2010/03/24

BaraBen 5 år: Så startade fenomenet

5 ÅR MED BARABEN. Ja, BaraBen.com - vad är det? Vilka är vi? Hur föddes bloggfenomenet som fem år senare utnämnts till "Sveriges bästa sportblogg" och lockar miljoner av läsare? Låt mig blicka tillbaka tillsammans med er läsare till den epok där det här "monstret" började växa från en enkel tanke om att uttrycka sig till att det blev ett hushållsnamn inom svensk fotboll...

Torsdagen den 24 mars 2005 drog igång BaraBen med följande lilla inlägg. Det var efter att min polare Emanuel Sidea, i dag reporter på Veckans Affärer, hade börjat blogga som jag fick upp mitt intresse för det här dagboksfenomenet. Då fotboll ligger mig varmt om hjärtat kändes det naturligt att försöka dra i gång en fotbollsblogg - ett fenomen som vid den tidpunkten i princip inte existerade i Sverige.
Jag skrev de nio första inläggen på egen hand, utspritt över flera månader - då tid att "satsa" på projektet inte riktigt fanns i mitt liv, på grund av studier och annat som fick gå före. Men tills det att jag sommaren 2005 valda att satsa lite hårdare på "Blåvittbloggen" - ett sidoepitet jag kallade "Bara ben på Glenn Hysén" under det första året- och styra upp projektet i en lite mer organiserad form. Då engagerade jag Whoami, grafikern och idésprutan som verkat bakom kulisserna av BaraBen sedan dess och skribenten feldgrau som bloggare - en kille jag hittat på diverse forum, som hade känsla för det där med att uttrycka sig utan att bli blind för kritik mot sitt eget lag. För det var kritiken mot hur Blåvitt sköttes, kritiken mot den brist av professionalitet och stabilitet som IFK Göteborg led av vid tillfället - som utgjorde roten till det behov att uttrycka mig som jag kände. Det som senare kom att uppmärksammas stort i olika sammanhang, där fenomenet BaraBen tvingat fram både stora som små ändringar inom fotbollsgöteborg.
"Jag tänkte inleda med en kort presentation av mig själv, som ny skribent på Bara ben... Jag är i nuläget en 21-årig chalmerist sedan ett år och IFK:are sedan tioårsåldern."
feldgraus första rader på BaraBen.com, söndag 26 juni 2005.

Sedan började vi sätta agendan för saker och ting. Måndagen 27 juni 2005 avslöjade BaraBen.com sin första riktiga fotbollsnyhet: att Thomas Olsson skulle bli klar för Blåvitt inom kort. Fem dagar senare offentliggjordes transfern och vi hade effektivt börjat nästla in oss i Blåvitts organisation. Ofta - och helt felaktigt - pekades min barndomskamrat (och senare Ärkeängel) Dennis Jonsson, vid tillfället blåvit spelare, ut som en informationskälla bakom BaraBen:s nyheter. Men det kan alla med logiskt tänkande avfärda nu i efterhand. Speciellt med tanke på att de avslöjanden vi gjorde, ofta kom från styrelserummet eller andra föreningar, utan att någonsin vara nära den blåvita spelartruppen. I takt med det att BaraBen utökade sitt närverk av aktiva skribenter så fick vi även nya källor, som i flera fall stod nära Kamratgården på olika vis. Som värst hade ett år senare, under säsongen 2006, flera informationsvägar rätt in i styrelserummet och in på Kamratgårdens kansli. Den uppbyggnaden av kontaktnätet byggdes från enbart tre personers ideella engagemang för att leverera en ny levande - och tätt uppdaterad blåvita nätsajt. I dag vet en del hur vi fick fram så mycket unik information under de inledande åren, men majoriteten av våra källor lär gå i graven med oss. Men både en och två gånger stor klubbledare, spelare och agenter med sina hakor på golvet när Frankie, Whoami och feldgrau börjat härja på BaraBen. Det kan ni vara så säkra på.

