2010/01/09

Ta med en filt - hjälp en ultras på din arena!

MODE. Fotbollsfans är ofta förknippade med kläder på olika sätt, tro det eller ej. Huliganer kallar vanliga supportrar för julgranar, vanliga supportrar kallar folk som klär sig som huliganer för dressers och vi som inte tillhör någon av kategorierna brukar mest klaga på att officiella supportershopen har bristande utbud av kläder för vanliga människor.

Det här med julgranar syftar på att många supportrar klär ut sig i sitt favoritlags färger, med matchtröjor, halsdukar och andra färgglada souvenirer. I grunden var begreppet negativt laddat och pekade smått hånfullt på att de som tillhörde "casual-kulturen" minsann kunde klä sig i desginerkläder, medan det med tiden blivit ett accepterat begrepp för "klacksupportrar" och används även av dessa för att beskriva sig själva.

Dressers är från början något som syftade, återigen rätt så föraktfullt, till att peka ut de personer som klädde sig som huliganer, men inte nödvändigtvis var just detta. Det finns otaliga varianter av klädstilar som är signifikativa för fotbollssupportrar och för varje år så blir kläderna mer definierade som olika slags uniformer för just de olika kategorierna av fans.

Men oavsett om du klär dig i Aquascutum eller Blåvittshopens t-shirtar så kan vi nog alla enas i vår oro för de ultras runt om Sverige som inte har råd med några kläder alls. Filmen här nedan är från ett kyligt Gamla Ullevi den 27 oktober 2009:



Som alla kan se så finns det dussintals fotbollsfans på svenska arenor som inte har möjlighet att skrapa ihop de nödvändiga medel som krävs för att klä sig efter det rådande klimatet. Pojkar, unga män och gubbar som tvingas stå utan tröjor, jackor eller andra värmande plagg - i ett närmast istidsliknande klimat. Det här är väldigt oroväckande, inte bara för den allmänna känslan för stil, utan för att dessa pojkar faktiskt kan bli sjuka av att stå ute i höstkylan.

Så för all mänsklig rättvisa och solidaritet, ser du en halvnaken supporter på Ullevi eller någon annan arena så erbjud honom en filt, en halsduk eller en flagga - att vira in sig i. Hjälp en ultras att hålla värmen och stärk det verbala stödet på din allsvenska arena!

48 kommentarer:

  1. så jävla klockrent, det ser så sjukt löjligt ut när folk börjar ta av sig sina t-shirtar...

    SvaraRadera
  2. HAHAHA dagens garv

    SvaraRadera
  3. Kände igen filmen , kommer från Young Fellows blogg där de tackar klacken. Och det var den 27/10 efter 2-2 mot Halmstad, sjukt kul

    http://youngfellows.blogg.se/2009/october/annu-ett-stort-tack-till-klacken-igen.html

    SvaraRadera
  4. hahahahahahha

    ps. fail!

    "Filmen här nedan är från ett kyligt Gamla Ullevi den 1 november 2009:"

    Film: IFK-HBK 27/10

    SvaraRadera
  5. Filmen nedan är INTE från 1 November. Filmen heter ju ''IFK-HBK 2-2 27/10-09 Göteborg är HETT''.

    SvaraRadera
  6. vänta bara tills de första ultras-småpojkarna kommer in och börjar skrika om att ni inte ska "dizzzzza" dem och sånt hahaha. sanna mina ord, de kommer snart!

    SvaraRadera
  7. hahaha fan va klAckrent

    SvaraRadera
  8. Oavsett vad man tycker om beteendet, detta är klack. Många olika med olika beteenden men en känsla. Kärleken till Blåvitt.'
    Jag är smart och förståndig, aldrig halvnäck i kylan. Men samtidigt jävligt tråkig. Gott sådan här badpojkar finns bland oss.

    SvaraRadera
  9. anonym 21:39/ Inte för att vara tyken, men vad fan vill du ha sagt? Förstår inte alls vad du försöker säga? Du är inte naken, men gillar folk som är nakna i klacken? Varför gillar du folk som är nakna i klacken?

