2010/01/23

The Death Match

"Vissa människor tror att fotboll är en fråga om liv och död. Jag tycker inte om den attityden. Jag kan försäkra dem om att det är mycket allvarligare än så."
Bill Shankly, Liverpool FC, 1981

FOTBOLLSHISTORIA. Året är 1942 och kriget rasar i världen. Nazi-tysklands våldsamma expansion har nått en bra bit in i Sovjetunionen och sovjetiska provinsen Ukraina får finna sig i att vara ockuperad. För Adolf Hitler är Sovjetunionen djävulen på jorden där man finner såväl bolsjeviker, slaver och judar - enligt honom raser underlägsna den ariska. Kriget mot Sovjetunionen skall därför bland annat en gång för alla bevisa att germanerna är jordens herrefolk och att alla andra bara har att underkasta sig över-makten.

I Kiev har fotbollen sedan början av 30-talet varit oerhörd populär och innan kriget hade stadens stolthet, Dynamo Kiev, varit ett av Sovjetunionens främsta lag. När Tyskland anföll Sovjetunionen rekryterades hela laget till Röda Armén, men merparten av dem hamnade i fångläger under den tyska anstormningen. Nu när fronten har dragit vidare har fångarna börjat släppas och invånarna försöker anpassa sig till de nya förhållandena. Bland annat sätts en lokal fotbollsliga upp och de kvarvarande medlemmarna i Dynamo Kiev bildar ett lag och anmäler sig. Man kallar sig FC Start.

FC Start visar sig vara totalt överlägsna och fullkomligt krossar alla andra lag. När man dessutom pulvriserar två lag ur ockupationsmakten, först ett ungerskt och sen ett rumänskt, börjar tyskarna bli oroliga över att ukrainarnas framfart skall gjuta mod bland lokalbefolkningen. Man beslutar att sätta samman ett tyskt dreamteam, kallat Flakelf, för att slå FC Start och därmed en gång för alla slå bort alla eventuella tankar om ett ukrainskt uppror.

Lagen möts och till tyskarnas stora förtret vinner FC Start med hela 5-1. Tyskarna begär omedelbart revansch och denna gången tänker de inte lämna något åt slumpen.

Tre dagar senare möts lagen på nytt på Stadion Zenit inför en månghövdad entusiastisk publik. En SS-soldat utses att agera domare och om någon klagat på att nån av våra rättskipare skulle agera partiskt häruppe i Allsvenskan så är det ingenting mot vad denne SS-man är mot Flakelf.

Matchen sparkas igång och det märks med en gång var domarens toleransnivå ligger för det tyska laget går hårdare in i närkamperna än Paul Scholes mot Håkan Mild utan att domaren anser sig behöva gå in och beivra. Flakelf tar rätt så omgående ledningen efter att ha gått så hårt fram mot FC Starts målvakt att han är helt groggy. Naturligtvis ser SS-soldaten med visselpipan inget regelbrott trots ukrainska protester och målet godkänns. FC Start får helt enkelt acceptera situationen och spela därefter och man gör det med framgång. Ukrainarna lyckas genom individuella prestationer såväl kvittera som ta ledningen och leder med 3-1 i halvtid.

När andra halvlek skall sparkas igång har tyskarna låtit placera beväpnade soldater längs med sidlinjen. Signalen kunde inte vara tydligare, men ukrainarna låter sig inte skrämmas och man spelar på som vanligt. I slutet av matchen, efter att vardera lag har gjort två mål under halvleken, får en av FC Starts backar bollen under kontroll på egen planhalva och han inleder en soloraid genom det tyska försvaret. Han dribblar av den ena efter den andra tyske spelaren och har till slut bara målvakten kvar som han rundar. Men trots att han har öppet mål väljer han inte att slå in bollen mellan stolparna, utan istället stannar han upp och lägger bollen precis på mållinjen. Han låter bollen ligga där nån sekund och sparkar sen bort bollen upp mot mittcirkeln igen. Flakelf, ockupationsmaktens crème de la crème, är totalförnedrat av dess påstådda Untermenschen och domaren väljer därför att blåsa av matchen fastän att klockan inte tickat 90 minuter. Det finns ingenting kvar att spela om.

FC Start vinner visserligen med 5-3, men just den biten är helt ointressant. Det är inte antalet mål som Flakelf fått i baken som är förnedrande utan snarare det mål som inte gjordes. Därefter hade det inte spelat nån roll om så Flakelf hade gjort 20 mål på tiden som återstod. De hade ändå stått i skuggan av det givna mål som FC Starts back "skonade" Flakelf från.


