2008/11/04

Välkommen till en ny era - del ett

ARENASPECIAL Det var inte med lite nervösa steg som jag igår för första gången klev in på Göteborgs nya fotbollsarena. Den som skall kallas Gamla Ullevi. Jag vill dock redan här påpeka att jag inte kommer referera till den under det namnet, utan som den nya arenan. Detta med anledning att det blir lite krångligt att referera till det som verkligen var Gamla Ullevi annars. Och att jag tycker det är rent pajasaktigt att man kallar något helt nytt för "gamla". Men det är en annan historia. För nu är det slut med det gamla. Det är dags att lämna stora Ullevi och se fram emot tiden med vår nya Barack - den nya arenan.

Levande sittplats arenaskiss

Oavsett hur många bilder jag postar idag så tror jag det är lite svårt för er som ser det här att verkligen förstå innebörden av vilken atmosfär det är inne på den nya arenan. Genom kameralinsen ser ibland vissa objekt närmre ut än vad de är, ibland ser de ut att vara längre bort. Oavsett hur så är det väldigt svårt att fånga känslan på bild, åtminstone för en amatörfotograf som mig. Därför skall jag även med ord försöka beskriva upplevelsen på bästa möjliga vis.


Det skall sägas att jag inte har alla svar på alla detaljer på bilderna och på arenan. Men ni som har frågor rörande ALLT på arenan, posta dom i kommentatorstråden eller maila erling@baraben.com så ska jag försöka göra allt för att få svar. Arenan är snart klar och vi är många som är nyfikna på minsta lilla vår och alla tekniska lösningar. Skriv så ska jag försöka finna svar.


Vi kommer in
i det som än så länge är huvudingång, entré nr 2, mot tennisklubben till, i hörnet västra/södra. Vi rör oss uppåt på övre etage och där ser man direkt vilken stor yta det är bakom läktaren där. En yta som jag inte riktigt fick klart för mig vad man skulle göra av. Oavsett så kan man inte låta bli att tänka hur det nån gång i framtiden skulle se ut att "bygga in" den här ytan och göra ett riktigt skönt utrymme där, med pubar, restauranger osv. Men vi håller lite där, de tankarna ligger ett par år framåt i tiden.


Här är vi på väg ut mellan D4 och D5.

Här till vänster ser vi nu sektion D5 och F5 närmast, sektioner med väldigt sköna vadderade stolar. Vidare bort mot hörnet F1-4 och en del av klacksektionen. Men vi kommer närmre dit sen.

Utsikten bakåt från högsta punkten på D5. Till höger syns platsen där huvudkameran skall stå.

Här ser man rakt neråt men det är svårt att föreställa sig hur brant det är. Det är sjukt brant. Utan räcken var det närmast farligt att gå i trapporna, en liten knuff i ryggen i det läget och det hade vart kört. Titta förresten på platserna närmast bredvid TV-bryggan, inte så lajbans att sitta där kanske...

Här ser vi rakt fram. Jag rekommenderar verkligen att man klickar på bilderna för förstoring.

Till höger ser vi bortaståplatsen nertill (O & A), och sittplatsen ovanför (P & B). Man har gjort en intressant lösning med bortasektion men vi återkommer närmre till den senare. Bortadjuren går för övrigt in genom en egen entré, nr 1. Här är ytterligare en ritning på arenan, med entréerna utmärkta.

En lite bredare vy söderut. Nu står vi vid nedersta raden någonstans på D.

Vi har rört oss bort mot norra/västra hörnet och närmar oss klacksektionen. En klacksektion som för övrigt ALDRIG får kallas "norra stå" även om det råkar vara det rent geografiskt. Vi rör oss öppet mellan sektionerna nu, men det kommer givetvis att sättas upp galler emellan. Luftiga men stabila galler.

Vi kommer upp i klackhörnet, H1 och tittar uppåt på kombiläktarna. Och det må jag säga att dessa kombiläktare var över förväntan. Kort och gott sittplats med räcken. Sittplatserna skall gå att ha både låsta och öppna. Sektionerna H1 och och J1 gör att klacken känns väldigt bred då den går ändå ut i hörnerna. Mina vänner, se till att köp årskort till klacken fort, för jag tror här kommer vara absolut fullt i stort sett varje match.