    SvaraRadera
  10. Det var faktiskt inte så jävla kallt den kvällen, även om nån sorts tröja hade varit att rekommendera.

    SvaraRadera
  11. Nakna i klacken??
    "aldrig halvnäck i kylan."
    Va bråkar du om ??
    Han tar ju upp olika beteenden, inte nakenhet

    SvaraRadera
  12. En sak jag inte förstår är varför blåvitta supportrar/hemsidor ska skriva dåliga saker om vissa andra blåvitta supportrar/grupper. Alla är ju endå samma familj och håller på samma lag. Visst detta är ett skämt men endå. Jag kollar på blåvitta hemsidor där de står om till ex)Huliganerna Wisemen. Okej visst de är inte roligt med huliganer men om de hade kommit 5 st DFG alltså Djurgårdens huliganer och bara börjat slå på dig som dom gjorde på premiären med massa vanliga ifksupportrar. Så hade nog Wisemen kommit ditt och försökt hindrat dom. Då hade nog inte den personen varit så anti huliganism längre eftersom blåvitta supportrar hjälper varandra oavsett vad man är huligan,julgran,ultras så därför tycker jag de är fel att skriva skit om andra blåvitta supportrar hacka på gajsarna men hacka inte på andra blåvitta supportrar.
    Bara min åsikt

    SvaraRadera
  13. Det är väl ingen som har snackat skit om någon? Inte i artikeln i alla fall.

    IRONI med glimten i ögat skulle jag kalla det.

    SvaraRadera
  14. anonym 22:21/ Du är den som är problemet med fotbollssupportrar, du har huvudet för långt upp i ditt eget arsle för att kunna ta skämt, förstå vad som är ironi och sarkasm men i alla lägen ska gnälla på att det är så synd om dig och dina.

    SKÄRP DIG NU FÖR FAN, skäm inte ut fotbollsvärlden mer än du redan gör.

    HYSTERISKT ROLIG VINKEL PÅ BAR ÖVERKROPPS-"PROBLEMET" Frankie!

    SvaraRadera
  15. Ålands-Ängel2010-01-09 22:39

    anonym 22:21- Ditt språk visar att du är en rätt så ung grabb, "blåvitta" och så vidare. En dag när du växt upp kommer du förstå att det går att skämta med folk och att man per definition inte hatar människor för att man skojar med dem. Tills dess rekommenderar jag dig att inte läsa på BaraBen där underhållningen är vänd till vuxna.

    SvaraRadera
  16. anonym 22:21- Dina resonemang om huliganism är jätteroliga. Skriv gärna mer om det, jag gillar att skratta.

    SvaraRadera
  17. Grattis till nomineringen!

    SvaraRadera
  18. Ligger man under med 2-0 och kviterar till 2-2 då kan jag ju säga att då är man fan inte kall ;D

    SvaraRadera
  19. Så för all mänsklig rättvisa och solidaritet, ser du en halvnaken supporter på Ullevi eller någon annan arena så erbjud honom en filt, en halsduk eller en flagga - att vira in sig i. Hjälp en ultras att hålla värmen och stärk det verbala stödet på din allsvenska arena!

    citat från slutet av texten,... Ärdet så svårt att förstå eller tolka att detta är meningen att öka klackens styrka genom en enkel provocation av alla så kallade svenssons som sitter/står och klappar händer istället för att sjunga

    SvaraRadera
  20. Kanske kan vara läge att köpa ett gymkort till sparrisgänget också. Ser ju inte ut som om dem tränat för mycket iaf.

    SvaraRadera
  21. Personligen vill jag se lite könskvotering i Ultras.

    SvaraRadera
  22. Till ovan, vad fan har kroppsbyggnad med kärlek till IFK att göra?

