2010/01/13

Självklart ska vi spela vår/höst i Allsvenskan!

REFLEKTION. Jag börjar vakna upp nu, efter att jag gått i ide efter...ja, nog om det! Jag har funderat lite på det här med höst/vår-säsong i Allsvenskan. Innan den här vintern var det självklart för mig att vi skulle spela höst/vår som övriga Europa och jag hade alla fina argument om att få behålla spelare och så vidare.

Men just NU, med minus 13 grader celcius på termometern så är jag övertygad om att det bara skulle förstöra svensk fotboll!

Jag spelar fotboll själv och det på en nylagd konstgräsplan, vilken vi knappt kan träna på just nu - då inte saltet klarar av att ”töa” planen i den rådande kylan! Jag vet att värmeslingor är en lösning på problemet och gör planerna spelbara, framförallt konstgräsplaner, men är det verkligen fotboll på konstgräs som vi vill se? Och hur många klubbar skulle klara av det rent ekonomiskt att värma upp fotbollsplaner för träning och match?

Hur många av oss kommer springa på varenda match i den här kylan? Vilka gräsplaner klarar av det? Och framför allt, vem vill spela i Allsvenskan under sådana förutsättningarnar: kyla, konstgräs och låga publiksiffror?

Jag har Ändrat mig angående höst/vår-säsong i Allsvenskan. För mig är det nu självklart att vi ska spela vår/höst!

Nu börjar jag längta efter våren och att få se Allsvenskan dra igång igen, gå på fotboll när vårsolen så sakteliga börja värma oss, att få se de unga talangerna springa ut på ”grönbetet” och ge allt för att få tillbringa några år i Europa och tjäna "de stora caschen". Tömma ett par glas på avenyn innan match och träffa vännerna med det gemensamma intresset Fotboll.

Jag älskar fotboll - men i den här kylan, nej tack!

Jag ser fram emot en glad påsk mot Djurgården!
Jag ser fram emot ett 5-års jubileumsår med BaraBen!
Jag ser fram emot ett nytt avgörande målskott i 93:e minuten mot Gais!
Jag ser fram emot nya talanger!
Jag ser fram emot bärsen på Avenyn!
Jag ser fram emot kortärmade tröjor!
Jag ser fram emot att träffa dig!
Jag ser fram emot det 19:e Allsvenska guldet i föreningens historia!

Revanschens år är här!

30 kommentarer:

  1. Hade vi gått över till höst/vår hade vi inte spelat matcher förrän i mars ändå, så hur det ser ut utomhus i dag spelar oerhört liten roll. :P

    SvaraRadera
  2. Precis, se på Dansmännen i väst, de har väl uppehåll fram till mars någon gång?

    Anyway, det är gött med matcher i sommarvärmen a'la BP hemma...

    SvaraRadera
  3. Ja, som Feldgrau redan sagt, titta på Danmark, i och med den tidiga starten av Allsvenskan i år så är det nätstan identiskt med Danmarks spelschema så det vore fullt möjligt med höst/vår. Tänk att få spela en avgörande match av allsvenskan i maj och sommar sol istället för i långkalsonger i november...

    SvaraRadera
  4. Det har ju ingen betydelse med dagens väder, spelperioderna hade ju fortfarande varit desamma bara att serien avgörs i maj istället för i november. Höst/vår ska det va, för svensk fotbolls skull. Rätt meningslöst inlägg. Men jag ser fram emot att dricka bärs på avenyn och även att träffa dig :)
    Glad Påsk Djurgården.

    SvaraRadera
  5. Ja men med ett sådant uppehåll i spelet blir det ju helt meningslöst att spela höst vår, ska man ha flera månaders uppehåll, då är det ju inte en säsong utan två kortare säsonger som räknas i samma tabell...

    SvaraRadera
  6. Wellington:

    Med andra ord borde vi göra som i Sydamerika och ha en Apertura och Clasura säsong?

    SvaraRadera
  7. Har aldrig tyckt höst/vår låtit som någon särskilt genomtänkt idé. Det hade varit grymt om det hade fungerat, men jag tycker man bortser lite från verkligheten när man tycker att man bör spela höst/vår istället.

    Jag har även svårt att se hur vi skulle få bättre möjligheter att behålla spelare och form-toppar bara för att säsongen slutar i maj istället för november, om vi i vilket fall kommer spela under samma tider på året. Att svenska lag blir sönderköpta under sommaren kommer ske i vilket fall.

    Den övergripande kvalitén kommer ju inte påverkas det minsta om vi inte bestämmer oss för att spela på helt andra tider av året, även om vi bestämmer oss för att KALLA det för höst/vår.

    SvaraRadera
  8. //Feldgrau

    Sant att det spelar mindre roll just nu men de har ju spelat ligafotboll under november och december..jag var kanske väl pessimistisk men å andra sidan har de 12 lag och vi 16 lag så några extra omgångar i kylan lär det bli..
    Jag var väl mer inne på hur det sett ut i England med alla inställda matcher och lottade tipskuponger osv.
    Jag längtar efter värmen och den Allsvenska starten (vilket jag förknippar med våren)
    Jag drog inga paralleller med den danska ligan och deras spelschema som jag kanske skulle gjort men ett långt uppehåll efter 2/3 av serien är väl inget som lockar mig heller precis.

    SvaraRadera
  9. Höst-vår hade varit mycket bättre enligt mig. Delvis pga av de skäl som är nämnda här tidigare, men även det faktum att de allsvenska lagen antagligen skulle förlora färre spelare mitt under säsongen. Vilket nog skulle göra allsvenskan till lite mindre av en skitliga!