Här ser vi rakt bort mot hörnet östra/norra. Rakt fram ser man hur gången upp delar J1 mot L1 och L2 till höger i bild. Kan det bli så att L1 och L2 blir en skön förlängning av klacken? Vem vet.

Här blickar vi tillbaka mot sektion H1, där två snubbar redan tagit plats. Övre sittplats på F, med ytterligare en kameraplats, och logerna nere på sektion E med E1 och E2 framför.

Vy från H3 mot hela västra långsidan och andra södra kortsidan.

Vi avslutar arenaporren för idag med en så vidvinklad bild jag kunde få till från klacken. Här ser man stora delar av läktarna och även stora delar av planen där man nu håller på och schaktar.

Fortsättning följer imorgon...

65 kommentarer:

  1. Tack Erling. Otroligt uppskattat.

    Varför kan inte arenan vara klar nu och match runt midnatt för? ;-)

    /Fnyq

    SvaraRadera
  2. Porr mina vänner! :-)
    Inte lite sugen på att kliva in där till match.

    SvaraRadera
  3. Fina bilder.
    Vill inte vara den som är den, men nu är jag det i alla fall.
    Det stavas schaktar.

    Tack tack!

    SvaraRadera
  4. Erling kommer övre ståplats att vara just stå eller sitt i vad gäller biljetter? Alltså jag vet att vi kommer och stå och sjunga som idioter men kommer man ha sin egen plats eller kommer man kunna röra sig fritt på hela övre?

    SvaraRadera
  5. Klacken kommer vara ståplats dvs inga numrerade platser.

    SvaraRadera
  6. Bilderna är ljuvliga att se! Tack Tack Erling/Baraben..

    SvaraRadera
  7. Schaktar Donetsk;)

    SvaraRadera
  8. Grymt gott! Skall bli riktigt kul nästa år. Men först. ALLA TILL SKÅNE!!

    SvaraRadera
  9. Hyffsat bygge för pengarna, trots en en hel del tvivelaktiga konstruktionslösningar. Måste hålla med en viss journalist som skrev att man har byggt en arena som redan har en 10-15 år på nacken.

    /D

    SvaraRadera
  10. Täcker taket även sittplatserna närmast planen?

    SvaraRadera
  11. Har de tänkt att sätta glas hela väggen upp till taket högst upp på läktaren? på bilderna ser det ut som att man tänkt att sluta halvvägs.

    SvaraRadera
  12. 22:16

    Taket skall ju täcka alla platser har man sagt. Men sitter man längst ner på nedre etage så kändes det lite tveksamt hur mycket skydd det skulle ge. Speciellt med tanke på att det gärna regnar åt sidan i den här stan...

    22:26

    Vet faktiskt inte med det är en bra fråga. Skulle nog vara lite farligt att inte ha det helt stängt där. Och tittar man på den här gamla bilden så ser det helglasat ut.

    SvaraRadera
  13. På sista bilden ser man verkligen hur tät arenan blir, som en klassisk gryta, fucking love it!

    Längar till premiären!

    SvaraRadera
  14. Det här kommer bli grymt gubbar (och gummor)! Nu kör vi, mot SM-guld 2009!

    Tack som fan för dessa bilder.

    SvaraRadera
  15. Det är dags att lämna stora Ullevi och se fram emot tiden med vår nya Barack(Obama).
    Haha!

    SvaraRadera
  16. Ser gött ut :D Har dom släppt priserna ännu förresten? Bortsett från GAIS priserna dvs...

    SvaraRadera
  17. Varför kan du inte förstå varför man kallar den för Gamla Ullevi? Tradition? För mig är de nåt speciellt över att springa in på Ullevi. Det väcker en känsla inom mig när jag hör blåvitt och Gamla Ullevi i samma mening. Tanken att våra blåvita hjältar ska spela på en så traditionsenlig arena gör mig varm.

    Nya Ullevi/Ullevi gör mig bara förbannad, Iskall. En arena som medför hat, en tomhetskänsla!
    Ullevi hade därför blivit ett felaktigt namn enligt mig.


    Dessutom finns de väl massor utav andra fotbollsarrenor som heter nåt med gamla? Old Trafford mfl.

