2010/03/04

Offside:s chefredaktörer svarar på kritikerstormen

DEBATT/GÄSTKRÖNIKA. BaraBen.com välkomnar gästkrönikor från er läsare och supportrar. Ibland från ett okänt namn, ibland en fotbollsprofil, ibland en anonym person. Vill du dela med dig av dina åsikter till BaraBens tiotusentals läsare så mejla in ditt material till oss. I dag svarar Offsides chefredaktörer Henrik Ystén och Tobias Regnell på kritiken mot artikeln "Störst i Sverige", ur Offside #2, 2010:

Ärade Bara Benare!

Offsides undersökning ”Störst i Sverige” har lett till ilska i de blåvita leden. Något annat var väl heller inte att vänta med tanke på slutresultatet. Vi ska förklara hur vi räknat och resonerat (och vänder oss i första hand till dem som läst tidningen, resten går på hörsägen och saknar den samlade bilden).

För det första: Avsikten var inte att utse BÄST i Sverige (då är det bara att titta på senaste SM-guld eller Maratontabell) utan STÖRST i Sverige. Vi ville mäta bredare genom att även ta in publiksiffror, spelare som vunnit Guldbollen och deltagit i landslagsmästerskap, omsättning mm, mm. Vi valde alltså kategorier, avgränsningar och poängsystem innan vi började ta fram fakta – faktum är att vi själva inte visste hur undersökningen skulle sluta förrän den allra sista tabellen var sammanräknad.

De kraftfullaste invändningarna mot Offsides undersökning är som vi ser det två:
1/ Vi har angett 15 SM-guld på IFK Göteborg. Kritikerna hävdar 18 – vilket skulle gett IFK Göteborg segern i avdelningen ”Nationella meriter”, och därmed segern totalt. Anledningen till skillnaden är att Offside börjar med Allsvenskans start 1924, Blåvitt har tre SM-guld innan dess. Att vi inte tar med de tidiga SM-titlarna beror främst på att dessa utslagsturneringar vissa år bara accepterade lag från Stockholm och Göteborg. För övrigt har Öis 11 SM-guld från de här tidiga åren…
2/ En invändning som vi faktiskt inte fått – men som vi kan leverera själva – är att en knapp seger i t ex kategorin ”Publik” (AIK snittar på 150 pers mer än IFK Göteborg) ger lika stor effekt som IFK Göteborgs storseger i ”Internationella meriter”. Vi tyckte att detta var bästa sättet att mäta: ett Sella-mål i 93:e minuten mot Gais ger trots allt samma tre poäng som 6-0 mot Djurgården.

För sakens skull har vår statistiker Tim Nielsen ändå räknat om tabellerna genom att sätta bästanoteringen i varje kategori till 100 och därefter dela ut poäng till övriga lag efter deras resultat i förhållande till bästanoteringen (hänger ni med…). Då blir resultatet som nedan (kolla till exempel skillnaden på ovannämnda ”Publik” och ”Internationella Meriter”).


Tronskifte således (Grattis!) – men i övrigt samma ordning på topp sex-listan – och med AIK på betydligt större avstånd från toppduon.
Självklart går det att välja ut andra kategorier och beräkningsgrunder än de vi gjorde, men hur man än räknar är det ställt utom varje tvivel att svensk klubbfotboll har dominerats av två jämspelta giganter. Det finns ingen absolut sanning och det är väl tjusningen – vi har helt enkelt bidragit med massor av ny ammunition till pubdiskussionerna före och efter match.

Till sist: Raka svar på välformulerad kritik från Bara Ben-Hannes.

Nationella meriter: Visst, de tidiga gulden kan premieras men knappast lika högt som de allsvenska och då räcker ändå inte IFK:s meriter till. Vi kunde givetvis också använt en annan poängskala än 5-3-2-1 men vi måste ju använda någon. Vi har ju byggt in en viss bonus för en förstaplats.
Internationella meriter: En vinst är en vinst – absolut. Men ser ni helst IFK Göteborg i CL-final eller som segrare i Europa League? Bortsett från allt – IFK har självklart också fått dubbla poäng för sina Mästarcupframgångar och IFK vinner som sagt kategorin.

