet att ta sig fram till bilarna eftersom all trafik stod still pga huliganloppet.

//FTG


"Arrangemanget måste flyttas!"
Polis, politiker med flera enades idag under parollen "Stoppa löparvåldet" om ett förslag om hur man ska kunna stoppa löparchockhulliganvandalproblemet som årligen uppstår årligen i Göteborg under maj månad.

Förslaget ser i korthet ut som följer:
- Det årliga loppet flyttas till den 23:e december kl 07:00. Förhoppningsvis kan endast ett fåtal löpare närvara då det är svinkallt, en vanlig arbetsdag, och mycket att göra inför julen.
- Alla affärer som säljer någon form av sportdrycker tvingas hålla stängt dagen föra under och efter loppet.
- Arrangemanget flyttas till en snitslad bana i Gunnilse-skogen för att deltagande ska bli mindre attraktivt.
- För att förhindra eventuella vibrationer i närliggande hus kring banan, körs deltagarna längs banan (sittandes) i en buss då kollektivtrafiken förmodas kunna flyta normalt.

Från vissa (störande) grupperingar på mötet ställdes frågor till av typen "Men du, har du varit och tittat på Göteborgsvarvet någon gång?" men våra folkvalda hade svar på tal: "Men herregud, jag vet väl hur det ser ut på de där loppen, jag läser ju GP varje dag."

//FTG


Ledare: "Inte tillräckligt! Hur många ska behöva dö?"

Dagens initiativ av våra politiker och ordningsmakt är ett steg på vägen. Men inte tillräckligt. Flera människor har dött av hjärtproblem under Göteborgsvarvet sedan det startades. Göteborgsvarvet måste stoppas. Människor dör. Skadas. Kan inte ta sig till sina arbeten pga avsärrningar och löparhulliganer. Skattepengar slösas bort för att ordningsmakten ska hålla Göteborgsvarvetpöbeln och alla besökare i schack. I en serie artiklar har GP sakligt granskat Göteborgsvarvets baksidor. Opartiskt. Kritiskt. Alla VET nu att det är förenat med livsfara att överhuvudtaget befinna sig i Västra Götaland i samband med att Göteborgsvarvet avgörs.

Det finns imbecilla individer på samhällets skuggsida som påstår att GP "driver en kampanj" mot Göteborgsvarvet. Det är så klart nonsens. GP har som Västsveriges enda och största morgontidning en skyldighet att granska Göteborgsvarvet och att göra det opartiskt. Att jag är engagerad, och en stor supporter av det konkurrerande loppet Örgrytevarvet påverkar inte våra repotage. Örgrytevarvet har i år satsat hela sin budget på två mycket skickliga harar som springer längst fram och drar upp tempot om de inte blir skadade. Enligt arrangörerna hoppas man fortfarande att fler löpare ska ansluta sig. Det är idrott det, några ensamma, härliga eldsjälar som önskar att någon vill följa dem. Ensamma, utan en pöbel som hejar, hoppar och skrålar.

Kritiken som riktats mot GP angående löparfientliget är helt obefogad, hela min sportredaktion är engagerade i Gårdaloppet, ett gemytligt arrangemang med endast underbara eldsjälar. Loppet går mellan frälsningsarméns soppkök, systembolaget i Nordstaden och gasklockan. Inga nummerlappar, endast skinnväst. Det är idrott det. En samling män, som med smak av T-sprit i munnen och thinnerlukt i näsan kämpar mot varandra. Ingen tittar. Ingen skrålar. Ingen hejar. Ingen tittar. Ingen pöbel. Ingen bryr sig. Ingen vill var med.

När Göteborgsvarvet nått dit – då vilar jag på hanen.

//Peter Hjörne, alias FTG

23 kommentarer:

  1. Jomenvisst. Det är ju bara en liten detalj som gör att mediadrevet går igång på fotboll. Nämligen de unga män som tycker det är en rättighet att stöka kring matcherna. Inget stort problem för oss som inte vill bråka de senaste åren, men ack så jävla onödigt när det sker som under denna vår bland vanligt folk. Alltså bör dessa unga män sköta det snyggt (avskilda platser) så slipper vi hetsen från media. Bollen ligger enligt mig hos ligisterna. Slutar de mata media med bråk på stan försvinner idiotdebatten kring våldet. Så enkelt kan det faktiskt vara.

    SvaraRadera
  2. riktigt bra asså!

    SvaraRadera
  3. Hysteriskt roligt faktiskt. Den ironiska tonen är på precis rätt plats...

    SvaraRadera
  4. hahaha bästa jag har läst på riktigt länge!!! Fenomenalt!

    SvaraRadera
  5. haha, underbar krönika!

    SvaraRadera
  6. Pulizer priset för fan :O Hlt otroligt bra!

    SvaraRadera
  7. Hoppas många läser detta!

    SvaraRadera
  8. göteborgsvarvet skapar huliganer och vildar.
    Hade själv hand om en avspärrning för bilar då jag va funktionär. Va vildare än på någon av de senaste 500 fotbollsmatcher jag varit på!

    SvaraRadera
  9. Hahahahahahaha! Genialiskt!

    SvaraRadera
  10. Cyklonmannen2009-05-17 02:39

    Var det verkligen någon som orkade läsa ända till slutet...

    SvaraRadera
  11. anonym 23:39 detta var ingen ironi detta var sarkasm. men klockren sådan bra jobbat

    SvaraRadera
  12. STOPPA LÖPARSLÖDDRET!

    In med Nords nakenpiketpoliser att rensa upp lite.

    SvaraRadera
  13. Sätt in piketstyrkan mot packet! Skall stan behöva vara belägrad för att gäng bönder skall kunna svina ner våran vackra stad!

    SvaraRadera
  14. nice men i mitten så tappade du änna tråden, det blev för långt. Hjörne är en fitta.

    SvaraRadera
  15. Underbar läsning, satt med ett smile genom hela texten. För er som inte orkar läsa kan jag bara säga att det är värt det.

    SvaraRadera
  16. Så jävla bra!

    SvaraRadera
  17. riktigt bra! maila den till gp.

    SvaraRadera
  18. Som någon sade - klockrent!

    SvaraRadera
  19. Underbar läsning. Nu in mot Stan och arenan... Kom igen Blåvitt.

    SvaraRadera
  20. Bästa texten på år och dag här på BaraBen!

    /Tob

    SvaraRadera
  21. Skrattade så jag grät!

    SvaraRadera
  22. Bästa jag har läst!

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.