2009/05/22

Lyckad bojkott - och om bojkott som vapen

Lyckad bojkott. IFK Göteborgs supporterbojkott mot Gais-derbyt blev lyckad, och jag skall snart tala om varför. Själv var jag inledningsvis lite tveksam till bojkottplanerna, eftersom bojkott är ett vapen som skall användas med stor försiktighet. En bojkott riskerar att slå tillbaka på den som bojkottar. Om uppslutningen inte blir tillräckligt stor riskerar bojkotten att synliggöra den egna svagheten i stället för att bli ett tecken på styrka.

En bojkott kan ha två syften. För det första kan bojkotten vara en symbolhandling - den som bojkottar tycker att en företeelse är så moraliskt oacceptabel att man inte vill vara en del av den. Ur det perspektivet spelar det inte så stor roll vilka konsekvenserna blir av bojkotten - bojkotten är rätt i sig. För det andra kan bojkotten vara ett sätt att påverka och förändra. Den som utsätts för en bojkott skall känna av det och i förlängningen ändra sitt beteende. Ur det perspektivet är bojkotten rätt om den får konsekvenser.

Vi kan ta turistbojkotten mot Francos fascistiska Spanien i mitten av 1970-talet som exempel. Turisbojkotten lyckades med det första syftet - som en symbolhandling mot Francos politik fick den stor uppmärksamhet och bidrog till debatten om hur fascismen skulle bemötas. Däremot fick turistbojkotten få politiska konsekvenser. Bojkotten fick liten uppslutning och påverkade knappast Spaniens ekonomi eller Francos politiska ställning. (Jag använder detta exempel efter viss tvekan, eftersom jag inte vill ha några jämförelser mellan Gais och Franco...)

Derbybojkotten blev framgångsrik eftersom den uppfyllde båda dessa syften. Som symbolhandling fick bojkotten stor uppmärksamhet och väldigt många valde att bli delaktiga i bojkotten som moralisk handling. Bojkotten blev också framgångsrik i sina konsekvenser i det att ungefär en tredjedel av platserna på Gamla Ullevi gapade tomma. Media gav stor uppmärksamhet åt Gais höga biljettpriser och klubbens varumärke och kanske också ekonomi skadades. Förutsättningarna för att Gais ändrar sin prispolitik till nästa års derby måste betecknas som mycket goda (förutsatt att det blir något derby nästa år - Gais tabellposition börjar peka i en annan riktning...).

Så stärkta av denna framgångsrika aktion är det bara att tillägga: Mot SM-guld 2009!

Ulf Bjereld

32 kommentarer:

  1. Kan bara instämma även om det ett tag, samt från och till tenderade att mer bli en antigays sak av det hela. Och handen på hjärtat så halkade även jag in i den fällan några ggr.
    All heder åt BaraBen och Änglarna som höll fokus hela vägen.

    SvaraRadera
  2. http://www.fotbollsexpressen.se/Nyheter/1.1578446/olsson-i-dag-far-gais-sta-dar-med-skammens-rodnad

    Ha ha ha gajs var e ni i da
    Snyggt Hysén fick ge svar på tal med mål efter gajsklacken osmakligt låga nivå.
    Gajs ni behöver oss men vi behöver inte er.....

    SvaraRadera
  3. GAIS som förening saknar all värdegrund som ett seriöst fotbollslag i Sverige. Supporterskaran är marginell, organisationen klen och traditionen en myt. Ingen utanför dess kärnkrets tar laget på allvar. Dom liknar allt mer en klubb i klass med VF eller Torslanda. Göteborgsfotbollen hade mått bra av ett uttåg till Superettan för dom grön svarta. Sen är frågan om det inte bär vägen åt samma håll som en gång allsvenska Västra Frölunda... Åt helvete alltså.
    Låt oss hoppas på det, för alla oss som värnar om GBG fotbollen.

    SvaraRadera
  4. Respekt Uffe!=)

    SvaraRadera
  5. Tvärtom!
    Klart vi ska ha GAIS kvar med skäliga derby priser. Bra för Göteborg stad med flera lag i allsvenskan MEN vi borde ha haft en egen arena...

    SvaraRadera
  6. Stefan Alfelt i Aftonbladet uppmärksammar bojkotten. MEN dömer samtidigt ut arenan som "ett tomt skal". Intressant med tanke på vad man skriver om Danmark och pengar i senaste Offside.

    Har vi fått en otidsenlig arena som inte lockar sponosrer?

    SvaraRadera
  7. Var inte publiksiffran 13 442? Alltså var inte ens en tredjedel av platserna tomma...

    men men.

