2010/03/13

feldgraus femma

FELDGRAUS FEMMA. Jag fick en del kommentarer om att motiveringarna i feldgraus femma är det bästa med femman. Jag kommer naturligtvis inte att plocka bort dessa helt men kommer istället att väva in dem i textmassan på ett mer naturligt sätt än att tidigare stolpa upp dem som korta meningar. Ett exempel på när jag finner det otroligt tråkigt att skriva en motivering hittar vi från dagens match. Det finns nog inte speciellt många som anser att en femma till Tobias Hysén är fel och det finns nog ännu färre som inte vet vad motiveringen är. Då känns det ganska meningslöst att beskriva just det alla vet. Hysén avgjorde matchen till vår fördel i dag—båda gångerna framspelad av Stefan Selakovic. Framöver känns det skönt att inte nödvändigtvis behöva skriva det uppenbara.

5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5

När Faltsetas orsakat straffen och Sobralense klev fram sa jag direkt till mina medtittare att brassen skulle stanna till och försöka vänta ut Kim. Alla som precis som jag har perfekt minne när det gäller Blåvitt—men uselt i övrigt—vet att Sobralense retfullt enkelt lurade Kim att lägga sig för att sen rulla in bollen i tom kasse under straffläggningen i cupfinalen 2008. Det kändes ganska uppenbart att han skulle försöka igen och visst. Extra skönt då att Christensen läste sönder försöket och gjorde en bra räddning som lade grunden till segern. Och kanske kan den där skrönan/ryktet/myten om att Kim räddade tio av elva straffar (eller något i den stilen) i danska Superligaen leva vidare.

5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5

Dagens citat från tv-soffan när kommentatorerna berättar att Kalmar ska byta in den nyinförskaffade brassen Jael: "Känns inte det lite 1700-tal sådär? Att åka till Brasilien och plocka med sig ett par gubbar hem?".

5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5

Kul att Rehn/Olsson vågar slänga in Falex från start, mindre kul att han kanske inte gjorde någon jätteinsats och lite klantigt orsakade en straff. Men ändå helt rätt att våga. Otroligt skönt att dessutom få se Karl Svensson igen. Som vi har längtat. Däremot helt oförståeligt, återigen, hur man väljer att spendera sina byten. Vi har 3–0 mot Kalmar och efter minut 70 kändes det egentligen stensäkert. Nu har vi sju man på bänken, varför inte lufta lite spelare, lite tidigare? Hur mycket hann William med på sex minuter? Vad förväntades Seb göra under två minuter? Ge dem minst en kvart och varför inte utnyttja det tredje bytet också?

5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5

Wastås vattenflaska måste ha legat regelvidrigt nära mållinjen vid tre-nollmålet. Vad hade hänt om det istället hade varit en strumprullare som sakta makat sig fram mot linjen, stannat mot vattenflaskan fortfarande med en liten bit av bollen över mållinjen? Hade man dömt mål? Hade man straffat någon? Hade spelet bara fortsatt? Ni domare där ute, ge mig ett svar i kommentarerna!

5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5

Kalmar FF, borta
5 poäng: Tobias Hysén
3 poäng: Kim Christensen
2 poäng: Stefan Selakovic
1 poäng: Karl Svensson

5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5

Totalt efter 1 omgång
1. Tobias Hysén – 5 poäng
2. Kim Christensen – 3 poäng
3. Stefan Selakovic – 2 poäng
4. Karl Svensson – 1 poäng

50 kommentarer:

  1. BigDave (Markus Johanesson)2010-03-13 22:10

    Om vattenflaskan hade hindrat bollen från att rulla över linjen, så hade man blåsit av spelet. Sedan hade en röd matta rullats ut och på den mattan hade sedan en mikrofonförsedd Leif Silberski klivit ut och sagt: "Bollen har varit dum. Bollen inser vad han har ställt till med och ångrar djupt vad som hänt." Sedan hade Blåvitt fått en frispark fem centimeter innanför mållinjen.


    Allt enligt domarboken!

    SvaraRadera
  2. Min 5a går till kung hjalmar.......

    SvaraRadera
  3. BigDave/ Haha, det var precis som jag trodde då. Men jag vågade inte skriva det då det lät så dumt... ;)

    SvaraRadera
  4. Hjalmar for president!

    SvaraRadera
  5. Pärlan assisterade till det första målet, det är jag helt säker på.

    SvaraRadera
  6. Konrad Haifa2010-03-13 22:26

    Jag håller med dig om bytena, känns lite Lundinstilen, dock ledde vi sällan med 3-0 på den tiden.

    Hjalmars spänst borde fått en en extrapoäng.