Nu är detta tyvärr
ingen lycklig historia för det modiga ukrainska laget. FC Starts öde är i efterhand oklart där några hävdar att spelarna fördes bort efter slutsignalen till en närliggande ravin och sköts. Andra påstår att Gestapo väntade en vecka på sin hämnd och sen lät arrestera FC Start anklagade för att vara sabotörer och kriminella. En av spelarna skulle då ha dött till följd av tortyren man utsattes för och resten skickats till arbetsläger varifrån endast ett fåtal av dem lyckats undkomma levande ifrån. Men sett ur ett historiskt perspektiv kunde deras öde vara precis vad som helst, för hur tyskarna än valde att hämnas händelserna på Stadion Zenit denna eftermiddag skulle det aldrig kunna radera ut att elva fotbollsspelare lyckades skaka nazisternas ideologi i dess grundvalar och det genom att INTE göra mål.

Fotnot: Det har visserligen diskuterats i efterhand om ovanstående händelser är helt sanna eller om de har slipats till av Sovjetunionens propagandamaskin för att svetsa samman en nation gentemot en fiende, men oavsett om allt är sant eller inte och fastän det inte ens handlar om IFK Göteborg så visst är det en fascinerande historia?

16 kommentarer:

  1. Agree. Helt sjukt att det bara är 70 år sen..

    SvaraRadera
  2. Världsklass, som vanligt Olof!
    Det är indeed en väldigt intressant historia, även om den är sann eller inte!

    SvaraRadera
  3. Bra, bra, bra!

    SvaraRadera
  4. Bra skrivet!

    SvaraRadera
  5. Otroligt intressant. Mer sånt här.

    SvaraRadera
  6. Mycket intressant och, som sagts tidigare, helt sjukt att det bara är runt 70 år sedan. Känns inte som att mänskligheten förändrats så mycket sedan dess tyvärr.

    Något för alla påstådda nazister i östeuropa att tänka på. De ansågs faktiskt vara underlägsna av den man som de säger sig hylla.

    SvaraRadera
  7. Det finns en mycket läsvärd bok som handlar om matchen och historien runt omkring:

    "Dödsmatchen - Fotboll i nazismens skugga" av Andy Dougan
    (ISBN 91-1-300881-1).

    Misstänker att bloggskribenten har hittat informationen där. ;-)

    Ska nog ta och läsa om den, det var länge sedan jag läste den senast.

    SvaraRadera
  8. Sir M: Den dök upp under min research, ja, men jag har inte läst den. Det finns en uppsjö återgivningar om denna händelse att ta del av, vilket ju inte är så konstigt i och med att den är vitt omtalad redan under sin tid.

    Sånt här intresserar mig. Jag har en idé om att skriva nåt slags miniserie där fotbollen hamnar i ett större sammanhang och där inte en matchs resultat är det intressanta utan vilka konsekvenser den fick sett ur ett världshistoriskt perspektiv.

    Det finns ett flertal exempel på sådana fotbollsmatcher, skyttegravsmatchen under juldagarna 1914 i Ingenmansland till exempel.

    SvaraRadera
  9. Olof, det låter som en strålande idé. Hade uppskattats!!

    SvaraRadera
  10. I Ukraina och delar av Ryssland är dessa spelare hjältar än i dag, och legenden har blivit starkare och större än spelarna i sig.

    SvaraRadera
  11. Hallå, eller? Nu är det öken på BB. Kan ni inte övergår till att bevaka försäsongen i stället? Cypernresan måste bli startskottet för BB att snacka Blåvitt och 2010. Historia i alla ära....

    SvaraRadera
  12. Bra, Olof! Intressant läsning och din idé är spännande, jag ser redan fram emot fler liknande episoder.

    SvaraRadera
  13. Inte direkt fotbollsrelaterat med det finns en ännu jävligare historia om den tyske mästaren i boxning, som råkade vara Romsk... (Johann Trollman)

    När han blev ifråntagen titeln p.g.a sin ras, färgade han håret blont inför sin sista match och vägrade slå tillbaka.

    läs själva.. det är fan så man börjar lipa.
    http://groups.yahoo.com/group/Roma_Holocaust/message/127

    SvaraRadera
  14. Som researchmaterial inför en eventuell artikelserie kan även rekommenderas: Fotbollskriget - Kapuscinski Ryszard. Handlar bland mycket annat om hur en fotbollslandskamp mellan El Salvador och Honduras urartar i fullt krig.

    SvaraRadera
  15. Jooo: Jepp, den matchen har jag haft i åtanke. Ett klockrent exempel på en match som fick helt andra konsekvenser än att något av laget råkade förlora.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.