2010/01/11

Paniken sprider sig i AIK - Elfsborg smyger mot guld?

SILLY SEASON. Som BaraBen.com berättade i går blev AIK:s stjärnback Jos Hooiveld klar för skotska Glasgow Celtic för drygt 15 miljoner kronor:
"Har ni hängt med i svängarna kring Jos Hooiveld eller? AIK får 15 miljoner (plus 3 eventuella klausulmiljoner) och Q3 skall ha mellan 50-67 procent. På detta har de ett SMS-lån på 7,7 miljoner (+1,5% ränta sedan 6 månader) vilket innebär att de får mellan 7-12 miljoner för Hooiveld. Av detta försvinner den största delen till lånet, resten äts antagligen upp av räntorna, pengar som skall till tidigare klubbar, skatt och så vidare.

AIK är fortfarande på ruinens brant - trots den största försäljningen sen Wilton."
Transfers av Ivàn Óbolo, Daniel Örlund, Markus Jonsson, Mikael Thorstensson och nu senast Jos Hooiveld gör att AIK-fansen tvingats se halva sitt guldlag försvinna, långt innan försäsongens träningsmatcher dragit igång. Samtidigt har guldkonkurrenterna IFK Göteborg och Elfsborg än så länge bibehållit sina trupper:

IFK Göteborg: Har förstärkt med mittfältaren Alexander Falsetas (Trollhättan), Pär Ericsson (Gais) och fått tillbaka landslagsmännen Robin Söder (U21) och Adam Johansson (A) från drygt halvårslånga skadeuppehåll. Får en enorm konkurrens med tanke på tillfrisknandet av etablerade spelare och bör stå tillsammans med Elfsborg som favoriter "på pappret". Dock var IFK Göteborg enbart en vinst från guldet 2009, vilket i kombination med spelarförstärkningarna lär skapa en medial guldfavorit på Kamratgården. Håller Blåvitt för favorittrycket?

Elfsborgs IF: Rutinerade mittbacken Teddy Lucic bestämde sig nyligen för att fortsätta ytterligare ett år och föreningen förhandlar om en övergång med förre landslagsmittfältaren Tobias Linderoth. Ständigt flyttaktuella trion Stefan Ishizaki, Anders Svensson och Emir Bajrami verkar dessutom stanna, vilket gör att Elfsborg står snäppet starkare i år - utan favorittrycket som Boråsarna hade på sig inför säsongen 2009. Smygläget kan inte bli mycket bättre.

I Solna försöker AIK-ledningen samtidigt att mana till lugn:
– Man kan välja hur man vill se det: antingen är man rädd och börjar tvivla. Eller så ser man det som en stor utmaning. Vilket jag gör, säger Mikael Stahre till Aftonbladet.

Ja, vad ska han annars säga? "Det här är skit, jag försöker bygga ett lag för Europa och så tvingas vi sälja halva laget för att vår ekonomi inte är stark nog att stå pall för trycket"? Nej, det skulle ju innebära ett totalt underkännande av AIK-ledningens arbete.

Men nu börjar AIK-fansen ifrågasätta vad som faktiskt händer med deras guldlag och det är tydligt att klubbens tränare är märkbart skakad av kritiken. Paniken sprider sig i AIK. Men kommer IFK Göteborg och Elfsborg att lyckas utnyttja situationen? Eller kan Malmö FF resa sig från askan och blanda sig i guldstriden? Frågorna är än så länge många.

30 kommentarer:

  1. "IFK Göteborg: Har förstärkt med..". Det återstår väl iofs att se om man har förstärkt med dessa köp, eller?

    SvaraRadera
  2. http://www.facebook.com/search/?q=alexander+faltsetas&init=quick#/photo.php?pid=1901105&op=1&o=global&view=global&subj=708057076&id=579588260&fbid=90980478260

    Vi har fått en tatuering artist i truppen!

    SvaraRadera
  3. johan a/ Vad försöker du att säga? Att spelarna är en försvagning av föreningen? Annars är det rätt normalt att man säger "förstärka" för nyförvärv din putlustige herre...

    SvaraRadera
  4. Celtic? Eller Rangers? Celtic? Ja, Celtic. Rangers? Nej

    SvaraRadera
  5. Dubbelmästare2010-01-11 12:58

    Panik? För att vi gör ett jätteklipp på en spelare som kom som Bosman, och det utan att fuska med skatter? Fortsätt grip efter halmstrån efter ert 2torsk9...