Spetskompetens: Påståendet om den oskrivna regeln om multipla guldbollar stämmer inte. Bosse Larsson fick sin andra guldboll redan 1973. Saken är den att det aldrig tidigare funnits en sådan ensam dominerande spelare som Zlatan, inte ens Torbjörn. Ska MFF tillgodoräkna sig Zlatans framgångar när han spelat i proffsklubb? Ja, i det här sammanhanget eftersom MFF-are alltid kommer att skryta, prata och drömma om Zlatan på samma sätt som IFK-are gör med Torbjörn.
Trend: MFF:s och AIK:s besök i Superettan finns inräknade i deras placeringspoäng. Att inga klubbar fick med sina Superettan-år i omsättning och publik beror främst på att det är nästan omöjligt att få fram heltäckande uppgifter där för klubbar längre ner i tabellen (som varit länge i lägre divisioner). Även om vi räknat med AIK:s och MFF:s Superettan-år hade tabellen inte förändrats.

Det var allt. Offsideredaktionen kommer att flanera längs Avenyn med rak rygg och gott samvete även 2010. Vi skickar vidare alla uppsagda prenumerationer till vårt prenumeranthanteringsföretag, och hoppas att ni som fortfarande vill följa med oss i alla fall gillade den stora Stefan Selakovic-intervjun som ligger direkt efter våra 20 hatade ”Störst i Sverige”-sidor.

Vänliga hälsningar,

Henrik Ystén och Tobias Regnell, Offside-chefredaktörer.

68 kommentarer:

  1. Håller inte med om resultatet, men stora portioner grädde till herrarna Chefredaktörer med ett snabbt, fair, snyggt och rakt svar!

    Till skillnad från vissa andra medier (läs: GP och "ledarskribenten").

    Vi är Blåvitt, störst, bäst, flest och mest i Sverige! =)

    SvaraRadera
  2. Att de som gjorde artikel är skåningar ala tre, hur värderas det då i förhållande till Mffs toppplats?

    SvaraRadera
  3. Hahaha, fantastiskt stort av er att kommentera era tabeller här på BB, hatten av! Jag är personligen lite skeptisk till Trend-kategorin, men det är väl bara att bita ihop. Offside-prenumerationen kommer inte sägas upp på grund av ett simpelt olycksfall i arbetet (som jag väljer att se det som).

    SvaraRadera
  4. Bra att ni svarar! Men Torbjörn spelade ju som bäst i IFK, Zlatan som bäst i Barcelona...lite skillnad då om IFK:are slår sig för bröstet?

    SvaraRadera
  5. Håller inte heller med;
    anser dock att det är stort av Offside att svara på kritiken.

    SvaraRadera
  6. Jag vill också ge beröm till Offside för ett snabbt och rakt svar, även om jag fortfarande är lite förvirrad över sammanställningen.

    PS: Artikeln om Sella var mycket bra! Tack för den!

    SvaraRadera
  7. Fan, Blåvitt är mesta mästare, leder maratontabellen både totalt och för 00-talet och har gjort överlägset störst avtryck ute i Europa (enligt den där listan som kom förmån vecka sen). Blåvitt har flest anhängare ute i landet och har tredje bäst publiksnitt, bra ekonomi, stort bidrag till U21-landslaget och en grym U-trupp. Vi är de mesta, flesta, bästa och nästa mästarna. Jag väntar med spänning på korrigeringen av dessa faktafel i nästa nummer av Offside!

    Stort att bemöta kritiken, grymt repportage om Sella och rakt igenom kvalitet i magasinet (frånsett vissa snedsteg då...)

    SvaraRadera
  8. Anonym 11:59
    Kunde inte sagt det bättre själv!

