2010/01/21

Jerringpriset, 5000 kriminella algerier och en Zlatan på dåligt humör

KRÖNIKA. Inflationen av galor är minst sagt utbredd. Att det finns en fotbollsgala och en idrottsgala är inte speciellt konstigt – och inte heller något fel. Det behöver dock inte betyda att det är speciellt intressant. Att jämföra olika prestationer inom olika sporter är knappast det enklaste. Det är tillräckligt svårt - om inte omöjligt - att överhuvudtaget jämföra fotbollsspelare som spelar på olika positioner.

Med uppklädda idrottsmän och kvinnor, en begränsad komik och en polischef blev det som vanligt inte särskilt underhållande. Men bakom allt spektakel så finns det ändå ett pris som har ett större värde än något annat - Jerringpriset. Folkets pris.

1982 gick bragdguldet till Mats Wilander. Ur blåvita ögon var detta naturligtvis helt uppåt väggarna fel. Det var trots allt året som bragden på Volkparkstadion ägde rum- inte bragden på någon tennisplan. Kan det ha att göra med att Svenska Dagbladet utser priset? Frågan är dock vad som hade hänt om det var Göteborgs-Posten som stod för utmärkelsen. Antagligen hade Öis tagit hem priset för sin sjundeplats.

Att skidskytten Helena Jonsson vann Jerringpriset fick nog inte många att höja på ögonbrynen. Personligen är jag tillfreds, då det har blivit en vana att följa skidskyttet i brist på allsvensk fotboll vintertid. Nu får hon äran att skryta med att ha fått samma stöd ifrån det svenska folket som IFK Göteborg en gång i tiden fick- det där året Mats Wilander spelade tennis till Svenska Dagbladets stora glädje.

För ett tag sedan så spelade Algeriet och Egypten en direkt avgörande match om vilka som skulle gå till VM-slutspelet i Sydafrika. Jag fick i helgen höra av en vän, tillika algerier, att den algeriska staten betalat flygbiljetter och matchbiljetter till 5000 kriminella för att ”stå upp” för sitt land i Sudan. Det säger en del om styret - och rivaliteten mellan länderna. Men jag låter trovärdigheten stanna där och även uppgiften om att den algeriska polisen fritog de som gripits – med hjälp av militärhelikoptrar i Sudan. I vilket fall som helst - fotbollen är stor…

Apropå en Jerringprisfinalist, Zlatans humör, form och leende har den senaste tiden förändrats. När formen dalat och målen har uteblivit har man kunnat känna igen en Zlatan ifrån hans sämsta sida. Frustration i protester mot domaren, fula efterslängar och uppgivna gester har åter dykt upp som i fornstora dagar. Problemet nu till skillnad mot tidigare är att han befinner sig i Barcelona - där de tre små dvärgarna i Messi, Iniesta och Xavi är de som regerar.

Förhoppningsvis ljuger bilderna och/eller mitt öga, annars blir han nog tyvärr inte långvarig i den Katalanska mästarklubben om han fortsätter på inslagen linje. Malmö FF nästa?

6 kommentarer:

  1. hahahaha riktigt bra krönika!

    SvaraRadera
  2. "Frustration i protester mot domaren, fula efterslängar och uppgivna gester"

    Dvs du skriver något som passar in på i stort varenda spelare från balkan, nästan alla sydamerikaner och sydeuropeer. Egentligen något bara svenska krönikörer och Ralf Edström hakat upp sig på, för resten av världen är det tämligen normalt att spelare har lite temperament, och hur många springer med ett ständigt flin som Dwight Yorke och Ronaldhino?

    SvaraRadera
  3. 12:48: Nu är man ju inte neutral när man ser Barca spela, men nog har Zlatan utmärkt sig de senaste matcherna - och inte genom att göra mål. Men svackor kan alla ha och antagligen går det väl över om inte allt för lång tid. Zlatan är trots allt topp 5 på sin position i Europa, om det råder inga vivel.

    SvaraRadera
  4. Det här med att skribenten är tillfreds över att Helena Jonsson vinner Jerringpriset och bragdguldet för den delen är ju, om något, helt uppåt väggarna. Jag tycker bara det finns en kandidat till båda dessa priser, det är Zlatan Ibrahimovic. Han är helt överlägset den, nu aktiva, största idrottsprofilen vi har och att han inte får bragdguldet och Jerringpriset är bara så väldigt fel! Hur i helvete kan man ranka en skidskytt som leder världscupen, okej, men fortfarande skidskytte, högre än en av världens bästa fotbollsspelare? Fotboll är ju som bekant världens största sport, Ibrahimovic spelar i det bästa laget i denna sport och han gör det ta mig fan med bravur. Han går in och avgör ett El Classicó och har redan gjort tio mål under sin debutsäsong. Dessutom så var han tidigare förra året med och tog sitt gamla lag Inter till ytterligare ett ligaguld och inte nog med det han vann även skytteligan. Som jag ser det är det ett hån mot Zlatan personligen att han inte får både Jerringpriset och SvDs Bragdguld. Det finns ingen aktiv svensk som ens nästan kan motsvara det som våran Zlatan Ibrahimovic gör, inte ens nästan.

    SvaraRadera
  5. Zlatan? Nä, då får det vara för mig.

    SvaraRadera
  6. Petter - hear hear!

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.