2010/03/03

Har Offside läst matte hos Gais eller?

ANALYS. Sveriges bästa fotbollstidning är Offside. Tidningen är på en helt annan nivå än alla andra fotbollstidningar jag någonsin läst (och jag har läst många, båda svenska och engelska), men i det senaste numret så har man med en artikel om ”Största i Sverige” som går ut på att ta fram Sveriges största lag. Redan innan jag idag köpte tidningen så visste jag att man utsett MFF till Sveriges största klubb, lite konstigt ansåg jag, men tänkte ändå ge det hela en chans och läsa artikeln.

Redan på tidningens framsida blir man dock lite konfunderad då det står att MFF har flest ”fina” medaljer. Det enda sättet som man kan komma fram till detta är genom att räkna in låtsasturneringen svenska cupen, för när det gäller ALLT annat har IFK fler guld. I själva artikeln så har man tagit fram fem kategorier där man ger lagen olika poäng. Sist i artikeln räknar man samman resultatet och det framgår då att Malmö med minsta möjliga marginal vunnit över Blåvitt. Låt mig här nedan gå igenom kategorierna och anledningarna till varför jag anser att Offside utsåg fel vinnare:

Kategori 1: Nationella meriter. Malmö vinner den här kategorin av lite komiska anledningar. För det första räknar man endast de allsvenska gulden och inte alla guld, med andra ord förlorar IFK tre av sina 18 titlar (gulden 08, 10 och 18) och hamnar på så sätt på 15 titlar, samma antal som Malmö. Värre är det givetvis för lag som ÖIS och AIK som förlorar mer än hälften av sina guld (ÖIS hade elva guld innan 1924 och Gnaget hade fem). Varje guld ger lagen fem poäng.

För det andra så får lagen tre poäng för stora silvret. Jag anser att skillnaden mellan andra första plats bör vara större, om nu andra och tredje platser överhuvudtaget skall räknas in. Malmö har fler andra platser än Blåvitt och får på sätt många poäng.

Guld i svenska cupen ger en poäng stycket, vilket jag tycker är helt ok. Malmös 14 guld i cupen ger därför inte så mycket.

Malmö vinner alltså kategorin på grund av att IFK blir bestulna på tre guld och på grund av Malmös stora förmåga att hamna tvåa i serien.

Kategori 2: Internationella meriter. IFK vinner den här kategorin och sammanställningen i slutet hade därmed inte förändrats på grund av det jag kommer ta upp här, men jag tycker att det är en viktig princip att gnälla ordentligt nu när jag ändå börjat gnälla.

Poängsystemet gör att Malmös FÖRLUST i Europa-cupfinalen mot Forest ger lika mycket poäng som en seger i UEFA-cupen. Återigen så får alltså Malmö poäng för att de en gång i tiden var näst bäst på något. Jag hade då varje dag i veckan vunnit en till UEFA-cup titel istället för en förlust i en CL final, en andraplats ger ingenting!

Kategori 3: Spetskompetens. Nu börjar det bli riktigt löjligt då det i slutändan faktiskt är den här kategorin som avgör att Malmö vinner enligt Offside. Spetskompetensen i klubben avgörs i tidningen av hur många guldbollar spelare som representerat klubben vunnit, hur många landslagsmän man haft och skytteligavinnare.

För det första så får Zlatan här en massa poäng till Malmö, detta trots att han inte spelat i Malmö när han vunnit titlarna. Dessutom var det tidigare omöjligt att vinna fyra guldbollar då det fanns en oskriven regel som sa att man bara fick vinna en gång. Av den anledningen vann t.ex Torbjörn Nilsson endast en guldboll, trots att han var Sveriges bästa spelare konstant mellan åren 82-86.

Att den här kategorin dessutom ger lika mycket vikt i sammanställningen som kategori 1 och 2 är ju näst intill komiskt då det enligt mig är rätt så oviktigt vem som haft flest landslagsspelare, det är titlar som räknas!

Kategori 4: Publik. Den enda kategorin där jag inte kan anmärka på något. IFK hamnar tvåa bakom Gnaget, detta på grund av att råttorna har haft högst snitt under allsvenskans historia. Det kan ju dock vara intressant att nämna att AIK bara vinner med ca: 150 pers (11 770 mot 11 617).