    SvaraRadera
  18. Ska inte klacken stå på ståplats nere, bakom mål?

    SvaraRadera
  19. Gamla Ullevi hette ju just bara Ullevi, innan puckona inte kunde hitta på ett nytt namn på betongkolossen utan det fick då heta Ullevi och det " riktiga " Ullevi blev kallat Gamla Ullevi. Hur f- n kan man då kalla en NY arena GAMLA Ullevi?

    SvaraRadera
  20. För att den hetat det i 50 år? Själv hade jag föredragit Nya Gamla Ullevi för skämtfaktorn men fortfarande med Ullevi i namnet, vilket verkligen speglar Göteborgshumorn.

    Tycker inte vi ska klaga i vilket fall, vi slapp andra fruktansvärda förslag som Gothia Stadion eller Victoria Stadion. Eller Swedbank arena för den delen...

    SvaraRadera
  21. Underbart, ser fram mot mer bilder repotage etc.

    SvaraRadera
  22. Tack för bilderna.

    Nya arenan kommer jag kalla den till ullevi byter namn.
    Och ni som babblar om Old Trafford - Den arenan kallas för "Theatre of Dreams" och inte Old trafford. Sen vad en arena i nord-västra england har med våran nybyggda arena att göra, ser inte jag.

    SvaraRadera
  23. En sitter änna här å tänker på QPR.

    SvaraRadera
  24. 01:28:

    Arenan heter visst Old Trafford.
    Theatre of Dreams är bara ett "smeknamn" eller vad man ska säga.

    SvaraRadera
  25. Tråkigt att vi inte fick den sortens kombiplatser som t.ex. Wolfsburg och Dortmund har, hade gjort under för rörligheten inom klacken men överlag måste man ändå vara nöjd. Går dock inte att jämnföra med Swedbank Stadion i Malmö, där har man en klackläktare som verkligen är utformad för klackens bästa.

    SvaraRadera
  26. JAG VILL KÖPA MITT ÅRSKORT NU!

    SvaraRadera
  27. Sittplatserna över bortastå, vem kommer kunna köpa dom?

    SvaraRadera
  28. Hej och tack!
    Kul med massa bilder.

    SvaraRadera
  29. De blir ju inte årskortsplatser utan lösbiljetter.

    SvaraRadera
  30. Tack för detta, mycket trevligt att se.
    Vilka sektioner är det som kommer att kosta 3000 kr? Någon som vet?

    SvaraRadera
  31. http://www.ifkgoteborg.se/pls/portal/docs/PAGE/ARKIV_FILER/ALLMAN/Filer_till_artiklar/Arskort-IFK09.pdf

    Här finns alla priser.
    Se nu till att ha pengarna redo!
    Efter förtursveckorna kommer säkert uppemot 4000 årskort vara sålda!

    SvaraRadera
  32. http://www.moltas.blogspot.com

    SvaraRadera
  33. Det betyder isåfall att det bara finns fyra tusen årskort kvar till övriga??

    SvaraRadera
  34. fina bilder och tja, det kommer ju bli helt ok. Säkert sjukt härlig stämning vid de större matcherna.

    Ingen som reagerade på kamera-däcket? Såg ju sjukt luffigt ut, inte alltför olikt min egna, fula altan hemma i villan... Fy fan för att sitta på platsen bredvid.

    Tips: Är du olycklig och köper den platsen så får du ta med en såg och lite diskret "förbättra utsikten" i halvlek.

    SvaraRadera
  35. Erling, har nu nån info om hur många personer klacksektionen kommer att rymma?

    SvaraRadera
  36. Ser grymt ut!

    + Det mesta.

    - Stolarnas färg.

    Annars så e det svårt att veta vart sidlinjen skall vara, dom har ju sagt att man kommer sitta så nära det går, vi får hoppas på det.

    SvaraRadera
  37. Hela området heter Old Trafford, inte bara arenan.

    SvaraRadera
  38. Arenan ser ju riktigt bra ut! Jag tycker dock inte att den ser ut som "Sveriges modernaste arena" men vad fan, det behöver inte vara nytt eller modernt för att skapa stämning. Se bara på Anfielld. Nu är det upp till oss att sjunga fram Blåvitt!

    SvaraRadera
  39. varför finns det stolar på klack sektionen :(?