    SvaraRadera
  9. Anonym 11:59//

    Word!

    SvaraRadera
  10. All heder åt offsidegubbarna, snabbt rakt och står för sin sak..

    SvaraRadera
  11. Ska man ta bort alla liverpools meriter också efter att Premier League skapades eller? Haha.

    SvaraRadera
  12. Håller också med "Anonym 11:59".

    Om man nu ska räkna publiksnitt under rubriken "trend" borde väll ändå bortasnittet också räknas med? Utan att veta säkert så utgår jag från att blåvitt hade vunnit om man räknade så. :)

    Fint av er att skicka ett så snabbt svar och välformulerat svar!

    SvaraRadera
  13. Blåvitt upp i topp och AIK ner en bit... Ordningen återställd! =)

    SvaraRadera
  14. Jag är så glad att det är Malmö som är huvudkonkurrenten och inte AIK. Malmös fans respekterar jag!

    SvaraRadera
  15. Angående "En vinst är en vinst – absolut. Men ser ni helst IFK Göteborg i CL-final eller som segrare i Europa League? "

    Att över huvud taget jämföra dåtidens uefa cup med dåvarande mästercupen är skrattretande. Skillnaden var inte alls speciellt stor och om man vann uefa cupen kunde man titulera sig bäst i Europa utan att få några mothugg.
    Europaleague kontra CL är en enorm skillnad idag, EL är en liga för sämre lag medan CL är de rikaste, bästa. Man saknar både saklig kunskap och en historisk inblick om man jämför dessa.

    SvaraRadera
  16. Offside är en riktigt bra tidning och dom har min fulla respekt även om dom kanske gjorde ett misstag i denna artikeln. Stort av dom att gå ut med en förklaring dock istället för att börja smutskasta som en viss tidning brukar göra HOST GP

    SvaraRadera
  17. Offside fortsätter ändå att leverera trots sina snedsteg, imponerande att lilla Sverige har ett sådant bra fotbollsmagasin!

    SvaraRadera
  18. Nu släpper vi den där listan och kör över sorkarna så det ryker!

    SORKMANGEL!

    SvaraRadera
  19. På länken anser två välkända offside-medarbetare (en bajare och en skåning) att IFK blivit förfördelat. Så det finns oenigheter inom Offside också.

    http://trehornorstraff.wordpress.com/2010/02/27/offside-hade-fel/#comments

    SvaraRadera
  20. Heder åt Offsidegubbarna att så snabbt och tydligt gå i svaromål.

    SvaraRadera
  21. Nu har jag inte läst hela artikeln än i offside så jag ska inte kommentera den. Dock tycker jag det är löjligt om det stämmer att flera IFKare har sagt upp sin prenumeration bara för att man inte håller med om en artikel i en för övrigt grym tidning.

    SvaraRadera
  22. hatten av till er, tänk om hon kossan på gp oxo kunde bemöta kritik på detta trevliga sätt istället för att förlöjliga allt som har med fotboll och suportrar att göra.


    Gillar eran tidning skarpt och kommer att fortsätta köpa den fastän jag tycker att ranking suger :)

    Vi e bäst så enkelt e det ;)

    //D-Day

    SvaraRadera
  23. Fantastisk tid vi lever i med en sådan här direkt dialog mellan tidning och läsare. Arga insändarnas tid är förbi.

    SvaraRadera
  24. Att Malmö skulle vara en större klubb än Blåvitt tror jag inte ens att en Malmöit skulle hålla med om.
    Visst kan man väga in en massa andra faktorer som publiksnitt mm.
    Att räkna in svenska cupen en turnering som fortfarande bortprioriteras av vissa allsvenska lag kan jag inte förstå.
    Åker man ned på kontinenten och frågar ngn fotbollsintresserad om svensk fotboll så hade jag blivit väldigt förvånad om personen ens hört talas om Malmö.

    Men va fan. Varför bryr vi oss alls.