Kategori 5: Trend. Den kanske konstigaste kategorin av alla. Man tittar här på resultatet under 2000-talet, placeringssnitt, publik och omsättning räknas in. AIK vinner med MFF som tvåa och Blåvitt på tredjeplats. Nu kan jag i alla fall inte se att AIK och Malmö fått några avdrag för sina år i Ettan. Deras publiksiffror och omsättningar för de här åren räknas inte in, vilket givetvis hjälper dem väldigt mycket i sammanräkningen.

Som jag tidigare nämnt så älskar jag tidningen Offside, men när de gör fel så måste det påpekas, speciellt när Blåvitt drabbas. Min kritik kan sammanfattas så här: Kategorierna som tidningen valt är ytterst tveksamma, andraplatser är inte värda något och borde därför inte räknas och poängsättningen är ytterst konstig då antalet landslagsspelare blir lika viktigt som antalet titlar.

Men givetvis är MFF störst i Sverige, det vet ju alla!

15 Sm-guld är fler än 18!
En förlorad final är bättre än två vinster!
2 968 poäng är fler än 3 015!
3 118 mål är fler än 3 400!
74 allsvenska säsongen är fler än 77!

Ja Malmö är helt klart Sveriges största lag, 14 cup-guld är ju enormt imponerande faktiskt…

Vi är Blåvitt, STÖRST i Sverige!

62 kommentarer:

  1. HAHA! VI ÄR BLÅVITT - STÖRST I SVERIGE

    SvaraRadera
  2. Vi är BLÅVITT!

    SvaraRadera
  3. Det var på tiden att någon gick igenom denna oerhört märkliga tidningsartikel! Jag älskar också Offside vanligtvis, men det här var ovanligt dåligt genomfört från deras sida.

    Tack, Bara Ben!

    IFK Göteborg - Sveriges Mesta Mästare

    SvaraRadera
  4. Haha, well played.

    SvaraRadera
  5. Nä nu säger jag upp min prenumeration.

    SvaraRadera
  6. Har också sett artikeln och tyckte den var ett stort jävla skämt.
    Mycket bra skrivet!

    SvaraRadera
  7. Helt rätt att ni tog upp detta, blev också lack när storhet mäts i antal landslagsspelare..

    SvaraRadera
  8. VA I HELVETE - Jävla tattartidning.

    SvaraRadera
  9. Äntligen!!! Tack att du tagit dig tid och skrivit om detta. Jag är också en av dem som älskar Offside, dock tappade dem mycket av min kärlek till Offside efter den artikeln. Bra skrivet! Skicka det till dem också!

    SvaraRadera
  10. Låt gröthalsarna tro att de är störst i Sverige (om de nu tror det).


    VI ÄR BLÅVITT!

    BÄST I SVERIGE!!

    SvaraRadera
  11. skicka analysen och all fakta, som vi redan vet, till offside -så de kan göra om och rätt!!

    SvaraRadera
  12. Riktigt bra Hannes. Det är så rätt, så rätt.

    Framåt Blåvtt!

    SvaraRadera
  13. Riktigt bra Hannes. Det är så rätt, så rätt.

    Framåt Blåvtt!

    SvaraRadera
  14. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  15. Bra skrivet !
    Den där jävla artikeln e ju ett skämt å Alla i Sverige å alla andra länder vet väl att Blåvitt är Sveriges största klubb, i andra länder känner väl många bara till Ifk Göteborg från Sverigen över huvud taget...

    SvaraRadera
  16. det måste ha varit en dansk som skrivit den artikeln på offside annars så skulle ju blåvitt vunnit överlägset!

    SvaraRadera
  17. Jag tycker du har fel angående Uefacupen vs CL, det lag som kommer tvåa i cl är ju givetvis större än laget som vinner uefacupen. Uefacupen är ju i princip en blagsturnering.

    SvaraRadera
  18. Mikael. På den tiden så var uefa cupen större en europa cupen för det var fler lag... Det tror jag även dom glömt att räkna in... Annars är hela denna artikeln Katastrof! Allt är katastrof!

    SvaraRadera
  19. Ytterliggare en anmärkning är att blåvitt med all statistik sammantagen varit allsvenskans bästa lag TRE decennier i rad nu. MFF är den enda svenska klubben i närheten av blåvitts meriter, men inte ens en inavlad schimpans med downs syndrom skulle väl påstå att MFF är en större klubb?