    Att folk ständigt skall klaga på UG och alla dem andra fraktionerna som tar enorma tag för klacken under sin fritid för att göra det bättre för alla på läktarn. (OBS. detta tolkar jag INTE hur texten skriven av Frankie, men på många kommentarer på nätet).

    En för alla, alla för blåvitt. Var det inte så?

    SvaraRadera
  23. Att ta av sig tröjan är också ett sätt att visa glädje på...i detta fallet har vi precis kvitterat till 2-2 i en av året viktigaste matcher, man kan ju inte hoppa ner på sektionen under, utan då tar man av sig tröjan, i ett sätt att försöka få ut glädjen till max. har själv gjort det ett antal gånger...Frankie, gå du till ditt LS och håll dig där, homofob?

    SvaraRadera
  24. hahha klockrent, sluta nu alla muppar som skriver att bb dissar ultras här, detta e ju ironi, fattar man itne sånt så vet jag inte riktigt!fulaste e dock när vissa står med armarna i vädret å kör "höger upp" "vänster upp" i takt så, ser riktigt fult ut faktiskt haha

    SvaraRadera
  25. hahah så sköön tack frankie!

    IRROOOOOOONNNIIII på hög nivå

    SvaraRadera
  26. Avgå 22:31, 22:39 och 22:43. Förlöjligandet av andra är bara den moderna tidens censur. 22:21 du kan avgå också.

    SvaraRadera
  27. ålands ängel 22.39

    Hans språk behöver inte spegla hans ålder över huvud taget. Det är bara ett resonemang du kom med för att försöka trycka ner honom. Tror du på allvar att det inte finns äldre människor här i Sverige som inte har helt korrekt svenska i deras skrivande? Däremot så tror jag inte att du är särskilt gammal heller. Med tanke på att du hänger ut folk för deras språkkvalitéer och hänvisar till ord som "blåvitta". Jag kan inte riktigt se hur det kan vara fel att skriva "blåvitta" då man säger blåvitt och inte blåvit. Det är helt klart en definitions fråga från person till person i min mening hur det skall sägas.
    Kan även tillägga att hans grundtanke i det han skriver är betydligt mognare än din som hänvisar honom till att sluta läsa på baraben p.g.a. att han skriver dåligt och inte verkar vuxen. Jag kan inte säga att jag är särskilt vuxen, varken i beteende eller ålder, men ändå så uppskattar jag denna bloggen enormt mycket.

    Så som slutsats kan jag tipsa dig om att innan du försöker hänga ut någon, så gör det med lite baktanke så du slipper göra narr av dig själv.

    SvaraRadera
  28. De är ju inte första gången bb kör en armbåge i sidan på UG!

    Existerar ens bb på läktaren?

    SvaraRadera
  29. Anonym 01:00 Dom har ju sin banderoll till vänster om klacken så tror dom flesta sitter där. Den enda jag vet från BB som står i klacken är ju Smör men han skriver ju inte så mycket här nu för tiden.Sen tycker jag de är väldigt konstigt att dom kan skriva så mycket saker som rör klacken när dom inte ens står i den själva.

    SvaraRadera
  30. Jag visste att de var Djurgårdare!

    http://sandhamnstek.wordpress.com/2010/01/09/dif-lite-finare-lite-battre/

    SvaraRadera
  31. Asså det är la en sak att ta av sig tröjan i en match där det är riktigt jävla varmt ute. Men det är ju tämligen löjligt att ta av sig tröjan i varenda jävla match bara för att. Det ser ju inte direkt coolt ut (speciellt inte när det mest är spinkiga 17-åringar :P)

    SvaraRadera
  32. Anonym 21:30
    vänta bara tills de första ultras-småpojkarna kommer in och börjar skrika om att ni inte ska "dizzzzza" dem och sånt hahaha. sanna mina ord, de kommer snart!

    --------------------------

    Frågan är varför vi skulle ta det som en förolämpning överhuvudtaget när vilken idiot som helst kan se att det här är ren ironi.