    SvaraRadera
  25. Jag håller helt med alla här, förutom det där med att vi har flest anhängare ute i landet. Tyvärr tror jag att vi "bara" har flest sympatisörer, oinsatta sådana, värvade under 80- och kanske 90-talet. Rena fans är jag väldigt tveksam till om vi har flest ute i landet, de där gnagarna är stora ute i mindre städer med låg bildningsnivå och hög ungdomsbrottslighet.

    SvaraRadera
  26. New Cult King2010-03-04 14:12

    Anonym 4/3/10 11:59:
    Jag tror vi leder totala maratontabellen, OCH de från -80 -90 och 00-talen om jag inte minns helt fel.
    11 smguld under dessa 30 år mot MFF AIK och DIF som alla har 3 var.
    Jag tycker inte det är så mkt att diskutera.
    Nu kommer jag in på områden där jag villigt kan erkänna mig ha mkt dålig koll, men Malmö får väl anses vara dominanten under de 30 åren innan 80talet.
    Vill man argumentera om smguldens betydelse under perioden före 1924 eller vad fan det nu är som vart uppe till diskussion, så tycker jag man lika gärna kan fundera på om vilket som väger tyngst av de senaste 30 åren, eller de 30 innan dess.

    SvaraRadera
  27. "om man vann uefa cupen kunde man titulera sig bäst i Europa utan att få några mothugg"

    När trean från skotska ligan får stryk av tvåan i allsvenskan i en förlorarturnering blir inte segraren bäst i europa.

    SvaraRadera
  28. krädd till offside som faktiskt svarar på baraben kritiken! big up!

    kanske fortsätter köpa offside trots allt då...

    SvaraRadera
  29. Tack för svar Offside!

    Nu kan vi väl lägga detta åt sidan. Att vi änglar faktiskt anser och känner oss störst är väl ändå det viktiga i slutändan?

    SvaraRadera
  30. Robert:

    Jag tror det var ett skämt från Offsides sida med att folk hade börjat säga upp sina prenumerationer. Och de syftade antagligen på i våras när folk började säga upp sig från GP efter deras lilla storhetsvansinne.

    Tack för det snabba och raka svaret till oss frågande Änglar Offside!

    SvaraRadera
  31. Mycket bra svar från offsideredaktionen.
    Varför ska vi gnälla på deras sammanställning?
    Se till att vi börjar vinna igen så kommer vi hamna överst rätt fort. Råttorna och danskarna ska sättas på plats med resultat istället för gnäll.

    SvaraRadera
  32. Tycker det var raka och bra svar. bra offside

    SvaraRadera
  33. Bra svar! Tack :-)
    Henrik

    SvaraRadera
  34. Avdelning hur man möter en kritikerstorm utan pudel med ansiktet i behåll.

    SvaraRadera
  35. "När trean från skotska ligan får stryk av tvåan i allsvenskan i en förlorarturnering blir inte segraren bäst i europa."

    Dundees besegrar Barcelona, Mönchengladbach, Lens. IFK besegrar Inter, Tirol, Gent. Oavsett vad klubbarna hette så besegrade dem några av Europas främsta klubbar. Faktum kvarstår att vinna EL idag går inte att jämföra med att vinna Uefa cupen varken 82, 87. Herregud....

    1982 Hamburg möter IFK. Hamburg är obesegrade från jan 82- jan 83 vilket fortfarande är rekordet i Bundesliga. Att inte kalla Hamburg ett av Europas bästa lag för tiden är pinsamt.

    SvaraRadera
  36. Dessutom till anonym som hävdade att Uefa cupen var en förlorarliga.

    Läs på din historia!!!!!!!!
    "1980 spelar Hamburger SV för första gången final i Europacupen för mästarlag men förlorar mot Nottingham Forest. 1982 är man återigen i en europeisk cupfinal men förlorar överraskande mot IFK Göteborg. 1983 kan inget stoppa Hamburger SV, utan laget går hela vägen i mästarcupen, det som numera kallas för Champions League."