I juli 2005 började jag värva in nya skribenter till bloggen. Jag irriterade mig på att den enorma blåvita supporterskaran som fanns på nätet inte lyckades att producera material som kunde informera, underhålla och hålla änglaskaran uppdaterad. Ett vakuum hade uppstått mellan fanzinens död från läktarplats och den it-revolution som nu hade hunnit explodera in i var mans hem. Jag handplockade forumskribenter som stack ut på Änglarna.se och Alltid Blåvitts forum. Kraven var: aldrig ja-sägare, alltid kritiskt tänkande och ifrågasättande människor med stort intresse för fotboll och en levande passion för Blåvitts väl. Namn som disco (populär krönikör), Kid Congo Powers och Kent Brockman (stilistisk faktaikon) kom in i bilden. Vi härmade till en början Alltid Blåvitts upplägg med att skriva träningsrapporter från Kamratgården men hårdsatsade snart på att följa alla händelser kring "Silly season" - stenhårt. Ett arbete vi snabbt blev framgångsrika med eftersom vi till skillnad från de flesta "supporterreportrar" faktiskt gjorde så simpla saker som att ringa de inblandade personerna för att ställa raka frågor om vad som hände i en viss affär. Ibland gick vi bet, men väldigt ofta fick vi framgångar och kunde klämma ut information som inte ens de stora tidningsdrakarna hade tänkt på att fråga om. Mycket tack vare att våra perspektiv kring spelaraffärer var annorlunda. I slutet av samma månad värvade jag in en trio av skribenter som senare skulle bli stjärnor i en omsusad privatvideo från en fotbollsplan på Hisingen: Kapten, becka och Stellham. Becka blev den första kvinnan att skriva på BaraBens mansdominerade område och jag gläds att den traditionens fyllts på därefter.

Trots vissa barnsliga reaktioner från män som "vill hålla fotbollen en männens värld fri från okunniga kvinnor" är BaraBen så vitt jag vet den enda aktiva blåvita medieproducent som har flera kvinnor i huvudrollerna. Två år senare avgick becka från BaraBen med ett öppet brev (som rasade åt ett så kallat lågvattenmärke på sidan - som jag personligen stod för). Då tog hon med sig sidans två yngsta skribenter i en upprörd "avgång", något som fick effekten att BaraBen införde en 18-årsgräns på att bli bloggare. BaraBen har i tre år varit en vuxenvärld, i vissa fall ett vuxendagis, men trots det lockat enorma läsarskaror bland både barn och tonåringar. Med det kommer ett ansvar för produkten, men vi har aldrig hymlat med det faktum att BaraBen är något som riktar sig till vuxna människor. Ingen förälder bör låta sina barn läsa BaraBen - om de inte vill riskera att skada sina ungar psykiskt. Kapten, som gick till att bli del av organisationens resegrupp och Stellham - som chockat och upprört många genom åren - är än i dag kvar inom BaraBen-sfären, även om de inte är så aktiva eller syns utåt i någon högre grad, längre.

Den sista veckan i juli 2005 presenterade vi visionen om Supporterfonden. Det var ett supporterbaserat projekt som drygt 18 månader senare hade lyckats samla ihop över 100 000 kronor i en förutsättningslös gåva till Blåvitt, från supportrarna. Detta projekt har dessutom ivrigt väntat på en andra chockomgång i en lite nyare och annorlunda form - ett som ni kommer få se och ta del av inom en överskådlig framtid. Mer om det när vi blickar framåt - i stället för att minnas det som har varit.