    SvaraRadera
  20. Mycket bra genomgång Hannes, hyser själv konspiratoriska tankar att Offside-redaktionen redan på förhand ville ha Malmö och därefter anpassade granskningen in i detta. De flesta fotbollsjournalister som är verksamma nu har ju på något sätt varit tvungna att bortförklara Blåvitts storhet för att få upp sitt eget renommé - komplimang till oss (ur ett dagordnings/preferenssättande maktperspektiv).

    Ett stycke som borde givits mer tyngd i din artikel är dock internationella meriter - ifrågasättningen av att likställa Europacupen och Champions League borde komma fram.

    Det är ju inte samma turnering och härmed blir vi även lidande för framgången 92/93 (som således borde likställas med en semifinal i detta exempel).

    Stort tack till Baraben i övrigt!
    /Niclas

    SvaraRadera
  21. Här var det särskrivning så det ryker om det! Skärpning!

    SvaraRadera
  22. ang publiksiffrorna så är det ju tyvärr ett faktum att blåvitt största siffror någonsin på 70-talet var när laget spelade i div 2 om jag inte minns fel...

    SvaraRadera
  23. finns nog inte en enda läsare som på allvar tror på detta ändå, offsides "lista" är en droppe i havet jämfört med allt annat som visar vilken klubb som är störst i sverige

    SvaraRadera
  24. Jag skrev till Offside och frågade hur de räknar. "Någon avgränsning måste vi göra" blev svaret på frågan om sm-gulden. Löjligt. Som att Romarriket blir mindre mäktigt för att de inte hade kärnvapen? Jävla tramstidning, men ganska snart kommer vi vara etta hur man än räknar.

    SvaraRadera
  25. Läste offsides chefredaktörs försvarstal, hittar tre saker i den här som man kan ifrågasätta starkt:

    1. "AIK-supporterns" argument för att Gnaget är störst är för att de har flest supportrar. Publikmässigt kanske, men nu är det så att Blåvitt faktiskt är landets populäraste lag, det är ingen värdering utan baserat på den fakta som finns att tillgå.

    2. "Blåvitarens" argument lyder; Ingen kan mäta sig med våra bragder i europa. Det är sant, men vi har flest SM-guld och leder den allsvenska marathon-tabellen, så inte heller inhemska bragder kan andra mäta sig med.

    3. I försvarstalet sägs det att man har studerat de senaste 100 årens statistik inom svensk fotboll. Ändå plockar man bort två st mästartitlar som IFK vunnit de senaste 100 åren (första guldet var mer än 100 år sen) så man borde isåfall i artikeln räknat att blåvitt hade 17 sm-tecken.

    SvaraRadera
  26. Haha, det här blogginlägget luktar mindervärdeskomplex på långa vägar. En sak är IFK bäst på: att FUSKA! Grattis!

    SvaraRadera
  27. Hahahaha... underbart... Det måste vara intelligensreserven som räknat ut det där....

    Vi är Blåvitt... nästa ( och mesta) Mästarna!!!!

    SvaraRadera
  28. 16:35: Mindervärdeskomplex mot vadå?

    Manchester United? Barcelona?

    Äh, dem har vi slagit.

    SvaraRadera
  29. Jajösses, varför ska vi alltid så tydligt visa att vi är en gnällig lillebror? Varför alltid ge solnatattarna gratis ammunition?

    SvaraRadera
  30. Mycket bra analys, Hannes, även om smaken är som baken på vissa punkter. Men i stort håller jag med dig.

    SvaraRadera
  31. MFF:s största ögonblick: blir tilldelade silvermedaljer.

    IFK:s största ögonblick kan sammanfattas med Glenn Hyséns ord: "Jag känner mig som en fågel"

    SvaraRadera
  32. För första gången någonsin så håller jag helt med...

    Blåvitt är störst, men inte vackrast!

    /Gnagarn i Götet

    SvaraRadera
  33. Undrar vad som tog mest tid: att sammanställa denna lista eller att utarbeta ett system som gynnar Malmö?