    SvaraRadera
  37. Ankdamm.. Nästa guld är det som gäller.

    SvaraRadera
  38. Nu har inte jag läst artikeln men våran 3:e plats i CL 1992 borde inte den också vara inräknad?

    //Mattias

    SvaraRadera
  39. Offside-prenumerant (fortfarande)2010-03-04 16:09

    Varför var inte Offside-redaktionen tydligre med vem som är BÄST i Sverige?

    Eller var det för uppenbart att Blåvitt skulle krossa alla andra där?

    SvaraRadera
  40. "1983 kan inget stoppa Hamburger SV, utan laget går hela vägen i mästarcupen, det som numera kallas för Champions League."

    Jag rankar också mästarcupen högre än uefacupen.

    SvaraRadera
  41. Bra gjort av er på Offside som trots allt svarar på kritiken.

    Men jag kan tycka att ni måste se en viss skillnad på Zlatan och Torbjörn. Som någon sa innan Torbjörn spelade som bäst i IFK medans Zlatan spelar som bäst i Inter/Barcelona. Guldbolls poängen borde isf ge poäng när spelaren spelar i laget. Men skit samma man får väl hoppas på en ny liknande gemförelse som är mer seriös en någon Kalle Anka rankning

    SvaraRadera
  42. Bra med välformulerat svar från Offsidegubbsen. Dock tror jag inte att de själva på riktigt tycker att skillnaden är lika liten idag mellan CL och Europa League som den var då mellan Mästar- och UEFA-cupen.

    De är ju (liksom jag själv) inte purunga och vet att så inte är fallet.

    I övrigt tycker som många andra att tidningen är grymt bra.

    SvaraRadera
  43. Mycket bra att ni svarade men vad hade ni rök när ni satte upp kategorier och poängbedömning? Fullkoligt korkad artikel i tidningen. Ni tar inte hänsyn till att Blåvitt har flest fans i Sverige... Varför? Pinsamt!

    SvaraRadera
  44. vore väll totalt ointressant att göra en ranking som kommer fram till det alla redan vet... då knåpar man ihop en ny ranking med godtyckliga kategorier tills man kommer fram till något annat. samma anledning som vissa kvällstidningar överanvänder chock-kupp osv. provocera och skapa intresse/reaktion. det är ju fan "Driva tidning 1.0.1" typ. synd bara att den fina tidningen offside börjat med sånt. men men se det som en rolig grej å gå vidare. blåvitt är ju störst/bäst och offside är en bra tidning

    SvaraRadera
  45. Blåvitt är störst inget snack, vi är ju folkets lag. offside är 3 meter offside...

    SvaraRadera
  46. Fine och dandy med ett svar på kritiken, en eloge för det. men att fortfarande envisas med att en andra plats i EC 79 skulle vara mer värt än 2 st UC titlar strax därefter blir ju bara löjligt. Skillnaden mellan dåvarande EC och UC är inte på långa väger så stor som CL kontra EL är idag!
    Det retar mig till vansinne att sk experter på offside inte förstår det. En stor del anssende är tappat och kommer aldrig tillbaka i mina ögon efter en sådan miss.
    Detsamma kan sägas om poäng systemet när det gäller nationella meriter.
    Faktum kvarstår att det är förbaskat mycket svårare att vinna än att lyckas med en iof hedrande andra plats.

    Nej det håller liksom bara inte.

    SvaraRadera
  47. Enda invändningen från mig är att jämföra uefa cupens storhet 82 med EL idag. I övrigt tycker jag att det är riktigt stort av Offside att bemöta kritiken såhär, vet inte någon annan tidning som skulle ha gjort det samma och jag hade inte förväntat mig att det skulle hända dessutom. Men ibland är det lätt att glömma varför offside är sveriges bästa fotbollstidning.