Nästa månad tog vår grafiker Whoami bloggens första stapplande steg mot en grafisk profil, även om han börjat forma Supporterfondens dito redan tidigare. En av de första projekten han presenterade var en hyllning till Mild, som lade fotbollsskorna på hyllan den säsongen.
Själv drog jag i gång vår webbshop. till en början "BaraBens webbshop" och sedermera "Alternativa Shopen" med hjälp av motiv från BaraBens läsare. Vi ville skapa press på Blåvitts undermåliga souvenirverksamhet genom att ge läsarna makten - något IFK Göteborgs souveniravdelning anammade i år, fem år senare. Den första bilden med våra webbshop-prylar - av fans, till fans, såg ut så här. Senare genomgick Alternativa shopen ett par stormar, när vår första samarbetspartner gick i konkurs, för att inte tala om hur vi stal ett proffsfotografi på Vasquez drömmål och fick betala dyrt för det tilltaget. Alltid hände det något kring BaraBen.

I augusti steg skribenten Ekim in på skeppet och gav analyser från Turkiet av Fredrik Risps första tid där nere. Skribenter som Stellham och becka massproducerade "hets"-material, den typen av bloggande som gick ut på att jävlas med motståndarlagen och deras fans, medan nya skribenten Uppström lockade nya läsare till bloggen. Den sistnämnda kom senare att bli en viktig kugge i BaraBens vinnande "Rikets Änglar"-lag och skrev en uppmärksammad BaraBen-krönika i Svenska Dagbladet.
I slutet av månaden avslöjade vi nästa chock: Javier de Pedro var på Kamratgården - och dessutom på väg att signas av Blåvitt. En kille som varit het i spanska landslaget bara ett par år tidigare, så kaoset som uppstod bland supportrar var omvälvande. Tyvärr blev De Pedro en rejäl flopp men det var ännu ett steg på vägen för BaraBen, eftersom vi rullade vi igång de första månaderna med flera egna fotbollsnyheter - före alla andra medier, kvällstidningar och tv-kanaler inkluderade. Men då var vi glada för att ha haft 45 000 läsare på ett par-tre månader, nu för tiden kan vi ha det på en bra vecka. Det kallas skilda världar, men allting stort har en begynnelse. BaraBens inträffade för fem år sedan. Här.

Gästkrönikor strömmade in, bildanalyser gjordes, dråpliga analyser framställdes, allt blev av intresse så länge det på något sätt kunde kopplas till Blåvitt eller Allsvenskan. Vi kom att börja arrangera privata storbussresor till bortamatcher där vi varit bland annat i Danmark och Stockholm, vi blev citerade, omskrivna och uppmärksammade i närmast alla medier som bevakar fotboll och har kommit att bli populära arrangörer av evenemang som "Parkhäng mot Basel", "Kickoff-fest 2008", "Gais-bojkotten" och "Guldfrukost 2009". BaraBen är sedan de första tre månaderna en helt annan produkt, ett mycket större aktivt gäng och hela galna på att suga åt sig olika projekt, event och andra kreativa sätt att underhålla på. Vår eminenta webb-tv kanal på You Tube, Kanal Glenn har försökt sig på studioprogram, radioprogram, magnifika matchsammandrag, publikklipp, hetsklipp och bevakat träningar, vår souvenirshop Alternativa Shopen har levererat snygga och roliga motiv från supporterhåll, vi har för flera år sedan tagit klivet in i andra sociala medier och fortsätter samtidigt att leverera skrivet och fotograferat material av alla möjliga slag här - på Blåvittbloggen BaraBen.com.

En sådan här text kan bli hur lång som helst. Jag kan sitta och nämna alla de skribenter, bloggare, "hangarounds", grafiker, filmare, gäster och andra vi haft glädjen att plocka in och få in till BaraBen sedan dess. Men tacktal á la Oscarsgalan blir det inte, mer än följande: ni vet alla vilka ni är och vilken del ni haft i att bära vidare det här projektet från klarhet till klarhet - med en och annan tabbe i marginalen - under dessa fem inledande år. Det blir ett omöjligt projekt att nämna alla händelser som är värda att ta upp och tacka alla personer som deltagit - i det offentliga och bakom kulisserna - kring BaraBen. Jag har inte den tiden utan kan i stället glatt konstatera att gruppen av engagerade människor runt BaraBen i dag är mellan 25-30 personer stark, ungefär som för ett år sedan. Men där vissa människor inte har tid att engagera sig längre kommer nya krafter in, där andra flyttar iväg eller bildar familj - tar nya bloggare över dessa ansvarsområden. Men många aktiva fortsätter trots alla andra distraktioner, trots hårt jobb och tusen andra saker i prioriteringslistan. De fortsätter att leverera, producera och prestera. För att inte tala om dem som vänder hem efter en tids frånvaro - som känner suget att återkomma från mörkret i periferin bortom BaraBen. Glenn Army är en dynamisk organism.