    SvaraRadera
  34. Riktigt bra sammanfattat! smått obegripligt att inte maratontabellen räknades in exempelvis. Blåvitt är och kommer alltid vara Sveriges merit- mässigt största klubb och det är allt som räknas. Publiksnitt, omsättning, Zlatan; kul för småbröderna att de är bra på något, men de kommer inte i närheten av blåvitt i långa loppet.

    VI ÄR BLÅVITT- STÖRST I SVERIGE

    SvaraRadera
  35. Det är svårt att förstå hur den där artikeln gick igenom till publicering. Det känns som att artikelförfattaren vridit och vänt påt tills han hittat ett sätt att få upp MFF precis före Blåvitt. Dels konstiga kategorier och så extremt godtyckligt att sätta en gräns bakåt i tiden där man slutar räkna titlar.

    Nånstans känns det som att det inte blivit så mycket uppmärksamhet kring den här artikeln för att folk vet vilken som är Sveriges mest framgånsrika förening. Även MFF:arna själva vet ju med sig detta, åtminstone de flesta...

    SvaraRadera
  36. Jag förstår inte varför den här frågan ens fortsätter att diskuteras... Eftersom det finns fakta på vad de olika föreningarna åstadkommit. Det är inte riktigt en subjektiv bedömning eller? Nu blir jag tjatig, men så här ligger det till (ifall några himmelsblå gäster har vägarna förbi...).

    MFF brukar komma med ett gäng argument till att de är bättre än IFK genom alla tider.
    1: Fler allsvenska seriesegrar. De förstår inte riktigt att man lägger taktik efter hur en serie avgörs, och att Blåvitt i princip körde försäsongsträning under de allsvenska vårarna under 80-talet och ställde över spelare för att vila dem inför Europaspel under höstarna. När det gällde i slutspelet vann man...
    2: Fler bragdguld, guldbollar osv.
    Alla borde väl inse att olika kommittéer runt om i landet inte kan väga tungt i en sådan här diskussion... Vad svenska dagbladet tycker borde rimligtvis inte vara ett argument?
    3: Fler titlar.
    Vi har vunnit svenska cupen bla bla bla.

    Och sen till det största argumentet då...
    4: MFF har spelat Europacupfinal.
    Egentligen borde det här vara avgjort med den där listan som gjordes över Europas bästa lag genom alla tider, som kom någon gång förra året. Men om vi ska titta närmre på det då.
    Man ska absolut inte förta MFF och deras final 1979. De besegrade Monaco, Dynamo Kiev, Wisla Krakow och Austria Wien - och de var bortsett Krakow lag som var ganska dominanta i sina ligor på den tiden. Så, all heder till MFF.
    Men vafan, det är inga jättefeta elefanter vi snackar om, det är inga lag från de stora fotbollsligorna.
    Men framförallt, det är ungefär det enda MFF har lyckats med ute i Europa. De besegrade Inter över två matcher 1989, men några fler storlag har de inte fällt.

    Blåvitt däremot:
    Uefacupen 1987 var ingen jättebragd i sammanhanget. Blåvitt besegrade Gent, Inter och Dundee United. Imponerande, men knappast den största bedrift i Blåvitts historia.
    1982 är däremot en riktigt jävla tung seger, som MFF:s 1979-lag knappast kan mäta sig mot. IFK besegrar alltså först Dynamo Bukarest och Valencia på vägen till semin där man slår ut Kaiserslautern som knockat Real Madrid med 5-0 i den sista av två matcher i semifinalen. Kaiserslautern var dock inget lag jämfört med Hamburg, som i tyska ligan inte förlorat på över en säsong på hemmaplan. Hamburg vann Europacupen året efter och ansågs 1982 också vara Euroapas bästa lag (lagen som Blåvitt slog ut i Uefacupen ledde ledde överlag sina ligor när de ställde upp i Uefacupen...). Blåvitt krossar Hamburg både hemma, men framförallt borta...
    Men kanske är CL-triumferna på 90-talet ännu större? Tvåa i gruppen 1992/93, vilket var detsamma som ytterligare en semifinal. Men framförallt gruppsegern framför Man United, Barcelona och Galatasaeray 1994.
    Skillnaden mellan Blåvitt och MFF kan väl kanske sammanfattas med att Malmö gjort en bragd vid ett tillfälle, men knappast rubbat några feta klubbar, samtidigt som Blåvitt slagit mängder med storklubbar och upprepat sina Europaframgånger flera gånger om...