    SvaraRadera
  48. När det gäller godtyckliga kategorier är väl publik i det närmaste löjligt. Det är kanonbra med mycket publik osv men det visar bara popularitet och är ganska så styrt till vilka som kan ta sig till en match snarare än det egentliga antalet i ett land tex.

    Ska man ändå envisas med det kan man likaväl ta med hur känt ett lag är i Europa och där kan vi nog vara ganska ense om vilket lag som är störst från inte bara Sverige utan antagligen hela norden, kan dock tänka mig ett visst norskt lag är relativt känt med sin medverkan i CL så många ggr.

    SvaraRadera
  49. Äsch man får väl ha vilka kategorier man vill. Själv tycker jag det låter helt tokigt att blåvitt - som hade såna enorma internationella framgångar under 90talet - inte skulle vara störst i Sverige. Men alla får väl ha sin åsikt.

    SvaraRadera
  50. Ett synnerligen galet snedsteg av Offisde redaktionen detta. Hur tänkte de där? Låt vara att det är en liten lista men hur kom man fram till vilka kriterier som skulle vara med? Varför kom exempelvis inte dessa med för?

    1. Godast korv på arenan?
    2. Högst gräs?
    3: Flest vakter med batong
    4: Flest bakåtpassningar?
    5: Flest ribbträffar?

    Det enda sättet för att få fram att malmö är bättre, eller om man ska använda formuleringen större,än blåvitt är om man gör en lista som uteslutande räknar ut hur många halvdanskar det varit i lagen. Då lyfter jag på hatten och utbrister ett stort grattis till Malmö.

    SvaraRadera
  51. Tackar till Offside för svaret!

    Jag håller absolut inte med om allt som ni skriver, men det är trevligt att ni svarar.

    Artikeln om Sella var mycket bra, så ett stort tack för den.

    SvaraRadera
  52. Torbjörn sodomerade Barcelona på egen hand när han spelade i Blåvitt. Om man köper att Z är större än Totte fattar jag fortfarande inte riktigt varför MFF skall anses vara en större klubb för att Zlatan spelade där en superettasäsong.

    Jaja, Offside är bra och att skriva en artikel som mynnar ut i att Blåvitt är störst och bäst hade ju inte haft något större nyhetsvärde.

    SvaraRadera
  53. Blåvitt är och kommer alltid vara störst. Offside å sin sida är Sveriges bästa magasin alla kategorier.

    BB är i sin tur Sveriges bästa blogg.

    Tack alla från er på BB till redaktionen för Offside och alla på KG och inte minst till fans på GU för att ni gör mitt fotbollsliv fantastiskt.

    SvaraRadera
  54. "Att vi inte tar med de tidiga SM-titlarna beror främst på att dessa utslagsturneringar vissa år bara accepterade lag från Stockholm och Göteborg."


    Det där e ju bara skitsnack det var ju vist lag från andra delar av Sverige de åren men ni kanske har blandat i hopp det med svenska serien där bara lag från södra Sverige med. Gör om gör rätt.

    SvaraRadera
  55. Fan vilka platta jämförelser från Offsides sida, riktigt låg trovärdighet när man värderar en final i ett rakt cupspel från 70-talet så högt.
    Alla turneringar på den tiden hade en högre grad av chans, se bara på hur Dundee Utd (!) tog sig ända till final i UEFA 87.

    Nej Blåvitts Champions Leaugue-härjande på 90-talet är mycket större prestationer. Att vinna en grupp bestående av Barcelona, Man Utd och Galatasaray, det är den största prestation ett svenskt lag gjort internationellt.

    SvaraRadera
  56. Det var helt enkelt en jävligt dålig artikel. Kan de inte bara erkänna att deras artikel var totalt felbalanserad och dålig?

    SvaraRadera
  57. Vem fan bryr sig om vem som är störst? Det är väl bäst man vill vara?

    SvaraRadera
  58. om poängen med rankingen var att få fram största klubben och inte den bästa varför då ta med titlar i rankingen varför inte bara anlita sifo så kan de ringa runt.. offside är ju ett gäng pajasar!