Under 2010 kommer BaraBens läsare att märka av en hel del nyheter. Interaktiviteten kommer att öka, makten för läsarna kommer bli än mer påtaglig och flera nya element är planerade att introduceras. Men i grund och botten så kommer både jag och ni att fortsätta komma in här för att göra det vi alla älskar - läsa, debattera, delta i något som får oss att möta, krocka med och lära känna blåvita, fotbollsälskare och allmänt engagerade människor. Vi lovar att fortsätta kritisera det som bör få kritik, vara en blåslampa i röven på dem som förtjänar det och producera det bästa i bevakningsväg som ideellt arbetande bloggare kan göra.

Sveriges största blogg, Årets sportblogg 2009 i Stora Bloggpriset, nominerade till Årets media av Nöjesguiden 2006 och i flera år den mest lästa, kommenterade och citerade fotbollsbloggen i Sverige - kommer inte att sluta beröra. När nya drakar växer fram och dör ut kan ni lita på en sak: I morgon finns BaraBen kvar och du kommer inte ha den blekaste aning om vad som sker på denna plats härnäst. Ta det inte som ett löfte - ta det som ett hot.

BaraBen.com - grattis på femårsdagen, ditt underbara monster.

37 kommentarer:

  1. Grattis!!!

    Lite synd dock att ni inte har lika många nu som ni har förr i tiden. Dock inte lätt med Mild i täten!

    Keep up the god work!

    SvaraRadera
  2. Grattis baraben!
    Ser fram emot åratal av mer underbar läsning!

    SvaraRadera
  3. Utlandsbevakning, kritiska granskningar, videoklipp i världsklass, tokig hets mot alla möjliga lag och fans, närbevakning och analyser av laget. Jag måste bara buga och bocka för det vi läsare får levererat till oss. Baraben är underbart!

    SvaraRadera
  4. Fan, har det redan gått fem år!? Jävlar vad fort tiden går asså!

    Stort GRATTIS på femårsdagen, TACK för alla underbara inlägg, AVGÅ för alla värdelösa analyser! Jag vet att ni kommer fortsätta PRESTERA i framtiden!

    WHO ARE WE?
    GLENN ARMY!

    SvaraRadera
  5. Vill minnas att jag hittade bloggen i början av 2006, sedan dess har jag haft den som startsida och inte missat mer än en handfull inlägg under de åren. TACK för alla underbara år, BaraBen.

    KEEP IT UP, STAY REAL!

    KOM IGEN BLÅVITT

    SvaraRadera
  6. grattis!

    keep it up!

    SvaraRadera
  7. Höger knä2010-03-24 13:39

    Rocka på, alla fotbollsdårar, de e så gött att vi finns!

    SvaraRadera
  8. Hetsen är bäst!!!!

    Grattis och fortsätt göra vad ni gör.

    SvaraRadera
  9. Grattis!
    Helt underbart. Frankie, även om du inte själv driver bloggen är du viktigt som fan.

    TACK för det

    SvaraRadera
  10. Grattis! Och tack, som fan för allt gött genom åren!

    SvaraRadera
  11. Stort BlåVitt GRATTIS på monstrets födelsedag !!!

    SvaraRadera
  12. Bra skrivet! Kommer ihåg det mesta du nämner! Grattis BARABEN! :D

    SvaraRadera
  13. Tjohooo, 5 år! Ja då går ni fortfarande i kortbyxor (Bara ben).


    GRATTIS!

