2010/01/15

Storbråk i folkrepubliken Gais

FÖRENINGSPOLITIK. I går publicerade Gais supportersida på Svenskafans en kritisk gästkrönika som ifrågasatte Gais ledning. Snabbt var kritikerstormen i gång bland Gais-anhängarna på det tillhörande forumet och kort därefter togs krönikan bort från hemsidan.

Då möttes läsarna på forumet plötsligt av följande:
Namn: Linus Sunnervik (Gäst IP:)
Sänt: 2010-01-14 21:20
Gällande den kontroversiella texten tog jag som Sverigeredaktör ett förhastat beslut att publicera den, innan innehållet var godkänt av GAIS-redaktör Simon Kostofski. Krönikan är därför borttagen tills vidare.
Vilket ger rätt så tydliga signaler om att det minsann inte fick släppas förbi material som inte var Pravda-granskat. Normalt är det en signal på art höjden på debattens tak ligger, i det här fallet lågt. Ska du tycka så bör du tycka som vi, ungefär.

Men trots att Gais på Svenskafans fegade ur så valde supporterklubben Gårdakvarnen att senare samma afton publicera krönikan, som är både skarp och läsvärd. Något jag inte konstaterar för att den kritiserar Gais ledning, utan för att det alltid är hälsosamt med genomtänkt kritik - i alla lags supporterled. Det kan vara svårt för stoltheten att svälja kritik av typen:
"Det VÄRSTA i denna soppa är hur Gårdakvarnen säljer sig värre än både Pärlan och Lindström. Wallin, den gamle FC Gothia-förespråkaren som av någon anledning tillåts sitta kvar, är en smart affärsman. Han vet hur man sköter ekonomi men har ingen aning om vad fotbollens själ är för något. Han förstår att vissa saker kan vara känsliga men vill göra dom ändå. Hur? Jo han lockar med sig representanter från Gårdakvarnen och låter dessa vara med bakom kulisserna. Sen förser han dom med en massa godis och uppgifter så att de inte bara känner sig märkvärdiga för att de vet mer än den vanlige gaisaren - de inser inte ens sin roll i försvaret av Wallins åtgärder."
Men det är samtidigt ett sundhetstecken att krönikan inte tegs ihjäl av ännu en etablerad Gais-sida. Det visar att någon tar kritiken på allvar, även om de inte nödvändigtvis håller med om den. Signaturen "Carin Fouye":s krönika är en enda lång hyllning av de supporterideal BaraBen försöker förspråka, fast gällande IFK Göteborg.
"Gårdakvarnens representanter är nu så lika Gaisgårdens representanter att det är svårt att avgöra vem som är vem. De som borde granska Wallin sitter i Wallins knä och får de ljuvaste ord viskat in i sina öron.

Alla gaisare är lika mycket värda, men vissa gaisare är mer värda än andra.

Vem är det som säljer sig billigt? Egentligen?"
Supportrar till en förening bör hålla en distans från huvudföreningen och dess ledarskap för att på ett trovärdigt och effektivt sätt kunna se skillnad på sitt supporterskap och föreningens anställda medarbetare. Det är en sak att ha en nära relation till dem för att få information, kunna ge förslag på förbättringar eller ge respons ur ett supporterperspektiv. Men det blir en helt annan när så kallade supportrar, speciellt när det gäller ledande "profiler" börjar hålla tyst om sanningarna kring föreningen - för de andra supportrarna - när de bjudits in till den inre cirkeln.

Sedan blir det tyvärr smått tragikomiskt när en välskriven, om så kritisk, krönika bemöts av rena pajasfigurerna från de egna leden med smutskastningskampanjer av typen:
torsdag 14 januari 2010, 22:14:22
Starkt? Som att Mike Tyson skulle ränna upp i ringen mot en rullstolsbunden mongoloid efter att denne utmanat honom. Hela krönikan bara skriker inavel och GK gör rätt i att låta oss alla få ett gott skratt.
Börnet
413
När supportrar "tystas" genom att bli kompisar med föreningens ledarskikt så blir resultatet att fansen blir godtrogna "partimedlemmar", framför det absolut nödvändiga alternativet - att vara kritiskt tänkande "medborgare".

Oavsett om det är i folkrepubliken Gais eller kungadömet IFK Göteborg.

26 kommentarer:

  1. Hur kan de bara låta Wallin sitta kvar? Hade FC Gothia rejen kommit upp i Blåvitt så hade huvuden rullat. Oavsett om ordföranden varit slipad affärsman som räddat klubben ur den allra djupaste ekonomiska krisen-vilket Wallin faktiskt gjort med Gais.

    SvaraRadera
  2. Sjukt kul, polaren ringde just och undrade om det var jag som vart citerad på bb och hör och häpna, Sveriges bästa supporter-site har tydligen inget bättre för sig än att citera halvseriösa tramsinlägg på ett annat forumsplank. Bara så du vet så var det jag som sparade krönikan åt GK.

    Storbråk? Fniss.