    SvaraRadera
  59. ohnej två personner tycker inte att IFK är bäst i Sverige. hela världen går under låter det som här på baraben. Väx upp! Folk har olika åsikter om allt bara att inse.

    SvaraRadera
  60. Bättre än GP, ja ni är bäääätre än GPP!.. Ny ramsa!

    SvaraRadera
  61. Det här är inte hela världen, vi vet att vi är bäst och störst, men; Vad som blir jobbigt framöver dock är att vinna pub-diskussionerna mot IffIff:are och andra som alltid vill upp och mäta sig med storebror ;)
    Ni har kastat vatten på deras kvarn. Och det vattnet måste jag som alla andra säga att det har ni hämtat från underliga platser!

    En korrigering och ett erkännande av era misstag är på sin plats! Stå för era misstag, det är DET som är professionalism.

    Trevligt dock att ni har en så tät kommunikation med läsare.

    Blåvitt mot guld 2010.

    SvaraRadera
  62. Det man inte skall glömma är att när vi vann UEFA så mötte vi europas tvåor.

    På den tiden gick bara ett lag till spel i Europa cupen.

    Så jämför inte med Euroleague.

    SvaraRadera
  63. OffsideAftonbladet2010-03-05 09:09

    De har gjort det för att få fram ett visst resultat. Väldigt partiskt gjort. Var räknar man med guldbolle vinnare? När spelare inte ens finns i klubben när de får dem? Hur gör man om det kommer ett fall där en guldboll vinare spelat för 2 allsvenska klubbar och sedan spelar i Milan och vinner guldbollen? ööh båda på points? Nä det är ju lite vinklat.

    Inte seriöst riktigt från offside.

    SvaraRadera
  64. Jo visst ingen speciell grej, men va fan då kan man ju plocka fram vad som helst och säga att det är så. Åtvidaberg får 100 poäng för de har flest spelare inom deras arenas närområdes omkrets. Det är ju löjligt, kolla på fifa rankning så ser man. Att ha med guldbolle vinnare ? Va fan är det...

    SvaraRadera
  65. Som neutral observatör tycker jag det är häpnadsväckande att läsa en del av kommentarerna på den här sidan. Är det så svårt att acceptera att det finns ett jämbördigt lag i Sverige? Precis som Offside skriver i sitt svar är det tveklöst så att IFK och MFF är outstanding i svensk klubbfotboll men att de sinsemellan är väldigt jämna och att det blir de urvalskriterier som man väljer som avgör vilket av lagen som hem segern. Att Offside medvetet har försök få MFF i topp är en mycket svag konspirationsteori - vad skulle de vinna på det? Det är väl precis som de säger, de valde ut kategorier och poängsystem och sedan satte de igång att räkna. Slutresultatet blev som det blev. Låt mig gissa, om det slumpat sig så att IFK hade tagit hem en knapp seger istället så hade de flesta av er tyckt att undersökningen var fantastisk och Offside hade höjts till skyarna, men då hade väl skåningarna blivit ursinniga istället.

    Det går naturligtvis att ha synpunkter på de kategorier som valts ut men för min del känns de relevanta. Sedan har det kanske styrts en del av vad som går att kvantifiera. Det är nog inte så lätt att sätta siffror på hur många anhängare de olika klubblagen har och få fram en komplett tabell över alla de allsvenska klubbarna. Då känns ju publiksnittet som ett vettigt alternativ.

    Dessutom undrar jag hur många av er som verkligen satt sig in i undersökningen?