    Jag stör ihjäl på alla som kritiserar Faltsetas, ett oerhört okunnigt beteende. Det lustiga är att det är samma folk som kritiserade Wernbloom, Berg, Bjärsa, Kalle, Elmar, Kim osv i evighet när dessa var nya. Klagomupparna visar gång på gång sin nollkoll när det gäller elitidrott.

    För övrigt tycker jag att Rydström är slut som spelare, väldigt glädjande!

    SvaraRadera
  7. det va sellas pass

    SvaraRadera
  8. BigDave/ Aka Robert Gustafsson? :)

    "Pucken har vart lite kladdig, och han är väldigt ångerfull. Men han har INTE gjort något brottsligt!"

    SvaraRadera
  9. David/ Nej, det var Sella, däremot var det Pär som slog passen till Hyséns friläge strax innan som han inte lyckades förvalta.

    SvaraRadera
  10. Vem är Falex? Är det Dyrestam?

    Är inget hardcore-IFK-fan, utan mer fan av att läsa på Baraben.

    SvaraRadera
  11. Anonym 22:31/ Falex är Alexander Faltsetas. Efter Alex (Niclas Alexandersson) och Dalex (Daniel Alexandersson) är det numera Falex (Alexander Faltsetas) som gäller.

    SvaraRadera
  12. Leg. domare2010-03-13 22:34

    On the more serious note: nej, det skulle inte dömts mål. Domaren kan aldrig döma mål så länge inte bollen passerat linjen.
    Ta följande situation: Hysén är 100 meter fri. Målvakten har glömt att matchen börjat och är kvar i omklädningsrummet. Hysén ligger ett väl avvägt skott mitt i målet. Men vad händer? Daniel Tjärnströms dresserade apa springer in på planen och räddar bollen som alla kan se skulle gått in. Vad händer? Spelet blåses av och nedsläpp där Daniels apa räddade målet. Apan avlivas.

    SvaraRadera
  13. För oss som var i Kalmar i höstas och fick genomlida en mycket tung förlust var det extra skönt med en seger idag! En bra start underlättar alltid!

    Ja, man får hålla med i diskussionen kring bytena. Måste ju våga lufta lite spelare när vi ändå har en 3-0 ledning när 70 min är spelade.

    Nu får vi hoppas Mjällby med "Bagarn" i försvarslinjen kan skaka "de onämbara" imorgon!

    SvaraRadera
  14. Det där med vattenflaskan är klurigt. Om jag kommer ihåg reglerna rätt sen jag dömde för några år sedan så tror jag inte att målet kan godkännas. Det blir nog nedsläpp vid målområdeslinjen och sen bör målvakten varnas för att försöka skaffa sig fördel. Fast samtidigt vore ju det ett pris värt att betala om man på så sätt förhindrar ett mål. Rota gärna vidare i denna fråga :)

    SvaraRadera
  15. Bra 5:a. Har dock en önskan att Konrad förklarar sig lite bättre, vari det okunniga ligger i att kritisera Falsetas för sin insats ?
    Menar du att man bör ha tålamod med att spela in nya spelare så skriv det, men packa fan inte ihop folk som oerhört okunniga och framförallt utge dig för att "veta" vad samma personer tyckt om andra spelare.
    Och vaddå nollkoll på elitidrott, en dålig insats är en dålig insats så är det.

    SvaraRadera
  16. Jon har helt rätt bär det gäller kortet. Det blir inget mål och varning på målvakten.
    Sven Andersson i Helsingborg ställde sin flaska insidan av stolproten under en match för typ 10-15 år sedan. Bollen, som var på väg in, träffade flaskan och ut från målet. Domen blev gult kort på Sven och inget mål.
    Sen om det blir nedsläpp eller om dom fortsätter spela tvistar de lärde om

    SvaraRadera
  17. tjongaIFKtråkigaste laget i Göteborg

    SvaraRadera
  18. Konrad Haifa2010-03-13 22:54

    Oj då, en öm tå.

    Jag menar att man måste ha tålamod med en ung spelare som gör sin första match i Allsvenskan. Ännu mer om han kommit från j-laget, nu har han ju faktiskt spelat a-lagsfotboll på rätt så hög nivå. Hade vi värvat t.ex. Anders Svensson hade man kunnat kräva prestation på hög nivå direkt.

    Jag anser det okunnigt att döma ut en ung debutant om denne inte når mycket hög nivå under sina första matcher, i synnerhet när MAN dömt ut i princip alla nya spelare de senaste åren efter en-två matcher. MAN är alltså i detta fall personer i min bekantskapskrets. Kanske finns någon pellejöns på Änglarnas eller Svenska Fans forum ock, jag har inte läst där idag.