    SvaraRadera
  3. Skratta inte för gott nu, bananer. Vill minnas MINST en gång som kommentarsfunktionen försvunnit på denna blogg... Men det kanske inte är samma sak? Det kanske är skillnad och skillnad?

    SvaraRadera
  4. Senaste Anonym. Du tror inte att kommentarsfunktionen helt enkelt har inaktiverats några gånger p.g.a. mängden okynnespåhopp, personliga övertramp och en jättemängd skit? I synnerhet då kommentarerna har haglat från lillebror grön- och A**-anhängare?

    SvaraRadera
  5. jadu frankie. Vet inte riktigt hur mycket din lilla ärthjärna kan ta in på en och samma dag men om du hade bemödat dig med att läsa på den största oberoende GAIS-sidan, gronsvart.com, hade du hittat följande text: "Frågan är varför den togs bort. De på GK hade inte ens en chans att försvara det som skrevs i krönikan. Betyder det alltså att vem som helst kan publicera vad som helst. När sedan någon på SF vaknar till och inser att det kanske inte var helt lyckat så sopas det helt enkelt under mattan.
    Ingen korrläsare eller ansvarig utgivare på sveriges största fotbollsblogg?"
    där föll liksom ditt resonemang lite va? den sk stormen (några få inlägg) uppkom med anledning av just censuren från svenska fans. Sen att personen som skrivit detta lilla stycke till ordbajseri inte har en jävla susning om någonting och uppenbarligen bara är en liten bitter individ har ingenting med själva debatten att göra. Och att ni på BB skulle stå för ett sunt ideal där supportrar står i första rummet var fan det roligaste jag hört den far min bar knäbyxor. Ni går i svff, polisens och eran egna förenings koppel, detta blev ju rätt tydligt när ni valde att hänga ut supportrar från aik efter "stormingen" av GU

    SvaraRadera
  6. Det är svårt för gaysarna att inte sitta i knät på sin egen ledning och skrika inavel.. Man är helt enkelt för få.

    Se bara Gais styrelse på senaste klubbfesten. Något är fel.

    SvaraRadera
  7. BaraBen - Sveriges största fotbollsblogg som skriver om allt utom... IFK Göteborg.

    SvaraRadera
  8. Skit i Gais nu...inga mer inlägg om dom...tig ihjäl packet..

    SvaraRadera
  9. Gais skämmer ut GBG2010-01-15 11:32

    Det sjuka är ju att Gaisarna inte förstår själva att det är någonting "rotten in Denmark". Samma symptom som när biljettfiaskot uppdagades förra året, inga kritiker, enbart ohämmade hyllningar till ledningen och den stora ledaren. Den enda gången Gais fans kritiserat någonting alls de senaste 10 åren var när deras store ledare ville lägga ner hela deras klubb. Men det förlät de snabbt och kramas nu glatt med denna store ledare.

    SvaraRadera
  10. Detta var rent av löjligt av baraben och rent av lögn. Snacka om vinkling. Inte ens värt att kommentera mera.

    SvaraRadera
  11. Dunkar man inte Frollan, Snarka och de andra i partitoppen i ryggen tystas man på ett eller annat sätt. Ingen nyhet.
    Är du inte närvarande på alla tänkbara möten och medlem i alla supporterklubbar och Gais ska du hålla käft.

    Det kan alltid bli värre, varför se framåt när man kan se bakåt.
    De e la GAIS!

    SvaraRadera
  12. herredujedanmaj2010-01-15 13:59

    anonym 13:44/ Om det nu är sådan lögn och dessutom löjligt, hur kommer det sig att Gronsvart.com har i princip samma åsikt som BaraBen och kritiserar inavelskulturen?

    Och vad är lögn i detta? Det är rätt svart på vitt fört i bevis det som sägs...

    SvaraRadera
  13. Var någonstans "herredujedanmaj sa" skriver gronsvart.com detta? Lögnen är att man tar citat från ett GAIS forum helt ur sitt sammanhang utan att presentera något av alla de som faktiskt förespråkar att krönikan var bra, det är riktigt lågt och minst sagt löjligt.

    13:47, Snerka är medlem i tifogruppen, var han har med "toppen" att göra vet jag inte, you tell me. Frallan kallas den andre av dem för övrigt. Hela den här krönikan hade inget syfte mer än misslyckad smutskastning, så är det.

    SvaraRadera
  14. anonym 14:10/ Så det är alltså en lögn att citera korrekt från internet? Citatet blir alltså falskt bara för att någon/några andra skrivit andra saker, som inte överensstämmer med det citetet? Jisses vilken clown du är.

    SvaraRadera
  15. herredujedanmaj2010-01-15 14:24

    Anonym 14:10/ Grönsvart.com kritiserar Svenskafans ryggdunkeri på följande länk:
    http://www.gronsvart.com/news.php?readmore=16

    Sedan visar det sig nu att det du kallade för "lögn" i själva verket alltså innebär att Baraben enbart har citerat en sida av debattörerna? Det kallas inte lögn, det kallas urval. Att någon skriver "bra att GK tog in krönikan" är inget anmärkningsvärt som borde kommenteras, medan det är ett jävla svineri att uttrycka sig på det sättet som den citerade forumdebattören gör.