    SvaraRadera
  14. Grattis. :D

    SvaraRadera
  15. Grattis Baraben! Började läsa våren 2009 och har klickat upp sidan varje dag minst 10 ggr sen dess. Otroligt bra läsning var dag, Tack å GRATTIS igen!

    /Olleman

    SvaraRadera
  16. Promota forümet lite mer för att få lite drag där.

    En känner ju sig som den spammern man är när det inte är så många andra som härjar.

    Och grattis, återigen.

    SvaraRadera
  17. Grattis!! Tack för all den tid ni förgyllt min tråkiga vardag på jobbet med eran läsning. Det finns INGEN liknade sajt bland andra lag i Sverige. Fortsätt med erat jobb. Personligen tycker jag eran hets video mot Öis från en fin vernisage för öisare och där ni helt plötsligt delade ut starköl och lät stråkkvartetten spela heja blåvitt är något av det roligaste jag sett:)

    SvaraRadera
  18. bock o tack för 5 år

    SvaraRadera
  19. Mario Teran2010-03-24 16:02

    Grattis! Det finns fler höjdpunkter ni borde ta upp, men jag förstår att det finns utrymmesbrist. Men tänk på den där däckade bruden ni hängde ut och vi hjälptes åt att håna i kommentarerna. Eller de mongoloida supportrarna vi alla garvade åt. Det finns en massa att gräva ur. Igen, stort grattis!

    SvaraRadera
  20. Optimus prime2010-03-24 16:32

    Mario Teran/ Bu hu hu hu. Men jag antar att du håller dig inplastad och undangömd på din vind så att du aldrig riskerar att gå för nära gränsen eller begå några misstag i ditt liv? Idiot.

    SvaraRadera
  21. mario teran/ Roligt att du inte ens läst, då frankie tar upp mongobilds-incidenten (som hände för tre år sedan) i texten och tar på sig den personligen. Men det är klart, att sitta och hata på internet flera år efteråt är väl precis det vissa personer lever för. Rätt så tragiskt om man frågar mig.

    STORT GRATTIS BARABEN - NI ÄR EN OAS PÅ INTERNET! FORTSÄTT SLITA GUBBAR, DET NI GÖR UPPSKATTAS NÅT SJUKT!

    SvaraRadera
  22. Grattis BB! Tack för all underbar läsning ni gett mig sen ett par år tillbaka

    SvaraRadera
  23. Mario Teran2010-03-24 17:01

    Wellington; Jag hatar inte, vart fick du det ifrån? Rätt tragiskt om du frågar mig. Och jo, jag läste artikeln och vem tog på sig vad någonstans? Frankie berättar att becka hoppade av efter "ett så kallat lågvattenmärke". Lågvattenmärke enligt vem? Jag tyckte i alla fall att det var hysteriskt kul.

    SvaraRadera
  24. Mario Teran/ Gå och lägg dig, alla fattar att du är en Gaisare.

    SvaraRadera
  25. Jag tror att en missuppfattning ägt rum. Jag tror inte att Mario Teran var sarkastisk, eller? Jag uppfattade det som att han tyckte att dom grejerna var roliga

    SvaraRadera
  26. Gratulerar ditt spöke! Det är en ära att då och då få äran att mata dig med inlägg så du fortsätter att leva.

    SvaraRadera
  27. Grattis älskade BARABEN.COM
    må du leva många många år till...
    Frankie tack för att du startade den bästa Blåvita sidan som finns!!!

    SvaraRadera
  28. Grattis BaraBen!

    Tack för allt!<3

    SvaraRadera
  29. grattis och tack som fan!

    SvaraRadera
  30. AVGÅ!

    Haha, nää, ingen onödig hetspropaganda idag... Grattis BaraBen!

    /F

    SvaraRadera
  31. <3

    Tack för allt!

    SvaraRadera
  32. Grattis och Tack Bara Ben

    SvaraRadera
  33. Grattis. :D...Rocka på, alla fotbollsdårar, de e så gött att vi finns! kick-off göteborg

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.