    Jag fattar inte varför pajaser som du ska hålla på å klanka ner på dem som faktiskt gör nåt. Speciellt inte såna som ingår i den blåvita familjen.

    Många lägger ner en jävla massa tid på blåvitt, offrar skola till exempel, polare utanför blåvitt blir lidande.

    Jag är fruktansvärt trött på sånt här skitsnack.

    SvaraRadera
  33. Även om det är ironiskt är det fan sjukt att det här blottar-beteendet anses okej. Stå där och blotta överkroppar som inte ens är välbyggda kan ju göra vem som helst äcklad. Tycker Ultras ska rena upp i sina led och sätta på de här nötterna lite blåvita färget!

    SvaraRadera
  34. jag tyckte kommentaren om könskvotering var störtrolig, var det ingen annan som kunde se humorn i det?

    För övrigt är det här internhets på hög nivå, underbart att se!

    SvaraRadera
  35. Ironi eller inte, har man en överkropp som mr Burns gör man bäst i att behålla tygstycket på. Kom igen, vilka tror ni att ni lurar? Ni drar inte av er tröjan för att det blir för varmt eller för att ni vill få utlopp för eran gläjde, ni gör det för att ni tycker det ser "tufft" ut, men jag kan informera att ingen annan i klacken blir imponerad av att ha ett gäng vandrande pinnar klättrandes på räcket.

    SvaraRadera
  36. Anonym 00:58

    Helt rätt att man inte ska ge sig på andras språk här inne, men kan inte hålla med dig om att det är rätt grammatiskt att säga/skriva "blåvitta". Det är som om man skulle säga "IFKa" eller änglarnaa", typ.

    SvaraRadera
  37. anonym 00:42/ Som kallar mig för homofob och vill att jag ska stå på LS - fy fan vad pinsam du är.

    Om det inte går att skämta med folk i klacken, om ultras eller någon annan som tar åt sig står över det och är för bra för att tåla skämt - vad är det för fel på er då?

    Det tål att funderas på.

    Jag länkade min text till ett par ledande medlemmar i Ultras Göteborg på Facebook och fick SKRATT och pikar tillbaka som svar.

    Tänk på det, anonyma små internettroll, allt behöver inte vara så seriöst att man skiter på sig i varje andetag som inte alla gör som man tänkt sig. Lighten the fuck up och lär er tåla humor.

    SvaraRadera
  38. Hahahahahahaahhahaaha
    Så småbarnen förstår: LOL

    Tänk om dagens tonåringar varit med på fanzine-tiden på 90-talet, jävlar, de skulle sitta och gråta i fosterställning mest hela dagarna över alla som är så onda.

    SvaraRadera
  39. anonym 02:35/ Jag tycker inte ni ska skolka från någon skola för Blåvitt, det resulterar i att de flesta unga killar som verkar skriva till "stöd" för ultras på olika forum stavar som krattor. Det har även hänt att banderoller är felstavade och då har samma "det är från person till person att avgöra stavningen"-argument vädrats. Vilket är rätt stor humor i sig.

    Sen när en anonym mupp kallar Frankie för homofob och en annan anonym mupp kommer med den redan moderna klassikern:

    "Anonym sa...

    De är ju inte första gången bb kör en armbåge i sidan på UG!

    Existerar ens bb på läktaren?

    10/1/10 01:00"

    Så bevisas på något sätt exakt det som han killen i början av tråden sa, med sitt: "vänta bara tills fjortiz-ultras kommer in och börjar lipa", för ni är helt humorlösa och er generation verkar förväntar sig att alla ska stå och klappa er i ryggen, vad ni än gör, hur ni än bär er åt eller vad ni än säger (eller försöker skriva).

    Det finns många i de blåvita supporterleden som skulle vara i stort behov av en fet lavett för att vakna till liv från sin egen ignorans.