    SvaraRadera
  6. vektor: Jag bara kommenterar det faktum att det står att man "har förstärkt med", men att jag anser att man inte kan veta om det är förtärkningar eller inte i nuläget. Är det något kontigt med denna synpunkt eller? Givetvis fattar jag med att avsikten är att förstärka (eller bredda).

    SvaraRadera
  7. Dubbeldumhuvud - Grattis till er
    3:e mästerskapstitel. Seså, försvinn!

    SvaraRadera
  8. Deras idiottrupp hade inte lyckats i år ändå, även om den vore intakt. Så många dårar i ett och samma lag håller man bara ihop ett år innan konflikterna börjar. Starkt jobbat av Stahre under fjolåret dock.

    SvaraRadera
  9. Elfsborgs IF heter egentligen IF Elfsborg och Hooiveld är klar för Celtic. Gör om gör rätt!

    SvaraRadera
  10. Båjan ska också vara på väg bort. Han har tydligen större uppgifter framför sig och har bokat resa till norra Pakistan, samt sparat till helskägg.

    SvaraRadera
  11. Eller så kan man se det som att man försöker få stopp på den blödande ekonomin genom i ett nafs minska lönekostnaderna med ca 6-7 Mkr per år, plus att man kan bli kvitt det kortvariga lånet, eller som ni kallar SMS-lån. Kalla det vad ni vill, ni har ingen koll ändå. Baraben är på väg att bli det nya Pravda/aftonbladet/Sexpressen/Kvällsposten? Att stärka likviditeten är jävligt viktigt för samtliga klubbar, något som även är viktigt för IFK om ni missat det. Jag tror nämligen inte att ni är medvetna om vad Kassaflöde är. När ni läst på om detta så är det bara att återkomma, men jag kan ge er en ledtråd; Det är jävligt viktigt och det involverar tillgängliga monetära medel. Med tanke på att era kassaflöden blöder lika mycket som alla andra klubbars så bör även ni se över detta, liksom driften. Att förlita sig på spelartransfers är 'risky business'.

    SvaraRadera
  12. Dubbelmästare2010-01-11 13:32

    Anonym>>"Grattis till er
    3:e mästerskapstitel".

    Tredje? Inte undra på att det blir rättssak så fort göteborgare ska till att räkna...

    SvaraRadera
  13. Vill ni ha en bomb på vilka som har rödast siffror på sista raden i resultaträkningen för 2009? Min vilda gissning för just nu lyder... tata, inte Bajen, men väl IF Elfsborg... 10+ Mkr back ryktas det om.

    SvaraRadera
  14. Han menar antagligen er 3:e titel i "modern tid" (efter andra världskriget).

    SvaraRadera
  15. anonym 13.32:

    Blåvitts kassaflöde är inte lika negativt som AIKs. Därför är vi inte i lika akut behov av "tillgängliga monetära medel" dvs vi måste inte paniksälja våra nyckelspelare för att få in rena pengar. Förvisso är den ekonomiska klubben för samtliga Allsvenska klubbar dåligt, men AIKs situation i nuläget är extraordinär. Och det tycker vi är roligt.

    SvaraRadera
  16. Haha, att det så snabbt kom in så många gnagare som skrev så argt är ju bara ett kvitto på ett lyckat inlägg: Paniken sprider sig i AIK.

    SvaraRadera
  17. På något sätt får man ge aik cred för att dom väntar med att sälja sin mest tongivande försvarare och anfallare tills efter säsongen. Vi sålde våra dito mitt i och missade guldet pga det.

    Hade det varit omvänt hade jag varit glad nyss och oroad inför nästa säsong, vilket de flesta aik:are antagligen är.

    SvaraRadera
  18. Total allsvensk statistik:
    http://www.bornyellow.com/html/historia_statistik/allmanstatistik/svenskamastare.htm

    SvaraRadera
  19. Anonym>>Så att sälja en back för 18 miljoner EFTER tagen dubbel är alltså en "panikförsäljning"?

    Man lär sig något nytt varje dag.

    SvaraRadera
  20. anonym 14:07/ Ni har panik i era led, det är en annan sak än att det är en panikförsäljning. Hade Blåvitt blivit av med halva laget hade jag haft panik med, så det är inget att skämmas över...

    SvaraRadera
  21. Dubbelmästare2010-01-11 14:18

    Anonym 14:09>>"vi måste inte paniksälja våra nyckelspelare för att få in rena pengar"

    Svårt att misstolka. För övrigt har jag inte märkt av någon panik i övrigt heller. En hårdvinkling i Aftonbladet och några skitungars inlägg på GF är liksom inte representativt. För de flesta andra är det hyfsat uppenbart att AIK gjort en lysande affär med Celtic.