    SvaraRadera
  40. Klacksektionen kommer rymma 2400(övre kortsidan) platser så det lär bli slagsmål om de platserna. Skulle bli förvånad om inte samtliga av dessa platser säljs som årskort.

    SvaraRadera
  41. För oss som inte bor i Göteborg, men ändå till själ och hjärta är blåvita, och därför inte köper årskort. När släpps biljetterna till första hemmamatchen? Går det att förhandsboka?

    Detta vill man ju inte missa!

    SvaraRadera
  42. Grattis Erling, din ordvits om Barack snodde den ständigt Baraben-läsande Leman till sin blogg. Givetvis utan att ange källa.

    SvaraRadera
  43. FM 08: Belgien:

    Precis, där för kallas den nya arenan just den nya arenan, och inte gamla ullevi.

    SvaraRadera
  44. När man tittar på bilderna så ser det ut som att taket inte räcker över nedre sektionerna. Stämmer detta eller är det en synvilla?

    SvaraRadera
  45. Mario teran:

    Tröttsamt, men jag börjar bli van. Var "först" med Robin Söder glöder också, efter Ljungskile i cupen, och idag ser jag att en gästkrönika på svenskafans har titeln "en ny arenan - en ny era", precis som min rubrik...

    Att folk inte kan komma på något eget.

    SvaraRadera
  46. Tusens miljader tack!

    SvaraRadera
  47. Erling
    Jag hade inte den här rubriken i tanke alls när jag skrev krönikan!

    Sorry borde kikat bättre

    Fimpen

    SvaraRadera
  48. Grymt bildreportage! Världsklass!

    SvaraRadera
  49. ERLING!

    Är det G och I som blir klackkärnan eller vad är tanken?

    SvaraRadera
  50. 19:18

    Snarare blir väl J och H kärnan i klacken, med G och I som en förlängd nedre del av densamma, troligen med lite yngre klientel. Återstår att se hur väl man lyckas tajma sången mellan nedre och övre etage bara.

    SvaraRadera
  51. Så klacken kommer vara uppe på sittplats? Var är själva ståplatserna man har läst det skulle finnas ca 3800 av?

    SvaraRadera
  52. Jättebra jobb, Erling. De mest suggestiva bilderna man sett hittills.

    Ni som undrar över priser och var klacken står etc: På officiella hemsidan finns ett väldigt bra och klargörande informationsblad fr o m idag. Tycker IFK skall ha mycket beröm för hur man tänkt med årskorten, sektionsindelning osv.

    SvaraRadera
  53. Fint fint. Synd bara att bilderna är helt för ljusa. Men man ser ju visserligen relativt bra ändå.
    /J

    SvaraRadera
  54. erling, KOM ALDRIG o säg att du var först med Robin Söder Glöder...

    SvaraRadera
  55. 19:23 Ståplats finns på H och J (kombiläktare, G oc I samt bortastå A och O. Där har du dina 3.800.

    http://www.ifkgoteborg.se/pls/portal/docs/PAGE/ARKIV_FILER/ALLMAN/Filer_till_artiklar/Arskort-IFK09.pdf

    SvaraRadera
  56. Kommer spelarbåsen vara nedsänkta så som de är på till exempel san siro? För att inte hindra sikten dvs.

    SvaraRadera
  57. skulle inte fortsättning följa idag Erling ?

    SvaraRadera
  58. Lutningen på läktarna verkar vara väldigt bra. Fyra blåvita väggar och en grym ljudkuliss ska möta motståndarna när de förvirrat flackar runt med blicken efter att ha klivit in i vår nya borg.
    Mot guld 2009!

    SvaraRadera
  59. Borde inte levande sittplats vara i anslutning till klacken?
    På så sätt kan man skapa Basel hemma tryck där både klacken och sittplats går ihop till en jätte klack..

    SvaraRadera
  60. Gryyyyymmmt ju...

    SvaraRadera
  61. Hur många platser komma hema klacken att rymma?

    Kommer årskortinnehavare kunna stå i kärnan med personer som har lösa bljetter?

    SvaraRadera
  62. hela klacken*

    SvaraRadera
  63. ALLA TILL SKÅNE

    SvaraRadera
  64. Holger Hansson = Markus Hankins

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.