    Den enda grupp som kan konkurrera med BaraBen om antal personer på våra läktare är WM, om samtliga deras undergrupper räknas in. Tänk på det Ultras U18, eller vilka som nu sitter och spammar här i tråden, alla andra kompisgäng och "grupper" står inte och har identitetsproblem av typen "jag måste stå i bar överkropp och vifta med en bengal så att någon tycker jag är cool".

    Till sist, du som visar förakt för Levande Sittplats, fan vilken idiot du är. Förstår du det själv med? P A J A S.

    SvaraRadera
  40. Rolig text med/om lite hetta, men var ju svinkall om man jämför med kommentarerna. Harrejävlar vad kinkiga man kan vara.
    Personligen känns väl inte nakna överkroppar som nån trigger precis.

    SvaraRadera
  41. Vad spelar de för roll om man har bar överkropp eller ej??

    Om nu baraben är så många, varför syns dem inte?

    Nej jag är ingen fjortis från U-18 haha.. Bara allmänt undrande!

    SvaraRadera
  42. anonym 12:29/ För Baraben finns representerade på alla läktare från ståplats via sittplats till levande sittplats och kanske inte känner behovet av att stå tillsammans för att känna gruppbekräftelse? En av BaraBen-grupperna på sittplats har väl cirka 30 pers i en grupp, sedan är väl folk utspridda på alla möjliga läktare. Det är det logiska svaret på din fråga.

    När det kommer till bar överkropp så kanske du inser att det är skämt i den här bloggposten, eller du kanske ser det som ett grovt påhopp på dig? I så fall rekommenderar jag att du söker hjälp.

    SvaraRadera
  43. Franke din gamla homo, kom o ställ dig bland oss homofober på LS vi tar emot dig med öppna famnar ;)

    SvaraRadera
  44. snälla Frankie. visst är det ibland näst intill sorgligt när folk inte kan ta ett "litet skämt" men inte ska väl du, i din position, kränka dina egna läsare pga detta. Att skriva en skämtsam text om en grupp vars medlemmar inte skrattar åt och att sedan kalla de pinsamma i kommentarerna ser rätt dumt ut. avgå :)

    SvaraRadera
  45. vilken ramsa sjunger dom :)

    SvaraRadera
  46. Iggy pop.

    Varför skriver du så otrevligt?

    Jag tycker bara helt enkelt att om folk vill visa sin glädje genom att ta av sin tröja, ja låt dem då göra det!
    Jag fattar att de är ett skämt men folk som skrivit kommentarerna verkar tycka att de är obskyrt.

    Du behöver ju inte bli sur.

    Fan sen borde vi inte hålla på detta sättet, de skapar bara osämja som ni märker.Vi skall vara enade.

    SvaraRadera
  47. Rädda Ultras- Ditt bidrag gör skillnad! Hahahah!

    Haha härligt att höra alla kommentarer om hur tunna u18 är och vill ni hellre ha en välbyggd manskropp att titta på? Ett tips till er är att ställa er utanför sportlife nästa match om ni vill se välbyggda män.

    Ni som blir äcklade av alla sparrisar kan ju testa att kolla på matchen istället.

    Sköt er själva och skit i andra, står dom och sjunger och viftar med flaggor hela matcherna så får dom gärna klä sig i rosa kroppsstrumpor om dom vill.

    Skulle vilja påstå att varje medlem i U18 bidrar mer än alla er till stödet på läktarna(Dom sjunger och viftar med flaggor hela matchen och dom gör alla våra tifon) så kasta inte skit på dom för hur dom ser ut, kan inte tänka mig att nån av er var särskilt mycket biffigare i deras ålder.

    HÅLL ÖGONEN PÅ MATCHEN OCH SLUTA SPANA PÅ FISBLEKA SMÅKILLAR! ;)

    Pedofilvarning...

    SvaraRadera
  48. Ni som var på Blåvitt Bayern Munchén på Nya Ullevi måste väl ändå tyckt att det var lite fräckt när minst 100 tyska supportras stod i bar överkropp i 10 minus. Patetiska fanskap

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.