    De senaste säsongerna har vi sett spelare växa med ansvaret, vilket innebär att de lär sig av misstagen. SteReO har en imponerande känsla när de släpper fram dessa nya spelare, därför bör vi supportrar ha tålamod och lita på tränarna.

    Därmed inte sagt att Falex INTE var klumpig när det blev straff, men han lärde sig nog av det, därtill kan han tacka Kim för att lärdomen inte blev dyrare än vad den blev.

    Hoppas läget klarnade...

    SvaraRadera
  19. Hjalle borde haft plats i femma tycker jag :8

    SvaraRadera
  20. Konrad läget blev solklart, och så du beskrev det nu kan jag bara hålla med dig.^^

    SvaraRadera
  21. Stämmer ryktet att Frankie (av alla) INTE var på plats i Kalmar - för att han skulle hjälpa sin syster att flytta? Hmmmmmm....

    SvaraRadera
  22. Först och främst: Jag håller med konrad, bra sagt.
    För det andra så tycker jag nog inte att Sella skulle haft 2 points, hjalle var genomgående mkt bättre. Men det är min åsikt.

    SvaraRadera
  23. Den ädlaste av diamander2010-03-13 23:52

    även den även den ädlaste av diamanter har sina repor - jag ångrar det jag har sagt i kommentarerna innan och medger att detta sätt av dig, felgradu, som du skrev på nu faktiskt var bättre!

    prove me wrong once again!

    SvaraRadera
  24. hej jag är representant för svenskadommarkåren.
    så här hade vi gått till väga i frågan om vattenflaskan: på något sätt skulle vi försöka vinkla till det så att svff/aik fick poäng för det, vi brukar jobba så.

    SvaraRadera
  25. Målkamera.? Nej vattenflaska.!

    SvaraRadera
  26. Kalle var väl bland de sämre idag va? Borde rensat betydligt bättre och höll på att kosta oss en straff. En säkerhetsrisk fortfarande. Tyvärr!

    SvaraRadera
  27. Villva Dähr2010-03-14 01:53

    Jag missade alltihop idag, hörde bara fem fnutt på radion. Kan man hoppas på en 10-minutare kanske?

    SvaraRadera
  28. Anonym 23.33:

    Är det så intressant att veta? ;)

    SvaraRadera
  29. Avgå Crumbs2010-03-14 02:13

    Anser att hela matchen är omoralisk och blåvitt ska tilldömas segern med 14-0 / Avgå

    SvaraRadera
  30. Hur gick tentan feldgrau?

    SvaraRadera
  31. Både tempo och spel påminde om en försäsongsmatch, och på ett sätt var det ju det också.

    "Tobbe" var idag och kommer vara guld värd för Blåvitt.

    KFF visade upp bra passningsspel, trots lervällingen. Laget var faktiskt bara en ribbträff och en straffmiss ifrån en 2-1-ledning i första halvlek...

    SvaraRadera
  32. Jag är inte något stort fan av Kåmark men håller med honom om att det måste ge en ung spelare som William blodad tand även om inhoppet är av model mindre. Helt rätt av firma Rehn/olsson.

    SvaraRadera
  33. Förslag till regel: Om bollen träffar något som ligger i målet SKA det dömmas mål även om hela bollen inte är över linjen.

    SvaraRadera
  34. Jag tyckte Kåmark gjorde sitt bästa för att ta ner blåvitt precis hela matchen, speciellt när han summerar och säger att Kalmar har varit "det klart bättre laget". Hur fan kan ett "klart bättre lag" förlora med 3-0???

    SvaraRadera
  35. En stad ett lag,fy fan va vi är bra...

    SvaraRadera
  36. Konrad Haifa2010-03-14 10:42

    Gott är det Franky, jag trodde ingen skulle orka läsa min långa text hehe.

    Kåmark är och hans kollega är riktiga muppar. Uttalandet om "modern fotboll med många spelare som anfaller" är en lika självklar plattityd som att säga "vintern brukar vara lite kallare än sommaren". Tror dom att det ger ett kunnigt intryck, eller vad?

    Idag kan det bli kul, AIK har allt att förlora på att möta en nykomling. Det är fan att föredra att möta ett etablerat lag som KFF i första rundan.

    Förresten, ni som var i Kalmar: Var det någon Makondele-hets?