    Kan vi sluta älta det här nu. MFF är god tvåa, men fruktansvärt långt efter sett till Euopameriter.

    Däremot ska man ju inte glömma att Offisde försöker sig på att ranka vem som är "störst". Det är kanske något annat?

    SvaraRadera
  37. trodde man fick lära sig sån här matematik tidigt genom åren. "Fem myror är fler än fyra elefanter", förstod väll inte gröthalsarna..

    SvaraRadera
  38. Bra Hannes. Att kategorin 'Spetskompetens' vägs jämt med titlar... äh, det blir ju bara löjligt.

    SvaraRadera
  39. Du har helt rätt i din analys tycker jag. Helt klockrent analyserat på samtliga kategorier...utom på kategori 2.
    UEFA cupen har alltid stått i skuggan av Mästarcupen som senare blev Champions League. Att komma tvåa i denna Cup bör vara en högre merit än att komma etta i UEFA cupen en gång...men vi har ju faktiskt lyft den bucklan 2 ggr!! Det är däremot mycket större än att komma 2a en gång!! Därför är Blåvitt Störst Bäst och Vackrast! Tack för en bra artikel.

    SvaraRadera
  40. Varför räkans inte antal suportrar i Sverig in? VI har ju flest där. För övrigt håller jag med skribenten. Offside...Pinsamt! ! !

    SvaraRadera
  41. Mailade den ansvariga, men när man har mattelektionerna på GAISgården då, ja ni fattar själva!

    SvaraRadera
  42. Tidningen gör skäl för sitt namn, totalt offside i denna artikel.

    SvaraRadera
  43. Förstår inte riktigt gnället om europaspelet. Jag skulle då alla dagar hellre ta avancemang från åttondels-, kvarts- och semifinal från champions league än seger i Europa League. Skulle inte ni? / Ängel

    SvaraRadera
  44. Härrydaängel2010-03-03 19:34

    Haha, läste också den artikeln, tänkte samma sak som du :P en riktig miss av offside

    SvaraRadera
  45. Vad spelar det för roll?? Men det är väl det enda ni har att komma med, med en sådan menlös trupp... //Dubblish 2LAX9

    SvaraRadera
  46. Ja poängsysstemet är verkligen designat för att ge Malmö FF segern. Riktig skitartickel! Men repotaget om Selakovic var självklart riktigt intressant :)

    SvaraRadera
  47. Sån här skit kommer ut i diverse magasin inom alla möjliga ämnen hela tiden, detta är inte så mycket att bry sig om, men det känns konstigt när en normalt så högklassig tidning sänker sig till en så låg nivå att man tror att det är ett skämt.

    Tack för en fin blogg btw, keep it going!

    SvaraRadera
  48. Tror snarare det är Stefan Holm som räknat ut detta. 2.40 är bättre än 2.42 eftersom han gjort 2.30 (?) fler gånger än Sjöberg. MFF är störst eftersom de har slagit betydligt fler sidledspassningar än Blåvitt.

    SvaraRadera
  49. Bra att någon gick igenom detta ordentligt. Man kan ju bara kolla igenom att läsa det du skrev i slutet. Vi har mäst SM Guld vart bäst ute i europa i Sverige. Leder maraton tabellen..

    SvaraRadera
  50. UEFA cupen har alltid stått i skuggan av Mästarcupen som senare blev Champions League. Att komma tvåa i denna Cup bör vara en högre merit än att komma etta i UEFA cupen en gång

    SvaraRadera
  51. Det är så löjligt att ord inte räcker till, att försöka jämföra Blåvitts totala Sverigedominans under 80- och 90-talet med MFF:s finalförlust. Blåvitt är ett begrepp utanför Sverige. På Old Trafford, San Siro, Camp Nou och på diverse andra superarenor känner man till ett enda lag från norden - Blåvitt. Ett enda lag hade supportrar från alla möjliga svenska klubbar sittandes framför tvn, smyghejandes när det vankades Europaspel - Blåvitt. Ett enda lag leder maratontabellen, har flest titlar och har återigen täten när det gäller talangförädling, långsiktigt europasatsande och ett varumärke som seglar mil högre än andra klubbar.