    SvaraRadera
  8. Vad ropade Gaisarna till Hysén?

    SvaraRadera
  9. Har vi fått en otidsenlig arena som inte lockar sponosrer?

    Jag vet inte om Alfeldt har förstått att det finns loger på arenan, då han verkade skriva om läktarplatser för sponsorer.

    Med tanke på att elfsborgs ekonomi har förbättrats sen de fick en ny arena, är jag ganska säker på att Blåvitts ekonomi kommer förbättrats med.

    SvaraRadera
  10. 13:48
    Något om att han var otrogen.

    SvaraRadera
  11. Lite utdragen debatt kan sagas, men om man ser bojkotten som lyckad, sa far man nog se det som en pyrrus seger. Uppropet om att ga pa Gefle istallet gav en publiksiffra pa 7000 askadare, sa om vi antar att dessa ar blavitts mest trogna anhangare och att de lyssnar blint pa Baraben/Anglarna och att bojkotten darfor fick 100% av sympatisorerna att stanna hemma sa motsvarar det en "teoretisk" publiksiffra kring 20000, vilket ar betydligt samre an derbyna pa Nya ullevi... Lag dartill att det var ungefar lika glest pa Gais klacklaktare (halvfull?) som pa blavitts nedre (ie den som marknadsfordes som klacklaktare) som var full till 75%(?) vilket gor att man kan argumentera for att publiksiffran inte kommit over 16-17k aven om "alla" blavita kopt biljetter pa sina sektioner... Sa vad har man vunnit? Man har visat alla sponsorer att kopkraften i allsvenskan ar ca 99kr (skillnaden mellan "acceptabelt" biljettpris och pris att bojkotta for).. Sa nar blavitt skall satta sig vid forhandlingsbordet med en bil leverator eller vad det nu ma vara... Vilken pitch skall de gora? "Vara supportrar vill inte betala mer and 250kr for att se oss, men om ni sponsrar oss med x miljoner sa kommer de kopa era produkter?" Vad tanker spelarna, skall jag skriva pa ett kontrakt nar jag vet att IFK maste sanka lonerna (iom att like-for-like sa maste blavitt ungefar dubbla priset pa Gamla for att ga +/- 0 mot att spela pa Nya (eller skall vi spela derbyn pa nya istallet?)? Osv osv... Jag skulle vilja havda att ni inte vunnit nagonting, ni har kanske blottlagt svagheten i svenskfotboll (det ar en generell trend att publiken sviker, blavitt har annu inte salt slut arenan (19000) trots premiar mot DIF och derby mot ois, stockholms derbyna har lagsta siffrorna pa aratal osv) vilket man forstas kunde havda var en illusion till att borja med - men effekten av bojkotten ar att IFK ar den klubb som associeras med svag ekonomi och far svarare att forhandla med sponsorer, spelare, TV bolag osv eftersom Blavitt fran och med nu kommer associeras med en publik utan nagon kommersiellt intressant kundgrupp... Grattis. Och nej, jag ar inte gaisare.

    SvaraRadera
  12. Vill bara påpeka till ovanstående inlägg att till DIF matchen var alla biljetter slut eftersom de var tvungna att ta bort platser pga säkerheten...

    kan vara så med Öis matchen med men vet ej.

    SvaraRadera
  13. "De som gapar efter mycket,
    mister ofta hela stycket" Supras

    "We want your money" Ultras

    SvaraRadera
  14. tokladdad inför matchen på måndag, hoppas på ett fullsatt Gamla, Krossa Malmö!

    SvaraRadera
  15. Bra skrivet... Mycket bra resultat av bojkotten. Krossa iff

    SvaraRadera
  16. Lyckat?
    Ptja, om man tycker att dödandet av ett klassiskt göteborgsderby är lyckat så visst.
    Själv anser jag som Blåvit att stan mår BRA av att två starka lag, både ekonomiskt och publikmässigt.
    Gais ser jag som enda utmanaren till Blåvitt och en match jag inte ville missa. Nu blev det som det blev, men jag är orolig för att det här är illa för göteborgsfotbollen på sikt.
    Hur många gaisare kommer vilja se höstderbyt och stödja oss med pengar?
    Visst, ni kanske skiter i det och anser att vi fyller arenan ändå.
    Men jag vill ha två starka klackar, en grym atmosfär och glödheta göteborgsderbyn utsålda sen veckor tillbaka.

    Känner ju verkligen inte att den här bojkotten har bidragit till det, därför stödde jag den aldrig.