    SvaraRadera
  37. Konrad Haifa2010-03-14 10:45

    Jag skrev fel, menar Bapupa

    SvaraRadera
  38. I första halvlek hävdade Kåmark att Ragge är dålig med fötterna, kommande minut hade han gjort en gubbe och med vänsterfoten serverat Tobbe med en 50-meterspassning! Haha

    SvaraRadera
  39. Om Stefan Selakovic spelat i Kalmar FF:

    Reporter: Hur känns det här?

    Selakovic: Ja, det känns ju inte alls bra. Jag tycker som vanligt att vi är det bättre laget. Vi har ju bollen i stort sett i hela matchen och trycker på. Vi har en straff som deras målvakt går ut ett par meter från mållinjen för att rädda.

    Reporter: Du menar att den borde ha slagits om?

    Selakovic: Ja, det är ju självklart. Reglerna säger ju att man ska stå på linjen, men han rör sig ju ut ett par meter från linjen. Det får man inte göra.

    Reporter: Gör inte alla målvakter det?

    Selakovic: Det vet jag inte. Vi gör det inte. Det är bara de andra.

    Reporter: Matchen i övrigt?

    Selakovic: Nej, men vi är ju bättre. Igen. Vi har straffen och sedan har vi två i ribban.

    Reporter: Vad säger du om motståndarna?

    Selakovic: Nej, de har ju i stort sett ingenting förutom målen. De slår ju bara långt på han Hysén och spelar ju jäkla tråkigt. Sedan spelar de ju rätt fult också och vi borde ha haft minst en straff till.

    Reporter: Varför har ni så svårt mot just det här laget?

    Selakovic: Nej, det vet jag inte om vi har. Det känns mest som vi har otur. Precis som i de andra matcherna. Vi är ju bättre, men får inte in bollen.

    SvaraRadera
  40. Låg inte vattenflaskan 1,5 meter in i mål när den träffades?

    SvaraRadera
  41. Nya målvaktstekniken: Fyll hela jävla målet med vattenflaskor, dresserade apor, korvgubbar och annan bråte! Skulle bolluslingen komma förbi dig så blir det ju inte mål bara frispark och varning. Därefter byter man "målvakt" således kan man effektivt avvärja 11 målchanser (1 per spelare) utan någon värre påföljd!!!

    SvaraRadera
  42. Tobbe, du far allt jag agar om du stannar i blavitt! Alskar dig

    SvaraRadera
  43. ....stannar i blavitt for alltid!

    SvaraRadera
  44. Blev inte riktigt klok på Kåmarks kommentar om straffen.

    "Sånt här straffar sig väldigt hårt. Speciellt internationellt."

    Får man 2 straffar om man kapar sin gubbe i en utländsk liga?

    Någon som kan förklara?

    SvaraRadera
  45. Efter Glenn Hysén är Kåmark den klart sämsta experten

    SvaraRadera
  46. Bessel/ Den gick sådär...

    SvaraRadera
  47. Egentligen tycker jag inte man borde få lägga vattenflaskan i målet, inte så nära mållinjen iaf.

    SvaraRadera
  48. Egentligen tycker jag inte man borde få lägga vattenflaskan i målet, inte så nära mållinjen iaf.

    SvaraRadera
  49. Att det alltid skall vara en disskusion om byten, och när det görs.. och inte görs... Vi vann med 3-0 och det fanns väl ändå ingen anledning till att ändra matchbilden... 3-0 är säkert.. men givetvis inte stensäkert... Se bara de afrikanska mästerskapen som ett exempel...

    Sedan är det alltid lätt i efterhand säga att man borde göra SI och SÅ. Fast ni alla wannabe tränare som är mer experter än de som verkligen har koll på sitt lag, borde kanske börja en tränarkarriör och visa vad ni kan och går för.. istället för att skriva er duktiga...

    SvaraRadera
  50. Som de flesta andra är jag väl också lite skeptisk till bytena. Varför inte utnyttja det sista bytet och varför inga tidigare byten osv.?

    MEN, tänk efter o svara ärligt. Hade Kamlar lyckats komma igen till 3-3 eller t.o.m. "bara" kommit upp till 2-3 hade man suttit där nervös och beredd på att skita ner sig så fort Kff kom in på vår planhalva och tänkt; Fan va dumt av Rehn/Olsson att chansa/va naivt tänkt att ta ut Hysén + 2 och sätta in tre alldeles för unga och orutinerade spelare/helvete va arg jag kommer bli om vi tappar 0-3 till 3-3 i premiären pga. dåliga eller för tidiga byten.

    Alltså så har givetvis också jag mina åsikter men tycker att vi inte skall lägga allt för mycket kraft på vad Rehn/Olsson gör. Dem verkar veta vad dem gör. Toppen i serien och cupen dem tre senaste åren och guld i år?

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.