    Det är inte aik, gajs, mff, Boltic-Göta eller Farsta Bouleförening.

    Det är Blåvitt, Blåvitt, Blåvitt.

    Alla försök att förklara bort det är inget annat än patetisk och avundsjuk historierevisionism.

    SvaraRadera
  52. 23.59: Men vi kom etta TVÅ gånger. Och då har vi inte ens pratat om gruppsegern i Champions League på 90-talet.

    SvaraRadera
  53. Direktören2010-03-04 00:56

    Jag älskar Offside, har vartenda nummer som kommit ut. Men nu gick det riktigt fel....

    Kanonsammanställning av Hannes och andra!

    Mitt lilla tillägg angående kategorin trend är antalet allsvenska poäng under (Blåvitts påstått svaga) 00-talet;

    IFK 445
    AIK 382
    MFF378

    Nuff said!

    SvaraRadera
  54. En sak som jag alltid tycker är både underbar och helt sjuk är att Blåvitt har haft så många framgångar ute i Europa att folk tenderar att glömma bort att vi faktiskt spelade semifinal mot Barca 86. Om vilket annat lag som helst i Sverige hade nått semifinal i EC hade man framhållit det som en av de största framgångarna i klubbens historia, men i Blåvitt glöms det iprincip bort. Om inte det gör oss till sveriges största lag vet iaf inte jag vad som skulle göra det.

    SvaraRadera
  55. Men det bor ju fler Glenns i Göteborg...Då borde väl vi vinna på Knock out tycker jag. För inte kan titlar raäknas nej, icke sa nicke. Utan här ska det räknas publiksiffror och tåfjuttar ifrån Zlatan. Det är det enda rätta.

    Jävla dansk-tidning.

    SvaraRadera
  56. Kolla bara fifa-rankningen.. IFK Göteborg ligger 62 platser före mff. Tror nog de har lite bättre koll än Offside.

    http://www.aftonbladet.se/sportbladet/sportchansen/article5854272.ab

    SvaraRadera
  57. Det är väl lika bra att börja med att säga att jag är MFFare så vet ni var ni har mig.

    Ni har en del relevanta argument men också en del fel i ER artikel.

    Internationella meriter:

    Den vann ni och skall vinna. Tänk dock på att ni har ju också fått dubbla poäng för Europacupen/CH. League de åren ni varit med där.

    Spetskompetens:

    Den oskrivna regeln med att man bara kunde få en guldboll var bruten innan Torbjörn Nilsson. Den bröts när man insåg hur löjligt det var att Bosse Larsson inte skulle få den en andra gång. Där pratar vi om någon som skulle haft bollen fler gånger. Han fick den t.ex. inte det året han blev vald till Bundesligans bäste spelare före Beckenbauer och Gerd Muller.

    Trend:

    GAIS-matte ?? Var det så svårt att räkna ut att t.ex. MFF fick en 16:e plats 2000 för sin andraplats i Superettan? (MFF har i Offside ett placeringssnitt på 6,5. Hade man räknat bort Superettanåret hade det varit 5,0) Likaså räknades publiken och omsättningen dessa åren. Så nästa år kommer MFF att vinna denna kategori ännu större då superettanåret försvinner från de tio senaste åren.

    Vem som ÄR störst?
    Vi är i alla fall eniga om att vi är oeniga.

    Vi kan dock vara eniga om att ingen tredje part är värd att lägga sig i diskussionen.

    SvaraRadera
  58. Naaaaw, stor humor att läsa kommentarerna. Mer sånt!

    SvaraRadera
  59. Roland Nilsson tycker MFF är större - inte bättre, märk skillnaden - än IFK Göteborg.
    Då är det så.

    SvaraRadera
  60. Till Peter: Nej publiken och omsättningen för supperettanåren räknades inte in, så snälla ljug inte i kommentarerna!

    SvaraRadera
  61. Naw, är det någon som är lite avundsjuk? Vad bja att du fick skjiva av dig då :)

    ha det bja lilla gubben

    SvaraRadera
  62. Haha.... Uefacupen är en turnering där alla lag som är för dåliga för CL kommer till. Andraplats i CL är så otroligt mycket svårare att komma till än att vinna en turnering där inget av de bästa lagen är med. MFF- Störst,Bäst och Vackrast. IFK- Fusk och nästbäst.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.