    Väldigt många hakar upp sig på jämförelsen mellan Europacupen och UEFA-Cupen. Om man skärskådar tabellerna så framgår det att det har delats ut poäng för deltagande, poäng för varje avancemang samt bonuspoäng för framskjutna placeringar. Eftersom UEFA-Cupen bestod av fler lag och fler matcher på den tiden har IFK fått 1 deltagarpoäng + 5 avancemangspoäng + 8 bonuspoäng = 14 totalpoäng för var och en av sina UEFA-Cupvinster. MFF har fått 1 deltagarpoäng + 4 avancemangspoäng + 8 bonuspoäng = 13 totalpoäng för sin finalplats. Sålunda rankas IFKs triumfer högre än MFFs final. Dessutom tar ju IFK en solklar seger i denna kategori i vilket fall som helst.

    Avseende de nationella meriterna så är den enklaste jämförelsen att se vad som skiljer klubbarna åt. Vi tar bort 15 allsvenska guld och 5 cupsegrar var. Då återstår för IFK tre SM-tecken från tidernas begynnelse och för MFF 9 cupguld. SM-turneringarna innan Allsvenskan började avgjordes i cupform. För att vinna gulden 1908, 1910 och 1918 behövde IFK spela fyra matcher respektive år. I samtliga fall som MFF vunnit sina cupguld har de behövt spela minst lika många matcher (visserligen i en lågprioriterad turnering men ändå). Som en bedömare utan sympatier i något av lägren måste jag säga att det är knapp fördel för skåningarna. Visst borde IFKs tidiga guld premierats i Offsides undersökning – rimligtvis i paritet med ett cupguld men då hade ändå MFF vunnit.

    Att Torbjörn Nilsson borde ha fått Guldbollen fem år på rad som någon föreslog må så vara. Om någon av er hade orkat (eller haft förmåga) att sätta sig in i undersökningen hade ni insett att det inte påverkat resultatet i någon större grad eftersom fyra av de fem guldbollarna 1982-1986 ändå hamnade hos Blåvitt. Nilsson 1982, Hysén 1983, Strömberg 1985 och Prytz 1986. Just det, ärkemalmöiten Robert Prytz guldboll hamnar i Göteborg eftersom det var hans sista svenska klubb innan han blev proffs i Schweiz. Ett annat argument som kastas fram är att guldbollar bara borde räknas till de klubbar där spelaren var aktiv när han fick Guldbollen. OK, då har IFK fått fyra guldbollar (Gunnar Gren 1946, Torbjörn Nilsson 1982, Glenn Hysén 1983, Peter Larsson 1987) medan Malmö FF har sju. Ännu ett slag i luften, alltså.

    Det var det hela, ett försök till en objektiv värdering av Offsides digra genomgång.

    Det är kanske för mycket begärt att samtliga av bloggens kommentatorer ska kunna tillgodogöra sig detta men det kan kanske vara värt att begrunda resultaten från ett något mindre färgat perspektiv än vissa gör. Har Offside läst matte hos Gais så skulle jag tippa att en del av dem som författat ovanstående inlägg har studerat matematik hos Gårda BK.

    Lasse, Växjö

    SvaraRadera
  66. Ett konstaterande av det självklara ger ingen publicitet, uppmärksamhet. Avvikande från detta däremot...

    SvaraRadera
  67. Har läst Baraben ett tag nu. Mycket bra supporterblogg! Ett par frågetecken.

    Störst? Är det inte AIK som både har flest medlemmar och mest publik i Sverige?

    All heder åt IFK's mästerskap, men håll reda på begreppen.

    Kan man inte gratulera svenska dubbelmästarna (som dessutom besegrade IFK i samtliga möten i fjol) som värdiga vinnare istället för att bete sig som grin-bajen utan värdighet? Det skulle visa på att IFK präglas mer än av det där självlysande lillebrorskomplexet.

    Bra blogg för övrigt som sagt!

    SvaraRadera
  68. Härligt att Offside bemöter kritiken här på bloggen.

    En dialog är alltid roligt.

    BaraBen cementerar sin plats som landets ledande sportblogg då man får in repliker från de tryckta medierna till sin sida.

    Keep up the good work, både BB & Offside.
    (jag behåller min prenumeration på offside och ser fram emot en djupintervju med Kung Håkan!)

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.