    SvaraRadera
  17. Concrete and clay2009-05-22 16:35

    Visst, några gajsare kanske väljer att inte gå på matchen i någon missriktad stolthet. Faktum är dock att även många gajsare uttryck missnöje över de egna priserna, bland annat supporterklubben Makrillarna idag. Hemmaklackläktaren gapade halvtom igår och det tror jag beror på att många inte ansåg sig ha råd att gå på matchen. När priserna i höst är betydligt mer humana kommer det bli ett jävla tryck. Alla blåvita som bojkottade igår kommer att gå, och många evenemangare oavsett lagtillhörighet kommer också känna ett sug efter att få gå på ett riktigt derby utan att göra av med hela semesterkassan på köpet.

    Summan av kardemumman är att höstderbyt kommer bli fullsatt. Betänk att det räcker med att locka bara ca 2/3 av den publiken som gick på derby förra säsongen. Med en prisnivå som faktiskt speglar produkten skall det inte vara något som helst problem.

    Om vi lockar över 15000 mot Malmö på måndag, vilket det pekar på att det kan bli vid fint väder skall det nog inte vara några problem att få fullsatt mot pajsarna oavsett vad.

    Bra jobbat alla inblandade som gjorde bojkotten till den fulländade succé det blev!

    SvaraRadera
  18. Förstår mig inte på folk som vill ha GAIS kvar, det finns bara ett lag som gäller och då är det skitsamma om det blir atmosfär under ett derby max 1-2ggr på ett år!

    Själv hoppas jag på GAIS ruttnar bort och upphör, gynnar IFk på sikt!

    SvaraRadera
  19. Ärkeängeln2009-05-22 17:20

    Jag tycker alla lag kan dra åt helvete utan blåvitt! Jag skiter i om det blir tryck och atmosfär.. Blåvitt är det enda laget i sverige! Blåvitt borde bilda en egen liga! "Blåvittligan" där alla blåvitts lag skulle spela mot varandra. Det skulle va så skoj att se p93:orna spela match mot a-laget osv. Fatta dom kommer få spöö!! HATA HATA HATA!!! Gaisare e bögar!! Sitt sitt sitt!!! Den som inte hoppar e Gaysare..

    SvaraRadera
  20. Fan de e väl gött som fan med derby eller? Jag gick inte heller på matchen igår pga. priserna, men sluta upp för fan!

    SvaraRadera
  21. jag håller med om att det är taskigt mot franco att jämföra honom med gais.

    SvaraRadera
  22. Ärkeängeln:

    Haha, grattis du har lyckats författa den kanske mest förvirrade kommentaren någonsin på baraben (alla gajsare är utom tävlan). Bra jobbat!

    SvaraRadera
  23. Gött med en ängel på Statsvetenskapliga! Mest gaisare där annars är känslan..

    SvaraRadera
  24. anonym ovan:

    Tror du? Möjligen på sociologiska instutitionen. På statsvet är det nog mest blåvita och möjligen en och annan bortkommen öisare samt eventuellt lite snoriga gaisare på a-kurserna.

    Ulf: Otroligt bra krönika!

    SvaraRadera
  25. Skulle vara tråkigt om derbyna försvann. tänk bara på de mot öIS i början av 2000-talet. 40.000, sol och många mål.

    Och inte att glömma en jävla skön stämning på stan med blandat folk på krogarna.

    SvaraRadera
  26. kul grej

    http://fotbollskanalen.se/1.1010477/2009/05/22/fakta_biljettpriserna_i_allsvenskan

    Gajs biljetterna är dyrast :-)

    SvaraRadera
  27. Anonym 18:52.
    Jag har stött på en del b-kursare med gaissympatier också får jag dessvärre säga, öisare finns bara på Handels.

    SvaraRadera
  28. Ärkeängeln2009-05-22 20:29

    Vad var det som var lyckat med bojkotten, förutom att vi fick visa vårt GAIS-hat? Sannolikt många änglar som rev sina biljetter, detta tillsammans med GAIS högre biljettpriser, gav säkert GAIS lika stora intäkter som vi får i vårat derby.

    SvaraRadera
  29. Lyckad bojkott? Nej verkligen inte. Änglarna och rakade ben får nog tänka om nästa gång.
    Att ni plast supportrar inte vill stötta erat lag är ju ganska uppenbart.
    Kul att spela biljard? Hela sverige skrattar.

    SvaraRadera
  30. På tal om gaisare på olika delar av GU, finns det någon äkta Gaislogiker? Jag tror mig veta att en av författarna till standardverket Mathematics handbook är väldigt blåvitt, ingen gaismatte där inte.

    SvaraRadera
  31. Beta menade jag, men det fattade väl alla här innne?

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.