    SvaraRadera
  10. Tycker det funkar fint i Danmark så varför skulle vi inte kunna ha det i Sverige? Spela en bit in i december och börja i slutet utav februari eller början av mars? blir ungefär 2 månaders uppehåll skulle gå fint.

    SvaraRadera
  11. 2 månaders uppehåll mitt i säsongen? hör ni själva vad ni säger eller? dummaste förslaget jag hört.

    SvaraRadera
  12. feldgrau/ "Hade vi inte", vadå har du sett SvFF:s/SEF:s hemliga plan för att ändra till höst-vår? Ne, knappast va. I så fall drar du förhastade slutsatser bara...

    SvaraRadera
  13. Ingen pottfriss2010-01-13 18:25

    Vinter är lidande. Det är kallt, mörkt, grått, blött och påpälsat. Ölet får drickas inne. Dessutom är det uppehåll för fotbollen.

    Sommar är njutning. Det är varmt, ljust, färgglatt, torrt och avklätt. Ölet kan drickas var som helst. Dessutom spelas det fotboll.

    Nej, man skiter bäst på toa, så ändra inte ett vinnande koncept!

    SvaraRadera
  14. Att spela höst/vår i sverige känns nästintill oseriöst i dagsläget. Hur skulle det synkas med lägre divisioner och var skulle alla dessa lag spela på för planer..? Känns som dom som förespråkar en förändring på detta plan inte förstår hela problematiken kring frågan!

    SvaraRadera
  15. Finns det nåt finare än att gå på fotboll kylslagna och mörka höstkvällar. Snacka om stämning och tradition.

    SvaraRadera
  16. Höst/vår är inte det samma som att spela på vintern. Verkar som att du har missuppfattat det hela. Annars rätt tänkt:)

    /Daniel

    SvaraRadera
  17. uppehållet skulle bli från mitten av dec till mitten av mars minst. det är 3 mån. helt värdelöst.
    men att danska ligan endast har 12 lag hör inte hit då de ändå spelar fler matcher än oss

    SvaraRadera
  18. Vår/Höst! Annat vore korkat...

    SvaraRadera
  19. Det är självklart att vi ska spela Vår/Höst i Sverige!

    Det finns ingen bättre känsla än att känna att våren närmar sig och med det allsvensk premiär!

    Kalmar away!

    SvaraRadera
  20. Vår Höst skall det vara. Känns ju helt cepigt att bryta av ett mästerskap i flera månader.

    SvaraRadera
  21. Den bästa tiden är ju ändå spärrad minst var annat år pga VM/EM/JVM/JEM/etc.
    Från mitten av maj till början av juli blir det ingen fotboll, sedan åker alla på semester och läktarna är halvtomma...
    Nope, höst/vår är rätt, allt annat är korkat.

    Börja med att konvertera Svenska Cupen.

    SvaraRadera
  22. Sålänge blåvitts fotboll värmer har jag inga problem att se avgörande guldmatcher i november. Årets guldmatch var ju förutom resultatet nästintill utopi.

    SvaraRadera
  23. höst/vår hade passat bättre!

    SvaraRadera
  24. Höst/vår! Så är risken mindre att vi säljer nyckelspelare mitt i säsongen och torskar i EL-kvalet mot Hapoel för att vår backlinje är helt nykomponerad. De flesta spelarna säljs i juli, och då är det bättre att detta är mellan säsongerna än mitt i säsongen. Och som sagt vad, det är ofta mästerskapsuppehåll+semester med halvtomma läktare i 3 månader maj-juli i vilket fall.

    SvaraRadera
  25. @Collberg

    Hur tänkte du nu? Backlinjen blir väl lika nykomponerad efter alla juliförsäljningar oavsett när serien börjar? Transferfönstret kommer ju inte flytta på sig, och inte kvalmatcherna till Europa heller.

    SvaraRadera
  26. Det långa uppehållet som danskarna har känns ju helt uppåt väggarna. Vi bor i ett klimat där vår, sommar, höst lämpar sig bäst. Så är det bara. Sen om det inte passar transferfönster och liknande är en annan femma. Till Allsvenksan kommer vi inte dra någon publik i November, December, Februari, det vågar jag nog sätta min högernäve på.

    SvaraRadera
  27. 13/1/10 17:58

    Som det är i år är det väl ändå 2 månaders uppehåll pga VM.

    SvaraRadera
  28. Eller varför inte ett tätare schema mars-augusti med matcher 2 ggr/veckan och med sista omgången 31/8? Och färre lag i allsvenskan. Så kan man spela svenska cupen i september-oktober.

    SvaraRadera
  29. @Fredo
    Nej, där kanske jag var ute och cyklade lite. Även om försäljningen i juli med höst/vår skulle ske under försäsongen istället för mitt i säsongen så har man ju inte längre tid på sig att spela ihop ett nytt lag. Det skulle väl i så fall vara den mentala biten som känns bättre att "nu börjar vi en ny säsong med ett nytt lag".
    Den stora fördelen är väl istället att man får spela en hel säsong i Allsvenskan med samma lag istället för att behöva börja om med nya spelare efter att ha tappat nyckelspelarna i mitten av säsongen.

    @Johan W
    Det är inte tänkt att man ska spela i december-februari.

    SvaraRadera
  30. Collber: Vem är det som har tänkt det undrar jag?

    I vilket fall känns ett 3 månaders vinteruppehåll inte alls lockande.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.