    Försök att ta av dig dina partiglasögon nu, det finns alltså en debatt som pågår utan att Gai-SS stormtrupper har godkänt den på förhand. Du gör bara narr av dig själv när du skriker "lögn" på det här sättet.

    SvaraRadera
  16. herredujedanmaj2010-01-15 14:26

    från gronsvart.com:

    "En hatsida i klass med Aftonhoran är den "AIK ägda" Svenska Fans som tydligen har en censur inbyggd i sig. Den 14 januari publicerades en krönika av Carin Fouye? där hon spydde galla över knäsittarna hos GK som fjäskade för Wallin?
    Frågan är varför den togs bort. De på GK hade inte ens en chans att försvara det som skrevs i krönikan. Betyder det alltså att vem som helst kan publicera vad som helst. När sedan någon på SF vaknar till och inser att det kanske inte var helt lyckat så sopas det helt enkelt under mattan.
    Ingen korrläsare eller ansvarig utgivare på sveriges största fotbollsblogg?"

    SvaraRadera
  17. 14:10 Anonym:

    Ja du har förmodligen rätt i att det är en slump att de som kritiserar blir bemötta med könsord och andra otrevligheter av dessa herrar så fort man inte simmar åt samma håll som de andra makrillarna..

    Hänger man med i snacket så är det faktiskt så att folk som inte är med i alla föreningar och röstar på årsmöten är sedda som skit om de öppnar käften.

    Simma efter varann i ledet eller bli "utputt".

    SvaraRadera
  18. Jag gillar att det verkar som att alla 12 existerande hardcore-GAIS:are läser och kommenterar på BaraBen. Och att de ringer varandra och är exalterade när de blivit citerade av oss. :p

    SvaraRadera
  19. Läste att Gais har kvinnliga huliganer (!?). Då måste vi nog krasst konstatera att deras kvinnliga huliganer har mer stake än deras manliga...?

    SvaraRadera
  20. Perkele sa...
    Läste att Gais har kvinnliga huliganer (!?). Då måste vi nog krasst konstatera att deras kvinnliga huliganer har mer stake än deras manliga...?

    15/1/10 17:57

    Han har det (Y)

    SvaraRadera
  21. Väldigt intressant att baraben och Frankie gör detta inlägg i debatten. En sajt och "journalist" som ju kändare de blivit har hamnat mer och mer i mediafacket. Är det ditt sätt att komma ut ur garderoben, Frankie. Är det dina hemliga fantasier som får utlopp när du får skriva GAIS?
    Du är direkt pinsam. Har ingen koll alls på oss men får gärna försätta vädra dina lillebrorskomplex, då det skänker en del skratt.

    Själlös blogg, själlös journalist. Tomma ord och tomma burkar.

    Ni är allt som vi inte är. Och vi är glada att ni tar den rollen. Och att ni gör det med den äran.

    SvaraRadera
  22. gk1894/ Du är verkligen en smart man som inte har något som helst att komma med annat än öknamn och dyngspridande...

    Förstår du inte själv att du är en skam för din familj och andra vettiga Gaisare? Patetiskt.

    SvaraRadera
  23. gk1894: Vi vet att det är du Frallan...själen sitter i trät, som på gamla Gamla Ullevi tycker ju du. Ta du ditt skämt till lag och dra till Ruddalen där ni hör hemma.

    Räknar till 10 och räknar med att du spottat ur dig alla könsord du kan som svar inom denna tid, kom igen bara!

    SvaraRadera
  24. Tror många har missat poängen med Hankins blogginlägg.

    Jag ser det inte som en anti-gais-artikel i första hand, utan ett inlägg om hur snett det kan bli då ett lags supporterklubb hamnar i knät hos moderföreningen och sedan förblindas av närheten.

    Ett BaraBen-inlägg av hög klass enligt mig.

    SvaraRadera
  25. Dieter har ju rätt. Det här handlar ju inte om att pissa på Gays. Baraben (Hankins) har under tidigare år skrivit liknande kritik mot blåvitt om behovet funnits. Att så många förtvivlade Gaysare kommer in och dementerar på det sätt de gör tyder ju snarare på att det ligger en hel del substans i allting. Jag tror att vi alla som fans till allianslagen ändå står på samma sida i slutändan (utanför planen) och det mesta av påhoppen görs med ett leende och glimten i ögat.
    Därför tycker jag det här inlägget Frankie gör skall tolkas i all välmening från alla arga gaysare. Hinner någon bara nyktra till lite och väntar några timmar på första återställaren så kanske ni också förstår vad texten faktiskt innehåller.

    SvaraRadera
  26. Dieter & richiie/ Jag tror inte det är speciellt många som missuppfattat innehållet, det är bara ett gäng gaisare som kommer in här så fort gais nämns och försöker skriva av sina tankar lite. Det är då vi får alla könsord och "skrikande" inlägg...

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.