    Att Obolo, Jonsson och Örlund skulle försvinna har varit känt sen i somras. Torstensson? Knappast tongivande i guldlaget, minst sagt. Sen ska det givetvis in spelare (minst en brasse på ingång) också. Nej, ingen panik här, hur mycket än förra årets tvåa försöker projicera fram någon.

    SvaraRadera
  22. Ska vi inte ta o byta namn på bloggen till "bara ben på gary sundgren" eller nåt? verkar ju ändå som om majoriteten av alla besökare är galgar?

    Komiskt att så många andra lags supportrar verkar läsa bloggen. Det brusar upp så fort ett ont ord nämns :P

    SvaraRadera
  23. Blåvitt SM-Guld 2010!

    SvaraRadera
  24. Om vi får ha den trupp vi har idag utan försäljningar/skador så har vi bra chans att nå Europa league grupperna...vilket vore ett steg framåt för oss (i nuvarande situation). Dessutom lär vi ta Guldet i Sverige...sen försvinner alla tyvärr, så fär vi börja om. Ska bli ett roligt år nästa år....att ens svara råtterna som är inne här och försöker hävda att dom inte har panik är bara löjligt. Dom vet lika väl som resten av Sverige att dom är körda i år.

    SvaraRadera
  25. Anledningen till det tydligen "stora" antalet råttor (egentligen bara en bortkollrad dubbelmästare och nån till?) är att AIK inte har någon egen blogg...

    Panik är en överdrift, men jag har inget emot det! :P Till den anonyme råttan som hävdar sig veta typ allt om ajks ekonomi och värvningar:

    Den som tror sig veta allt är dåligt underrättad. Så det så.

    SvaraRadera
  26. Glöm inte KFF. De är alltid farliga. Särskilt när de kan smyga och slå ur underläge. De verkar helt bortglömda.

    SvaraRadera
  27. Jag håller med om att MFF kan bli farliga i år. Det känns lite som Spanien innan EM-vinsten, de kan inte misslyckas hur många gånger som helst med den truppen.

    SvaraRadera
  28. Dubbeldumhuvud - Grattis igen till er 3:e mästerskapstitel. Vad är det för jävla förortskommun du håller på? Ni är värdelösa trots att ni har sune, svff och tv4peppe som håller er om ryggen. Sug på er fantastiska bedrift likt bajen efter sin titel. Jag kan emellertid ge er att ni är det enda av de tre östlagen som inte dansar upp och ner mellan divisionerna.

    SvaraRadera
  29. Dubbelmästare2010-01-12 10:05

    Anonym>>Tredje IGEN? Ni kanske borde börja med matematik istället för Kal å Ada-historier i skolan nere i fiskeläget?

    Förortskommun? Som Mölndal då?

    TV4-Peppe? Antar att du menar difaren Peppe Eng. Sune hjälpte oss med att köra ekonomin i botten, tack så mycket. Förbundet ger oss 200 000 i böter om det är fel färg på kaffemuggarna, vilket stöd.

    AIK är så värdelösa att vi hade sammanlagt 5-1 på blåvitt förra året. Tänk om vi kunde få spela mot er varje match, vilket komfortabelt guld det skulle bli...

    SvaraRadera
  30. hehe
    Dubbeldumhuvud - Grattis igen IGEN till er 3:e mästerskapstitel.
    Tjeeeeena 91:an pilsnerbuskis. Japp, precis som Mölndal. F ö låter "guld" ..så kvällstidning. Du har rätt, ni slog oss 2009 men i övrigt är ni ingenting utöver att ni inte divisiondansar OCH även spelar på is... Kolla upp hur ofta svffsune låter oss möta er en helg hos er. Blåvitt en helg på gråsunda, nej nej, det går svff inte med på. Ständigt flyttade till vardagar är våra matcher mot er, 50 jävla mil bort till västfinland. (Förresten, arbetar alla fattiga nya EU-östeuropeiska hantverkare i ståååkhååålm?). Cupfinal hemma hos er och tillika svff.
    TV4peppe/postkodmiljonär/lets dance/stååkhåålm kör väl fortfarande lokala extra GULDsändningar när nu äntligen ett av deras lag vunnit. Chachachatåg på redaktionen med slipsen kring huvudet.
    Sedan undrar jag, och kanske även andra, VAD gör du här?

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.